2022-11-15 259 瀏覽
呢間係一間中等價錢嘅日式壽司店,環境都乾淨舒服,用座位附設嘅電子儀器自助落單,會喺側邊嘅路軌直接送上點餐,小朋友會覺得幾得意,好多嘢都係自助式,中途亦都冇人嚟收碗碟,不過佢都係會有加一服務費。極鮮蟹天丼 $68其實主要係想介紹呢個飯,係性價比最高又好食嘅食品。碗面會鋪滿蟹膏、蟹肉同蟹籽,仲有隻炸得香酥嘅軟殼蟹,軟殼蟹炸得好好食,少少鹹味,不過食到第二半嘅時候就會開始覺得膩。好多蟹膏,鮮甜味極重,鍾意食蟹食蟹膏嘅人一定唔好放過。迷你雙色角切魚生丼 $48鋪滿三文魚同拖羅粒,魚生新鮮,不過冇咩特別,整體飯量偏細,一定要額外叫嘢食先食得飽。壽司類食物就唔多介紹,中規中矩,不過不失。唯獨係價錢方面可能就會覺得偏貴少少,下午茶會有平價嘅十蚊碟壽司,普通蟹柳卷之類。

極鮮蟹天丼 $68

迷你雙色角切魚生丼 $48

2022-10-16
5 分鐘 (堂食)
2022-11-05 199 瀏覽
由於屯門壽司郎長期都要排幾個鐘先有位,市中心周邊範圍類似嘅壽司店選擇唔算特別多,之前見呢間点壽司新開又近近地就試下,知道係爭鮮旗下,所以算係高階版爭鮮,價錢算有點小貴(感覺上應該比壽司郎貴啲啲🤏,單件唔少要$20起跳,不過就全部都好大件厚肉👍🏻),食物質素唔錯,所以都有回頭再食,之前我已經食過兩次,今次再黎就寫下食評喇😊由於閒日加上比較晏去,入座已經夜晚八點三左右,自己一個食,店員姐姐都好好比左張四人枱我坐,好舒服😌首先叫左花之戀,三文魚兩舊算係大大舊,亦都算係比較多油脂嘅位,唔係一般花之戀就用無油脂部位果種,隻沙律醬微酸,同爭鮮嘅甜沙律醬唔同,面頭係三文魚子而非蟹子,夾埋幾好食👍🏻呑拿魚蓉軍艦,呢個正常發揮,加埋洋蔥同蔥,食落味道更有層次。赤蝦呑拿魚蓉配三文魚子,蝦算幾大隻,三種食材加埋原來都幾夾,蝦嘅甜味、呑拿魚蓉嘅甘香、加上三文魚子嘅咸鮮,好味😋三文魚腩好厚切,每口都油脂滿滿好肥美,啖啖魚油香,魚味好濃😋中拖羅,呢件魚味夠,不過食落有少少根,同埋咬到中間有一條小魚骨,算係今餐比較美中不足嘅地方。油甘魚,一樣油脂分布平均,食落好重油香,可能因為無左平時深紅色嘅血位,食落比較無咁

油甘魚,一樣油脂分布平均,食落好重油香,可能因為無左平時深紅色嘅血位,食落比較無咁腥👍🏻

吉列廣島蠔,新鮮滾熱辣炸起,外酥內暖,咬落去啲蠔汁會滴出黎,點埋沙律醬好正,不過如果醬可以俾多少少就更好😆呢個份量要點四隻有啲唔夠👉🏻👈🏻 不過佢就算冇醬都好好食,可以食到原汁原味😋

一個人食左以上,最後埋單加埋一大約$ 160,叫做合理,重點係感覺食物幾新鮮,我會繼續幫襯😋
2022-11-04
2022-10-16 216 瀏覽
有好幾年沒有機會飛去日本,今天晚上到點壽司 買了感壽司外賣回味一吓。分別叫了一盒極上吞拿魚盛$68及一盒炙燒鮮味盛合$70。我恃別喜歡吞拿魚盛,以$68這價錢也可食到頗鲜甜的吞拿魚真的已不錯了。
2022-10-08 188 瀏覽
点寿司(MT Sushi)選用來自日本宮崎縣串間市嘅開運魚油甘魚炮製期間限定新品「贅沢な食事」!黑瀨油甘魚捕獲自宮崎縣串間市大海中🌊特點係油脂豐腴+風味濃郁 而且比市面所見嘅油甘魚肉質更厚~宜家有3款限定新品!👇🏻1⃣️脆辣汁燒油甘魚壽司 ($24) 最鍾意火炙既壽司🍣 油甘魚火炙過後焦香四溢 伴上脆辣醬汁 辛辣過癮之餘又食得出油甘魚淡淡香味!2⃣️香蔥鹽醬油甘魚散壽司($22) 以香脆紫菜包裹着每一粒鹽醬油甘魚 大大啖一次過食落口滿足感100%🤤3⃣️一貫香蔥鹽醬油甘魚壽司($22) 超厚切油甘魚佐以酥香紫菜及紫洋蔥 相對比較清新我個人就比較鍾意第一款啦😳辣得黎但易入口 原來喺日本油甘魚會隨住體型長大而有不同名字 寓意出人頭地 咁食油甘魚唔但止可以享受魚肉既新鮮美味 聽人講話開學食開運魚仲會提升學業運添!快啲去試下🤣❤️——————————————————————

1⃣️脆辣汁燒油甘魚壽司 ($24)
2⃣️香蔥鹽醬油甘魚散壽司($22)
3⃣️一貫香蔥鹽醬油甘魚壽司($22)
超厚切油甘魚佐以酥香紫菜及紫洋蔥 相對比較清新

——————————————————————
2022-09-21 245 瀏覽
望佢快啲執笠!未食過啲甘難食既 甘啱肚餓行過叫左碗和牛烏冬食 點知啲肥牛仲黑過個碗 又黑又柴 七十幾蚊淨係食碗烏冬 肥牛一啖都咬吾落 成間餐廳得兩個服務人員 俾個主管睇就淨係識一味話吾好意思食左成肚氣!差差差😡😡😡網民最近以「你一生中食過最難食嘅食物」為題,討論自己曾食過最難食最噁心的食物。記者挑選出其中最驚人的6款食物,納豆自然有上榜,另外有兩種肉類亦有上榜,一款好臊,一款好腥,究竟是什麼肉呢?網民熱數食過最難食嘅食物 6款食物諗起都想嘔 網民:可一不可再

2022-09-21
2022-09-12 237 瀏覽
係附近唔知食咩好,見唔使等位,環境又闊落,入到去見好多位都坐得舒服係門口店員無咩禮貌,我地係門口唔見有餐牌,有禮貌咁問佢入面有無麵食,佢指住部平板講‘’自己睇‘’,服務其差選擇種類唔算太多煎雞扒烏冬 $45煎雞扒好鞋好硬,好薄身,唔知以為自己食緊豬扒,烏冬不過不失,成碗份量偏少芝士蒜蓉扇貝 $28明明叫芝士蒜蓉扇貝,但一隻係明太子醬味道,另一隻係芝士汁入面加了少量蟹柳,芝士醬汁太濃稠好滯,而且兩隻扇貝都係凍,外面熱入面凍油甘魚壽司 $18蔥花吞拿魚軍艦 $15價錢平,魚生新鮮,抵食脆辣汁燒油甘魚壽司 $24加了辣椒油係魚生面,特別最驚喜係點餐後玩小遊戲,獎品係飲品一支,有驚喜

選擇種類唔算太多

煎雞扒烏冬 $45

芝士蒜蓉扇貝 $28

油甘魚壽司 $18
蔥花吞拿魚軍艦 $15
價錢平,魚生新鮮,抵食

脆辣汁燒油甘魚壽司 $24
加了辣椒油係魚生面,特別

最驚喜係點餐後玩小遊戲,獎品係飲品一支,有驚喜

2022-09-10 135 瀏覽
這家壽司店座落在愛定商場地下,對外是輕鐵站交通十分便利。這家壽先店設有堂食,堂食有迴轉壽司,亦有卡位,卡位寬敞,坐得舒服。客人可以透過平板點選自己喜歡的食物,該店亦有設有外賣服務。壽司:三文魚吞拿魚盛$60極上吞拿魚盛$68六寶壽司盛(兩件吞拿魚,兩件三文魚,兩件带子)$58鰻魚蟹棒卷物盛$58壽司什錦盛$53炙燒鮮物盛$70炙燒壽司盛$58蒜香汁燒三文魚燒肉盛$42堂食的確有点貴,相較門市的外賣壽司盛 ,的確勝價比更高。😃
壽司:
壽司什錦盛$53
炙燒鮮物盛$70
炙燒壽司盛$58
蒜香汁燒三文魚燒肉盛$42
堂食的確有点貴,相較門市的外賣壽司盛 ,的確勝價比更高。😃

2022-08-23 229 瀏覽
勸大家不要到那家店買。千萬不要去!画面太丑我不敢看(〃∀〃)唔好去食聽我說太貴又唔係好好食份量少還不如食其他店差到死你有好多錢就去食(後面不够字(▆▆▆▆▆▆)

三文魚刺身

2022-08-18
15 分鐘 (堂食)
2022-07-25 320 瀏覽
同朋友專登入黎安定邨參加活動完左之後因為大家冇食早午餐所以大家諗住提早食晚餐本來大家諗住行返去屯門巿食爭鮮然後經過見到依間壽司覺得新鮮好奇就入去試下食大家5點就提早食晚餐太肚餓既關係 當放提咁叫法遊戲都唔知彈左幾多次出黎🤣我諗佢自動會玩 唔洗我地控制🤣🤣有2碗湯同一支野飲做獎品Skip左3次遊戲😖不過唔方便既地方係 每次只可叫4樣野啲野食好好食 同壽司郎有得fight有驚喜如果佢有埋分店/跨區外賣係其他地方都食到就好喇好少入黎依邊😁😁只可post 12張相 post唔晒4個人食 平均每人$290 連埋加一飽到死左 叫太多
同朋友專登入黎安定邨參加活動

只可post 12張相 post唔晒
4個人食 平均每人$290 連埋加一
飽到死左 叫太多
2022-07-01 327 瀏覽
之前一直買外賣,今次登堂入室,試試堂食下午茶,下午茶都可以點午市套餐。電子下單,適合社恐人士,唯食物選擇不多。迷你竹輪烏冬五貫定食 $48.00定食包括一碗日式魚湯,有別於一般的麵豉湯,魚湯採用三文魚,有豐富Omega3。五件壽司包括三文魚壽司、北寄貝壽司、蛋壽司、蟹棒壽司、還有忘記了。還有一個碗正常的烏冬,正常油豆腐、正常獅子狗、正常海帶、正常蟹柳。迷你鰻魚丼五貫定食 $54.00除了碗飯以外一切同上,一碗迷你的珍珠米飯上面躺臥着四偏薄切鰻魚,還有鰻魚汁。飯食剩餘半碗。整體來說環境乾淨,座位舒服。食物沒有驚也沒有起喜。額外發現吃滿$100,平板會自動有遊戲玩,爆機可獲贈神秘禮物🎁,可真神秘我,得到了一支飲料🤔
電子下單,適合社恐人士,唯食物選擇不多。

迷你竹輪烏冬五貫定食 $48.00

迷你鰻魚丼五貫定食 $54.00

2022-06-22 147 瀏覽
比蒜香系列燒到,再食另外其他口味,沖呀!!三文魚吞拿魚盛 🍣 售價 $62.00 / 盒三文魚真係啖啖新鮮足料,不會只是薄弱的小小一片,是對得起價錢的。一般都是原片吞拿魚壽司吃,第一次吃吞拿茸軍艦壽司,口感都…幾特別,不用多加咀嚼,入口新新鮮鮮的,不像是頭頭尾尾用廚餘交貨的成品,不過如果是喜歡有咬口,足口感的可以選擇其他吞拿魚壽司吃。貴為深海魚的一種,含有豐DHA(Docosahexaenoic Acid)和EPA(Eicosapentaenoic Acid)等奧米加3脂肪酸。看營養進食的健康分子一定喜歡💕
比蒜香系列燒到,再食另外其他口味,沖呀!!

三文魚吞拿魚盛 🍣 售價 $62.00 / 盒

看營養進食的健康分子一定喜歡💕
2022-06-21 107 瀏覽
樓下新開了一間新的壽司店,不是普通連鎖餐廳,所以一直很想試試看。灼燒鮮味盛盒鮑魚、灼燒三文魚、赤蝦、芝士鰻魚 $70.00基本上很少吃這麼昂貴的壽司,這個價錢出去已經可以吃得到一個高質既set lunch 。果然,不令人失望,啖啖都係極品。特別在於這一個灼燒鮮味盛盒 烹調過的食物都帶有蒜香🧄,這是其他的壽司店很少會遇到的。就正正因為這個特殊的鹽蒜口味,十分之吸引和美味。令人忍不住一口接着一口。除了價錢貴之外,都是我會想再吃的東西。

灼燒鮮味盛盒
鮑魚、灼燒三文魚、赤蝦、芝士鰻魚 $70.00

除了價錢貴之外,都是我會想再吃的東西。
2022-06-09 248 瀏覽
定食有湯有烏冬有5件壽司抵食湯足料壽司尚可 不過呢個價錢可接受Side order 櫻花蝦炸蝦卷 好味!炙燒蒜香三文魚 好味!壽司送遞時間都快 餐具自助方便總括 性價比黎講算唔錯依家仲有遊戲玩 贏左送多一碗湯!
定食有湯有烏冬有5件壽司
湯足料
壽司尚可 不過呢個價錢可接受

Side order 櫻花蝦炸蝦卷 好味!
炙燒蒜香三文魚 好味!

壽司送遞時間都快 餐具自助方便

總括 性價比黎講算唔錯
依家仲有遊戲玩 贏左送多一碗湯!
2022-06-07 219 瀏覽
去壽司店不點壽司可以食什麼?對於不太喜歡食魚生的朋友來說,有豐富的附餐配菜會令人很高興。附餐種類十分豐富,有拉麵,丼飯,炸物,燒物等等,食物全部即點即做,熱辣辣,製作絕不隨便。椒鹽避風塘鮑魚鮑魚肉跟殼分離,方便食用,肉質很厚鮮,咬落恰到好處,不會韌。炸軟殼蟹炸得很脆,軟腳蟹比較肥美,全都是肉,而且還有蟹膏。芝士蒜蓉扇貝一碟有兩款口味,一款是芝士蟹柳焗扇貝,另一款是蟹子沙律蒜蓉焗扇貝,兩款口味都非常惹味。汁燒原隻魷魚筒魷魚筒配搭燒汁好惹味,但略嫌過韌。汁燒帶子煙肉串蘆筍清爽,帶子鮮甜,煙肉帶有咸香,多重口感。惹味牛舌串燒牛舌厚度適中,外層香脆,調味恰當。日式炸海苔魷魚鬚外層炸粉又脆又有紫菜香味,魷魚Q彈有口感。日式唐揚雞咸酥香脆的外皮,包裹著嫰滑有肉汁的雞肉。
壽司店不點壽司可以食什麼?

炸軟殼蟹
炸得很脆,軟腳蟹比較肥美,全都是肉,而且還有蟹膏。
汁燒原隻魷魚筒
汁燒原隻魷魚筒
魷魚筒配搭燒汁好惹味,但略嫌過韌。
汁燒帶子煙肉串
蘆筍清爽,帶子鮮甜,煙肉帶有咸香,多重口感。
惹味牛舌串燒
牛舌厚度適中,外層香脆,調味恰當。
日式炸海苔魷魚鬚
外層炸粉又脆又有紫菜香味,魷魚Q彈有口感。
日式唐揚雞
咸酥香脆的外皮,包裹著嫰滑有肉汁的雞肉。
2022-05-26 203 瀏覽
一個人吃了兩次的感想第一次是吃禮拜四中午,店內滿人,等了一下才進去。餐具都放在頭頂,全部都要自己拿,還好不會太高,茶是自己開茶包沖的,沒有什麼特別,就是沒有餐巾紙。中午壽司都有兩件,種類不算多,有套餐,也有炸物跟烤物,飲料不用期待。先用桌上的平板點了三文魚、鰻魚跟牛肉鳥冬。三文魚跟鰻魚幾分鐘就到了,跟元氣一樣,是用小火車送的。醋飯就爭鮮醋飯,沒有什麼特別。三文魚是有點冷,跟爭鮮差不多。鰻魚價格差不多,但不會冷,味道也比較好,至少比爭鮮好。牛肉鳥冬略10分鐘後送到,跟元氣不一樣,他是火車下面的運輸帶送來的,而且沒有蓋子。湯跟水一樣,鳥冬普通,蛋熟度剛好,肉嫩度剛好也有炙燒過。整體跟元氣相反,肉比鳥冬好吃之後再點了炸雞軟骨,也是略10分鐘後由火車送到。熱度入口剛好,不會燙舌頭,足夠酥脆,麵衣不會太厚,不會太油膩,出奇的好吃。這樣加上服務費,合共100多元。重點來了,下午茶CP值蠻高的。2點半開始有下午茶,中午套餐還在,壽司一樣價錢但是有三件,牛舌變成了1件單售,整體便宜了幾塊錢。點了鰻魚、炙燒三文魚、蟹柳蛋豆皮set、牛舌跟餃子。鰻魚一樣,炙燒三文魚比三文魚便宜6元,可是整體更好吃,香氣沒
一個人吃了兩次的感想
第一次是吃禮拜四中午,店內滿人,等了一下才進去。

先用桌上的平板點了三文魚、鰻魚跟牛肉鳥冬。

三文魚跟鰻魚幾分鐘就到了,跟元氣一樣,是用小火車送的。

醋飯就爭鮮醋飯,沒有什麼特別。
三文魚是有點冷,跟爭鮮差不多。
鰻魚價格差不多,但不會冷,味道也比較好,至少比爭鮮好。

牛肉鳥冬

之後再點了炸雞軟骨,也是略10分鐘後由火車送到。

炸雞軟骨

這樣加上服務費,合共100多元。

重點來了,下午茶CP值蠻高的。

點了鰻魚、炙燒三文魚、蟹柳蛋豆皮set、牛舌跟餃子。

下午茶限定-鰻魚跟炙燒三文魚

鰻魚一樣,炙燒三文魚比三文魚便宜6元,可是整體更好吃,香氣沒有元氣的足,至少不是冷的。

蟹柳就是蟹柳,沒有什麼特別的。
蛋是甜的,可以當作甜點吃,但放到醋飯上就怪怪的。
豆皮是微甜的,飯參雜些芝麻,沒有什麼特別。

烤牛舌

牛舌口感不錯,熱度剛好,不會燙嘴,只有竹籤會略燙手,表面會有一些七味粉,不會辣,味道見人見智,反正才17元,試試也好。

日式餃子

餃子皮厚度剛好,不會太薄而硬到PK,也不會太厚而不脆,內餡一般,如果有肉汁就給滿分。

這樣下午茶加服務費,才77元。
整體雖然比不上元氣,但也是另一個值得嘗試的選擇。
2022-05-26
5 分鐘 (堂食)
炸雞軟骨
下午茶限定-鰻魚跟炙燒三文魚