2021-04-30 770 瀏覽
假日去長洲逛,隨便行下見到衣間食店。點左個蜆肉紫菜湯米線配豬軟骨1. D蜆肉好多,無欺場,好似叫左碟小菜咁既份量2. D湯加埋紫菜,極之鮮甜,我飲哂3. 豬軟骨好蝦人整,好多食店整到舊軟骨變白色硬骨,佢就保持到軟啫喱狀再去長洲時我的不二之選。
假日去長洲逛,隨便行下見到衣間食店。
點左個蜆肉紫菜湯米線配豬軟骨

1. D蜆肉好多,無欺場,好似叫左碟小菜咁既份量
2. D湯加埋紫菜,極之鮮甜,我飲哂

再去長洲時我的不二之選。
2021-04-06
10 分鐘 (堂食)
2021-04-02 551 瀏覽
復活節假期長洲一日遊米線嘅愛好者入到長洲都一定要食返米線一開OpenRice睇就發現火車頭米線由於假期嘅關係入長洲比較多人所以都等咗半個鐘——————————長洲米線首選推薦!麻辣湯米線小辣都已經夠辣(平時食開譚仔麻辣二小辣)米線送兩個餸紫菜蜆肉湯米線-推薦!送一個餸好多蜆肉而且冇沙個人認為魚腐同蟹棒係必吃!米線嘅份量啱啱好而且會送凍豆漿或者熱飲好味好味好味超好味!食到舔舔脷!唯一嘅缺點係舖面比較細座位唔太多
復活節假期長洲一日遊

米線嘅愛好者入到長洲都一定要食返米線
一開OpenRice睇就發現火車頭米線
由於假期嘅關係入長洲比較多人所以都等咗半個鐘
——————————
長洲米線首選推薦!
紫菜蜆肉湯米線-推薦!送一個餸
好多蜆肉而且冇沙
個人認為魚腐同蟹棒係必吃!
米線嘅份量啱啱好
而且會送凍豆漿或者熱飲

好味好味好味超好味!食到舔舔脷!

唯一嘅缺點係舖面比較細座位唔太多
麻辣米線
紫菜蜆肉湯米線
2021-04-02
30 分鐘 (堂食)
麻辣米線
紫菜蜆肉湯米線
2021-03-21 533 瀏覽
👍🏻兩餸蜆肉紫菜湯米線 (包嘢飲) $52蜆肉份量比想像中多,有成廿隻咁多,食極都有嘅感覺,超有驚喜🤩!仲要粒粒蜆肉都好飽滿,性價比加哂分呀🤣紫菜無沙無腥味,份量唔少,每一啖米線夾起都會痴住紫菜,紫菜都可以當一餸呀🤣豬軟骨煮得好淋身,係骨膠原黏黏地入口即溶個隻🤤不過醃得唔算好濃味,入味啲會更好🥺墨魚春卷有兩條,外皮可能係俾湯浸淋哂所以唔脆,嗌另上會好啲🤭墨魚肉彈牙,好食👍🏻湯底味道鮮甜,飲埋湯都唔覺頸渴😛呢個價錢仲包埋嘢飲,抵食😌!味道:8/10性價比:9/10-📍火車頭酸辣小窩長洲新興街36號地下
👍🏻兩餸蜆肉紫菜湯米線 (包嘢飲) $52
仲要粒粒蜆肉都好飽滿,性價比加哂分呀🤣
豬軟骨煮得好淋身,係骨膠原黏黏地入口即溶個隻🤤
不過醃得唔算好濃味,入味啲會更好🥺
墨魚肉彈牙,好食👍🏻
湯底味道鮮甜,飲埋湯都唔覺頸渴😛
呢個價錢仲包埋嘢飲,抵食😌!
味道:8/10
性價比:9/10

📍火車頭酸辣小窩
長洲新興街36號地下
2021-03-11
  • 兩餸蜆肉紫菜湯米線
一共有八款自家製湯底特別既有 胡椒豬肚 同 芫荽皮蛋湯最吸引我嘅係 超濃蕃茄湯同蜆肉紫菜湯🥰同樣地可以自選配料 亦都有拌麵同輕食~每個米線仲有埋野飲除佐蜆肉底其他都會配兩餸der🙆🏼‍♀️.◽️蜆肉紫菜湯米線 $49 + $6多一餸😋👍🏻:👅👅👅👅.3/5分🔖配豬頸肉蘿蔔:飲返出係親自煲🤤落佐勁多蜆,起碼廿幾隻走唔甩🙈夾極都仲有 勁din!! (秒懂點解淨係配一餸😂)所以個湯飲落好鮮甜😍我簡佐蘿蔔夠林之餘仲索埋個湯~~甜度up💜 不過豬頸肉就扣佐少少分,因為佢唔係一大片,好似啲瘦肉既feel🙈.◽️超濃蕃茄湯米線 $49 😋👍🏻:👅👅👅.8/5分🔖配肥牛溏心蛋:真係好濃郁蕃茄味🍅仲有蕃茄肉~酸酸甜甜咁😚米線都卦到湯 過佐咁耐先食都keep到彈牙肥牛都幾好食 但溏心蛋就整得唔夠平衡😶.總結,米線控表示食到不一樣既湯底 好滿足🥰店家豪不吝嗇比佐好大碗湯😍為佐答謝佢 我差唔多隊晒成個蜆肉湯🙈相對地都好似無咁多味精好似飲住家湯咁 ~~同埋佢配料選擇都幾多店員仲超nice🙆🏼‍♀️
一共有八款自家製湯底
特別既有 胡椒豬肚 同 芫荽皮蛋湯
最吸引我嘅係 超濃蕃茄湯同蜆肉紫菜湯🥰
同樣地可以自選配料 亦都有拌麵同輕食~
每個米線仲有埋野飲

米線控表示食到不一樣既湯底 好滿足🥰
店家豪不吝嗇比佐好大碗湯😍
為佐答謝佢 我差唔多隊晒成個蜆肉湯🙈
相對地都好似無咁多味精
好似飲住家湯咁 ~~
同埋佢配料選擇都幾多
店員仲超nice🙆🏼‍♀️
蜆肉紫菜湯米線
超濃蕃茄湯米線
2021-01-13 466 瀏覽
入到黎長州已經兩點幾!肚仔餓當然要搵間餐廳醫醫肚🙈經過呢間餐廳已經俾佢個招牌番茄湯吸引咗🤩就等咗大概十分鐘入座試下我最鍾意嘅番茄湯底!叫咗個超濃番茄米線($49) 配腩肉同響鈴😍仲包一杯細豆漿👍一上到臺就睇到超濃番茄湯果然名不虛傳,係濃到有少少🤏”傑”!食落雖然無想像咁濃味,不過可以食得出番茄嘅清甜🍅響鈴吸曬啲湯勁入味勁好食!十分推薦😋腩肉都唔鞋口,有四五片十分足料😁如果經過嘅朋友不妨一試,發現長州除咗大魚蛋都好多好嘢食!

超濃番茄米線🍅

如果經過嘅朋友不妨一試,發現長州除咗大魚蛋都好多好嘢食!
超濃番茄米線🍅
2020-12-20 432 瀏覽
今日6點後禁堂食於是5點左右過左黎食碗粉做晚餐本身以為酸辣小窩淨食酸辣米線點知入到黎幾驚喜😍叫左碗蕃茄豬頸肉溏心蛋稻庭烏冬及蜆肉紫菜湯米線連墨魚春卷蕃茄湯底超濃郁😍甜甜地超好味豬頸肉量都非常足料烏冬亦彈牙49蚊碗仲有溏心蛋及雪梨蜜飲真係唔錯蜆肉紫菜湯底就略鹹不過都好味👍蜆肉超多😍巨滿足要留意墨魚春卷不是脆皮的不過真係唔錯女仔一個我食唔晒一碗要男友清埋佢🙈兩個食飽飽勁滿足繼續夜晚行長洲👍
今日6點後禁堂食

要男友清埋佢🙈
兩個食飽飽勁滿足繼續夜晚行長洲👍
2020-12-19
2020-11-11 310 瀏覽
特地在平日請假一天,與放假的朋友去長洲來個久違的悠閒遊。到長洲剛好正午12時,便直奔「火車頭」吃午餐。位處的小巷有數間眾所周知的食店,而「火車頭」門面低調,灰黑外牆,如不是正門對面剛有一「易拉架」餐單,便會錯過了。店子不大,限聚令下約可坐3桌4人吧! 當時剛到午餐時間,不用等位,下午1時後就有絡繹不絕的客人了,更見不少穿校服的學生! 當日都是女店員,站在小巧的半開放式廚房旁; 客人在每種食物的顏色紙上點菜,再去收銀位置下單。價錢合理,一碗麵基本可選一餸,配飲品,食物味道香鮮,只是湯底沒想像鮮甜。 -#蜆肉紫菜湯烏冬 加溏心蛋 $55 蜆肉紫菜湯是我來「火車頭」的目的。上桌時還附一小膠碗可盛蜆殼,整碗超過二十隻蜆,除一兩隻有點沙,其他均鮮。湯底有小蝦,與蜆合作下,似乎令湯有點鹹,幸只是偏弱的鹹味,不礙。紫菜如軟軟彈彈的薄海帶,遍布碗中,有點爽口。為了留肚量予其他美食,選了溏心蛋,軟心蛋黃,近蛋黃邊的蛋白有點流心效果,整隻無雜味。雖然這裡賣米線為主,我還是改選了「扣底」(即平日叫的少麵) 稻庭烏冬,煮得合我意--彈牙而不軟爛,吃着還覺得煮得比烏冬專門店更好呢! -

#蜆肉紫菜湯烏冬 加溏心蛋 $55

2020-10-23
2020-11-06 285 瀏覽
🍴超級珍寶號 63 蚊 🍜酸辣湯中辣 米線 其車中辣都唔算辣🌶️ 而佢米線係比較爽口粗身嗰 d 餸點左豬軟骨🐷帶 d 軟骨 豬肉入味 墨魚春卷 🐟 出面條腐皮夠爽 . 入面既墨魚好夠彈牙足料 盡叫辣湯 芝士竹輪🧀 熱辣辣 獅子狗入面充滿香濃芝士 冇得輸 再加埋韭菜調味 🌿 整體十分唔錯配一個小食 芥末炸雞🐤炸雞外脆內軟 雞肉彈牙 佢個醬汁好香 帶 d香甜又有芝麻同芥茉味 幾襯炸雞🍴蕃茄稻庭烏冬 49 蚊肥牛蕃茄🐂加溏心蛋🥚肥牛同蕃茄都好足料 蕃茄新鮮 肥牛軟熟 蕃茄同佢蕃茄湯底都冇落糖 足料蕃茄味 稻庭烏冬夠爽口彈牙份量多🍜配埋香濃 蕃茄湯好正 仲有勁正既流心溏心蛋 d蛋汁連埋蕃茄湯烏冬 好味#蕃茄 #烏冬 #炸雞 #黃店 #黃色經濟圈 #黃藍是政見好食是良知Score 平均分< 7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#火車頭酸辣小窩長洲新興街36 號地下~~~~~~~~

🍴超級珍寶號 63 蚊 🍜

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#火車頭酸辣小窩
長洲新興街36 號地下
~~~~~~~~~~~~
2020-11-05
2020-10-23 199 瀏覽
食物偏咸。服務可以更好。事關當日星期四,我同先生湊住兩位未夠四歲小朋友,唔小心倒瀉成碗熱麵係自己身上....我同我先生趕快清潔塊地,又搞掂埋小朋友,到離開時我都仲係濕哂但服務員由始至終都係無動於衷(好似睇唔到咁)連俾塊抹布或收走d碗都冇...為一可取係佢地冇趕人地快D埋單...
食物偏咸。服務可以更好。
為一可取係佢地冇趕人地快D埋單...
大半年前打算試呢間,但因為果次店員話要企定定響度排45分鐘,冇得拎飛所以冇食到,今次早左入長洲,等左15-20分鐘就有得食。(間舖終於放左個板比人填名排隊!)我點左豬軟骨溏心蛋蕃茄湯烏冬,有3舊豬軟骨,煮得幾淋,肥瘦適中,食落唔痴牙溏心蛋都正常發揮,要注意係烏冬好大份!好彩我俾左d俾男朋友食,唔係就會食剩。蕃茄湯係似茄膏煮出黎,再加少少蕃茄咁煲,食食下就會覺得愈食愈酸,下次轉食其他湯底先我地另外叫多碟餃子,有條蝦尾仔咁好似角落生物隻炸蝦尾入面個餡有少少蝦,其他食唔出係乜,唔點醬就冇乜味,唔食都得。
大半年前打算試呢間,
但因為果次店員話要企定定響度排45分鐘,
冇得拎飛所以冇食到,
今次早左入長洲,等左15-20分鐘就有得食。
(間舖終於放左個板比人填名排隊!)

我點左豬軟骨溏心蛋蕃茄湯烏冬,
有3舊豬軟骨,煮得幾淋,
肥瘦適中,食落唔痴牙

溏心蛋都正常發揮,
要注意係烏冬好大份!
好彩我俾左d俾男朋友食,唔係就會食剩。

蕃茄湯係似茄膏煮出黎,
再加少少蕃茄咁煲,
食食下就會覺得愈食愈酸,
下次轉食其他湯底先

我地另外叫多碟餃子,
有條蝦尾仔咁好似角落生物隻炸蝦尾

入面個餡有少少蝦,其他食唔出係乜,
唔點醬就冇乜味,唔食都得。
2020-09-07 165 瀏覽
💛 火車頭酸辣小窩 💛..............................由於睇好多食評都話呢間好好食所以就去試試佢有咩咁特別🤪🤪🤪.🔅想知黃店原因請Dm💛..............................🍽超濃番茄湯 $49 (👏🏻5/10)。稻庭烏冬、炭燒豬頸肉 + 響鈴。跟餐送凍豆漿 (小) 或 熱飲.個番茄湯底超級爆濃 好杰好似番茄蓉咁🍅稻庭烏冬好掛湯 頭幾啖係幾正嘅 但實在太杰杰到似汁 同埋偏酸 所以食得有啲痛苦😫豬頸肉有用五香粉醃過 幾惹味但太薄唔彈牙響鈴就普通現成嘅 無咩特別 不過就好索湯番茄湯好多人食 但下次我會揀試蜆湯😣有啲失望因為睇其他食評好多都係大讚嘅😖.🍽酥香魚腐 $28 (👏🏻6/10).呢個唔錯啵!上枱熱辣辣 配泰式酸辣醬魚腐外面炸到脹卜卜 食落幾脆 有啲似生根😂入面就好軟綿綿好好似梳乎厘咁 都幾特別😠幾香魚肉味 有五大粒幾抵食!!..............................🎈 火車頭酸辣小窩 (長洲)長洲新興街36號地下..............................
💛 火車頭酸辣小窩 💛
由於睇好多食評都話呢間好好食
所以就去試試佢有咩咁特別🤪🤪🤪
🔅想知黃店原因請Dm💛
超濃番茄湯、稻庭烏冬、炭燒豬頸肉 + 響鈴
🍽超濃番茄湯 $49 (👏🏻5/10)
。稻庭烏冬、炭燒豬頸肉 + 響鈴
。跟餐送凍豆漿 (小) 或 熱飲
個番茄湯底超級爆濃 好杰好似番茄蓉咁🍅
稻庭烏冬好掛湯 頭幾啖係幾正嘅 但實在太杰
杰到似汁 同埋偏酸 所以食得有啲痛苦😫
豬頸肉有用五香粉醃過 幾惹味但太薄唔彈牙
響鈴就普通現成嘅 無咩特別 不過就好索湯
番茄湯好多人食 但下次我會揀試蜆湯😣
有啲失望因為睇其他食評好多都係大讚嘅😖
🍽酥香魚腐 $28 (👏🏻6/10)
呢個唔錯啵!上枱熱辣辣 配泰式酸辣醬
魚腐外面炸到脹卜卜 食落幾脆 有啲似生根😂
入面就好軟綿綿好好似梳乎厘咁 都幾特別😠
幾香魚肉味 有五大粒幾抵食!!
🎈 火車頭酸辣小窩 (長洲)
長洲新興街36號地下
2020-07-26
2020-08-04 213 瀏覽
長洲嘅第一站係搵午餐食,雖然已經過咗食飯嘅時間長洲嘅黃店都人山人海,實在可喜可賀啊!係熱辣辣嘅太陽底下,我哋揀咗食再熱辣辣啲嘅車仔麵,買外賣到朋友家中享用。小妹選擇咗蕃茄湯底魚腐同魚卷米線,朋友選擇咗豬骨清湯配叉燒及芝士竹輪公仔麵。首先小妹嘅蕃茄湯底真係好好味,非常足料,看官都可以喺湯底度見到好多蕃茄蓉,酸Mei Mei 咁好醒胃,可能行到返朋友家都要一段時間啦,湯比米線吸晒汁,不過依然好味,漁夫魚卷中規中矩啦。朋友話豬骨湯底幾好味,叉燒唔係霉叉燒,都幾有咬口。佢其實都好多特色送㗎不過我哋都冇揀,鍾意食啲冇益野哈哈,其他食評都有讚蜆湯好味。最近,小妹停咗一排寫開飯食評,原因係出咗「國安法」之後,都有好一輪嘅退出戰線的良店,怕被追究和找麻煩🤭,這間小店就是其中之一,因為在”hker” group 裏面良店系列這店已經剔除在名單外,小妹明白做生意的苦況,只祝願一句小店「兄弟爬山,各自努力。」大家仲幫唔幫襯就自己決定啦

2020-07-24 1161 瀏覽
難得入長洲⛴ ,食啲咩要諗清楚啲,因為得一個胃,睇左「良心小店」同其他review,揀左食米線:❤️〈超濃番茄🍅湯系列:精製腩肉、金菇,稻庭烏冬🍜$49〉當然要試下人人都讚嘅番茄湯米線!一上枱,紅卜卜嘅湯,仲有陣陣嘅煙,已經令人食慾大增!個湯真係有好濃嘅番茄味,湯底帶甜,佢係真材實料架,一邊食仲有茄蓉;稻庭烏冬軟硬適中,仲係彈牙㗎,香濃嘅番茄湯會黏住烏冬,好夾;腩肉夠味唔黏牙❗️注意:烏冬係比較難夾嘅麵類,食嘅時候要非常小心特別係配番茄湯,朋友走時,件衫多左好多紅點點🤣💚〈蜆肉🦪紫菜湯系列:墨魚春卷、支竹,米線〉(一個餸$49,但唔記得加多個幾錢)入到黎長洲,就想揀一個特色啲嘅組合,所以揀左蜆肉紫菜!蜆肉紫菜係一個比較清嘅選擇;食下食下仲有蝦味,原來湯入面放左蝦仔,份量仲唔少,所以個湯好鮮甜;蜆肉好多丫,店員會俾成個碗你放殻,蜆肉煮得啱啱好,易咬唔痴牙💜紫薯網卷$28外面紫色,入面黃色,係好靚嘅對比顔色!雖然係炸到脆卜卜,但係網卷係乾身嘅,無油淋淋;上枱時,仲係熱辣辣,即刻想食一條;外層鬆脆,由於外層係網狀,咬落去嗰下會有幼細嘅脆脆彈岀黎;入面嘅蕃薯泥,清甜夠細滑

❤️〈超濃番茄🍅湯系列:
精製腩肉、金菇,稻庭烏冬🍜$49〉

💜紫薯網卷$28

2020-06-30
15 分鐘 (堂食)
2020-05-19 482 瀏覽
是日入長洲找到的第二間黃店~ 雖然小食好多選擇,但天氣太熱還是想坐下來慢慢地正經食一頓飯(冷氣很重要!)發現店裡的食客有不少街坊,可能像我們一般”遊客”比較少來長洲食米線,但我發現他們是有誠意的店。最先吸引我們的是以蜆作湯底的米線,很新奇,不過我們想share一大碗所以叫了jumbo,性價比很高!首先是一碗米線跟3餸,湯底頗多款的,我們選了香辣,再跟一款小吃,包一杯飲料。推薦墨魚卷很好食,蘿白也很甜不過不夠入味。小食選擇也很多,春卷很香脆美味。可惜自選的配搭有規限,裡面沒有蕃茄湯和蜆湯,不然一定會點啊!
是日入長洲找到的第二間黃店~

2020-03-28 506 瀏覽
💛黃店呢間一早bookmark咗,呢間最出名係蕃茄湯底,奈何我真係太飽食唔落,只好叫個tea set再加個小食🥺/🍲Tea set芝麻醬撈冷烏冬,配配蝦棒小食+巨峰乳酸梳打 $39;另加紫薯網卷$28超級扺食呀!烏冬係正常份量一d都唔細碗,麻醬都唔孤寒食到最後都有汁撈🥢/🍤脆蝦棒同沙x王嘅好似。飲品都正常問題唔會太甜味道唔會好假🍹/🍠紫薯網卷就有d特別,一咬落去d蕃薯就咇出嚟🤤 外面好脆口同蕃薯好夾,不過佢即炸起所以要小心熱,我好似就咁燙親了🤡/下次要再嚟試蕃茄湯底🥣
💛黃店

下次要再嚟試蕃茄湯底🥣