2018-12-01 1037 瀏覽
食物實而不華,媲美真正的大排檔。價格非常相宜,我和老公叫了個蠔餅,雜錦潮州打冷滷味,一份豬紅,一蝶沙嗲牛肉炒河,兩罐汽水,結賬為三百多元。食物碟頭不細。是次重點欣賞豬紅,很滑,不太咸,亦香口。另外是沙嗲牛炒河,上枱時河粉上鋪滿沙嗲醬有些菠蘿,不像傳統潮式沙嗲牛炒河,但一品嚐下,沙嗲醬汁在有香辣亦有香甜,非常好吃!蠔餅不完全是傅統潮式味道,但用的蠔大粒和鮮味,值得推薦。會再訪!服務員態度好,地方算是整潔!

服務員態度好,地方算是整潔!
2018-11-07 652 瀏覽
今日 專登就係為左呢個蟹飯以黎雖然2個人食 份量真係多左d⋯⋯但我建議4人以上先好叫..因為一定食5曬不過真係好好味蟹好新鮮 好多肉 好好味而且飯係用 占米 好有口感推薦呢個都好好味

今日 專登就係為左呢個蟹飯以黎
雖然2個人食 份量真係多左d⋯⋯
但我建議4人以上先好叫..
因為一定食5曬

不過真係好好味
蟹好新鮮 好多肉 好好味
而且飯係用 占米 好有口感

推薦

呢個
都好好味
2018-09-02 812 瀏覽
今次終於多人可以食到呢間潮州打冷啦!個招牌自製豆腐真係好滑好好味,果然係招牌菜!涼拌魚皮味道又唔錯,個魚皮又整到好滑好彈牙,真係好值得推介雪花蒸蝦又係好好味,佢係用上湯同芡汁蒸蛋白,味道香蛋又滑,我自己都食左半碟😆😆😆而我對個冰鎮螺個感覺一般般,口感係唔錯既,但可能我食完蛋再食螺,個味覺得有d怪怪地。我就唔食內臟啊豬耳同豬手既,所以就無食到其他菜,但朋友都話個兩道菜都好食,好快就清曬個滷水拼盤同豬手了
今次終於多人可以食到呢間潮州打冷啦!
個招牌自製豆腐真係好滑好好味,果然係招牌菜!
涼拌魚皮味道又唔錯,個魚皮又整到好滑好彈牙,真係好值得推介
雪花蒸蝦
雪花蒸蝦
豆腐+涼拌魚皮
  • 自製豆腐
2018-06-26 706 瀏覽
今日懶煮飯係附近買兩個小菜做晚餐,一路間唔中都有食呢間,佢改名做熱記前已經食緊。以而家小菜價格,呢度算係正常既~食物質素都ok。今日叫左一個豉椒炒鵝腸 同 霸王雞。*霸王雞*呢個霸王雞的確幾惹味,雖然底係白切雞,但雞滲左姜蔥同豉油的香味,撩開左d莞西蔥後,滿滿蔥油香,雞肉又滑滑的我又幾鍾意,雞胸位都唔覺鞋。*豉椒炒鵝腸*有黃紅椒同洋蔥片做伴菜,味道偏甜,如果乾身少少覺得會更好。鵝腸本身去左肥膏,爽脆但唔夠香,鵝腸份量都足,不過本人還是喜歡白灼鵝腸更多,始終豉椒味重會蓋過鵝腸本身既香味。👀平時食牛仔骨、炸子雞、羊腩煲個d都係ok 既👌🏻

今日叫左一個豉椒炒鵝腸 同 霸王雞。

*霸王雞*
豉椒炒鵝腸

*豉椒炒鵝腸*

平時食牛仔骨、炸子雞、羊腩煲個d都係ok 既👌🏻
2018-06-25
外賣自取
2018-05-20 591 瀏覽
當晚走著走著便隨便進入了這間打冷店! 雖然我們只有二人同行, 但也叫了不少小菜, 如水煮牛肉、干扁四季豆、椒鹽鮮魷、 炸蠔餅、 豉椒炒花甲。 味道很惹味, 偏濃!對於濃味的我簡直是一流, 由於我比較吃得辣, 唯一挑剔的是水煮牛肉辣味遜色了一點點, 但知道每個人吃辣的情度不一, 下次點餐時我會記得加辣。 另外, 炸物的粉漿和其他大排檔是有差別的, 偏厚, 但當晚的晚飯整體是很滿意的, 推薦住附近的人前去一試!
2017-10-05 1003 瀏覽
同一班朋友去到熱記,呢間餐廳鑊氣十足,份量亦都令人驚喜,全晚最好食嘅就係佢嘅滷水鵝、同埋肉蟹焗飯,同埋一啲打冷嘅食物、唯一嘅缺點就係比較少大枱一定要早啲定,其他嘅都冇乜投訴,撞手神,招呼亦都可以,九個人一齊去食飯食咗10幾個餸,買單嘅時候都係唔使$200一個人,下次同朋友聚會首選。 餐廳嗰度有一啲送飯係要預訂大家如果要去book枱,一定要問清問楚如果唔係無得食就唔好啦。我哋大概食到10點鐘,可能係區分問題所以都仲有好多客人執緊枱,好似都係一啲街坊落嚟消夜,相信食物嘅水準都係有保證嘅,下次會再約埋D朋友去試食下其他餸菜。
2017-10-02
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-09-25 763 瀏覽
這幾天都要在土瓜灣跑來跑去工作, 同事們說揾晚再食熱記, 擇日不如撞日馬上打電話訂明天 9月22日 晚上 8:30 8位, 準時到達看到全場爆滿座無虛席訂了座也稍等15分鐘才能入座, 好彩部份同事例遲, 大家在門外吹吓水等吓例遲人就唔經唔覺可以有枱入座了. 先來幾支冰涷啤酒配鹵水雙併(大墨魚拼生腸)再加個韭菜豬紅, 大墨魚爽彈鹵得入味, 很怕有些食店把大墨魚鹵得死實似食橡膠, 反而生腸平平無奇. 韭菜豬紅必食, 豬紅入口熱辣辣又脆口, 豬紅汁鹹香惹味帶點辣, 一口豬紅一口啤酒;  冰火相融多飲2杯黃金涼瓜 - 脆口的外層略帶鹹旦黃的治味咸香, 而內層的涼瓜微帶甘苦, 估佢唔到咁夾咁好味小炒王 - 差不多每間食店都有自家的小炒王, 熱記的一上枱熱香撲鼻望樣都好得, 蝦干大大隻, 入口我吃到微微的蝦醬香, 唔駛一個回合全碟掃光光脆皮炸大腸 - 略嫌炸得過火, 吃唔到大腸入口的厚質感賽香狗仔煲 - 我從無食過狗肉所以我唔知狗肉煲是何味 ? 但這個煲充滿蒜香芫茜和蔥香好香我就知, 豬手入口是爽口不是炆淋的, 喜歡嗗骨的同事一舊接一舊家鄉咸雞煲 - 全晚這個咸雞煲反而唔多得, 雞算滑皮是脆但吃不

脆皮炸大腸 - 略嫌炸得過火, 吃唔到大腸入口的厚質感

家鄉咸雞煲 - 全晚這個咸雞煲反而唔多得, 雞算滑皮是脆但吃不出咸香, 放入煲仔內也顯得格格不入有點多此一舉, 可能我們心中的咸雞應是蒸雞不是脆皮雞吧 !
孜然手抓骨 - 豬仔脾骨望似乾了點, 但入口有肉汁
, 微帶的孜然顫香一吃銷魂
, 目測多枱也有點這個手抓骨, 我想是熱記的皇牌菜吧 !
大食的同事們再來一窩潮州蠔仔肉碎粥再加豉油皇炒麵及肉絲炒麵作結尾, 蠔仔大大粒又夠多, 更要讚粥底應是用魚湯煲成, 入口帶魚鮮甜
2 碟炒麵又係好味到2 嘢掃清

8個人飲飽食醉快要跑不動了才 $1450, 真係無揀錯無食錯
熱記, I'll be back
黃金涼瓜
炸大腸
孜然手抓骨
蠔仔肉碎粥
2017-09-22
15 分鐘 (堂食)
黃金涼瓜
肉絲炒麵
韭菜豬紅
豉油皇炒麵
賽香狗仔煲
孜然手抓骨
蠔仔肉碎粥
2017-09-13 815 瀏覽
土瓜灣嘅熱記大排檔,食物種類多元化,唔單止有潮州打冷,亦有大排檔小炒,仲有自創嘅菜式。熱記嘅英文名好特別,叫「Hot Eat」,即係趁熱食咁解😆 而呢度嘅食物就如同店名一樣,夠哂熱夠哂鑊氣。 蟹皇海鮮燜飯「蟹皇海鮮燜飯」係呢度嘅招牌菜,一打開蓋香味撲鼻,每一粒飯都均勻地沾上湯汁,亦吸收了膏蟹嘅香味。燜飯內放有蔥段,令味覺上不會感到太單調。膏蟹非常大隻,肉質結實鮮美而且多膏,呢煲飯食一次就會令人愛上!和風格格肉另一款推介嘅自創菜式,和風格格肉,亦係不可不試嘅。格格肉之所以有呢個名,係因為每塊肉食起上黎都脆到「格格」聲,所以叫佢做「格格肉」。炸脆嘅豬頸肉掃滿和風燒汁,上面更灑上芝麻,伴著烘脆嘅雞蛋絲同九層塔一齊食,食起上黎「格格」聲之餘,口感亦特別香脆。山珍啫龍躉扣 「龍躉扣」,亦即龍躉胃,唔係好多地方有得食,非常罕有。呢碟龍躉扣,能夠做到色、香、味、美,用料同烹調技巧絶對唔能夠馬虎。喺材料方面,除左新鮮龍躉扣外,仲加有鮮淮山、薑、雜菌、唐芹、芫茜、葱、同埋指天椒。上菜時店員喺我地面前,將龍躉扣連配料及秘製醬汁倒入預先用高溫燒熱嘅砂鍋炒香。龍躉扣嘅口感十分爽口彈牙,特別有嚼口。配料唔單止令

山珍啫龍躉扣
「龍躉扣」,亦即龍躉胃,唔係好多地方有得食,非常罕有。

呢碟龍躉扣,能夠做到色、香、味、美,用料同烹調技巧絶對唔能夠馬虎。喺材料方面,除左新鮮龍躉扣外,仲加有鮮淮山、薑、雜菌、唐芹、芫茜、葱、同埋指天椒。上菜時店員喺我地面前,將龍躉扣連配料及秘製醬汁倒入預先用高溫燒熱嘅砂鍋炒香。龍躉扣嘅口感十分爽口彈牙,特別有嚼口。配料唔單止令呢碟龍躉扣增添唔少色彩,唐芹及芫茜更能令龍躉扣香味撲鼻,食起上黎更加惹味!

• 和風格格肉
2017-08-01 718 瀏覽
公司晚飯....farewell supervisor.第一次用網上外賣平台,估吾到送到黎一樣咁好味。呢間"熱記大排檔"食潮州菜值得推介,碟碟份量充足,而且味道吾錯,大家都食得好滿足。
外賣送餐
菜脯肉鬆煎蛋角
欖菜肉鬆炒鈑
沙薑雞
炒菜心
鹵水鵝
炸大腸
2017-07-18 1763 瀏覽
最近多次與同事往土瓜灣跟進工程, 發現土瓜灣道有間潮州店名字好別叫”熱記大排檔”, 同事之間相互取笑大家要揾晚會會這個熱廚房.今晚一行 6人7:00可以收工, 一至決定去熱記開餐. 7:30 到達, 差不多全場爆滿, 剛好有枱快要埋單, 等了一會就可以入座.6個大食友一坐下先來個滷水三拼 (鵝片.生腸拼大墨魚), 滷水汁味鮮不死咸, 鵝片軟嫩, 大墨魚煙韌得來又帶點爽,但略嫌薄片,厚切點點口感會更好. 反而生腸無咩味道, 早知拼胆固醇個好朋友豬大腸啦! 韮菜豬紅份量足又夠味, 豬紅脆口帶微辣, 反而韮菜有渣炒蜆仔肉 – 送潮州粥一流薑蔥魚皮 – 魚皮爽脆無腥味, 入口陣陣麻油香, 如果加埋炸花生會更好來一個胡椒豬肚咸菜大蜆湯 – 嘩! 真係好多大蜆,胡椒味濃湯味清鮮,飲完一碗馬上再添一碗,和風格格肉– 好特別的名字賣相也吸睛, 灑在肉面上我們大家也在猜是什麼? 因肯定不是日本的木魚花, 最後揭盅是炸蛋絲, 又真係幾難估, 格格肉不是炸到乾脆但咬入口竟有微微喔喔聲, 肉嫩微甜有肉汁, 幾重感覺好特別.黃金茄子, 四四方方茄子外脆內軟一啖一口送啤酒一流, 咸蛋黃比例啱啱好多食幾口都唔覺膩,

今晚一行 6人7:00可以收工, 一至決定去熱記開餐.

, 大墨魚煙韌得來又帶點爽,

韮菜豬紅份量足又夠味, 豬紅脆口帶微辣, 反而韮菜有渣
炒蜆仔肉 – 送潮州粥一流

來一個胡椒豬肚咸菜大蜆湯 – 嘩!
真係好多大蜆,胡椒味濃湯味清鮮,飲完一碗馬上再添一碗,

和風格格肉– 好特別的名字賣相也吸睛
黃金茄子, 四四方方茄子外脆內軟一啖一口送啤酒一流
, 咸蛋黃比例啱啱好多食幾口都唔覺膩

豉淑炒潮州聖子 – 夠惹味又無沙. 好

啫啫通菜– 夠哂咸香夠哂鑊氣, 2, 3吓已搶清, 又係送啤酒必選

椒鹽粟米– 如果椒鹽再多d 會更加好

埋單6個人食到飽飽連啤酒汽水才 $930, 好抵食
, 出門口看到10:30 後有宵夜時段特價啤酒特價小菜, 睇怕一定會和酒肉朋友常來了
胡椒豬肚咸菜大蜆湯
和風格格肉
滷水三拼(鵝片.墨魚.生腸)
薑蔥魚皮
黃金茄子
啫啫通菜
豉椒炒潮州聖子
椒鹽粟米
2017-07-13
10 分鐘 (堂食)
胡椒豬肚咸菜大蜆湯
和風格格肉
滷水三拼(鵝片.墨魚.生腸)
黃金茄子
啫啫通菜
豉椒炒潮州聖子
  • 咸菜胡椒豬肚大蜆湯
  • 滷水拼盤
2017-07-15 584 瀏覽
土瓜灣新開張嘅熱記大排檔,食物種類多元化,唔單止有潮州打冷,亦有大排檔小炒,仲有自創嘅菜式。而呢度嘅食物就如同店名一樣,夠哂熱夠哂鑊氣。 「蟹皇海鮮燜飯」係呢度嘅招牌菜,一打開蓋香味撲鼻,每一粒飯都均勻地沾上湯汁,亦吸收了膏蟹嘅香味。燜飯內放有蔥段,令味覺上不會感到太單調。膏蟹非常大隻,肉質結實鮮美而且多膏,呢煲飯食一次就會令人愛上!😍另一道最喜愛既係手抓骨,送酒一流,皮脆肉嫩仲有薑蔥桶蠔煲,份量十足
另一道最喜愛既係手抓骨,送酒一流,皮脆肉嫩
仲有薑蔥桶蠔煲,份量十足
  • 蟹皇海鮮燜飯
  • 手抓骨
2017-07-02 385 瀏覽
有朋友介紹的新食肆,趁七一假期一行六人去試它一試。到達時已座無虛席,好彩訂咗位,等咗兩三分鐘便可入座。全晚點咗九道菜式,先來一道老闆推介驚豔之極的凍馬友,魚質幼滑充滿魚香魚油,同行有位小朋友本身不愛食魚,但呢道凍馬友竟令佢一人食咗半條,好味之處真係不需多講,本人強力推薦!之後有椒鹽九肚魚和椒鹽鮮魷,惹味而不油膩,佐酒一流。涼拌魚皮,一個字爽!冰鎭東風螺,螺味鮮甜;孜然骨、黃金涼瓜、西蘭花鮮魷和真功夫炒飯全部鑊氣火候十足!一晚飲飽食醉之夜,此店食材新鮮,廚功十足,伙計服務落力,絕對係回頭之選,期待下次嘗試其他菜式。

2017-07-01
5 分鐘 (堂食)
  • 凍馬友
  • 黃金涼瓜