2024-04-27 59 瀏覽
該店的名字很有特色他們提供了一個名為「火灸4味」的優惠,原價為50元,現在優惠價格為40元/4件。由於價格的原因,我理解壽司和刺身可能會偏薄,但沙拉醬的厚身救贖了一些。然而,這些壽司和刺身並沒有火炙的味道,而且豉油也沒有味道,整體來說還是不錯的。然而,最差的是他們的鰻魚手卷,價格為24元,但卻沒有味道,而且飯太熱,紫菜也變軟了。考慮到在其他地方可以找到更便宜的價格(20元),所以這個價格更高的鰻魚手卷應該在提升食材質素方面有所改善。總的來說,這家店提供了一些有趣的優惠,但在某些菜品方面仍然存在改善的空間。希望他們能夠提升食材質素,提供更好的飲食體驗。
該店的名字很有特色

他們提供了一個名為「火灸4味」的優惠,原價為50元,現在優惠價格為40元/4件。由於價格的原因,我理解壽司刺身可能會偏薄,但沙拉醬的厚身救贖了一些。然而,這些壽司刺身並沒有火炙的味道,而且豉油也沒有味道,整體來說還是不錯的。

2023-12-26 118 瀏覽
旺角中心提供的餐桌並不多,人流密集,在經此店門口前,只稍微放底飲品一至兩分鐘,疑似老闆的男子走來說道:「係唔係唔攞走」,而這間飲食業的老闆服務簡直劣質,態度亦不友善。
2023-05-09 410 瀏覽
#20230416 💛📍 炙秋 @fightforsushi旺角彌敦道688號旺角中心1期1樓F87A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#香芒 #加洲卷 $18#腐皮船 🫧 #蟹籽 $10 🫧 #龍蝦沙律 $14💭 加洲卷入面啲配料正正常常,有芒果令佢變得不一樣🥭應該叫吉列蝦卷會更加食到個口感既對比,會更吸引🍤腐皮船幾特別,外表已經好吸引🤩成隻船大大隻🐷一啖都咬唔晒,蟹籽同龍蝦沙律滿佈係面👍🏼唯一覺得麻麻係佢壽司唔夠醋,食落無咩酸味就硬係差咁啲感覺🙈.#旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
#20230416 💛
🫧 #蟹籽 $10
🫧 #龍蝦沙律 $14
#旺角美食 #旺角黃店 #🐷在旺角 #🐷_食
2023-01-30 377 瀏覽
炙秋💛黃金魷魚手卷 $20人均消費: $20 (1人) -包住手卷嘅紫菜唔會話擺咗好耐 淋啤啤咁食落去都脆嘅😝不過如果同啲飯掂得太耐 就會淋返啲都好多黃金魷魚 鋪滿晒個面🤤啲魷魚有咬口 好新鮮🦑佢比一般嘅手卷多飯🍚食完之後都好飽肚👻最後佢仲用brown做包裝🐻一嚟好可愛🥰二嚟方便拎住 唔會跌啲豉油出嚟·以上食評 純粹根據個人口味而寫所以帶返頭盔先👷🏽 -18/1/2023 ate-好味程度:🌕🌕🌕🌕🌑抵食程度:🌕🌕🌕🌗🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌗🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑·#od旺角覓食之旅 #od食掃街 #od食日本嘢·希望疫情快啲完結啦💛大家都要身體健康💛
炙秋💛
黃金魷魚手卷 $20
人均消費: $20 (1人)

包住手卷嘅紫菜唔會話擺咗好耐 淋啤啤咁
#od旺角覓食之旅 #od食掃街 #od食日本嘢
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-01-18
入旺中嘅時候,見到有間食店叫炙秋,好盞鬼!咁啱去開果面食嘢,於是去抽一抽佢😇。試咗佢地3款卷:鰻魚吉列蝦卷 $31鰻魚燒得好香,冇咩腥味,外面焦焦哋;入面嘅吉列炸蝦,幾脆,俾到唔同口感你,唔錯!🥸芝士加州卷 $18佢芝士醬都幾濃郁,入面嘅青瓜爽脆,幾好!😌火炙蟹棒加州卷 $28上面有一條大蟹棒,燒過再加少少蔥,內面嘅配料新鮮爽脆。不錯!😜可惜嘅係,佢哋個飯做得唔夠好,好鬆散、偏腍冇咩咬口。如果換d好少少嘅米,煮得好少少,d卷物應該會非常好食!🤩

試咗佢地3款卷:

鰻魚吉列蝦卷 $31

芝士加州卷 $18
佢芝士醬都幾濃郁,入面嘅青瓜爽脆,幾好!😌

火炙蟹棒加州卷 $28

2022-08-01
😴 返工好攰,真係會冇乜動力煮飯,尤其是夏天…… 依晚小編屋企人就買咗灸秋嘅日式飯盒返嚟試下 ☺️[ 亂闖試食 ]🍽 溫泉蛋雞肉飯 😋😋😋😋飯面舖滿晒雞肉,每一舊都有啲啲厚度。本身雞肉已經醃製過,帶點鹹味,再加上額外嘅醬油同少許蔥花,成個飯味道好夠。飯量充足,溫泉蛋煮得喺水平上。如果多返少少醬汁,就可以撈晒成個飯啦!😉晚餐 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 依個餐附有一少盒中華沙律做前菜,小編撈埋落碗飯度一齊食,簡簡單單嘅外賣日式飯做平日晚餐。小編覺得幾唔錯!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk !

[ 亂闖試食 ]
🍽 溫泉蛋雞肉飯 😋😋😋😋

晚餐 💵 約港幣$50/人

溫泉蛋雞肉飯
2022-06-27
溫泉蛋雞肉飯
2021-08-07 994 瀏覽
話說同男朋友去旺中食飯 佢諗住嗌蟹膏蟹肉飯實冇伏 原本諗住睇圖但menu冇 醒唔起上open rice 睇 蠢咗好啦黎到我笑到傻咗 根本係蟹柳沙律醬飯 雖然啲醬係有啲蟹膏色 但食落去完全冇蟹膏味 完全係沙律醬味 然後um蟹柳食落去真係蟹柳黎冇呃人嫁!蟹柳唔係最平嗰種最cheap好多粉嗰隻但都係759買到嗰隻level囉 雖然58蚊冇得話要求啲咩 一定冇得同百幾二百蚊比 但係個名同個飯可以話係毫不相干 男朋友成程好無奈咁食完佢 笑死我 睇相58蚊嗌鰻魚飯仲好啦
2021-04-18 783 瀏覽
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜”炙秋 (旺角)📌 地址:旺角彌敦道688號旺角中心1期1樓F87A號舖🕐營業時間:12:00-22:30🍽分店地區: 旺角📝評價💬📢 一set有齊5種味道👅 芝士 辣味 燒汁 鹽燒 醬燒⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一次過滿足曬咁多種口味🤤🤤每種魚都好新鮮 帶子都算大隻💛燒得岩岩好😌😌 飯都有少少火燒既味道😛😛 壽司正常size🙈 賣相又靚 名又改得好👍🏻💛⭐️🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #旺角美食 #旺角黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfooover #foodiehk #foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow 旺角 #foodieksk旺角
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜”炙秋 (旺角)
📌 地址:旺角彌敦道688號旺角中心1期1樓F87A號舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

2021-02-04 1298 瀏覽
我在「旺角中心」一期一樓美食街裡面,意外發現到「灸秋」這間以日本壽司為主的食店。「灸秋」店名的靈感,或許可能跟同音異字的「隻揪」有關係,「隻揪」有「單挑」、「打交」、「毆鬥」的意思,是「男人的浪漫」。「灸秋」裡面向食客售賣的食品,主要以日式食品為主,包括有日式沙律、日式丼飯、烏冬、日式便當、日式手卷、火灸壽司和手握壽司。但是顧名思義,當然「灸秋」價目表裡面的招牌食品,應該是廚房以火槍在「壽司」表面即場燒烤,製造出火灸灸燒味道效果的「火灸壽司」。所以我購買了三款「火灸壽司」,包括有「赤蝦壽司」、「蟹棒壽司」跟「帆立貝壽司」口味作為下午茶。食店也有附送日式醬油跟包裝「青芥末」,但是「火灸壽司」有濃厚的燒烤味道,「醬油」和「青芥末」感覺有點多餘。例如「灸秋」廚房在「火灸帆立貝壽司」製成品表面上,塗抹了一些擁有類似「燒汁」甜味的醬汁,醬汁令「火灸帆立貝壽司」一開始擁有「燒汁」甜味和燒烤香味,再加「醬油」甜味和「青芥末」辣味反而變得有點多餘。至於「火灸蟹棒壽司」的表面上,則鋪了一層類似「芝士」的甜味配料,「芝士」加上火槍的火灸香烤效果,「芝士」令原本有鹹味的「蟹棒」,也擁有來自「芝士」的甜味。至

至於「火灸赤蝦壽司」的實際構造也跟「火灸蟹棒壽司」十分相似,表面也鋪了一層「芝士」,「芝士」令原本沒有骨頭,啖啖肉的新鮮鹹味「蟹棒」,也增加來自「芝士」的甜味。

相對於「芝士」裡面的濃厚甜味,鋪在「赤蝦」跟「蟹棒」表面上的調味料已經十分充足,再加上鹹味和甜味的醬油,跟辣味「青芥末」反而變得有點多此一舉。

難得「灸秋」三款「火灸壽司」總價錢都只需要港幣四十元而已,雖然對我來說還未至於能夠飽肚,但是偶爾把「灸秋」的「火灸壽司」當下午茶來一解口癮,感覺還可以接受,值得偶然光顧一試的。

火灸帆立貝壽司

火灸赤蝦壽司

火灸蟹棒壽司

2021-01-16
火灸帆立貝壽司
火灸赤蝦壽司
火灸蟹棒壽司
2020-10-26 839 瀏覽
呢間小店見好多人最近都食,今日經過旺角就順便過嚟試吓啦。網上見到12點開舖,但12點嚟到都等咗成15分鐘佢先正式開舖,然後落單再等嘢食嘅時間都相對有少少耐。嗌咗炙秋卷,係有3件炙燒既壽司,炙燒同蛋黃醬好夾,3件都好好食。仲嗌咗炙燒三文魚,炙燒油甘鮮,炙燒左口魚,呢3款一樣都係幾好食。由於好鍾意食左口魚嘅關係,嗌咗兩件冇炙燒既,即刻食到唔係咁新鮮嘅感覺。其實我覺得呢間小店主推炙燒,燒過再加小小醬真係可以掩飾左本身刺身嘅不足,所以如果黎食炙燒既話好推介,其他就唔推介了。
呢間小店見好多人最近都食,今日經過旺角就順便過嚟試吓啦。

2020-10-21 596 瀏覽
又係壽司Ahhhhhhhhhh!🎉🎊近排發現左呢間開張左幾個月嘅外賣壽司店🥡位於旺角中心一樓立食區🥢 今次買咗外賣翻屋企食 由旺中翻屋企需時20分鐘 宜家天氣清涼🌬而且所有食物都係即叫即做 所以翻到屋企d壽司仲keep得好好 炸蝦仲脆嘅~👍🏻-▪️’五大’壽司 ($35)「三文魚、赤蝦、帆立貝、油甘魚、吞拿魚」 d魚生都算大塊👍🏻 唔會簿ee▪️芝士鰻魚吉列蝦卷($33)有三大嚿 但我覺得飯有少少多🙊 味道係好味嘅😋▪️吉列蝦壽司 (2件) ($12)拎到翻屋企都仲脆㗎😚 ▪️👑’五大’火炙三文魚壽司($32)一盒有5件唔同味:芝士、辣味、汁燒、醬燒、鹽燒▪️火炙三文魚皮壽司(3件)($12)味道同口感都幾特別 有少少煙韌▪️火炙三文魚沙律($22)有火炙三文魚、烚雞蛋、青瓜、蟹柳、沙律醬▪️👑火炙醬燒玉子燒壽司($6@1)玉子燒上面有炙燒過嘅沙律醬 好味▪️三文魚壽司($6@1)三文魚質素略為普通▪️左口魚背壽司($13@1)炙熱應該會好味d 因為魚油香會更突出-總括而言:cp值💯一件壽司嘅份量都算大 好抵食 而且質素唔差 係正嘅~🥰師傅仲要擺d壽司擺得好靚✨一定會encore再encore🥳
又係壽司Ahhhhhhhhhh!🎉🎊
▪️’五大’壽司 ($35)

▪️芝士鰻魚吉列蝦卷($33)
有三大嚿 但我覺得飯有少少多🙊 味道係好味嘅😋

▪️吉列蝦壽司 (2件) ($12)
拎到翻屋企都仲脆㗎😚

▪️👑’五大’火炙三文魚壽司($32)
一盒有5件唔同味:芝士、辣味、汁燒、醬燒、鹽燒

▪️火炙三文魚皮壽司(3件)($12)
味道同口感都幾特別 有少少煙韌

▪️火炙三文魚沙律($22)
有火炙三文魚、烚雞蛋、青瓜、蟹柳、沙律醬

▪️👑火炙醬燒玉子燒壽司($6@1)
玉子燒上面有炙燒過嘅沙律醬 好味

▪️三文魚壽司($6@1)
三文魚質素略為普通

▪️左口魚背壽司($13@1)
炙熱應該會好味d 因為魚油香會更突出
10 分鐘 (外賣自取)
2020-10-06 384 瀏覽
首先要支持黃色小店!旺角壽司店好多!這間小店是質數唔錯,價錢合理!壽司即叫即做,食材新鮮,而且大大件,相多低食!突然想食壽司,但又唔想排隊食集團式經營壽司店,依間係唔錯選擇!
首先要支持黃色小店!

2020-08-11 707 瀏覽
今次第二次黎幫襯,因為上次黎買左個特上壽司盛真係唔錯,今次就買個浦燒鰻魚便當返屋企試吓先。望落便當都好豐富好吸引,有螺肉前菜、沙津、生果、卷物,最重要係鰻魚😋鰻魚都幾大塊,食落唔會太腍,沙津嘅青瓜絲好清爽,生果有成半個橙咁多,原來橙係已經切左粒,正明師傅都好用心製作食物,顧及客人。直得一讚👍🏻
2020-08-01 433 瀏覽
今日行過旺角,見到呢間新外賣餐廳就試一試佢😌買左兩個餐,一個炙秋火山丼,一個蟹膏膏肉便當賣相都幾靚我特別鍾意佢地個招牌-炙秋火山炙😋有鰻魚,生蝦,三文魚,蟹棒,鴨胸,馬刀背😋本身已經好食,火炙完更加好食更加香😋仲要有隻半熟蛋撈飯😆蟹膏蟹肉便當-好大份仲要好多蟹柳,仲有兩件加洲卷同埋沙律前菜,味道當然都係好食的😊呢間小店,我會再encore😎係疫情期間生意難做,大家真係要盡量幫襯多啲小店,幫助下真香港人😊
今日行過旺角,見到呢間新外賣餐廳就試一試佢😌
買左兩個餐,一個炙秋火山丼,一個蟹膏膏肉便當
賣相都幾靚
呢間小店,我會再encore😎
蟹膏蟹肉便當
炙秋火山丼
蟹膏蟹肉便當
炙秋火山丼
今日行旺中幫寶貝買野,見到一樓新開左間壽司店🍣仲意試食嘅我又點會錯過?😝睇完Menu之後揀咗5件火炙壽司,有我必食嘅左口魚背,帆立貝,赤蝦,蟹柳,仲有就係我少食嘅鰻魚😅最後加左件馬刀貝同香芒蟹籽沙律雖然係即叫即做,但話咁快就做好左我張Order,莫非個師傳知道我肚餓🤣🤣🤣食物方面,單睇賣相已經好吸引🤩 魚背入口即融,飯團唔會鬆散,成件擺落口,大細啱好!👍🏻 帆立貝夠厚身,咬落去啖啖肉,正😋 赤蝦,佢面頭加咗少少芝士,Mix埋口感變得好豐富,咸,鮮,香!果然有驚喜☺️ 蟹柳比正常Size大! 鰻魚嘅燒汁唔會太甜,而唔太鍾意食鰻魚嘅我都食晒成件,真係出奇😂 馬刀背,肉質鮮甜,爽口彈牙,食完講返句,正呀喂😋😋😋印象中係第一次食! 最後外賣左個超足料嘅沙律,正常嘅蟹籽沙律里面仲有烚蛋同香芒,啱哂眼闊肚窄嘅寶貝食😎呢間舖頭雖然細,但佢用嘅食材新鮮,最最重要有貼地嘅價錢👍🏻難怪新開張冇幾耐已有不少回頭客👏🏻
今日行旺中幫寶貝買野,
見到一樓新開左間壽司店🍣
仲意試食嘅我又點會錯過?😝

睇完Menu之後揀咗5件火炙壽司
有我必食嘅左口魚背,
帆立貝,
赤蝦,
蟹柳,
仲有就係我少食嘅鰻魚😅
最後加左件馬刀貝同香芒蟹籽沙律

食物方面,單睇賣相已經好吸引🤩
魚背入口即融,飯團唔會鬆散,成件擺落口,大細啱好!👍🏻
帆立貝夠厚身,咬落去啖啖肉,正😋
蟹柳比正常Size大!

呢間舖頭雖然細,但佢用嘅食材新鮮,
最最重要有貼地嘅價錢👍🏻
難怪新開張冇幾耐已有不少回頭客👏🏻