2022-10-29 166 瀏覽
要介紹下呢間餐廳,呢間野係上次食Asok發現的,開頭以為係酒吧,但係睇返IG先知原來佢係一間幾出名嘅日本嘢。佢嗰手本名菜燒海老,絕對令人諗起九龍城嘅小店,睇到呢個菜式,就有股莫名其妙想幫襯下嘅衝動,於是約齊幾隻腳,試下晚餐。呢度其實都幾多唔同嘅菜式選擇,不過見到有Tasting menu就當然最好唔使諗,可以食盡佢比較出色嘅菜式。Tasting menu 食到大部份喺IG打卡嘅食品,你哋睇完想下次如果嚟到未必想食呢個Tasting Menu都知道應該叫啲乜。不過呢間嘢嘅員工服務真係麻麻地,對我呢台好似特別普通 ,可能我特別麻煩,唔明點解,希望佢地會改善啦。呢到嘅cocktail都好靚,叫左幾杯都好精美,不過,個人覺得樣食才是重點,呢篇唔詳述。先來前菜食左件靜岡高糖番茄,個糖份好高,加點鹽,甜度更出色,不過呢個未試到真實餐廳水平。魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔係一個幾令我有印象嘅沙律,魚子醬應該係用俄羅斯個隻,味道十分似曾相識,配合勁新鮮嘅金䱽同帆立貝,加上甜美的芒果,係幾好食的。“焰〞刺身3點,有帆立貝,吞拿魚赤身同海膽,如果要投訴,我相信係同頭先嘅前菜同後面嘅卷物有少少重覆,味道係冇問題,

“焰〞刺身3點,有帆立貝,吞拿魚赤身同海膽,如果要投訴,我相信係同頭先嘅前菜同後面嘅卷物有少少重覆,味道係冇問題,如果在講有乜唔好,我會覺得有少少調味會更加顯得呢間餐廳有心思。

“焰〞海膽海鮮巷一定會係你打卡嘅第一個選擇,又係有多到滿瀉嘅蟹籽,入邊又有吞拿魚,再加上面嘅海膽,可能你見佢個樣會覺得係普通嘅卷物,但係食落去又真係唔錯。

伊勢海老入船金銀燒•蟹膏醬就必定係另一打卡之選,上次九龍城同樣嘅半熟燒海老,換來好多個留言,呢個應該都唔會少,海浪燒得剛剛好,個味道同質感同九龍城嗰件有得揮,我自己覺得各有千秋,你問我鍾意邊件,我覺得呢件好似好食少少,海老掌握控制好少少。

一品料理有呢個法國鵝肝赤海老茶碗蒸,又係估不到嘅水準,鵝肝同赤海老原來可以咁夾又可以同蛋渾然天成,呢個直頭係好似海老咁encore 。

九條蔥和牛薄燒或銀鱈魚西京燒,你會選邊樣?難得我有四個人,細路仔先至選擇,我全都要。和牛同銀鱈魚各有千秋,如果純粹講烹調嘅手法,我覺得和牛就普通咗啲,相反銀鱈魚就非常好,相信大部份人都會滿意。

和牛鵝肝松露炒飯係超級好食,從松露香滿佈成碗飯,加上鵝肝同和牛調味,口感複雜,如果送一支日本嘅生酒,應該就完美。

時令清湯同豆腐雪糕講真就正常,但係老實講前段嘅食物已經有幾大嘅驚喜,不過個人覺得真係要改進下服務,咁樣先可以配合廚師嘅心機。
焰 · 日式餐廳裝飾高檔時尚仲有低調嘅日本元素,環境令人舒服放鬆,而且座位私隱度高,啱唒一班朋友傾計聚會,十分有特色🎎極上六點刺身盛合 🍣因我地4個人去食相應刺身盛合增量左,盛合分別有上金槍魚腩、象拔蚌、大拖羅、海膽、三文魚腩及蜜柑真鯛🐟,件件都好厚切,先嚐少見嘅蜜柑真鯛,是加入蜜柑飼料養成嘅鯛魚,入口清香鮮味,的確帶有淡淡的柑橘香氣,槍魚腩肉質甜美,三文魚腩脂香豐腴,海膽份色澤金黃味道甘甜鮮味,質感細膩,而大拖羅入口即化,油脂達到巔峰😋極上手握壽司盛盒(10貫)🍣每款壽司色澤鮮艷新鮮,海鰻口感特別,帆立貝大大粒,飯已沾醋不用點鼓油都正,多款魚類都係時令壽司期間限定👍🏿😏彩虹繽紛卷 🍣有心思打卡一流,薄薄嘅刺身包住卷物,口感層次豐富,同食壽司感覺太不同,各有各特色🥳龍蝦入船金銀燒配蟹膏醬🦞賣相精緻打咭一流,龍蝦配蟹膏醬新鮮嘅配搭✨龍蝦燒至半生熟,口感爽彈味道鮮甜再配埋蟹膏醬,令個口感香味發揮到淋漓盡致😍法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 🦐🥚鵝肝精華全部都入水蛋入面,上面仲有鮮蝦彈牙,賣相精美,質感一流🤤九條蔥和牛薄燒🐮和牛脂肪紋路均勻,半生半熟入口即溶,配以清爽香辛的日本九條蔥及炸蒜片,正好可以平衡

極上六點刺身盛合 🍣

龍蝦入船金銀燒配蟹膏醬🦞

龍蝦入船金銀燒

法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 🦐🥚

九條蔥和牛薄燒🐮
和牛脂肪紋路均勻,半生半熟入口即溶,配以清爽香辛的日本九條蔥及炸蒜片,正好可以平衡和牛的油脂膩口的感覺,香氣十足🍲

九條蔥黃牛薄燒
厚切牛舌芯串🍢
牛舌燒得幾軟淋煙韌,咬落啖啖肉,調味料不多但勝在夠鮮味,讚👍🏿

厚切牛舌芯串
和風柚子雪糕 🍨
飯後甜品係柚子雪糕,威化夾餅配上紅豆蓉🫘至於主角雪糕,柚子味道清清甜甜中和下飯後嘅油膩感

和風柚子雪糕

九條蔥黃牛薄燒
厚切牛舌芯串
和風柚子雪糕
2022-10-21 15 瀏覽
好友見面,當然要搵間高質嘅餐廳食野、傾下偈,今次揀左依間日本菜。靜岡高糖番茄先來開胃菜,番茄色澤鮮明,入口新鮮爽甜。魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔頂層佈滿高貴嘅魚子醬,配上鮮甜嘅帆立貝、金槍魚等刺身,再加香芒嘅酸甜,味道更豐富。「焰」刺身三點用上帶子、吞拿魚、海膽,吞拿魚口感肥美,海膽鮮甜。「焰」海膽海鮮卷來自北海道嘅海膽,海鮮卷包住青瓜、三文魚、吞拿魚等材料,勁滿足。伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬一上枱已經非常吸睛,滿滿嘅龍蝦肉擺在眼前,肉質彈牙,已經肉味味道充斥整個味蕾,個個對佢都讚不絕口。九條蔥和牛薄燒輕輕燒過嘅和牛,肉質勁滑嫰,加埋醬汁就更滋味。銀鱈魚西京燒估唔到依度都有我最鍾意食嘅銀鱈魚,魚油味勁香,肉質勁滑。法國鵝肝赤蝦茶碗蒸赤蝦和鵝肝都非常濃味,配上清香嘅滑蛋,真係一流。和牛鵝肝松露炒飯炒飯炒得夠乾身,松露和鵝肝嘅味道唔算太多,飽肚感十足,最黎來個紅豆豆腐雪糕,飲下酒傾下偈,完美嘅一晚。

靜岡高糖番茄
先來開胃菜,番茄色澤鮮明,入口新鮮爽甜。

魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔

「焰」刺身三點
用上帶子、吞拿魚、海膽,吞拿魚口感肥美,海膽鮮甜。

「焰」海膽海鮮卷

伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬

九條蔥和牛薄燒
輕輕燒過嘅和牛,肉質勁滑嫰,加埋醬汁就更滋味。

銀鱈魚西京燒
估唔到依度都有我最鍾意食嘅銀鱈魚,魚油味勁香,肉質勁滑。

法國鵝肝赤蝦茶碗蒸
赤蝦和鵝肝都非常濃味,配上清香嘅滑蛋,真係一流。

和牛鵝肝松露炒飯
炒飯炒得夠乾身,松露和鵝肝嘅味道唔算太多,飽肚感十足,

最黎來個紅豆豆腐雪糕,飲下酒傾下偈,完美嘅一晚。
2022-10-21 15 瀏覽
尖沙咀亞士厘道型格刺青主題日式餐廳「焰」,食物高質而且精緻,座位寬敞,裝修佈置甚有格調,前排同好友嚟食咗個豐富的晚餐~魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔 $228賣相超級精緻又矜貴,面層鋪上滿滿既魚子醬加上銀箔點綴,中間夾住松葉蟹肉、金槍魚、帆立貝仲有新鮮芒果同刺身等等。魚子醬嘅鹹香味配合鮮甜既剌身味道好夾,味道層次豐~特上手握壽司盛合(6貫)$298有上金槍魚、拖羅、三文魚等時令壽司,已有醬油配埋,全部都係好新鮮,絕對是靚貨~蟹膏軟殼蟹卷 $128軟殼蟹香脆,加上有蟹膏令味道提升,香濃滋味~帆立貝三文魚蜆湯啫喱 $128有帆立貝、鮭魚、蜆湯啫喱,最底層有奶霜,這個口感好特別,絕對坊間少見,值得一試!燒鰻魚(鱺)$298鰻魚燒到金黃色表皮酥脆,再來是軟滑鮮嫩的口感以及濃香的魚肉,超級肥美~厚切牛舌芯串 $48唔會太乾,亦唔會太韌,肉質軟腍爽口,有濃郁的牛味,越嚼越香。牛舌係厚切的,再加上少少鹽,味道更有層次,身為牛肉愛好者的你絕對唔可以錯過😋免治雞肉軟骨棒 $48雞軟骨棒沾上蛋黃醬油,一口咬下去,雞肉多汁,軟骨爽口,十分滋味😋法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 $128上面放左爽口彈牙赤海老🍤及細膩香口嘅鵝肝,

魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔 $228

特上手握壽司盛合(6貫)$298

蟹膏軟殼蟹卷 $128
軟殼蟹香脆,加上有蟹膏令味道提升,香濃滋味~

帆立貝三文魚蜆湯啫喱 $128

燒鰻魚(鱺)$298

厚切牛舌芯串 $48

免治雞肉軟骨棒 $48

法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 $128
上面放左爽口彈牙赤海老🍤及細膩香口嘅鵝肝,融合嫩滑嘅蛋~

日本雪糕 $68
豆腐味雪糕好香豆味,加埋紅豆食一流~

2022-10-20 15 瀏覽
多得朋友相約,先知道尖沙咀有一間精緻日本Fusion菜餐廳鋪面寬敞,外面係酒吧,裝潢好吸睛,好有氣氛前菜先來份靜岡高糖番茄入口清甜多汁,再配上旁邊微辣汁,估唔到幾夾魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔賣相精緻又矜貴,成個藝術品頂層鋪上滿滿魚子醬,中間夾住鮮甜蟹肉再配上芒果,帆立貝同金槍魚等等充滿層次感,絕對鮮味十足!「焰」刺身三點厚切大大塊夠晒肥美,帶子入口好鮮甜更有我最愛海膽,味道甘甜「焰」海膽海鮮卷內裏有三文魚粒,吞拿魚,青瓜,等等大大件好豐富,有驚喜伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬必點!龍蝦燒至半生熟 ,啖啖肉肉質爽口又彈牙,絕對令人回味九條蔥和牛薄燒和牛入口即溶,配上清爽香辛的日本九條蔥,可以減下油膩感銀鱈魚西京燒魚質細滑,魚油突岀又好吃法國鵝肝赤蝦茶碗蒸意想不到的超有水準蛋蒸得岩岩好,成件事好夾和牛鵝肝松露炒飯炒到粒粒分明最後豆腐紅豆雪糕,真係太滿足!連飲品都好靚
多得朋友相約,先知道尖沙咀有一間精緻日本Fusion菜

餐廳鋪面寬敞,外面係酒吧,裝潢好吸睛,好有氣氛

前菜先來份靜岡高糖番茄

入口清甜多汁,再配上旁邊微辣汁,估唔到幾夾
魚子醬帆立貝金槍魚香芒塔

賣相精緻又矜貴,成個藝術品
頂層鋪上滿滿魚子醬,中間夾住鮮甜蟹肉

再配上芒果,帆立貝同金槍魚等等

充滿層次感,絕對鮮味十足!
「焰」刺身三點

厚切大大塊夠晒肥美,帶子入口好鮮甜

更有我最愛海膽,味道甘甜
「焰」海膽海鮮卷
內裏有三文魚粒,吞拿魚,青瓜,等等
大大件好豐富,有驚喜
伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬
必點!
龍蝦燒至半生熟 ,啖啖肉
肉質爽口又彈牙,絕對令人回味
九條蔥和牛薄燒
和牛入口即溶,配上清爽香辛的日本九條蔥,可以減下油膩感
銀鱈魚西京燒

魚質細滑,魚油突岀又好吃

意想不到的超有水準

蛋蒸得岩岩好,成件事好夾

炒到粒粒分明
最後豆腐紅豆雪糕,真係太滿足!
連飲品都好靚
2022-10-03
2022-10-20 102 瀏覽
喺尖沙咀亞士厘道, 有一間外面去酒吧入面係餐廳嘅居酒屋, 環境舒適, 職員服務態度友善, 食物種類繁多, 全部都係新鮮食材, 即叫即整, 確保每一道菜上到枱面都係最佳時候蟹膏軟殼蟹卷鮮炸香脆嘅軟殼蟹, 被軟綿綿嘅壽司飯卷住, 上面仲有香濃嘅蟹膏, 成個卷蟹味十足, 上面仲有一粒粒金香嘅魚子醬, 口感十分豐富鰻鱺新鮮鰻魚肉, 鮮甜嫩滑, 外皮香脆, 上碟嘅時候, 鰻魚香撲鼻九條蔥和牛薄燒將肥美嘅和牛, 卷住香蔥同埋炸蒜, 再點醬汁, 入口後油香十足, 和牛肉汁係個口爆出嚟銀鱈魚西京燒熱辣辣嘅銀鱈魚, 白滑嘅銀鱈魚肉, 鱈魚油香十足, 極緻嫩滑, 上面一層薄薄又香脆可口嘅銀雪魚皮, 點少少沙律醬, 十分之味厚切牛舌心必定要試嘅厚切牛舌心, 厚厚嘅牛舌, 燒完之後, 肉質軟淋, 好食到一叫再叫薩摩雞肉串雞肉串充滿著雞汁, 又白又嫩滑, 仲有一絲絲嘅雞肉宮崎黑豚豬腩黑豚豬腩肉汁濃厚, 豬腩油香, 充滿著整個口松葉蟹肉雲丹鮭魚子蟹膏釜飯即場喺你前面撈勻啲飯, 松葉蟹肉加上鮭魚子鮮味十足, 加上香濃蟹膏同飯焦, 真係食到停唔到口和牛鵝肝松露炒飯和牛粒同鵝肝味道好夾, 炒出嚟每一粒飯都晶瑩通透, 鑊

鰻鱺

厚切牛舌心

薩摩雞肉串
雞肉串充滿著雞汁, 又白又嫩滑, 仲有一絲絲嘅雞肉

宮崎黑豚豬腩
黑豚豬腩肉汁濃厚, 豬腩油香, 充滿著整個口

松葉蟹肉雲丹鮭魚子蟹膏釜飯
即場喺你前面撈勻啲飯, 松葉蟹肉加上鮭魚子
鮮味十足, 加上香濃蟹膏同飯焦, 真係食到停唔到口

和牛鵝肝松露炒飯
和牛粒同鵝肝味道好夾, 炒出嚟每一粒飯都晶瑩通透, 鑊氣十足, 加上松露, 令整個炒飯嘅味道更添完美
2022-10-19
尖沙咀新開嘅日本菜 @kaen.hk 每一道菜都夠創新 有心思有驚喜❤️ 不偏向於中西fusion 完全保留左日本嘅原味道+非常精緻有創意✨仲要好抵食😋😋當家常便飯又得 聚會宴客亦得🙌🏻🙌🏻
2022-10-19 23 瀏覽
今日同女朋友種到尖沙咀行街佢話想食日本野當我煩惱緊選店時突然經過見到呢間有格調既fusion日本菜就決定入去試下環境舒適,燈光柔和有種private既感覺加上牆畫好有氣派餐牌有好多選擇,除左一般既壽司刺身串燒,仲有一品同特色料理全部都好吸引香葱吞拿魚腩卷卷包得好飽滿,好足料食落好滿足,吞拿魚鮮甜銀雪魚西京燒銀雪魚好嫩滑肥美充滿油香感,喜歡魚油既朋友唔可以錯過九條葱和牛薄燒和牛燒到油香爆發加上葱香食落爽口得黎配合和牛既入口即融两種口感加埋係一種享受法國鵝肝赤蝦茶碗蒸超級豪華既材料,呢道菜係一種享受同時食到赤蝦既鮮甜,加上軟淋油香重既鵝肝味道好夾重點係底下既蒸蛋吸收哂所有精華一試難忘!和牛鵝肝松露炒飯炒飯鑊氣十足,加上呢3種材料香到不得了,每一啖都係享受推薦!
今日同女朋友種到尖沙咀行街
佢話想食日本野
當我煩惱緊選店時
突然經過見到呢間有格調既fusion日本菜
就決定入去試下

環境舒適,燈光柔和
有種private既感覺
加上牆畫好有氣派

餐牌有好多選擇,除左一般既壽司刺身串燒,
仲有一品同特色料理
全部都好吸引

香葱吞拿魚腩卷

卷包得好飽滿,好足料
食落好滿足,吞拿魚鮮甜

銀雪魚西京燒

銀雪魚好嫩滑肥美
充滿油香感,喜歡魚油既朋友唔可以錯過

九條葱和牛薄燒

和牛燒到油香爆發
加上葱香
食落爽口得黎配合和牛既入口即融
两種口感加埋係一種享受

法國鵝肝赤蝦茶碗蒸

超級豪華既材料,呢道菜係一種享受
同時食到赤蝦既鮮甜,加上軟淋油香重既鵝肝
味道好夾
重點係底下既蒸蛋
吸收哂所有精華
一試難忘!

炒飯鑊氣十足,加上呢3種材料
香到不得了,每一啖都係享受
推薦!
2022-10-19 14 瀏覽
6點黎到時候都已經好多人係到飲野緊了,原來呢間日本Fusion菜平日有做Happy Hour,勁好氣氛😚😍餐廳裝修唔單止精緻有情調,座位仲要好寬敞,坐得舒服傾計又開心。⭐特上手握壽司盛合(6貫)$298飛魚、鮮嫩吞拿魚、三文魚、油甘魚、帆立貝及海膽壽司,刺身魚類入口即溶又肥美,赤醋米好香濃比例好好⭐焰 特上4點刺身組合 $388每款刺身都有三件,有上金槍魚腩、蜜柑鯛、油甘魚、帶子,好新鮮⭐鰻鱺 $298呢個真心出色,燒得岩岩好,鰻魚香超濃,魚肉超彈牙,甜甜地好好食⭐ 牛舌芯 $48牛舌燒得超好食,勁軟淋,有烤到少少燶邊,食完忍唔住想叫多串食😂📍餐廳 : Kaen 焰地址 : 尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心地下B 舖

⭐特上手握壽司盛合(6貫)$298
飛魚、鮮嫩吞拿魚、三文魚、油甘魚、帆立貝及海膽壽司刺身魚類入口即溶又肥美,赤醋米好香濃比例好好
⭐焰 特上4點刺身組合 $388
⭐鰻鱺 $298
⭐ 牛舌芯 $48
📍餐廳 : Kaen 焰
地址 : 尖沙咀亞士厘道29-39號九龍中心地下B 舖
2022-10-18 11 瀏覽
朋友生日,帶佢食好西,尖沙咀出名多正嘅餐廳,亞士厘道開咗間新派日式fusion 菜餐廳,環境好靚🥰⭐️炸雞軟骨雖然係小食,但份量唔少,而且啱啱炸起,好脆口,好食😋😋⭐️魚子醬帆立貝吞拿魚香芒塔真係未食過魚子醬😍感覺好豪華!成個配搭都好fresh!好正🤤🤤⭐️焰天盛即雜錦天婦羅,有蝦有魚,有蔬菜,粉唔多,熱辣辣又無咩油,好食👍🏻👍🏻⭐️串燒雞肉串,啖啖肉好juicy 豚肉腩串,呢個有啲辣粉,好惹味煙肉車厘茄串,車厘茄爆汁,好好味雞肉軟骨棒併生雞蛋,呢個真係超好味!脆卜卜,如果唔係飽,真係想encore😍⭐️ 吞拿魚腩卷 & 蟹膏軟殼蟹卷呢個抵食,價錢唔貴,但好多舊壽司,質素又高,真心推薦!!⭐️海老鵝肝茶碗蒸未試過用鵝肝去蒸蛋,非常濃味,好特別!⭐️松業蟹肉雲丹鮭魚子蟹膏釜飯滿滿嘅蟹膏加上海膽蟹肉魚子,混埋一齊,口感非常豐富,每人一碗,份量啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻

⭐️炸雞軟骨
雖然係小食,但份量唔少,而且啱啱炸起,好脆口,好食😋😋

⭐️魚子醬帆立貝吞拿魚香芒塔

⭐️焰天盛

⭐️串燒
雞肉串,啖啖肉好juicy
豚肉腩串,呢個有啲辣粉,好惹味
煙肉車厘茄串,車厘茄爆汁,好好味

⭐️ 吞拿魚腩卷 & 蟹膏軟殼蟹卷
呢個抵食,價錢唔貴,但好多舊壽司,質素又高,真心推薦!!

⭐️海老鵝肝茶碗蒸
未試過用鵝肝去蒸蛋,非常濃味,好特別!

⭐️松業蟹肉雲丹鮭魚子蟹膏釜飯

2022-10-18 14 瀏覽
講真如果唔係朋友介紹,冇留意過呢條亞士厘道竟然有一間咁出色嘅餐廳。喺舖頭外邊,仲以為係酒吧,點知原來係一間類似食fine dining嘅日本菜。今晚食fine dining日本菜,我開頭覺得都幾貴,仲驚個朋友點我。先上的靜岡高糖番茄,真係甜到不行,加少少鹽,嗰種甜真心不得了。魚子醬帆立貝金䱽魚芒果塔,又係有少少驚喜,至少食落去係勁新鮮感覺,不過無諗過原來味道同芒果咁夾。“焰〞刺身三點,其實睇相都知有咩刺身,我都唔使再講,總之夠新鮮好食。海膽海鮮卷,又係食到勁滿足,海膽係北海道嚟嘅,你都知有幾甜啦。我勁推薦呢個伊勢海老入船金銀燒配蟹膏醬,聽講過有好多間煮半熟龍蝦都幾好,我冇食過其他,但係呢間個真係剛剛半熟,而且爽口彈牙。我絕對喜歡法國鵝肝赤海老茶碗蒸,原來蝦肉同鵝肝可以咁配合。九條蔥和牛薄燒或銀鱈魚西京燒,我哋四個人每人選一個,可能我鍾意食魚,西京燒嘅油份同埋魚味,唔需要諗。女士都話飽,不過個個人都會食到和牛鵝肝松露炒飯,你就估到有幾好食,鵝肝煎到好脆,個飯又炒得好。時令清湯同豆腐雪糕,比較起來已經冇乜特別。所以我會覺得,呢間餐廳係值得推介嘅。

我絕對喜歡法國鵝肝赤海老茶碗蒸,原來蝦肉同鵝肝可以咁配合。

時令清湯同豆腐雪糕,比較起來已經冇乜特別。

所以我會覺得,呢間餐廳係值得推介嘅。
2022-10-17 95 瀏覽
依間餐廳裝修勁特別🥰 外邊係酒吧🍸 入邊嘅座位,就用左日本刺青風嘅圖案😍蟹肉海膽魚籽蟹膏釜飯(二人前)($298)師傅勁貼心❤️ 會拎個飯過嚟俾你影相打卡先😆 之後再即席係你面前幫你撈勻佢🥰 個飯超多蟹肉絲😍 個蟹膏醬超濃郁👍🏻 師傅仲同我講啲飯焦係精粹☺️魚子醬帆立貝拖羅香芒塔🥭($228)面頭滿滿嘅魚子醬,仲用咗金箔做點綴,更加矜貴🥰 底層有帆立貝粒、拖羅粒同香芒粒🥭 口感好豐富😍 加左芒果好清新🌿 好啱夏天食❤️極上6點刺身盛盒🍣 ($688)有帆立貝、海膽、油甘魚、赤身、日本象拔蚌同埋三文魚🍣 款款都算幾厚身同埋新鮮☺️ 我就最鍾意帆立貝❤️ 味道好鮮甜🥰法國鵝肝赤蝦茶碗蒸🥚($128)呢個茶碗蒸係必點推介👍🏻 外貌勁精緻❤️ 大大隻赤蝦下面🦐 仲有鵝肝同埋蒸蛋🥚 個蛋勁滑🥰 鵝肝外面超香脆,而裏邊好軟熟😍 仲好有油香😋 個蝦新鮮彈牙👍🏻一口紫蘇文筆芝士🧀($58)一口芝士熱辣辣🥰 入面仲有少少拉斯效果😍 個炸漿夠薄夠脆👍🏻 有紫蘇葉即刻覺得唔會好溜❤️昆布螢光魷魚🦑 ($38)醃過嘅螢光魷魚🦑 質地爽身🥰 味道唔錯👍🏻和風雪糕🍦($38)威化筒夠脆👍🏻 夾埋豆腐雪糕筒紅豆一齊食,好味😋

蟹肉海膽魚籽蟹膏釜飯(二人前)($298)

魚子醬帆立貝拖羅香芒塔🥭($228)

極上6點刺身盛盒🍣 ($688)

法國鵝肝赤蝦茶碗蒸🥚($128)

一口紫蘇文筆芝士🧀($58)

昆布螢光魷魚🦑 ($38)
醃過嘅螢光魷魚🦑 質地爽身🥰 味道唔錯👍🏻

和風雪糕🍦($38)
威化筒夠脆👍🏻 夾埋豆腐雪糕筒紅豆一齊食,好味😋
2022-10-15
2022-10-16 15 瀏覽
呢間日本菜係尖沙咀,門口有個好大嘅吧枱,驟眼睇以為係酒吧,但係原來裏邊內有乾坤!行到入去係好有格調嘅日本菜裝潢,以金色紅色黑色為主題顏色,而且成間舖頭都充滿着藝術風格嘅圖案,仲有日本當代藝術家奈良美智嘅畫作喺入邊。今日我哋坐卡位,位置十分闊落,坐得好舒服!焰極上六點刺身盛盒🐟每樣食材都好新鮮,吞拿魚十分肥美入口即溶,油香滿溢!帶子鮮甜爽滑,可以食得出係好新鮮嘅!如重頭戲海膽就更加唔使講,海膽味好濃郁,冇奇怪嘅味道。九條蔥和牛薄燒牛肉🥩和牛好新鮮,牛味好重,識落好嫩滑,油油嘅香氣充滿着成個口腔,配搭買底下嘅聰同香脆嘅蒜片,將成個食物升華到另一個層次!法國鵝肝赤海老茶碗蒸🍵呢個真係不得了!蒸蛋好滑好亂,上面嘅嗰隻蝦好彈牙!最值得一題嘅係嗰塊鵝肝,一打開個茶碗蒸,鵝肝濃郁嘅香氣已經撲鼻而來,當將鵝肝混合埋蛋一齊食嘅時候,香滑多汁嘅蛋配上鵝肝油嘅香氣,令到原本清淡嘅茶碗蒸,變得別具特色!焰極上握壽司盛盒🍣手握壽司好考驗師傅嘅功夫,呢個壽司盛盒嘅壽司飯軟硬適中,赤醋亦都好香濃,微微酸味更可以吊出每一款海鮮既鮮甜!而上面各款式嘅壽司就一如既往嘅兩個字:新鮮!呢間日本菜無論係裝潢定食物方面都十分令我

焰極上六點刺身盛盒🐟

九條蔥和牛薄燒牛肉🥩

法國鵝肝赤海老茶碗蒸🍵

焰極上握壽司盛盒🍣

呢間日本菜無論係裝潢定食物方面都十分令我滿意!而更加值得睇嘅係呢度嘅服務態度十分之好,每一位店員都細心又有禮貌!抵讚!
2022-10-16 20 瀏覽
自問都成日去亞士厘道lunch,不過都係第一次試呢間日本嘢😋原因係佢嘅店面似bar,完全睇唔出係日本菜🤣不過入到去都係有驚喜😍😍😍第一印象就係覺得間舖頭好靚好舒服☺️可以喺繁忙嘅工作中間搵到靜靜地食飯嘅空間,都係一種幸福☺️🧡————————————————-🍚午市 - 照燒牛柳粒配溫泉蛋定食($98) 份量非常足夠!牛柳粒煮得軟腍,醬汁同飯比例啱啱好😝溫泉蛋煮得略嫌熟咗少少,但係都有適當嘅流心效果🙆🏻‍♀️撈埋落飯一齊食可以增加飯嘅濕潤感😋推介!最深刻係個茶碗蒸蛋蒸得比出邊一般餐廳更加滑😋同埋佢係有落到調味嘅應該成個蒸蛋嘅味道層次更加豐富,仲有一粒粒蝦肉。其餘前菜都好好食🤪連跟餐嘅前菜都咁有心機,值得一讚!✨🧡最後仲有mini cream puff! 滿足嘅一餐以後又可以繼續努力工作😆🙆🏻‍♀️

————————————————-

🍚午市 - 照燒牛柳粒配溫泉蛋定食($98)

2022-10-15 43 瀏覽
🌸滋味精緻日本Fusion菜🌸焰🍽想品嚐滋味精緻的日本Fusion菜?今天我便相約好友到了尖沙咀一間主打高質日本Fusion菜的餐廳-「焰」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,座位寬敞精美,有和風彩繪特式牆佈置,甚有格調。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣特上手握壽司盛合(6貫)$298特上手握壽司包括入口即溶的油甘魚、飛魚、鮮嫩吞拿魚、三文魚、肥美帆立貝及香濃幼滑海膽壽司,每款壽司以人手手握製作,配搭粒粒日本米飯,鮮味無比!2️⃣魚子醬帆立貝拖羅香芒塔 $228以矜貴粒粒香濃魚子醬配搭鮮嫩帆立貝、入口即溶的拖羅及粒粒鮮甜香芒肉製成,賣相精美,口感豐盛,十分鮮香滋味!3️⃣蟹肉海膽魚籽蟹膏釜飯(2人前)$298以鮮嫩蟹肉、濃郁海膽、粒粒爆汁魚籽及香濃蟹膏並以砂鍋即叫即拌製成的釜飯,配料豐盛,還有香脆飯焦,飯香味濃!4️⃣銀雪魚西京燒(二件)$178銀雪魚西京燒魚肉新鮮香滑,魚肉鮮嫩,帶香濃醬油味道!5️⃣法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 $128以香濃法國鵝肝及新鮮彈牙赤蝦製成的香滑鮮甜茶碗蒸,蛋香鮮甜,鮮香美味。6️⃣薩摩兩節雞翼 $28@薩摩兩節雞翼為香燒雞中翼連雞翼尖,雞翠外皮香脆,內裏雞肉香嫩幼滑,帶淡淡焦香!7️⃣蟹
🌸滋味精緻日本Fusion菜🌸焰🍽

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣特上手握壽司盛合(6貫)$298
特上手握壽司盛合(6貫)

2️⃣魚子醬帆立貝拖羅香芒塔 $228
魚子醬帆立貝拖羅香芒塔

3️⃣蟹肉海膽魚籽蟹膏釜飯(2人前)$298

4️⃣銀雪魚西京燒(二件)$178
銀雪魚西京燒魚肉新鮮香滑,魚肉鮮嫩,帶香濃醬油味道!
銀雪魚西京燒(二件)

5️⃣法國鵝肝赤蝦茶碗蒸 $128

6️⃣薩摩兩節雞翼 $28@
薩摩兩節雞翼

7️⃣蟹膏軟殼蟹卷 $128
以香濃蟹膏及軟殼蟹製成的滋味和壆卷物,份量十足,軟殼蟹香脆,蟹膏香濃滋味,卷物配料豐盛,口感豐富有層次。

8️⃣免治雞肉軟骨棒 $48
自家制免治雞肉軟骨肉質鬆化,雞肉香嫩,軟骨爽口,配搭香濃幼滑的醬油及蛋漿,十分滋味。
免治雞肉軟骨棒

總括而言,此餐廳的食物質素高,食材新鮮,裝修精美,有多款和風菜式,絕對是尖沙咀一帶高質滋味日本菜之選❗

2022-10-12
特上手握壽司盛合(6貫)
魚子醬帆立貝拖羅香芒塔
蟹肉海膽魚籽蟹膏釜飯(2人前)
銀雪魚西京燒(二件)
薩摩兩節雞翼
免治雞肉軟骨棒