店名「無肉食」,餐點自然是無肉食。偶爾光顧素食店,而素食自助餐卻是第一次。本來晚市時限90分鐘,見到6月1日當日是不設時限,所以前往試試。將軍澳天晉匯店的舖位不容易找,在商場外圍的角落處,而商場的指示不夠清晰。假日、假期前及齋期,晚市的人頭收費是$159,免加一服務費,全自助形式,不會有職員收碟或加茶添水。用餐完畢,去結帳前,得自己收拾及歸還餐具。見到有客人用餐結帳後直接離座,職員會請他們折返執拾。素食自助餐所供應的食物款式都多元化,餐點旁會有牌列明種類是奶素或蛋奶素,對真正素食者應該是友善的措施。西式食品有pizza,中式食品有咕嚕肉、釀茄子、釀冬菇,日式食品有壽司、仿三文魚刺身,還有多款天婦羅及炸物。椒鹽粟米香口惹味,微脆又不會太鹹。咕嚕肉的酸甜度恰好,味酸開胃,咕嚕肉refill後所用的原料有點不同,用的麵筋較為鬆軟易咬。酸齋柔軟入味,酸度足。奶油炸物及釀茄子的味道可口,奶油炸物的味道有點像大陸賣的小貝。茶葉蛋好入味,茶味香。這次素食自助餐吃了不少時蔬,如金銀蛋炒菜心,炒菜類的鑊氣足。湯品及粥品類有皮蛋粥及粉葛湯,粉葛湯很有家中的老火湯火喉,不是味精湯。甜品有陳皮紅豆沙、紅豆糕、

咕嚕肉
炒時蔬,茶葉蛋

甜品有陳皮紅豆沙、紅豆糕、涼粉、沙律,還有水果。不過我太遲才取,甜品沒有refill。水果的賣相不吸引,哈密瓜及菠蘿好像好乾身,果不其然的西瓜及哈密瓜的甜度一般。

$159吃素食是抵不抵食就見人見智,於本人而言,體驗一下也是不錯。有些素食餐點是幾好吃的!
2024-06-01
炒時蔬,茶葉蛋
2024-09-16 761 瀏覽
無肉食一直是我很喜歡的餐廳。上次寫食評時,我很高興地發現在我家附近開了新店。這次寫食評,很遺憾無肉食通知大家9月22日結業。無肉食尚有三間分店,而將軍澳這間分店離我家很近,所以我隨時隨地都可以去光顧。期待其他分店繼續努力。
2024-07-18 1957 瀏覽
本人係常客嚟 但通常都幫襯晚飯時段但今日就去買下午茶時段外賣 (2:00-4:00)入到去個後生仔話冇乜食物淨叫我去望吓先 我睇咗覺得OK之後就俾錢同埋攞盒 然後我喺度夾餸 諗住最尾先去夾炒麵 /烏冬當我想去少夾嗰陣 個後生仔準備倒落嗰個廚餘筒 我叫都叫唔切 佢望一望我 之後繼續倒我望吓個鐘 嗰陣都係3:51咁我去筆湯算啦 我問個職員阿姐「唔係食到4:00咩?」佢答我「可以坐到4:00 」我話「咁你都應該4:00先倒啦」佢冇應我繼續喺度倒舖頭4:00落場 雖然我係大約3:45先去到買外賣唔明點解見到有客人喺度夾緊餸 都唔會諗等多一陣先去倒 就算食物可以有廚餘回收 但倒咗都係浪費食物 唔知係咪公司有嚴格規矩 連等客人夾完先至再去處理都唔可以?🤷🏻‍♀️
本人係常客嚟 但通常都幫襯晚飯時段
但今日就去買下午茶時段外賣 (2:00-4:00)
入到去個後生仔話冇乜食物淨
叫我去望吓先 我睇咗覺得OK之後就俾錢同埋攞盒

然後我喺度夾餸 諗住最尾先去夾炒麵 /烏冬
我望吓個鐘 嗰陣都係3:51
咁我去筆湯算啦 我問個職員阿姐「唔係食到4:00咩?」
佢答我「可以坐到4:00 」
我話「咁你都應該4:00先倒啦」
佢冇應我繼續喺度倒

舖頭4:00落場 雖然我係大約3:45先去到買外賣
唔明點解見到有客人喺度夾緊餸 都唔會諗等多一陣先去倒
就算食物可以有廚餘回收 但倒咗都係浪費食物

素食buffet
2024-07-18
外賣自取
2024-02-10 3836 瀏覽
下午茶每位$70,先排隊付款再自助入塲選位。用膳時間:1415-1600整體質素麻麻,味道一般。下午茶時段也不停添加和換上新款式。因為餐廳供應的食物大多數用多油,多酱料的方法烹煮,也有供應油炸素食,但口感非常梗乾。若本身不是素食主義者,偶爾試一次無防,其實食素也不一定是健康之選。
2024-01-15 2845 瀏覽
即慶到將軍澳無肉食食星期日自助晚餐,由於三人行所以買了“買十送一套票”$1380,假期,假期前夕,星期五,齋期都在套票上每位加$20,其實都是$145一個人。有試過食假期午餐平日晚餐。之前聽說聖誕新年假期有新菜式,但一直未有機會到來試一下。今晚未知是否還是假期餐單,發現菜式比平日豐富許多,有大驚喜由於要照顧家中老人,未有空間影相,以下為記憶中見過的菜式:炸物:秋葵,番薯,各式菇,鮮淮山:生炒骨,扙絲芋粒涼拌:素肉鬆茄子,夫妻肺片,潮州滷菇片,雞絲粉皮,拍青瓜,豆腐,黑木耳,中華沙律,酸蘿蔔,珊瑚草,齋老味,刺生,泰式生菜包;沙律吧熱食:大量中式菜如蕃茄炒蛋,涼瓜炒菇片,奶油津白,蟲草花雜菇蒸豆腐等;白飯,濕炒河,炒面,卷壽司,鮮菇粥許多新款菜式只出一碟,有緣才見到,所以以上只是部份記得的。我和同行人士都吃了非常滿足的假日晚餐🥰

由於要照顧家中老人,未有空間影相,以下為記憶中見過的菜式:

炸物:秋葵,番薯,各式菇,鮮淮山:生炒骨
,扙絲芋粒
涼拌:素肉鬆茄子,夫妻肺片
,潮州滷菇片
,雞絲粉皮,拍青瓜,豆腐,黑木耳,中華沙律,酸蘿蔔,珊瑚草
,齋老味,刺生,泰式生菜包
;沙律吧

2024-01-14
  • 拔絲香芋
  • 炸物
  • 夫妻肺片
2024-01-10 2130 瀏覽
今次係第一次嘗試素食自助餐,一向以為素食嚟嚟去去都係嗰幾款,無特別。但今次喺依度發現原來素菜都可以咁多唔同煮法,而且啲「肉」像真度好高,味道亦都好好。食物我真係俾八十分,依個價錢咁嘅食物質素,可以用物超所值嚟形容,值得推介。唯一美中不足係環境同衛生!由於我哋喺晚飯時間去,到咗差唔多九點職員就推住一車一車嘅大垃圾桶喺客人旁邊行嚟行去,可能因為商場設計問題,無後門比職員運送垃圾到垃圾房,故此職員一定要經過客人於餐廳正門倒垃圾。但如果真係咁,係咪可以等客人走咗之後先至倒垃圾呢?咁樣我相信適合感覺會舒服啲。呢度係唯一失望嘅地方。如果大家真係有興趣去食,最好唔好坐近廚房同門口位,咁應該可以避過啲垃圾桶係你側邊推來推去。
呢度係唯一失望嘅地方。
2024-01-06 1942 瀏覽
早一兩年,去過一次荃灣嗰間,幾好食,嘢食又多款式,環境都好好,今次嚟將軍澳屋企附近呢間,極度失望。下午茶係2:15pm 食到4:00pm, 我哋2:56pm 到,入到去,職員話食到4:00pm, 問我有冇問題,諗住一個鐘夠食啦,所以ok。點知,佢3:15pm已經開始唔refill啲食物,再問姐姐,佢真係話唔會再有食物補充,即係話我入到去只係挾咗15分鐘食物我覺得如果真係咁早就冇嘢食的話,應該喺我哋入座之前就要提醒我哋,咁我哋就諗吓會唔會入座,或者我入座嘅時候就挾多啲。而且,啲嘢食嘅款式好少,可能係由於下午茶嘅關係,明嘅,但係啲嘢食都係一般般,唯獨是係有個姐姐服務幾好。呢間真係冇下次🤦🏻
呢間真係冇下次🤦🏻
2023-10-07 2864 瀏覽
本身搵路已經夠難,好彩有提早出發,預留時間俾自己搵路排隊去厠所之類。原來以為今日平日,點知原來今日係紅日,買貴左。食食下食到有屎味(生嘅)菜同冷氣吹左厠所味入嚟餐廳我個位,搞到我食到半路放棄,唔再食,出左去嘔左一啲食物,同嘔左好多氣同泡泡。不幸之中嘅大幸係好彩我本身食得唔多,嘔左好少食物。因為自己聞到或食到有臭味就好易嘔。買左漱口水入厠所漱口都只係嘔左氣同泡,隔左成個幾鐘仲係好辛苦 ! 可能會辛苦足一日。blacklist呢間嘢,係佢商場結構問題。
2023-08-24 2690 瀏覽
聽到個名都覺得好得意,餐廳名顧名思義就係冇肉食 😆😆😆😆😆呢開係素食自助餐廳,好多人以為素食係冇啖好食no no no 呢到呢菜式多元化多選擇 淨係落去色水5錯,都有胃口想食架以前想食素就去傳統嘅齋舖,而加越來越少,加上菜式比較單一同悶😂😂😂而呢個餐廳品牌令素食比較時尚 😎店而裝飾夠in 一改素食餐廳呢沉悶形象 年輕化😎自助餐由中午開始到夜晚,平日一至五下午茶$70抵食 其實久不久嚟番個green day都5錯
聽到個名都覺得好得意,餐廳名顧名思義就係冇肉食 😆😆😆😆😆
呢開係素食自助餐廳,好多人以為素食係冇啖好食
自助餐由中午開始到夜晚,平日一至五下午茶$70抵食
其實久不久嚟番個green day都5錯
2023-08-22 2182 瀏覽
無肉食 (將軍澳)將軍澳唐賢街19號天晉匯II期地下20號舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿今日突然同老公行行吓街老公話想食素。即刻約朋友去食啦⋯⋯呢間其實食過好幾次,亦都喺唔同嘅區分食過啦⋯⋯都有好多選擇亦都好好味🤤因為呢間餐廳有好多唔同款式嘅嘢食。有啲仲要好特別㗎。如果辣味佢都做得好好㗎。😋😋😋😋😋😋😋😋星期六$158一位😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓食物質素保持水準,亦都會推介好多朋友去食。
無肉食 (將軍澳)
將軍澳唐賢街19號天晉匯II期地下20號舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

😋😋😋😋😋😋😋😋
星期六$158一位
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
食物質素保持水準,亦都會推介好多朋友去食。
2023-08-19
2023-07-30 2169 瀏覽
食咗咁多日油膩嘢,今日長老佢哋話要去食齋,於是去咗將軍澳呢間素食自助餐。入到去裏面,座位全部都係綠色,好似真係好齋🤣座位好寬敞,枱同枱之間一啲都唔迫,我哋揀咗坐卡位,好舒服。發現都有唔少齋菜選擇,職員每隔一陣時間就會倒啲熱辣辣嘅食物出嚟,服務唔錯!自助餐實在太多嘢食,推介幾款自己喜歡嘅食物,我比較喜歡炸物,呢度啲炸物皮比較薄,感覺比較健康。炸茄子、炸秋葵都係我最愛。碗仔翅好足料,有金菇、冬菇、蘿蔔絲、雲耳絲,個翅一啲都唔稀,味道香濃,好好味!濃香瘦肉粥,個粥又熱又綿,誠意推介。

食咗咁多日油膩嘢,
今日長老佢哋話要去食齋,
於是去咗將軍澳呢間素食自助餐
入到去裏面,座位全部都係綠色,
好似真係好齋🤣座位好寬敞,
枱同枱之間一啲都唔迫,
我哋揀咗坐卡位,好舒服。
發現都有唔少齋菜選擇,
職員每隔一陣時間就會倒啲
熱辣辣嘅食物出嚟,服務唔錯!

自助餐實在太多嘢食,
推介幾款自己喜歡嘅食物,
我比較喜歡炸物,
呢度啲炸物皮比較薄,
感覺比較健康。
炸茄子、炸秋葵都係我最愛。

碗仔翅好足料,
有金菇、冬菇、蘿蔔絲、雲耳絲,
個翅一啲都唔稀,味道香濃,
好好味!

濃香瘦肉粥,個粥又熱又綿,
誠意推介。
2023-07-14
2023-06-04 2737 瀏覽
近期經常想吃齋,但傳統的齋店越來越少,只要找到素食店已經不錯。這天突然有朋友約來這家店,單看名字就知道是素食了「無肉食」。名字不錯,一點就明白。素食餐廳提供的素食以自助餐形式,分午餐、晚餐,晚餐的價錢本來廣告是138,但這天卻變成158。食物除一般的蔬菜素菜,還有特色的漢堡包、薄餅、芝士撻、甚至牛角包和壽司,味道都可以。不過甜品、飲品種類就相對少,水果也只有二三種。各位吃好後還不要忘記,碗碟筷子等食飯用具,需要自助式自己放回回收處。
北角無肉食都總算係我到北角附近做嘢的不二之選👆皆因素食者一般都會係食得沉悶,一般餐廳為素食者只有提供一兩個選擇☹️而到無肉食就會食得精彩🥳因為佢係一間素食自助餐廳,中西式素食、甜品、湯類都有,好多好多選擇,而且價錢合理👍🏻味道亦不錯👍🏻最重要的是…..是食得安心,不怕會被葷污染食物🤮知道無肉食即將結業,對於很多人(包刮非素食者)都會覺得好可惜,特別係我在附近工作又少一個選擇😢但係北角分店結業後,就更加讓我明白:如果有心儀的餐廳,就更加要珍惜佢,要多多幫襯,所以只要我有時間,即使坐車老遠都會多啲幫襯其他無肉食分店💪🏻

2023-04-20 2400 瀏覽
前幾日同屋企人去左將軍澳呢間無肉食試下佢地既素菜自助餐. 欣賞佢地會不停轉款, 唔會食嚟食去都係果d咁悶,所以食物上都算多選擇, 特別炸物既款式都好多, 炸春卷幾好食. 除左炸物, 佢地仲有一d涼拌小食, 例如係涼拌青瓜、皮蛋、手撕雞等, 基本既炒飯, 炒麵都會有. 想特別推薦佢地既齋叉燒, 好好食好惹味. 但唯一覺得有d可惜既係, 我好似見唔到佢地有酸齋呢d較傳統既齋菜款式.

👆🏻自費自評,多謝支持👆🏻來到無肉食大家見到多平宜下午茶只需HKD68比午市便宜菠菜冷面 本身都好鍾意食嗅到有一種像是麻醬麵質是比較淋啲嘅因為冷盤會凍啲啦沙律醬不是特別濃味好吃 因為我鍾意食菠菜麵薯仔沙律薯仔沙律的醬料有點多味道都是沙律醬味春卷因為是素春卷裡面是芋頭來平常吃的春卷有肉和粉絲 有些分別春卷皮有點太厚吃下去還是暖和脆口的裡面的芋頭呢不是一粒粒 是芋頭溶所以如果大家鍾意食芋頭都ok炸秋葵炸秋葵很大隻 大過我半隻手掌可惜已經冷了 沒有那麼脆口喇有些鹽在上面帶些鹹味雖然是冷了但有點脆我會encore這個喜歡炸秋葵蘿蔔啦夾上去很晶瑩透亮感覺上炆了很久啦蘿蔔好吃 沒有渣吸了很多高湯我會encore 蘿蔔好吃炸蛋散好吃喔 甜的炸的方法會令到我想吃多些香脆嘅沒有油溢味我覺得好食西米露西米都多嗅上去不是很香但吃下去是甜的椰汁味挺重好吃 甜品來講西米露很淋 容易入口
👆🏻自費自評,多謝支持👆🏻

來到無肉食
大家見到多平宜