🅷🆄🅽🅶🆁🆈 🅳🅸🅽🅾︎🇯🇵以樹林花草系裝修 落地玻璃日光之下打卡超靚🫶🏻近排咁啱上緊侏羅紀公園嘅戲 未睇嘅話嚟呢度過吓癮都好🦖創新配搭嘅腐皮壽司🍣絕對係gimmick🤤究竟會唔會好唔夾呢😌﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎腐皮壽司🍣🎖推介必試/柚子左口魚 $33/入口即溶經過炙燒魚油爆發 柚子味中和膩感/明太子芝士蛋黃三文魚 $35/重口味首選🧀/柚子胡椒油甘魚蓉 $29/柚子胡椒汁微辣配搭魚蓉好夾 油甘魚好香又唔腥/炙熱檸汁帶子 $36/好肥美厚切嘅帶子 用沙律醬同青檸汁調味比起平時檸檬🍋仲fresh同突出想像中嘅味道/辣味三文魚 $33//蟹膏甜蝦🦀️ $34//葱呑拿魚拖羅蓉 $34/拖羅蓉上面舖滿呑拿魚粒/夏威夷肥仔 特色卷物 $78/見到個名就知係邪惡肥仔汁嘅卷 醬汁係溶芝士加燒汁 少少辣幾惹味🔥鰻魚青瓜卷可惜味道一般 嗌咗半份得4粒🥺價錢太進取 /免治雞肉軟骨棒🐣 $78/結實嘅雞肉撈咗雞軟骨粒脆脆哋好有口感🍗附上蛋黃醬油 整體濕潤💦但係都係偏貴🥲/奶蓋白玉烏龍🫖 $60/煙韌白玉好有咬口 奶蓋有鹹香芝士嗰款好creamy 撈埋烏龍茶一齊飲好平衡🤤/焙茶楓糖拿鐵☕️ $54/正常發
🅷🆄🅽🅶🆁🆈 🅳🅸🅽🅾︎

/夏威夷肥仔 特色卷物 $78/

/免治雞肉軟骨棒🐣 $78/

/奶蓋白玉烏龍🫖 $60/

/焙茶楓糖拿鐵☕️ $54/
正常發揮嘅味道🙈楓糖存在感較低焙茶出啲🍁但係茶控覺得可以再濃啲
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-08-09 172 瀏覽
餐廳裝修唔錯, 雖然枱與枱之間都幾近,但冇大大壓迫感雖然中午比較忙,但員工服務都維持到,唯一係lunch都幾嘈下,食物方面 d壽師較叫做大大件好飽肚味道就正常啦, 但價錢如果睇地段加環境都勉強合理。
餐廳裝修唔錯, 雖然枱與枱之間都幾近,
但冇大大壓迫感

雖然中午比較忙,但員工服務都維持到,
唯一係lunch都幾嘈下,

食物方面 d壽師較叫做大大件
好飽肚
味道就正常啦, 但價錢如果睇地段加環境
都勉強合理。
2022-08-07 2588 瀏覽
跟好友鄭大小姐工房 Cheng's Factory的艾華斯,自從上年五月第一次見面後一直也沒有機會再見,終於在上星期可以相約出來再聚好好的詳談大家近況。方便在港島區工作的她我特意選上位於中環的這間為食龍,是一間超可愛的日式餐廳。甫踏進餐廳服務員先遞上一個卡哇伊的恐龍檯號牌給我,拿着它拾級而上到用餐區便會有同事為我安排座位。時間約得比較早6:30pm來到還未有太多客人,正好方便我影一張餐廳環境照給大家欣賞。終於等到華斯來到大家一同看餐牌研究吃什麼,這兒連餐牌也十分有細節我覺得大人跟小朋友也會很喜歡。看見餐牌第一頁便介紹這兒招牌的腐皮壽司,我們本想點四款口味來分享,但不知有多大件還是安全計先點兩款!我們一人選一款分別是炙燒蟹沙律腐皮壽司$32和柚子胡椒油甘魚蓉腐皮壽司$30。我們聰明地將兩款腐皮壽司變成了雙色口味,那便可以同時間品嚐得到兩款的口味了,吃下腐皮有韌度不會過甜米粒亦非常軟熟,炙燒過的蟹柳加上沙律醬這個組合絕對沒有不好吃的可能,而油甘魚蓉吃下去頗有鮮味挺有驚喜。然後送來的是和風水晶刺身沙律$146驟眼看價錢不便宜!但其實內裏有頗多份量的魚生粒,配上爽口爽口的海藻及胡麻醬,口感清爽

然後送來的是和風水晶刺身沙律$146驟眼看價錢不便宜!但其實內裏有頗多份量的魚生粒,配上爽口爽口的海藻及胡麻醬,口感清爽味道鮮甜吃罷後也覺得值回票價。

大家都知我是一個徹頭徹尾的鰻魚迷!看見這兒有日式鰻魚蛋包飯$198加上好友艾華斯亦非常有興趣,所以又能如我所願可以品嚐我喜歡的鰻魚飯了。

這個日式鰻魚蛋包飯甫上檯我倆的眼睛經已突因為真的非常大份,可幸我們起初當機立斷點少兩件腐皮壽司否則應該要打包回家了!

原條的蒲燒鰻魚賣相靚仔之餘味道亦不俗,鰻魚吃下有咬口亦沒刺醬汁調得不過甜,蛋包飯面層賣相挺嫩滑可惜內裏熟了一點點,否則這個日式鰻魚蛋包飯可說是完美了。

難得能跟網友變成好友這份情誼我會好好珍惜,而且我還有很多地方要跟艾華斯好好學習,期待下一次再出來撐枱腳交流兼談心。
2022-07-27
2022-08-03 125 瀏覽
Not so good, the signature inari sushi was not as good as what I expected and what I saw from others' review. The rice was almost like mash. Tuna and scallop were flavourless. The beef and salmon row however were nice. Waited almost 45 mins for the eel rice.
2022-07-30 1091 瀏覽
為食龍💛蟹膏甜蝦 $36蔥吞拿魚拖羅蓉 $35炙燒洋蔥忌廉帶子 $36柚子左口魚 $35炙燒蟹膏厚燒玉子 $34牛油果沙律 $108三文魚籽稻庭冷烏冬 $158日式蜜柑茶 $54另收+1服務費人均消費: $273 (2人) -全部都係叫咗甜甜地嘅腐皮壽司🍣🤤:蟹膏甜蝦大大pat蟹膏🤤上面仲有啲蟹籽有3隻甜蝦都算幾新鮮😋·蔥吞拿魚拖羅蓉上面赤身係冇根 幾正嘅🤤中間有小小中拖至大拖碎都正正常常😝·炙燒洋蔥忌廉帶子個帶子都幾大粒下與其話係忌廉不如話有啲似芝士🤣唔係好feel到洋蔥🧅不過上面仲有個細片嘅柚子感覺好清新🤤·柚子左口魚左口魚 加小小柚子令佢成個冇咁油 唔錯😋·炙燒蟹膏厚燒玉子玉子同蟹膏都正正常常 冇乜特別🤣🤣·牛油果沙律🥗有7片牛油果🥑口感都係比較淋身係靚牛油果🤤配合沙律菜 同3粒半粒嘅車厘茄仲有好似丘比牌嘅沙律醬汁😚啲醬汁好足夠·三文魚籽稻庭冷烏冬🍜除咗三文魚籽同烏冬佢仲有蔥 紫菜同白蘿蔔蓉同埋凍嘅烏冬豉油🤣啲烏冬係比較煙韌口感 滑捋捋一定要問員工拎多隻匙羹先食到😝·日式蜜柑茶🍹佢個蜜柑好搞笑🤣係燒竉咗有2片蜜柑 再加啲茶好似檸檬茶咁不過係蜜柑版🍊有咩特別·🐷:整體真係還好 都唔
為食龍💛

拎住條鎖匙仔行樓梯走上去第二層
嗰陣時唔記得幫鎖匙影相🥺🥺🥺
Btw堅係有啲貴🥺
等賺多啲錢 有錢啲嘅時候 先嚟食都未遲🤣
(對於我呢啲窮人嚟講🥲)
有啲覺得呢個價錢 點解唔去食放題🥺
不過呢間嘢主要都食個環境🤣
一定要影吓相📷📸
好適合有錢人/恐龍迷🦖去食!
好味程度:🌕🌕🌕🌑🌑
希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛

2022-07-05
2022-07-25 146 瀏覽
我今日放假專程去中環些利街LL Tower地鋪和一樓,以恐龍為主題餐廳食晏,開放時間12:00-22:00 (中場15:00-17:30 休息), 中午餐牌只得 Set lunch, ,晚餐時段餐牌才多些食物選擇。難得我放假專程來這裡……《為食龍Hungry Dino》主打出名25款腐皮壽司,全部即叫即做。中環2層樓高新店,環境優美舒適,牆身塗鴉和樓梯裝潢以可愛恐龍為主題,另加上綠色植物做佈置擺設,仿置身在森林之中,夠創意夠可愛。中午只得set lunch 餐牌沒甜品供應,我好幸運職員准許我點甜品,可惜之前有一個牛角包窩夫雪糕已沒有做,只得牛油楓糖麻薯(即麻薯雪糕格仔餅內裡有麻薯餡), 另外午餐,我點其中一款《Set A 腐皮吞拿魚腩茸卷》 和 轉特飲 《奶蓋白肉烏龍》。總結,我很喜歡這裡裝潢和環境,給人一種置身在森林裡面用餐,還有,腐皮壽司好味,飯身軟諗配合各款新鮮食材做出來壽司很夾,賣相很靚,飲品《奶蓋白肉烏龍》……夠突別解喝;至於甜品《牛油楓糖麻薯》(即麻薯雪糕格仔餅內裡有麻薯餡), 餅底鬆脆和內裡有麻薯餡很香滑,如糖漿分開上會好一點,可惜今次有很多美食未能嚐到,下次我要另一時

茸卷》 和 轉特飲 《奶蓋白肉烏龍》。

總結,我很喜歡這裡裝潢和環境,給人一種置身在森林裡面用餐,還有,腐皮壽司好味,飯身軟諗配合各款新鮮食材做出來壽司很夾,賣相很靚,飲品《奶蓋白肉烏龍》……夠突別解喝;至於甜品《牛油楓糖麻薯》(即麻薯雪糕格仔餅內裡有麻薯餡), 餅底鬆脆和內裡有麻薯餡很香滑,如糖漿分開上會好一點,可惜今次有很多美食未能嚐到,下次我要另一時段再來試其他食物滿足我的嘴饞。
Set A 腐皮吞拿魚腩 茸卷
Set A 腐皮吞拿魚腩 茸卷
牛油楓糖麻薯
  • 腐皮壽司
2022-07-23 109 瀏覽
中環區貴價午餐腐皮御饍+迷你吞拿魚腩茸卷$178男人食可能未必夠飽食材都新鮮味道不錯加$42要杯打卡特飲-奶蓋白玉烏龍賣相不錯服務就一般環境設計得幾特別幾靚#中環#lunch#日式#ランチ
1K
2022-07-18 116 瀏覽
💛 HKG - HUNGRY DINO💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ好多左口魚啊🤩 以中環地段黎講 覺得 hungrydino 都算抵食 魚生丼 套餐黎計都係138至168 味道中規中矩 每樣都有少少 都算係咁感覺乾乾淨淨環境都舒服 😌ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🌼 Food迷你火炙海鮮刺身丼配蕎麥麵 136炙燒醬油左口魚丼 168◇◇◇◇◇◇◇◇◇#cass_central#cass_中環#cass_日本菜 #cass_japanese#eatwccinhk
💛 HKG - HUNGRY DINO💛

#cass_中環
#cass_日本菜
#cass_japanese

#eatwccinhk

inari sushi (beancurd sushi)great presentation but disappointingly lacklustre food; the raw fish/scallops didn't taste really fresh either.honey butter wingsthe honey butter was delish and the wings were crispy!mentaiko udonthe udon was springy and loved the combo of flavours - mentaiko, egg yolk, seaweed and spring onions just go so well together!fried chicken (soy sauce w garlic)this was crispy but I thought the sauce was a too salty and there was a bit too much batter.fried chicken cartilage
inari sushi (beancurd sushi)
inari sushi

honey butter wings
honey butter wings

mentaiko udon

fried chicken cartilage w shichimi mayo
have always loved the texture of fried chicken cartilage and this was a great snack!
fried chicken cartilage

✔️ 6.5/10 (inari sushi); 7/10 (wings; chicken cartilage; udon); 5/10 (fried chicken)
💸 ~$30 (for 1 beancurd sushi); $69 (wings); $89 (fried chicken); $64 (chicken cartilage); $138 (udon)
fried chicken cartilage
2022-07-13 89 瀏覽
趁着假期同朋友約出嚟,上網見到呢間特色日式cafe,於是特登book咗呢間你試吓佢啲腐皮壽司🍣今次去到我哋叫咗個蟹子蟹肉蟹膏飯,再加四款腐皮壽司,同埋嗌咗兩杯嘢飲,覺得下次再嚟可以試吓多啲唔同款嘅腐皮壽司,因為真係幾特別同埋幾好味P.s 呢度啲裝飾擺設都幾靚,氣氛一流,好啱打卡📸

P.s 呢度啲裝飾擺設都幾靚,氣氛一流,好啱打卡📸
2022-07-12 89 瀏覽
拿,呢間就好出名,見人少少就去試下。入到店內,環境唔洗講,約女打卡一流,睇得出係落左心機打扮。上菜方面,腐皮壽司係大熱,一定要試下。我本人其實唔太鐘意腐皮,但呢一間店係的確做得幾好,入到口。炸物方面都出色,係即炸,好脆口好食,特別推薦單骨雞翼。但美中不足既係,價錢方面其實幾貴,一件腐皮壽司要30-40蚊,而佢個魚生其實冇咩驚喜地方,所以計落係幾貴。總結黎講,試一次感受下就夠,如果閣下行經的話又冇人排隊就試下啦😯
拿,呢間就好出名,見人少少就去試下。

入到店內,環境唔洗講,約女打卡一流,睇得出係落左心機打扮。

上菜方面,腐皮壽司係大熱,一定要試下。
我本人其實唔太鐘意腐皮,但呢一間店係的確做得幾好,入到口。

炸物方面都出色,係即炸,好脆口好食,特別推薦單骨雞翼。

這間餐廳已經收藏很久了,終於在平日午膳時間到訪~餐廳環境像森林般,都見到不少人打卡,建議可於網上預約先(^ー^)ノ腐皮御饍+迷你吞拿魚腩茸卷這是店內招牌菜,有分套餐A及B。我選了套餐B,包括了蟹膏三文魚籽,炙燒北寄貝沙律,柚子左口魚,蔥吞拿魚拖羅茸及芝士蟹籽厚燒玉子🍣 驟眼看壽司件數以為會不夠吃,但每件壽司都頗大份量~想不到腐皮為壽司增加了不少甜味,與配料意外地夾✨不過整體味道沒太驚喜,試一次便夠了~炙燒醬油左口魚丼定食沒想過有超多片左口魚,完全是一啖飯一啖左口魚!!而且左口魚炙燒過後很香滑,亦加了不少飯素,非常好送飯,左口魚愛好者aka 同行友人表示會再吃⍢⧐腐皮御饍+迷你吞拿魚腩茸卷 $178炙燒醬油左口魚丼定食 $168𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐為食龍📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓#foodiegoodie_central@foodiegoodie.hk

腐皮御饍+迷你吞拿魚腩茸卷

📍中環些利街2-4號LL Tower地舖及1樓

#foodiegoodie_central
@foodiegoodie.hk
2022-07-09 2218 瀏覽
腐皮同巨龍有啲咩關係?好似冇咩關係喎!Mirror嘅大表哥就人稱「馬鞍山巨龍」丫~ 今日就要介紹「中環巨龍」比你認識下~ 佢係一條鍾意食腐皮壽司嘅為食龍🦕呀!呢條為食龍係些利街長大~ 大大個招牌仲好搶眼tim!! 入到嚟職員會俾個有號碼嘅恐龍🦖鎖匙扣你,我地沿着樓梯上去上層,感覺好似入咗去森林咁呢🌴睇下lunch set有咩食先!我就揀咗佢嘅招牌名物- 腐皮壽司+卷物set~▫️腐皮御饍+迷你吞拿魚茸腩卷▪️芝士蟹籽厚燒玉子▪️蟹膏三文魚籽▪️炙燒北寄貝沙律▪️柚子左口魚▪️葱吞拿魚拖羅蓉5款腐皮壽司各具特色!厚燒玉子、你會好容易食咗件蛋先食個腐皮壽司😂 蟹膏三文魚籽入口double fresh! 炙燒北寄貝夠香同juicy! 左口魚配搭柚子令其鮮味更加突出!而吞拿魚就大粒好味!▫️網烤牛扒伴唐揚炸雞定食牛扒比想像中大份,烤到5成熟肉味夠juicy好味!炸雞亦香脆好味!配大大碗珍珠米飯~定食set設有2款伴菜同茶。▫️特色飲品▪️熱焙茶楓糖Latte淡淡的楓糖跟濃濃的焙茶非常配合😆口感超級幼滑,推薦度5🌟~▪️藍海檸檬汽水感覺就好似望住沖繩美麗海水般~ 味道酸酸甜甜的,充滿夏日氣息~呢度仲有好多好得意嘅打
腐皮同巨龍有啲咩關係?好似冇咩關係喎!

Mirror嘅大表哥就人稱「馬鞍山巨龍」丫~

睇下lunch set有咩食先!

我就揀咗佢嘅招牌名物- 腐皮壽司+卷物set~

▫️腐皮御饍+迷你吞拿魚茸腩卷
▪️葱吞拿魚拖羅蓉

▫️網烤牛扒伴唐揚炸雞定食
牛扒比想像中大份,
網燒牛扒

定食set設有2款伴菜同茶。

▫️特色飲品
▪️熱焙茶楓糖Latte
淡淡的楓糖跟濃濃的焙茶非常配合😆口感超級幼滑,推薦度5🌟~
熱焙茶楓糖Latte

▪️藍海檸檬汽水
藍海檸檬汽水

呢度仲有好多好得意嘅打卡位!一邊食一邊影~ 你都同朋友嚟一趟尋龍之旅la~
2022-06-09
網燒牛扒
熱焙茶楓糖Latte
藍海檸檬汽水
腐皮御饍+迷你吞拿魚茸腩卷
腐皮壽司🍣呢間餐廳最出名嘅菜式,我叫左蟹膏甜蝦同柚子胡椒油甘魚蓉試。蟹膏甜蝦,鮮味十足,蟹膏唔會cover晒甜蝦味。柚子胡椒,口味清新,配油甘魚,可以令油甘魚嘅油膩感減低,從而突出魚鮮味。奶蓋白玉烏龍🧉🫖🍡喺Menu度見到佢個樣就叫左,擺設得好靚,奶蓋味香但唔會好rich,配白玉烏龍,飲落唔會滯,反而覺得清。辣吞拿魚蓉飯通常吞拿魚蓉都係陪葱,冇辣味,但係呢個丼有辣味,食落更加開胃。炙燒左口魚蟹膏飯😋左口魚油脂味十足,炙燒完之後,將油脂迫晒出嚟。
腐皮壽司🍣
呢間餐廳最出名嘅菜式,我叫左蟹膏甜蝦同柚子胡椒油甘魚蓉試。
蟹膏甜蝦,鮮味十足,蟹膏唔會cover晒甜蝦味。

奶蓋白玉烏龍🧉🫖🍡

辣吞拿魚蓉飯

炙燒左口魚蟹膏飯😋
左口魚油脂味十足,炙燒完之後,將油脂迫晒出嚟。

• 奶蓋白玉烏龍
  • 腐皮壽司
2022-07-09 101 瀏覽
今日忽忽忙忙, 跟朋友在中環吃lunch。她選了一家裝修佈置特別的餐廳, 位置近大館。餐廳以恐龍為風格主題但提供的是日式料理。我們點了Set Lunch, 分別是迷你炙燒刺身丼,冷蕎麥麵定食及腐皮銜膳, 迷你吞拿魚腩蓉卷。我的刺身丼雖然料不多不過帶子及魚刺身都很新鮮, 而且我最喜歡醋米飯,酸酸的很適合夏天。再配上一碗消爽彈牙的蕎麥麵,滿足。朋友的腐皮銜膳,有五款不同toppings的腐皮壽司,有蟹膏三文魚籽,北寄貝沙律,柚子左口魚,蔥吞拿魚拖羅蓉及芝士蟹籽厚燒玉子,內容豐富。因為太熱,我還點了杯Blue Lemonade,純粹想飲凍飲,味道普通。簡簡單單一頓午餐,但餐廳環境確實很舒適,適合聚會。

簡簡單單一頓午餐,但餐廳環境確實很舒適,適合聚會。
2022-06-28
午餐