2012-05-16 450 瀏覽
同媽媽預先慶祝母親節, 因為上次同媽媽去盛八食過, 果度冇拉麵同其他小食, 所以為迎合媽媽喜好. 就選擇左呢度.因為呢度除左燒肉之外, 仲有小食沙律拉麵石鍋飯我地4個人叫左一個$388既套餐, 仲另外加左韓式豆腐,冷拉麵,水壺漬牛肋條,羊扒,豬頸肉,海鮮盛合韓式豆腐 - 都頗有豆腐味, 加上韓式辣椒醬, 食完好開胃羊扒 - 香草味超濃, 肉嫩多汁海鮮盛合$98(大蝦2隻, 魷魚, 扇貝2隻) - 魷魚就普通; 扇具好味; 大蝦好爽呀!d蝦膏仲好香!豬頸肉 - 雖然豬頸肉唔係咁健康, 但佢真係好香口, 充滿油份, 食完想再食.牛肉骰子$1xx- 套餐入面有4粒, 媽媽話入口即溶, 我地仲encore叫多一碟, 呢個真係不得不試燒糯米慈 - 套餐入面有2塊, 要好小心咁燒, 燒到外脆內軟; 出面脆卜卜, 有d似米餅咁既感覺, 加點附上既綠茶粉&紅豆. 可以中和返今餐滿口既肉味!Asahi$38 - 0.5l 杯裝, 獨有既啤酒味, 係燒肉既最好配搭!結果, 媽媽同我地都食得好滿足. 有機會會再黎
因為呢度除左燒肉之外, 仲有小食沙律拉麵石鍋飯

韓式豆腐 - 都頗有豆腐味, 加上韓式辣椒醬, 食完好開胃
羊扒 - 香草味超濃, 肉嫩多汁

結果, 媽媽同我地都食得好滿足. 有機會會再黎
2012-05-09
  • 牛肉骰子. 厚切牛舌
2012-05-02 129 瀏覽
英國好朋友放假回港, 佢要求食韓國燒烤, 上年佢番嚟時同佢食過啦! 所以今次帶佢食日式燒肉。我哋訂咗位7點到, 老公上去攞位先, 我接埋佢哋先上去。去到時只有3枱客, 我哋坐window seat, 居位臨下, 幾好。我叫咗個$388二人套餐, 再散叫海鮮、野菜、什菌、牛肉、羊扒、雞肉同青瓜泡菜等, 散叫o既o野食每碟份量唔多, 所以價錢都係幾十蚊, 每人分少少, 試多幾款都得.上菜啦! 套餐有前菜枝豆同泡菜, 送啤酒一流, ASAHI大杯都係$38/杯, 抵飲。生料賣相一流, 雖然我唔食牛肉, 但見佢幾靚, 老公同朋友們都話好味, 厚切牛舌男友人唔食, 始總都係鬼仔, 怕咗牛舌, 老公同女友人就話牛舌冇咩特別, 似豬脷喎! 蝦超大隻, 雖然唔太新鮮, 但不過不失啦! 佢哋一致認為牛脊肉最好味, 而老公就超鍾意個青瓜泡菜, 所以第二round再encore。是晩傾吓食吓飲吓就到9點, o野食質素同環境都幾好, 而且又唔太貴, 好開心!

2012-04-29
2012-04-04 148 瀏覽
團購咗本陣優惠,$100當$200,好抵。一行三人,可以用3張優惠券。本陣處於高層,望出去個view 幾開揚。訂了12點,去到時,好像剛開,只有一個經理,連一個服務員也沒有。那個經理忙得不得了,有接不完的電話;見我們進來,也先安排座位給我們。環境不錯,窗口位,望到其他尖咀地標,幾開揚。個爐好高,同對眼同一高度,抽煙很好,但個爐太高,燒嘅時候有少少辛苦同攰。預先已上綱看了menu, 已想好食咩,一口氣點了很多,有salad, 牛脷、和牛粒、牛脊肉、醬漬牛脊肉、牛三寶、小牛排肉、石頭飯& 三色麵。唔知係咪時間尚早,廚房都未準備好,D 肉全部都未解凍,仲有雪同好硬。牛肉質素尚可,有牛味,油花均勻;但和牛粒,價錢貴,百多元先得6粒,質素完全唔係和牛,入口唔甘香,有根。牛脷最好味,又厚切,好香,讚!牛三寶最唔得,有牛胃、牛腸同牛柏葉,牛腸韌到完全咬唔開,差!三色麵幾好,清清地;個沙律都唔錯,好清新!至於個甜品,糯米糍,好似年糕咁,一塊塊。燒得要好有技巧,要不停反,但最好係離火燒,咁就唔會燶。配埋綠茶粉同紅豆茸,不錯,可惜份量太少, 只得兩塊!雖然用咗三張團購券,但都仲要補多成百蚊,真係有點兒貴~
團購咗本陣優惠,$100當$200,好抵。
一行三人,可以用3張優惠券。
本陣處於高層,望出去個view 幾開揚。
環境不錯,窗口位,望到其他尖咀地標,幾開揚。
牛脷最好味,又厚切,好香,讚!
三色麵幾好,清清地;個沙律都唔錯,好清新!
至於個甜品,糯米糍,好似年糕咁,一塊塊。
燒得要好有技巧,要不停反,但最好係離火燒,咁就唔會燶。
配埋綠茶粉同紅豆茸,不錯,可惜份量太少, 只得兩塊!
mochi
雖然用咗三張團購券,但都仲要補多成百蚊,真係有點兒貴~
團購
mochi
2012-03-31 105 瀏覽
是晚行街行到好肚餓,唔知呢棟大廈入面原來開左咁多家餐廳,所以決定入內試試去到廿一樓,見係烤肉但又唔煙,所以入內一試!叫左個 prime 乜乜既牛肉,肉好嫩,又好有牛肉味!正!!!!牛舌(洋荵),都可以,不過薄左少少...豬頸肉都好味,好嫩滑雜菇:係一個錫紙包住,放係爐上自己燒,好香同幾 juicy因為男友同我都頸鍾意食蒜頭,所以叫左個橄欖油蒜頭(小錫紙兜):好味呀!!!又甜又軟鮮露筍就令我好失望:$18 咁平,都諗住唔會有好多條,不過兩條就真係過份左少少...小食:韓式辣豆腐,唔夠辣,普通豆腐,無特別韓式牛勒骨辣拉麵:唔似韓式既辣味,牛勒骨好老,唔好食!要提一提,佢地有三隻醬料,其中一隻係鹽為主要材料(唔記得叫咩),只要落好少已經可以帶出肉既線味,好唔錯另外,牛舌如果加買附送既洋荵一齊燒,會香口惹味 D
去到廿一樓,見係烤肉但又唔煙,所以入內一試!

牛舌(洋荵),都可以,不過薄左少少...
豬頸肉都好味,好嫩滑

雜菇:係一個錫紙包住,放係爐上自己燒,好香同幾 juicy

小食:韓式辣豆腐,唔夠辣,普通豆腐,無特別
韓式牛勒骨辣拉麵:唔似韓式既辣味,牛勒骨好老,唔好食!

另外,牛舌如果加買附送既洋荵一齊燒,會香口惹味 D
兩條露筍咁大把...
題外話/補充資料: 最好 book 檯,因為左係窗邊既為好 D,同埋一般檯既抽煙系統係正兩個人中間,傾計有少少麻煩... :P
2012-03-31
2012-02-04 101 瀏覽
是次係生日飯!未講食之前先講服務!D人幾有禮貌,服務態度好好,我哋咁煩都可以保持笑容!今次因為一團9人,所以食到好多款牛,不過內臟就好多都無貨!D牛肉普遍好食!跟價錢相付!特別牛肉粒,真係有入口即溶嘅感覺!前菜同冷盤水準正常!
幾好食
2012-01-28
生日
幾好食
  • 牛肉粒
2012-01-18 75 瀏覽
經團購買了半價的400元coupon, 可隨意在meun上點菜, 比起一般團購的set dinner 彈性得多, 可以點自己喜愛的食物. 這裡的服務很好, 不會因為你用團購而黑面. 因為聽過太多人用團購的不快經驗, 所以購買時都猶豫了一下.這裡主打燒物, 但我反而喜歡他們的其他食品. 泡菜拼盤及石鍋飯都十分出色. 但辛辣牛肋肉拉麵, 就不夠辛辣了.蔬菜很新鮮很甜, 但因為我不太懂燒蔬菜, 令到南瓜焦了, 茄子不熱, 紅蘿蔔乾了, 粟米黑了, 只有冬菇燒得最好. 所以我寧願吃現成的New York salad 吧.壺漬牛肋肉最抵食, 因為有牛肋肉之餘, 還有茄子, 冬菇, 大蔥……… 這裡價錢不是太貴, 每樣食物都是40-60元左右, 但份量只夠2-3人. 當日點了8樣, 都是400元有找, 用埋coupon即200元, 抵抵抵!!泡菜拼盤 ($38)New York Style Salad ($48)燒野菜盛合 ($38)壺漬牛肋肉($68) 上級牛肋肉-4件 ($58)法式和羊-2件 ($48) 辛辣牛肋肉拉麵 ($58)石鍋飯–小 ($38)

泡菜拼盤 ($38)
New York Style Salad ($48)
燒野菜盛合 ($38)
壺漬牛肋肉($68)
上級牛肋肉-4件 ($58)
法式和羊-2件 ($48)
辛辣牛肋肉拉麵 ($58)
石鍋飯–小 ($38)
題外話/補充資料: 當晚大頭蝦遺留了電話在榻榻米上, 隔了幾小時才發覺, 原來他們幫我收起等我回去認領, 感謝!!
2012-01-13
團購
  • 泡菜拼盤
  • 壺漬牛肋肉
2012-01-15 86 瀏覽
和友人在尖沙咀shopping,到了約11點大家雖然不算肚餓,但有點口痕想吃點宵夜。不知不覺走到厚福街H8這座食廈,很快,友人看到日式燒肉的招牌便被吸引了,便去看看!其實我們都是第一次在H8用膳,也是第一次光顧這家燒肉店。一打開電梯,整層21/F都是屬於這燒肉店,見還有約6枱客在吃飯,問好店員關門時間,原來收一點,太好了,一於坐低試試!店內空氣算'清新'沒有'烏煙瘴氣',第一印象不錯。這時段原來有宵夜時段優惠,部分食物有半價的。我們共點了以下的3份肉和一碗飯:﹣極軟豬頸肉($38): 以這價錢算很不錯,肉質頗爽。﹣牛肩脊肉($48,有半價): 這個比較一般,肉味和調味也不夠濃。-秘制壺漬牛肋肉($68,忘了有沒有半價): 最喜歡這個!肉香較濃,肉質也腍滑,不錯。而且壺底有很多蔬菜,如洋蔥,南瓜等等,正好平衡一下這多肉的一餐。-香蔥溫泉蛋玉子飯($28): 飯和蛋兩者都不夠香,如果再來的話,應該不會再點了。總括來說,以這價錢,得到這樣的食物水準,還有企理整潔的環境,而服務亦算快和有禮,算很不錯。下次如果在附近想吃吃燒肉做小點,會考慮再來。
店內空氣算'清新'沒有'烏煙瘴氣',第一印象不錯。
這時段原來有宵夜時段優惠,部分食物有半價的。
我們共點了以下的3份肉和一碗飯:
﹣極軟豬頸肉($38): 以這價錢算很不錯,肉質頗爽。

$75 (宵夜)
2012-01-13 67 瀏覽
首先更正以下SMASHING PUMPKINS食家的評語, 現在抽風系統完全沒有問題.呢間燒牛簡單地說: 環境: very good, 落地大玻璃窗, 記住早d訂位, 坐榻榻米位~食物水準: 大部份在menu上的食物都有試過, 除羊架外, 特別推介牛舌, 極上和牛, 虎蝦, 尤魚, 十分好味.價錢: 平平平2011年12月15日是我同女朋友拍拖3年紀念日, 上網查過好多燒牛資料, 如盛八, 伊呂波等等, 但最後還是選定尖沙咀H8大廈呢間本陣, 因為係新大廈新店關係, 而且search過好多資料, 呢間既環境係最好, 而且我早一星期已訂好位, 所以去到有得坐榻榻米, 仲有落地大玻璃窗係旁邊, 真係殺哂呀我地6:30pm上到去, 一食就食到9:00pm, 訂位時話只可以食2個鐘, 但實際都無人吹我地走, 加上服務態度又一流, 連個扇貝都幫手燒埋, 真係值得一讚

呢間燒牛簡單地說:

價錢: 平平平

加上服務態度又一流, 連個扇貝都幫手燒埋, 真係值得一讚

推介: 牛舌, 正呀!!!
海鮮拼盤,扇貝,虎蝦,尤魚,夠哂新鮮好味,正呀!!!
原來燒蓮糕都幾好味, 另外上綠茶及紅豆溶做配搭
$38/杯, 抵飲
題外話/補充資料: 基本上大部份牛都OK好味, 而且價錢大眾化, 除左海鮮或和牛, 平均都係$40-50/碟, 相比起其它燒牛店, 本陣個價真係算抵食, 而且份量適中, 環境闊落, 真係值得一試再試!!! Asahi啤酒 $38/杯(0.5L), 好抵飲呀~
2011-12-15
紀念日
推介: 牛舌, 正呀!!!
海鮮拼盤,扇貝,虎蝦,尤魚,夠哂新鮮好味,正呀!!!
原來燒蓮糕都幾好味, 另外上綠茶及紅豆溶做配搭
$38/杯, 抵飲
  • 牛舌
  • 極上和牛
  • 虎蝦
  • 尤魚
  • Asahi啤酒
2011-12-30 20 瀏覽
哈哈,食評上也有呆壞賬這一詞,即是,當你吃過餐廳/公關邀約的飯局,事後好歹也要留隻字,對方的原意就是如此。除非難吃得不好意思下筆,否則怎好意思白吃人一餐?早前出席過,在厚福街H8大廈內的燒肉の牛太・本陣,開業前的試食會。出席者大多是貴網內的殿堂/資深食家,亦有少數卓越級別出席,當中好些連燒肉也不知為何物,可見這次公關找人的範圍,是頗為廣泛。餐牌上有點似曾相識,與牛角有點像。燒牛舌很薄,略烤一下便成,入口爽脆,嫌調味不夠。厚切的感覺便好得多,入口帶有香甜的肉汁。美國上級滋味牛肋肉,肉質是不錯的,軟淋鬆化,醃味亦濃甜,烤一烤香味盡出。本陣秘製壺漬牛肋肉,敗筆在牛肋肉的質感很韌。骰子牛排燒是贏在起跑線上,牛排質素好,雪花分明,肉質鬆軟香甜,除非你燒燶,否則怎也好吃。海鮮是最失敗之一環,單是賣相已難以吸引人。石鍋飯是有水準,但無須搬出甚麼油泡而導致脫水之理論,說到尾只是班門弄斧,沒料充四條而已。啤酒是ASHII生啤,冰凍清爽順喉,是烤肉之良朋好友。當時餐廳的抽風系統極差,吃得一身油煙,這是我當晚最大的意見,半年過後的今天,相信應該有所改進。

餐牌上有點似曾相識,與牛角有點像。

燒牛舌很薄,略烤一下便成,入口爽脆,嫌調味不夠。
厚切的感覺便好得多,入口帶有香甜的肉汁。

本陣秘製壺漬牛肋肉,敗筆在牛肋肉的質感很韌。
海鮮是最失敗之一環,單是賣相已難以吸引人。

啤酒是ASHII生啤,冰凍清爽順喉,是烤肉之良朋好友。

試食活動
2011-10-27 197 瀏覽
是日公眾假期 (重陽節), 但店內不是很full。原本book枱時規定8點鐘交枱(6點半開始), 但可能我們後來追加了幾款燒肉而且又沒有人等位, 所以最後都坐到8點半才離開。我們5人點了飲品, 我叫了個蜜桃シャワー, 要了個沒有酒精的!都不錯,不是很甜, 有淡淡的果香~第一輪order了雜菜籃 (不太懂"燒菜"所以感覺味道一般), 先來一個厚切牛舌, 很香, 沒有"so"味, 點了自家製胡椒鹽很惹味 另外叫了牛肋骨和一口牛, 也很不錯, 牛肉不"un", 牛肋骨可以自己動手, 多數肉類都很不錯! 唯獨是其他煮物就欠缺味道, 較為清淡一點, e.g. 韓式冷面, 沒有泡菜味, 沒有辣味, 其實本身就很淡口... 再說那個石鍋飯亦好不了多少! 後來再追加雞肉腸(付雞骨)和魷魚, 都好味! 總括來說, 整體燒肉不錯, 但其他熟食就麻麻地~

雜菜籃
牛舌
牛肋骨/一口牛 (忘記了)
韓式冷面 (無味!)
豬腩肉
魷魚
付骨雞肉腸
牛舌(薄)
2011-10-05
雜菜籃
牛舌
牛肋骨/一口牛 (忘記了)
豬腩肉
魷魚
付骨雞肉腸
牛舌(薄)
  • 豬肉
2011-10-24 47 瀏覽
今年正日生日留返同家人慶祝,因為爹娘都愛日式燒肉,所以就試試開業不久的本陣。因為一早訂檯時已要求坐Window seat,所以坐的位置蠻不錯!!!日式的榻榻米座位因為典非真的要屈膝而坐,所以蠻舒適的(不過大概不太適合沒腰骨的人~笑)前後要了兩客一口牛(圖左:$48),蠻肥美,入口甘香,這樣的價錢很實惠了!另外圖右的厚切牛舌($58),是每次吃燒肉必點的項目!入口的爽滑實在讓人吃得欲罷不能!其實一開始還點了一客上級牛肋肉,非常好味,肉味濃肉汁豐富,可惜的是忘了拍照!圖左是巨大牛排肉(燒汁)($68),有點失望,燒汁比較咸,肉質也非常一般,有機會再來也不會再叫!圖右是雞腿肉(燒汁)($38),這款反而OK,雞肉蠻嫩滑!火夠猛,傳來陣陣肉香!牛肉果然是燒烤的方法是最吃到其肉味!另外,也點了個海鮮盛合($98)試試,質素一般,最好吃的是魷魚,居然一點也不靱!!喜歡菌類的阿娘點了一客雜菌拼盤($58),充滿了牛油香!而我跟阿爹怕不夠飽就點了兩碗玉子野菜湯飯($48),清清地用來飽肚是非常不錯之選。這頓生日飯算是很不錯,價錢不貴就享用到質素不差的日式燒肉,她比起牛角價錢還要便宜(4個人吃才不過68

圖右是雞腿肉(燒汁)($38),這款反而OK,雞肉蠻嫩滑!
火夠猛,傳來陣陣肉香!牛肉果然是燒烤的方法是最吃到其肉味!

喜歡菌類的阿娘點了一客雜菌拼盤($58),充滿了牛油香!

這頓生日飯算是很不錯,價錢不貴就享用到質素不差的日式燒肉,她比起牛角價錢還要便宜(4個人吃才不過680元),環境也算舒適,不過不知是否仍然比較新,服務生好像還不太熟悉店舖的運作!想吃定價不貴的日式燒肉,這間也算是可取之選。
2011-10-06 137 瀏覽
首次光顧, 沒有抱太大的期望, 結果, 下次光顧前真的要上 open rice了解六時半到場, 全場只有一枱客, 他們只得二人正在坐著ta ta mi. 還有約四張ta ta mi是空的.結果我和朋友二人被安排到了像最偏遠和暗淡的高枱四人座. 不久, 再有兩位情侶到場, 待應竟安排二人到我們同一張的四人座搭枱(震驚. 全場只得三枱客, 八成枱依然是空的), 我也不禁笑了.點了食品, 還未有送上熱茶, 細問下待應竟說: 我們沒有任何免費茶或水供應的. 哈哈(心想, 這樣基本的服務, 茶餐廳也有, 在日本餐廳都很普遍, 本陣已收加一服務費, 但都沒有這種基本服務, 不禁令人失笑. 其實你隨便在餐牌的食品價錢上提高, 送杯熱茶給客人又何防, 哈哈)未幾, 又有六位客人進場, 再被安排在我們的鄰台, 突然燈光著了, 原來之前我們那邊還未開著燈的, 難道這是環保餐廳要慳電?鄰台六位客人同樣要求熱茶不得要領, 最好笑是他們的食物上了枱, 但久久未為他們開爐著火, 令她們相當氣結. 待待應行開聽到他們暗自咀咒由於我們那一邊的枱, 不知為什麼被一塊大木板隔著分開的, 每次要柯打的時候都無侍人理會, 需

結果我和朋友二人被安排到了像最偏遠和暗淡的高枱四人座.

由於我們那一邊的枱, 不知為什麼被一塊大木板隔著分開的, 每次要柯打的時候都無侍人理會, 需要自行到出面下單, 本人親自外出四次才有人理會, 相當特別!

食物方面尚可, 如市面其它燒肉店差不多, 但款色較少,

相信這是一間一次性的餐廳, 情侶相信不要企圖在這裏談情說愛, 哈哈

首次光顧
我們被安排這同類形的四人枱, 結果全場八成空, 有一對情侶被安排搭枱, 很有趣呵
其它很吉, 沒有客人, 但竟安排客人搭枱, 很有心思呵
香草雞, 香草很香, 但肉質全冰, 未解凍
厚厚牛舌, 勝在不粗不鞋
最好味這個,
沒有茶水供應情況下, 全場最令人喜出望外, 38元一杯(未加一), 抵呀
差, 又是未解凍的腸, 凍震腸. 38元三條!
2011-10-05
生日
首次光顧
最好味這個,
  • 加士怕啤酒
  • 二十元一支細樽裝
2011-09-21 29 瀏覽
今年七月中旬,有幸被邀出席一個試食活動,於尖沙咀厚福街H8裡面,一間名為牛太.本陣的烤肉店,品嚐日式的網燒,打後這餐廳正式開業,雖然繼後的好評不算太多,就個人而言,其整體感覺也是良好。正因如此,今次的舊同學聚會,決定移師那裡舉行,亦希望以一個消費者的角度,重新評價這間餐廳。附上上一次的食評,以作重溫及比較:http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2182019當晚共七位成年人,另加兩位小朋友,基本上是一張大檯陣容,其實是兩張四人檯並排而坐,體諒到爐具的設置,本身而言這問題也是不大。由於舊友早到,期間點了一些枝豆及冷麵等,方便年幼的小朋友享用,總算兼顧到不同口味的食客需要。當晚不太滿意的環節,原來這餐廳不設清茶奉上,心知肚明是怎麼的一回事,如果在燒烤途中不來一些飲品來解渴,享樂也會變成苦差,只是奉茶本身就是一種餐廳的禮儀,這樣的「強迫」方式,也未免小家了一點。至於飲品來說,除酒精飲品之外,一般也是俳迴於十五至廿餘元之間,基本的汽水之外,亦有一些冷凍特飲,例如巨峰葡萄及蜂蜜梳打等。自己點了一個蜂蜜綠茶,這

附上上一次的食評,以作重溫及比較:

當晚共七位成年人,另加兩位小朋友,基本上是一張大檯陣容,其實是兩張四人檯並排而坐,體諒到爐具的設置,本身而言這問題也是不大。由於舊友早到,期間點了一些枝豆冷麵等,方便年幼的小朋友享用,總算兼顧到不同口味的食客需要。

至於飲品來說,除酒精飲品之外,一般也是俳迴於十五至廿餘元之間,基本的汽水之外,亦有一些冷凍特飲,例如巨峰葡萄蜂蜜梳打等。自己點了一個蜂蜜綠茶,這清潤的味道可不太甜,加上是凍飲的緣故,不失為途中的解渴之選。

燒烤生料來說,約點了六至款上下,除了生肉之外,期間亦需要來一點菜蔬,上次的和風沙律已經試過,味道還算不俗,只是份量上也不夠多人享用。今次用同樣三十餘元的價錢,點了一個盛合野菜組合
分別有南瓜、粟米、冬菇、茄子、露筍、洋蔥雞腿菇等,改為燒烤的做法後,來得香噴噴之餘,整體上也呈現鮮甜,這風味可不比沙律來得遜色。
豚肉來說,上次試過的豬頸肉,質感與食味固然叫好,於再度回味之餘,今躺亦點多了一款五花腩,看脂肪與薄肉肥瘦相間,好像很肥的,其實經圓身烤爐網燒過後,多餘油份已燒剩七七八八,散發的油脂除來得香口之外,肉質上也是略帶點煙韌,有點似沒鹽份的Bacon
到了主打的牛類部份,上躺大獲好評的牛舌,自然要推介給友人,分別有薄切厚切兩款,雖然帶上一點酥味,經燒烤後的香氣及味道,確是引人垂涏。其實兩款也是源出一轍,當晚來說,舊友一致認為厚身的牛舌美味一點,可能是質感帶上彈性的緣故,有別於口感軟熟的薄切口味。

另外較為意外的,是眾人中最為鍾愛的生肉款式,竟然是最為普通的牛肋肉,約六十元一份之下,約有十餘件,亦沒有點選店內的秘製壼漬風味,能夠成為席上眾人的心水,想除了肉質來得鬆化之外,其肉味亦來得香濃,結果到了尾段,還要追加多一客。

另有近百元的牛肩瘠肉,雖然肉味來得更加豐厚,但因為份量不足,大家的喜愛度,反而來得一般。
到了這烤肉部份的尾段,問過大家意見後,那就點了一份約百餘元的和牛肩塊肉,原本一客六件,經情商後,改為切為十件的「一口和牛」。也只想給舊同學試一點口味,有別於之前的牛肋肉,不算太重口味,反而多了一重甘香的感覺,再沾點胡椒柚子醬,感覺可為良好。

也來一點飽肚的主食,除了有上次評價不俗的韓式石頭飯外,今次也點了韓式的辣汁牛肋肉湯飯韓式石窩麵,兩者的味道皆是香辣惹味,內有多款時蔬及泡菜,牛肋肉反而不多,略嫌麵條來得稍淋。
看細姪女對烤肉的興趣不大,反而見到那和風三式冷麵時,卻二話不說,一個人吃到清光為止。上次只來得兩味,今次終於集齊蕎麥麵、拉麵烏冬三項。據知軟硬韌度也是經過調教,配上冷麵汁,是一道開胃之物;蔡瀾先生說過小朋友對食物的喜愛是真實而直接的,所言非虛。
最後用幾塊烤年榚甜品「埋尾」,仍然是白雪雪的糯米年榚,但配料已改為紅豆蓉及綠茶末,更由有專人代勞。換上了新網之後,只見那職員將年榚翻過不停,原本是好意一番,弄出來效果卻是不太焦香,亦欠上那發漲而煙韌的質感,早知如此,還是自己動手好過。

撇除點菜及閒聊等時間,共進食了約一個半小時,最後咱們以每位廿百元的價錢離開,付鈔後整體評價,無論味道、款式及服務的層面上,仍然呈現不俗的印象。看舊同學的反應也大致滿意,雖仍覺得有所改善的地方,也不妨多加觀察一段時間。

順帶一提,說好了九時就要交檯,結果發現翻檯的食客不算太密,看來這餐廳還要守多一會.............其實本想與家人光顧週六日的午市,卻發現當天暫停套餐供應,除了白行一躺之外,看內堂其實空無一人,與其如此,不如賺少一點,反而來得除笨有精。

P.S. 作為意見反映,還望店方能再多看一次此篇貼文,以多一些資料加以改進。

陵之微調:B

用餐於二零一一年九月十六日晚上
2011-09-16
2011-08-29 27 瀏覽
早陣子比較多空閒時間, 於是約左丶個喜歡不停吃喝既好朋友去試下新菜.其實一直都比較難搵到一間牛肉質素比較高既燒肉店見H8 就腳又是新大廈, 就去了這間本陣.有驚喜的是, 係尖沙咀都有小小海景睇, 唔洗去I SQUARE咁遠另外和牛粒同和牛片十分值得推介.以價錢來就, 物超所值, 相同既質素及價錢, 我諗係市面上既燒肉店比較難食得到韓式石頭飯同原創既三式冷面都有點水準如果厚牛舌可以大件點, 就比較多汁好味另外, ASAHI都好抵飲. 雖然地方細, 但係3 5 知己一邊吹水一邊食飯飲飲啤酒都不錯, 只係SAKE既選擇唔多, 有點可惜.抵讚既係, 個通風系統, 食完個身係無油煙味, 比其他燒肉店肯落心機做好個通風.

其實一直都比較難搵到一間牛肉質素比較高既燒肉店

見H8 就腳又是新大廈, 就去了這間本陣.

另外和牛粒同和牛片十分值得推介.

韓式石頭飯同原創既三式冷面都有點水準
如果厚牛舌可以大件點, 就比較多汁好味
另外, ASAHI都好抵飲.

2011-08-19
  • 和牛粒
  • 三式面
2011-08-24 34 瀏覽
曾於飲食雜誌讀過此食店的介紹, 印象不錯, 故即日訂位與女友一試.到達後見有數檯食客, 仍未滿坐, 空調及抽氣理想, 不會嗅到燒烤味, 原來每枱燒烤爐上裝有部抽風機.店內播放着强勁的音樂, 與店內的日式装修格格不入, 故我要求服務員將音樂的音量調細一點.朝日生啤酒 ($38)我兩共享的飲料, 幸好我要求一杯冰塊加於啤酒內, 避免燒烤爐的高温把啤酒暖化. 極上和牛 ($148)嗜吃西冷牛扒的我甚少食日式高级牛肉, 雖不知屬什麼級數, 只見肉質和脂肪分佈平均, 當燒至六成熟時, 確有點入囗即溶的感覺.極上厚切牛舌 ($58)價錢上比和牛經濟得多, 但味道及份量仍不俗, 只是没有濃烈的肉汁. 新鮮燒野菜盛合 ($38)本應新鮮的疏菜, 大部份被我燒至乾身, 以至影響味道, 也許我要花點時間拍照. 唯獨没有水及日式綠茶供應, 有點自我升级至高級食店的感覺. 另外是否可將高身的燒烤爐及抽風機安裝於枱内?

朝日生啤酒 ($38)

極上和牛 ($148)

極上厚切牛舌 ($58)

新鮮燒野菜盛合 ($38)

唯獨没有水及日式綠茶供應, 有點自我升级至高級食店的感覺.
另外是否可將高身的燒烤爐及抽風機安裝於枱内?

極上和牛 +極上厚切牛舌
極上和牛 +極上厚切牛舌