2013-05-25 226 瀏覽
難得假期,出左旺角玩,一早預定要食shabu shabu...不過未決定好牛陣定牛涮鍋...最後行到差唔多8點好攰唔想再走,近呢間就呢度啦!拎左飛等左半個鐘...入到去拿拿林叫左個甜豉油湯底,呢個湯底係冇得鴛鴦湯底!不過一個專一D試咪仲好!而牛肉就最平果隻!之後即刻出去拎野食!同上次黃埔果間D野食有少少唔同,除左都有三文魚丸同芋絲,菜之類,仲有D唔知咩芝心丸!其實都唔錯呀!一樣有烏冬豆腐之類,雖然我唔食豆腐!呢度仲有果D細細條ge粟米條,唔係一舊舊果D粟米,咁就唔洗成日黐牙啦!飲品方面一樣有汽水,橙汁蘋果汁芒果汁!真係幾鍾意佢呢度會有果汁,唔洗成日都飲汽水!汽水會搞到肚漲,食少好多野!橙汁都有果肉,應該唔係果粒橙呱...個甜豉油湯底真係唔錯,就咁整熟左食都得,好似已經點左sauce咁...而且甜豉油本身唔鹹,甜甜地食牛肉唔錯!其他野食更加唔點任何sauce都得!亦都令人好開胃,覺得好特別!豚肉黎左一碟咋,因為覺得牛肉好食D!牛肉第一次黎果D比較多肥,第二同三次黎ge比較少肥,而且好薄,好似靚D咁!佢每一片都好薄身,令到好容易吸晒D sauce,同埋口感好好!不過第2碟牛就幾多,第3碟就
入到去拿拿林叫左個甜豉油湯底,呢個湯底係冇得鴛鴦湯底!
不過一個專一D試咪仲好!
而牛肉就最平果隻!
其實都唔錯呀!一樣有烏冬豆腐之類,雖然我唔食豆腐!

汽水會搞到肚漲,食少好多野!
橙汁都有果肉,應該唔係果粒橙呱...
亦都令人好開胃,覺得好特別!
豚肉黎左一碟咋,因為覺得牛肉好食D!
不過第2碟牛就幾多,第3碟就少,搞到飽飽地ge時候叫第4碟,今次又黎多左!

女朋友好好咁幫手食左4,5片,剩低ge我清晒!
好彩佢夠薄,唔會話好飽肚頂住晒!
今次甜品方面多左個士多啤行fro yo...多個選擇幾好!

不過我都係食左普通牛奶雪糕,加左好多朱古力醬同朱古力豆!
今次個雪糕好食過上次黃埔果間好多呀!
不過都係食左一杯多少少咋,黑牛都試唔切!
以為10點就黎收工佢唔會趕人走,點知都係黎話夠鐘要走tim!

下次會再黎架!唔貴又幾好食!
一大班人食好似會好D!
2013-05-17
30 分鐘 (堂食)
  • 甜豉油湯底
2013-04-18 185 瀏覽
上個星期氣溫突然急降,心思思又想吃火鍋,是晚剛好約朋友吃晚飯,有人提議不如來這裡吃,我當然舉腳贊成。自從新開張時在銅鑼灣吃過兩次之後,就沒有再吃過了,因為不想排隊。今天因為有朋友要八點半才到,我放工後到旺角才七點半,就先去拿號碼籌,用餐時間只得九十分鐘,所以不能邊吃邊等。剛剛好等了一個鐘,終於有位,朋友也差不多到達,可以進去大吃特吃。我們有五個人,可是他們安排了一張正常只可以坐四個人的檯給我們,結果有三個人要擠在一起,椅子貼椅子的,還好我們坐得下,否則真的要投訴一下。還未入座之前,門口叫號碼的小姐已經問我們要哪種湯底,這裡一共有六款湯底,有朋友說豆乳和牛肉清湯的味道都很淡,而我不太喜歡甜甜的壽喜燒,最後我們就選了骨膠原豬骨湯和辛辣泡菜湯。至於牛肉就有4個不同價位的選擇,最便宜的$132進口牛肉到貴至$348的日本和牛都有,我們都不太在乎牛肉的質素,反而大家都比較喜歡吃外面拿的自助火鍋料,所以就選了最便宜的,而每個價錢都包任吃雪糕和任飲汽水果汁的。另外現在正在做信用咭的優惠,入座前問過店員當天是不是有折的,可是到真正結帳的時候,他們才說最便宜的價位是沒有九折,其他的都有,早知就叫貴一級的

還未入座之前,門口叫號碼的小姐已經問我們要哪種湯底,這裡一共有六款湯底,有朋友說豆乳和牛肉清湯的味道都很淡,而我不太喜歡甜甜的壽喜燒,最後我們就選了骨膠原豬骨湯和辛辣泡菜湯。至於牛肉就有4個不同價位的選擇,最便宜的$132進口牛肉到貴至$348的日本和牛都有,我們都不太在乎牛肉的質素,反而大家都比較喜歡吃外面拿的自助火鍋料,所以就選了最便宜的,而每個價錢都包任吃雪糕和任飲汽水果汁的。另外現在正在做信用咭的優惠,入座前問過店員當天是不是有折的,可是到真正結帳的時候,他們才說最便宜的價位是沒有九折,其他的都有,早知就叫貴一級的牛肉呢。
兩款湯底都還好,任食也不能要求太高,當然喜歡吃辣的我會愛吃泡菜那邊多一點,但豬骨湯也是不錯的。我們還沒有主動點肉,店員已經率先送上兩碟大的牛肉、豬肉雙併,牛肉中規中矩吧,雖然沒什麼肉味,但至少不會太多脂肪太肥膩;豬肉片切成薄薄的,不用煮太久就可以吃,醮著芝麻醬或者加了蘿蔔蓉的醬油味道也挺好的。
自助火鍋料區的選擇不少,有丸類、菜類等等,鬆弛一坐下就立刻為我們拿了不少火鍋料。白色墨魚丸頗彈牙,裡面有粒粒墨魚丸,幾好吃,相反另一款黑色的墨魚丸就沒什麼味道,也不及白色的彈牙;蟹柳卷,細細粒的很快熟,不知不覺就一連吃好幾粒。
腐皮類如炸油豆腐皮,超吸湯的,像我們港式火鍋常吃到的炸腐皮,但感覺上沒那麼熱氣,而另一款外層是腐皮但中間包著年糕的也很好吃,不過比較飽肚,不能吃太多。飽肚系列的烏冬很不錯,幼身而且夠滑溜,煮一分鐘就已經可以吃,否則會太爛。

飲品不單只有汽水,還有蘋果汁、芒果汁和橙汁,至於雪糕是軟雪糕,有好幾款toppings可以自己加,所以就算沒有九折,怎樣計也是抵吃的,不過一開始我們還以為九十分鐘肯定夠時間吃,但吃著吃著,到最後有店員來提醒只剩下十五分鐘,才發現還有不少東西未吃。到真的夠時間,店員會再三提醒,所以想把鍋裡面煮熟的吃掉也不能,要急急腳的離開,所以要來這裡吃還是專心吃飯咯!
2013-04-08 116 瀏覽
下午落堂之後同朋友例牌出旺角揾野食!我地已經食左差唔多成個兩學期...所以好多mk野我地都食哂xd呢日上open rice睇睇, 朋友對呢間好有興趣!又平平地, $50-$60, 食60分鐘....肉1碟,其他任食....出到黎下午約4點幾....所以基本上得2,3枱..很好,唔洗排隊拎野飲拎野食!我地叫左1牛1豬,要泡菜辣湯底....個湯一上黎,好香泡菜味...食落個味又唔係咁勁,我食豬, 一碟都有好多塊, 差唔多9,10塊,都ok, 唔會太肥太瘦,適中.配料大致上都係d菜,小量丸等..菜都好多款, 生菜,娃娃菜,金蘑菜..不過生菜就無refill..可能見無咩人...配料都ok, 無雪藏味,相信都新鮮ga.飽肚之選有烏冬,炒飯咁.烏冬食落就知係平價牌的,但下午幾十蚊就唔可要求太多.最驚喜係有自助雪糕!得一隻味, 雲尼拉,topping可以自己加, 有彩虹針,脆片,朱古力粒粒,綿花糖,雪糕都算香滑,唔錯!!這個價, $50幾, 加埋一, 真抵食!!
下午落堂之後同朋友例牌出旺角揾野食!
我地已經食左差唔多成個兩學期...
所以好多mk野我地都食哂xd

呢日上open rice睇睇, 朋友對呢間好有興趣!
又平平地, $50-$60, 食60分鐘....
肉1碟,其他任食....

出到黎下午約4點幾....
所以基本上得2,3枱..
很好,唔洗排隊拎野飲拎野食!

我地叫左1牛1豬,
要泡菜辣湯底....
個湯一上黎,好香泡菜味...
食落個味又唔係咁勁,
我食豬, 一碟都有好多塊, 差唔多9,10塊,
都ok, 唔會太肥太瘦,適中.

配料大致上都係d菜,小量丸等..
菜都好多款, 生菜,娃娃菜,金蘑菜..
不過生菜就無refill..可能見無咩人...
配料都ok, 無雪藏味,
相信都新鮮ga.

飽肚之選有烏冬,炒飯咁.
烏冬食落就知係平價牌的,
但下午幾十蚊就唔可要求太多.

最驚喜係有自助雪糕!
得一隻味, 雲尼拉,
雪糕都算香滑,
唔錯!!
這個價, $50幾, 加埋一, 真抵食!!

2013-03-05 113 瀏覽
一年前來食過, 價錢忘記了, 記得當時第一碟好好食, 牛肉入口即融第二碟開始份量又少又唔好食, 差過普通食肆, 之後都沒有再來近日再來, 第二碟份量比之前多好多, 睇樣都靚好多, 滿心歡喜但到第三碟時發覺有幾塊牛煮極都係紅色, 開始覺得怪唔敢食到第四碟時有一半以上都係煮極唔變色, 好似沒有煮過, 還是先紅色, 唔知咩原因今日好奇心推使下上網找原因, 先知有問題, 可能係化妝牛好驚, 好彩當時覺得有問題沒有食落肚, 以後都唔會再來

但到第三碟時發覺有幾塊牛煮極都係紅色, 開始覺得怪唔敢食

今日好奇心推使下上網找原因, 先知有問題, 可能係化妝牛

好驚, 好彩當時覺得有問題沒有食落肚, 以後都唔會再來

題外話/補充資料: 其他配料都好味, 豬肉唔覺有問題, 只係之後的牛有問題
2013-03-02
30 分鐘 (堂食)
2013-01-19 111 瀏覽
之前係葵芳食過牛涮鍋, 覺得不錯, 今次泥到MK試下呢間牛涮鍋同朋友一行人四个 ,大約8點到達,等待二十分鍾後入座店舖面積很大, 有很多四人的卡位,入座後選了上級涮涮鍋, $158, 有牛肉和豚肉, 限時90分鐘湯底用了十分鐘才送上,真的慢了一點 昆布湯、和牛清湯早已經試過, 很淡味,番茄湯過了一段長時間底部就很容易會煲焦,我個人認為甜醬油湯最好 自助形式的配料,款式多元化,不但有蔬菜類,還有日本豆腐、雞脾菇、竽絲、烏冬、素麵、芝士腸、菠菜、娃娃菜、西生菜、魚腐、冬菇、蕃茄、金菇、栗米、洋蔥、龍蝦丸、韓式年糕…飲料是自由斟,有可樂、七喜、美連達等牛肉在牛涮鍋比酒樓的牛肉來得多和靚,牛肉十分不錯,脂肪唔太多,又切得大塊,很抵食食到一半就會變成呢個場景湯底變得混濁,醬汁已有很多油這次一共吃了四碟牛肉 + 豚肉 本來可以吃得更多,但因為吃得太多丸飽了,本應可以吃更多的牛肉4人埋單每人$169,店員服務一般般 ,完全無笑容,不夠專業但為了價廉物美的牛肉下次都會再來

同朋友一行人四个 ,大約8點到達,等待二十分鍾後入座

湯底用了十分鐘才送上,真的慢了一點

飲料是自由斟,有可樂、七喜、美連達等
食到一半就會變成呢個場景
湯底變得混濁,醬汁已有很多油
這次一共吃了四碟牛肉 + 豚肉

但為了價廉物美的牛肉下次都會再來
2013-01-16
20 分鐘 (堂食)
2013-01-07 77 瀏覽
天氣一凍,最喜愛就是烚下烚下!若是一大班人,我定會推介小肥羊(它的麻辣很令人回味)。若是三兩知己,我自己喜愛到牛涮鍋一烚。話說這間餐廳是我近這一年才認識的,是工作地方附近有一分店,但奈何午飯時間只有一小時,吃個午市放題的確很趕,唯有晚上才來吧。是夜與友人兩位,事前忘了訂台,8時多去到旺角分店已見門口人頭湧湧,心知不妙,拿了號碼,就到處逛逛去吧!逛到九時多十時,見門外依照有十數人在等位,幸好,下一張就到我們了。是在門外點餐,我們點的是上級涮涮鍋 (上級進口牛肉, 豚肉),價錢$158,限時90分鐘,上級進口牛肉, 豚肉是任點的,其他食材可到出面的配料區自行挑選。我們點了鴛鴦鍋,分別是辛辣泡菜湯+番茄濃湯。辛辣泡菜湯向來都是我必點的,因它味道較濃;而番茄濃湯則是新推出的,一試無妨。除以上兩種外,還有昆布湯、和牛清湯及牛乳湯可選,個人覺得味道較淡,不太合意。配料區也有很多不同的選擇。看到中間正方形的東西嗎,中間夾著芝士,個人非常喜愛!栗米也很甜爽口。丸類當天有數款,有墨魚丸、龍蝦丸等等,試過牛涮鍋不同的分店,每間的配料區食物也不盡相同呢。其他的大多是一些蔬菜類,還蠻新鮮的。而且客人較多,去貨

天氣一凍,最喜愛就是烚下烚下!

若是一大班人,我定會推介小肥羊(它的麻辣很令人回味)。

若是三兩知己,我自己喜愛到牛涮鍋一烚。

我們點了鴛鴦鍋,分別是辛辣泡菜湯+番茄濃湯。
丸類當天有數款,有墨魚丸、龍蝦丸等等,試過牛涮鍋不同的分店,每間的配料區食物也不盡相同呢。其他的大多是一些蔬菜類,還蠻新鮮的。而且客人較多,去貨較快,但店員補給的速度也很快啊!
這兒的飲料是自由斟的呢,有可樂、七喜、美連達等。
醬料也是自己領取的,看到右手邊我最愛的芝麻醬啊!出面買一支就要數十元呢!這裡我盛了滿滿的一兜!
主菜到了!我們點的是上級進口牛肉, 豚肉!賣相真不錯!看到牛肉不太肥不太瘦,比例剛好,入口也不覺「鞋」。 豚肉味道沒牛肉般香濃,口感還不錯,但烚熟的時間要長一點啊!

風一般似的已將整碟進口牛肉, 豚肉KO掉!趕快再加點一碟進口牛肉。
今次的比之前那碟遜色多了!看,脂肪極小,我雖說要減肥,但不是這個時候吧!入口果然很「鞋」很韌,但又不想浪費,和友人不情願的你一口我一口幹掉!

最後還有一人一杯雀巢雪糕,但我的肚子快要炸開了啊~~~~~

最後埋單每人約$180元,一個半小時還可以啦,但若然可以再坐一會就更好啦!
我會再來的啊,等我啊~~~~
2013-01-05
2012-10-19 64 瀏覽
今次又是牛涮鍋,家樂坊地庫有不少食店,去到盡頭就是牛涮鍋,環境我覺得很大.2人俾安排在最角落的位置.全無壓迫感,衛生程度也不俗.自助食物區的食物也整齊,至於店員效率不俗.至少落單,上湯底都5分鍾內會出現,唯獨埋單等找錢.15分鍾也末找錢.服務只是不過不失,枱上有笑容選舉的格.可惜店員完全無笑容.不是服務差.只可以說人有情緒.這班服務員.不夠專業.自助吧區的確管理完善.有菜.丸類.烏冬,蕃茄等,至少食物每款都沒有亂.也不會地下也有.另一邊有百事汽水和雪榚供應.選了90分鍾.牛肉.豚肉任食.成人90多元.長者65元.蕃茄湯蕃茄湯底是新產品.味道濃郁.有濃厚蕃茄的酸酸甜甜味道,加入配料後也沾到蕃茄汁的味道.令味道更佳.我也推介一試,至於菜同金菇處理乾淨.有本身清新的蔬菜味.玉米亦鮮甜無比.芋頭魚丸令我有驚喜,不單止充滿芋頭香味.也有淡淡魚香.好食..豆腐也精彩.無論炸豆腐.同白豆腐也相當嫩滑,重黃豆味.我也推介.第一碟牛肉同豚肉.表面好靚完全無油,可惜二者也鞋口有渣.肉味亦不明顯.只係牛肉多了一股油脂香味.沒有肉味靠調味料也入得口.第二碟我只要牛肉,有少許肥.色澤和第一碟也沒有分味,肉味只是

清潔
第一碟
第二碟
第二碟我只要牛肉,有少許肥.色澤和第一碟也沒有分味,肉味只是淡淡的.今次有少許肥.反而有股油香
結尾
最後結尾雀巢雪榚,雖則成本低.但奶味亦濃.也滑身.是好的結局/

總括不是太差.只有一點批評.應該要給我一張單有入座時間..我吃到一半,忘記入座時間,害得我太緊張.64分鍾就埋單.不過加埋找錢15分鍾也逗留了79分鍾.下次我去試其他分店.
2012-07-24 78 瀏覽
一天經過旺角,想起這家餐廳是得獎熱店就去試試一向都知道這類放題人非常多,果然要等上十幾個號碼拿了飛就到樓上的Starbucks 買一杯咖啡慢慢等過了30分鐘左右,打電話去餐廳問,還沒到到最後等了超過45分鐘才有位人很多,但座位並不擠迫,大家的鍋都在沸騰,湯底很香,很吸引我們選的是最便宜的$118(一般牛肉)一坐下就去自助bar拿蔬菜、小吃、面飯等等,還有汽水牛肉和豚肉是一盤盤點的,湯我們選了和牛清湯和昆布湯牛肉和豚肉其實一般,也許是因為我們選的是最便宜那種,但沒有酒樓任食火鍋那種越上越少的毛病每一盤都足料的,沒有佔便宜的感覺自助bar的蔬菜很新鮮,還有稻庭烏冬、和牛炒飯、豆腐、不同種類的醬油等等最讓我喜歡的是稻庭烏冬,是不是真用手打我不懂分辨但烏冬很滑很彈牙,用湯滾一下就能吃明知道吃牛肉才值回票價,但還是忍不住吃了兩小碟最後三人只吃了半盤豚肉、一盤半牛肉(其實盤子是很大的)飽得不能動彈時發現有軟雪糕放題,怎麼能不試呢?是自助的,自己拿個杯去擠雪糕,再加不同的調味料明明嚷著很飽很飽,結果每人都吃了兩杯服務態度非常好,加上食物不過不失、環境舒適、價錢合理,以及讓我印象深刻的雪糕和烏冬我絕對
一天經過旺角,想起這家餐廳是得獎熱店
就去試試
一向都知道這類放題人非常多,
果然要等上十幾個號碼
拿了飛就到樓上的Starbucks 買一杯咖啡慢慢等
過了30分鐘左右,打電話去餐廳問,還沒到
到最後等了超過45分鐘才有位

人很多,但座位並不擠迫,
大家的鍋都在沸騰,湯底很香,很吸引

我們選的是最便宜的$118(一般牛肉)
一坐下就去自助bar拿蔬菜、小吃、面飯等等,還有汽水
牛肉和豚肉是一盤盤點的,
湯我們選了和牛清湯和昆布湯
每一盤都足料的,沒有佔便宜的感覺

最讓我喜歡的是稻庭烏冬,是不是真用手打我不懂分辨
但烏冬很滑很彈牙,用湯滾一下就能吃
明知道吃牛肉才值回票價,但還是忍不住吃了兩小碟

最後三人只吃了半盤豚肉、一盤半牛肉(其實盤子是很大的)
飽得不能動彈時
發現有軟雪糕放題,怎麼能不試呢?
是自助的,自己拿個杯去擠雪糕,再加不同的調味料
明明嚷著很飽很飽,結果每人都吃了兩杯

我絕對會再光顧的
2012-07-15
45 分鐘 (堂食)
2012-07-02 64 瀏覽
這是小弟第一次寫食評,原因只得一個:差話說小弟一月份果陣 join 左呢個集團嘅會籍,原因係覺得佢旗下嘅牛涮鍋確實又抵食又好食。自始之後,我差唔多一個禮拜終會幫襯一次,好似上左癮咁,又經常會約埋 D friend 響度開餐。記得五月份果次,三個人食 lunch,試左個上級和牛餐,果個餐真係正到不得了,碟碟和牛都係雪花紋,仲要係好均云果隻,入口即溶。我同 D friend 都好 impressive, 覺得每人二百幾都唔貴,因為D 牛實有在係靚,仲要係碟碟都咁靚,碟碟質素都咁高。唔係我吹牛,有相為証。果次食完之後,一直都好掛住果餐,希望再去食多次。點知上個月東亞卡做 promotion,晚市二人上級和牛餐做四百幾兩位,再加上個 friend 就快生日,於是乎訂左尋晚兩位。以為可以再次跟靚和牛相遇,誰不知呢個只係惡夢嘅開始。我地坐左三分鐘到,侍應就上在碟和牛上黎,不過個賣相就唔多好嘞,肥膏偏多。唔係我挑剔,因為同上一次 lunch 嘅上級牛比較,實在係有一段明顯嘅差距。 不過未擺落口就判佢輸,又好似講唔通。好啦,即管試下。D 牛好快淥熟,不過擺落口之後,我就發覺 D 牛嘅肉質差過上次,最起

這是小弟第一次寫食評,原因只得一個:差

五月果次好正

第一碟還可以
不過未擺落口就判佢輸,又好似講唔通。好啦,即管試下。D 牛好快淥熟,不過擺落口之後,我就發覺 D 牛嘅肉質差過上次,最起碼冇入口即溶嘅感覺,只係肉嘅纖維尚算 OK。我就問個 friend 佢嘅意見,佢話可能平時都係食慣呢度嘅六十分鐘 lunch,覺得牛肉嘅質素比起六十分鐘,甚至乎九十分鐘嘅普通進口牛都要好。即然今晚嘅主角都滿意,我就冇再理佢 D 牛嘅賣相,只有係咁一碟一碟 KO 佢。

點知食到咁上下,發覺開始唔多對路。我同個 friend 都覺得佢上嘅果D牛愈來愈肥,仲要肥膏嘅比例接近一片牛嘅三分二。我地覺得好丫May成,於是乎即刻叫侍應攞過一碟瘦D嘅俾我地。過左一陣,侍應攞過另一碟出黎,不過肉同膏嘅比例依然係五十五十。今次我真係火都黎埋,即摷返上一次上級和牛果張相出黎,叫個經理埋黎,問佢雖然有可能係D牛係取自唔同部位,同樣都係上級和牛,但係都冇理由兩次嘅和牛響質素上可以有咁大嘅落差嫁。個經理話幫我地入廚房,叫師傅刨過碟瘦D嘅俾我地。好嘞,過左一陣後,佢就拉埋個廚房師傅過黎,同我地講過D牛有兩個部位,一個係胸一個係膝,佢話其中一個係肥D,佢問我餐廳係得呢兩款,佢仲要講上次D牛咁靚,係因為平時攞黎做上級牛嘅貨用晒,所以先至會俾錯D靚牛俾我地喎。大佬呀,我點知咁多姐,我又唔係刨丁,點知你地會咁分喎。咁我同個 friend商量後,決定要D瘦D嘅牛。誰不知,個經理上過嘅新牛,一淥之下,發現牛嘅質素再次降級。
差到爆
今次D牛依然係肥,不過今次D牛係差到咬都咬唔開,連D肥膏都硬到好似玻璃膠咁,我個friend話就算係淥到一變色就夾上黎食,都係趙唔開嘅。佢話自己對食真係冇咩要求,但佢都食得出今次新黎嘅牛係好次等,簡直係「啦之」,即係國語嘅垃圾。佢話個經理放低碟牛之後就冇再過黎我地張枱,連問下碟牛O唔OK呀呢D門面嘢都冇。個friend話都唔知個經理係唔係鬥氣,特登俾D下欄嘢俾我地。最後D侍應仲催我地埋單添,大佬呀,仲有十五分鐘先至夠鐘,洗唔洗趕人走呀。

試過今次,我對呢間嘢徹底改觀。今次佢好明顯係將貨就價。大拿拿一個飲食集團,點都有買手呀嘛。唔通個買手係盲目入貨,連供應商俾次貨都check唔到嘅咩?再加上,次次上碟嘅牛肉質素都大上大落,咁證明左個供應商好有問題姐。如果連QC都做唔好,不如換左個供應商啦。做咩要將呢D無理嘅嘢轉介俾D客姐。講真,每人二百五,我地仲有好多選擇,實在唔需要食呢間嘢。如果二百五都做唔到,覺得冇利可圖,咁不如唔好做信用卡推廣丫,做咩要用埋D次貨黎呃D客姐。大佬呀,我係欣賞你D食物,先至入會,個個星期幫襯。你依家咁對D客,真係傷透人地個心。
2012-07-01
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
五月果次好正
2012-06-27 35 瀏覽
幫襯過牛涮鍋幾次,最鍾意佢既壽嘉燒湯底~而牛果方面,多數選最平既上一級(實際價錢唔記得)每次黎既牛,都係第一碟最靚,之後既都唔同樣,不過我覺得分別唔算好大既。另外,.仲有好多配菜以供選擇,最鍾意食烏冬,每次一出就好快俾人拎曬!!而醬油方面,最喜歡麻醬同埋袖子汁~唯一美中不足既係,試過有次d可樂完全冇汽,仲好淡。而雪糕又好快溶曬。但相比同類型既鋪頭,呢間有得任飲汽水已經好好啦~!
幫襯過牛涮鍋幾次,最鍾意佢既壽嘉燒湯底~

而牛果方面,多數選最平既上一級(實際價錢唔記得)
每次黎既牛,都係第一碟最靚,之後既都唔同樣,
不過我覺得分別唔算好大既。

而醬油方面,最喜歡麻醬同埋袖子汁~

唯一美中不足既係,試過有次d可樂完全冇汽,仲好淡。

而雪糕又好快溶曬。
但相比同類型既鋪頭,呢間有得任飲汽水已經好好啦~!

2012-03-24
60 分鐘 (堂食)
2012-06-27 34 瀏覽
多年舊同學聚會,計埋同學們的老婆同囡囡一行六人,其中一個話呢間餐廳唔錯,成日去屋企附近果間分店,所以提議去呢度。八點去到,成門口都係人,心諗呢間野都幾旺場架喎,應該唔差得去邊。同學們夜收工未來到,拎左位先。有張飛11個人同我差不多時間攞飛(相差只係兩三分鐘),但竟然可以早過我地入去,離奇。間餐廳要我地點左要邊個牛肉餐,揀左湯底先可以入座的,男士們決定咗揀牛肉 + 豚肉之類的餐,因為去過的同學說,其實平同貴牛肉味道都分別唔大,我地女士負責揀湯底,一邊要豆乳湯,我就唔想咁齋,揀左昆布湯底。環境幾好的,方便傾偈。但安排略久妥當,我地五個大人加一個3歲的幼童,竟然畀張4人枱,勉強坐得落,無辦法出面大把人,唔要呢張檯又唔知要再等幾耐,差唔多9點,出面又無位坐,大人等得個細o既都唔會等得,唯有夾硬坐。仲要張檯得四套碗筷,侍應竟然唔拎多兩套,帶左我地去張檯走左去就算。湯底上到,我O咗嘴。一塊昆布都無,點解會叫昆布湯底? 湯底仲勁少水,淥左一輪已經要加水。可取的是,侍應們會不時睇下我地夠唔夠水,唔夠會主動加。牛肉同豚肉,OK,我地揀的唔係和牛,都肥瘦均勻。只是自助bar的配料真的勁搵笨,幾乎全部都係芝

湯底上到,我O咗嘴。一塊昆布都無,點解會叫昆布湯底?

牛肉同豚肉,OK,我地揀的唔係和牛,都肥瘦均勻。只是自助bar的配料真的勁搵笨,幾乎全部都係芝士腸、魚蛋、丸子、腐竹呢啲平價野,再加幾種蔬菜,仲有麵同烏冬。(有好幾隻一睇就知百X超市貨色,因我成日買黎煮湯粉做午餐。)

埋單加埋一,居然$810。雖然人工同舖租貴,但每人要畀$160去食魚蛋,呢間野食水真係好深囉。

2012-06-26
45 分鐘 (堂食)
2012-06-25 27 瀏覽
今次黎到家樂坊地庫的牛涮鍋打邊爐, 估唔到有驚喜BOR由於冇得BOOK位, 就去到等位啦, 閒日夜晚未至於好多人, 等左三個字就入得啦兩個人坐四人位, 幾舒服, 冷氣夠, 唔會食得成身油煙味要左最平既SUKIYAKI, 可以食90分中, ORDER左肉之後就出去攞野食喇都幾多選擇, 有丸, 獅子狗, 蟹柳卷, 炸魚角, 各樣菜類, 烏冬等等最正就係有汽水任飲SUKIYAKI配既係甜豉油湯底, 食落味道都唔錯牛肉同豬肉當然唔可以同高級貸比啦, 肉質唔鞋, 食落有肉味都算唔錯喇, 最抵讚係一ORDER左就好快黎, 唔會浪費你時間加埋麻醬同生雞蛋, 又可以試多幾種唔同既味道
今次黎到家樂坊地庫的牛涮鍋打邊爐, 估唔到有驚喜BOR

兩個人坐四人位, 幾舒服, 冷氣夠, 唔會食得成身油煙味

最正就係有汽水任飲
SUKIYAKI配既係甜豉油湯底, 食落味道都唔錯
加埋麻醬同生雞蛋, 又可以試多幾種唔同既味道
2012-05-24
15 分鐘 (堂食)
2012-06-23 29 瀏覽
7點半黎到都有位,,唔洗等好耐,,而且4人位..我地2個人坐..好多位放牛同野食呀!!呢個真係值得讚環境都好乾淨!!唔錯!!我地2個人都係118$果個價任食牛SABUSABU 一埋位就揀左湯底, 要左個昆布同泡菜湯底,我覺得2個都好岩食..而且一個味濃..一個味淡..2樣都好好味..之後就黎左碟牛..好快手呀!!應該第一碟就最好..點好?佢食落去會有口感..好好咬..唔洗咬好耐就食到..唔似街市買平果D又或者去酒樓平價打邊爐果D好"梗"..好好味!!!!涮幾下D色開始完全變就好喇..生生地都唔錯!!!我想試好耐啦呢間..的確第一次唔錯喎!!另外仲有東亞卡買啤酒買1送1..好似都唔錯咁..下次試下先另外服務方面都好快手,,見我地都就食完一整牛就會自動波黎一盤..但黎都2,3次自動波,就要自己叫咖喇..我想知佢地係邊睇我地係食咩價呢@@D湯就黎冇都自動加..服務好好..有個女仔勁好笑容..好鐘意佢XD之後出面D丸都唔差喎..但我SUGGEST唔好食咁多..好易飽..果個素面都好好食..好有咬口..雪雪聲..睇得出唔係CHEAP野既D醬油都任拎..而且有芝麻醬..好似係用黎點牛肉食..但我個
7點半黎到都有位,,唔洗等好耐,,
而且4人位..我地2個人坐..好多位放牛同野食呀!!
呢個真係值得讚

環境都好乾淨!!唔錯!!
我地2個人都係118$果個價任食牛SABUSABU

一埋位就揀左湯底, 要左個昆布同泡菜湯底,
之後就黎左碟牛..好快手呀!!應該第一碟就最好..
好食!
又或者去酒樓平價打邊爐果D好"梗"..
我想試好耐啦呢間..的確第一次唔錯喎!!
冇晒D白色肥糕:(
另外仲有東亞卡買啤酒買1送1..好似都唔錯咁..
下次試下先

但黎都2,3次自動波,就要自己叫咖喇..
我想知佢地係邊睇我地係食咩價呢@@
D醬油都任拎..而且有芝麻醬..好似係用黎點牛肉食..但我個人黎講麻麻地..可能慣左豉油.
雪糕同M記差不多..但係好易溶..唔好食!!食左少少都冇野..一攤野似CREAM咁X_X
野飲都係用百事...冇氣囉完全...唔掂!!!
總結黎講只有牛係好食

2012-06-08
好食!
2012-03-31 29 瀏覽
火窩同肥牛係香港人既最愛,但係要食到好既肥牛又唔係度度有,對於鍾意牛既我梗係想搵d有水準又可以任食既地方啦。之前試過牛陣,今日黎到涮涮窩試試啦。今次黎到無食佢和牛任食果個餐,但揀左上級美國肥牛,湯底梗係要我最愛既甜豉油 – sukiyaki啦!一試之下比我想像中好味,可能係美國牛既關係,牛味都好重,不比和牛失色! 再加上配料都好出色,再係任食任食既情況下真係好抵食,下次再去要試下佢個和牛先!!!

2012-01-26
25 分鐘 (堂食)
2012-03-06 28 瀏覽
距離看電影還有兩個小時,於是跟男友牛涮鍋 again。下班後六時左右去到,不用輪侯,八時許才是高峰期,滿外都企滿人。東亞信用卡的套餐 promotion 完了,所以還原基本步,選了牛涮鍋跟兩款湯底。昆布 / 牛乳湯底,我們比較喜歡前者。昆布不咸,略帶甜味,而且很能掛汁。牛乳雖然香濃,但跟火鍋食物格格不入,食物未能盡吸收湯底精華。今次的牛肉 / 豬肉水準不及上次好,店員有禮,願意為我們換上另一碟。食物配料仍舊新鮮,最喜愛高質的日本豆腐、手拉烏冬、超鮮甜的娃娃菜、粟米。貪得意拿了少許和牛炒飯 / 白飯,吃了幾口就放棄了,還是火鍋食物更吸引。現場另設自助軟雪糕 / 冷凍飲品,當天可能時間尚早,二人可坐四人檯。環境闊落,服務生也頗勤快。對於打邊爐不主打吃肉的我們,牛涮鍋清新的配料倒是很適合。約定下年冬天再來吧