2021-05-23 2760 瀏覽
又到星期日下午,同女兒和朋友到始創中心的牛一吃日式放题鍋,限時90分鐘。我們選了雞肉和豚肉餐,其他配料可自由到外面取,配料食物款式多,我們取了很多款菜及菇類,又有很多不同的丸類,各款都很好吃,我們吃了很多。我們一坐下,便來了豚肉和雞肉各2盒,叫完後再吃各2盒,不久又叫各2盒,叫了很多盒。我朋友再取菜和菇,不小心把外面取菜的夾子帶回座位上。在我朋友用夾子夾菜放在鍋內時,一個負責收拾碗碟的女工作人員竟站在我們的桌前,不客氣地說:「你不應把夾子帶回座位上。」我的朋友立即禮貌地回應:「對不起!我不小心取了進來,我會交回給你。」誰知她走開了一會兒,又站在我們的桌前,叫我朋友把夾子立即给她,我朋友連忙交回。這位女工作人員用極粗的粗口小聲罵我朋友,令我們很生氣,決定用食評反映,告訴大家這件不愉快的事件。我們下次未必會再到這間分店,以免再遇到同類不禮貌對待,影響進食心情。

2021-05-23
午餐
2021-05-14 2395 瀏覽
屋企人生日 咁啱搵到間 「牛一」食火鍋放題地區就曬生日壽星 並且價錢合理沒有猶疑就book咗檯對付年長一輩 食乜都唔緊要 最緊要有菜「牛一」d菜就真係多選擇到⋯😂見長輩佢哋大讚好新鮮好多選擇 快d出去攞多d返嚟而我哋年輕就食肉獸為主瘋狂order肥牛我哋揀咗$198個餐 d牛得到長輩大讚 哩隻肥牛好靚👍聽到哩類評價作為搵餐廳嘅我嚟講 即刻卸下心頭大石我會record甚至encore「牛一」好啦!我哋最後個個都挺肚而散 滿足!

屋企人生日 咁啱搵到間 「牛一」食火鍋放題

d牛得到長輩大讚 哩隻肥牛好靚👍
聽到哩類評價
作為搵餐廳嘅我嚟講
即刻卸下心頭大石

我會record甚至encore「牛一」

好啦!我哋最後個個都挺肚而散 滿足!
2021-02-22
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2021-04-23 2136 瀏覽
之前上網見到牛一有一個 4 月份會員優惠, 仲要係任食靚牛肉。無限量任食美國肩胛肋眼!!! 😋 而且可以任食 120 分鐘, 比平時的 90 分鐘多左 30 分鐘, 可以慢慢食, 坐耐 D 傾下計, 否則都會好趕。4 月頭復活節假期去尖沙咀晚市, 仍未有這discount, 要比正價!於是約埋好朋友一齊去, 他們住元朗, 大家揀一個中間 location 太子!估唔到太子店好耐無去, 食物質素同環境衛生都做得好好。先講牛肉, 第一個 round 先上 6 盤! 一上來已經覺得好靚! 完全無渣, 牛味很濃。之後第二個 round 又 order 6 盤, 一來到我地即時話靚過第一 round 喎!!!第二個 round 碟碟都正, 雪花均勻, 入口即溶! 朋友們即刻話元朗店差太遠了。同樣係牛一, 相同集團, 卻只在第一 round 出靚牛, 第二 round 再叫, 質素已經差很多! 😐🙄這正正是我們為何平時只會去尖沙咀店的原因。幸好今次太子店也非常好! 💚 一定會再來幫襯的!平時 $238 一位, 而家 4 月, 3 人同行, 2 人半價。我地四人, 2 位正價, 2 位半價, 加一照

我地四人, 2 位正價, 2 位半價, 加一照原價 - $200 一位, 好抵!

住附近,間中去食,之前各方面都滿意。今次是隔好耐冇去,服務超差,從一開始門口選餐就眼超超,語氣唔耐煩,好像我地去求住去食也,還是欠錢冇還!!Ok,算數,入去食嘢不用再望著呢隻人啦! 時間1:25-2:25,2:28超過三分鐘,竟然又見到門口接待果位女士行過來企是table前趕客,大大聲喊叫超過好耐了,企佐十秒鐘望著我食,天啊!超過三分鐘,而且我只是食我碗裡面啲食物,又唔是繼續去拿食,而且餐廳得幾台客,大部分都是吉位,如果真是好多人等位,我都好諒解,真是一啲人情味都冇,真是尷尬,黑口黑面,真係唔明老細請啲咁嘅人來做樓面!! 如果有下次去的機會,希望不要再見到呢隻討厭鬼。我好鍾意食牛肉,希望老闆見到可以重視啲人員素質,唔好比尼啲冇素質冇愛心啲人來做樓面,簡直倒米!!將心比心,去食嘢一肚子火。不吐不快!
2021-04-19
2 分鐘 (堂食)
$180.4 (午餐)
慶祝紀念
生日
2021-04-17 1454 瀏覽
今日下午四點嚟到,去試食打日式邊爐 放題 ,一入門口就剛剛係午餐完結時間,店員1就話可以即時入座食午餐 或者食晚餐,我哋就選擇食晚餐,因為有120分鐘,食嘅牛質素又高啲,不過價錢當然貴少少,係238蚊/位,店員1話有九折仲有生日優惠減添,我哋覺得好抵所以一試。直到埋單時 ,見到張單係238乘三位$714,再加一,$785.4, 即冇九折,又冇減50,就問店員2是否搞錯, 店員2話我哋叫嗰個係全日餐,不是晚餐晚餐係要五點後入座才是的,所以沒有九折,也沒有減50。再找到店員3問多次,店員3就話今日係假期所以應該係238蚊加多10蚊。嘩!咁就變咗三個員工,三個價錢完全不同。今次完全中伏,為有單照埋,走人算,再問可能重貴。建議詢問時要錄音,最好不用幫親!

建議詢問時要錄音,最好不用幫親!
2021-04-12 1211 瀏覽
痠情後的午市餐, 我叫豬肉一碟加出面任食菜丸飯同drinks都係$68加一, 做埋佢地會員掃個會員QR code就依送多一碟同等的肉, 夠晒食.... (唔知幾時完優惠)60mins都好忙, 要出去攞菜, 最正係有羽衣甘藍同蟲草花, 其他皇帝菜呀, 萵苣, 金菰, 苦瓜, 豆腐同各式肉丸, 魚旦, 粉絲咩都齊... 仲有日式咖哩飯, drinks柜有冰凍soda water, 平beer都有, 好多男士都在飲啤酒enjoy個lunch..幾個湯底任選, 豬肉有肥, 所以唔"鞋"都幾香滑, 我勁食羽衣甘藍同皇帝菜, 清清地昆布湯底落左肉同菜之後都濃味好多, 點返天然的mixture of 自選辣椒粒, 大蔥同蒜頭粒, 都不知幾香幾好食... 午餐想多菜食就會來牛一, 咁多靚菜選都好重要, 加埋少少面/粉絲結尾不知幾舒服.. 忙完60分鐘, 埋單$74.8, 位又唔迫冷氣夠, happy lunch

2021-03-24 1416 瀏覽
牛一日式任食火鍋🥘依間係回頭好多次既日式邊爐店🥘價錢便宜抵食 配菜🥬甜品🍨飲品🥤選擇都多次次必點佢個壽喜燒湯底 湯底好入味唔洗點其他醬料都得😍今次試左特級日本和牛🐃級數 ❄️雪花果然靚好多油分都較重所以煲湯都好快變得油油的整體黎講日本和牛🐃係肥美啲🇦🇺澳洲和牛既牛味會重啲講講下都好想再去打邊爐🥘
牛一日式任食火鍋🥘
整體黎講日本和牛🐃係肥美啲
🇦🇺澳洲和牛既牛味會重啲
講講下都好想再去打邊爐🥘
2021-03-10 1329 瀏覽
當初開張冇耐無論食物新鮮度同服務都好好。雖然都明白大部份香港食肆越做得耐就越差,但呢度好似差得比其他快⋯ 牛肉薄到透明(夾起就爛)⋯ 自助區D野食冇哂,行咗幾轉都冇refilled ⋯ 雪糕機出嚟果D唔係雪糕,係奶昔⋯雖然佢唔係貴,但其實差唔多價錢都有好多其他呢類選擇。
當初開張冇耐無論食物新鮮度同服務都好好。

雖然佢唔係貴,但其實差唔多價錢都有好多其他呢類選擇。
2021-02-04 2536 瀏覽
用餐時間:普通星期6 1425今日試左佢哋最平既90分鐘牛肉火鍋放題,成人只需$128。呢度係QR code落單,主要係點肉類同埋其他付費食品。蔬菜,丸,飲品嗰啲有自助區攞。整體黎講呢度既食物,飲品選擇都幾多,質素都唔錯。呢度既牛肉外觀,味道都幾好。最後埋單連加一每人就係$141。呢度食物,飲品選擇幾多,質素都唔錯,而且座位闊落,所以呢個價錢黎講性價比算幾好。不過用餐嗰陣有段小插曲,我食食下發現我坐嗰位竟然痴住左一pat醬,仲整污糟埋條褲,好影響衛生評分!
用餐時間:普通星期6 1425

今日試左佢哋最平既90分鐘牛肉火鍋放題,成人只需$128。

穀飼牛肉

呢度既牛肉外觀,味道都幾好。

2021-01-30
10 分鐘 (堂食)
穀飼牛肉
2020-11-30 2707 瀏覽
揀咗任食安格斯牛Buffet corner 仲有大量蔬菜提供自取打邊爐竟然有pasta拎?!有點黑人問號😂想知有冇人試過係咪好食㗎?-最心水推介值得encore 嘅菜🥬 羽衣甘藍, 蟲草花, 大蔥, 韮菜, 萵荀-乳酪都食咗兩次質地好實在配搭上焦糖醬同芒果爆珠 好正絕對不能錯過-同埋嚟始創尼間牛一打邊爐好正坐卡位食得好舒服呀-服務方面就感到人手有點不足可能主要下單order肉係用app啦而且店太大 員工少啦都要耐性等待吓先有員工經過會幫你
揀咗任食安格斯牛
Buffet corner 仲有大量蔬菜提供自取
打邊爐竟然有pasta拎?!
有點黑人問號😂
想知有冇人試過係咪好食㗎?
最心水推介值得encore 嘅菜🥬
羽衣甘藍, 蟲草花, 大蔥, 韮菜, 萵荀
乳酪都食咗兩次
可能主要下單order肉係用app啦
而且店太大 員工少啦
都要耐性等待吓先有員工經過會幫你
2020-11-27 1380 瀏覽
之前幫襯過牛一食過一次今次再嚟試吓感覺佢keep得住啲質素其實由選醬油嘅時候感覺佢有好多唔同嘅醬油有較多日式醬汁例如一味辣醬、日本葱碎等今次揀咗安格斯牛個plan 安格斯質素當然有保正佢牛味好濃好香叫咗幾round 都係靚肉而另一個驚喜點係佢嘅蔬菜類好多連豆苗、萵荀、蟲草花等都有好高質好多選擇而且refill得都快最後不得不讚一下個yogurt 甜品佢個frozen yogurt係夠凍 同夠味伴yogurt嘅toppings都好多選擇 同好好味 有我最愛嘅爆珠😆仼食高質之選推介
之前幫襯過牛一食過一次
今次再嚟試吓
感覺佢keep得住啲質素
其實由選醬油嘅時候
感覺佢有好多唔同嘅醬油
有較多日式醬汁例如一味辣醬、日本葱碎等

今次揀咗安格斯牛個plan
安格斯質素當然有保正
佢牛味好濃好香
叫咗幾round 都係靚肉

而另一個驚喜點係佢嘅蔬菜類好多
連豆苗、萵荀、蟲草花等都有
好高質好多選擇

同好好味 有我最愛嘅爆珠😆
仼食高質之選
推介

2020-11-14 1267 瀏覽
星期五行完魚街係附近搵食,4個人最後都係決定又食牛一,見佢有個澳洲和牛,二人行一人價,所以就排隊,點知到我哋入去果陣佢話今日配額用哂🥴焗住食返低兩級嘅安格斯牛。會員188一位加一湯底要左壽喜燒,跟每人一隻日本蛋。轉左用手機qr落單,比之前用店舖pad無咁方便,亦轉左每次落單只可落4樣,我哋4個人就要分多幾次叫,但可能以前太多人浪費食物啦,無辦法啦明白嘅。今次啲牛同之前好唔同,好左好多,平價貨黎講雪花算均勻,亦切得厚左,食落有咬口,牛味濃。豚肉就無咩脂肪位,食落乾。其實都係睇彩數,我食過唔少次,每次叫肉嘅質素都幾參差,直頭會覺得佢係咪俾錯左次一級。今次叫到第三輪都差左,不過都ok。乳酪雪糕,唔好同俾錢買嘅比較啦,放得落口咁囉。淨係想知幾時出返芝麻味整體食物質素ok,個半鐘就太趕啦,雪糕基本上係倒落去。

湯底要左壽喜燒,跟每人一隻日本蛋。

整體食物質素ok,個半鐘就太趕啦,雪糕基本上係倒落去。
2020-11-13
30 分鐘 (堂食)
由於感受太深,忍唔住第一次食食評!門口職員既不禮貌態度,絕對影響進食既味道!本身牛肉正常,但飲品選擇少,全部可口可樂公司出品,竟然連紙包飲品都有!甜品選擇都少,得一款乳酪雪糕,都算!最大獲係請左一個倒米員工!sorry!大把放題可以選擇既情況下,我唔會再貼錢買難受!明明叫左兩款肉,第一轉來既時候味道唔錯,個心都諗算啦!唔好咁嬲!點知再叫第二轉,食落去立即感覺差哂!比肥牛好少少既質素而且!或者心情嚴重影響味道,真係太嬲啦!
由於感受太深,忍唔住第一次食食評!

最大獲係請左一個倒米員工!sorry!

大把放題可以選擇既情況下,我唔會再貼錢買難受!

或者心情嚴重影響味道,真係太嬲啦!

2020-09-21 1241 瀏覽
嗚鳴,小編對上一次打邊爐已經係六月嘅事,小編唔知係咪太耐冇打邊爐,今次嘅體驗係岀乎意料地好,一路食一路讚,高汁嘅打邊爐食完真係好滿足😭呢間都幾full下,最好book位,尤其依加疫症cut咗好多位🥺今次坐到餐廳最入,離自助區好遠,不過食濟咗去兜返個圈又可以再食過😂枱與枱之間都隔得okay遠,我地三個人坐四人枱都幾鬆動舒服😆.🥘湯底(中華麻辣湯+蕃茄豚骨湯)好驚喜呢間個湯竟然好好食,牛X鍋啲湯底真係嚇親我,難食到呢,又腥又冇味🤮打邊爐最重要一定係個湯底,湯底唔好,啲牛肉同配料幾靚都冇用🤫呢個鴛鴦鍋要加$18,講真都幾抵🥳好鍾意佢個麻辣湯,唔會好似台灣隻麻辣咁辣到好辛苦,唔食得辣嘅人都食到,襯埋佢啲牛肉勁好食😆蕃茄豚骨湯都幾清甜,不過襯豬肉片會更加好食😚不過講真嘅,小編食完呢餐之後口渴到傻咗,味精一定有🤪.🥘牛肉/豚肉我地揀咗牛肉最平嘅set,美國特選級榖飼牛肉同豚肉,冇試到雞肉🙈食後感係好似食咗成年牛肉嘅份量,真係係咁食係咁食,冇停過😳小編都諗咗陣點解今次打邊爐可以食到咁多牛嘅,原因係因為呢間好抵讚🤪第一,上菜速度勁快,雖然有時有扣單情況,不過唔算嚴重🦦第二,佢地一份牛/豬等於其他嘅3份
🥘湯底(中華麻辣湯+蕃茄豚骨湯)
🥘牛肉/豚肉
我地揀咗牛肉最平嘅set,美國特選級榖飼牛肉同豚肉,冇試到雞肉🙈食後感係好似食咗成年牛肉嘅份量,真係係咁食係咁食,冇停過😳小編都諗咗陣點解今次打邊爐可以食到咁多牛嘅,原因係因為呢間好抵讚🤪第一,上菜速度勁快,雖然有時有扣單情況,不過唔算嚴重🦦第二,佢地一份牛/豬等於其他嘅3份,又多又大塊🤫所以基本上你可以non-stop咁食肉,啱曬食肉獸🤤質素仲要幾高,最平個set已經夠曬,之前有影過啲肉擺上story,有肉味幾新鮮架😚
🥘配料
日式火鍋嘅配料冇乜好講,黎黎去去都係魚蛋豆腐同菜😂小編不嬲麻麻地食日式嘅配料所以冇乜點食到,主打食牛🙈下次食港式打邊爐先詳細講呢part!
🥘整體
性價比高,淨係食牛都回曬本😋小編已經book咗下一次了😆仲有甜品食架,不過我嫌佢雪糕機岀好似唔太衛生所以冇食到🦦
🍽味道: 4/5
🏙環境: 3.5/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 3.5/5
【 可以有進步空間的午市放題  】特登出太子牛一Nabe One食中午放題,火鍋放題限時90分鐘,我哋揀咗美國特選級穀飼牛肉放題。太子分店的用餐環境都算乾淨衛生,但枱與枱之間都幾比較窄,我地出入都怕會整到隔離枱的野,要好小心。 放題除咗豬肉,牛肉同雞肉之外,也可以行出去自助吧拎野食,自助吧有多款配料,各種菇類和蔬菜都幾多選擇,仲有有多款丸類,豆製品,粉麵和飯都有,全部都有用膠蓋遮住,我地出去拎食物都要帶口罩,感覺都OK衛生。飲品選擇唔多,主要係陽光紙包飲品,好小罐裝飲品。我地揀左壽喜燒湯底,肉類每次黎都係得幾片,好小份量,要點多幾次先夠食。肥牛係特選級穀飼牛,但我地都覺得質素麻麻,好多肥膏,無咩牛味。整體上要求唔高又想食肉食到飽的,都可以黎試下。
【 可以有進步空間的午市放題  】

特登出太子牛一Nabe One食中午放題火鍋放題限時90分鐘,我哋揀咗美國特選級穀飼牛肉放題

飲品選擇唔多,主要係陽光紙包飲品,好小罐裝飲品。

整體上要求唔高又想食肉食到飽的,都可以黎試下。
2020-06-13
5 分鐘 (堂食)
午餐