呢個裸職嘅我實在敵不過現實嘅殘酷,終需回到打工打一族,係尋覓我將來工作大本營嘅時候,唔打唔撞俾我見到一間日式裝修嘅小店,裡面買嘅居然係我同羊仔都好鐘意食嘅玉子燒一間間細細嘅舖頭座落係荃灣鱟地坊街呢條窄窄地嘅小巷,舖頭前台有個小擺設櫃,我嘅眼球被一舊又舊嘅玉子燒吸引住。個陣仲係3點左右,舖頭半開左鐵閘,因為我超想食嘅關係,我粗粗走去問佢幾時開舖啦,佢居然話依家都開架啦,你想食乜呀?Oh!!實在太好彩啦!因為舖頭細,只設有外賣,咁我最後叫左2盒玉子燒,分別係原味玉子燒同櫻花蝦玉子燒,即叫即整,擺上手仲熱辣辣添職員好細心提醒我就算未即刻食都好,3分鐘後記得開左個殼通下風呀!好體貼呀!呢間嘅玉子燒真係好好味呀,食個下令我諗起第一次去東京食個個好出名嘅玉子燒(都係外賣架,不過個層大舊好多)煙燻過嘅玉子燒,就算唔係即刻食都仲熱架,所以蛋香隨住嘅水蒸氣散發出黎,食落口軟綿綿架呢個櫻花蝦玉子燒比起原味多左份咬口我下一次一定會專登去食,食埋其他味
Oh!!實在太好彩啦!

原味玉子燒
櫻花蝦玉子燒
呢個櫻花蝦玉子燒比起原味多左份咬口

我下一次一定會專登去食,食埋其他味

2016-12-15
10 分鐘 (堂食)
原味玉子燒
櫻花蝦玉子燒
2016-12-07 1797 瀏覽
One of the favorite things I like to have at the Tsujiki Fish Market in Tokyo are the shops that sell tamagoyaki. You may scoff, a rolled egg? Why would there be actual shops selling this. Some of them known to be selling this for centuries.  Because the tamagoyaki is one of those items that you may think is easy to make but when made properly, it's a joy to have. Lovely warm and fluffy egg.I heard about this place among foodies who mentioned this place that served tamogayki. Much like the shops

I heard about this place among foodies who mentioned this place that served tamogayki. Much like the shops in Japan. But it was located in Tsuen Wan. Quite a distance from where I live. But I had to find it!

Located in an alley, is this small take away only shop. It is open late afternoon. Curiously, this alley also had a lot of other small take away only eateries. What an interesting discovery!
The shop had a display of what they sold. But these were artificial.
Menu displayed a variety of different fillings from savory to sweet along with just no filling at all. You can choose hot or cold and it costs around $30. Each is made to order so there is a wait time of about 20 minutes for hot and 10 minutes for cold. They inform you this when you order so go take a walk around this lovely area of Tsuen Wan filled with other foodie things and come back.
Once your order is ready, they inform you to let it wait a few minutes before opening the lid as they shot some smoke into it. This will allow some time to give it a smokey flavor. I observed packaging was good quality as this was made of sturdy plastic cover and a cardboard with wax coating.
Seaweed and Mentaiko ($32). We chose this as it was our favorite filling. Size was pretty good. Not too big and not too small. We got at least 6 thick slices from it.
Filling was generous. We ordered this hot and the egg was soft and fluffy.  I didn't taste any smoke flavor but maybe it was due to the  taste of nori and mentaiko was too strong so covered it up.
Diced Apple ($27). We also chose a nontraditional flavor. And sweet one as well. This we chose to have it served cold.
Perhaps the taste of apple wasn't as overpowering as mentaiko, it caused me to really taste the smokiness. This was something I didn't like as it really didn't go well with apple. It was also a bit odd having egg with apple. Definitely not recommend this one.
Stick to the traditional flavors as it really is quite good.  Wait time is a bit long but each is made to order. I'm not sure why they need to add smoke as it really doesn't add much benefit to the snack. But yes, I'll be back.
2016-11-16
20 分鐘 (外賣自取)
2016-11-22 354 瀏覽
玉子燒一直係我的最愛,知道荃灣有間專賣玉子燒0既食店,點可以唔試下。有多款玉子燒,有咸有甜,好難揀。最後見到黑板寫住芝士黑松露玉子燒係期間限定,一於就揀佢。店員服務態度好好,落order後等左十分鐘先有,係耐左少少,不過勝在即叫即做。店員話要再等多三分鐘,等D煙燻味再焗一焗。一打開個盒,煙燻味好強勁,切開佢,芝士流出0黎,又聞到黑松露香,好吸引。因為即叫即做0既關係,食落去熱辣辣,不過黑松露味唔太突出,玉子加左芝士之後都仍然食到甜味,個人覺得太甜,如果蛋漿可以無咁甜會更好。煙燻都係gimmick, 食落唔係好覺有整體0黎講,份量較少,亦唔算好有驚喜。

店員話要再等多三分鐘,等D煙燻味再焗一焗。

整體0黎講,份量較少,亦唔算好有驚喜。
2016-10-20
2016-11-19 365 瀏覽
難得同fd 去到荃灣,就諗起呢間電視都有報過既煙燻玉子燒。佢有好多隻味,隻隻玉子燒都係師傅即製比我地,所以都要d 時間等等。拎住盒玉子燒,根本冇手影相,只好影下櫥窗既玉子燒。我點左紫菜明太子,一攞到手,隔住個盒都感受到個種熱力。因為攞左一陣先開盒,煙燻既效果已經消散了。淨低既係一舊長方形“蛋磚”,因為加左紫菜,打開既一刻散發住好強既紫菜香味,食落去蛋磚好軟好滑,仲有一種清清既蛋香。感覺幾好,但size 有d 細,食一陣就食完,有d 唔夠喉。不過下次經過都會再食
難得同fd 去到荃灣,就諗起呢間電視都有報過既煙燻玉子燒。
拎住盒玉子燒,根本冇手影相,只好影下櫥窗既玉子燒。

2016-11-12 325 瀏覽
今日喺荃灣放工 朋友話好想來呢間食紫薯玉子燒 係全港首間玉子燒專門店 全間店淨係賣玉子燒 會用煙燻方法燻蛋 再放入外賣盒焗幾分鐘 一打開好香核桃木味 不過就稍稍掩蓋左蛋香味🤔 蛋滑得黎又挺身 好易就切得開 咬落去紫薯蓉好甜 仲食到一粒粒 估唔到同鹹鹹地既玉子好夾 凍食效果更佳😍
今日喺荃灣放工 朋友話好想來呢間食紫薯玉子燒
2016-11-12
10 分鐘 (堂食)
2016-11-04 192 瀏覽
朋友成日係耳邊講「你試左荃灣玉子燒未,真係好好食架」,間中佢又提下,今日誤打誤撞見到佢,更係唔會錯過, 去到冇乜人等,我都睇一睇餐牌,比佢黑板幾個字吸引左「期間限定- 芝士黑松露玉子燒」,二話不說就order 左等左大概8分鐘左右,店員就叫號碼,比我果陣仲好好咁提示,要等三分鐘先食; 一開盒,嘩 ~ 陣陣煙燻味道走出黎,望到真身已經好吸引,再用小刀切開,嘩,黑松露味道就出黎,再拿拿聲放入口,正到不得了下次再去就試其他味道

下次再去就試其他味道
2016-11-04
8 分鐘 (堂食)
$38 (其他)
2016-10-28 161 瀏覽
自從上次食過原味玉子燒後便對它念念不忘今次到荃灣買雲吞當然也要來encore一下除了之前那幾款店內仲推出了新款芝士黑松露玉子燒但小妹還是比較想試明太子玉子燒等了十分鍾便有得食啦煙燻味依然好香濃甜甜的玉子加入了紫菜明太子多了一份鹹香味食落一粒粒明子和紫菜為玉子增加了層次感同埋蘿白蓉一齊食,成件事好夾Oishi不過如果明太子多番啲就無得彈
自從上次食過原味玉子燒後

煙燻味依然好香濃

甜甜的玉子加入了紫菜明太子

多了一份鹹香味

食落一粒粒明子和紫菜為玉子增加了層次感

同埋蘿白蓉一齊食,成件事好夾Oishi

不過如果明太子多番啲就無得彈
2016-09-30
15 分鐘 (堂食)
2016-10-11 318 瀏覽
上次夜晚去,黑糖味玉子燒無哂,今次下晝去買定外賣。味道無乜特別,唔算很好食,有黑糖汁既蛋卷,比相像中細件,唔算厚,食左都唔覺。如果可以大件d,厚d,應該會更好!
上次夜晚去,黑糖味玉子燒無哂,今次下晝去買定外賣。
如果可以大件d,厚d,應該會更好!
黑糖玉子燒
2016-09-19
  • 黑糖玉子燒
2016-10-10 1544 瀏覽
每次到沙田上學都很期待在荃灣轉車,因為可以趁機覓食!特地到九巴的網頁詢問我那條巴士路線的轉乘限時,原來有一百五十分鐘,足夠我吃東西有餘~這次來到有「士林食街」之稱的鱟地坊。以食街來說有點小,不過蠻多小食店,很適合來掃街。之前已從網上得知有這間煙燻玉子燒,很感興趣,但下午四時半才開店,直至售罄為止,令我總是和玉子燒擦肩而過。今天七時來到,門外已有數人在等候外賣。店面不大,在轉角處的小巷內。招牌是簡約的黑底白字,端正的標楷體,充滿日本簡約風。玉子燒分冷熱和鹹甜幾款口味,鹹的有蔥味、紫菜明太子和櫻花蝦;甜的有黑糖、蘋果和紫薯,另外還有原味和期間限定的芝士黑松露。店內有幾可亂真的玉子燒模型,很可愛。紫菜明太子玉子燒 $34因為是即叫即燒,等了八分鐘左右才有。包裝同樣走簡約路線,長方形的紙盒,拿上手非常燙,打開蓋子,一陣香濃的煙燻味湧出!蛋漿內混滿紫菜,中心有蠻多明太子,鹹香十足,玉子軟熟,因為紫菜的關係稍欠幼滑,但依然相當好吃,一客實在不太夠。相當有誠意的小食,吃得出是用心製作。一直覺得雞蛋跟芝士很配,希望除了期間限定的芝士黑松露玉子燒,可以推出固定的芝士口味。今次吃了鹹的,下次試試紫薯味!

店內有幾可亂真的玉子燒模型,很可愛。
紫菜明太子玉子燒 $34

紫菜明太子玉子燒
8 分鐘 (外賣自取)
2016-09-28 329 瀏覽
喜愛燻。因為有種似幻似真的感覺。志明喜歡把乾冰放在廁所內,慢慢的看著那些煙霧的變化。呢啲唔係電影角色的假設性格,我都真實的喜愛呢種煙霧感。雪糕月餅內的乾冰,會變成我需要呆呆時間的伴侶。煙的輕柔,夢幻會令我想起很多如果。除了型態,我喜歡煙燻的香味。煙燻的那種層次和視覺味覺交融,很吸引。今天剛好到荃灣,看到這家只賣玉子燒的店。玉子燒是其中一個我很愛吃的日式美食。所以就點了一個紫菜明太子。明太子應該係同玉子係最佳嘅配搭。每一件嘅玉子燒都係即叫即燒,需時大概八至10分鐘。我見到我嘅玉子燒已經放咗喺個外賣盒裏便,然而我就睇到佢哋將煙霧,打入去個外賣盒內。原來佢哋嘅特色就係呢一個看似簡單嘅玉子燒,配上煙熏味道焗住佢令到味道層次更加多。一見到個盒裏邊有一層煙霧。要等3分鐘先可以打開,我好耐心咁樣等左呢3分鐘,望住裏面嘅煙霧有少少嘅變化。打開嘅時候嗰種煙燻嘅未到十分之討好,大啖吸入好似多了點幻想空間。玉子燒做得十分之公整,而且很熱辣辣。正!用上日本雞蛋蛋味香濃,顏色亦都10分好看。可惜嘅係裏便嘅明太子份量真係比較少。冇嗰一種好驚奇爆破嘅感覺。呢一件玉子燒令我回想起小時候喜愛少女漫畫的故事,記得從前我最

今天剛好到荃灣,看到這家只賣玉子燒的店。

呢一件玉子燒令我回想起小時候喜愛少女漫畫的故事,記得從前我最愛嘅漫畫"近所物語" 男主角叫薰. 因為呢本漫畫,燻同薰都只很有感覺的字。
2016-09-21 225 瀏覽
今晚要上瑜伽。上堂之前在後面街的煙燻玉子燒買了一件櫻花蝦玉子燒,價值$32。由於即叫即做的關係,所以等了約10分鐘。我見廚師整好玉子之後,另一個女仔用一支煙槍煙燻玉子,並提醒客人3分鐘之後才打開吃。十分貼心!由於趕着上堂,所以1小時後我才吃那件櫻花蝦玉子燒。雖然如此,玉子仍有一陣陣煙燻的香味,櫻花蝦很足料,玉子微微暖,十分不錯!我想要是即食的話,一定更佳!P.S. 假日下午,這裏常常有十多個人排隊。晚上七點沒有人排隊,或在我之後只有二至三人排隊。所以建議如果想試又不想排隊的話,最好晚上才來。

2016-09-20
外賣自取
2016-09-15 315 瀏覽
經開荃灣時發現左呢間煙燻玉子燒店身為蛋迷既我一定要試下啦佢有6種口味可以選擇,仲可簡凍食熱食簡左好耐我最後簡左明太子玉子燒收到玉子後店員叫我要等6分鐘先好開個盒咁我就等等等,一夠鐘就開盒睇下咩事會發現一陣煙係盒飄出來食落口睇下有無煙燻味先,點知係無煙燻味,只係普通玉子味d蛋係滑既不過就好似有少少普通,性價比唔高價錢相對黎講係貴
經開荃灣時發現左呢間煙燻玉子燒店

身為蛋迷既我一定要試下啦

佢有6種口味可以選擇,仲可簡凍食熱食

簡左好耐我最後簡左明太子玉子燒

收到玉子後店員叫我要等6分鐘先好開個盒

咁我就等等等,一夠鐘就開盒睇下咩事會發現
一陣煙係盒飄出來

食落口睇下有無煙燻味先,點知係無煙燻味,只係普通玉子味

d蛋係滑既不過就好似有少少普通,性價比唔高
價錢相對黎講係貴
2016-09-12 172 瀏覽
聽聞呢條街有好多好野食,加上電視飲食節目既宣傳,真係想黎試一試!地點唔算難揾,因為平日都黎開荃灣搵食~四點已經去到,點知原來鋪頭要四點半先開,所以我地企左係出面等~食好野要等是常識吧! 愈黎愈多人排隊等待,終於開鋪啦~呢間店鋪只賣玉子燒,有甜有鹹~個人認為甜既玉子燒好似唔多夾,所以點了鹹既明太子玉子燒。Order完後,又要等多10分鐘,哈哈~終於有得食啦! Size 方面只屬一般,味道方面,一開盒子就傳黎陣陣煙燻味,中間明太子既份量都算多,雞蛋滑嫩蛋味濃厚,真係好想再食過!不過,價錢頗貴,我諗最主要都係因為租日成本高吧~

地點唔算難揾,因為平日都黎開荃灣搵食~

愈黎愈多人排隊等待,終於開鋪啦~

Order完後,又要等多10分鐘,哈哈~

不過,價錢頗貴,我諗最主要都係因為租日成本高吧~
題外話/補充資料: 留意開鋪時間,同埋有埋準備要等!
2016-08-20
30 分鐘 (堂食)
2016-09-12 135 瀏覽
其實唔係第一次行過呢間野架, 不過上次太多人又唔想排, 所以冇食到... 今次見唔係太多人, 即該買返件黎試下~其實有好多唔同味道選擇, 有咸有甜, 今次我就揀左期間限定既 芝士黑松露玉子燒!!由於所有玉子燒都係即叫即做既關係,買完飛都要等左20分鐘 (其實買飛已經等左差唔多10分鐘)...期間都可以見到入面有4 個人不停咁整緊, 有1個人仲同時整4件, 好勁, HAHA... 見到佢地一層一層既卷d 蛋, 真係好吸引!! 拎左件蛋之後, 要等3分鐘先食得 (又), 因為要等D煙燻味融入玉子度, 如果唔係d 煙就會走哂架喇…等完, 終於食得, 第一淡未切到芝士,淨係食到d蛋, 好香,同埋甜甜地, 都幾好味... 第二淡連埋芝士黑松露一齊食, 估唔到都幾夾!! 芝士可以拉到好長架, 好好味如果下次唔使排, 會再試下其他味.

等完, 終於食得, 第一淡未切到芝士,
淨係食到d蛋, 好香,

如果下次唔使排, 會再試下其他味.
2016-09-11
30 分鐘 (外賣自取)
2016-09-11 190 瀏覽
荃灣掃街勝地「市林夜市」(最近)又有新店 - 玉子燒專門店玉子有甜有咸選擇,即叫即燒🔥 所以要等10分鐘到芝士黑松露玉子燒 $38 (期間限定)然後店員會遞上冚住蓋既玉子燒並提醒要等3分鐘先好開蓋食,做到煙燻效果一開蓋蛋香味撲👃🏻玉子帶甜味好嫩滑😋😋中間夾住黑松露芝士,真係好正!但賣$38一份都真係有啲貴🙇🏻
荃灣掃街勝地「市林夜市」
(最近)又有新店 - 玉子燒專門店
玉子有甜有咸選擇,即叫即燒🔥 所以要等10分鐘到
芝士黑松露玉子燒 $38 (期間限定)
然後店員會遞上冚住蓋既玉子燒
並提醒要等3分鐘先好開蓋食,做到煙燻效果
一開蓋蛋香味撲👃🏻
玉子帶甜味好嫩滑😋😋
中間夾住黑松露芝士,真係好正!
但賣$38一份都真係有啲貴🙇🏻
2016-09-10