2024-11-14 141 瀏覽
外賣揀咗炭燒豬扒撈檬,附有2盒撈檬汁,撈檬汁嘅味道比起一般嘅淡,但都夠味,豬扒算香口,食得出唔係劣質豬扒,只係叫咗多粉,但粉嘅份量依然係唔多。喺外賣app揀餐廳時以為間餐廳係注重健康,行健康風格,所以叫營足四季,但攞外賣時發現餐廳原來個營定食露營個營字,幾特別

2024-11-12 147 瀏覽
觀塘工業區有很多型格特色餐廳,這間可說是數一數二了,一進店,已有一架靚靚旅行車迎接你,仿似置身郊外露型感覺。店員更說星期五及六會有現場歌手表演,如攜帶毛孩,也歡迎到戶外區用餐👍🏻正!食物質素方面也不錯,價錢不貴,性價比極高!我們點了泰式香茅焗魚,因即叫即做需時約25分鐘,魚肉嫩滑兼且有肉汁,加少少泰式自家醬汁,味道清新開胃😋 黃咖哩炭燒豬扒頗有驚喜,豬扒切件上碟,黃咖哩汁非常出色,甜甜的不辣,但味道又好有層次,與手抓餅非常非常夾且又飽肚!墨西哥風味手撕豬肉墨西哥TaCo,肉撕蠻多,更有洋蔥、番茄等混配,味道濃輕微辣,又是一款特色開胃菜。雖然已很飽,但再試試沙嗲豬肉串及沙嗲雞肉串,果然有水準,採用了較高質的肉,當然有肉汁及肉味,添加少許醬汁更有口感。餐廳有多款打卡飲品,梳打咖啡加了綠色草點綴更為舒泰悠閑,下次來聽歌放鬆吓!
  • 泰式香茅焗魚
2024-11-11 149 瀏覽
位於觀塘的「營足四季」是一間以原野生活為主題的餐廳,主理越南和泰國菜。餐廳舖面開揚,中間放了部露營車,還有戶外部份,可帶狗狗。室內設計以露營生活為主,富田園氣息,有大螢幕播放流行MV,一邊品嘗美食,一邊觀賞歌舞。「泰式黑椒焗豬手」一大碟去骨切片豬手,外皮焗得香脆,骨膠原豐富,有咬口,微辣惹味。配菜有沙律菜、車厘茄、香蒜、酸青瓜等,多重口感。「黃咖哩慢煮牛舌飯」賣相精緻,牛舌精心排列,有心思。經慢煮烹調的牛,腍軟可口。黃咖哩椰香味濃,少少辣,多滋味,咖哩伴飯真一流。配菜加上了脆卜卜的蝦片和泰國香葉,生色不少。「炭燒豬扒湯粉」豬扒份量不少,香脆入味,檬粉亦爽滑可口,加上濃郁湯底,相當合配。「炸泰式魚餅」新鮮即炸,香口彈牙。「泰式奶茶」我最喜歡泰式奶茶散發出陣陣幽香。能在休閒舒適的環境下享用泰式美食,真是暢快。

「泰式黑椒焗豬手」
「黃咖哩慢煮牛舌飯」
「炭燒豬扒湯粉」
「炸泰式魚餅」
新鮮即炸,香口彈牙。
「泰式奶茶」
我最喜歡泰式奶茶散發出陣陣幽香。
能在休閒舒適的環境下享用泰式美食,真是暢快。

泰式黑椒焗豬手

黃咖哩慢煮牛舌
炭燒豬扒湯粉
炸泰式魚餅
2024-11-11 127 瀏覽
這間餐廳可以帶寵物進餐,對於有寵物的主人來說是一個好去處,而裝修風格有如夏日露營,讓人感到輕鬆愉快。海鮮冬陰功:兩隻大蝦鮮嫩彈牙,新鮮的青口,第一次吃到不知名的菌類,口感爽脆。湯底酸辣開胃,而且充滿香茅的香氣,海鮮菌類吸收了湯底的精華,變得更加鮮美,有幾分東南亞風情。泰式扎肉拼餅魚湯粉:魚餅外皮還是金黃色,扎肉和魚餅口感都很細膩,富有彈性。河粉則細膩爽滑,湯底清澈鮮美,河粉吸收了湯底的精華之後,每一口充滿著鮮美的滋味。泰式黑椒焗豬手:豬手外表色澤金黃,內肉綻紅,表面覆蓋著一層酥脆的黑椒層,豬手肉質鮮嫩多汁,再點上秘製醬汁,風味獨特讓人食欲大增。朱古力牛角包窩夫配雪糕:擺設精緻用心,牛角包外酥裡嫩,朱古力的香甜,而雪糕的冰凉則為這道甜點增添了幾分清新與清爽,三者搭配在一起,口感豐富且令人陶醉。吃完甜品就完成結束了這個晚餐。

海鮮冬陰功:

泰式扎肉拼餅魚湯粉:

泰式黑椒焗豬手:

朱古力牛角包窩夫配雪糕:
吃完甜品就完成結束了這個晚餐。

推介觀塘區一間超靚既打卡餐廳😍 連食物出品都高質,提供多款東南亞菜式,泰式/越式都有,絕對不只是打卡.ᐟ 「營足四季」 以露營為主題⛺️ 佈置充滿特色,營造郊外𝚌𝚊𝚖𝚙𝚒𝚗𝚐既感覺🌴 等大家可以歎住冷氣咁露營,真係夠哂𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕呀,氣氛超好.ᐟ❝ 炸魷魚鬚 $𝟔𝟖 ❞滿滿一桶超足料.ᐟ 魷魚鬚炸至金黃香脆,加入七味粉調味,超香口😋❝ 泰式拼盤 $𝟐𝟑𝟖 ❞拼盤超豐富,超大一盤打卡一流📸 有生菜肉碎包﹑串燒(豬牛雞各兩串)﹑蝦片﹑新鮮菠蘿,啱哂一班朋友Happy Share.ᐟ 鍾意佢既生菜肉碎包炒得夠乾身,唔會太油膩👍🏻 另外串燒都好高質,燒至外脆內軟,充滿香茅味,沾上沙嗲醬口感更豐富😍.ᐟ ❝ 黃咖哩炭燒豬扒 $𝟏𝟏𝟓+𝟐𝟎 ❞炭燒豬扒烤至外層香脆,內裡肉質軟腍,保持滿滿肉汁,勁好食😍 另外加左+$20將白飯轉手抓餅,感覺手抓餅同黃咖哩更加夾,沾上黃咖哩汁特別開胃😋❝ 露啤 $𝟒𝟖 ❞本地製作手工啤酒,入口順滑,連個杯都好有露營feel😆🍻

❝ 炸魷魚鬚 $𝟔𝟖 ❞

❝ 泰式拼盤 $𝟐𝟑𝟖 ❞

❝ 黃咖哩炭燒豬扒 $𝟏𝟏𝟓+𝟐𝟎 ❞

❝ 露啤 $𝟒𝟖 ❞

本地製作手工啤酒,入口順滑,連個杯都好有露營feel😆🍻
2024-11-04 232 瀏覽
放假約了友人到觀塘區的特色餐廳吃晚餐,選了這間以露營為主題的餐廳。店內近入口位置是露營風的桌椅,再往內走,會看到有一部露營車,內裏是多人長枱座位,適合多人聚會,自成一角,可以靜靜地在一卡車內聊天。店內位置很多,室外室內皆有,適合不同需要。星期六日晚上有現場樂隊,可以點唱,令人倍感放鬆。泰式香茅焗魚($238),製作需時25分鐘。原條魚盛上,以厚鹽蓋著焗,鹽味滲入魚肉。香茅嵌入魚肉內焗,令魚肉沾上清新的香茅味。魚肉厚身量多,適合四人吃。擠一點青檸汁到魚肉上,提升魚肉的鮮味。嚐一口魚,再放一兩片生蒜片和辣椒入口,刺激味蕾。蒜片、辣椒和魚肉相得益彰,令魚肉變得更惹味。泰式奶茶($32),奶茶香滑。泰式奶茶甜度適中,不會過甜,配上少量冰塊,沁人心脾,是吃泰國菜不可缺少的飲品。越式生牛肉湯粉($78),生牛肉量多新鮮,湯粉上桌時燙熱,湯能炙熟生牛肉,同時保留牛肉的鮮嫩。湯粉嫩滑掛湯,量足,湯底濃郁,飽肚之選。菠蘿海鮮炒飯($118),飯粒分明,金黃色的飯引人注目,飯粒吸滿醬汁,十分惹味。炒飯食材豐富,有蝦仁、大量肉鬆和兩大片菠蘿等。兩大片菠蘿燒得香甜多汁,滿滿的東南亞風味,讓人垂涎欲滴。吃一口飯
菠蘿海鮮炒飯

吃一口飯,呷一口泰式奶茶,聽駐場歌手的歌,度過悠閒的週末晚上。
題外話/補充資料: 加一服務費
2024-10-19
菠蘿海鮮炒飯
忙碌左一排,最近終於可以放鬆一下,今日一家帶埋Mina去到,觀塘區一間以露營環境佈置為主題的餐廳~營足四季,呢度地方寬敞,坐得舒適!一邊食嘢,可以一邊感受下露營🏕️的氣息,真係又chill又寫意☺️泰式拼盤 泰式拼盤可一次享受到多種泰式小食,包括:燒菠蘿、雞肉/豬肉串燒、生菜包!串燒燒得岩岩好唔乾身,可配沙嗲醬一齊食,香口又惹味,生菜包肉碎肥瘦均勻,配新鮮爽脆的生菜食,滋味滿分💯燒菠蘿燒到外焦內脆,表面微微焦脆,裡面的果肉味道好juicy 泰式生蝦生蝦新鮮又爽口,蝦的鮮味混合泰式酸辣醬,酸酸甜甜好開胃泰式生牛肉拼牛丸湯河新鮮的生牛肉片,搭配熱湯和河粉,湯頭清爽,帶有淡淡的香草味。牛丸口感彈牙,湯頭牛味濃郁,回味無窮

泰式生蝦
生蝦新鮮又爽口,蝦的鮮味混合泰式酸辣醬,酸酸甜甜好開胃

泰式生牛肉拼牛丸湯河
2024-10-26
午餐
朋友發現觀塘新開了一間露營主題泰國菜,想嘗鮮。裝修幾有感覺,凳和枱都是露營用具。餐廳中間還有一架露營車,六人以上可以進去用餐。🍱🍤泰式拼盤拼盤包括燒菠蘿、沙嗲豬肉串、沙嗲牛肉串、沙嗲雞肉串、蝦片和生菜包。一次過滿足多種願望,適合多人一齊吃。我很欣賞他的串燒,不像是燒出來的,像是炸出來的,好脆口,而且醃得非常入味。沙嗲醬香濃惹味,辣度適中,不會讓人感覺過於膩口。清爽的生菜包,可以夾著豬肉碎一起食用,既香脆又健康!💪🍜炭燒雞扒湯粉湯底清甜不油膩,吃到最後我把全部湯都喝光😂😂🍛🐄黃咖哩炭燒牛仔骨飯咖哩味道香濃,辣度適中,非常適合大眾口味。牛仔骨經炭燒後外脆內嫩,與咖哩汁和米飯搭配,香氣撲鼻,滋味十足!🥥🧊椰汁冰椰香濃郁,又甜又清新,口感冰涼,夏日的最佳選擇。

🍱🍤泰式拼盤

🍜炭燒雞扒湯粉
湯底清甜不油膩,吃到最後我把全部湯都喝光😂😂

🍛🐄黃咖哩炭燒牛仔骨飯

🥥🧊椰汁冰
椰香濃郁,又甜又清新,口感冰涼,夏日的最佳選擇。
2024-11-01 167 瀏覽
放工嘅時候約埋舊同事去位於鴻圖道嘅一間露營豐餐廳食晚餐🤤佔地寬敞,而且裝修真係好似去緊camping一樣,令人身心放鬆🧡呢度仲設有happy hour嘅時段,所以想同朋友飲兩杯吹吓水呢度都係一個幾好嘅選擇🤣今次我同朋友主打係食嘢為主咁我哋今次就叫咗香菜黑椒炒牛舌粒🙆🏼‍♀️新鮮牛舌肉質鮮嫩柔軟,配上香菜和黑椒調味,增添了菜式風味,讓人回味無窮。🤣另一道特色菜式是馬拉薩炒菜蔬菜保持了脆嫩的口感,沾上濃郁的醬汁後更添風味。🧡簡直係色香味俱全。值得一試的還有泰式黑椒炒豬手😛黑胡椒提供了恰到好處的辣味,不會過於強烈,反而與豬肉的鮮香味道形成絕妙的搭配。而且肉質肥瘦均勻豬皮都脆卜卜。🤣飲品方面,餐廳的"龍眼冰"清涼爽口,冰涼微甜的口感非常適合消暑解渴🤣另一款"椰汁冰"都做得相當唔錯
今次我同朋友主打係食嘢為主
咁我哋今次就叫咗香菜黑椒炒牛舌粒🙆🏼‍♀️

另一道特色菜式是馬拉薩炒菜

2024-10-28 275 瀏覽
泰式拼盤($238)擺設真係好靚,好開胃串燒啖啖肉,香料調味入味,唔辣香烤菠蘿勁多汁,好香甜咖喱汁可以配豬肉加生菜炭燒豬頸肉($98)豬頸肉好有香烤炭燒味,外皮脆脆地,但肉質幾嫩多汁,好大份厚切炭燒豬頸肉撈檬($85)又係勁多勁大份豬頸肉撈檬彈牙清爽可以叫+$0多粉超飽肚烤雞墨西哥taco ($48)都幾迷你可愛,但分到比3個人一齊試味,因為個餡真係好豐富
外皮香脆taco殼配多汁烤雞,2種口感同墨西哥香料都好正
泰式拼盤($238)
泰式拼盤

擺設真係好靚,好開胃
串燒啖啖肉,香料調味入味,唔辣
香烤菠蘿勁多汁,好香甜
咖喱汁可以配豬肉加生菜

炭燒豬頸肉($98)
炭燒豬頸肉

豬頸肉好有香烤炭燒味,外皮脆脆地,
但肉質幾嫩多汁,好大份厚切

炭燒豬頸肉撈檬($85)
炭燒豬頸肉撈檬

又係勁多勁大份豬頸肉
撈檬彈牙清爽
可以叫+$0多粉超飽肚

烤雞墨西哥taco ($48)
烤雞墨西哥taco

都幾迷你可愛,但分到比3個人一齊試味,因為個餡真係好豐富
外皮香脆taco殼配多汁烤雞,2種口感同墨西哥香料都好正
炭燒豬頸肉
炭燒豬頸肉撈檬
烤雞墨西哥taco
2024-10-23 308 瀏覽
想搵個地方同朋友仔見下面大家都住KT區,所以揀咗 四季營足記得上次經過一間韓燒嘅時候見到呢間舖頭,當時就見到餐廳地方大,裝修到露營風格,地方又大,晚餐時間仲有 live band ,好Chill 👍🏻👍🏻 我哋order咗幾樣野,share一齊食泰式黑椒焗豬手🐷 #推薦肉質肥瘦均勻,肉辣,而豬皮脆卜卜,咬口一流欖油蒜片蘆筍番意粉🍜好香既蒜味,意粉炒得好乾身,配料加埋好食😋泰式拼盤🍢🍍 有燒菠蘿,有雞肉串燒,有生菜包肉碎串燒唔乾身,生菜包肉碎肥瘦均勻,蝦餅脆卜卜👍🏻👍🏻唔錯菠蘿海鮮炒飯🍚新鮮菠蘿配肉鬆,菠蘿燒過蝦仁飯粒粒分明,唔錯👍🏻蒜蓉魚露炒通菜🥬 蔬菜新鮮
想搵個地方同朋友仔見下面
大家都住KT區,所以揀咗 四季營足

泰式黑椒焗豬手🐷 #推薦
肉質肥瘦均勻,肉辣,而豬皮脆卜卜,咬口一流

欖油蒜片蘆筍番意粉🍜
好香既蒜味,意粉炒得好乾身,配料加埋好食😋

泰式拼盤🍢🍍
有燒菠蘿,有雞肉串燒,有生菜包肉碎
串燒唔乾身,生菜包肉碎肥瘦均勻,蝦餅脆卜卜
👍🏻👍🏻唔錯

菠蘿海鮮炒飯🍚
新鮮菠蘿配肉鬆,菠蘿燒過
蝦仁飯粒粒分明,唔錯👍🏻

蒜蓉魚露炒通菜🥬 蔬菜新鮮
2024-10-21 299 瀏覽
上次和表妹經過觀塘, 發現這間餐廳好特別, 客人可以坐在露營枱及露營車的房間進膳, 就算自己不嘗試坐, 光是看著別人坐著便覺得很有趣, 而且餐廳故意把燈光調得昏暗, 讓人有種身處野外的感覺, 每張枱再配上露營燈, 真的別有一番風味。兩個人點了4款食物, 如下:芒果核桃蘋果沙律 -- 比較甜的沙律, 十分開胃牛油果蟹肉化化脆餅 -- 脆餅上放滿厚厚的牛油果, 裏面混合了蟹肉, 配上魚籽在表面上, 很好食, 我比較吃到牛油果的味道, 哈清新柚子煙燻三文魚洋蔥薄餅 -- 第一次嘗試薄餅配上柚子汁, 甜得來有點開心的感覺, 很好的美食泰式拼盤 -- 建議的必食之選, 它很大盤, 包含生菜包、 蝦餅、 串燒6串、 燒菠蘿, 提供粒粒蒜頭及沙嗲醬自己調味, 性價比高而非常美味建議不要點一半以上甜的食物, 吃得多會有點膩的感覺, 我個人比較喜歡嘗試其他酸、 苦或辣的美食 XD

兩個人點了4款食物, 如下:
芒果核桃蘋果沙律 -- 比較甜的沙律, 十分開胃

2024-10-20 331 瀏覽
最近開始冇咁熱想話帶幫小朋友去camping , 但天氣時好時壞,完全安排唔到😭 為咗唔想令小朋友失望,於是上網搵下有咩 indoor camping 餐廳,無意發現 “ 四季營足 “ 📍位於觀塘!餐廳裝修得好好,地方好大,適合🈴多人聚餐,入到去真係好似去咗 camping 一樣 😗 如果人多仲可以 book 露營車 🚌 當日晚餐時間仲有 live band ,氣氛好正 😍😍欖油蒜片蘆筍番意粉🍜好香既蒜味,意粉炒得好乾身,配料加埋好食😋泰式拼盤🍢🍍 燒菠蘿🍍香甜,雞肉串燒火力剛好,內里多汁好味,生菜包肉碎肥瘦均勻而生菜新鮮,蝦餅脆卜卜配肉碎都好正 😍😍菠蘿海鮮炒飯🍚新鮮菠蘿🍍配肉鬆,飯粒粒分明,唔錯👍🏻生菜包🌯 生菜包肉碎肥瘦均勻而生菜新鮮 🥬泰式黑椒焗豬手🐷焗得好好食,豬皮脆卜卜,肥瘦均勻,口感一流蒜蓉魚露炒通菜🥬清清地唔錯🍸龍眼冰 好清晰👍🏻🍵拿鐵咖啡 甜度合適,香滑👍🏻📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖地鐵🚇站步行8min #觀塘美食 #觀塘campimg #觀塘泰式美食 #觀塘好去處

欖油蒜片蘆筍番意粉🍜
好香既蒜味,意粉炒得好乾身,配料加埋好食😋

菠蘿海鮮炒飯🍚
新鮮菠蘿🍍配肉鬆,飯粒粒分明,唔錯👍🏻

生菜包🌯
生菜包肉碎肥瘦均勻而生菜新鮮 🥬

泰式黑椒焗豬手🐷
焗得好好食,豬皮脆卜卜,肥瘦均勻,口感一流

蒜蓉魚露炒通菜🥬
清清地唔錯

🍸龍眼冰 好清晰👍🏻

🍵拿鐵咖啡 甜度合適,香滑👍🏻

📍觀塘鴻圖道86號中富中心地舖
地鐵🚇站步行8min

2024-10-15 359 瀏覽
    月中出發外遊了,同朋友到觀塘工業區購買些禦寒用品後在街內 找個地方吃個晚飯計劃一下行程。   從巧明街,成業街一帶逛逛至鴻圖道這條街旺中帶靜,在街尾意外地發現竟然有一間以露營為主題的餐廳環境寬敞舒服,裝潢新穎仿植物,露營車,露營矮腳枱 ,帆布椅等。餐廳還設有全日歡樂時光可以隨時悠閑的乾一杯,更設有室外座位方便了帶 寵物的客人。     這環境一流!正合我們心意內進一試!選擇了坐在帆布座位,燈光柔和感到相當舒適!除了酒類特飲也相當多選擇,食物也不少西式,泰式和甜品......等。我們點了;泰式拼盤  238元好有風味的拼盤!雞,牛,豬肉串每款两串,蝦片,肉碎,生菜,洋蔥,蒜片,醬汁和鮮菠蘿等。肉串的肉質烤得香口嫩滑柔軟,蝦片鬆脆,生菜包着肉碎口感清爽很不錯!蒜片蟹肉墨魚意粉  $ 148意粉口感煙韌味帶微辣,蟹肉不少每一啖都嚐到鮮甜蟹肉,墨魚柔軟中帶脆口,蒜片份量多令整碟意粉好惹味!見鄰枱的甜品很吸引,於是也點了一份~朱古力 牛角包窩夫 配 朱古力,香草雪糕  $ 88窩夫香脆和暖配上雪糕一冷一暖口感豐富香甜。在這裡進餐氣氛很輕鬆舒服,味道也很好,服務貼心是個不錯的選擇!下次可約
     這環境一流!正合我們心意內進一試!
選擇了坐在帆布座位,燈光柔和感到相當舒適!
我們點了;
泰式拼盤  238元
泰式拼盤
好有風味的拼盤!
蒜片蟹肉墨魚意粉  $ 148
蒜片蟹肉意粉
見鄰枱的甜品很吸引,於是也點了一份~
朱古力 牛角包窩夫 配 朱古力,香草雪糕  $ 88
朱古力牛角包 配 香草,朱古力雪糕
窩夫香脆和暖配上雪糕一冷一暖口感豐富香甜。
下次可約朋友來乾一杯!
2024-10-09
蒜片蟹肉意粉
朱古力牛角包 配 香草,朱古力雪糕
2024-10-15 283 瀏覽
營足四季餐廳,位於繁忙的觀塘區,內部裝潢雅緻,氛圍溫馨舒適,綠植點綴,增添一抹清新。青木瓜沙律,木瓜清脆,搭配魚露和辣椒,清爽可口,味道酸酸辣辣好惹味,清爽解膩。泰式香茅焗魚,香茅的清新與魚肉的鮮美完美融合,口感細膩,味道層次豐富!香蒜黑椒炒牛舌粒,牛舌嫩滑,黑椒香蒜提味,辛辣中帶點甜!好惹味!生菜肉碎包,生菜新鮮脆爽,肉碎調味恰到好處,清新與濃鬱的結合!泰式生蝦,生蝦鮮甜,泰式調料酸辣開胃,口感鮮美!泰式無骨鳳爪,鳳爪酸辣適中,爽口入味,是我很喜愛食的泰國菜之一!香茅雞中翼,烤得恰到好處,味道香濃,外皮微焦,香嫩多汁。營足四季,泰式風味與現代環境的完美結合,每一道菜都是味蕾的享受。

泰式生蝦,生蝦鮮甜,泰式調料酸辣開胃,口感鮮美!

香茅雞中翼,烤得恰到好處,味道香濃,外皮微焦,香嫩多汁。