2022-12-11 294 瀏覽
見新開好多人排隊,咁就去book位試下啦。😂一入去發現同之前間餐廳一樣樣,就已經知伏左一半🤯,咁老公就話想試澳洲餐。點知第一張單叫嘅都等左17分鐘….一上枱見到擺盤好靚,不過望真啲,塊所謂m7西冷薄到透光,而塊三角嫩机明顯睇得出係順紋,一咬完全咬唔到😑😑而叫啲蔬菜雞軟骨串果啲就好快黎,仲買一送一睇得出呢間餐廳好識做生意🫢🫢🫢平價食材就出多啲貴嘅肉類就拖極唔出仲切到咁浪費哂啲食材…..興幸係樓面服務唔差
見新開好多人排隊,咁就去book位試下啦。😂
點知第一張單叫嘅都等左17分鐘….
而叫啲蔬菜雞軟骨串果啲就好快黎,仲買一送一

睇得出呢間餐廳好識做生意🫢🫢🫢
平價食材就出多啲
貴嘅肉類就拖極唔出
仲切到咁浪費哂啲食材…..

興幸係樓面服務唔差
2022-12-07
2022-12-08 357 瀏覽
發現太古新開張一間燒肉放題今日約左大食妹一齊去擦餐勁嘅!新店開張配套做得唔錯有個小型掛燈可以照住食物咁就唔怕抽氣管會遮住光線睇唔清楚食物熟左未落單用QR code方便睇返紀錄咁就唔會重覆下單飲品可以到飲品櫃自取除左有大路嘅香港罐裝飲品仲有幾款日本汽水!食物上枱速度快侍應都好有禮貌執拾都迅速枱面保持整潔我地join 左佢個開張優惠share FB有得送3片A4和牛🤭🤭相當唔錯又香又淋入口即融食物上枱都有經過擺盤賞心悅目呢~唔會因為係放題就求求其牛肉質素好尤其個牛舌我Encore左三次🤭🤭仲有海鮮類竟然有西京燒比目魚勁大件不過就要好有心機慢慢燒食飽飽仲有雪糕送相當滿足呢!
發現太古新開張一間燒肉放題
今日約左大食妹一齊去擦餐勁嘅!

新店開張

方便睇返紀錄
咁就唔會重覆下單
飲品可以到飲品櫃自取
除左有大路嘅香港罐裝飲品
仲有幾款日本汽水!

食物上枱速度快

食飽飽仲有雪糕送
相當滿足呢!
2022-12-04
2022-12-06 335 瀏覽
太古呢邊終於有日式燒肉了,即刻同朋友去食呢間新開既日燒😍😍放題型式有4個level, 我地揀左澳洲和牛set,有靚靚和牛同埋日本串燒可以揀 一黎到like 左社交平台可以送一份醬油蟹,撈埋紫菜飯食好正😋😋QR code 落單第一時間梗係叫哂d 和牛!!佢幾款位置都好好食同好靚❤️❤️澳洲M8和牛西冷大大片鋪滿個爐,但又夠薄,易燒又好食😚😚澳洲M7三角嫩肌油脂同肉夠哂均勻,燒完又香又軟😉😉和牛牛舌夠厚切又易燒,好快就有又脆又軟既牛舌食,呢三款和牛各有千秋,每款都有encore😆😆其他種類仲有牛小排,黑豚五花肉,日本雞腎串,雞腿肉等等,肉類選擇都唔少,但我地都主力食牛同埋日本串串🐷🐮🐔海鮮類選擇好多,生蠔,帶子,蝦,青口,4款魚,魷魚等等,燒出黎都好好食🦑🦐🦪另外仲有d 炸物,沙律,飯麵,前菜,野菜等等可以任叫🍤🥗🍛🍜鋪頭有心思既位係有特別款式既野食野飲,飲品有少見既日式果汁同梳打,最後甜品有少見既森永Mow 雪糕,呢d 選擇都好優質又有新意👍🏻👍🏻📍 炎舞家 (太古)太古太古城道14號耀星閣地下G1014-G1015#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodb

澳洲M8和牛西冷大大片鋪滿個爐,但又夠薄,易燒又好食😚😚
澳洲M7三角嫩肌油脂同肉夠哂均勻,燒完又香又軟😉😉

📍 炎舞家 (太古)
太古太古城道14號耀星閣地下G1014-G1015

#香港美食 #香港必食 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodie #hkfoodies #foodblogger #berryfoodie #berry太古 #日本菜 #放題 #和牛 #日式放題 #任飲任食 #燒烤 #燒肉
2022-12-05 295 瀏覽
日本A4和牛套餐包左肉眼蓋、牛肋條、里脊肉同復脅肉4款都各有特色尤其係復脅肉,燒到外層網紋狀的焦香,內層仲係嫩滑的肉質就咁睇d雪花已經知d肉的油脂分布好平均食落有入口即溶的感覺,好滿足🥰升級左呢個餐後,到最尾都無叫其他等級的牛😆.海鮮方面,有燒蠔、帶子、虎蝦等虎蝦size唔細之餘,燒出黎個蝦味都幾出,夠哂惹味燒蠔方面,有得揀配埋蒜茸粒,配搭無得輸🤪.食到最尾,仲有杯森永抹搽雪糕作結,搽味幾香之餘,甘味亦唔會太重🥰另外,餐廳個抽氣系統都做得幾好,對正個燒爐同埋,一開頭都比埋個圍裙客人,可以燒個時著住,所以走個時個身基本上都無咩味,呢點幾貼心🥰

日本A4和牛套餐包左肉眼蓋、牛肋條、里脊肉同復脅肉
4款都各有特色
尤其係復脅肉,燒到外層網紋狀的焦香,內層仲係嫩滑的肉質
就咁睇d雪花已經知d肉的油脂分布好平均
食落有入口即溶的感覺,好滿足🥰
升級左呢個餐後,到最尾都無叫其他等級的牛😆

海鮮方面,有燒蠔、帶子、虎蝦等
虎蝦size唔細之餘,燒出黎個蝦味都幾出,夠哂惹味
燒蠔方面,有得揀配埋蒜茸粒,配搭無得輸🤪

另外,餐廳個抽氣系統都做得幾好,對正個燒爐
2022-12-03 340 瀏覽
食物差、衛生差,無下次1. 和牛遲遲未到落單15分鐘後,和牛都仲未上,淨係黎晒普通雞肉、豬肉、蔬菜,要催先送黎2. 落單數量出錯落單和牛數量正確,但落其他食物就大部分黎多左1倍,例如落3份雞軟骨但黎左6份,感覺似想用平價食物填飽客人個肚3. 衛生情況欠佳入座未開爐前已經見到有好多黑色燒焦污漬,痴住晒係個爐鐵板啲坑。明明只係開張一星期,但已經咁污糟,究竟有冇洗乾淨??4. 和牛未解凍啲和牛送到上黎仲有好多冰花,成舊肉都仲係硬實實,完全未解凍,好擔心會唔會食到肚痛我食澳洲和牛C set,加埋一,差唔多成$500/位,服務正常,但食物質素&環境衛生完全唔值呢個價錢,唔會再有下次
食物差、衛生差,無下次
1. 和牛遲遲未到

2. 落單數量出錯

3. 衛生情況欠佳

4. 和牛未解凍

2022-12-03 389 瀏覽
今日我同屋企人揀咗 plan B 美國牛肉放題,其實我見到 plan A 都已經包含咗豬雞同海鮮,基本上種類都好多,見到有兩款出面少有嘅日本酒糟目拔魚 & 西京油甘魚,我就二話不說揀咗 plan B喇!餐廳好有格調,座位又好闊落~ 侍應會指導燒肉既火侯,介紹依家只要 like 炎舞家嘅 IG 或 fb page加share,就會每人送一客三片嘅 A4 和牛,如果揀咗 plan C/D 嘅和牛放題,每兩個人就會升級送韓式醬油蟹一隻,真心吸引!如果想啤酒放題的話,只需要加多$48就可以。Plan B 先有嘅兩款魚,都幾大件下,燒完塊皮脆脆地,啲肉都彈牙同滑,而且都好入味!嗰隻酒糟目拔魚食落仲有少少酒香味,好特別!每款豬牛雞肉都有幾個味道可以揀,我每種都試下,肉質款款都嫩,牛仔骨係薄切,所以骨嘅位唔會好難熟。我好欣賞原味嘅厚切豬腩肉,即磨岩鹽同埋黑胡椒落隻碟度點嚟食,再落單點埋生菜加泡菜夾住嚟食,好韓風!啲豬腩肉燒完都好彈牙,推介!至於海鮮類,呢度燒嘅係虎蝦啊!肉質彈牙仲有蝦膏添!呢度嘅生蠔真係好大隻同新鮮,我一個人都食咗六隻,好 juicy!另外叫咗芝士年糕,加埋沙律醬食真係好正!胡麻豆腐

另外叫咗芝士年糕,加埋沙律醬食真係好正!胡麻豆腐沙律好 fresh,食得肉類太多可以中和下。佢啲溫泉蛋好有蛋味,我諗應該係日本蛋嚟!雪糕係 Haagen-Dazs!食埋甜品,真係好滿足!

2022-11-26 368 瀏覽
今日賴得煮,試吓吃燒烤,太古城新開燒肉放題~炎舞燒,試食咗也很好放題菜式多元化,澳洲和牛高質好靚,出品快夾靚,期間限定 白桃雪糕香又滑,值得再次來放題燒肉,地方環境及服務也不錯👍👍👍