2024-07-25 234 瀏覽
在皇室堡睇完玩具之後到附近的金百利酮學雞配椰菜花飯 (新酮雞飯) $88雞肉已去骨, 啖啖肉吃得很滋味, 椰菜花做得很細緻, , 另配有豆角, 健康又好味, 套餐附有足料雞湯, 味道濃郁雞湯菜苗 (菜心) $48菜心新鮮爽脆, 雞湯味道濃郁咖央多士 $32多士烘得香脆, 除了咖央, 也加上了牛油, 雖然有點邪惡, 但更突顯出咖央的清甜味道, 必試之選椰汁班蘭糕 $15這份甜品很有驚喜, 因為比餐牌上的相片更靚, 而且是熱的, 入口感覺很舒服,  亦有足夠的椰漿這裏店舖不大, 但座位舒適, 店員態度友善親切, 看到午餐餐牌也很吸引, 希望有機會可來試試午餐
在皇室堡睇完玩具之後到附近的金百利

酮學雞配椰菜花飯 (新酮雞飯) $88
套餐附有足料雞湯, 味道濃郁

雞湯菜苗 (菜心) $48
菜心新鮮爽脆, 雞湯味道濃郁

咖央多士 $32

椰汁班蘭糕 $15

2024-07-14 304 瀏覽
銅鑼灣夜晚食飯周圍都好多人,於是上網搵間樓上舖,揀咗食海南雞飯。爺爺無骨海南雞配油飯海南雞雞肉非常嫩滑,無骨設計讓它更容易入口,油飯香滑油潤,十分出色。想減肥嘅話仲可以轉食椰菜花飯。 馬來肉骨茶湯頭濃郁醇厚,肉質軟腍、鮮甜、有韌性,極具馬來風味。椒鹽豆腐豆腐外皮酥脆,內裡綿軟嫩滑,表面灑有粗鹽和辣椒粉,在口中爆發出沙沙脆脆的感受,而且又有咸香麻辣的風味。餐廳環境舒適,店員刻意為我們安排了梳化位置,而且服務質素不差,我和朋友都十分享受。

爺爺無骨海南雞配油飯

馬來肉骨茶
湯頭濃郁醇厚,肉質軟腍、鮮甜、有韌性,極具馬來風味。

椒鹽豆腐

• 爺爺海南雞飯
2024-07-09 262 瀏覽
主打東南亞菜式, 例如海南雞飯、叻沙、肉骨茶, 食海南雞點少得一碗飯!可以揀白飯或者油飯, 低碳或生酮飲食人士可以揀椰菜花飯~🍚酮學雞配椰菜花飯生酮飲食好選擇👍🏻!使用三黃雞🐓, 雞肉肉質好嫩滑, 大廚已預先細心地將雞件去骨, 啖啖肉!旁邊附上3種醬汁, 有薑蓉、辣醬及黑醬油, 蘸少少醬汁食用, 會有另一番風味~ 椰菜花飯粒粒分明, 炒得夠乾爽, 唔錯👍🏻跟餐仲會有一碗湯, 加入菇菌, 帶有一點藥材味, 唔油膩, 零負擔, 成個餐好滿足!

🍚酮學雞配椰菜花飯
2024-07-09
  • 海南雞飯
2024-07-07 193 瀏覽
星期五晚同朋友仔嗌咗個二人餐,餐廳裝飾好靚,環境闊落!胡麻雞絲粉皮雞肉切成細絲加上薄薄的粉皮,再淋上一層濃郁的芝麻醬汁,口感軟嫩又彈牙!椒鹽豆腐平時食開嗰啲細細粒,今次大大粒嘅!外層炸得金黃酥脆,而入面嘅豆腐則保持到嫩滑的口感,完全做到外脆內軟😋咖央多士必食啦!多士外層煎至金黃酥脆,餐廳好大方,咖央醬同牛油都落足!超滿足😍爺爺海南雞半隻都已經好大份!雞肉本身的質地非常出色,滑嫩多汁,配埋油飯真係好正😌馬來肉骨茶好正宗!係有小小中藥味,岩曬要補補身子嘅我😂蒜頭都係原粒放,味曬啲味好好食😍甜品我哋嗌咗椰子同榴連味雪糕,兩個味道好出色,好有果香 🥥
星期五晚同朋友仔嗌咗個二人餐,餐廳裝飾好靚,環境闊落!

胡麻雞絲粉皮

椒鹽豆腐

咖央多士

爺爺海南雞

馬來肉骨茶

甜品
我哋嗌咗椰子同榴連味雪糕,兩個味道好出色,好有果香 🥥

2024-06-28 158 瀏覽
【灣仔區】【爺爺雞飯】呢餐好特別,同兩位朋友食,但係我當晚胃口就唔係太好,所以都冇乜點食。然而朋友盛意拳拳咁,我又好難推卻嘅,始終我要佈一個好大嘅局,捉一盤好大嘅棋吖嘛。餐廳位置唔錯嘅,係喺銅鑼灣嘅金百利七樓,一個正常嘅香港人都應該識去嘅地方嚟。首先叫咗 $68 嘅「馳名沙薑雞配白飯」,呢度出名食雞飯,睇佢啲雞個樣都唔錯,皮幾黃,朋友都話 okay。然後係 $68 嘅「馬來沙嗲串燒半打」,有六串沙嗲串,感覺都幾有馬拉 feel 嘅。味道方面,朋友都話係可以嘅,至少對得住個價錢先,呢點好重要。之後仲有 $35 嘅「印度薄餅」,一碟有四件,即係一塊圓形嗰啲印度薄餅一開四,佢哋話 okay。飲品方面,朋友飲 $45 嘅「百香果水果茶」少冰,朋友話好飲。而我嗰杯 $30 嘅「椰汁班蘭冰」就相當一般,好似有陣怪味。埋單 $270,銅鑼灣樓上舖合理價錢。。。(地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖)

(地址:銅鑼灣記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖)

2024-03-20
2024-06-22 135 瀏覽
爺爺雞飯爺爺無骨海南雞配油飯海南雞被廚師細心起骨,肉質極為鮮嫩滑溜。雞肉浸泡喺醇厚嘅海南雞醬汁中,吸收咗各種香料嘅風味,口感濃郁而不油膩。配上清香四溢嘅油飯,雞肉柔軟嘅口感同飯粒嘅乾爽,再加上薑蓉同醬汁嘅交織,令人回味無窮。馳名沙薑雞配白飯沙薑雞以其獨特嘅配料同烹調方式聞名,廣為人知。雞肉經過特殊嘅醃製,吸收咗沙薑嘅清香氣息。在炒製過程中,沙薑微微辛辣感同雞肉嘅鮮美完美融合。清淡嘅白飯令沙薑風味更加突出。確實係一道經典嘅馬來西亞風味菜餚,值得一嚐。咖央多士咖央多士係馬來西亞特色嘅烤麵包,外層烤至金黃酥脆嘅麵包片,內裡搭配濕潤綿密嘅醬汁,厚厚一層牛油,加上甜蜜蜜,帶有椰香及蛋味嘅一層咖央醬,濕潤綿密。口感層次豐富,甜中帶鹹,令人垂涎三尺。椰汁班蘭糕甜品係以新鮮嘅椰汁同香氣袭人嘅班蘭葉製成嘅椰汁斑蘭糕。糕身柔軟綿密,外層略帶糯性。椰汁嘅香濃同班蘭葉嘅清香,形成一股獨特芳香。椰汁班蘭糕清新爽口,但不會過於甜膩,係一道非常適合夏日享用嘅甜點。榴槤雪糕榴槤雪糕完美咁捕捉到榴槤嘅濃郁香氣同獨特風味。雪糕質地細膩,入口即溶,濃郁嘅榴槤味喺口中散發開來,回甘悠長。
爺爺雞飯

爺爺無骨海南雞配油飯

馳名沙薑雞配白飯

咖央多士

椰汁班蘭糕

榴槤雪糕

2024-06-10 99 瀏覽
今晚心血來潮想吃海南雞飯,金百利中心樓上出名是美食天堂,整體每間都價錢合理。爺爺雞飯主打海南雞飯,肉骨茶。看到餐牌有酮學雞配椰菜花飯,就是生酮飲食吧,一種高脂肪,充足蛋白質,極低碳水化合物的飲食。酮學雞配椰菜花飯 -套餐大概有8件色澤明亮的雞肉,跟餐有一碗雞湯和主角椰菜花飯 雞肉肉質嫩滑,充滿高蛋白,沾上3款基本醬汁,跟上一啖椰菜花飯,美味程度爆燈雞湯加入蔬菜,帶點藥材味,帶來額外的健康益處,無油好順口每口椰菜花飯,好香口,感覺像吃白飯一樣,一碗份量都夠飽架

雞湯加入蔬菜,帶點藥材味,帶來額外的健康益處,無油好順口

每口椰菜花飯,好香口,感覺像吃白飯一樣,一碗份量都夠飽架
📍爺爺雞飯 (金百利中心) (铜锣湾)👈🏻铜锣湾記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖✨爺爺无骨海南鸡配油饭 68嫩滑多汁的无骨海南鸡搭配松软香糯的油饭,简直是完美搭档。配以浓郁的药膳鸡汤和香甜的酱油蘸料,让人欲罢不能!😋🍗🍚✨新加坡叻沙 62辣椒、椰浆、海鲜和香料的奇妙融合,让人陶醉其中。弹牙的米粉和丰富的配料,有虾,油豆腐,鱼饼,一口一口停不下来🌶️🍤🍜✨椰子雪糕 12椰子雪糕口感细腻滑爽,鲜甜的椰子味道扑鼻而来,每一口都带来了奶香和椰香的双重享受🥥🍨😍✨胡麻鸡丝粉皮 48粉皮的口感柔滑细腻,胡椒芝麻的浓郁香味将鸡丝的鲜嫩口感提升到了一个新的层次。每一口都充满了芝麻香,非常开胃🍲🍗🌿😋🫣
📍爺爺雞飯 (金百利中心) (铜锣湾)
👈🏻铜锣湾記利佐治街1號金百利中心7樓R2號舖

✨爺爺无骨海南鸡配油饭 68

✨新加坡叻沙 62

✨椰子雪糕 12

✨胡麻鸡丝粉皮 48
2024-05-23 128 瀏覽
爺爺雞飯餐廳主打東南亞菜式。生酮飲食是非常熱門的減肥方式。餐廳環境夠闊落,坐得舒服⭐️酮學雞配椰菜花飯酮雞飯就是用經由椰菜花打碎製成的花椰菜米代替米飯。爺爺雞飯的花椰菜米做工細膩、表現出色,味道層次也相當用心。花椰菜米經仔細調味,輕炒過的椰菜花散發清甜味道且香氣誘人。粒粒的椰菜花米仿似米飯的口感,層次豐富、順口濕潤. 最後送上一碗自家製的菇菌甜湯,一整個生酮海南雞飯就是讓人吃了感到零負擔。🌟雞湯菜苗健康清淡口味,而且雞湯亦都非常!⭐️馬來肉骨茶爺爺雞湯亦是自家精心炮製,配料上好豐富,肉骨茶嘅味道令人回味回甘。佢哋仲有二人套餐,廚師推介等等不同嘅菜式,值得來一試,平民價錢就可以食到啦!

⭐️酮學雞配椰菜花飯

🌟雞湯菜苗
健康清淡口味,而且雞湯亦都非常!

⭐️馬來肉骨茶

2024-05-20 112 瀏覽
今日想食海南雞飯,想起爺爺雞飯都幾好食就揀左佢!好耐冇嚟原來出左2人餐,個餐包前菜、小食2款、2個主菜、2杯飲品同甜品,豐富又抵食!胡麻雞絲粉皮用上日式胡麻醬,味道很清新,冰冰涼涼,很是開胃。咖央多士/椒鹽豆腐多士脆口,咖央醬帶有椰香及蛋味加上厚厚牛油,十分邪惡!椒鹽豆腐外層香脆,豆腐嫩滑,灑上小許椒鹽在上面,惹味又不油膩。半隻海南雞雞肉嫩滑,去骨啖啖肉,沒有肥油,必食!叻沙海鮮火鍋叻沙湯底配上海鮮:魚腐、基圍蝦、沙白、帶子等,性價比高!點了泰式奶茶和咖啡,亦是不錯!最後是自選甜品,我選了椰子雪糕和榴槤雪糕!整體抵食味道亦不錯!
今日想食海南雞飯,想起爺爺雞飯都幾好食就揀左佢!
豐富又抵食!
胡麻雞絲粉皮
用上日式胡麻醬,味道很清新,冰冰涼涼,很是開胃。
咖央多士/椒鹽豆腐
多士脆口,咖央醬帶有椰香及蛋味加上厚厚牛油,十分邪惡!
半隻海南雞
雞肉嫩滑,去骨啖啖肉,沒有肥油,必食!
叻沙海鮮火鍋
叻沙湯底配上海鮮:魚腐、基圍蝦、沙白、帶子等,
性價比高!
點了泰式奶茶和咖啡,亦是不錯!
最後是自選甜品,我選了椰子雪糕和榴槤雪糕!

整體抵食味道亦不錯!
2024-05-11 138 瀏覽
喺銅鑼灣金百利等緊朋友收工嘅時候發現有間爺爺雞飯,再上網睇吓有咩食,原來主打是新加坡、馬來西嘅嘅嘢食,好耐無食過星馬嘅菜式,就向朋友提議試吓。上到餐廳睇到裝修好精美,座位都好舒適,最重要係價錢好大眾化!食星馬菜我自己覺得最緊要係海南雞同肉骨茶,所以就點咗半隻酮學雞+肉骨茶同椒鹽豆腐。酮學雞嘅雞肉鮮甜嫰滑,配上黑醬油、酸辣醬、薑蓉一齊食好開胃。肉骨茶配料亦好豐富,三大支骨排,而且仲有個大大嘅黑蒜,藥材味香濃,飲到停唔到口!椒鹽豆腐係即炸,入口香脆。每樣都好好味,最最最重要係價錢真係好抵食!食餐飯唔使吓吓都要離開香港嘅,香港都有好多平靚正嘅嘢食!

椒鹽豆腐係即炸,入口香脆。

每樣都好好味,最最最重要係價錢真係好抵食!
食餐飯唔使吓吓都要離開香港嘅,香港都有好多平靚正嘅嘢食!
2024-05-02
2024-05-05 96 瀏覽
今日同屋企人到Sogo感謝祭購物一輪,想揾間餐廳填肚同休息,醒起Sogo對面有好多野食,見呢間價錢唔錯入黎試試。圖中呢個餐係下午茶餐,先$48味道不錯,河粉分量都多,香茅雞翼調味ok,包熱飲,我簡左泰式奶茶,都幾好飲。 屋企人叫左肉骨茶下午茶(~$58) 原煲上,有好大隻原個蒜頭係入面,燉得好淋好入味,排骨有3-4舊,湯係適中唔係好濃藥材味既肉骨茶,都ok。餐牌最平幾下午茶好似係大碗海南雞飯$38。仲有好多唔同茶餐可以簡。鋪頭細細座位算寬落舒適,如果係附近行想平平地食一餐可以去試下。

2024-05-05
2024-04-25 100 瀏覽
「無骨海南雞配馬來肉骨茶午餐 」午餐有海南雞又有肉骨茶,一次過滿足兩個願望!啱晒心多多乜都想試嘅我。雞:覺得肉有少少雪味,要加啲薑蓉比較好。雞肉整得嫩滑,就算雞胸肉部份都嫩滑。皮好肥,有油香。雞油飯:飯有雞湯味,但就食唔到咩香茅味。肉骨茶:湯有濃郁嘅藥膳味。入邊有兩大嚿肉,仲有金菇腐竹冬菇、同埋豆腐卜、材料都算豐富。排骨嘅肉質地好硬!軟骨部份都好硬。環境:★★☆☆☆ 食物: ★★★☆☆ 推介指數: ★★★☆☆
「無骨海南雞配馬來肉骨茶午餐 」

雞油飯:飯有雞湯味,但就食唔到咩香茅味。

環境:★★☆☆☆

食物: ★★★☆☆

推介指數: ★★★☆☆
無骨海南雞配馬來肉骨茶午餐
2024-01-24 516 瀏覽
下午茶時段,大件夾抵食。見今日咁凍,好想飲個熱湯嗌咗個海南雞飯餐跟餐有一個帶少少藥膳味嘅熱湯,暖胃一流。我最鐘意食海南雞飯,對個油飯都有少少講究。呢個油飯夠乾身,而食得出油香同香茅味,加分!連配菜果三條豆都唔馬虎,不但夠爽脆,又有麻油香如果多幾條配菜就更好雞肥瘦適中,但雞胸唔夠滑,如果鐘意食滑雞我會建議加$10轉雞脾位跟餐泰式奶茶唔洗加錢仲有呢個飯係酮友友好,因為油飯可以加錢轉椰菜花飯啊生酮人又多個選擇
下午茶時段,大件夾抵食。

見今日咁凍,好想飲個熱湯
嗌咗個海南雞飯餐
跟餐有一個帶少少藥膳味嘅熱湯,暖胃一流。

我最鐘意食海南雞飯,對個油飯都有少少講究。
呢個油飯夠乾身,而食得出油香同香茅味,加分!
連配菜果三條豆都唔馬虎,不但夠爽脆,又有麻油香
如果多幾條配菜就更好

跟餐泰式奶茶唔洗加錢

仲有呢個飯係酮友友好,因為油飯可以加錢轉椰菜花飯啊
生酮人又多個選擇

海南雞飯
下午茶
海南雞飯
  • 爺爺海南雞配油飯
2023-09-27 683 瀏覽
好嘔心 束雞毛多到放左入口好似食緊菜咁有口感 仲要收左係雞翼入面 即刻反胃 🤮🤢🤢🤮🙄我係夜晚去食的 一個人叫左個海南雞飯$76埋單 完全唔掂 😣雞肉味都正常 你食到啲毛之前都一切正常食到之後所有嘢都想嘔返晒出嚟 唔建議去 好差
好嘔心 束雞毛多到放左入口好似食緊菜咁有口感
仲要收左係雞翼入面 即刻反胃 🤮🤢🤢🤮🙄