2022-12-16
爆丼屋一直都係人氣爆棚嘅食店,佢位於旺角嘅分店之前都成日排長龍,平時睇相望到佢每一碗丼飯上面嘅刺身都就嚟滿瀉咁,就覺得好吸引🤩😋呢次放工就同同事嚟到九龍灣Megabox嘅分店試一試佢🤓🌟三重大極上丼 $398 (3/5)呢個丼望落真心誇張😂上面鋪滿左一片片又厚又肥美嘅拖羅,望落去好有魚油嘅光澤同紋花,印象中都有成10塊㗎!食落去魚油充滿成個口腔,不過每塊魚嘅質素參差,有幾塊食落都有筋😫同埋食兩塊已經覺得好漏😂建議一定要送飯!上面仲擺咗幾舊海膽㗎,平時JanJan都好怕海膽有屎味,佢呢個雖然冇屎味,都有海水嘅鮮味,但就唔太鮮甜😢食咗兩啖都唔太想食了☹️佢側邊仲擺滿咗好多蟹肉,不過有啲急凍feel,同埋食落冇乜味😳😳🌟慢煮牛肉芝士火鍋丼 $188(細)/$218(大) (2/5)身為芝士控嘅JanJan,一望到芝士火鍋就忍唔住要叫😂🤣佢有分230g同400g,我哋2個人就叫咗400g😝本身睇相以為好大份🤣上枱嘅時候就…比相瘦咗啲囉🤣不過都好多塊嘅!佢係一座牛肉山加一煲車打芝士醬~牛肉係慢煮牛,每一片都係粉紅色,而且食落好淋~完全唔會靭呀😌不過就略嫌冇乜牛味,有啲似食緊減肥啲慢煮雞胸😂而芝士火
🌟三重大極上丼 $398 (3/5)
身為芝士控嘅JanJan,一望到芝士火鍋就忍唔住要叫😂🤣佢有分230g同400g,我哋2個人就叫咗400g😝本身睇相以為好大份🤣上枱嘅時候就…比相瘦咗啲囉🤣不過都好多塊嘅!佢係一座牛肉山加一煲車打芝士醬~牛肉係慢煮牛,每一片都係粉紅色,而且食落好淋~完全唔會靭呀😌不過就略嫌冇乜牛味,有啲似食緊減肥啲慢煮雞胸😂而芝士火鍋就係有一碗車打芝士醬喺隔離,然後keep住有個火點住令佢唔會凝固~職員suggest將牛肉點落啲芝士醬到,再加少少七味粉或者黑椒,食落就惹味啲🤔ermmm點講好呢,就咁點嚟食淨係食到好濃嘅車打芝士味,再加上本身塊牛已經冇乜味,所以食落口淨係食到芝士味😅同埋其實成件事好唔夾,成件事食落好separate😵好似為gimmick而夾硬擺兩樣野喺一齊咁😥😥食到最後就係芝士撈飯😂仲淨咗大半兜芝士醬,感覺有啲浪費lol 跟餐仲有兩舊玉子燒😗呢個就反而幾甜幾好食😌
Anyway~價錢上真心偏貴,而且兩個飯食落都令我覺得有啲失望,性價比唔高😣或者食其他魚生丼會抵食啲~大家又有咩睇法呢?
📍地址:爆丼屋 (九龍灣)
九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox1樓21-22號舖
#Foodie #foodie #foodiehk #hkig #九龍灣美食 #旺角美食 #日本菜 #芝士控 #cheese #sushi #魚生 #刺身 #海膽 #食評 #香港美食 #丼飯