2006-02-15 42 瀏覽
橫巷內的飯店,門上貼着幾個明星的薟名菜牌全貼在牆上,點菜時頭擰擰叫了:三杯雞:肉韌、汁濃,大家也覺得好一般粟米石班:粉漿過厚,但夠脆琵琶豆腐:很大”舊”,但幾油膩炒菜苗:好油白飯:與快餐店沒有兩樣價錢:幾貴
橫巷內的飯店,門上貼着幾個明星的薟名
菜牌全貼在牆上,點菜時頭擰擰
叫了:

三杯雞:肉韌、汁濃,大家也覺得好一般

粟米石班:粉漿過厚,但夠脆

琵琶豆腐:很大”舊”,但幾油膩

炒菜苗:好油

白飯:與快餐店沒有兩樣

價錢:幾貴
2006-02-14 57 瀏覽
食過三杯雞, 咕咾肉, 糯米雞, etc.咕咾肉&糯米雞好食但唔平, 其他菜式差人意, 炒碟芥蘭都炒到哂.
食過三杯雞, 咕咾肉, 糯米雞, etc.
2006-01-07 31 瀏覽
聽人講話炳記既八寶鴨好食,趁尋日爸爸生日,而佢又中意佢,於是一家四口一齊去試食,阿妹仲預早兩日去訂位兼留鴨.我地準時去到,門口個唔知侍應定老闆娘問我幾位,我就同佢講訂左幾點鐘4位,同埋提佢我地留左鴨,點知果個人同我地講話冇記錄訂左位....我梗係同佢講多次幾時打去訂,幾多位啦,點知果個人一句野都冇講,記就叫左我地4個人坐一張12人大檯,我同佢講話咁樣點食野呀?佢又係唔睬我,跟住隔幾分鐘,佢又帶多2個人坐底,又幾分鐘後再帶多個...雖然我知呢類飯店係唔可以要求好好服務...但係佢地miss左我個booking,又一句sorry或者唔好意思都冇,我就覺得唔係好好..擾攘左一輪,終於都搬到佢一張細檯度坐.睇完旁邊食客叫左咩,又睇下牆上餐牌推介,結果我地點左一隻八寶鴨,一個焗魚腸,一個炒班塊,同埋一個豬肺湯.八寶鴨- 好大隻,4個人冇可能食得晒,拎黎既時候已經聞到好香,食落隻鴨好林好酥好入味,入面既釀料索晒味,非常好送飯焗魚腸- 名過其實,蛋唔滑,魚腸又少同唔夠肥,呢樣下次唔會再叫炒班塊- 普普通通,上左檯之後唔夠10分鐘已經凍晒,冇乜魚味,又係唔會再encore豬肺湯- 得!好老火,好潤,好

豬肺湯- 得!好老火,好潤,好明顯煲左好耐,可以一試!

總結,食物質素其實幾OK,埋單大約$500,不過d服務可以改善下會更好.
2005-12-04 31 瀏覽
上次試過炆班尾好差後諗住唔再黎,但係朋友提議黎呢到飯局,即管試多一次啦。今次幾乎叫了所有招牌菜,包括八寶鴨(要訂)、糯米雞、焗魚腸、臘味煲仔飯、杏汁豬肺湯等等,別外叫了一些小菜。我自己唔係太鐘意食鴨,但係都覺得八寶鴨唔錯,鴨身炆到好軟熟,裡面D餡好豐富同入味,我都唔記得晒有D乜,剩係記得有蓮子、栗子、江瑤柱。糯米雞好heavy,但係D糯米索晒味,正;但雞就稍嫌鞋口。杏汁豬肺湯D杏仁磨得唔夠幼,豬肺幾好幾淋身,點D豉油已經好好味。焗魚腸稍為苦一D,火侯差少少,但D蛋就仍然好嫩。全晚最正既就係煲仔飯,個個都食二碗以上,包括平時唔多食飯既我。飯粒吸收左臘味D油,再淋少少豉油,勁好食!而且份量十足,六人用既八個人都食唔晒。今次食物水準幾好,對呢度重拾信心。不過以鋪頭仔黎講呢度都算貴,平均要$150一個人。
2005-10-18 23 瀏覽
如果想食"正宗"糯米雞,炳記不作他選.自己睇片.其他菜式如鱔球,缽仔魚腸,三杯雞,亦係值得一試.
如果想食"正宗"糯米雞,炳記不作他選.

自己睇片.

其他菜式如鱔球,缽仔魚腸,三杯雞,亦係值得一試.
2005-01-31 26 瀏覽
一段時間沒來,今晚諗住又嚟試下。六時半己全場爆滿。叫了:西檸雞- 我本身對西檸這種煮法一直沒有好感,好像麥樂雞沾了檸檬醬,完全浪費雞本身的美味。這裡做得一般,依然令人失望。例湯- 有豬肉、雪耳和鮑片。味道不過不失,OK。海棠翠豆付- 本來對這類豆付菜式興趣不大。這裡是蛋白做一層薄薄的面,下面是蛋黄混豆付,最上面淋上有蝦和帶子粒的獻。但竟然意想不到咁好食: 豆付滑,又混入了獻汁的鮮甜。好吃!焗魚腸- 做得不錯,但沒有驚喜。炊班尾- 斑尾本身不夠新鮮,所以落很多鹽、做得很鹹。魚炆得又不夠火侯,好像煮班尾。材料及烹調都差,完全唔掂,所以吃剩了很多。重要收這個價錢($240),絕對不值。總括來說,這裡的小菜價錢不是太平(差不多$60起),但地方及出品只是一般。像今晚四大人一小孩,要$510埋單。不算抵。整體感覺水準比以前退步了!
一段時間沒來,今晚諗住又嚟試下。六時半己全場爆滿。叫了:

例湯- 有豬肉、雪耳和鮑片。味道不過不失,OK。

焗魚腸- 做得不錯,但沒有驚喜。

2005-01-15 19 瀏覽
朋友牛一, 12個九龍人/新界相約在英皇道橫巷的炳記。遺憾的是沒有預先到openrice 收風......一入去, 好細間, 好地道(地茂?)......仲有, 外邊明明係13、14度, 室內竟沒有開窗, 好焗......好喇, 起菜1) 先來例湯螺片煲排骨--湯水好稀, 色淡, 幾鮮味, 但一定唔係來自d湯料, 好明顯係味精!(2) 炒白菜仔--不過不失(3) 豆豉鯪魚油麥菜--平平無奇(4) 不知名的蒸蛋+豆腐--淡淡地, 味平平(5) 椒鹽蝦--椒鹽好多, 令蝦的表面好咸, 蝦肉質地尚可, 好油炸feel, 勁熱氣(6) 班尾煲--全晚味道最好之作, 肉滑, 味鮮, 但班尾雖大, 肉就好少!(7) 八寶鴨--完全唔合格, 鴨身切開只見d料好稀同埋好濕, 完全食唔到鴨香! (我估係冰鮮鴨)(8) 糯米雞--原隻炸雞內釀糯米飯, 飯沒有半點雞香或雞油, 雞肉乾、鞋、而且淡, 雞皮好乾但都脆。我諗如果單叫炸雞, 另叫糯米飯, 仲會好味d! (唔止一個朋友係咁諗)(9) 蠔餅--普通過普通, 最多50分(10) 綠豆沙--送o既! 但水準好低, 只食到"豆衣"而唔覺得豆蓉或豆肉, 明

好喇, 起菜:

(1) 先來例湯螺片煲排骨--湯水好稀, 色淡, 幾鮮味, 但一定唔係來自d湯料, 好明顯係味精!

(2) 炒白菜仔--不過不失

(3) 豆豉鯪魚油麥菜--平平無奇

(4) 不知名的蒸蛋+豆腐--淡淡地, 味平平

(9) 蠔餅--普通過普通, 最多50分

(10) 綠豆沙--送o既! 但水準好低, 只食到"豆衣"而唔覺得豆蓉或豆肉, 明顯溝左水, 好稀, 冇沙......

12個人, 只另叫4個白飯, 冇嗌酒水, 埋單$1468。我覺得一d都唔值。

最慘係: 隔離檯勁煲煙, 好難頂!
(非會員)
2003-04-15 31 瀏覽
冇懼非典肺,支持“開飯啦”<br />早兩日同一班人去食飯,據朋友D 料,此食店都幾好,可以一試,<br />一坐低,見到周圍都貼滿好多小菜的牌仔,又貼滿好多報紙的食評,心諗:應該有番咁上下。<br />先來一個椒鹽鮮魷,<br />叫伙計多拿一對公筷,以防中招,都不錯,鮮魷都好新魷,(魷魚唔新鮮都好難食!) 七十分啦<br />跟著來一個斑尾煲,用料十足,有八十分!<br />一個魚腸焗蛋,<br />小得可憐,菜都未上已經感受得到,有酒香,少魚肝,細得很,大打折扣,不合格。<br />進入直路,糯米雞一大隻(真的很大隻),做法是雞內放入糯米。<br />一口糯米,丁頁......咁濕,失敗!<br />雞肉,鞋底一樣...得個鞋字,雞皮...油都冇滴,又何來有香味呢?<br />朋友低聲道歉,收錯風,去錯地方...<br />機會還有一個,來多一客砵酒煮生蠔...<br />一
冇懼非典肺,支持“開飯啦”<br />
早兩日同一班人去食飯,據朋友D 料,
此食店都幾好,可以一試,<br />
先來一個椒鹽鮮魷,<br />
叫伙計多拿一對公筷,以防中招,
都不錯,鮮魷都好新魷,
(魷魚唔新鮮都好難食!) 七十分啦<br />
跟著來一個斑尾煲,用料十足,有八十分!<br />
一個魚腸焗蛋,<br />
小得可憐,菜都未上已經感受得到,
有酒香,少魚肝,細得很,大打折扣,不合格。<br />
一口糯米,丁頁......咁濕,失敗!<br />
朋友低聲道歉,收錯風,去錯地方...<br />
機會還有一個,來多一客砵酒煮生蠔...<br />
一開...走得...用玫瑰露扮砵酒...<br />
個蠔大隻到呀....棋子餅都大過佢呀!<br />
個個都抱著不飽的肚皮...落荒而逃...<br />
眼高手低!用少少少少0既花巧招式,<br />
耍一兩個劍花,就以為天下第一,市井之流一看,嚇得屎尿直流,<br />
內行一看,一語道破...中看不中用。
(非會員)
2002-01-13 24 瀏覽
真係一間唔起眼既店,但係食物就出奇既好,而且價錢適中,真係意料之外!