Bookmark咗呢間餐廳好耐,一直都覺得佢哋嘅特色腐皮壽司好吸引,原來呢度仲有好多唔同嘅日式料理😚 約朋友係中環蘇豪區嘅話,揀呢度食飯仲可以叫杯酒飲下添,主要有啤酒同日本清酒🍶✿ 腐皮壽司 ($29-36/件)腐皮好似個袋裝住飯團,面頭仲有滿滿嘅餡料😍 今日叫咗4款,分別係牛油蒜香赤蝦、辣味三文魚、柚子左口魚、蔥吞拿魚拖羅蓉。推介牛油蒜香赤蝦,牛油味好重,有兩隻蝦添~ 另外蔥拖羅蓉再加吞拿魚粒,份量好夠食落好滿足☺️✿ 辣辣柚子凍蜆稻庭冷烏冬 ($148)蜆肉都幾大隻,每粒都漲卜卜👍🏻 佢用嘅冷麵汁帶啲柚子酸味,加上蜆肉撈咗韓式辣醬,整個冷烏冬味道都好濃郁,好食~😋✿ 炸物拼盤 ($149)唔想諗揀邊款小食,一於就揀拼盤有齊薯條、吉列炸蝦、炸雞翼~ 薯條撈咗BBQ味粉,惹味份量又好多😋 另外兩樣都好食。✿ SAPPORO🍺 ($74)叫咗一杯生啤飲,好夠凍~ 啤酒杯有自家logo有隻恐龍,好cute~

✿ 腐皮壽司 ($29-36/件)

✿ 辣辣柚子凍蜆稻庭冷烏冬 ($148)

✿ 炸物拼盤 ($149)

✿ SAPPORO🍺 ($74)

常到中環覓食的人,一定對「為食龍」不陌生,為食龍賣著創意壽司,默默經營幾個年頭,靠著老饕們口耳相傳,生意一直不錯。這裡不會給食客太多拘束與限制,營造相當輕鬆且悠閒的氛圍。為食龍的壽司結合藝術美感,讓初訪的我們充滿期待。去日式餐廳用膳,我蠻喜歡點免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋,通常每間店的手工製作方式及配料比例有所不同,會有不同的食感體驗。為食龍的免治軟骨雞肉棒現點現製作,雞肉棒混合軟骨手打再烤,灑上黑白芝麻,這就是為食龍風格的免治軟骨雞肉棒。免治軟骨雞肉棒屬粗長型,烤至微微焦黃,吃前可醮點攪拌好的日本生雞蛋黃,一口咬下能感受到到免治軟骨雞肉棒與蛋黃的滑順紮實咬感。為食龍以腐皮壽司見稱,我亦一口氣點了黑松露帶子腐皮壽司,柚子左口魚腐皮壽司,明太子芝士蛋黃三文魚腐皮壽司及炙蟹膏厚燒玉子腐皮壽司。炙燒蟹膏厚燒玉子腐皮壽司的厚燒玉子厚厚的,吃起來好不嫩口,放進嘴裡即嚐到炙燒蟹膏迷人濃郁膏香,讓人忍不住一口吃下。黑松露帶子腐皮壽司使用頂級帆立貝,加上黑松露的點綴,幽幽的黑松露香氣撲鼻而來,搭配腐皮壽司一起入口,帆立貝鮮味充斥口中,超美味的壽司。我最愛肥肥的左口魚,柚子左口魚腐皮壽司炙燒後逼出的魚油極

我最愛肥肥的左口魚,柚子左口魚腐皮壽司炙燒後逼出的魚油極噴香,脂香十足,油潤的左口魚從側面看上來頗有厚度,柚子的酸甜亦能平衡左口魚的脂肪。朋友豪邁地吞下明太子芝士蛋黃三文魚腐皮壽司,芝士蛋黃三文魚細緻滑溜,明太子新鮮沒話說,豐富的海味在口中綻放,是視覺、味覺皆滿足的壽司

邁亞密女郎由上層到底層分別是荳苗,吞拿魚拖羅茸,醃蘿蔔及微辣吞拿魚拖羅茸,誘人的粉嫩激起了我的食慾,邁亞密女郎真的好讓人心醉。微辣吞拿魚拖羅茸鮮辣完美融合,每一口都明顯感受到吞拿魚拖羅茸的嫩口,辣味更不時刺激味蕾,相當有意思,邁亞密女郎實在挺下酒。

宇治金時拿鐵喝起來非常清新,淡雅的抹茶香,配上溫醇的鮮奶,無敵合拍,回甘的抹茶鮮奶與紅豆作夥入口,相得益彰,紅豆部份口感綿密,嚼起來甜滋滋的,紅豆,抹茶,鮮奶果然是飲品鐵三角組合。

炸雞就是要配啤酒,這是朋友的座右銘,況且來到中環,更加要來杯杯中物,而為食龍有各式酒釀選擇,朋友則選了Asahi啤酒伴她所點的蜜糖芥末炸雞吃,Asahi啤酒淡淡麥香飄過舌尖,亦能去除吃完炸雞的飽膩感。

蜜糖芥末炸雞炸得金黃,皮薄酥脆,上頭泛著亮亮的光澤,炸雞肉嫩帶有雞汁,雞肉很優,咬下去都是肉感,讚。蜜糖芥末醬料極為涮嘴,絕對是人氣經典不敗口味,蜜糖芥末炸雞甜中帶辛,可口過癮。
話說為食龍仲係銅鑼灣,已經食過佢最招牌的腐皮壽司,堂食位置少都係外賣多。之後搬走去中環,都一直未有機會再到訪!!餐廳有2層,紅磚牆加上落地玻璃窗和一大堆綠色植物,地下位置為廚房,門口放置了一堆恐龍、Lego,老闆都有心機佈置。行入餐廳,就好似行咗入去一個小森林咁,玩味濃。上層樓底高,空間感好足。抬頭望到的燈,eat like a dinosour,都係有心思設計。晚餐都係要再食最出名的腐皮壽司系列~

望望menu,比起以往多咗好多選擇,今次sushi night,當然要食sushi,每件都用腐皮包住,on top加唔同味道、唔同材料的刺身。
蟹膏甜蝦 $36黑松露帶子 $38
明太子芝士蛋黃三文魚$36辣味三文魚 $35牛油蒜香赤蝦 $36
柚子左口魚$35
炙燒北寄貝沙律$29賣相精緻,每件份量十足,每件都配咗唔同味道,絕對唔悶。刺身食材的新鮮,最鍾意牛油蒜香赤蝦,牛油味香濃,赤蝦輕輕炙燒過,加分!
蟹膏香濃、黑松露帶子好足料,底面都有黑松露醬,至於兩種三文魚,腩位好肥美!
另外北寄貝沙律,師傅切粒粒,口感好好,另外左口魚魚味好重,魚油好香。

飯帶少少甜味,鍾意腐皮的朋友仔,記得

蟹膏甜蝦 $36

明太子芝士蛋黃三文魚$36
辣味三文魚 $35
牛油蒜香赤蝦 $36

柚子左口魚$35

炙燒北寄貝沙律$29

賣相精緻,每件份量十足,每件都配咗唔同味道,絕對唔悶。

飯帶少少甜味,鍾意腐皮的朋友仔,記得要試下。

Miami Sexy Pink Lady
卷物嘅名好得意,今次揀咗呢款,其實係微辣的吞拿魚拖羅卷,擺盤好精緻,小巧的骰,如果個卷可以大卷少少,相信口感會仲好。

Bea Bea Bi-ru 啤酒 $88(為食龍限定)
環境咁chill,又點可以無酒。即點一杯啤酒,揀了小店自家製作的手工啤酒,佢話係期間限定啊,是淡啤酒,入口帶花香麥香味,好易入口。

價錢少貴,不過以soho區來講,地方好chill,靜靜地有特色都不錯。
2023-03-10 1001 瀏覽
話說在為食龍還在銅鑼灣的時候,已經吃過招牌的腐皮壽司,那時候店舖只有數個堂食位置,現在搬到中環,當然要來看看呢! 餐廳樓高兩層,以恐龍作主題,在餐廳內大大小小位置都能找到恐龍的蹤影呢!🦖🦖🦖大門位置有奪目的霓虹燈,紅磚牆加上落地玻璃窗和綠色植物,很有外國風的感覺。 經過一條掛壁畫等裝飾的樓梯,到了二樓的座位位置,座位設計都別具特色,有梳化吧枱位置。好像我們坐的卡位,牆卡有恐龍造型的霓虹燈,桌上有凹凸質感的花紋瓷磚 裝潢非常富有心思,到處都是打卡位啊! ♡辣味三文魚$35 🥢必點🥢有多種口味可以選的腐皮壽司,我們選了辣味三文魚嚐嚐,外皮是帶甜味的腐皮,着包辣味的三文魚壽司飯,飯上鋪滿三文魚,味道甜甜辣辣,好吃啊😋! ♡和風水晶刺身沙律$146有油甘魚、三文魚、吞拿魚,厚切粒狀刺身,很有口感。有雞冠草海草圍繞着,健康清新的感覺。 ♡又係格仔餅又係窩夫窩夫$138 🥢必點🥢有牛油楓糖麻糬/抹茶紅豆兩款味道,選了牛油楓糖麻糬,內裡是煙韌麻糬,質感是比較軟糯,雖然是牛油楓糖,可以看到整塊邪惡的牛油,但不甜不膩的。配上忌廉水果和雪糕,口感豐富~ ♡豐之秋柚子酒$88餐廳可以提供酒類飲品,所以嚐嚐這
話說在為食龍還在銅鑼灣的時候,
已經吃過招牌的腐皮壽司
那時候店舖只有數個堂食位置,
現在搬到中環,當然要來看看呢!

餐廳樓高兩層,以恐龍作主題,
在餐廳內大大小小位置都能找到恐龍的蹤影呢!🦖🦖🦖

大門位置有奪目的霓虹燈,
紅磚牆加上落地玻璃窗和綠色植物,
很有外國風的感覺。

經過一條掛壁畫等裝飾的樓梯,
到了二樓的座位位置,
座位設計都別具特色,有梳化吧枱位置。
好像我們坐的卡位,牆卡有恐龍造型的霓虹燈,
桌上有凹凸質感的花紋瓷磚

裝潢非常富有心思,到處都是打卡位啊!

♡辣味三文魚$35 🥢必點🥢
有多種口味可以選的腐皮壽司
我們選了辣味三文魚嚐嚐,
外皮是帶甜味的腐皮,
着包辣味的三文魚壽司飯,
飯上鋪滿三文魚,味道甜甜辣辣,好吃啊😋!

♡和風水晶刺身沙律$146
有油甘魚、三文魚、吞拿魚,
厚切粒狀刺身,很有口感。
有雞冠草海草圍繞着,
健康清新的感覺。

♡又係格仔餅又係窩夫窩夫$138 🥢必點🥢
有牛油楓糖麻糬/抹茶紅豆兩款味道,
選了牛油楓糖麻糬,內裡是煙韌麻糬,
質感是比較軟糯,
雖然是牛油楓糖,可以看到整塊邪惡的牛油,
但不甜不膩的。
配上忌廉水果和雪糕,口感豐富~

豐之秋柚子酒

♡豐之秋柚子酒$88
餐廳可以提供酒類飲品,
所以嚐嚐這裏的酒,這款酒精濃度是8%,
帶有點柚子的香味。

✔️餐廳設加一服務費
豐之秋柚子酒
2023-03-08 73 瀏覽
-{中環fusion日本菜🍶}腐皮壽司系列🤟🤤 明太子芝士蛋黃三文魚 🤤 ($36)明太子醬配三文魚粒🥳好新鮮同埋全部頂大大嚿😚encore左依款💁‍♀️👖褲評: 8.3/10🤤 炙燒蟹膏厚燒玉子 🤤 ($35)玉子比想像中薄 炙燒唔會有出錯的哈哈 蟹膏都幾潔身 味道正常啦☺️👖褲評: 8.5/10🤤 蔥吞拿魚拖羅蓉 🤤 ($36)冇乜蔥 味道有連鎖迴轉壽司嘅影子😂😂味道同上~不過加多左陣甜味🙆‍♀️👖褲評: 8/10🤤 黑松露帶子 🤤 ($38)好重黑松露!帶子底都有啲松露😚帶子鮮甜😍👖褲評: 8.5/10🤤 明太子烏冬 🤤 ($158)好多明太子🤓咸香味都好重下😉撈埋好惹味🙆‍♀️👖褲評: 8.3/10🤤 芝士波菜忌廉海鮮燴飯 🤤 ($178)Risotto可以硬身啲 中間夾左啲蘑菇 主要係cream味反而菠菜味少啲😳海鮮有青口同啲魷魚粒👖褲評: 7/10🤤 抹茶奶蓋白玉 🤤 ($68)抹茶淨茶底🙆‍♀️個奶蓋好creamy同有咸香上面有餅碎舖面🥰個白玉有燒過好煙韌😋👖褲評: 8/10定價偏貴 性價比唔高👀不過野食質素都唔錯💁‍♀️性價比: 6.8/10服務: 9/10環境
{中環fusion日本菜🍶}
腐皮壽司系列🤟
🤤 明太子芝士蛋黃三文魚 🤤 ($36)

👖褲評: 8.3/10

🤤 炙燒蟹膏厚燒玉子 🤤 ($35)

👖褲評: 8.5/10

🤤 蔥吞拿魚拖羅蓉 🤤 ($36)

👖褲評: 8/10

🤤 黑松露帶子 🤤 ($38)
好重黑松露!帶子底都有啲松露😚帶子鮮甜😍

👖褲評: 8.5/10

🤤 明太子烏冬 🤤 ($158)
好多明太子🤓咸香味都好重下😉撈埋好惹味🙆‍♀️

👖褲評: 8.3/10

🤤 芝士波菜忌廉海鮮燴飯 🤤 ($178)

👖褲評: 7/10

🤤 抹茶奶蓋白玉 🤤 ($68)

👖褲評: 8/10

定價偏貴 性價比唔高👀不過野食質素都唔錯💁‍♀️

性價比: 6.8/10
服務: 9/10
環境: 9.5/10

🚩 為食龍 🚩
地址: 中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai中環
炙燒蟹膏厚燒玉子
明太子烏冬
抹茶奶蓋白玉
  • 腐皮壽司
  • 蔥吞拿魚拖羅蓉腐皮壽司
約朋友食飯想食日本菜,又唔想食普通壽司咁無趣,就去咗中環睇下有咩特別嘢可試!今次嚟到為食龍,每款菜式都覺有特色,而且座位間好闊落,平日行完大館想食餐好嘅就要bookmark定啦~招牌腐皮壽司彈牙爽口嘅腐皮包住帶微醋香嘅壽司飯,可以配搭唔同嘅配料,今次試咗黑松露帶子、蟹膏甜蝦、明太子芝士蛋黃三文魚同牛油蒜香赤蝦,每款刺身都好鮮甜,調味同食材好夾仲好足料添西雅圖鬼妹依款卷物入面有火炙三文魚腩、牛油果、芝士同青瓜等,口感好豐富,加埋面頭嘅香蔥同醬汁好惹味雞軟骨餃子雞軟骨加埋肉餡好軟腍,煎香咗嘅薄皮餃子好香口,加埋沙律醬啱晒~避風塘單骨雞翼雞翼好香辣又炸得好香脆,加埋炒香咗香料好有風味邪惡焦糖脆餅芝士蛋糕芝士蛋糕幼滑唔會痴牙,大愛佢嘅焦糖脆餅餅底同焦糖面,好好食!BEABEA BI-RU依款為食龍限定啤酒,Pale Ale入口有淡淡果味,味道唔苦,尾段散發麥香。

招牌腐皮壽司

西雅圖鬼妹

雞軟骨餃子

避風塘單骨雞翼
雞翼好香辣又炸得好香脆,加埋炒香咗香料好有風味

邪惡焦糖脆餅芝士蛋糕

BEABEA BI-RU

2023-03-06 60 瀏覽
一早收藏左呢間餐廳!!晏晝經過為食龍 又唔洗等位一定要試啦!!今次一人叫左一個set由於同行朋友唔鐘意食腐皮壽司所以得我叫左腐皮壽司set1️⃣腐皮御饍(Set B)+迷你吞拿魚腩茸卷 $ 178加左杯Mocha🥰🥰🥰Set b 係 明太子芝士蛋黄三文魚, 蔥吞拿魚拖羅蓉, 柚子胡椒油甘魚蓉, 北寄貝沙律, 蟹膏厚燒玉子等左一陣就上菜原來set 跟埋有啲小菜同埋最重要有一杯熱茶👍🏼👍🏼👍🏼每件腐皮壽司都好飽滿 好足料!!一啖擺唔哂落口 配搭都幾特別😋😋材料都幾新鮮🙆🏼‍♀️🙆🏼‍♀️2️⃣網烤牛扒伴唐揚炸雞定食 $ 178呢樣係我朋友食既一開始無咩期望去叫因為佢唔係腐皮壽司所以只叫好牛😗😗點知味道賣相都非常出色牛味好夠 又夠淋 所以野都岩岩好🎉🎉出乎意料之外好寶藏食物💕💕
一早收藏左呢間餐廳!!
晏晝經過為食龍 又唔洗等位
加左杯Mocha🥰🥰🥰

等左一陣就上菜
原來set 跟埋有啲小菜
同埋最重要有一杯熱茶👍🏼👍🏼👍🏼
每件腐皮壽司都好飽滿 好足料!!
一啖擺唔哂落口 配搭都幾特別😋😋

點知味道賣相都非常出色
牛味好夠 又夠淋 所以野都岩岩好🎉🎉
出乎意料之外好寶藏食物💕💕
2023-03-05 535 瀏覽
每次到中環乘搭扶手電梯上山,都會留意一下四周看看有什麼美食可以先收藏再找機會試試~ 上次就跟閨密嚐過泰國菜,這次就跟妹妹來吃一直收藏但自己還未吃過,主打腐皮壽司的日本餐廳 腐皮壽司 - 芝士蟹籽厚燒玉子 $29炙燒蟹膏厚燒玉子 $34炙燒洋蔥忌廉帶子 $36黑松露帶子 $38炙燒沙律甜蝦 $30蟹膏甜蝦 $36牛油蒜香赤蝦 $36妹妹早就嚐過這店,這次到訪就由妹妹發辦,點了好幾款腐皮壽司~ 賣相就如網路上的相片一樣精緻,而且每件份量十足,絕對誠意滿滿!幾款海鮮食材的質量不錯,蟹膏香濃而不帶腥、甜蝦赤蝦爽細膩、帶子鮮甜味美、玉子口感綿密,每款都各具特色,而主角腐皮甜味重又夠濕潤有口感,配各款刺身和壽司飯都非常合適!自己一向喜歡火炙壽司,這裡的炙燒做得很好,燒得表面微焦,能引發出食材的香氣;愛吃重口味的就要選黑松露跟蒜香味,味道濃郁又不會搶走食材的味道,用料充足,惹味滿分!跟刺身非常搭!免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋 $78/兩串除了腐皮壽司,店家也有不少小食跟甜點供應,喜歡串燒的話當然不能錯過日本串燒名物代表:免治雞肉棒吧!每家店都有自己的獨門配方製作免治雞肉棒,這家的會是雞肉的份量比雞軟骨
腐皮壽司 -
芝士蟹籽厚燒玉子 $29
炙燒蟹膏厚燒玉子 $34
炙燒洋蔥忌廉帶子 $36
炙燒沙律甜蝦 $30
蟹膏甜蝦 $36
牛油蒜香赤蝦 $36

幾款海鮮食材的質量不錯,蟹膏香濃而不帶腥、甜蝦赤蝦爽細膩、帶子鮮甜味美、玉子口感綿密,每款都各具特色,而主角腐皮甜味重又夠濕潤有口感,配各款刺身壽司飯都非常合適!
免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋 $78/兩串
除了腐皮壽司,店家也有不少小食跟甜點供應,喜歡串燒的話當然不能錯過日本串燒名物代表:免治雞肉棒吧!每家店都有自己的獨門配方製作免治雞肉棒,這家的會是雞肉的份量比雞軟骨略多一點,入口軟腍肉更香,爽脆的部份較少,就看你愛吃哪一款~ 月見醬汁不能少的用上日本產生雞蛋,醬油味道甜香不會太鹹,拌勻生雞蛋後再蘸來吃味道更豐富口感更滑溜

炙燒左口魚蟹膏丼 $208

妹妹推介必食pick!雖然已吃了不少壽司,可是妹妹說這個不可不吃~ 日本米上鋪上滿滿的左口魚跟蟹膏,再以蔥絲及菜苗點綴收結,食材份量多得完全遮蓋飯面,火炙過的左口魚更多油份逼出來變得更香口,與蟹膏拌著吃味道完全不會互搶,再加上秘製醬油,這個丼飯絕對是大滿足

自家製宇治抹茶提拉米蘇 $98

再來也是妹妹想吃的甜點~ 店家的甜點選擇不多,這次選的是自家製宇治抹茶提拉米蘇!甜點用一個和式風格的木盒盛載,表面鋪上厚厚的抹茶粉,看起來絕對是平實的外表;份量來說可以說是蠻多的,二人分享也是可以啊!味道方面抹茶味蠻重的,口感細膩幼滑又不會太甜,這個crossover很不錯~
日式蜜柑茶 $54(冷熱同價)
Bea Bea Bi-ru 啤酒 $88(為食龍限定)

吃了那麼多,來一杯特飲就最好不過,妹妹特別推薦店家的日式蜜柑茶,雖然不像其他特飲外擁有IGable的外觀,可是這杯絕對令人有驚喜~ 喝一口除了茶香甘澀外,還有非常新鮮的蜜柑帶微酸的香甜味道,有一種令人想一喝再喝的魔力!熱飲版本更有一種滋潤順口的感覺,這杯要大推!另一款就選了店家自家製作的手工啤酒,是期間限定啊~ 這款是愛爾蘭淡啤酒,帶花香麥香,易入口甜度高
店家位於中環大館附近,雖然在扶手電梯旁不過沒有細心留意會有機會錯過~ 門面看來跟一般餐廳無異,走入餐廳就如走入一個叢林般,天花懸掛很多常綠植物作點綴,每個角落及牆身佈滿趣緻恐龍的足跡,再在店員的引領下走到二樓繼續尋找恐龍的奇幻之旅,四周都是打卡度爆燈的裝潢,玩味度跟空間感十足,無論是日間到訪還是晚上來到都會有不一樣的風情,是非常有趣的一間食肆
這次到訪感覺很好,由店鋪主題、裝潢再到食物都是帶有非常濃烈的玩味色彩,形象鮮明,很喜歡這種特色餐廳,加上食物的質素就很不錯,和朋友來品嚐美食打打卡真的是一個很好的選擇!難怪妹妹十分推薦我來這邊用餐啊!
2023-01-31
2023-02-27 52 瀏覽
-//位於中環以恐龍為主題嘅餐廳🦖裝修好靚而且餐廳隨處都會見到恐龍嘅蹤影🦕勁可愛呢間最出名就係腐皮壽司🍣大約就有12款揀📍日式鰻魚蛋包飯 $198剩係睇賣相都知道係重量級🤣巨型原條鰻魚啖啖肉之餘,仲灑上香口芝麻同埋海苔絲🥰建議兩個人開心share😂因為都真係幾大碟蛋好滑溜,又好有蛋香🍳包住嘅係白飯🍚見到都流口水,但如果係炒飯底就會更好🤤📍西雅圖鬼妹(火炙三文魚)半份$80呢款捲物就有三種,半份$80 全份就係$150有吞拿魚拖羅茸、芝士鰻魚同埋火炙三文魚半份得4舊,真係食完都唔夠喉😂但好好食三文魚腩輕輕用火槍燒過🔥入面仲有牛油果📍牛油蒜香赤蝦 $36食落牛油味超重🧈赤蝦好新鮮 食完想再食📍蔥吞拿魚拖羅蓉 $35吞拿魚拖羅蓉顏色好粉嫩,味新鮮食到腐皮甜味之餘,吞拿魚香味慢慢滲出嚟拖羅蓉食落好肥美,食完真係會勁滿足🤪📍辣味三文魚 $35辣味慢慢滲出👍🏻三文魚切到一粒粒幾有咬口建議唔好點豉油食☺️直接成個放入口 好幸福📍蟹膏甜蝦 $36雖然只有3小隻嘅小甜蝦🥺再配埋個珍珠米甜甜哋嘅腐皮真係好好食🥺但$36得一啖🥺📍奶蓋白玉烏龍 👍🏻 $66呢杯飲品評價好高🥰係我飲過最濃郁嘅奶蓋絕對係榜上有名🥰
//位於中環以恐龍為主題嘅餐廳🦖裝修好靚
而且餐廳隨處都會見到恐龍嘅蹤影🦕勁可愛
呢間最出名就係腐皮壽司🍣大約就有12款揀
📍日式鰻魚蛋包飯 $198

剩係睇賣相都知道係重量級🤣巨型原條鰻魚
啖啖肉之餘,仲灑上香口芝麻同埋海苔絲🥰
建議兩個人開心share😂因為都真係幾大碟
蛋好滑溜,又好有蛋香🍳包住嘅係白飯🍚
見到都流口水,但如果係炒飯底就會更好🤤
📍西雅圖鬼妹(火炙三文魚)半份$80

呢款捲物就有三種,半份$80 全份就係$150
有吞拿魚拖羅茸、芝士鰻魚同埋火炙三文魚
半份得4舊,真係食完都唔夠喉😂但好好食
三文魚腩輕輕用火槍燒過🔥入面仲有牛油果
📍牛油蒜香赤蝦 $36

食落牛油味超重🧈赤蝦好新鮮 食完想再食

📍蔥吞拿魚拖羅蓉 $35

吞拿魚拖羅蓉顏色好粉嫩,味新鮮
食到腐皮甜味之餘,吞拿魚香味慢慢滲出嚟
拖羅蓉食落好肥美,食完真係會勁滿足🤪

📍辣味三文魚 $35

辣味慢慢滲出👍🏻三文魚切到一粒粒幾有咬口
建議唔好點豉油食☺️直接成個放入口 好幸福

📍蟹膏甜蝦 $36

雖然只有3小隻嘅小甜蝦🥺再配埋個珍珠米
甜甜哋嘅腐皮真係好好食🥺但$36得一啖🥺
📍奶蓋白玉烏龍 👍🏻 $66

呢杯飲品評價好高🥰係我飲過最濃郁嘅奶蓋絕對係榜上有名🥰鹹中帶甜而且奶蓋好綿密烏龍茶底又唔會好甜,淡淡哋味道好自然啊
上面有三粒白玉幾好食,撈埋餅碎都幾正喎
2023-02-25 41 瀏覽
「 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 • 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲 𝐃𝐢𝐧𝐨🦖 」第二次Encore呢間餐廳「 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲 𝐃𝐢𝐧𝐨 」係位於中環 餐廳環境有哂佈置好靚 下樓係開放式廚房 而上層就有坐位比客人坐 我地坐卡位好舒服 放工之後去呢啲餐廳真係好relax🥰而卡位每張餐檯都係唔同design都係咁精緻💕🍙招牌腐皮壽司* 炙燒蟹膏厚燒玉子 HK$34* 黑松露帶子 HK$38* 牛油蒜香赤蝦 HK$36* 炙燒沙律甜蝦 HK$30推介牛油蒜香赤蝦!牛油味好濃郁好香而赤蝦好鮮甜👍🏻 另外 炙燒蟹膏厚燒玉子都好正 甜甜嘅玉子配埋蟹膏 岩岩好中和蟹膏嘅咸味😋🍱蟹膏蟹籽燴飯 HK$168見到燴飯表面都舖滿哂蟹籽😍而蟹籽就有蟹膏 份量都好多 個燴飯好creamy每粒飯都佔滿汁👍🏻🧋奶蓋白玉烏龍 HK$66呢杯奶蓋烏龍好邪惡 滿到瀉咁樣 表頭放咗一串麻糬波波🍡煙煙韌韌幾好食 如果未攪勻飲個烏龍係無糖唔甜嘅要mix埋個奶蓋就好好飲 有啲似奶茶但係好重奶香味🥰🍹蘋果白桃梳打 HK$59呢杯蘋果白桃soda好fresh 好香甜嘅蘋果同桃味 而飲到最底會有一粒粒嘅果肉添😋
「 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 • 𝐇𝐮𝐧𝐠𝐫𝐲 𝐃𝐢𝐧𝐨🦖 」

🍙招牌腐皮壽司

HK$168

🧋奶蓋白玉烏龍 HK$66

🍹蘋果白桃梳打 HK$59

2023-02-24 73 瀏覽
有別於一般日本餐廳嘅壽司,唔係用紫菜包的,而係用甜甜地嘅腐皮包住,所以我同朋友覺得好特別就叫左五件🍊柚子左口魚腐皮壽司左口魚有灸燒過,油脂豐富,入口溶化,好正🧈牛油蒜香赤蝦腐皮壽司赤蝦好新鮮又好彈牙,一件壽司有兩隻添,可以同朋友分享,就試到唔同口味嘅腐皮壽司🧀明太子芝士蛋黃三文魚腐皮壽司腐皮本身甜甜地,同埋上面都有一啲有明太子、芝士同蛋黃的醬汁調味,所以基本上都唔使再點豉油,整個味道配搭都好好🍊柚子胡椒油甘魚腐皮壽司呢件油甘魚有啲似吞拿魚蓉,味道都好新鮮,柚子胡椒嘅份量啱啱好,唔會搶咗本身魚嘅鮮味🥚灸燒蟹膏口燒玉子腐皮壽司玉子有淡淡的蛋香味,加上蟹膏的味道鮮甜,呢個配搭鹹淡適中,唔錯🧅灸燒洋蔥忌廉帶子腐皮壽司帶子都幾厚身同大粒,所以咬落去個質感幾唔錯,帶子上面仲有一小塊青檸,感覺都好refreshing🐟鹽燒三文魚頭 $72三文魚皮燒到脆卜卜,三文魚頭的肉就好滑,特別係面頰的肉,我自己就鍾意食魚本身嘅鮮味,而我朋友就鍾意點啲沙律醬,兩種食法都唔錯🍯 蜜糖芥末炸雞炸雞份量都幾多,最欣賞佢每件都唔會太大舊,容易入口又唔會有骨,雞皮炸到好香脆,入面嘅雞肉又唔會好乾身,非常好食

🍊柚子左口魚腐皮壽司
左口魚有灸燒過,油脂豐富,入口溶化,好正

🧈牛油蒜香赤蝦腐皮壽司

🧀明太子芝士蛋黃三文魚腐皮壽司

🍊柚子胡椒油甘魚腐皮壽司

🥚灸燒蟹膏口燒玉子腐皮壽司

🧅灸燒洋蔥忌廉帶子腐皮壽司

🐟鹽燒三文魚頭 $72

🍯 蜜糖芥末炸雞
2023-02-24 31 瀏覽
為食龍Hungry Dino.腐皮壽司食剩指數 : 0/100腐皮壽司係呢度招牌甜甜地既腐皮加其他材料好影又好食其中比較出色係柚子左口魚&明太子芝士蛋黃三文魚 柚子左口魚:燒完之後魚油好香明太子芝士蛋黃三文魚:口感好平衡好豐富.夏威夷肥仔食剩指數 : 5/100夏威夷肥仔係芝士鰻魚卷呢度係半份有4塊芝士同燒汁多到滿瀉加埋鰻魚好濃好香.明太子芝士忌廉烏冬食剩指數 : 0/100芝士忌廉烏冬好滑好Creamy 撈埋明太子、蛋黃、蔥、紫菜 口感豐富左明太子帶一點點辣更易食唔停口.Ps餐廳啲裝修好靚好打卡連入去拎位都有個好得意既恐龍牌真係幾有心思同friend飲吓酒食吓壽司都幾爽
[中環] 為食龍Hungry Dino
加埋鰻魚好濃好香
明太子芝士忌廉烏冬
食剩指數 : 0/100
芝士忌廉烏冬好滑好Creamy
撈埋明太子、蛋黃、蔥、紫菜
口感豐富左
明太子帶一點點辣
更易食唔停口
Ps餐廳啲裝修好靚好打卡
連入去拎位都有個好得意既恐龍牌
真係幾有心思
同friend飲吓酒食吓壽司都幾爽
話說呢間位於中環扶手電梯附近既為食龍小編之前見人介紹已經好想黎,餐廳採用落地玻璃design,加上用上唔少綠色植物裝飾,成個感覺好Chill,當然周圍都見到恐龍嘅蹤影🦖🦕玩味感十足!腐皮壽司 辣味三文魚 $35黑松露帶子 $38佢地有多款口味選擇,辣味三文魚切成粒狀有咬口,黑松露帶子黑松露味都好重,配上甜甜既腐皮又幾好食 日式炸豆腐 $68有4大嚿外皮香脆內裹係好滑既滑豆腐,配上紫菜同日式醬油一齊食好惹味開胃 又係格仔餅又係窩夫窩夫 $138今次揀左宇治金時抹茶口味,要讚下窩夫外皮脆脆地但入面好煙韌,抹茶醬好濃係比較苦果隻,旁邊仲有小編平時最愛既焙茶小丸子,好好食又夠飽肚 神樂酒造 手製之梅 $70/glass餐廳除左咖啡同特飲亦有提供酒類飲品,今次叫左杯梅酒細細杯幾易入口,岩曬同朋友邊食邊飲杯野

腐皮壽司
辣味三文魚 $35

日式炸豆腐 $68

又係格仔餅又係窩夫窩夫 $138

神樂酒造 手製之梅 $70/glass

🍣腐皮壽司 $29-38 / 1 🔅炙燒洋蔥忌廉帶子🔅辣味三文魚🔅明太子芝士蛋黃三文魚🔅柚子左口魚🔅蒽吞拿魚拖羅蓉🔅炙燒北寄貝沙律六款入面,最鍾意係辣味三文魚同埋柚子左口魚😋前者嘅辣味非常強烈,仔細咀嚼後,喉嚨間會慢慢散發出辣味🌶三文魚粒粒都好大粒🤤至於後者,左口魚嘅魚油溶化喺腐皮壽司之上,除咗肉質嫩滑之外,仲有陣陣火炙香味🧀夏威夷肥仔$78 (半份)餐廳嘅卷物名都改得好有趣🤓其實呢一款就即係芝士蟹子鰻魚卷🎌 如果鍾意食沙律醬同芝士嘅人,呢一款一定啱晒你哋😝 🐔蜜糖芥茉炸雞 $89呢個炸雞係好食,不過真係建議有3個人或以上先好嗌,如果唔係會好快飽🤣蜜糖芥茉醬完美地包住每一件炸雞,外脆肉Juicy ,一口一件🧁焦糖脆餅芝士蛋糕$88甜品嘅賣相比想像中吸引😍可能因為季節生產緣故,蛋糕旁邊嘅嘅士多啤梨好甜🍓忌廉芝士蛋糕口感細滑,唔太甜
🍣腐皮壽司 $29-38 / 1
🔅炙燒洋蔥忌廉帶子
🔅辣味三文魚
🔅明太子芝士蛋黃三文魚
🔅柚子左口魚
🔅蒽吞拿魚拖羅蓉
🔅炙燒北寄貝沙律

🧀夏威夷肥仔$78 (半份)

🐔蜜糖芥茉炸雞 $89

🧁焦糖脆餅芝士蛋糕$88

2023-02-20 40 瀏覽
今次約左朋友去食依間玩味十足,以恐龍為主題既fusion餐廳🦖入到去已經覺得餐廳環境好得意,打卡一流,而且坐得好舒服,好適合傾計同朋友食飯飲杯野👍🏻黎到一定要試佢地最出名既腐皮壽司系列🤤我地試左幾隻味都覺得好好食,每個配搭都好夾,而且份量都幾大都幾飽肚😝✨辣味三文魚 ✨明太子芝士蛋黃三文魚✨炙燒洋蔥忌廉帶子 ✨蟹膏甜蝦 ✨柚子左口魚✨芝士蟹籽厚燒玉子✨西雅圖鬼妹 火炙三文魚再加埋牛油果同蟹子沙律既卷物😍賣相靚之餘仲好好食😍✨溫泉蛋芝士薯條 意想不到的好食👍🏻😍薯條炸得超脆,撈埋蛋同芝士好正🤤🤤✨雞軟骨餃子 餃子不過不失,外皮煎得脆,入面都夠juicy👍🏻✨BeaBea Bi-ru見到依款自家制限定啤酒就叫左試下,有少少花香果香,甜甜地好易入口👍🏻見到餐廳仲有幾款日本酒好想試,下次要再黎試下💛依間餐廳我同朋友都好滿意,環境靚坐得舒服,野食好食,又或者同朋友飲杯野都好唔錯💛

✨辣味三文魚
✨明太子芝士蛋黃三文魚
✨炙燒洋蔥忌廉帶子
✨蟹膏甜蝦
✨柚子左口魚
✨芝士蟹籽厚燒玉子

✨西雅圖鬼妹

✨溫泉蛋芝士薯條
意想不到的好食👍🏻😍薯條炸得超脆,撈埋蛋同芝士好正🤤🤤

✨雞軟骨餃子
餃子不過不失,外皮煎得脆,入面都夠juicy👍🏻

✨BeaBea Bi-ru