2017-03-05 150 瀏覽
同朋友在佐敦食完晚飯 , 朋友話一定要食埋個甜品先係一日完美的ending , 走下走下就被這間甜品店吸引住 , 因為它們的門口放著一隻超巨大的熊貓公仔 , 這間店全店都是以熊貓做主題 , 坐在這樣的環境食甜品 , 我相信心情都會特別好門口放著一個凍櫃 , 是外賣的 , 有班戟,布丁, 鮮搾果汁.....等等的選擇惠顧堂食仲可以儲印仔換可愛的熊貓公仔返屋企店內全部設計包括牆身, 檯同擺設都是以熊貓為主 , 在這裡食甜品真係心情都特別開心它們除了甜品外 , 亦有下午茶 , 飯或意粉選擇甜品選擇真係非常多 , 除了西式甜品之外 , 還有中式甜品選擇 , 可迎合每個人的口味叫了一個店員推介的熊貓自選杯 , 可選擇適合自己的口味menu上的是芒果三重奏 , 但店員話而家有芒果四重奏 , 是多一個芒果布丁 , 只不過多四蚊, 咁梗係試埋啦.芒果拿破崙 - 三層酥皮夾著滿滿的芒果和吉士醬 , 表面再淋上蜂蜜糖槳, 酥皮烘得金黃非常酥化再配上甜度適中的吉士醬和新鮮芒果的搭配, 真是絕配芒果班戟 - 這個班戟皮做得出色 , 皮薄夠軟身 , 裏面包著滿滿的芒果和忌廉 , 真係是皮薄餡靚芒果布丁 - 底層
惠顧堂食仲可以儲印仔換可愛的熊貓公仔返屋企
店內全部設計包括牆身, 檯同擺設都是以熊貓為主 ,

在這裡食甜品真係心情都特別開心
它們除了甜品外 , 亦有下午茶 , 飯或意粉選擇

可迎合每個人的口味
叫了一個店員推介的熊貓自選杯 , 可選擇適合自己的口味
芒果四重奏

咁梗係試埋啦.

芒果布丁 - 底層芒果布丁再配上新鮮芒果 , 布丁軟綿綿的, 有濃濃的芒果味 , 不錯不錯
小熊脆脆心太軟伴朱古力雪糕
心太軟配上朱古力脆脆, 朱古力雪糕同非常可愛造型的熊仔曲奇

暖暖的心太軟真係流心架一切開朱古力巳流出來, 朱古力甜度適中, 外皮烘得很香口

熊貓造型曲奇也烘得很香口, 濃濃的朱古力味
熊貓自選杯(小杯)
這個熊貓自選杯可選擇合適自己口味的配料 , 底層選擇了椰皇果凍 ,

配料選擇了芋圓, 什果味爆爆珠, 蜜桃, 雲呢拿雪米糍再淋上焦糖汁

椰皇果凍真係堅正, 好濃好香的椰皇味 , 做得非常好 , 其他配料做得也不錯,

這樣的搭配 , 口感真一流
2017-02-27
$50 (宵夜)
芒果四重奏
小熊脆脆心太軟伴朱古力雪糕
熊貓自選杯(小杯)
  • 熊貓自選杯
2017-03-02 85 瀏覽
晚飯後黎一個甜品,先算完美的一天。同一班朋友仔食完晚餐,個個都話要食甜品,於是去了朋友推介的熊貓甜品店,一到步已經見到超巨型熊貓係門外歡迎你。內部裝修以白色為主,感覺好乾淨,而且有好多熊貓裝飾,之後發現餐具都全部係熊貓,好有心意呀!鐘意熊貓嘅朋友一定要去潮聖!甜品種類超多,中式,西式,特色甜品都有,總有一款岩口味。我係門外已經決定一定要試榴槤班戟,一黎到已經好香榴槤味,切開一半,入面超多榴槤肉,啖啖榴槤味,而個皮係班蘭味,好夾,再加個雪糕球,呢個價錢確實抵食。友人點了楊枝金露豆腐花,滿滿芒果毫不遜色,芒果汁亦好香芒果味,豆腐花超滑,再加少少寒天,有咬口。友人話好好食。另外叫了老闆娘推介的熊貓杯,多款配類自選,見有椰皇果凍,出面都好少有,一於試下,黎到個賣相已經好吸引,師父應該落咗唔少心機。再試下個椰皇果凍,超清甜,好似飲緊椰皇水咁,再加上好似粒粒魚子咁嘅什果味爆爆珠,好似有唔同生果味一齊係個口入面,感覺好新鮮,細問下原來椰皇果凍係用天然椰皇水做,所以係超清甜,好似去咗泰國咁呀!總結: 一間不論裝修,餐具,甜品都咁用心去做嘅餐廳,真心推介,希望老闆娘繼續保持,我地會再黎探下熊貓們架!
甜品種類超多,中式,西式,特色甜品都有,總有一款岩口味。
榴槤班戟伴雪糕
楊枝金露豆腐花
熊貓自選杯-小杯
2017-02-27
$40 (宵夜)
榴槤班戟伴雪糕
楊枝金露豆腐花
熊貓自選杯-小杯
2017-03-01 43 瀏覽
今天和男友在附近吃過晚飯後,還想多見一會兒,走著走著,就在餐廳附近發現一家頗為精緻的甜品店。一開始是被門外的大熊貓給吸引住!個人很喜歡在網上看有關大熊貓的影片,因為意想不到的是,牠們超級超級的黏人,最喜歡抱著飼養員的小腿不放,哈哈。我和男友一人點了一道甜品。天氣凍凍地,最適合便是吃些暖暖的東西,所以我叫了一個椰皇南北杏木瓜雪耳($32)。裡面材料豐富,而且不會過甜,頗為真材實料,而且連餐具都是以熊貓為主題呢。至於男友,他點的是這裡的signature - 半熟蜂蜜流心蛋糕($58)。蛋糕稍稍一切,裡面的蜂蜜便緩緩的流出。蛋糕吃起來蠻鬆化,而且蜂蜜味道是甜而不膩,好吃!
我和男友一人點了一道甜品
椰皇南北杏木瓜雪耳
半熟蜂蜜流心蛋糕
2017-02-24
$45 (宵夜)
椰皇南北杏木瓜雪耳
半熟蜂蜜流心蛋糕
2017-02-20 54 瀏覽
食完野又係時候食甜品,上開飯網搵下附近有咩揀,見到熊貓甜品屋,好可愛咁喎,就黎試下佢先。入到黎睇下餐牌,都幾多款,本想試下流心蛋糕,但可惜今日無賣,咁就點下其他先。店內周圍都係熊貓好可愛,好有家庭小店的感覺。點了一個椰皇布丁,布丁好有蛋香又嫩滑,下層係椰子味的奶凍,仲有不少椰肉,雖然賣相一般但味道撘夠。香蕉朱古力窩夫,四塊心形窩夫加上一條香蕉,真係飽肚之選呀,上面的熊貓餅乾好可愛~窩夫厚身食落有點像蛋糕仔,好有蛋香很不錯,再多一點朱古力醬就好了。仲有點左心太軟,配上朱古力雪糕同朱古力脆脆,朱古力迷大愛呀。心太軟很流心,朱古力醬濃味不過甜,外層亦烘得很香口,整體不俗。小店只有一位員工,又要落單,上野,收錢,仲要入埋廚房幫手,見到佢就忙,旁邊那枱大媽好像很不滿意咁樣,係咁點入攞呢樣攞個樣,又話啲咩咩唔好食,無佢家鄉做得咁好,最好笑係四個大媽居然開左部tab係度睇片,勁大聲,員工居然仲可以咁好笑容去service佢地真係勁高EQ,抵讚!

2017-02-13
2017-02-16 121 瀏覽
向佐敦食完晚飯向openrice揾甜品舖, 就揾到遠少少既 熊貓甜品屋, 不過完全係值得, 因為熊貓實在太可愛啦. 依間全間都係以熊貓為主題, 無論牆身, 碗碟同刀义都係有熊貓既踪影, 成件事十分之少女.甜品種類唔少, 都好多人都叫椰皇系列~~芒果蜂蜜吐司伴雪糕球 ($46)好好味, 芒果雪糕球同芒果汁(加甜奶) 好重芒果味,  蜂蜜不太多,  而最重要既吐司就烤得好脆口,  不過件自家製熊貓曲奇就烤得唔夠耐, 好似唔係好夠熟, 而且冇咩味道.

甜品種類唔少, 都好多人都叫椰皇系列~~
芒果蜂蜜吐司伴雪糕球 ($46)

芒果蜂蜜吐司伴雪糕球
2017-02-10
$50 (宵夜)
芒果蜂蜜吐司伴雪糕球
見咁多好評, 昨日經過買左2個木糠布典, 1個Oreo 布典, 1個芒果pancake回家試食. 首先試三個布典, 全部中伏, 只不過得三層1mm 嘅木糠, 百分之九十五係cream, 漏到冇影, 只食左三份一就放棄了, pancake同樣中伏, 除咗一塊1mm薄嘅pancake皮同埋一粒好似瑞士糖咁大粒嘅芒果肉之外, 其他(九成)全部又係,cream, 又係漏到無影, 跟本食唔落, 名不符實, 永不再試....差...差...差...差...差... 從未食過咁難食嘅甜品, 根本就唔可以稱得上係甜品, 淨係畀pat cream你食, 絕對係貨不對辦
2017-02-03
10 分鐘 (外賣自取)
2017-01-17 94 瀏覽
最近朋友講起。知道佐敦有間以熊貓為主題嘅甜品屋。妹妹係熊貓控。終於的起❤️肝帶妹妹黎拜訪。甜品屋以黑白色為主。放咗好多熊貓嘅擺設。相信一定俘虜唔少少女❤️。睇睇下牆上嘅圖畫又真係幾Sweet 餐牌。牆壁。枱。擺設到處都係熊貓。🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼榴槤飄香椰皇~飄來榴槤飄香。啖啖榴槤肉。口𥚃充滿香味。椰皇果凍滑啫啫。芒果三重奏~芒果拿破崙(入囗鬆化)芒果班戟(薄薄芒果皮包住軟滑嘅忌廉+大大粒芒果肉)芒果雪糕—味道香濃幼滑。半熟蜂蜜流❤️蛋糕(製作10-15分鐘)(限量發售) (不設外賣)wow...一切開蛋糕蜂蜜湧出黎。淡淡蜂蜜味道。唔太甜。大人小孩都啱食
睇睇下牆上嘅圖畫又真係幾Sweet
餐牌。牆壁。枱。擺設到處都係熊貓。🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼🐼
榴槤飄香椰皇~
飄來榴槤飄香。啖啖榴槤肉。口𥚃充滿香味。
椰皇果凍滑啫啫。
芒果三重奏~
芒果拿破崙(入囗鬆化)
芒果班戟(薄薄芒果皮包住軟滑嘅忌廉+大大粒芒果肉)

芒果雪糕—味道香濃幼滑。
2017-01-11 61 瀏覽
現在太多甜品店,一定要攪啲新意思,先有買點。好似依間甜品店,就用了熊貓作招來,不但門口有隻大熊貓,內裏的裝修都一 樣,不乏熊貓的裝飾。更可愛嘅係連碟都係唔同款式的熊貓。我地叫咗兩個甜品,一望個餐牌,見到有榴槤甜品,我依個榴槤控梗係二話不說就叫了個榴槤飄香椰皇 好多榴槤肉在面頭,好香,小店原來用了椰皇肉做啫喱,淡淡色,所以一啖啖椰皇香味,而個汁是用榴槤汁做嘅,所以食得特別香濃,椰皇肉做嘅啫喱,好滑,一啖一啖吞落肚,好美味而友人就叫了桂圓紅棗燉雪梨 原個雪梨,加了很多紅棗和龍眼肉,熱辣辣,好滋潤,紅棗和龍眼嘅香味各有特色,加埋雪梨,很清甜,很潤肺,一個不錯配搭的甜品食完飯嚟滋潤下,真是唔錯的選擇.
現在太多甜品店,一定要攪啲新意思,先有買點。

好似依間甜品店,就用了熊貓作招來,
我地叫咗兩個甜品,一望個餐牌,
見到有榴槤甜品,我依個榴槤控梗係二話不說就叫了個

而友人就叫了桂圓紅棗燉雪梨

桂圓紅棗燉雪梨
食完飯嚟滋潤下,真是唔錯的選擇.
宵夜
2017-01-07 593 瀏覽
甜品店 而家來來去去都係咁上下款式仲要係由內到外都裝修設計接近感覺就好似去極都係個一間咁 少了一份獨突感係佐敦走左個圈 發現到有一間用熊貓為主題既店舖 起初以為係飾物舖或者係一啲賣熊貓小物既店舖走近望真啲 原來係一間甜品舖 相當可愛喎!!!正值下午茶時間 入去食返個甜品都唔錯!!內部以黑白為主調 配合返熊貓既顏色簡約不簡單 感覺清新又舒服 空間感比想像中好熊貓圖案四處都有甜品其實都唔少 賣相都係吸引既而且佢仲有飯或者意粉既熱食供應添!!椰皇燉蛋布丁 $42椰皇係相當吸引既一道甜品椰香味重 熊貓器皿都十分別緻可愛面層燉蛋軟滑度高 食落去蛋味香濃 用高脂奶配合下更感香滑燉份量唔少 食多兩啖更滿足!!!不過佢最出色係個椰青啫喱底 用上新鮮椰青制成既啫喱啖啖清甜椰青味 不太甜但口感細滑 清甜味爽 如果你都鍾意椰青既話 呢個實岩你!!!小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕 $48一黎到就見到阿小熊站在高處 發山成功不過可能太曬 小熊啲曬燶左吐司係厚切而成 外觀相當吸引吉士醬同蜂蜜好配合 其實第一個味覺已經聞到好強既蜜香味食落唔會好甜 但蜂蜜味極佳!!!! 香味四溢 成個口腔都係蜂蜜味而且吐司烤得非常脆口 完全
甜品店 而家來來去去都係咁上下款式

仲要係由內到外都裝修設計接近

感覺就好似去極都係個一間咁 少了一份獨突感
係佐敦走左個圈 發現到有一間用熊貓為主題既店舖

起初以為係飾物舖或者係一啲賣熊貓小物既店舖

走近望真啲 原來係一間甜品舖 相當可愛喎!!!
正值下午茶時間

入去食返個甜品都唔錯!!

內部以黑白為主調 配合返熊貓既顏色
簡約不簡單 感覺清新又舒服 空間感比想像中好
熊貓圖案四處都有
椰皇蛋布丁
甜品其實都唔少 賣相都係吸引既

而且佢仲有飯或者意粉既熱食供應添!!
椰皇燉蛋布丁 $42

椰皇係相當吸引既一道甜品

椰香味重 熊貓器皿都十分別緻可愛

面層燉蛋軟滑度高 食落去蛋味香濃 用高脂奶配合下更感香滑

燉份量唔少 食多兩啖更滿足!!!

不過佢最出色係個椰青啫喱底 用上新鮮椰青制成既啫喱

小麃焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球
小熊焦糖蜂蜜吐司伴雪糕 $48

一黎到就見到阿小熊站在高處 發山成功

不過可能太曬 小熊啲曬燶左

吐司係厚切而成 外觀相當吸引

吉士醬同蜂蜜好配合 其實第一個味覺已經聞到好強既蜜香味

而且吐司烤得非常脆口 完全唔覺油膩 配合埋個雪糕食 簡直一流!!!

雖然地點唔算係旺區 但位置會較靜 適合輕鬆食 唔會急趕 好好享受下什茶時間!!
2016-12-21
小麃焦糖蜂蜜吐司伴雪糕球
2017-01-05 280 瀏覽
晚飯過後,幾位朋友也異口同聲想吃甜品,其中一位朋友知道有一間以熊貓作主題的甜品餐廳,於是大夥也去朝聖。大夥走過廟街,走過上海街,走過炮仗街,大家也顯得奇怪,遠離繁華的彌敦道,真的會有甜品店嗎?最後來到偉晴街,再轉角,草綠色的招牌,加上一隻可愛的熊貓,已經眼前一亮,因為與偉晴街其他店舖完全不盡相同。門前擺放著一隻比成年人還高還大的熊貓,那是作為招徠的,已經很有驚喜。門前擺放著的外賣雪櫃及甜品,已經很是吸引。玄關前的黑板上,還寫著有午餐及下午茶,並營業至凌晨,並看到有熊貓的圖案在牆上,非常可愛。不論是擺設,枱,或牆上的圖案,都是以可愛趣緻的熊貓作主題,不特別喜歡熊貓的我,也覺得很特別,也很可愛,相信定能吸引很多女孩的到來。大夥一行數人,每張枱只容納四人,所以只好分開兩枱,由於甜品種類也很多,大家也討論了一小段時間才能決定。說說和女友要的兩個甜品。我要的是椰皇燉雞蛋布丁,椰皇放在一個可愛的小碗上,整個椰皇就變成一個帽子似的,設計的確別出心裁,定能吸引不少女孩。雞蛋布丁放在椰皇中央,雞蛋布丁的蛋味香濃,濃郁的蛋味,入口香滑,,濃郁的蛋香完全捨不得吞下去。布丁下面是椰皇水製成的啫哩,椰奶配合著,

門前擺放著的外賣雪櫃及甜品,已經很是吸引。

說說和女友要的兩個甜品

椰皇燉雞蛋布丁
雞蛋布丁放在椰皇中央,雞蛋布丁的蛋味香濃,濃郁的蛋味,入口香滑,,濃郁的蛋香完全捨不得吞下去。布丁下面是椰皇水製成的啫哩,椰奶配合著,令無味的啫哩,顯得更甜美。令一向不多吃布丁的女友,也要吃多幾口。
椰皇燉雞蛋布丁
女友則要小熊朱古力蜂蜜吐司雪糕球,選擇了朱古力雪榚。還未送上之前,先送上兩隻熊貓圖案的碟,很是趣緻可愛,也令人會心微笑。
一件吐司分開四條,分上下兩層擺放,加上雪糕及鮮果,還有小熊圖案的曲奇,真的花了不少心思,有如要俘虜你的心。

單是外形,已經很吸引,又有點不捨吃下去,吐司香脆,配著生果雪糕,,以及糖漿,香脆之餘又不覺得乾,而雪糕配著糖漿又不會太甜,同時又不會影響互相的甜味,顯得各有特色。
小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕球
還是第一次到有主題的甜品店的,有著精心設計的圖案裝潢,令熊貓變得招徠,更加吸引到來朝聖,再加上甜品的味道及設計,就有如藝術品。

如此可愛別緻的店舖,除了甜品,還有午餐及下午茶,相信會再臨的吸引力非常大,朋友們當中有些已經決定再來品嚐下午茶。
小熊朱古力蜂蜜吐司伴雪糕球
2017-01-04 58 瀏覽
食完晚飯,朋友就帶我來試呢間甜品屋。最鍾意椰皇的我,緊系揀選椰皇系列的甜品啦。椰皇心太白裏面有寒天,椰果,Q珠,椰汁同埋雲呢拿雪糕。之前還在諗會唔會俾d雲呢拿雪糕同埋椰汁搶曬d味呢?不過食左一啖之後,發覺呢個配搭簡直是天衣無縫。所有材料份量剛剛好,寒天軟綿綿,椰果爽口,雪糕冰凍再加上原本的椰皇水,好有清涼的感覺。真系好好味出面食個椰皇甜品都要一般都要$4X,呢個椰皇心太白只是$36,甘好味,我真心覺得非常物超所值。甜品屋是用熊貓做主題,就連牙籤筒同餐具都是熊貓。朋友就叫咗小熊芒果蜂蜜土司伴雪糕球同埋小熊 雜果窩夫伴雪糕球。就連餅乾都是熊貓造型。
食完晚飯,朋友就帶我來試呢間甜品屋。
最鍾意椰皇的我,緊系揀選椰皇系列的甜品啦。
椰皇心太白

甜品屋是用熊貓做主題,就連牙籤筒同餐具都是熊貓。
小熊芒果蜂蜜土司伴雪糕
小熊雜果窩夫伴雪糕
就連餅乾都是熊貓造型。
2016-12-28
椰皇心太白
小熊芒果蜂蜜土司伴雪糕
2017-01-01 34 瀏覽
在佐敦晚飯後想食甜品,路過一個以熊貓做飾的甜品鋪,比佢可愛熊貓吸引入去食。我地點了兩款甜品食。榴槤班戟~~遠遠都聞到榴槤香味,綠色班戟皮簿,cream份量適中配上香濃多肉榴槤蓉”正“,仲有一個雪榚球呀。我兩,三啖就可以食完一件。小熊什果窩夫伴雪榚~~服務員把甜品放在枱上,非常得意。有熊仔餅干,芒果粒,火龍果粒仲有一個雪榚球,配香濃蛋味的窩夫。成個甜品好唔好食決定在窩夫身上,窩夫做到外脆內軟,仲有香濃蛋。五十蚊左右非常低食。食完甜品已經好滿足抱住個肚的回家。
我地點了兩款甜品食。
小熊什果窩夫伴雪榚~~服務員甜品放在枱上,非常得意。有熊仔餅干,芒果粒,火龍果粒仲有一個雪榚球,配香濃蛋味的窩夫。成個甜品好唔好食決定在窩夫身上,窩夫做到外脆內軟,仲有香濃蛋。五十蚊左右非常低食。
食完甜品已經好滿足抱住個肚的回家。
2016-12-28 60 瀏覽
佐敦區晚飯過後有時開動第二個胃的時間,來到這間以熊貓為主題的的甜品店。之前看過介紹,得知門口擺放著3米高的熊貓,真想與它自拍一番。因為肚裏不能撐船,所有點叫了一款甜品而已。綠茶梳乎厘 $44梳乎厘面層呈濃濃的咖啡色,底層呈深深的綠色,藍色杯子的反差,蠻引誘著眼睛。雖然沒有綠茶的苦澀青翠,但梳乎厘的蛋香味泛著一絲絲的綠茶味,又是另一番風味。可趣的是,無論室內牆身,還是碗碗碟碟,都有著熊貓的圖案或造型,非常可愛活潑。
因為肚裏不能撐船,所有點叫了一款甜品而已。
綠茶梳乎厘
綠茶梳乎厘 $44

宵夜
綠茶梳乎厘
2016-12-26 433 瀏覽
店子在門外擺放巨型的熊貓國寶,成功吸引目光,呢間佐敦的甜品鋪捕捉住朋友的喜好,俘虜她的心!餐牌上有多款中西式又價錢實惠的甜品,甜品控不但被賣相吸引,更是被甜品的味道所迷惑。甜品的種類大眾化,比較中式的有涼粉、豆花,又有鮮果冰沙、椰皇、吐司、奶凍和西米露、楊枝金露等。西式一點的有拿破崙、梳乎厘、心太軟。細看原來還有小食和健康特飲,每款甜品的賣相都挺精緻,很期待這頓甜食的下午茶之旅!朱古力香蕉脆脆窩夫雪糕 $46窩夫頂上插住一塊熊貓餅乾,和朱古力雪糕融為一體。蛋漿味道濃郁,烤的酥脆又香軟,窩夫賣相可愛,擠上朱古力醬更添美味。 芒果三重奏 $48淋上蜂蜜漿的芒果拿破崙色澤金黃,香脆的表層好邪惡,酥化程度直逼千層酥。一咬有三層的酥夾心,輕脆的口感隨之而來。層層疊疊竹的夾心層還有吉士醬和芒果粒粒。班戟夠薄皮,餡料有忌廉和芒果,口感好軟好綿。另有一球芒果雪糕,為三重奏添上多份滋味。半熟蜂蜜流心蛋糕 $58一切開就有流心效果,吃落有蛋香又好軟,挺考功夫。蛋糕裡面有香香的蜂蜜流心漿,質感呈半流心狀,味道好軟又香,即叫即製的味道原來是這樣,難怪每日限量,而且不設外賣、只限堂食 。看來與朋友家人慶生,又多
店子在門外擺放巨型的熊貓國寶,成功吸引目光,

呢間佐敦的甜品鋪捕捉住朋友的喜好,俘虜她的心!
餐牌上有多款中西式又價錢實惠的甜品

甜品控不但被賣相吸引,更是被甜品的味道所迷惑。
朱古力香蕉脆脆窩夫雪糕 $46
窩夫頂上插住一塊熊貓餅乾,和朱古力雪糕融為一體。
蛋漿味道濃郁,烤的酥脆又香軟,

窩夫賣相可愛,擠上朱古力醬更添美味。
芒果三重奏 $48
淋上蜂蜜漿的芒果拿破崙色澤金黃,

香脆的表層好邪惡,酥化程度直逼千層酥。
一咬有三層的酥夾心,輕脆的口感隨之而來。

層層疊疊竹的夾心層還有吉士醬和芒果粒粒。
班戟夠薄皮,餡料有忌廉和芒果,口感好軟好綿。
另有一球芒果雪糕,為三重奏添上多份滋味。
半熟蜂蜜流心蛋糕 $58
一切開就有流心效果,吃落有蛋香又好軟,挺考功夫。
蛋糕裡面有香香的蜂蜜流心漿,質感呈半流心狀,

味道好軟又香,即叫即製的味道原來是這樣,

難怪每日限量,而且不設外賣、只限堂食 。
看來與朋友家人慶生,又多一個選擇了!
  • 半熟蜂蜜流心蛋糕
  • 芒果三重奏
  • 朱古力香蕉脆脆窩夫雪糕
2016-12-22 84 瀏覽
在太子吃過晚飯後,實在太飽了,就一直散步到佐敦。消化完想吃甜品,SEARCH到附近有新開的,二話不說就搵搵搵。想不到,那麼少人經過的街,這家甜品店竟然全店滿座。等了大概15-20分鐘,終於有位了。在等位的時間已經商量好要吃什麼!這裡小本經營,但選擇一點都不少。*椰皇燉蛋布丁($42)平時點椰皇,總會帶著有點冒險的心情,擔心非常普通。這個椰皇燉蛋布丁實在有驚喜!布丁很滑,很彈,很有蛋味,而且帶點西米露的味;椰奶很香濃,再加上椰皇汁製成的啫喱,很清新。*薑汁梳乎厘($42)這個薑汁味的梳乎厘,真的很真材實料。切開已經很大陣薑味湧出,而且吃下去還有薑的辣味;梳乎厘很厚實,不會易塌下來,而且蛋味宦很香濃。*小熊甜甜心太軟伴雲呢拿($45)心太軟焗的時間控制得剛好,沒有過熟;朱古力味很濃,味道偏甜;配上較清新的雲呢拿雪糕,在口裡冰火交融的。
在太子吃過晚飯後,實在太飽了,就一直散步到佐敦。

想不到,那麼少人經過的街,這家甜品店竟然全店滿座。

等了大概15-20分鐘,終於有位了。

在等位的時間已經商量好要吃什麼!
這裡小本經營,但選擇一點都不少。
*椰皇燉蛋布丁($42)

平時點椰皇,總會帶著有點冒險的心情,擔心非常普通。

這個椰皇燉蛋布丁實在有驚喜!
椰皇燉蛋布丁
布丁很滑,很彈,很有蛋味,而且帶點西米露的味;

椰奶很香濃,再加上椰皇汁製成的啫喱,很清新。
椰皇燉蛋布丁
*薑汁梳乎厘($42)

這個薑汁味的梳乎厘,真的很真材實料。

切開已經很大陣薑味湧出,而且吃下去還有薑的辣味;

梳乎厘很厚實,不會易塌下來,而且蛋味宦很香濃。
薑汁梳乎厘
*小熊甜甜心太軟伴雲呢拿($45)

心太軟焗的時間控制得剛好,沒有過熟;

朱古力味很濃,味道偏甜;

配上較清新的雲呢拿雪糕,在口裡冰火交融的。
小熊甜甜心太軟伴雲呢拿
2016-12-21
15 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
薑汁梳乎厘
小熊甜甜心太軟伴雲呢拿