2017-02-28 163 瀏覽
雖然自己有時間都會搵機會走到黎葵廣搵食,但係啲較為入少少既位置又真係冇行到去過,今次會有心走過黎都係因為朋友,而且最重要既係,我見到人地食薯條。薯條對我既吸引力其實都唔細,所以我就沿住啲人拎住薯條既方向,黎到呢一間烤焗工房。店如其名,都主要係賣烤焗既野,而主打既除左薯條之外,就輪到佢啦!佢就係轟炸大魷魚。佢有幾轟炸就真係要點左黎食先知。一般對住炸魷魚呢啲,我最怕佢多炸粉,但係呢一度既魷魚又冇啲咁既事發生架咼。炸粉相對上佢落得比較少,唔會令人覺得食緊炸粉多過食魷魚,冇喧賓奪主既感覺。而佢除左咁樣之外,仲有唔同既口味可以選擇,而我就選左蒜香味,食落去蒜味不重,但就添上左少少香味。要講魷魚既話,佢係原只大大只咁,所以其實食落去都要比少少牙力咬開佢。但總括黎講佢比其他地方炸得好食。
2017-02-26 120 瀏覽
葵廣3樓一向有很多美食,可是有不少小食店也在小巷開張了,就好像烤焗工房,位置卷之屋對面,本來是想去買手卷,怎料發現這家新店。這家店店面,貼了很多食物的照片,張張都很吸引,我們站了一會才決定到買什麼吃。我們最後買了牛柳粒拼薯條,雖然食物賣相很好,可是老實說味道一般,牛粒的份量有點少,而且也很普通。雪條底下還藏着一堆椰菜絲,所以薯條份量也不多。33元的價格實在有點貴。薯條可以挑選不同的味道,我的是芝士味其實可能其他小食的味道不差,但吃完薯條已經太飽了,吃不下,看看下次有沒機會試試

薯條可以挑選不同的味道,我的是芝士味
2016-12-31 181 瀏覽
「花啓飲食誌之二」這客炸流心雞球,新鮮熱辣炸起的外皮是脆而稍硬的,拌著酸辣醬汁,吃起來是有少少芝士味,可能由於芝士已溶於雞球內,所以芝味不很明顯。雞球肉質不是死實實的,作為輕鬆小吃,已有交代,當是過下口癮吧。若芝士真是流心,就更好。這店位置在葵涌廣場頂樓的top世界,要花些時間才找得到呢。葵涌廣場的小食店種類多,要突圍而出,憑突出的食物外貌尚且能火速呃讚,但要持續有穩定生意,食物質素才應是重點吧。
「花啓飲食誌之二」
炸流心雞球

這店位置在葵涌廣場頂樓的top世界,要花些時間才找得到呢。

2016-12-31
10 分鐘 (外賣自取)
2016-12-30 200 瀏覽
為食豬行行下突然“貢”咗入一條窄巷,咁窄嘅巷都竟然有幾間小食店。為食豬揀咗呢一間嚟試,點知就好後悔。小店提供嘅選擇都唔少,為食豬就揀咗薯條配安格斯牛柳粒($30),可以揀一款醬,為食豬就揀咗芝士醬。由圖可見牛柳粒少到可憐,唔講仲以為係肉碎,薯條份量都唔算多,事關盒底墊咗啲椰菜絲。份量令為食豬失望,點知味道亦一樣。安格斯牛柳粒得嗰幾粒仔,諗住貴精不貴多,應該ok啦,點知入口好油膩,但一啲都唔香,相信唔係牛本身嘅油脂。除咗油,仲好韌,咁細粒都有筋。薯條呢,係熱辣辣炸起,但竟然唔脆,仲好油。總括呢一間小店好馬虎,用料唔靚都不在話下,煮得仲好冇心,為食豬唔會再幫趁。環境亦唔衛生,店嘅前面放咗一個紙箱俾客人掉食完嘅蠔殼,紙盒等等,個箱滿到瀉晒店員都唔拎走,只係加多一個箱,實在好求其。
。為食豬揀咗呢一間嚟試,點知就好後悔

。薯條呢,係熱辣辣炸起,但竟然唔脆,仲好油。