2023-02-09 26 瀏覽
第一次幫襯小店,因為想試d特別d嘅口味,所以叫左蜆肉紫菜湯🍲 。湯底🍲非常之清甜,成碗米線🍜真材實料,唔會過淋。個湯唔需要額外加🧂已經有味,而且唔會覺得多味精,蜆肉的甜與紫菜的香簡直絕配👍🏻蜆肉每舊都煮得熟而且無沙,吐沙成功🎶 當中有超多配料,碗米嘅份量都非常之大碗,米線係彈牙個種。因為醬汁的關係惹味豬軟骨呈深啡色🟤超級大的一條,肉量十足又夠軟身。紫菜湯真係我嘅最愛,佢個湯底就真係幾唔錯✅聽老闆講呢度小本生意,雖然環境狹窄,但滿滿人情味及整潔🆗服務亦很好,覺得食物有用心制作 有特色嘅!一定會介紹給朋友認識,試試小島的慢活生活🆒

2023-02-08 31 瀏覽
不知不覺又到冬天,今日同D朋友入長洲行下,午餐請佢食長洲當地既一間紫菜湯好出名既餐廳。呢間餐廳既環境唔錯,我地都吹左好耐水。所有食物都好滿意、服務質素唔差,經過附近既朋友可以來探店。 🐋蜆肉紫菜湯 $60~紫菜湯好足料,好多蜆肉,而且好大粒,算係良心小店。另外胡椒豬肚都好正,煮得好淋,好容易咬段。 🐡鬆脆魚皮$20~外皮炸到金黃色、咬落去好酥脆,吃得出店家好比心機製作。 🐠南瓜網卷$30~呢個小食個顏色都好鮮豔,都係好考功夫㗎。出面好少有得食。 全部都好好吃、十分滿分我比到9分!

🐋蜆肉紫菜湯 $60~

🐡鬆脆魚皮$20~
外皮炸到金黃色、咬落去好酥脆,吃得出店家好比心機製作。

🐠南瓜網卷$30~
呢個小食個顏色都好鮮豔,都係好考功夫㗎。出面好少有得食。

全部都好好吃、十分滿分我比到9分!
2023-02-07 39 瀏覽
係網上見到話呢間餐廳有好多好評,於是趁今日有時間就黎呢到食個下午茶,食完一試難忘😇先歎返碗惹味豬軟骨米線🐽🍜,而湯底係蜆肉紫菜湯!咬一啖米線之後,口感好食到痴線!米線爽滑彈牙,仲滲出淡淡蜆肉既鮮味。而豬軟骨亦都非常滋味🤤,大件又多肉軟腍腍!唔會好似出面咬唔到!成個米線非常好食,好食到我連湯都飲晒😽😽之後再食左個叫蝦仔雞翼🦐🐥既小食!第一次見有雞翼錦食法!雞翼上面鋪滿蝦仔,蝦仔同雞翼同樣脆卜卜,又唔熱氣,正👍估唔到一試就有驚喜,決定下一次要再黎食其他野食😻😻
估唔到一試就有驚喜,決定下一次要再黎食其他野食😻😻
2023-02-07 19 瀏覽
今日去左長洲,係火車頭酸辣小窩食野,舖頭裝飾簡潔,食物平靚正!😋😋💕來左既「凍荔枝果茶」,冰凍爽口,陣陣荔枝果香味,香味撲鼻,好飲!!💕「超濃蕃茄湯配嫩滑肥牛」,十分惹味😋😋一個暖暖的蕃茄濃湯,充滿蕃茄香,酸甜開胃,健康美味!肥牛🐮🥩入口嫩滑不乾身,食落簡直流連忘返🥰🥰🥚「溏心蛋」,味道最香醇可口,軟滑的蛋白,一切下去,半熟的蛋黃流出,非常誘人🤤🤤🍤「脆爆雲吞」,外皮酥脆,食落多汁,仲有香料嘅味道,好yummy👍侍應服務周到有禮🥰🥰下次一定再黎🥳❤️

👍侍應服務周到有禮🥰🥰下次一定再黎🥳❤️
2023-02-06 14 瀏覽
今日入長洲探嫲嫲👵🏻探晏咗少少,好彩佢樓下附近都多嘢食,見到呢度都幾企理理,就順便食埋飯先搭船出返市區。自私食都係貪佢平靚正,快快手食完可以上船。餐廳都算好快手,店員超有禮貌,間中提下我幾點有船,廢事食到咁趕🥵叫咗一碗50幾蚊就可以食到嘅超濃蕃茄湯米線🍜大大話話至少五六條嫩滑肥牛,條條都唔會好多跟,再加上溏心蛋大大粒,而且做到半溶嘅程度🥰食落口感真係好開心,真係冇揀錯!🤩🤩呢度除咗賣相好靚之外,地方乾淨都非常整潔,雖然舖頭係有啲細,唔算話坐到好多人。但係老闆都悉心打理,至少有一個「小窩」可以俾人落腳食吓嘢,下次入嚟一定會再帶埋嫲嫲一齊嚟食😛

可以俾人落腳食吓嘢,下次入嚟一定會再帶埋嫲嫲一齊嚟食😛
2023-02-03 30 瀏覽
香港人熱愛米線嘅程度絕對唔可以睇少,就算山長水遠入到嚟長洲都會見到一間。今日同男性朋友黎到長洲,見大家都鍾意食,就入黎依間慢慢品嘗心愛嘅米線。認真😳上菜都快,等左差唔多15分鐘就有得食😗一碗高質嘅酸辣湯米線,最緊要就係「酸」、「辣」恰到好處🥰呢間火車頭酸辣小窩出品既酸辣湯 ($49)簡直係典範,做到味道平衡🉐🉐🉐🉐酸辣湯內的鹹香豬肉片同墨魚春卷都好美味🈵💟仲有一份香香酥酥脆脆紫薯網卷($30)係MENU上已經吸引我眼光,裹面充滿炸過的紫薯泥,好香口又甜度OK💜另一碗叫左蜆肉紫菜湯 ($60)食嘅時候蜆肉已經吸盡湯汁,絕對係必叫之選!每碗都有滿滿嘅惹味豬軟骨,分量真係好足 可能再多少少都會瀉出嚟🤣米線口感彈牙、幾爽滑。好彩嗌左少米😮‍💨,如果唔係都好驚會食唔曬,啲配料已經好多😌好耐沒有食過這麼高質素的米線,長洲果然係美食天堂。
2023-02-02 18 瀏覽
我家住長洲,係呢間餐廳捧場多年🈶,入面賣既食物全部都係良心之選,大大份之餘食物質素同埋味道都有保障,絕對值得推介!⚛️ ‼️最推薦的就是豬軟骨♐️♐️♐️豬軟骨醃得入味,甜味適中,我仲記得第一次嚐到真正入口即融既感覺!融化後滿口漿口的骨膠原感覺真係很正!佢地個酸辣湯 味道唔會太辣。配一隻溏心蛋,☢️好抵食!如果未夠喉可以叫埋惹味炸雞$30,炸粉唔會好厚,雞肉彈牙多汁。🉐️🉐️ 凍荔枝果茶$19都好有特色,荔枝味濃,而且好清新。最後值得一讚既係佢真係好平,食左咁多都唔洗100蚊,已經食到好飽。❤️‍🔥❤️‍🔥

2023-02-02 13 瀏覽
一直想品嚐有香港特色同時又享受古色古香既裝修,🔥所以今天特意相約友人到了長洲呢間人氣小店,酸辣湯 就都多人選擇嫁。🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️個湯底超惹味,正。 呢個超濃蕃茄湯 套餐係都好高質,嫩滑肥牛有同埋溏心蛋,🐂🐂肥牛其肉質鬆軟,油花較少,牛肉味同脂香平衡,肉質彈牙煙韌,牛味濃。🍢🍢 除左以上呢D 美食,小店入面仲有好多自家製小食,例如有鳳蝦餃子$30,算系廚師系心機作品,好睇好食,唔會令人失望。🥰檸檬利賓納梳打 $26都唔錯。總體來說,餐廳服務、食物和環境都好高質,滿分!

身為長洲居民既我,都從來未試過火車頭酸辣小窩!因為平時都多人都不得了!今日我有幸入到食,當然享受美食一番😛呢碗「蜆肉紫菜湯配胡椒豬肚」🔥幾乎每枱客都會點!因為實在太好食!豬肚係師傅誠意之作,係每朝新鮮熬煮出黎,所以成碗米線都好鮮味‼️加埋蜆肉紫菜湯,中和左胡椒既辣味!成件事配搭得好完美😍😍「紫薯網卷」🔥亦都係好出色之作!網卷炸得香脆又充滿紫薯味,一咬入口脆都不得了!非常好食🤩最後歎返杯清甜酸味集於一身既「檸檬利賓納梳打」飲完好舒服,簡直爽!🤣
2023-01-31 31 瀏覽
朋友介紹係長洲有間幾唔錯既餐廳,今日嚟到即刻去試試!店舖乾淨整潔,闊落!食物價格便宜,十分推薦!🎉⭐️招牌菜🍲蜆肉紫菜湯加蒜香豬扒🐷,蜆肉鮮味濃郁,無味精,飲落一流!再加埋蒜香豬扒好好食,簡直係perfect match!😋😋😋酸辣湯⭐️🥣配鹹香豬肉片,呢個套餐仲有埋墨魚春卷。先講酸辣湯食料豐富,酸辣味🌶️十分開胃❗️然後好推薦😀🐖豬肉片,肉食派既我都好想食多幾次!!墨魚春卷🐙軟綿口感配搭墨魚粒的煙韌口感,墨魚味夠濃厚!!紫薯網卷⭐️紫薯食落好鮮甜,網卷夠晒脆👍脆爆雲吞🍤,酥脆嘅外皮,內部鮮嫩多汁,好正🔥如果你到長洲諗唔到食咩就可以黎呢間餐廳食,真心唔錯🫶
墨魚春卷🐙軟綿口感配搭墨魚粒的煙韌口感,墨魚味夠濃厚!!

如果你到長洲諗唔到食咩就可以黎呢間餐廳食,真心唔錯🫶
2023-01-31 18 瀏覽
平時鍾意食開炸嘢嘅我,竟然入到長洲搵到一間好合心水嘅餐廳🥳勁鐘意食炸野嘅朋友 呢度絕對滿足到你😚🤣~~先講第一道惹味炸雞🍗皮脆肉嫩,炸得恰到好處,焦香又富有香濃肉汁且啖啖肉。另一碟趣味蝦棒,每一條都炸得好香脆,賣相非常好,裏面嘅蝦都啖啖肉,冇花冇假🤗炸嘢系列,最尾一樣係鬆脆魚皮,咬下非常香脆,唔會好似出面嗰啲整到好鹹🤫每碟都好平,點叫都唔肉赤✅~~主菜米線我叫咗碗超濃蕃茄湯🍜好大碗,份量十足,湯底好濃,味道不錯。鍾意食蕃茄嘅朋友可以試一試,當中嘅肥牛非常嫩口,唔會煮得過老,加埋隻滑嘟嘟嘅糖心蛋💓令人回味無窮❗️雖然平時冇乜機會入嚟長洲,但我都會推薦多啲準備入去嘅朋友仔去食🐒

2023-01-30 21 瀏覽
今日同友人嚟係下午茶時間 (大概3點左右去到) 唔洗等位直接入去食 ,但係呢個時間都有唔少人係入面, 繁忙時間應該一定會大排長龍🥵講返碗大大米線先超濃蕃茄湯 🍅$54!!味道好有水準,雖然好似好平凡的超濃蕃茄湯,但成個湯底好夠味,湯及食材都份量十足差點滿瀉 !米線口感亦好有彈性,條條爽滑,配埋佢地既嫩滑肥牛同大大粒既溏心蛋,一流享受。蜆肉紫菜湯 $60+惹味豬軟骨!!蜆肉紫菜湯真係好正🥹食唔到辣嘅我呢個就係最好選擇 唔使加嘢飲🧃湯底十分濃郁,甜甜既蜆肉瞬間就充斥整個口腔💥過後仲會有微微海水味!當中的惹味豬軟骨同好出色🌟 YUMMY!米線製作過程雖然看似簡單👀但想要突圍而出就唔係咁易啦!而呢間火車頭酸辣小窩做得到環境舒適而且又價錢合理,係長洲突圍而出並非難事。如果唔多人絕對會再來食多一次 真係好好食🤤

超濃蕃茄湯 🍅$54!!

蜆肉紫菜湯 $60+惹味豬軟骨!!

2022-12-01 279 瀏覽
又到下午茶時間啦, 即刻去長洲數一數二既米線店, 食野.因為餐廳轉頭5點就關門 (星期六日), 所以要食就診早啦!餐廳唔算大, 拎住行李有d麻煩, 同埋要掃QR落單既.豬腩片蜆肉紫菜湯米線好濃既海鮮味; 蜆同紫菜既份量都唔少; 每隻蜆都有肉又鮮甜.浸一浸蔥粒再一齊食, 果種鮮味就更突出.餐廳已經提供定個碗俾你裝蜆殼用, 可以見到一碗米線裹面有咁多隻蜆酸辣豬扒魚皮餃米線依個係是日午餐黎, "魚皮餃"係自選既, 湯底唔算好辣對比番紫菜湯底, 就真係失色不少跟餐送既熱豆漿總結: 黎到長洲, 如果想試下特別既美食, 火車頭酸辣小窩值得推薦.
又到下午茶時間啦, 即刻去長洲數一數二既米線店, [火車頭酸辣小窩]食野.
因為餐廳轉頭5點就關門 (星期六日), 所以要食就診早啦!

餐廳唔算大, 拎住行李有d麻煩, 同埋要掃QR落單既.

豬腩片蜆肉紫菜湯米線

浸一浸蔥粒再一齊食, 果種鮮味就更突出.
酸辣豬扒魚皮餃米線
依個係是日午餐黎, "魚皮餃"係自選既, 湯底唔算好辣
對比番紫菜湯底, 就真係失色不少
跟餐送既熱豆漿

2022-11-20
2022-11-30 166 瀏覽
今天下午請了半天假和女兒入長洲慢活。入長洲當然主題就是吃,什麼都想試一下,我們試了幾家餐廳,為求一個下午試多幾間網上推介的餐廳,我們兩個人就叫了一個餐。這家餐廳本應不是在我們選擇之列,路經被餐廳的整潔度吸引,後來發現,呢個價錢,不但性價比高,食物質素都非常掂!我們點了一個下午茶餐,紅豆冰多紅豆但不會過甜,米線份量適中,豬扒都很新鮮,炸紫薯網卷熱騰騰的,不會很油膩也不會很甜,非常美味!下次再有長洲必定會再幫襯!這間小店用電話掃描QR code就可以自助下單的,但職員的服務態度也非常好。值得推薦的一家食店!

2022-11-30
外賣送餐
2022-11-17 143 瀏覽
📍火車頭米線 專門食蕃茄湯既鋪頭,碗碗都係濃郁既番茄香味 一啲都唔馬虎~😬湯底份量十足!另外有多種食物比人選擇作為餸菜,而佢可以揀稻庭烏冬,稻庭烏冬嘅彈牙感,配上蕃茄醬汁十分夾同好開胃🤤

📍火車頭米線