2012-05-27 90 瀏覽
專程到荃灣看《浮城》,順便在荃灣廣場吃午飯。廣場內大部分餐廳都是連鎖式,全港各區都有,沒甚麼驚喜。下午三時多,我們選了無需等位的牛涮鍋,顧客不多,環境寧靜,但我們坐在近門口位置,經常有人在旁邊「偷窺」般地看進來,感覺有少許騷擾。唯一好處是很接迎擺放火鍋配料的地方。我們點了$67的壽喜燒套餐,除了有一碟牛肉、火鍋配料放題、汽水任飲外,與其他午市套餐的分別在於送一隻蛋和用醬油湯底。細評如下:醬油湯底:用來煮牛肉是不錯的選擇,令牛肉很入味,不用加其他醬油了。可是,用來煮粟米、蘿蔔等要較長時間的食物,效果不佳,食物變得太鹹了。下次我絕對不會再選醬油湯底。牛肉:薄薄的牛肉絕不會嚡口,好味道!讚岐烏冬:已根據指示,煮了超過十三分鐘,卻仍覺得有點硬,還是普通烏冬比較好吃。其他火鍋配料:款式足夠,大多新鮮、美味,粟米、白蘿蔔、紅蘿蔔、芋絲都是我最愛。雪糕:有四款口味,芝麻、雲哩拿、朱古力和豆腐,個人比較喜歡芝麻和豆腐味。汽水:甫坐下,侍應已詢問我們要可樂還是七喜,可是當我們開始吃火鍋的時候,飲品仍未送上,要再次追問。另外,飲品要由侍應加添,樓面的侍應卻很少,故舉手後要略為等待。最難忘的是向一位男侍應示

唯一好處是很接迎擺放火鍋配料的地方。
擺放火鍋配料的地方
下次我絕對不會再選醬油湯底。
醬油湯底
牛肉:薄薄的牛肉絕不會嚡口,好味道!
壽喜燒套餐的牛肉和雞蛋
讚岐烏冬
其他火鍋配料
汽水:甫坐下,侍應已詢問我們要可樂還是七喜,可是當我們開始吃火鍋的時候,飲品仍未送上,要再次追問。另外,飲品要由侍應加添,樓面侍應卻很少,故舉手後要略為等待。最難忘的是向一位男侍應示意添飲後,他竟走來對我們說:「d肉冇得添喎!」語氣和態度一般,當我們澄清要添的是飲品時,他馬上道歉,變臉速度媲美變臉大師嘛!

整體而言,牛涮鍋的午餐價錢合理,食物尚可,可以偶一為之。
2012-05-26
壽喜燒套餐的牛肉和雞蛋
其他火鍋配料
擺放火鍋配料的地方
2012-03-05 48 瀏覽
其實同老公之前已經食過幾次, 每次都係揀任食肉類放題, 次次食3碟都已經食唔落(因為每碟既份量都頗大), 所以今次揀左一碟混合肉(牛肉+豚肉)加配菜任食放題 雖然一碟既肉比任食肉類放題會細碟d, 但係以午餐黎講, 一碟肉再加配菜任吃已經好足夠, 再加埋飯後雪糕, 真係食到lum lum脷.老公每次最愛佢既辛辣泡菜湯, 雖然唔算好辣, 但係都好夠味, 加上唔夠湯既時間, 佢地添既唔係水, 而係加番d泡菜湯落去, 所以唔會令湯底淡左, 反而會越食越濃. 再配油揚,芋絲同菜呢d吸湯既配菜,真係食到唔停得口總體黎講, 每人大約60蚊已經可以食到捧住個肚仔離場, 都不失為一個唔錯既選擇

飯後雪糕, 以豆腐同芝麻最好味
辛辣泡菜湯, 唔算辣,但係好夠味
混合 (牛肉+豚肉)
配料
醬料 (酸蘿蔔蓉配豉油)
2012-03-04
飯後雪糕, 以豆腐同芝麻最好味
辛辣泡菜湯, 唔算辣,但係好夠味
混合 (牛肉+豚肉)
配料
醬料 (酸蘿蔔蓉配豉油)
2011-10-19 47 瀏覽
$93 套餐任食 90 分鐘, 氣水任飲唔洗等位.肉類 : 牛肉, 豚肉.湯底 : 昆布湯, 豆乳湯, 和牛清湯, 和牛辛辣泡菜湯.其他食物 : 油豆腐, 魚之豆腐, 銀芽, 芝士腸, 栗米筍, 金茹, 京蔥, 冷麵, 鮮栗米, 娃娃菜, 菠菜, 唐生菜, 9黃, 獅子狗, 稻庭烏冬, 蒟蒻, 年糕, 滑豆腐, 白飯, 和 牛炒飯, 雪糕, etc.飲品 : 百事可樂, 七喜, 柚子茶.醬料 : 麻醬, 醬油, 酸辣蘿蔔蓉, 醋酸醬油.肉類 : 牛肉同豚肉好正, 我地只係食最平既餐, 最普通既牛肉, 要正 d 既要貴 d, 我地幾個人都勁食左 10 碟, 錄左成 10 分鐘都唔鞋唔老.湯底 : 我地要左昆布湯同和牛辛辣泡菜湯, 不過 2 個湯底都好淡吓.其他食物 : 全部都 ok 好食, 其中稻庭烏冬超正, 推薦推薦.飲品 : 要左百事同七喜, 好似有加左水咁, 淡淡地.醬料 : 我食左麻醬+醬油, 酸辣蘿蔔蓉+ 醋酸醬油, 2 碟.
$93 套餐任食 90 分鐘, 氣水任飲唔洗等位.

肉類 : 牛肉, 豚肉.
湯底 : 昆布湯, 豆乳湯, 和牛清湯, 和牛辛辣泡菜湯.
飲品 : 百事可樂, 七喜, 柚子茶.
醬料 : 麻醬, 醬油, 酸辣蘿蔔蓉, 醋酸醬油.

飲品 : 要左百事同七喜, 好似有加左水咁, 淡淡地.

麻醬+醬油, 酸辣蘿蔔蓉+ 醋酸醬油, 2 碟
和牛辛辣泡菜湯, 唔係咁夠辣.
不停叫, 不停攞 !
肉質正到吖 ! 最平個隻喎 ~~
錄左成 10 分鐘都唔鞋唔老
如果種類可以多 d 就 perfect la !
D 飯有 d 三夾底...
勁多朱古力醬 + 4 球, 芝麻-雲利拿-豆腐-朱古力-彩色粒粒糖 ~~
麻醬+醬油, 酸辣蘿蔔蓉+ 醋酸醬油, 2 碟
和牛辛辣泡菜湯, 唔係咁夠辣.
不停叫, 不停攞 !
肉質正到吖 ! 最平個隻喎 ~~
錄左成 10 分鐘都唔鞋唔老
如果種類可以多 d 就 perfect la !
D 飯有 d 三夾底...
  • 牛肉同豚肉
2011-09-29 20 瀏覽
本人第一篇食評, 趁住今日打8號唔駛返工一次過打哂佢其實一直一直都好想試下呢間野, 但一直都冇朋友陪我食, 今日突然間有人話肯同我食~ 正大約5點幾6點到, 唔駛等位, 叫左個$138 套餐, 豆乳湯底, 限食90 分鐘, 氣水任refillD 牛同 豚肉比想像中好, 一D都唔老, 好好食, 本來仲驚會唔好食, 要upgrade, 不過個豆乳湯底就冇咩味, 之後再叫 牛同 豚肉 各一碟, 唔知係唔係個位入得濟, 叫左好耐, d 待應都見唔到我地~ 最終要親自出去同佢地講, 唔知係唔係因為咁, 佢俾左勁多份量我, 2個人食到想死 其他配料都冇咩點食, 連雪糕都冇食到不過啖啖肉真係好正, 下次一定再食過
本人第一篇食評, 趁住今日打8號唔駛返工一次過打哂佢

其實一直一直都好想試下呢間野, 但一直都冇朋友陪我食
, 今日突然間有人話肯同我食~ 正

不過個豆乳湯底就冇咩味,

其他配料都冇咩點食, 連雪糕都冇食到
不過啖啖肉真係好正, 下次一定再食過
2011-09-17
  • 牛肉
  • 豚肉
今日呀媽唔想煮飯,又諗唔到食咩菜式,所以就去食火鍋,咁就個個都有野岩食啦大約6點15分去到門口,唔洗等位,可能係星期一,而且時間尚早,幾好仲有好多位,個waiter brought 我地去張枱that is 近食物區^^,好耶,真係識做叫左90分鐘既進口牛肉&豚肉,$118,係"涮涮鍋"之中最便宜個湯底就係和牛清湯其實我地第一盤既牛肉唔係咁架,但係到我地叫到第3盤個陣,d牛肉好令,比起之前個d冇咁老,而且好少肥肉,好似雪花咁,我就好快落晒佢,我驚d waiter搞錯左,就會拎番走,最終都食左,好味d除左牛肉&豚肉之外,其他食物都冇咩特別我最鍾意就係落京蔥^^,滾到佢淋個陣,好夠蔥味,正滑豆腐都唔錯,真係好滑,但放入鍋唔會爛晒,好彩^^我覺得係日本豆腐,不錯仲有稻庭烏冬,佢唔會好似普通烏冬放係個大盤,比我地任夾,佢係用細碗盛住,我諗因為佢好滑,而且我睇過係超市買既話,3小包既稻庭烏冬都起碼要$35 所以我食左4,5碗xd醬油既話,我鍾意將蔥花加醬油拌勻之後,就會倒入冷麵上面食,好好味架總括黎講,d食物都唔差,真材實料,90分鐘夠食,環境不錯,但係晚市既價錢就稍微貴左d,而且我希望佢再有綠

門面
餐枱,好近自選食物區呀^^
和牛清湯

個湯底就係和牛清湯
醬油區
自選食物區
白飯&和牛炒飯(任盛)
雪糕(黑芝麻味、巧克力味、雲呢拿味&豆腐味)
進口牛肉

除左牛肉&豚肉之外,其他食物都冇咩特別
我最鍾意就係落京蔥^^,滾到佢淋個陣,好夠蔥味,正

所以我食左4,5碗xd

總括黎講,d食物都唔差,真材實料,90分鐘夠食,環境不錯,但係晚市既價錢就稍微貴左d,而且我希望佢再有綠茶雪糕,之前有架,不過唔知點解現家冇囉
2011-08-08
$129.8 (晚餐)
進口牛肉
和牛清湯
白飯&和牛炒飯(任盛)
醬油區
雪糕(黑芝麻味、巧克力味、雲呢拿味&豆腐味)
餐枱,好近自選食物區呀^^
門面
  • 乜都食就冇錯架啦
2011-08-01 14 瀏覽
之前聽人講呢間野好多人,所以就book左位先去,我地坐低無幾耐,就聽到出面d人就開始拎籌等位lu~當日最平既任食火鍋係$93/位(再+10%服務費),每位跟1杯飲品(任refill),湯底有豆乳湯,昆布湯,和牛清湯,和牛泡菜湯等等供我地選擇.我地要左昆布湯肉類係任叫的,最喜歡食牛肉的我們當然狂叫牛肉啦.我地好似起碼叫左3次牛肉...最尾仲差d食唔哂tim出面個自助吧位都幾多野拎,有芝士腸,獅子狗,菜,菇,烏冬,素面,火鍋年糕,薯糕,油豆腐同埋各式醬料等等.如果大家想食烏冬既話,我就建議大家拎"讚岐烏冬"喇~因為"讚岐烏冬"真係超正,好食過普通果隻好多!年糕QQ地,好好味,食火鍋必備,不過呢度d年糕有d難熟,平時食火鍋果陣,d年糕一陣就熟,但呢度d年糕就滾比較耐都未變軟身.另外,我都試左塊薯糕,食落個feel似d好硬既jelly,我認為唔多好食油豆腐都幾好味,好似平時成日食既生筋~醬料方面,我最喜歡麻醬!!點牛肉超正!!另外,自助吧仲有雪糕櫃,有豆腐/芝麻/雲呢拿/巧克力豆腐同芝麻好快就俾人拎哂,所以想食就要快手!!食到飽飽就去行街街lu~~~

之前聽人講呢間野好多人,
所以就book左位先去,
我地坐低無幾耐,就聽到出面d人就開始拎籌等位lu~

湯底有豆乳湯,昆布湯,和牛清湯,和牛泡菜湯等等供我地選擇.
我地要左昆布湯
肉類係任叫的,最喜歡食牛肉的我們當然狂叫牛肉啦.
我地好似起碼叫左3次牛肉...最尾仲差d食唔哂tim
花紋好靚的牛肉
出面個自助吧位都幾多野拎,
如果大家想食烏冬既話,我就建議大家拎"讚岐烏冬"喇~
因為"讚岐烏冬"真係超正,好食過普通果隻好多!

年糕QQ地,好好味,食火鍋必備,
不過呢度d年糕有d難熟,
平時食火鍋果陣,d年糕一陣就熟,
但呢度d年糕就滾比較耐都未變軟身.
另外,我都試左塊薯糕,
食落個feel似d好硬既jelly,我認為唔多好食

油豆腐都幾好味,好似平時成日食既生筋~

醬料方面,我最喜歡麻醬!!
點牛肉超正!!
麻醬good!
另外,自助吧仲有雪糕櫃,
有豆腐/芝麻/雲呢拿/巧克力
豆腐同芝麻好快就俾人拎哂,所以想食就要快手!!

食到飽飽就去行街街lu~~~
2011-07-30
花紋好靚的牛肉
麻醬good!
2011-07-26 16 瀏覽
呢日 lunch 同班同事仔一齊黎怒涮!!大約 2 個星期前就已經 book 左枱了 =P一行 9 人, 沖呀~~~~~~成堆人坐低就先揀餐 (午市半任食 60 分鐘 / 午市全任食 90 分鐘)午市半任食意思係 >> 指定肉類一碟 再加 任食吧午市全任食意思係 >> 指定肉類任食 再加 任食吧午市半任食選擇有: 涮涮進口牛 ($52) / 上級進口牛 ($68) / 和牛 ($118) / 豚肉 ($48) / 壽喜進口牛 ($62) / 混合"牛+豚" ($62) 午市全任食選擇有: 壽喜進口牛 ($98) / 進口牛+豚 ($88)*** 午市任食吧有: 蔬菜 / 菇類 / 飯麵 / 雪糕 ***** 送飲品一杯: 百事可樂 / 七喜 / 柚子茶 *** 湯底有 4 種: 昆布湯 / 豆乳湯 / 和牛清湯 / 和牛辛辣泡菜湯 *經過限時既商議, 我地 6 男 3 女決定左.....午市全任食 >> 進口牛+豚任食 再加 任食吧 ($88/位)湯底我地揀左: 豆乳湯 x1 / 和牛清湯 x1因為 lunch 時間有限, 落好單之後就即
呢日 lunch 同班同事仔一齊黎怒涮!!
大約 2 個星期前就已經 book 左枱了 =P
一行 9 人, 沖呀~~~~~~

午市半任食意思係 >> 指定肉類一碟 再加 任食吧
午市全任食意思係 >> 指定肉類任食 再加 任食吧
** 送飲品一杯: 百事可樂 / 七喜 / 柚子茶 **

經過限時既商議, 我地 6 男 3 女決定左.....
湯底我地揀左: 豆乳湯 x1 / 和牛清湯 x1
因為 lunch 時間有限, 落好單之後就即刻動身出去任食吧拎定野食 =P
呢日既蔬菜有: 生菜 / 韮菜 / 芽菜 / 雞肶菇...etc
仲有: 獅子狗 / 芝士腸 / 上海年糕片 / 烏冬 / 冷麵...etc
雪糕口味有 4 種: 雲尼拿 / 朱古力 / 豆腐 / 芝麻

勁 like 雪糕既我, 梗係響佢湯底未上枱之前先試食啦...lol
雪糕係大筒裝, 要自己出手既, 香香滑滑, 正 =)
響我仲食緊 3 球雪糕既同時, 湯底上枱了!!!

為左醫肚已經預先 order 左一牛一豚....
既然湯底到左, 就無謂浪費時間啦!!
之前拎好既散貨一次過倒晒入鍋...哈哈哈哈 XD
水又開始滾, 牛同豚就來了~
6 位男仕即刻眼發閃光, 一下子....... 2 隻碟就空空如也 @o@"
然後就即刻揮手再黎 1 round 牛+豚....
佢將肉切得好薄好薄, 所以一落鍋基本上就可以上水了~
結果, 一下子清碟, 一下子鍋都清埋.....
好在我仲有散貨同雪糕陪伴住, 唔急唔急, 呵呵~

中間發生左少少插曲, 就係豆乳鍋個鍋燶左 = =+
不過店員都有幫我地換左個鍋, 等左大約 5 分鐘, 又可以繼續嚕~

整體黎講, 坐得幾舒服, 唔會迫, 只係湯底 / 肉類都比較淡味...
和牛清湯: 真係好清, 好似清水, 食唔到有牛味...
豆乳湯: 滾左一陣子就好"傑", 之後愈食愈"傑"...
肉類...切到超薄, 賣相唔錯, 不過食落好一般, 無咩肉味

不知不覺, 我地都 order 左大約 6-7 round 牛+豚....
次次都係一下子唔見晒.........
之後見大家都開始轉戰雪糕, 我當然又會再戰啦, 哈哈!!
最後個個都食到飽飽就閃人嚕~

雖然有時限, 不過成堆人一齊搶下搶下都食得好開心架 =)
2011-07-22
2011-07-21 51 瀏覽
今日其實原本諗住去Oliva食晚餐既,不過見到今日牛涮鍋好難得唔洗排隊,所以就即刻跑過去啦,係我地之後既人就要排隊,好彩姐入到去,好快就叫左個套餐,最便宜個個(牛肉&豚肉 - 成人$108),湯底就係昆布湯&和牛清湯,order左就行出去拎其他配料lu鮮栗米 - 切得夠細,唔會有一絲絲"蘇" ,夠爽娃娃菜 - 佢今次冇乜點切,只係整開一片片,好難夾、放落鍋&食(太大片- -) ,但係個色都唔錯,唔會太黃&綠,岩岩好,食落去都係同出面個d差唔多,冇乜分別唐生菜 - 好彩佢唔係好多片姐,大多數都係bb菜好得意呀,全部比我夾晒個樣都幾翠綠&夠爽9黃 - 切既長度岩岩好,放落鍋會令到個湯底更加香所以一定要加呀稻庭烏冬 - e個佢地係用d細碗黎盛住,唔會用個大盤比你夾,我諗係因為驚d人夾到爛晒,同瑪稻庭烏冬比起普通烏冬貴好多,一包有三個烏冬,都要成四大幾蚊,所以黎到牛涮鍋緊係要食啦,食個陣,真係要好似日本人咁,啜入口,個烏冬真係好滑,要試呀蒟蒻 - e個我覺得一般,食落去又冇乜味,只係有少少怪味,可能係因為我冇食過既關係啦.....個樣又樣衰xd,嘻嘻,年糕 - 我覺得好味,因為有年糕既味,煮一
牛涮鍋的門面

下面個架係有d醬汁比你拎去點野食(提示: 麻醬點牛肉,好味)^^
油豆腐、魚之豆腐、銀芽、芝士腸、鮮番茄、栗米筍、金茹、京蔥、冷麵
鮮栗米、娃娃菜、菠菜、唐生菜、9黃、獅子狗、洋蔥、稻庭烏冬、蒟蒻、年糕、滑豆腐、白飯、和牛炒飯
鮮栗米 - 切得夠細唔會有一絲絲"蘇" 夠爽

娃娃菜 - 佢今次冇乜點切只係整開一片片好難夾、放落鍋&食(太大片- -) 但係個色都唔錯,唔會太黃&綠,岩岩好,食落去都係同出面個d差唔多,冇乜分別

唐生菜 - 好彩佢唔係好多片姐,大多數都係bb菜
好得意呀,全部比我夾晒
個樣都幾翠綠&夠爽

9黃 - 切既長度岩岩好,放落鍋會令到個湯底更加香
所以一定要加呀
稻庭烏冬,好味
,所以黎到牛涮鍋緊係要食啦,食個陣,真係要好似日本人咁啜入口,個烏冬真係好滑,要試呀

蒟蒻 - e個我覺得一般,食落去又冇乜味只係有少少怪味,可能係因為我冇食過既關係啦.....個樣又樣衰xd,嘻嘻,

年糕 - 我覺得好味,因為有年糕既味,煮一陣就食得,好彈牙^^唔會太淋,係咪我煮得太好呢^^?最衰佢唔係日本年糕啦我想試下呀

滑豆腐 - e個又係好滑,同烏冬一樣,好彩佢煮既時候唔會散姐,如果就唔食得lu,讚,要試呀!!!

和牛炒飯 - 雖然佢整得d牛好似免治咁,但係佢好有和牛味呀,夠香好味,我食左兩碗,都唔會太飽,可以食其他野

銀芽 - 佢用個大碗黎裝住,裡面仲有d冰塊,所以我夾佢個陣,都feel到佢既凍....,同出面個d差唔多,冇咩特別

芝士腸 - 冇咩特別

金茹 - 唔會黏瑪一團
讚,食落去,佢仲吸收左d肉汁好好味仲冇黏牙tim

京蔥 - 我拎左好多,因為放左落鍋後,佢都會吸收d肉汁,煮多一陣,仲好淋tim,我鍾意
冷麵
冷麵 - 估唔到佢放左係出面,都可以咁凍喎,但我又覺得抹茶冷麵同普通冷麵冇乜分別,但佢既份量都少少地,不錯,我鍾意將醬油再加好多蔥,拌落去冷麵,一齊食,好好味架

笑話 : 我見到有一枱,某某人既老公係出面拎左一碗冷麵,之後番去坐位,諗住就咁食啦,其實冇乜野既,但係佢老婆就話啦,喂,你做咩生食呀,想肚痛咩? 之後個老婆就將個冷麵放左入鍋係到煮....= =我真係肚痛啦.....係笑到肚痛.....
有乜可能咁架,雖然佢可以熱食,但係話明係冷麵就應該係凍食啦,哈哈哈哈哈............................
牛肉&豚肉
比較鍾意食牛,佢比豚肉快熟d^^,仲唔會好似出面咁老身,無論我煮幾久,佢都係好滑冇乜肥肉個樣又靚喎價錢都合理,正

豚肉都好味架,不過需時,我緊係食d快熟既野啦,可以食多d呀瑪
等食中....
服務都好好架周不時問我地洗唔洗加湯呀?洗唔洗再叫牛肉豚肉?.......佢地又唔會自己同其他員工係到傾計,做事認真,d野食差唔多冇晒,佢地又會好快就拎d新出黎...我地個火爐有d問題,佢地都好有耐心幫我地搞掂番^^

總數....三人叫左最便宜個個餐90分鐘(牛肉&豚肉),成人$108,再加一服務,就係$356.4,好飽.......
2011-07-21
$118.8 (晚餐)
等食中....
稻庭烏冬,好味
牛肉&豚肉
冷麵
牛涮鍋的門面
  • 食晒成間鋪啦^^
2011-06-07 13 瀏覽
同朋友睇完戲 想搵啲好野食下聽朋友介紹 呢間好似吾錯望一望價錢 都算OK 係以一碟肉類價錢,配菜自助入到去 LUNCH時候冇咩人 幾靜坐得幾舒服叫左豬肉,聽朋友講豬肉好味過牛肉~湯底要左泡菜湯底 冇咩辣 但幾好味B-)啲肉吾錯 吾會好"UN"配菜既choice都幾多~ 有菜有麵有年糕等等 幾豐富!最suprise既係有雪糕!都係任食 朋友同我都好開心!又有朱古力醬 又有士多啤梨~仲有啲oreo碎落 或者係彩虹糖針~好歡樂^^
同朋友睇完戲 想搵啲好野食下
聽朋友介紹 呢間好似吾錯
望一望價錢 都算OK 係以一碟肉類價錢,配菜自助

入到去 LUNCH時候冇咩人 幾靜坐得幾舒服

叫左豬肉,聽朋友講豬肉好味過牛肉~
湯底要左泡菜湯底 冇咩辣 但幾好味B-)

啲肉吾錯 吾會好"UN"
配菜既choice都幾多~ 有菜有麵有年糕等等 幾豐富!

最suprise既係有雪糕!都係任食
朋友同我都好開心!
又有朱古力醬 又有士多啤梨~
仲有啲oreo碎落 或者係彩虹糖針~
好歡樂^^
  • 豬肉
  • 雪糕
2011-05-13 16 瀏覽
又係同B君出發搵野食既日子,今日目標係MOU MOU CLUB。好彩兩個人放工甚早,入座一陣已經FULL咗,可見其旺場程度。簡簡單單咁要咗個$138放題,外面的烏冬魚蛋是自助,包野飲。可惜D汽水好似冇氣咁,有D怪。豆乳同昆布兩個湯底,豆乳好似唔夠香,但佢滾得好快,一唔覺意就過埋對面了....食物方面,豬牛兩種俱佳,B君不知是否因著同類,比較喜歡豬肉我則是無牛不歡。配菜呢,最值得讚的是花枝丸,非常爽口彈牙,仲要有粒粒花枝係裡面,食到我地停唔到口。甜品方面,荃灣冇咁好既就係冇軟雪糕機,只係得普通既雀巢雪糕,好唔甘心....總括而言,九十分鐘限時係夠食既,以咁既價錢,肉既質素好過哂一般酒樓,而服務態度都好好,得三四個侍應都OK夠,好快會黎幫你,又會逐枱提LAST ORDER,打邊邊係一個唔錯既選擇。
決堤的一刻
豆乳玷污了昆布湯....
食物方面,豬牛兩種俱佳,B君不知是否因著同類,比較喜歡豬肉
我則是無牛不歡。

2011-04-27
2011-05-01 6 瀏覽
6點去到, 2個人即刻入得, 剛好仲有幾張台, 入到去感覺唔錯, 地方大, 座位都幾好坐, 叫0左個238和牛2個人都加埋$10氣水任飲, 有D人話佢加$10 先有任飲搵笨, 但我覺得寫到明,你可以唔加飲茶而且唔收錢的.出面有幾種菜同姑, 有烏東, 脆皮腸, 年糕,等等, 基本上係SABU SABU 入面常見的菜都有提供, 不算多, 但OK夠而且新鮮, 有幾種汁料, 同埋有雪糕,不過來到這都係食牛肉,所以呢D我覺得都夠啦,238餐, 叫左豆乳+ 昆布2個湯, 豆乳好香豆味, 昆布就重味D, 2種湯都OK, 合格, 叫完等0左5分鐘左右 來0左一碟半牛半豬, 見到都有雪花, 但不是想像中多, 豬肉係常見的梅頭肉, 2種肉都好薄, 入水3秒就可以食, 牛肉入口好有牛味, 豬肉都幾好,而且冇平時其他打邊爐D肉0個種"SO"味, 2種肉都合格.不過見到身邊0個台叫0左138, 見佢只係D牛唔同,豬係一樣的, 而牛係好明顯冇咁多雪花, 但係又唔太差WOR.我估都會好食,不過肉味可能差少少...... 食0左20分鐘時,見門口已經有人在等位, 好在來得早, 結果我同老婆食0左6碟牛, 2碟豬...

不過來到這都係食牛肉,所以呢D我覺得都夠啦,

不過見到身邊0個台叫0左138, 見佢只係D牛唔同,豬係一樣的, 而牛係好明顯冇咁多雪花, 但係又唔太差WOR.我估都會好食,不過肉味可能差少少...... 食0左20分鐘時,見門口已經有人在等位, 好在來得早, 結果我同老婆食0左6碟牛, 2碟豬.....

建議如果未來食過,可以先食138, 因為佢真係只有牛係唔同就差100大元, 食過OK先再UPGRADE, 同埋要係食肉獸來食先抵, 因為你會發現, 你唔食0個碟牛同豬肉, 就冇咩好食, 本人係食肉獸, 所以OK......
2010-05-31
2011-04-26 21 瀏覽
SUKIYAKI & SHABUSHABU同樣分4級(請注意 - SHABUSHABU有包括任食豬+牛,SUKIYAKI只限食牛)我地2個人就叫左SUKIYAKI次等級別$248既和牛放題(90MINS)因為我地2個都係牛痴,所以食SUKIYAKI湯底是醬油湯,味道適中,不濃不淡,但後期較為杰身,要多放清水和牛每一碟都是靚和牛,雪花均勻,口感一流~配料自助吧略嫌款式少,只有三至四款蔬菜供選擇,但也不失新鮮!特別推介『稻庭烏冬』香滑軟熟,入口又不會很糊口,好食~另有炒飯/雪糕大量供應
SUKIYAKI & SHABUSHABU同樣分4級

因為我地2個都係牛痴,所以食SUKIYAKI

和牛
每一碟都是靚和牛,雪花均勻,口感一流~

配料自助吧
略嫌款式少,只有三至四款蔬菜供選擇,但也不失新鮮!
特別推介『稻庭烏冬』香滑軟熟,入口又不會很糊口,好食~

另有炒飯/雪糕大量供應
15 分鐘 (堂食)
2011-01-29 16 瀏覽
叫138個餐, 牛唔錯, 幾有牛味....要左豆乳湯底, 但冇乜味。。。出面自助既蔬菜選擇太少, 得3-4款(生菜, 娃娃菜, 芽菜), 都叫做幾新鮮。。。。其他有魚蛋, 豆腐, 烏冬, 腸仔, 苧絲, 獅子狗......服務普通啦...可接受啦。。。
叫138個餐, 牛唔錯, 幾有牛味....

要左豆乳湯底, 但冇乜味。。。

服務普通啦...可接受啦。。。
2011-01-20
慶祝紀念
生日
(非會員)
2010-12-16 16 瀏覽
今日兩位大人&一位小朋友用餐,本來點最平$108套餐,但發現牛肉非常韌,又有血水味,馬上要求升級最貴$328和牛套餐.結果來了三碟,只有第一碟質素不錯,之後兩碟簡直是差到極點,要求更換後仍然覺得不是和牛,沒有油花,即使涮一涮馬上品嘗都依然是非常硬,買單要九百元,非常不值得!!一定不會再去!!!

一定不會再去!!!
2010-12-16
  • 沒有
因為明知7點左右到實等餐飽,所以end up 約9點,最係只係等半個鐘到,weekend最好唔好去,真係等到crazy....anyway, 我同男友諗左好耐食上等和牛(最貴,唔記得幾多), 定second level和牛($$$278??? i am not sure)好,最後諗住平少少,食second先,如果好食下次再食好D牛同豚都無得彈.....我心思思想知$158(3rd level 高級牛肉??)有咩分別,最後問可唔可以down grade要一份$158...食平D當然ok la,快D餵飽你,發覺一分錢一分貨.....要我俾$158食呢份肉,我一定唔會黎第二次,但係貴Do既和牛(2nd level)鮮味好多,滑好多,個種甜味$158絕對俾唔到你.....個$100一定要俾...唔係你我覺得浪費時間排隊入黎我食完掛住左幾日,但食咁多牛好毒......我過一排一定會黎食好D,食上等和牛架.......(佩料唔多, 打邊爐料亦唔多,主要真係食肉.......不過所有用料so far都新鮮,同品質唔錯)

2010-10-26
35 分鐘 (堂食)
  • level 2 or level 1 和牛