2016-08-17 1001 瀏覽
幫友人搬屋,執完野友人請食飯,去左佢屋企附近呢間炑八,叫左個韓式牛肉大八爪魚套餐,一坐底即刻送上前菜,好快生蠔同燒肉拼盆就送埋黎,首先試牛肋肉同牛小排,牛小排外型好吸引,有好靚既雪花纹,輕輕煎兩煎就食得,有牛味,牛肋肉就相對有咬口,不過d肉都係好juicy~我本身對燒蝦興趣不大,因為之前食過太多乾爭爭既燒蝦,不過今次食呢隻竟然一d都唔老,仲好彈牙多汁!個雞都有驚喜,我地掛住傾計唔記得返,個皮都幾loan下,我地去左d皮食d肉,d肉竟然仲非常嫩滑~八爪魚,多春魚同冰麵就普通,八爪魚比較un, 多春魚燒到甩皮甩骨(可能係我技術問題),個冰麵上枱就好靚嘞,煙霧霾曼,不過好似無咩味套餐+$20有個冰沫,我地試左個特別d既紫薯,面頭d紫薯好滑好绵,中間仲有粒紫薯,冰沫口感介符绵绵冰同沙冰之間,仲要幾大兜下,$20食到個禁正既甜品,超值
),個冰麵上枱就好靚嘞,煙霧霾曼,不過好似無咩味

2016-08-16 852 瀏覽
有朋友外國返黎,話想食韓燒,問我有咩好介紹,我剩係食過喜來稀肉同炑八,兩間質素價錢差唔多,但係喜來稀肉又無得book又限時,所以揀左炑八~平日六點半黎到,得2台客,點知去到七點鬆d就爆左場,想黎食真係要早d book位我推介朋友一定要試護心豬肉,因為實在太特別,牛肉gei色澤同口感,食落有口感又唔會嚡同un, 真係每次黎都要 encore ^^朋友係芝士迷,揀左芝士生蠔同芝士溶岩飯,芝士生蠔一燒d蠔味就湧出黎,有個鐵兜裝住,唔怕overcook, 入口juicy初時見到個芝士溶岩飯,幾驚食唔晒,因為d芝士實在太誇張嘞!每粒飯都包滿芝士,好邪惡呀!不過食落竟然唔覺得肥膩,可能佢個飯有泡菜粒,食落唔會一pat野咁,有d爽脆gei口感好加分!最後我叫朋友一定要留肚試lee度gei冰沫,真係做得好過好多甜品店!今次黎見到有新出gei香桃冰沫,有新野緊係要試啦~冰沫入口即溶,香桃味清新又唔假,岩岩好中和返頭先gei芝士,為lee餐飯畫上完美句號

好加分!

香桃冰沬
芝士溶岩飯
護心豬肉
香桃冰沬
芝士溶岩飯
護心豬肉
2016-08-16 821 瀏覽
今日同朋友食午飯,飲茶好,抑或去食韓國野好?!結果就揀咗呢間原來午飯時間有套餐架!價錢仲幾平添 我足知揀牛肋骨煲~賣相吸引,原來味道更好,d 湯好似牛肉質,濃郁既牛味,加上配料有紅蘿白,白蘿白,牛肋骨份量又多!靚呀!令我忍不住將整碗飯都食哂!如果少些肥羔更理想呀!不過,不可以經常食!會將自己變得更肥!

原來午飯時間有套餐架!價錢仲幾平添
!令我忍不住將整碗飯都食哂!如果少些肥羔更理想呀!
不過,不可以經常食!會將自己變得更肥!
牛肋骨煲
牛肋骨煲
真係為左呢位"高質"經理開ACCOUNT寫評本身BOOK左枱,因為會早到,所以特意係去之前打去問可否提早到,同事係答無問題,當然,我無EXPECT(早到)佢地會照留位,只係諗住1830左右去不會太多人,去到果然真係,帶位同事頗有禮貌,帶左我地(一行三人)去一張圓枱,本來都無事,但呢位四經理就同呢位同事講帶我地去另一張卡位枱,當時無好留意,點知去到係一張二人卡位,我地一男2女其實唔夠位食,咁我就叫左位同事過黎(後來發現呢位就係頭先叫轉枱的四眼經理),問佢可否轉第二張,佢第一句就係話:坐呢到已經好好,一係就第頭先張圓枱,再唔係就(佢轉身指後面張枱)坐係張暗角位,你簡啦,我當時真係好愕然,其實我只係問下,亦都係有禮貌地問,唔係唔轉唔得,如果無,我地坐返原本呢張2人卡位其實無所謂,但呢位四眼經理態度真係好差,我地當下咩心情都無晒,原本因為炑八好食先再返黎食(之前食開旺角個間,D同事唔係話勁NICE,但唔係差),因為呢個四眼經理成半餐飯都無MOOD(仲要成日見到佢係我地用餐附近既位置),佢整跌餐具個時仲唔覺意比我地聽到佢同另一位同事講做埋呢幾日就走(位置太近,而且佢亦無意壓低聲線),我真係唔知佢
真係為左呢位"高質"經理開ACCOUNT寫評
本身BOOK左枱,因為會早到,所以特意係去之前打去問可否提早到,同事係答無問題,當然,我無EXPECT(早到)佢地會照留位,只係諗住1830左右去不會太多人,去到果然真係,帶位同事頗有禮貌,帶左我地(一行三人)去一張圓枱,本來都無事,但呢位四經理就同呢位同事講帶我地去另一張卡位枱,當時無好留意,點知去到係一張二人卡位,我地一男2女其實唔夠位食,咁我就叫左位同事過黎(後來發現呢位就係頭先叫轉枱的四眼經理),問佢可否轉第二張,佢第一句就係話:坐呢到已經好好,一係就第頭先張圓枱,再唔係就(佢轉身指後面張枱)坐係張暗角位,你簡啦,我當時真係好愕然,其實我只係問下,亦都係有禮貌地問,唔係唔轉唔得,如果無,我地坐返原本呢張2人卡位其實無所謂,但呢位四眼經理態度真係好差,我地當下咩心情都無晒,原本因為炑八好食先再返黎食(之前食開旺角個間,D同事唔係話勁NICE,但唔係差),因為呢個四眼經理成半餐飯都無MOOD(仲要成日見到佢係我地用餐附近既位置),佢整跌餐具個時仲唔覺意比我地聽到佢同另一位同事講做埋呢幾日就走(位置太近,而且佢亦無意壓低聲線),我真係唔知佢係因為咁而肆無忌憚定係OPENRICE投訴佢既人太多,希望之後再去食真係唔會再見到呢個人...
題外話/補充資料: 野食係真係OK, 所以唔會比劣評,但呢位經理真係太討厭
2016-08-02
2016-07-21 3296 瀏覽
話說今日一行九人去咗尖沙咀食韓燒😍一行到門口已經覺得好有氣氛,坐低後同事已經好快上左啲前菜,睇緊Menu嘅時候有同事走黎同我地推介今期嘅嘢食,有韓牛有鰻魚 可能因為我哋太多人嘅關係,太多意見搞到揀唔落手,之後我問個經理可唔可以幫我地度一度😆佢幫我地落左兩個套餐,幾款肉同埋一條鰻魚(問咗我哋意見既情況下) 野食黎到左之後,開餐啦!韓牛肉質good😍果個海鮮餅同個海鮮湯都好足料!我最鍾意嘅係五花腩同護心肉 食到中段,同我地推銷嗰個經理走過來幫我地燒鰻魚,一路燒一路同我地傾計都幾幽默,成品👉🏻外脆內滑👈🏻超正 食到最後嗌左2個甜品,賣相同埋味道都拍得住坊間糖水鋪總之呢一餐我俾五星!服務環境同品質都喜出望外
話說今日一行九人去咗尖沙咀食韓燒😍

韓牛套餐
燒鰻魚
食到最後嗌左2個甜品,賣相同埋味道都拍得住坊間糖水
總之呢一餐我俾五星!服務環境同品質都喜出望外

2016-07-20
1 分鐘 (堂食)
韓牛套餐
燒鰻魚
2016-07-12 2803 瀏覽
本人7月11日同朋友聚會。因去過太子分店幾次。今次嘗試選擇了尖沙咀分店。訂了3個人8點。我7點20分就到了餐廳。因朋友未到齊。我訊問職員可不可以入座。有男職員好客氣的讓我進入。當朋友到齊了。男職員仲好風趣的同我地介紹食物種類。我點了燒鰻魚同五花腩。因我張五花腩剪碎了再燒。男職員立即過來解釋正確燒法。又幫我們張鰻魚燒得美味可口。真係好。我下次都一定再來尖沙咀分店。
。我下次都一定再來尖沙咀分店。
2016-07-11
  • 厚切五花腩
  • 醬油蟹
2016-06-27 3031 瀏覽
本人24號晚上一行四人想同家人慶祝生日,當時又冇訂位,就試下上左去尖沙咀間韓燒!!!!!一一上到去已經好多人!!!!我諗都應該好食!!!!有個女仔有禮貌同我講冇位要等等!!!因為當時我地都有有老人家!!!電梯口又有啲悶熱!!!!有一位戴眼鏡男仕,我諗應該係經理!!!問我媽咪要唔要杯水???當時我覺得很窩心!!!!到等左大約十分鐘度,就可以入座!!!就有另一位男士向我們介紹佢地既韓牛同鰻魚!!!講到鰻魚,係我既最愛!!!!我當然要啦!!!!嗰個肥嘟嘟男仔仲話可以幫手燒!!!當鰻魚黎到,個男仔就幫我燒!!!佢好有耐性幫我地燒!!到佢燒完,同幅圖一樣咁樣!!勁呀!!!!環境氣氛都好好!!!!到幫我地上蛋糕時候,又會播生日歌!!!仲有幾位員工向隔離拍手,之後又幫我地影相!!!之後仲整左張咭比我地!!!今次幫媽媽生日,好意外!!!遇到一間咁好既餐廳!!!喜出望外!!!!
2016-06-24
10 分鐘 (堂食)
  • 厚切五花腩
2016-06-27 1889 瀏覽
公司周不時都會收到啲傳單,今次睇到炑八韓烤嘅午餐好似好正咁就約咗個同事上去食,去到坐低啲員工會即刻落左啲泡菜同海帶俾你食住先(泡菜迷心心眼😍)。我同同事就嗌咗一個牛肋骨煲同埋石頭鍋飯,啲牛肋骨煲啲汁又幾正喎!不過我食開韓國嘢既我最鍾意食傳統嘅石頭鍋飯,熱辣辣上枱,啲員工都幾細心提一提我嗰邊辣手,老實講,係尖沙咀區,50蚊左右食餐飯有前菜同湯都幾抵,之後都會keep住黎食😆

牛肉石頭鍋飯
泡菜同埋海帶
2016-06-27
牛肉石頭鍋飯
泡菜同埋海帶
2016-06-25 1496 瀏覽
朋友係食肉獸,次次都要食肉、肉、肉,今日又韓燒!鍾意黎炑八食,因為覺得佢啲牛好有牛味、好香。件牛肋骨啲脂肪,yummy叫到成枱都係野食,朋友梗開心,咁多肉。我自己最欣賞係個沙律,酸酸地,好開胃好醒神,次次都會食晒。蛋漿同芝士都係免費refill,正!但泡菜蛋太辣,refill時要淨蛋走泡菜,仍然好味。店員個個都好忙,叫佢地都唔係次次應你。又見到個四眼經理,你唔係大客,唔叫海鮮都唔會理你。上次隔黎枱大客,係咁sell人海鮮,又叫人入會,連吹水連落單連送野食,全程三十分鐘黐住嗰張枱,完全冇理過其他客。其實咁多人都點評呢個經理,點解公司唔去了解下情況?!唔係貪就腳,一般我都係去炑八其他分店食,唔駛睇人面色!!
朋友係食肉獸
,次次都要食肉、肉、肉,今日又韓燒!

2016-06-17
大約12:45pm 跟同事午膳, 有1位戴銀框眼鏡 男員工 (應該係部長/ 經理) 帶位, 其間我在餐廳碰見另一枱同事然後打招呼, 未及留意這位戴銀框眼鏡 男員工指示坐在那一枱, 他便呼喝我 "喂, 你走去邊呀!", 然後再瞪大眼怒視我, 態度極為惡劣, 當時有很多食客聽見!真不敢相信擁有10間分店的 restaurant group (富臨)可容忍如此態度惡劣的員工這樣對待客人!食物也不見得好吃! 一定不會再光顧這家餐廳及會跟家人朋友分享今天的 '奇遇'!

食物也不見得好吃!

一定不會再光顧這家餐廳及會跟家人朋友分享今天的 '奇遇'!
2016-06-22
2016-06-12 2081 瀏覽
一坐底,有個帶眼鏡平頭裝疑似部長男人走過來,語氣很差咁叫我地登記個App就有生蠔送,其實我地都唔係好想應佢,最基本禮貌叫聲你好都冇,都算啦!跟住又hard sell 話有乜飛機空運牛肉又乜又物,跟住又loop返要我地登記個app後要立刻同佢地講,唔係就冇蠔送,好啦,登記完同佢講,佢又話你地叫得一個餐,冇得送蠔又剩,其實我地只想開開心心食餐反,唔係要你送乜送物。
2016-06-12
1 分鐘 (堂食)
2016-06-12 1904 瀏覽
星期六book左位食呢間,限時2個鐘一入黎,地下油臨臨,但餐廳裡未見開始燒野。坐位有d迫,d野食黎到冇位擺,要擺上車仔。3個人叫左以下野食,份量應該幾足,食完好飽。泡菜、芝士粟米同泡菜蛋雖然可以免費refill, 但店員好忙,叫左成分鐘都冇人黎,黎完叫refill冇左件事。到再叫,d肉岩岩燒哂,就話冇肉燒,冇得refill了,令人失望衛生方面,燒到中途,個吸油嘴滴番d油落烤盤上,忍唔住搵紙巾抹一下個吸油嘴,黑色油臨臨Refill蛋同芝士,所有枱都係用同一支匙去接觸個烤盤,感覺唔太衛生。
星期六book左位食呢間,限時2個鐘
一入黎,地下油臨臨,但餐廳裡未見開始燒野。

坐位有d迫,d野食黎到冇位擺,要擺上車仔。

3個人叫左以下野食,份量應該幾足,食完好飽。

芝士熔岩飯
烤特制護心豬肉
美加牛舌
士多啤梨梳打
  • 芝士溶岩飯
本身都有幫襯過其他分店,感覺都冇嘜野。但星期四0520左右黎到呢間分店,燈光分明,門口又冇貼告示,網上營業時間只係1100-0000,咁就行左入去,人影都冇隻,再行入啲終於揾到人,都估到係落場啦。我地唔介意,落去行完再上黎。上到黎由一個四眼西裝男經理接待,坐低無耐個經理就開始sell餐牌,鰻魚同韓牛,家人唔食牛就拒絕經理好意,點知佢錯愕咁話:「咁無野岩食啦啵⋯」喂?我有冇聽錯,炑八餐牌第一版已經係豬啦!韓國燒肉除左牛都出名五花腩嫁你當我未去過韓國定經理你未去過韓國仲有海鮮呢? 我唔介意經理你推薦食物比我地都好樂意聽,但唔使sell唔到就發晦氣嘛?啲員工態度仲好過經理,我明營業額重要,但唔使咁講野嘛?經理!食物十分好雖然燒到中途有蕉
本身都有幫襯過其他分店,感覺都冇嘜野。

仲有海鮮呢?

食物十分好
雖然燒到中途有蕉
2016-06-07 1169 瀏覽
一直都唔好燒肉,怕熱氣又易生飛滋嘛!但個friend話呢間好似評價唔錯,咪即管試試佢!話明燒肉就緊係要試下d牛先,叫左個牛小胸肉。一上碟,嗯!油脂分佈平均,望落唔錯喎!燒熟左之後牛味十足,又唔un!好鬼死juicy!! d汁出哂黎!果然有驚喜啊!我地仲叫左d海鮮燒下,整體黎講都算新鮮!個人認為燒肉有海鮮真係好重要!鮮味d又light d啊嘛!帶子食落好鮮味,爽爽的,好新鮮熟食方面要讚下個韓式年糕,真係好好味,唔好睇佢咁紅卜卜,其實又唔算太辣架咋!而且年糕好有口感唔會霉!彈彈的!今次都食得幾開心,服務都可以,會再返黎食,大滿足啊!

果然有驚喜啊!

帶子食落好鮮味,爽爽的,好新鮮
今次都食得幾開心,服務都可以,會再返黎食,大滿足啊!
  • 小牛胸肉
  • 韓式年糕
昨晚在尖沙嘴辦完事後,見時間尚早就諗住去炑八。因為聽講呢間口碑唔錯,要等位,就諗住早早地去唔駛等咁耐。上到去仲差幾分鐘先六點,員工佢哋喺出面等一等。其實出面指的是𨋢口外的一處很窄的地方,我們四人只能比肩接踵地站著,又熱又焗,等待得很不舒服。不過理解準備晚市係比較忙,咪將就下啦。點知等咗十幾分鐘,過咗六點,裡面都係無動靜,啲人就喺入面hea住打牙骹。見佢哋係咁得閒,我哋就問下佢哋入得去未,門口個姐姐就黑口黑面咁同我哋帶位,一副唔想撈的模樣。入到去,環境真的不是我們杯茶。店內燈光極為不足,而且除了卡位以外,大部分座位都是硬木製成且沒有背靠的圓凳,環境絕對不會舒適。帶位員着我們坐在一角空間很小的桌子,我們是第一枱客,雖然沒有訂位,但應該可以都坐得比較舒適吧。我們要求換位,但服務生就很不耐煩的拒絕:卡位係五位。但留意返,卡位桌上擺的是四份餐具,怎麼看也沒有indicate卡位是只供五位客人坐的。這種情況要麼是擺餐具的員工不會數數目,要麼就是員工們在唯唯諾諾,敷愆了事。我們一家都是明理之人,知道旺區餐廳大多想做多幾轉,不會佔著座位久久不去,但員工態度如此惡劣實在令人看不過眼。見咁嘅情況,我們一行

我們一家都是明理之人,知道旺區餐廳大多想做多幾轉,不會佔著座位久久不去,但員工態度如此惡劣實在令人看不過眼。見咁嘅情況,我們一行四人就立即轉場到厚福街搵食。

尖沙咀是食肆林立的地方,要做得住腳,不能單靠一瞬即逝的潮流和打手堆砌的名氣。如果一間餐廳連打算第一次嘗試食物的顧客失望而回,又能做得住多少回頭客呢?如果沒有回頭客,又能做得長久嗎?

在此勸奉各位食客不要誤信網上的名氣,也不要為著吃一頓飯委屈自己,畢竟你們是來吃飯,不是來睇人面色的。
2016-06-06
15 分鐘 (堂食)