2017-04-04 660 瀏覽
2017年3月。在(燒味工房)買過燒鸭、义燒。燒鸭肉質極 “梅”,好像猪肝的“粉淋”質感。义燒同樣也是很“梅”,雪藏味重!后來到店反應意見,但最后被女老闆(她不承認自己是老闆)反搏一番!以後絕不幫襯!!
2017-03-30
外賣自取
2017-03-25 612 瀏覽
是日中午,和爸爸到油麻地的燒味工房午餐.爸爸最愛這家店子的叉燒,筆者試過多次後,也表示甚為欣賞,所以希望推介給大家.燒味工房位於油麻地上海街一帶,鄰近油麻地地鐵站,交通方便.餐廳自設工場烹製燒味,尤其以叉燒和乳豬著名.星期一至日,燒味工房也供應7款午餐,除了燒味飯/粉是固定外,每天款式也是不同的.是日爸爸點了一碗日式滑蛋吉列豬扒帶子丼($43),份量非常充足!以日本醬油和黑椒汁調製的醬汁香濃, 豬扒和帶子也炸得鬆脆,筆者試了一點也覺得非常不錯, 不過略為飽滯.推薦指數: 4/5筆者點了叉燒瀨粉--$43 (不想吃飯,因為是日胃口不算太佳), 瀨粉烚得爽彈,帶點豬骨湯底味道的瀨粉就這樣吃,已經十分好味了!即使今天的叉燒以瘦肉部份偏多,也不會乾韌如柴,而是帶蜜甜的汁,十分味美! 從不試過在這裡吃到不好味的叉燒呢!  推薦指數: 5/5而餐茶:熱奶茶更是沖泡得熱辣香濃,自問是奶茶腔的筆者認為這是高水準的香滑奶茶, 普通茶記無叉媲美的出品.推薦指數: 5/5而且餐廳價廉物美,重點味道好,也可以外賣一點叉燒回家(筆者有時也會買點叉燒回家炒蛋), 絕對值得大家來試試!
是日中午,和爸爸到油麻地的燒味工房午餐.

叉燒 (走汁)
燒味工房位於油麻地上海街一帶,鄰近油麻地地鐵站,交通方便.

餐廳自設工場烹製燒味,尤其以叉燒和乳豬著名.
滑蛋吉列豬扒帶子飯

以日本醬油和黑椒汁調製的醬汁香濃, 豬扒和帶子也炸得鬆脆,

筆者試了一點也覺得非常不錯, 不過略為飽滯.

推薦指數: 4/5
叉燒瀨粉
就這樣吃,已經十分好味了!

熱奶茶

推薦指數: 5/5

絕對值得大家來試試!
叉燒 (走汁)
滑蛋吉列豬扒帶子飯
叉燒瀨粉
熱奶茶
2016-07-05 1453 瀏覽
上星四大約2140入到去,店員其實幾好禮貌嘅,點咗一個二人套餐 價值$188,套餐包括例湯兩碗 燒味雙拼例牌 一個小菜 我哋揀個雜菜粉絲煲,張單顯示係2146入單,先嚟例湯後白飯然後燒味,燒味份量略嫌份量偏少,基本上係一碟普通雙拼飯多一兩舊咁上下,然後旁邊有兩個新坐低嘅客人,我見等咗都20分鐘 雜菜煲仲未到就催一催佢,對方解釋爐頭得一個,其實都合理嘅#如果隔離果兩個新坐低嘅客人唔係已經食緊嘅話 !建議下次店員可以用創新啲嘅藉口回應客人追單問題。總結:呢間嘢無下次
總結:呢間嘢無下次
2016-06-30
2016-06-01 1200 瀏覽
因為做嘢而路過!午飯時間、我叫左又拼飯、原本唔打算寫食評、就無開頭電話食先、因為賣相就0k、但食左一半就覺得無咩特別,燒肉皮硬過石頭、叉燒淋過豆腐、!有啲失望有持改革!
燒肉皮硬過石頭、叉燒淋過豆腐、
!有啲失望
有持改革!
叉燒燒肉飯
2016-05-07 875 瀏覽
今日公司因為要外勤,所以要出街食飯酒麻地唔多熟,最後行到一家燒味鋪下午都幾多人食野叫左個燒鵝瀨粉燒鵝好香,D皮好脆食起黎D肉都幾夠味,又多汁不過瀨粉就麻麻地,唔多滑口,而且份量好小食完唔多夠飽

今日公司因為要外勤,所以要出街食飯

酒麻地唔多熟,最後行到一家燒味鋪

下午都幾多人食野

叫左個燒鵝瀨粉

燒鵝好香,D皮好脆

食起黎D肉都幾夠味,又多汁

不過瀨粉就麻麻地,唔多滑口,而且份量好小

食完唔多夠飽
2015-11-30 758 瀏覽
午飯特來試試這燒味專門店門外看到掛出來的燒鴨不算很突出,叉燒賣相也不錯小店關係,店內坐位比較迫,一坐下就叫了個肥叉鴨飯,雙併48蚊連熱飲看見別枱的凍飲杯同一般茶餐廳不同,很欣賞這點肥叉鴨飯一到,賣相還可以先試叉燒,肉質算鬆軟,有點肥膏位但完全沒有香口的感覺,雖有焦位但也沒有應有先焦香味,蜜味一般燒鴨肉質算諗,皮不脆也不香口,燒鴨當然要用酸梅醬而店方用的偏甜整體來說質素OK,但性價比來說雙併48,單併42就偏貴了
午飯特來試試這燒味專門店

門外看到掛出來的燒鴨不算很突出,叉燒賣相也不錯

看見別枱的凍飲杯同一般茶餐廳不同,很欣賞這點

肥叉鴨飯一到,賣相還可以

整體來說質素OK,但性價比來說雙併48,單併42就偏貴了
叉鴨飯
午餐
2015-07-20 665 瀏覽
點先算係一個好既叉燒飯?叉燒絕對吾錯,一入去坐低就見到師傅拎一盤叉燒出黎(呢個就係揀叉燒飯既原因)望落好新鮮~一試之下肉質軟綿,半肥瘦既口感岩岩好白飯口感軟棉,煮得岩岩好$42蚊連凍飲,係呢條街吾算平,不過呢個質數都值(凍檸茶正正常常....無咩特別)座位就..一張4人既位置,絕對一個又一個陪你坐.... ----中午時段非常多人,最好揀3:00後才安全不用排隊@@"(2:00到達,等了一會才有位,入便爆場之外,出面一樣很多人等外賣。)
點先算係一個好既叉燒飯?

望落好新鮮~一試之下肉質軟綿,半肥瘦既口感岩岩好

白飯口感軟棉,煮得岩岩好

$42蚊連凍飲,係呢條街吾算平,不過呢個質數都值

(凍檸茶正正常常....無咩特別)

座位就..一張4人既位置,絕對一個又一個陪你坐....

----
中午時段非常多人,最好揀3:00後才安全不用排隊@@"

5 分鐘 (堂食)
2015-04-20 467 瀏覽
呢間食店同區黎講味道算不錯,早餐食炸雞翼豬扒等都係不錯的選擇。但佢的高消費在於時間,外賣飯盒兩個企係門口等左二十分鐘,追問收銀叫等等。再過十分鐘再追,答話無漏單,得一隻鍋,外賣唔會出先,要同堂食的一齊排住出,係要咁耐。最後總共等左五十分鐘先有。五十分鐘第二間堂食食完埋單返埋屋企都仲得啦。  希望此店能盡力改善,並唔係抱住「等得你就等啦」的心態去做生意!!
50 分鐘 (外賣自取)
2015-03-12 454 瀏覽
店名令人有無限想像, 可能老闆都唔知"工房"其實係日本語, 未入去前, 期望已經升高了不少. 本來打算搵間四正茶餐廳食碟炒牛肉飯, 但路經, 見這間話自己係燒味專家, 即刻使我肅然起敬..... 忽然…忽然…好想食义燒呀…哈哈..叉燒燒鵝飯, 上檯時的模樣, 賣相可以吧, 份量適中, 叉燒有光澤, 但燒鵝部份缺皮, 加一條青青菜心.戰戰兢兢的心情挾開那叉燒…, 咽….果然係好嘢播, 唔知係未我好彩? 又或者真係質素穩定的店? 半肥瘦(大約三肥七瘦), 加些少燶的邊位, 入口略為甜(非常合我心水, 唔知啱唔啱大家口味?), 咬落半軟半硬, 好耐無食過咁正既叉燒.然而, 燒鵝就不及叉燒那麼出眾了, 但都不算差, 屬鵝脾部位. 至於係左定右脾? 則無研究, 據聞鵝左脾活動較多, 肉質較佳, 加上鵝在如廁時, 會提高左脾, 右脾會沾到鵝尿, 味道會有押味 (咁好笑既說明, 當然唔係我發明, 係網上搵到, 如有興趣自己可以再搵搵, 相信再荒謬既說法都可能有….哈哈). 燒鵝皮沒有了一半, 食落的口味風味當然減半. 但肉質仍算軟熟, 至於有無押味??? 燒到咁…哈哈…咖啡,未加糖,先一口,十分微微
咖啡,未加糖,先一口,十分微微酸,加糖後消失了.
在期望十分高之下, 食後仍覺得幾好, 加上收銀的女士(唔知係唔係老闆娘), 十分好禮貌, 好過樓面店員, 雖然六十元的下午茶, 好貴....要比個Good你啦!!
2015-03-04
2014-10-05 637 瀏覽
工作忙了半個多月, 終於有時間講講這感受. 在油麻地工作十多年了, 每日中午都是以外賣為主, 那天忙了一個上午, 到三点幾才有時間出外賣飯, 見這店位置以前是强記, 現在變了燒味工房, 剛開業不久, 門面幾乾淨企理, 就試試吧! 要一個叉燒燒鵝飯, 應該是老板娘的收銀說: 53 元! 嘩!完全是無跟例湯或飲品的. Ok, 可能是好過太興的質素吧, 帶住疲倦的身軀拎住盒飯, 急趕返公司, 諗住速速食完再開工. 飯盒打開, 實在是令人驚嘆, 一行全肥糕的燒鵝擺在眼前(應該是鵝的前腹下部近尾處, 平時師傅會掉的部份), 100%沒有一塊可以吃的, 真的令人火冒三丈, 食了幾十年燒臘飯, 真是從未試過這經典例子, 平時再差的也有一兩塊可以吃的, 點差都未至這般無良的地步, 礙于工作緊迫, 唯有用那幾塊叉燒草草了事. 打工仔, 工作辛勞後, 看到一盒這樣的盒飯, 能不唏噓!
2014-09-26
1 分鐘 (外賣自取)
$53 (其他)
2014-09-21 333 瀏覽
放學後,心血來潮想吃個燒味飯,朋友聽到也有興趣一起去吃,於是想起了上次吃午飯的燒味工房,二話不說就走去油麻地過一下口癮。以燒味餐廳來說,這裡的環境都比較寬敞整潔,凳子都坐得比較舒服,晚上沒有午飯時間那般嘈吵,只是冷氣有點太冷。叉燒油雞飯($40)主要是嘗試一下這裡的叉燒還有油雞(其實是因為燒肉售罄才選擇油雞)這裡的叉燒肉質不錯,唯肉味與蜜汁的味道偏淡。今次吃到的叉燒與上次相比,咬下去肉質仍舊,但明顯地色澤淡了和比較乾身。相信中午時候來,叉燒會新鮮一點。油雞入口鮮嫩爽滑,敗筆是忘記叫”走翼”,只有一兩件啖啖肉,其他的都是皮包骨!令到叉燒和雞肉的比例不均一,雞肉變成了配菜。菜心比較乾身,但是咬下去都是爽脆,沒有過硬或過軟。我自己很喜歡蔥油撈飯,蔥油的鹹度可以稍微降低一些,不過加上軟綿綿的飯,整體上叉燒油雞飯都是好吃的。鮮茄牛肉飯($38)鮮茄牛肉飯,新鮮的蕃茄咬下去,酸甜度剛好,但可以再多些蕃茄,配上牛肉也是不錯的配搭。不過蔥和醬汁就比較多,可以改善一下。餐飲凍檸檬茶(跟飯+$8)普通的茶餐廳通常都會給三塊檸檬,而這裡會給你四塊,可能是因為它下的糖水比較多,所以再加上一塊給你中和一下。以一
叉燒油雞飯($40)
叉燒油雞飯
叉燒油雞飯
這裡的叉燒肉質不錯,唯肉味與蜜汁的味道偏淡。
令到叉燒和雞肉的比例不均一,雞肉變成了配菜。
鮮茄牛肉飯($38)
鮮茄牛肉飯
餐飲凍檸檬茶(跟飯+$8)

以一間燒味飯店來說,在食物方面,環境上都可以算是好的,以四十多元的價格,也算合理。
2014-09-16