2024-07-17 196 瀏覽
謙謙開始放暑假我地去左沙田新城市影 Minion ,之後佢要求食韓燒我醒起呢頭有炑八就同佢過來。炑八的泡菜好啱我地口味,粟米芝士和泡菜雞蛋無限加又係好正。💞 炑八厚切五花腩 ~ 每次必點,望住佢爆哂d油再用生菜包住食十分滿足。💞 蔥蒜牛五花 ~ 加左葱和蒜去燒的牛五花風味濃厚,油花細緻口感豐富。💞 大八爪魚 ~ 燒過的八爪魚有咬勁咬起來彈牙,口感嫩中帶點脆,新鮮爽嫩。💞 韓式紅蝦 ~ 蝦味特別濃郁,肉質新鮮扎實。💞 泡菜煎餅 ~ 香脆內軟,酸酸甜甜帶點微辣的泡菜,沾一下附上的醬汁更完美增加了味道的層次感。💞 韓國水冷麵 ~ 夏天太熱食D冷麵可以消暑,酸甜的口味好開胃,冷麵Q彈夾住雪梨食透心涼。🍹 菠蘿梳打🍹 薄荷荔枝梳打

炑八的泡菜好啱我地口味,粟米芝士和泡菜雞蛋無限加又係好正。

💞 韓式紅蝦 ~ 蝦味特別濃郁,肉質新鮮扎實。

🍹 菠蘿梳打

🍹 薄荷荔枝梳打

2024-07-04 210 瀏覽
平時晩市食燒肉就試得多原來lunch menu好抵食店員先奉上四款傳統韓式開胃前菜,仲有爐邊蛋同芝士粟米粒,全部可以無限refill溶化的芝士粟米,拉絲富奶香上到成枱食物好豊富必飽到晚飯都唔洗食会餐廳幾大,座位闊落和牛燒肉飯 大大碗,紫洋蔥加上黑椒及蒜蓉的醬油,仲配埋流心蛋,好食午昼燒肉時光外群肉,蔥蒜牛五花,豬護心肉外群肉好有咬口,肉質亦唔會好韌牛五花,雪花分布均勻,牛味濃,加上蔥花,格外惹味蔥蒜雞腿肉/蔥蒜牛五花/豬肋肉(加配優惠價$48)豬肋肉有少少豬頸肉嘅口感表面呈焦香,包埋生菜食可減低油膩感蔥蒜雞腿肉雞髀肉厚肉,好爽滑飲品方面我哋叫咗柚子檸檬梳打同士多啤梨果茶柚子檸檬梳打味道較香甜,士多啤梨果茶則口味較為清新,用來配搭韓燒,好解渴
平時晩市食燒肉就試得多
原來lunch menu好抵食

溶化的芝士粟米,拉絲富奶香

上到成枱食物好豊富必飽到晚飯都唔洗
食会餐廳幾大,座位闊落

和牛燒肉飯
大大碗,紫洋蔥加上黑椒及蒜蓉的醬油,仲配埋流心蛋,好食

午昼燒肉時光
外群肉,蔥蒜牛五花,豬護心肉

外群肉好有咬口,肉質亦唔會好韌
牛五花,雪花分布均勻,牛味濃,加上蔥花,格外惹味

蔥蒜雞腿肉/蔥蒜牛五花/豬肋肉
(加配優惠價$48)

豬肋肉有少少豬頸肉嘅口感
表面呈焦香,包埋生菜食可減低油膩感

蔥蒜雞腿肉
雞髀肉厚肉,好爽滑

飲品方面
我哋叫咗柚子檸檬梳打同士多啤梨果茶

2024-06-20 201 瀏覽
今日我哋突然間好掛住爐邊蛋 ,哈!即刻出沙田炑八韓烤食個午餐先~我哋選擇咗午市定食~韓式豬肉泡菜炒飯炒飯底部有飯焦,我最鍾意食!芝士、泡菜、豬肉片,已經係絕配,仲要加咗隻太陽蛋,好正啊!醬油牛肋骨份量好大,油脂分布平均,肉質嫩滑,醬油味啱啱好,唔會太鹹,唔使再落調味,已經好好食~限定蔥蒜雞腿肉雞腿肉燒完之後好嫩滑,雞肉仲配咗蔥花蒜蓉一齊燒,呢個配搭非常好~限定蔥蒜牛五花肥瘦相間,油脂豐滿,入口後滿口牛香,好滿足呀~限定豬肋肉肉質厚身,肉質豐富,肉味濃郁~炑八韓烤一向食物品質高、而且服務員有禮,所以我哋好多時都會嚟呢度食嘢,呢度係值得再去嘅餐廳餐~
今日我哋突然間好掛住爐邊蛋 ,哈!
即刻出沙田炑八韓烤食個午餐先~
我哋選擇咗午市定食~

韓式豬肉泡菜炒飯

醬油牛肋骨
份量好大,油脂分布平均,肉質嫩滑,
醬油味啱啱好,唔會太鹹,唔使再落調味,已經好好食~

限定蔥蒜雞腿肉

限定蔥蒜牛五花
肥瘦相間,油脂豐滿,入口後滿口牛香,好滿足呀~

限定豬肋肉
肉質厚身,肉質豐富,肉味濃郁~

2024-06-18 273 瀏覽
相隔5個月, 餐牌又轉了, 見上回吃過的牛肉紫菜包飯以同樣的價錢, 由一份10件變為只有半份5件, 感覺加幅有點跨張。其他餐點, 沒有仔細對比, 之前吃過的, 加約$5, 感覺物價越來越貴。午市定食 $681) 午市主食: 雞扒蛋包飯2) 無限添加自選前菜3) 飲品: 凍果茶前菜的無限添加幸好沒有變更, 變更的是奉上的數量。下單後店員即奉上3碟前菜, 曾經想讓店員一次過上兩碟也會遭受拒絕, 喜見有如此的進步, 希望不是曇花一現。前菜有泡菜, 芽菜和豆角, 三款前菜均很爽口, 調味得宜, 很合口味。雞扒蛋包飯的飯以茄汁調味, 入口雖較濕潤黏笠, 但較白飯為佳。蛋有蛋汁, 但滑度不足。沙律菜以麻醬調味, 新鮮爽脆。雞扒有3件, 外皮煎得脆身, 肉質軟滑, 配上甜甜的醬汁, 美味可口。以往套餐提供的韓式清湯已轉為免費飲品, 有凍檸檬茶和凍果茶可選擇, 亦有其他飲品可加錢享用。向店員查詢, 是日凍果茶為菠蘿味, 感覺應該不錯便選了。凍果茶顏色吸引, 面有少量菠蘿肉, 入口冰涼, 唯菠蘿味道甚淡, 感覺一般。

午市定食

午市定食
無限添加自選前菜
雞扒蛋包飯
2024-06-15 141 瀏覽
星期六晏晝十二點半到達,見冇人等位,就入餐廳。 裏面都有七成座位有人坐,生意不錯吖~餐廳內比較昏暗😅,我哋3大1細揀咗午餐,燒烤分別嗌咗 3種自選肉餐+ 4種自選肉餐,燒肉餐各有配紫菜湯同白飯,我哋仲叫咗個人參雞湯餐同埋一個兒童餐,所有餐飲要另外加$。韓式燒烤兩邊鐵板可以分別無限添加粟米芝士同埋泡菜蛋,芝士可拉絲,幾好味😋,另外 啲烤肉醃製得夠入味,餐廳通風做得不錯🤗,唔算大油煙,同埋menu食物款式多,小朋友就算唔食燒烤都有好多其他選擇,例如烏冬、飯餐、麵餐揀,又有小食或者炸雞薯條之類選擇,傳統嘅石頭鍋飯,人參雞湯都有。 總括來講,午餐性價比高,我哋四位埋單連加380蚊🤑,有機會會再嚟。🥰
2024-06-10 118 瀏覽
沙田炑八餐廳這個舖位在我小時候是扒王之王滿滿的童年回憶今時今日再次光臨此地令人興奮的炑八韓燒店舖裝潢滿滿韓國街頭風味座位寬敞,每張枱有獨立的抽氣扇不會令身上有燒烤味呢間餐廳嘅服務態度都幾貼心定食鐵板烤牛肉蕈菇飯自己燒烤的鐵板飯份量超足女生一個一定吃不完額外再配上一個薯蓉 薯蓉上碟似雪糕滑溜溜的牛油加上薯仔蓉滿足😌難得來到韓國燒烤餐廳 一定要吃燒肉Lunch hour時段醬油牛肋骨$208呢間分店嘅服務員真係勁好好有禮貌咁觀察我哋食到咩步驟而呢個醬油味嘅牛肋骨要整得好,會有特別蹺妙店員好好,主動咁幫我哋如果燒得唔靚會生熟不均勻唔係咁識煮嘢食嘅,我表示好感謝🤣除咗套餐外另外加配了蔥蒜雞腿肉、蔥蒜牛五花、豬肋肉特別推介豬肋骨調味剛剛好豬肉近肋骨的位置嘅肉特別香口肉質飲品分別點了 柚子檸檬梳打 & 柑橘鮮橙果茶特別推介:柑橘鮮橙果茶由柑橘同埋新鮮橙混合調製果茶真的會食到新鮮果肉甜甜酸酸 有片薄荷葉,清新的選擇總括來說,到炑八一定不會餓份量足夠之餘,又有質素保證難怪這間餐廳屹立不倒這麼多年最後看到Menu上面有新嘢月見芝士和牛漢堡下次有機會再去

沙田炑八餐廳
這個舖位在我小時候是扒王之王
滿滿的童年回憶
今時今日再次光臨此地
令人興奮的炑八韓燒

店舖裝潢滿滿韓國街頭風味
座位寬敞,每張枱有獨立的抽氣扇
不會令身上有燒烤味

Lunch hour時段
醬油牛肋骨$208
呢間分店嘅服務員真係勁好
好有禮貌咁觀察我哋食到咩步驟
而呢個醬油味嘅牛肋骨要整得好,會有特別蹺妙
店員好好,主動咁幫我哋
如果燒得唔靚會生熟不均勻
唔係咁識煮嘢食嘅,我表示好感謝🤣

除咗套餐外
另外加配了蔥蒜雞腿肉、蔥蒜牛五花、豬肋肉
特別推介豬肋骨
調味剛剛好
豬肉近肋骨的位置嘅肉特別香口
肉質

飲品分別點了 柚子檸檬梳打 & 柑橘鮮橙果茶
特別推介:柑橘鮮橙果茶
由柑橘同埋新鮮橙混合調製果茶
真的會食到新鮮果肉
甜甜酸酸 有片薄荷葉,清新的選擇

總括來說,到炑八一定不會餓
份量足夠之餘,又有質素保證
難怪這間餐廳屹立不倒這麼多年

最後看到Menu上面有新嘢
月見芝士和牛漢堡
下次有機會再去
2024-06-08
2024-05-26 197 瀏覽
今日晚飯諗住搵間燒烤食吓,見到呢間嘢未試過就諗住試一試,點知一試就瀨晒嘢,一坐低四周圍都油立立污糟邋遢,梳化又有食物殘渣,枱上面四圍都係由立立,咁冇計啦,自己抹一下,點知上菜後,其中一碟嘢食隻碟底仲有幾隻小型曱甴仔走出嚟喺枱面走嚟走去,我起碼打死咗四五隻,衛生真係好差,服務員又溝通唔到,又唔係講中文又唔係講英文,嘢食又係麻麻哋,仲有新出手打橙汁完全冇味都唔知係乜嚟,簡單一句唔會再幫襯兼且再去食環投訴😤
2024-05-26
2024-05-25 75 瀏覽
最近日式月見和牛漢堡飯咁hit,我哋就冇時間去排隊,見炑八都推出咗類似嘅,就去試吓,韓式月見漢堡都好好食呀,當然唔少得佢其他燒肉🌟月見芝士和牛漢堡套餐和牛漢堡好厚身好多肉汁,連埋半熟蛋汁、芝士同泡菜一齊撈飯,喺韓式傳統上加上新意,令人回味無窮!🌟牛肋骨醬油牛肋骨係炑八嘅名物,大大條牛肋肉燒完兩邊再剪開,啖啖肉又爆曬肉汁,仲好香醬油味添🌟加配套餐可以用優惠價加配幾款肉類:蔥蒜牛五花油脂十足,牛油混和蔥蒜汁齒頰留香;豬肋肉唔會太肥,肉質有咬口;蔥蒜雞腿肉好滑,雞皮燒到乾身而腿肉仲係好嫩滑多汁🌟飲品燒肉一般俾人感覺比較肥膩,一人一杯水果茶就啱晒!手打鮮橙茶同士多啤梨果茶都係酸酸甜甜,夠晒冰涼

🌟月見芝士和牛漢堡套餐

🌟牛肋骨

🌟加配

🌟飲品
2024-05-17
2024-05-23 49 瀏覽
炑八一向抵食,趁有空,再試試午市套餐,性價比依舊極高😳片中是,2個套餐+追加3份肉的分量,聽上去不多,實際上超級豐富,一定吃不下晚餐😂每一套餐都附上許多配菜,而且很多可以refill💥 🍴加一服務費:✔ ✿ 月見芝士和牛漢堡套餐 $58• 和牛漢堡扒、芝士、蛋黃• 韓式清湯、白飯• 無限韓式前菜、芝士粟米、爐邊蛋這個陣勢,真的便宜得過分😂 漢堡扒不算肉味超濃的,但有汁不柴+超大分量+肉感滿滿,絕對值回票價🤤漢堡扒已是超厚好滿足,還有一系列的無限refill前菜芝士爐邊蛋😱 店員很快手,幫我們refill了好幾次,超正🤣還有店員幫手烤漢堡扒但是倒蛋黃就要自己來~手殘的我fail😢成功的大家請分享秘訣,和到領取炸雞獎勵 (´・ω・`) (參考他們ig @ ✿ 牛肋骨 (醬油) 套餐 $208• 韓式清湯、白飯• 無限韓式前菜、芝士粟米、爐邊蛋分量又是超多🤣油花美美😍肉味濃,有咬口而不韌, ✿ 加配:蔥蒜牛五花/豬肋肉/蔥蒜雞腿肉 $48想不到$48也這麼多+高質😱全部肥瘦均勻,色澤、肉質、味道都不錯,超值得加點!! 不過真的會超飽😂 ✿ 手打鮮橙茶/士多啤梨果茶 $48較喜歡橙茶,看得見放
炑八一向抵食,趁有空,再試試午市套餐,性價比依舊極高😳
每一套餐都附上許多配菜,而且很多可以refill💥

🍴加一服務費:✔

✿ 月見芝士和牛漢堡套餐 $58

• 和牛漢堡扒、芝士、蛋黃
• 韓式清湯、白飯
• 無限韓式前菜、芝士粟米、爐邊蛋

這個陣勢,真的便宜得過分😂

店員很快手,幫我們refill了好幾次,超正🤣
還有店員幫手烤漢堡扒

但是倒蛋黃就要自己來~

✿ 牛肋骨 (醬油) 套餐 $208

• 韓式清湯、白飯
• 無限韓式前菜、芝士粟米、爐邊蛋
分量又是超多🤣
油花美美😍肉味濃,有咬口而不韌,

✿ 加配:蔥蒜牛五花/豬肋肉/蔥蒜雞腿肉 $48

想不到$48也這麼多+高質😱

✿ 手打鮮橙茶/士多啤梨果茶 $48

較喜歡橙茶,看得見放了很多果肉
兩者都是果汁比例較多,較甜,可以調高茶的比例更好

• 午市套餐
最近🇰🇷炑八推出午昼燒肉時光套餐趁住假期同屋企人嚟試下沙田店坐位同其他分店一樣咁寬敞菜式豐儉由人無論一個人 / 一班朋友都好適合✨月見芝士和牛漢堡套餐圓大口肉叫和牛漢堡面層鋪上月見芝士 在爐上加熱滲出豐富油脂.配上醬汁同蛋漿令味道更豐富✨牛肋骨拉開超長嘅牛肋骨好有份量.肉質軟腍✨蔥蒜牛五花舖上大量蔥蒜唔洗沾醬汁.味道都好濃郁✨豬肋肉豬肋骨肉質厚實有嚼勁用生菜包著食都好正✨蔥蒜雞腿肉雞腿嫩滑.同蒜香味好夾.不油不膩🍊手打鮮橙茶加入新鮮橙肉味道清新健康又解膩🍓士多啤梨果茶原粒新鮮士多啤梨.鮮檸檬.薄荷葉配上茶底.香甜之選
最近🇰🇷炑八推出午昼燒肉時光套餐

2024-05-18
午餐
  • 牛肋骨
2024-05-13 39 瀏覽
愛吃烤肉的我…食唔厭的味道🐷🐮😋每日一首詩……食得開心D每日吃不停……吃吃吃.. 吃得好滋味的烤肉🍗🍖——————-1️⃣月見芝士和牛漢堡套餐:芝士🧀荷包蛋🧇飯,又厚又嫩的牛肉漠堡….滋味盡在不言中2️⃣午昼燒肉時光套餐🐮:原條牛肋條😍😍😍😍又嫩又滑,鮮嫩無比的肉質,咬落豐富的肉汁,令人難忘的好味道3️⃣限定蔥蒜牛五花🐮:又是很有肉汁的,咬落軟滑無比,蔥蒜味道更是吃落惹味😋4️⃣限定豬肋肉🐷:又是我的至愛,有咬口的又嫩滑⋯⋯5️⃣限定蔥蒜雞腿肉🐔:味道奄得適中,肉嫩好味6️⃣手打鮮橙茶🍊:用鮮橙🍊打做的,非常新鮮有益7️⃣士多啤梨果茶🍓:清香茉莉茶混合新鮮士多啤梨🍓😋———————-越食越好味的烤肉🍗🍖其實開心簡單就在你身邊❤️⋯⋯😋食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶—————
愛吃烤肉的我…食唔厭的味道🐷🐮😋
每日一首詩……食得開心D
每日吃不停……吃吃吃.. 吃得好滋味的烤肉🍗🍖

——————-
1️⃣月見芝士和牛漢堡套餐:
芝士🧀荷包蛋🧇飯,又厚又嫩的牛肉漠堡….
滋味盡在不言中

2️⃣午昼燒肉時光套餐🐮:
原條牛肋條😍😍😍😍
又嫩又滑,鮮嫩無比的肉質,咬落豐富的肉汁,令人難忘的好味道
3️⃣限定蔥蒜牛五花🐮:
又是很有肉汁的,咬落軟滑無比,蔥蒜味道更是吃落惹味😋

4️⃣限定豬肋肉🐷:
又是我的至愛,有咬口的又嫩滑⋯⋯

5️⃣限定蔥蒜雞腿肉🐔:
味道奄得適中,肉嫩好味

6️⃣手打鮮橙茶🍊:
用鮮橙🍊打做的,非常新鮮有益
7️⃣士多啤梨果茶🍓:

食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美好回憶
—————
2024-05-10 93 瀏覽
➪ 炑八韓烤(沙田偉華中心店)沙田偉華中心2樓Lunch break 又係時候chill chill地食下燒肉呢間連鎖燒肉店推出左一系列午市套餐 - 午昼燒肉時光鍾意食牛嘅梗係揀主打牛肉嘅set啦今日嘅主角係月見芝士和牛漢堡套餐 燒完記得要加生雞蛋🍳芝士同佢嘅秘製醬食真係大大碗飯都食得晒, 好有滿足感仲要只係$58 好抵食仲有牛肋骨餐🥩大大塊, 油脂分布平均, 有牛味另外加配嘅蔥蒜牛五花,豬肋肉同蔥蒜雞腿肉嘅質素都唔錯,睇啲紋都覺得幾靚豬肋肉同埋蔥蒜牛五花呢兩款係醃咗嘅肉食落個感覺有少少似, 比較多肥肉, 啱包生菜嚟食雞腿肉都好厚, 啖啖肉, 減脂嘅朋友都啱食爐邊嘅泡菜蛋同埋粟米芝士都可以無限量refill我同朋友都幾鍾意食店員都好主動幫手refill懷疑淨係食蛋同芝士都飽咗30%最後係加配嘅手打鮮橙茶同士多啤梨果茶入面都好多新鮮果肉酸酸甜甜配返燒肉可以balance下無咁heavy#lunch #foodie #HK #炑八 #炑八韓烤 #Meokbangbbq #먹방 #韓燒 #燒肉 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓國料理 #韓牛 #無限添加爐邊蛋 #韓國直送食材 #kore
➪ 炑八韓烤(沙田偉華中心店)
沙田偉華中心2樓

呢間連鎖燒肉店推出左一系列午市套餐 - 午昼燒肉時光
鍾意食牛嘅梗係揀主打牛肉嘅set啦
今日嘅主角係月見芝士和牛漢堡套餐
燒完記得要加生雞蛋🍳芝士同佢嘅秘製醬食
真係大大碗飯都食得晒, 好有滿足感
仲要只係$58 好抵食

仲有牛肋骨餐🥩
大大塊, 油脂分布平均, 有牛味
豬肋肉同埋蔥蒜牛五花呢兩款係醃咗嘅肉
食落個感覺有少少似, 比較多肥肉, 啱包生菜嚟食
雞腿肉都好厚, 啖啖肉, 減脂嘅朋友都啱食

爐邊嘅泡菜蛋同埋粟米芝士都可以無限量refill
我同朋友都幾鍾意食
店員都好主動幫手refill
懷疑淨係食蛋同芝士都飽咗30%

最後係加配嘅手打鮮橙茶同士多啤梨果茶
入面都好多新鮮果肉
酸酸甜甜配返燒肉可以balance下無咁heavy

#lunch #foodie #HK #炑八 #炑八韓烤 #Meokbangbbq #먹방 #韓燒 #燒肉 #韓國菜 #韓國餐廳 #韓國燒烤 #韓國料理 #韓牛 #無限添加爐邊蛋 #韓國直送食材 #koreanfood #韓國美食 #香港美食 #魷魚遊戲 #SquidGame #Netflix #hker #foodpic #foodporn #吃貨 #吃貨人生 #lovefood #hkfoodie #香港美食
2024-04-25 41 瀏覽
朋友生日同佢慶祝生日,今次提早book台同佢去食特別嘅生日蛋糕。一坐底,職員就主動整泡菜蛋同芝士栗米另外有5小碟前菜(芽菜、泡菜、2款醃白蘿蔔等等)、生菜幾樣都可任,仲有沙律菜。韓式肉肉蛋糕Lee個蛋糕以肥牛片砌成,上層仲用左牛五花同豬頸肉捲成玫瑰花,岩哂食肉獸嘅我地,牛肉同豬頸肉油脂分布豐富,燒到好野火添。生日就會免費送上,晚市時段最低消費兩碟燒烤產品或一個套餐,就可以享用優惠,記得要提前一天預訂。韓國醬油蝦配紫菜飯 醬油蟹就好經常食,今次叫左韓國醬油蝦配紫菜飯,醬油蝦都好大隻,而家鮮甜肥美,,蝦肉彈牙爽口,用正宗嘅韓國醬油生醃,醬汁不會過咸仲帶點甜味,配紫菜飯一流。炑八厚切五花腩 五花腩厚度十足,肥瘦適中,侍應會幫忙燒五花腩,燒到外面金黃色後再剪一片片。肉質多汁又濃郁,我就喜歡生菜包著五花腩、泡菜同加點辣醬黎食。蒜油蜜糖雞腿肉雞腿肉嫩滑,醃得入味,燒好般沾上蒜油蜜糖汁,每雞腿肉更香甜。韓國薄脆牛角酥食埋甜品就岩岩好。將牛角酥壓到扁平成香脆餅乾,配上雪糕同鮮果,好味。荔枝梳打

韓國醬油蝦配紫菜飯

2024-04-23 84 瀏覽
四月份係母親大人嘅生日月🥳~而家炑八有好多生日優惠,所以帶埋母親大人嚟食個韓燒🔥!好耐無食過醬油蟹🦀,味道真係好鹹鮮香甜~用嚟撈紫菜飯食🍚,好快食晒~生日嚟炑八,就會送一個肉肉蛋糕🎂~上面仲有肉肉玫瑰花🌹,滿滿儀式感!有豬頸肉同牛肉🐮,肉質唔錯~呢個炑八厚切五花腩之前都食過,個皮燒香咗脆卜卜🐷,猛火少少燒都唔怕~不過個五花腩好大塊,要花啲力氣先剪得開✂️~個雞腿肉好嫩滑🍗~不過建議燒完啲肥嘅肉先燒,因為個鑊面有油無咁易燒焦🤨~而且個蜜糖都易焦🍯,所以最後燒會比較好~燒嘢食熱辣辣🥵,點埋杯荔枝梳打涼下喉~佢嘅荔枝梳打唔太甜,加埋粒荔枝肉🍒,打卡好睇又好飲~最後仲食埋甜品,烘到勁脆勁薄嘅牛角包好似餅乾咁脆🥐~上面加埋個雪糕🍨同朱古力醬🍫,圓滿咗呢個晚餐~
四月份係母親大人嘅生日月🥳~
而家炑八有好多生日優惠,所以帶埋母親大人嚟食個韓燒🔥!
好耐無食過醬油蟹🦀,味道真係好鹹鮮香甜~
用嚟撈紫菜飯食🍚,好快食晒~
韓國醬油蟹配紫菜飯
生日嚟炑八,就會送一個肉肉蛋糕🎂~
上面仲有肉肉玫瑰花🌹,滿滿儀式感!
有豬頸肉同牛肉🐮,肉質唔錯~
韓式肉肉蛋糕
不過個五花腩好大塊,要花啲力氣先剪得開✂️~
炑八厚切五花腩
個雞腿肉好嫩滑🍗~
不過建議燒完啲肥嘅肉先燒,因為個鑊面有油無咁易燒焦🤨~
而且個蜜糖都易焦🍯,所以最後燒會比較好~
蒜油蜜糖雞腿肉
燒嘢食熱辣辣🥵,點埋杯荔枝梳打涼下喉~
佢嘅荔枝梳打唔太甜,加埋粒荔枝肉🍒,打卡好睇又好飲~
荔枝梳打
最後仲食埋甜品,烘到勁脆勁薄嘅牛角包好似餅乾咁脆🥐~
上面加埋個雪糕🍨同朱古力醬🍫,圓滿咗呢個晚餐~
爐邊蛋
2024-04-15
爐邊蛋
  • 醬油蟹
  • 蒜香蜜糖雞腿肉
2024-04-17 39 瀏覽
朋友生日,我們選擇到「炑八韓烤」慶生。 巨型「韓式肉肉蛋糕」還是第一次見,牛肉和豚肉捲成玫瑰花形,下層更是大片牛肉,份量很足! 最重要這是免費的,提前一天預訂,再現場點兩碟燒烤產品或一個套餐就可以享有這生日禮遇。韓國醬油蟹配紫菜飯韓劇經常看到的菜品,今天也要來一份。 蟹肉鮮嫩多汁,飽滿的蟹膏搭配韓國特色醬油,味道咸鮮豐富。在KKday搶劵,可以以三折優惠價$80預訂醬油蟹。炑八厚切五花腩肥瘦相間,切得厚實,將外皮燒至金黃酥脆,內層依然嫩滑,用生菜包著吃可減低膩感。蒜油蜜糖雞腿肉雞腿肉肉質彈牙,沒有預先調味,蘸上蒜油蜜糖,多一份香甜惹味。荔枝梳打甜度適中,冰凍解渴最後點了兩客韓國薄脆牛角酥,將牛角酥壓成香脆餅乾,配上鮮果和冰淇淋,簡單而美味的甜品。一大桌食物,飽足加滿足的生日飯~
朋友生日,我們選擇到「炑八韓烤」慶生。

甜度適中,冰凍解渴

一大桌食物,飽足加滿足的生日飯~