2020-12-05 2573 瀏覽
上月去過同集團的海月,今次試近地鐵的店。所有點心要用點心紙,只有4款前菜和橙糕自取。填好約10分鐘開始有點心到,蝦餃,燒賣和乳鴿不錯,排骨很小和鳳爪起晒膠麻麻。炸雲吞和魚皮幾脆,但煎堆皮很厚,炸蝦肉未熟,銀針粉很硬。沒有海月的腸粉和皮旦瘦肉粥。只有很少侍應服務。
2020-12-05
2020-11-18 1521 瀏覽
任食90分鐘,每位$98食物味道都不差,每人仲有半隻乳鴿點了炸雲吞,春卷,煎堆仔,土匪雞翼,炸豆腐,牛乳卷,蝦餃皇, 翡翠蝦燒賣,炸蝦,薑汁糕,粉果,口水雞,炸魚皮。👍👍蝦餃皇, 翡翠蝦燒賣,薑汁糕,炸魚皮,牛乳卷煎堆仔自取:山竹牛肉,糯米卷,蒸鳳爪,泰式鳳爪,秋葵👍👍泰式鳳爪
蝦餃皇, 翡翠蝦燒賣
👍👍薑汁糕
👍👍牛乳卷
👍👍炸魚皮
  • 蝦餃皇,翡翠蝦燒賣
2020-11-08 1207 瀏覽
My friends and I decided to have dim sum all you can eat dinner during social distancing restriction. This restaurant offers half lobster for each diner. The varieties of the dim sum are not as many as I expected. I would say it’s on an average level with a reasonable prices. It’s worth a try since there were not many people in the restaurant. I feel safe to dine there since there are enough space between tables.
2020-11-06
2020-11-04 1856 瀏覽
網上見到呢個優惠,見到食評好似可以,所以諗住去試吓,點知.......平日星期二去,食1pm 果場喺門口已經勁多人,要耐心等待入到去,好似走難咁,某啲食物要出面點心檔自己攞,但係又長期缺食物因為老人家居多,說話大聲,有時仲有人出去攞食物,唔帶口罩!極度嘈抄!寫紙仔食物,起碼要等半小時,以1.5 小時嘅放題嚟講,大家自己衡量食物質素方便......我覺得蝦餃係好的,但係每人只有兩隻!乳鴿都可以,但係十分混亂,乳鴿滿場飛,送到上枱已經唔熱!😞味道係可以的,不過太.....瘦!網上話$108,我前日去,又收多咗茶位,埋單每人要$123!咁嘅質素,仲要得1.5 小時,絕對唔值得!
平日星期二去,食1pm 果場
喺門口已經勁多人,要耐心等待
咁嘅質素,仲要得1.5 小時,絕對唔值得!
2020-11-03
先後見到兩位YouTuber 推介這間中菜廳的中午放題,價格相宜$108 已包加一及茶錢,所以去試吓。中午分兩個時段我們吃第一個時段11點開始(90分鐘)到門口已經見到有兩條人龍分別已訂位及Walk in的人在等候, 秩序非常良好。環境裝修華麗,枱布及用餐碗筷非常整潔乾淨,有部份冷盤是要出去counter攞,分別小黃瓜,陳醋木耳,胡麻涼拌秋葵, 醉香花雕雞翼及泰式酸辣鳳爪。 大家在等點心之前亦可以先享用前菜,節省時間。有部份點心需要出去自助區自取分別有陳皮牛肉球,蒸鳳爪,糯米卷,蠔皇叉燒包,千層糕及排骨陳村粉。每位有皇子乳鴿半隻,等大概約 10 分鐘之後我們點選的食物開始分批到來,而且不用催促更沒漏單情況, 我們覺得按這個價錢食物出品質素屬中上水平,已是超值,食材都很新鮮,賣相亦相當吸引。服務方面:全場滿座,但見各部門的員工亦相當忙碌,他們謹守崗位,已經忙到一頭煙,但仍很有禮貌解答我們的提問,用餐期間定時亦有店員來收拾碗碟,值得一👍讚各員工專業服務態度非常友善有禮。整體來說今次放題體驗感覺良好,用餐環境舒適,食物及服務質素,用餐時間配合得妥當,唔會趕頭趕命。
環境裝修華麗,枱布及用餐碗筷非常整潔乾淨,
2020-10-25 1817 瀏覽
男友見到 YouTube data 哥推介就話想過黎試下。一去到前枱,已經好多人等緊,前枱支客呀姐俾人圍咁,有人想walk in 不過吾成功。好采我呀B 醒目,一早訂左位,等左15 分鐘到就入左坐。。。。不過入左坐就係慢長的等待,交左点心紙後九個字至開始上菜,去到 75 分d 嘢都仲未齊,不過限時90 分鐘不過食物質素都ok 嘅,推介乳鴿, 肉質鮮嫩,係juicy 嘅👍👍👍👍炸物試左春卷同雲吞, 都係有水準嘅, 唔會油淋淋,炸得好脆身。係等得耐d,不過食物質素ok, 同埋一定要book 位

係等得耐d,不過食物質素ok, 同埋一定要book 位

• 乳鴿
2019-05-23 5362 瀏覽
好朋友結婚請飲,當然人到禮到😂😂乳豬全體—皮脆卜卜,又夠香,皮脆肉嫩👍珊瑚丰帶子—-又新鮮又爽口😋釀蟹蚶——爽口彈牙蟹肉鮮甜👍瑤柱釀瓜甫——大大粒瑤柱,足料👍翅——斤兩十足,正👍原隻鮑魚——大大隻✌️✌️炇得彈牙又夠味✌️星班——時間蒸得剛剛好,內嫩鮮甜😋😋又係讚下廚師調較時間剛剛好👍👍👍👍雞——味道不錯,肉質又夠滑😋😋甜品——-❤️❤️sweet heart甜到入心😂
好朋友結婚請飲,當然人到禮到😂😂

乳豬全體—皮脆卜卜,又夠香,皮脆肉嫩👍

珊瑚丰帶子—-又新鮮又爽口😋

釀蟹蚶——爽口彈牙蟹肉鮮甜👍

瑤柱釀瓜甫——大大粒瑤柱,足料👍

翅——斤兩十足,正👍

原隻鮑魚——大大隻✌️✌️炇得彈牙又夠味✌️

星班——時間蒸得剛剛好,內嫩鮮甜😋😋
又係讚下廚師調較時間剛剛好👍👍👍👍

雞——味道不錯,肉質又夠滑😋😋

甜品——-❤️❤️sweet heart甜到入心😂
2018-12-03 4613 瀏覽
少有去飲宴,明知煌系專做宴會,都係咁上下,加上曾在太子的有不好的總驗,今次可能在冇期望有所改觀。只是好憎the one的格局,坐lift都要先上escalator, 走時超多人一齊等,只可兜兜兜用escalator落樓。現場光猛長方型好用,估唔到野食味道同份量都對辦!冇影到的炸蟹鉗好念食昌,熱辣辣,外面的麵包夠脆!最緊要係服務!D侍應算好上心又唔求其,冇整到打大風,分菜分得好,加汽水啤酒都快手!加分!

2018-05-07 4823 瀏覽
本身係menu果本簿到見到有意見表可以填但臨走前唔記得左所以就係到打翻個好評啦😂首先係門口做接待同帶位嘅姐姐好有禮貌同好好服務比到我好好嘅印象👍🏼食物嘅配搭同套餐好多元化我同朋友都商量左幾個字先落單食物價錢合理味道偏好吃腸粉好滑🤤最尾送嘅紅豆沙又夠熱整體黎講都算唔錯☺️食得好滿足
本身係menu果本簿到見到有意見表可以填
整體黎講都算唔錯☺️
食得好滿足
2018-05-07
2018-01-23 4511 瀏覽
我們到尖沙咀做節即係團年飯味道很香呀,湯水準平平,雞不夠入味。魚都可以,算新鮮唯飯可以像百份百般加穀類鮑魚菜多些汁會更好,68 以上小菜。算是一般及令人回味6到8人以上吃抵食
唯飯可以像百份百般加穀類
2018-01-16
團年飯
用餐優惠
信用卡優惠
2017-05-03 7387 瀏覽
勞動節同事結婚我去飲宴,早啲去到觀禮,酒樓樓底幾高,西式粉色裝修,仲有一個平台可以做證婚,今日天清氣爽,平台好舒服,不過對住啲高樓大廈,平台裝飾好雜亂,水池、玻璃天橋、真假花草,啲色仲要好俗(桃紅+黃)放好多型格嘅擺設但幾十種感覺放埋一齊就俗咗!大廳窄長方型,台在中央,我們坐大廳兩邊盡頭嘅只可以睇電視廣播,望唔到台!蜜月鴻運乳豬全體:隻豬唔大,個頭燒燶晒,好在隻豬嘅身無事,唔熱皮脆肉薄,點燒豬醬好味!翡翠帶子蝦球:西芹爽脆無渣,蝦球爽口,帶子淋身,好味百花釀蟹鉗:炸得香脆,蝦膠彈牙,點甜酸醬好味!翡翠玉環瑤柱甫:我自己唔喜歡呢尾菜,只係食咗瓜脯,索晒湯淋身紅燒海皇竹笙大生翅:夠熱!有啲刺口,配料嘅竹笙都食唔到!飲啖湯其實可以唔使用翅!蠔皇原隻8頭鮑魚:鮑魚淋身入味,不過啲汁唔夠鮮!生菜爽脆!清蒸大沙巴龍躉:魚肉蒸得幾嫩滑!幾好!當紅一品燒雞:又係同隻豬一樣太燶,皮唔脆,肉幾嚡!唔好味!幸福炆伊麵:伊麵索晒蠔油汁,煙韌好味!美滿炒飯:無食!百年好合:紅豆大粒,不過唔起沙,雖然濃但唔糊!味道正常美點雙輝:隻心心榚嘅粉紅色好俗艷,似慕絲棉花糖合體,好甜又唔好味!合時鮮果:橙,摵咗一個,好甜!
翡翠帶子蝦球:西芹爽脆無渣,蝦球爽口,帶子淋身,好味
百花釀蟹鉗:炸得香脆,蝦膠彈牙,點甜酸醬好味!
蠔皇原隻8頭鮑魚:鮑魚淋身入味,不過啲汁唔夠鮮!生菜爽脆!
清蒸大沙巴龍躉:魚肉蒸得幾嫩滑!幾好!
當紅一品燒雞:又係同隻豬一樣太燶,皮唔脆,肉幾嚡!唔好味!
幸福炆伊麵:伊麵索晒蠔油汁,煙韌好味!
美滿炒飯:無食!
百年好合:紅豆大粒,不過唔起沙,雖然濃但唔糊!味道正常
合時鮮果:橙,摵咗一個,好甜!

食物正常,圍菜真係好難做到驚喜!負責我哋張枱嘅店員係一個臨時工婆婆,佢件衫腋下位爆開見到底衫,又唔熟手,好多時都要其他枱嘅店員提,而且好求其,好多時一放低就走!臨尾先分菜,咁都幾好,我都唔鍾意分菜!酒樓上魚我第一次見店員求其用大匙叉開一下就算,𢳂有湯嘅菜式,跌晒出來一枱都係!臨尾好攪笑,婆婆見我哋唔攞橙,一定要迫我哋攞!我朋友幫手摵一個大家食!佢先唔再迫我哋攞袋橙!好媽媽式嘅照顧!但服務水準就唔合格!
可樂罐都係好意頭嘅!幾好!

地方靚,廁所乾淨!環境幾好!

食物只係一般!
2017-05-01
2016-05-11 9266 瀏覽
母親節我們在the one 5樓煌府集團的煌苑吳剛師傅帥領的潮粵菜館。比煌府一般做得講究,也貴一些。先說出色系列全席最好就是這個南乳吊燒雞,一件不剩,的確色香味都一流娃娃菜做到好味 瑤柱加香菇味濃厚不太淡口孤寡,🐣小朋友也吃完笑了高級菜素而不單調味道討好大小食客好野干燒依面色澤技巧只是一般不過也吃完一碗不留他們炒飯用上欖菜色相較白 但滋味精緻,特別再度掃清
母親節我們在the one 5樓煌府集團的煌苑
吳剛師傅帥領的潮粵菜館。比煌府一般做得講究,也貴一些。
先說出色系列
全席最好就是這個
南乳吊燒雞,一件不剩,的確色香味都一流
娃娃菜做到好味 瑤柱加香菇味
濃厚不太淡口孤寡,🐣小朋友也吃完笑了
高級菜素而不單調味道討好大小食客
好野
干燒依面色澤技巧只是一般
不過也吃完
一碗不留
他們炒飯用上欖菜
色相較白 但滋味精緻,特別
再度掃清

2016-05-08
母親節
  • 潮州稀粥
  • 南乳燒雞
2016-01-18 6054 瀏覽
尋晚去左飲次次去飲都係嗰啲都係普普通通乳豬全體豬件好脆瘦啲會正啲蟹鉗好咬口足料又重蝦味花膠羹好足料鮑魚麻麻地炆伊麵 呢個 超級勁差 伊麵一pat pat完全冇味炆得又淋美點雙輝幾可愛有心形甜品但唔好食
尋晚去左飲
幾可愛
有心形甜品
但唔好食
2015-08-04 6653 瀏覽
平時家人做節晚飯, 都喜歡叫「圍菜」,由乳豬、魚翅、瑤柱圃、炒飯、再加紅豆沙…去飲宴亦不難遇到以上的例牌…平均每個月都要食一次…開始食得有點怕今次有機會試新菜! 是新開張的潮州菜! 充滿無限驚喜及新鮮感!「冰鎮四頭南非鮑魚」平時外面食鮑魚多數以茨汁來帶出味道, 所以只是品嚐到「汁味」但冰鎮鮑魚的做法就可以保留最新鮮的鮑魚味!輕輕點上WASABI及日本豉油, 鮑魚鮮甜嫩口, 一試難忘!「潮粵四喜拼盤」 (炸蝦卷、墨魚卷、油泡帶子、鵝片)平時這個炸物多數是「沙律海鮮卷 / 百花釀蟹鉗」但這個潮式就有蝦卷、墨魚卷、帶子及鵝片, 任君選擇!個人最愛「鵝片」, 鹵水味道適中, 而且肉質嫩滑, 食完一塊就想追食第二塊「芝士焗龍蝦伊面」龍蝦非常新鮮! 肉質爽口彈牙!有時外面不難食到龍蝦有雪味或肉質霉爛…但這個非常鮮甜! 加上適量的芝士, 配合一流! 食完都不覺得膩!「黑松露菊花石榴棵」這是潮州傳統特色手功菜,歷史悠久意寓喜慶、吉祥、和氣材料有蝦、帶子、菇、雲耳、馬蹄等,用煎好的蛋白皮包裹,加上黑松露。口感爽脆,鮮味有層次。(手功菜要預訂, 想食都要做足功課!)「紅燒潮州翅」一人一個「生日蛋糕」, 用
平時家人做節晚飯, 都喜歡叫「圍菜」,
由乳豬、魚翅、瑤柱圃、炒飯、再加紅豆沙…
冰鎮四頭南非鮑魚

「冰鎮四頭南非鮑魚」
但冰鎮鮑魚的做法就可以保留最新鮮的鮑魚味!
輕輕點上WASABI及日本豉油, 鮑魚鮮甜嫩口, 一試難忘
!
「潮粵四喜拼盤」 (炸蝦卷、墨魚卷、油泡帶子、鵝片)

「潮粵四喜拼盤」 (炸蝦卷、墨魚卷、油泡帶子、鵝片)
平時這個炸物多數是「沙律海鮮卷 / 百花釀蟹鉗」
但這個潮式就有蝦卷、墨魚卷、帶子及鵝片, 任君選擇!
芝士焗龍蝦伊面

「芝士焗龍蝦伊面」
龍蝦非常新鮮! 肉質爽口彈牙!
有時外面不難食到龍蝦有雪味或肉質霉爛…
黑松露菊花石榴棵
材料有蝦、帶子、菇、雲耳、馬蹄等

「黑松露菊花石榴棵」
這是潮州傳統特色手功菜,歷史悠久意寓喜慶、吉祥、和氣
口感爽脆,鮮味有層次

(手功菜要預訂, 想食都要做足功課!)
紅燒潮州翅

「紅燒潮州翅」
一人一個「生日蛋糕」, 用小火爐將潮州翅保溫, 別具一番風味!
潮州翅與平時的雞湯翅有很大分別,
湯底顏色深, 質感濃稠, 膠質豐富, 因為以多隻鮮雞及豬骨餚製而成!
萬一沒有小火爐保溫, 相信已經會凝固成濃湯寶一樣!
配上鎮江醋(不是紅色的浙醋)及芫荽, 口感又香又滑
!
清蒸大東星班

「清蒸大東星班」
一個字「鮮甜」!
這天吃的所有海鮮都是鮮甜的!
而且蒸魚時間剛好! 大魚也能蒸得嫩滑, 難得!
普寧豆醬雞

「普寧豆醬雞」
這也是傳統潮州菜…其實吃到這時已經飽了…
但看到滑溜溜的雞肉及我最愛的馬蹄! 忍不住又要掃光!
豆醬咸鮮帶甘, 很特別的味道! 第一次品嚐這味道的雞!!!!
金華大芥菜

「金華大芥菜」
吃飽肉來一個「芥菜」真合時!
芥菜含豐富維他命, 而且能健脾開胃! 真的來得合時!!!
芋頭鹹肉炒飯

「芋頭鹹肉炒飯」
平時炒飯總是有「雞蛋」, 但原來潮州炒飯是不用雞蛋的!
但仍然有一種獨得香口的味道! 值得一試!
萬壽果燉官燕

「萬壽果燉官燕」
足足兩両的燕窩呀!!! 終於不是紅豆沙了!!!!
而且原隻上霸氣十足! 吃完都覺得自己皮膚滑了
!!

整體來說, 食店用料新鮮, 味道講究!
傳統潮州菜的特色帶來驚喜! 食過番尋味之選~!

題外話/補充資料: 除了晚飯外, 此場地設婚宴, 有戶外證婚場地, 位於TST, 的確非常方便!
2015-07-25
  • 萬壽果燉官燕
2015-07-03 4782 瀏覽
我最不喜歡就是去尖沙咀The One飲茶食飯, 上高層那些酒家餐廳好麻煩, 搭兩次電梯, 上到去無位時, 等到天光都未有電梯到, 超黑人憎, 今日朋友午茶又要嚟, 好彩這間新酒樓係五樓, 唔使再轉多一次電梯... 可能新開不久, 假期的中午時份都坐唔滿, 即去即有位, 還可以坐近大窗門的位置, 相當光亮, 望出花園的位置, 食得特別暢快.先來我功夫茶, 不夠熱, 不夠濃, 不夠味.滷水鵝肉 ($88). 比晚市的份量少一半, 價格也一半, 但賣相奇差, 這是上檯時的模樣, 新開張酒樓, 可否比多些少誠意呀??? 然而, 滷水味道不錯, 鵝肉也算上好, 軟滑不韌.京都小排骨 ($58). 大家以為是上海式的"小排骨", 但原來也不小, 可稱得上是中型排骨, 味道甜多酸少, 合我心意, 肉質也軟硬適中, 件件有骨, 好滿意.原隻活剥蝦餃皇 ($18/一籠兩隻). 點心名稱愈來愈攪嘢...."活剥"? 剥殼時到底是否還是活蝦? 我唔知道. 大大隻的蝦餃皇 並非我所好, 我比較喜歡"利苑"既一口可消滅的傳統型 "蝦餃".蝦餃皮摺數有十摺, 算有誠意了, 皮也彈牙不易爛, 蝦肉尚算新鮮不腥.黑松
先來我功夫茶, 不夠熱, 不夠濃, 不夠味.
黑松露花菰燒賣皇 ($18/一籠兩隻). 大大隻, 抵食賣相, 樽裝黑松露醬洒面, 味道微微香, 豬肉新鮮, 做得不錯的燒賣.
大哥叉燒包 ($22.8). 唔知"大哥"既意思係??? 皮軟熟度不足, 叉燒顏色略淡, 肥肉多了些, 幸好夠熱, 合格貨色.
菊花脆春卷 ($33.8). 賣相已夠奇異, 菊花之名 應該是形容那春卷頂部的卷花. 春卷大件, 花頂位佔了一半, 我寧可選擇傳統型的春卷, 細卷, 切半, 易入口.
香煎韭菜粿 ($27.8). 韭菜香, 菜肉各為七三比例, 皮煙韌. 煎得底部香脆.
瑤柱欖菜蛋白炒飯 ($108). 少油, 炒得乾身, 份量中等, 但欖菜味道不足, 整體略為淡口.
2087 瀏覽
午市時間, 點心有八折, 茶錢每位$12, 小食一碟$12, 都是合理範圍.
此店招牌下加了兩個字"潮粵", 標榜兩種菜式. 市場學原則, 此種宣傳技倆從來都不會有效, 想話比顧客知, 又做潮式, 又做粵式??..... 不如加埋京式, 上海式, 四川啦... 其實只標榜"潮州菜"已經足夠. 基本上, 市場上的潮州酒家都是包括粵式小菜和點心, 這樣寫上兩種菜, 反而讓人覺得不夠專門. 新開無耐, 食物又不算差, 比個"笑"鼓勵吓吧...
2015-07-01