2022-03-22 1260 瀏覽
對住銅鑼灣電車站的牛極是我認為最抵食和最好食嘅石燒牛。它用自助售票形式,自選牛扒的不同部位和重量,同時還提供白飯、湯和沙律任食。我一個女仔要了最平的180g牛肩扒($85),加埋任食的部份,都已好飽。牛肩扒Top Blade Muscle顧名思義,是取自牛的膊頭部位,肉質較結實,但去筋位之後就會變得嫩滑無比,而且肉味十分濃郁,可說是性價比高的牛扒。牛扒好快便來到,快手去自助位取白飯和醬汁先,它的自家製燒肉汁和辛味芥末燒汁都好好味。180g都有成隻手掌長,放在已燒熱和有凹凸位的岩石上燒,我喜歡加蒜蓉一起燒。第一刀切開通常都比較生,將生的部份反轉向石板再燒一下就剛剛好,食完頭兩刀後,熱石板已開始降溫,不會令餘下的牛扒過熟。總之整個過程很順暢,除了中間有一小粒硬筋位食唔到外,整塊牛扒都嫩滑、香濃,生熟度剛好。食完牛扒我才會飲湯、食飯和食沙律。日式牛肉湯很清甜,洋蔥煮到腍晒,甜味完全釋出,又夠熱,好好飲。珍珠米飯灑點紫菜粉,椰菜絲沙律加日式芝麻醬,好滿足。
對住銅鑼灣電車站的牛極是我認為最抵食和最好食嘅石燒牛。

牛肩扒180g

食完頭兩刀後,熱石板已開始降溫,不會令餘下的牛扒過熟。
牛肩扒

食完牛扒我才會飲湯、食飯和食沙律。
珍珠米飯加紫菜粉
椰菜絲沙律

珍珠米飯灑點紫菜粉,椰菜絲沙律加日式芝麻醬,好滿足。
2022-03-22
2022-03-21 68 瀏覽
呢排好難得可以同朋友出嚟食飯,當然要搵間多好評嘅餐廳啦。而我今次搵到嘅餐廳係位於銅鑼灣,名為牛極嘅石燒牛肉餐廳。佢嘅位置搭車過嚟都幾方便㗎,對面就係電車站。先講吓個環境先,環境方面其實餐廳都幾有日式嘅感覺,因為餐廳設有一部自動售賣機,比堂食又或者外賣嘅顧客購買想食嘅嘢食,同日本非常相似。同埋餐廳都好貼心咁樣放咗啲圍裙,避免石燒嘅時候啲汁會彈到顧客嘅衫。跟住就來講係嘢食啦,嗰日我同我朋友一共試咗兩款牛肉,分別係180g嘅牛肩排同埋200g嘅牛柳。但係喺講牛肉嘅味道之前,我想先講吓自助區嘅食物。自助區一共提供左三樣嘅食物,分別係珍珠米,沙律菜,同埋日式牛肉湯。首先想講係日式牛肉湯,牛肉湯裝落碗都仲係熱辣辣嘅,好暖胃,而且入邊有好多洋蔥,飲得出碗湯都帶有一啲清甜。而沙律菜方面都做到好新鮮,我都忍唔住再refill多幾次,煮飯個方面,餐廳用嘅珍珠米。如果大家想我返賣相好睇啲,可以加少少芝麻紫菜粉落去。翻返嚟講返我哋嘅主角牛肉啦,先講下個賣相,個人認為個賣相相當靚,熱石嘅凹凸不平令到成幅相更加有質感。而我覺得無論係牛肩排定係牛柳,食落去都好Juice。我建議大家可以唔使煮到太熟,咁我就可以食到牛

翻返嚟講返我哋嘅主角牛肉啦,先講下個賣相,個人認為個賣相相當靚,熱石嘅凹凸不平令到成幅相更加有質感。而我覺得無論係牛肩排定係牛柳,食落去都好Juice。我建議大家可以唔使煮到太熟,咁我就可以食到牛嘅肉汁。同埋餐廳提供嘅牛肉真係好新鮮,完全食到個鮮味。而我就覺得我嗰日煮嘅熟度啱啱好,可以食到牛肉軟淰嘅口感。同埋大家係燒完之後可以加番啲胡椒同埋鹽再加啲蒜頭,咁口感上嘅層次都會得到豐富。誠意推介大家嚟牛極試吓咁特別嘅石燒美食啦!
2022-03-21 48 瀏覽
位於銅鑼灣的石燒牛扒店,供應各款部位及重量的牛肉,另外還有其他肉類可供客人燒,如鰻魚、腩肉、雞扒等等。外面有個自助吧,前菜沙律、白飯、調味料及湯水都是由客人自行拿取。Steak Menu:牛肩排180g一份180g牛排,非常厚肉。本身肉排已經預先煎至一成熟,表面是棕色,但是內裡卻是血紅紅的。上枱時放至高達300度高溫的火山石板上燒,直至自己接受的熟度,就可以享用了。即使牛排燒至7成熟,肉質依然軟腍,而且保留肉汁。牛肉味道濃郁,帶點油脂,原汁原味,或是灑點鹽及胡椒也很鮮味。
位於銅鑼灣的石燒牛扒店,
Steak Menu:牛肩排180g

一份180g牛排,非常厚肉。
2022-03-16 92 瀏覽
銅鑼灣怡和街美極分店,今天帶給了我味蕾新享受!價錢大眾化,而且頗多款式選擇!餐廳的坐位舒適,落地大玻璃也可以欣賞街景!可以任裝的牛肉湯,還有牛肉味極濃的牛肉呢!加上鮮甜的洋蔥!好正😋😋😋😋前菜沙拉,新鮮沙拉菜放上少許烘焙芝麻醬!吃起來清新爽口!香噴噴的珍珠米飯,撒上少許海苔粉!除了視覺上享受了!也感覺米飯更香更美味!米飯沙拉菜都可以任食客再添👍👍👍👍主角牛肩排,用火山石呈上的牛肩排!高溫的火山石令牛肩排的香味撲鼻!火山石的高溫可以令食客自己控制牛肉的生熟度!撒上少許岩鹽已能帶出牛肉的鮮味!牛肉味極濃。鮮嫩多汁的牛肩排吃起來特別帶勁。火山石的余溫也令牛肉一直保持香味!真的不錯!😋😋😋😋
銅鑼灣怡和街美極分店,今天帶給了我味蕾新享受!
前菜沙拉,新鮮沙拉菜放上少許烘焙芝麻醬!吃起來清新爽口!
火山石的高溫可以令食客自己控制牛肉的生熟度!
銅鑼灣有一個圓形嘅天橋好特別 交通工具和電車 都會喺天橋下面行駛呢一間餐廳正正係附近地舖門口對住就係呢條電車路可以邊欣賞着電車街景 邊鋸扒 全港獨有這間舖頭以自助形式點餐 入門口就有一部自動販賣機 紙幣呢度叫所有嘢都包中間個 <自助吧> 有以下三款自己隨便裝 ♥︎日式牛肉湯 ~ 牛腩 洋蔥 白蘿蔔 大蔥 薑片 等等目測嘅材料已經有好多 非常清甜 飲多啲洋蔥湯可增強免疫力♥︎沙律 ~ 椰菜絲加粟米 我就加了芝麻醬 新鮮好食♥︎白飯 ~ 任裝 係日本珍珠米飯 仲有紫菜芝麻俾你自加 今日嘅主角正餐♥︎石燒牛扒 ~ 牛肩扒 Top blade muscle 180g $85 用上了 Certificated Angus Beef 一食落口 係優質嘅牛肉 充滿牛肉味佢就咁生牛肉放上去 用返呢塊熱石去heat 自己可以調教生熟度 鍾意生啲又得熟啲又得餐桌上面已經放有三款Cape Herb Spice 調味料 Peppercorn , pink salt , BBQ Steak seasoning另外設有多兩款醬汁在自助吧自取 分別係 自家製燒肉汁 , 辛未芥末燒汁 即係一款牛扒已經可
銅鑼灣有一個圓形嘅天橋好特別

紙幣
呢度叫所有嘢
都包中間個 <自助吧>

有以下三款自己隨便裝
♥︎日式牛肉湯 ~
牛腩 洋蔥 白蘿蔔 大蔥 薑片 等等

佢就咁生牛肉放上去 用返呢塊熱石去heat
自己可以調教生熟度 鍾意生啲又得熟啲又得
餐桌上面已經放有三款Cape Herb Spice 調味料
另外設有多兩款醬汁在自助吧自取
分別係 自家製燒肉汁 , 辛未芥末燒汁

即係一款牛扒已經可以配5種調味料
特別推介 辛未芥末燒汁 !
從來都未試過 好好味~
鍾意辣辣地不妨都試吓

另外雖然店舖嘅位置空間唔係好大

但係都花盡左心思去佈置

牆上面 高樓底 嘅日式裝飾 配合得恰到好處
坐得都幾舒服
初頭以為係食打邊爐近前睇清楚先知發現係食牛、扒⋯仲有自助餐!!地點好方便,就係銅鑼灣叮叮站隔離1分鐘路程。近大街嘅門口就見到「牛極」紅色招牌。入去可以喺右手邊部機買咗你想食嘅種類同份量先,然後俾錢。搵位坐同帶口罩去自助區域夾嘢食。自助區:飯、湯、菜、調味料&餐具🍴無限refill㗎!牛扒上檯時會比較熱,哩個時候建議影下相打下卡。好似我咁la!我哩份係牛柳,肉夠林,易入口,入口即溶👍👍每張餐台擺咗手擰喜馬拉雅山鹽🧂、peppercorns、BBQ steak按個人喜好落😎整體100分😃
初頭以為係食打邊爐
近前睇清楚先知發現係食牛、扒⋯仲有自助餐!!

地點好方便,就係銅鑼灣叮叮站隔離1分鐘路程。
近大街嘅門口就見到「牛極」紅色招牌。

自助區:
飯、湯、菜、調味料&餐具🍴
無限refill㗎!

我哩份係牛柳,
牛柳
肉夠林,易入口,入口即溶👍👍

整體100分😃
牛柳
自助
2022-03-09 47 瀏覽
今次要同大家介紹就係位於銅鑼灣既連鎖集團「牛極」😍食完絕對有意外嘅驚喜😆👍🏻餐廳位於銅鑼灣怡和街,附近食肆價錢都唔平,見佢menu 都係大約$100左右,一於同朋友入去食個lunch😚呢度地方唔算大,一眼睇晒,環境雖然有啲迫,但佈置得都幾有日本小店既味道😬呢度一入門口就要買定嘢食,有部自助販賣機點餐,買完再比張收據店員就可以坐定定等食❣️等緊野食期間,可以出去自助Bar 度拎白飯、日式牛肉湯、水、沙律同埋調味料💥所有自助bar 既野都可以無限refill💥店內仲有好多貼心💕位~ 用餐時會提供即棄圍裙~ 食物攞比你既時候,會預先放張紙巾係牛扒上面,以免啲油彈到周圍都係~ 店員會用心講解,熱石🔥有300度高溫,餐廳都係會先提供只有一成熟既牛扒先, 再由客人自行切成小件係熱石上面烤熟的,建議首先處理左件扒之後先慢慢食飯飲湯都可以😌🥩牛肩排 180g $85~ 雖然呢隻牛種係最平,但一d都唔會令你失望😚牛肩排既油脂非常平均,肉質非常冧身,而且肉汁非常多,牛香味亦好濃郁🤤加埋BBQ粉再輕輕烤一烤,成個味道更加有層次😍🐟日式鰻魚燒 $65~ 鰻魚份量超級足,有成條甘長,仲要好厚身。燒到熱辣辣,配埋鰻

💥所有自助bar 既野都可以無限refill💥

店內仲有好多貼心💕位
~ 用餐時會提供即棄圍裙

🥩牛肩排 180g $85

🐟日式鰻魚燒 $65
~ 鰻魚份量超級足,有成條甘長,仲要好厚身。燒到熱辣辣,配埋鰻魚醬,甘肥美既鰻魚實在好抵食🤩

📍牛極 (怡和街) (銅鑼灣)
銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖
2022-03-04 99 瀏覽
銅鑼灣餐廳十室九空,今日一支公食午餐,去左牛極。喺自助售賣機落單俾錢之後就自己揾位坐低。等燒肉上枱期間,可以去餐廳門口既自助沙律吧攞沙律食,仲有日式牛肉湯同白飯,全部任食。餐具同水自己攞。牛肩排 180g $85牛肩排都幾厚身,上面放左啲蛋絲。切開就見到入面未熟,自己切做一口size,再喺塊熱石板上面烤到自己鍾意既熟度。我今次整得熟少少先食,肉質都嫩口。肉汁有三款比你自己攞,分別係自家製燒肉汁,蒜蓉同辛味芥末燒汁。我覺得自家製燒肉汁最好食。即棄圍裙一定要攞,因為d汁會彈到周圍都係。沙律主要係椰菜絲,加少少紫椰菜絲同粟米粒。沙律醬有柚子醬同芝麻醬揀。蔬菜質素都新鮮。湯係日式牛肉湯,真係有牛肉同白蘿蔔,非常夠熱。$85食到飽飽。
銅鑼灣餐廳十室九空,今日一支公食午餐,去左牛極。

喺自助售賣機落單俾錢之後就自己揾位坐低。
自助吧

牛肩排 180g

牛肩排 180g $85

牛肩排 180g

即棄圍裙一定要攞,因為d汁會彈到周圍都係。
沙律

沙律

日式牛肉湯

湯係日式牛肉湯,真係有牛肉同白蘿蔔,非常夠熱。

$85食到飽飽。
2022-03-04
2022-03-03 50 瀏覽
A satisfying stone grilled steak lunch at affordable prices with different cuts and weight available. It comes with free flow of rice and soup and some seaweed toppings. The soup today was beef soup today which I enjoyed how this soup was light but full of beefy umami. I had their 180g top blade steak which came within minutes after ordering! One thing I like about these stone grills is that I can cook my meat to the rareness I like but a downside is that I need to be quick in removing the meat

One thing I like about these stone grills is that I can cook my meat to the rareness I like but a downside is that I need to be quick in removing the meat before it overcooks 😂 The thick cut was juicy and simply delicious! A great and quick way to get my proteins needed for the day 🤣

For those who don’t eat beef, they offer chicken and pork set lunches too which come with the same free flow of rice and soup.
2022-03-02 38 瀏覽
今日要去銅鑼灣買野,吾岩經過牛極想食石燒牛,而家晚市禁堂食,所以決定提早食晚餐,入到去就見到近門口位有部自動售票機,需要自己購票點餐,套餐包埋沙律菜、餐湯、白飯,呢啲全部都係任食,要戴口罩自己出去攞。牛肩排 180g $85黎到好貼心用紙蓋住,避免彈到周圍都係油,夠曬衞生,石燒可以自己控制幾生幾熟,牛肩排肉質嫩滑,牛味重加滿滿嘅肉汁,唔需要醬汁已經食得出牛嘅香味,若果想更香,可灑上少許海鹽和黑胡椒粉。厚切牛舌燒 $70午餐價算抵食,有三塊厚切牛舌,肉質軟腍,石燒微微燒香再加上黑椒,帶出了牛舌的香味。

牛肩排 180g $85

厚切牛舌燒 $70
2022-02-17 56 瀏覽
晏晝大概兩點左右見到冇人排隊,就嚟咗食牛啦!有午市套餐大概$60左右就有一個飯,不過嚟到呢度都係想食熱石牛多啲。今日叫咗牛柳食。牛柳好嫩滑,切嘅時候都幾容易,冇筋又唔會好肥。致於幾多成熟呢就靠自己控制嘅,鍾意食熟啲可以放喺石上面耐啲。出面有自助嘅bar,有沙律,有湯同飯!啲菜都幾新鮮,有得揀落芝麻醬或者醋。湯係超濃牛味嘅雜菜湯。旁邊仲有紫菜飯素,紫菜飯素加埋燒肉汁好襯!百蚊有得据牛扒又有飯同沙律真係好扺!
晏晝大概兩點左右見到冇人排隊,就嚟咗食牛啦!

出面有自助嘅bar,有沙律,有湯同飯!
啲菜都幾新鮮,有得揀落芝麻醬或者醋。
湯係超濃牛味嘅雜菜湯。
旁邊仲有紫菜飯素,紫菜飯素加埋燒肉汁好襯!
百蚊有得据牛扒又有飯同沙律真係好扺!
2022-02-17 36 瀏覽
其實我真係好鍾意去食呢啲沙律、湯同白飯任裝⋯同埋因為我真係無牛不歡,呢間野真係我嘅第一位。行完街、雖然呢間鋪唔係好銅鑼灣嘅中心,但都要街過黎食一食。銅鑼灣分店第一次黎、之前去灣仔分店就大好多。好想食厚切牛舌、但一場黎到,明明想食牛扒,無理由唔叫返個牛肩排。(如果可以單點牛舌、哪有多好呢🤤)自助形式,刀叉筷子自己拎仲有燒烤汁同一款辣醬汁用黎點牛排沙律係生菜,有兩款 dressings,我食左幾 rounds 沙律,菜好 fresh牛骨湯我都飲左兩碗一黎到好貼心用紙蓋住、無咁彈油又衛生我即刻切件⋯咁自己就可以控制幾生幾熟,每面都煎下牛肩排係牛排 menu 最平但性價比超高、肉質好嫩我 180g 都夠食因為我食左兩碗飯有個紫菜配飯好正我仲加埋蒜蓉
其實我真係好鍾意去食呢啲沙律、湯同白飯任裝⋯
同埋因為我真係無牛不歡,呢間野真係我嘅第一位。

行完街、雖然呢間鋪唔係好銅鑼灣嘅中心,但都要街過黎食一食。

銅鑼灣分店第一次黎、之前去灣仔分店就大好多。

(如果可以單點牛舌、哪有多好呢🤤)

自助形式,刀叉筷子自己拎
仲有燒烤汁同一款辣醬汁用黎點牛排

牛骨湯我都飲左兩碗

一黎到好貼心用紙蓋住、無咁彈油又衛生

我即刻切件⋯
咁自己就可以控制幾生幾熟,每面都煎下

牛肩排係牛排 menu 最平
但性價比超高、肉質好嫩
我 180g 都夠食
因為我食左兩碗飯

有個紫菜配飯好正
我仲加埋蒜蓉
2022-02-16
  • 牛肩排
2022-02-15 51 瀏覽
經過銅鑼灣見到石燒牛排嘅專門店😍 飯🍚、牛肉湯🫕、沙律🥗更係放題形式任飲任食😳一入去要先要喺牛排販賣機揀選牛排和份量,比單店員後再入座😙全自助形式,操作簡單又實惠,食物質素亦相當唔錯‼️店內跟提供即棄圍裙,超貼心🥰❣️牛肩排 180g $85價錢超實惠🤩牛肩排一上枱係一成熟😳店員會用紙巾遮蓋牛肩排,避免啲油彈到周圍都係,過一陣間就會表面熟透,整個過程好治療😆牛肩排望落10分肥美,肉質嫩滑唔鞋口☺️,牛味重加滿滿嘅肉汁唔需要醬汁已經食得出牛嘅香味🤤超推‼️❣️牛柳 200g $115牛柳同樣一上枱係一成熟,油脂分布均勻,容易切割,肉質好淋身,同樣有滿滿嘅肉汁🤤性價比極高‼️🌟 飯🍚、牛肉湯🫕、沙律🥗喺自助放題形式😋仲有醬汁配搭👍🏼店舖仲提供咁岩鹽、黑椒、香草比客人自由調味☺️

❣️牛肩排 180g $85

❣️牛柳 200g $115

2022-02-09
10 分鐘 (堂食)
  • 牛肩排
  • 牛柳
2022-02-11 46 瀏覽
🐂牛極🐂📍:銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖前幾日去銅鑼灣行街 放眼放落去見到一間好大既店鋪🙈吸引左我去食 試吓呢間好唔好食🙈裏面嘅裝修唔算大 座位亦都唔算多 佈置得幾有日本小店嘅味道 有自助販賣機 亦都有自助吧🙈首先去自助販賣機到點餐 再比收據店員就落單成功啦等緊既期間可以出去自助吧攞飯、牛肉湯、調味料、水同沙律等 任飲任食無限添加架!餐具都系自行領取 店舖亦好貼心有即棄圍裙🥰環境方面 通風系統都幾好 唔會好侷促 不過個地下就比較癡粒粒 餐牌都係🙈呢樣嘢有待改善🥩牛柳 200g $115餐廳會提供一成熟嘅牛柳 放咗落燒熱左既石板到烤熟 上枱嗰陣店員會鋪張紙巾落牛肉嘅上邊 以免彈到成身都系🙈 牛柳嘅脂肪同油脂好平均 肉質比較淋身 充滿肉汁🤣容易切割 在再點埋燒肉汁 好惹味!🥩牛肩排 180g $85上枱個陣充滿血水 牛肉嘅質地唔算嫩滑 好厚身大舊 牛味香濃 加埋少少海鹽同胡椒粉 口感會更加豐富!
🐂牛極🐂
📍:銅鑼灣怡和街19-31號樂聲大廈地下1C-1D號舖

首先去自助販賣機到點餐 再比收據店員就落單成功啦

🥩牛柳 200g $115

🥩牛肩排 180g $85
2022-02-09
5 分鐘 (堂食)
  • 牛柳
2022-01-21 83 瀏覽
(外賣自取)我同朋友叫咗兩份65蚊嘅牛肩肉餐 晚餐嚟講真係好抵食嘅 有湯又有沙律但係個質素真係參差嘅 我嗰份全部都係筋 食得好辛苦 我朋友嗰份就正正常常幾好食呢個價錢就算啦 真係冇咩要求個湯幾好飲 雖然冇咩料喺入面 但係佢個牛味幾重 真係幾唔錯 建議留到食完個飯先飲會開心啲個沙律就正正常常 幾fresh 有一粒番茄仔 有麻醬 如果可以堂食refill就好了同埋幾欣賞佢哋用嘅米係珍珠米 因為珍珠米就咁齋食都唔會覺得太dry ((至少我係咁覺得整體不過不失啦
(外賣自取)

呢個價錢就算啦 真係冇咩要求