招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
2021-10-15 417 瀏覽
近排去到銅鑼灣 試吓呢間成日都見到好多人排隊嘅餐廳 唔知好唔好食呢😚👅卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68雖然佢寫住唔係傳統嘅提拉米蘇 但係食落同平時冇咩分別 佢ladyfinger嘅份量比較少 Cream嘅份量較多 所以食落可能會有少少漏🙈男小編覺得酒味好少 女小編就覺得苦度啱啱好 不過就略嫌佢嘅cream唔夠滑🤫👅日落巴黎(香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕)(2人用)$108呢個超級大份 窩夫超厚身🤩蛋香幾重 不過就略嫌窩夫比較淋身 女小編鍾意外皮有少少香脆嘅多啲 朱古力雪糕唔錯 有啲朱古力粒粒 幾好味😋👅日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 $138佢嘅薄餅底唔錯 餅邊脆脆地 食落味道真係好似食緊大阪燒 同埋有少少芥辣味 幾開胃🤤煙三文魚鹹鹹地 同大阪燒嘅味道幾夾 幾好食😝👅黃金鹹蛋法國雞翼 $68佢嘅雞翼幾大隻 鹹蛋味幾重 好邪惡 唔錯🥰總括嚟講 呢間餐廳嘅性價比幾高😛大家經過銅鑼灣不妨一試😚😋 好味:7.90/10🤑 價錢:8.07/10🤗 服務:8.00/10😝 環境:7.79/10😚 衞生:7.43/10🤩 整體:8.02/10

👅卡魯哇咖啡酒提拉米蘇 $68

日式大阪燒風味煙三文魚薄餅
日落巴黎
黃金鹹蛋法國雞翼
2021-10-09 121 瀏覽
🐑牧羊少年咖啡館🥗最近為咗食得健康啲都會挑選啲有沙律食下嘅餐廳最近已經食咗兩次牧羊少年因為佢哋份沙律真係好得我歡心夠大大份食得飽肚甜品都相當出名例如法式蘋果撻好幾次佢都話sold out不過意粉我就麻麻了( ⌯᷄︎ὢ⌯᷅︎ )食過明太子意粉唔掛汁加啲鳴門卷落去都有啲求其咁所以就不多介紹lu~🥗牛油果香芒烤雞沙律🍗每樣食材都非常之新鮮(⌯︎¤̴̶̷̀ω¤̴̶̷́)✧︎香芒同牛油果令層次變得豐富烤雞扒一啲都唔柴醬汁適量唔會過多絕對係啱哂增肌減脂嘅朋友們🥓All day breakfast🥚搭配正常蛋炒得夠滑唔老麵包用上果乾堅果包最欣賞yogurt加上乾果同蜜糖好好味(⑉︎• •⑉︎)♡︎🍋泰式青檸凍蜆🐚之前見到foodie朋友推介但喺openrice好少見人試今次試完驚為天人夠辣夠酸夠泰國同埋份量都唔少每隻蜆都沾滿醬汁配埋紫洋蔥食真係好惹味✧︎◝︎(*´꒳`*)◜︎✧︎˖
🐑牧羊少年咖啡館🥗

最近為咗食得健康啲
都會挑選啲有沙律食下嘅餐廳
最近已經食咗兩次牧羊少年
因為佢哋份沙律真係好得我歡心
夠大大份食得飽肚
甜品都相當出名
例如法式蘋果撻好幾次佢都話sold out
不過意粉我就麻麻了( ⌯᷄︎ὢ⌯᷅︎ )
食過明太子意粉唔掛汁
加啲鳴門卷落去都有啲求其咁
所以就不多介紹lu~

🥗牛油果香芒烤雞沙律🍗

同埋份量都唔少
每隻蜆都沾滿醬汁
配埋紫洋蔥食真係好惹味✧︎◝︎(*´꒳`*)◜︎✧︎˖
2021-10-03 126 瀏覽
每次經過總會見到很多人在門口等位某天平日晚上跟朋友終於試了食物很有驚喜呢 是會ᴇɴᴄᴏʀᴇ的一間餐廳!( ⁎ᵕᴗᵕ⁎ ) 餐廳環境不錯 燈光偏暗 座位也很舒服~我們點了兩款主菜和一款小食:𖤐法式芥末雞肉薄餅𖤐香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉𖤐是拉差醬法國雞翼薄餅屬薄身 餡料有蘑菇 雞肉 芝士等 味道和包身質感都不錯 但芥末味略厭不太重 基本上不太吃到芥末味呢…🥲而意粉是以炒的方式烹調意炒軟硬質感調較得剛剛好泰式風味 惹味帶少辣 鳳尾蝦有鮮味還不錯呢 而且份量也不算少(⁎˃ᴗ˂⁎) 是拉差醬法國雞翼 這名字太特別了!!所以忍不住點了一客試試ʟᴏʟ雞翼挺大隻 肉質鮮嫩 香脆口感配旁邊的拉差醬一起吃 好吃呢 喜歡~♡另外飲品我點了一杯旭日 以紅蘿蔔 菠蘿 橙 混成的一杯鮮果汁🍹沒有額外加糖 感覺很健康~總結這裡的食物有驚喜啊 準備二訪了~~!😆
每次經過總會見到很多人在門口等位
某天平日晚上跟朋友終於試了

餐廳環境不錯 燈光偏暗 座位也很舒服~

我們點了兩款主菜和一款小食:

基本上不太吃到芥末味呢…🥲

而意粉是以炒的方式烹調
意炒軟硬質感調較得剛剛好
泰式風味 惹味帶少辣 鳳尾蝦有鮮味
還不錯呢 而且份量也不算少(⁎˃ᴗ˂⁎)

是拉差醬法國雞翼 這名字太特別了!!
所以忍不住點了一客試試ʟᴏʟ
雞翼挺大隻 肉質鮮嫩 香脆口感
配旁邊的拉差醬一起吃 好吃呢 喜歡~♡

另外飲品我點了一杯旭日
以紅蘿蔔 菠蘿 橙 混成的一杯鮮果汁🍹
沒有額外加糖 感覺很健康~

總結這裡的食物有驚喜啊 準備二訪了~~!😆
2021-09-23 196 瀏覽
滿月節當日早收,於是去咗牧少早少少食完晚餐然後先去四圍逛。當晚點了解黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉及慢煮BBQ醬美國豬仔骨配薯角,今餐著實有驚喜。意大利粉先上,個汁雖然有少少杰,但加埋鹹蛋嘅鹹同苦瓜嘅苦又變咗啱啱好喎,味道又適中都幾好食。豬仔骨後上,BBQ醬惹味,豬仔骨啲肉又唔黐骨,好容易就切到出嚟,味道認真不錯。結賬時,為每位客人送上一件望月流心月餅作為滿月節禮物,真夠窩心!謝謝店主心意, 大家記得支持本土小店!
滿月節當日早收,於是去咗牧少早少少食完晚餐然後先去四圍逛。
謝謝店主心意, 大家記得支持本土小店!
黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉
慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉薯角
小禮物~ 望月流心抹茶月餅
2021-09-21
黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉
慢煮BBQ醬美國豬仔骨配酸忌廉薯角
小禮物~ 望月流心抹茶月餅
2021-09-18 110 瀏覽
食西餐為主既cafe 牧羊少年咖啡館今晚食左份扒同雞翼 pizza肉腸pizza 放滿芝士再焗,迷你批,但份量也不少 個薄脆批底好香脆 芝士味濃小食係炸雞翼 一份5隻,個粉漿好薄但炸到好脆口 咬開啖啖肉仲係好嫩滑有肉汁主食係美國牛西冷扒配薯條沙律200克重既牛扒5成熟 肉質柔嫩,肉味濃度 5成熟仍然好粉嫩多肉汁 配埋一份薯條份量好多牛扒水準唔錯,食物上菜夠快手,服務好有禮貌平均消費$300評分8/10銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖
食西餐為主既cafe 牧羊少年咖啡館
今晚食左份扒同雞翼 pizza
主食係美國牛西冷扒配薯條沙律
牛扒水準唔錯,食物上菜夠快手,服務好有禮貌
平均消費$300
評分8/10
2021-09-05 216 瀏覽
平時行過沙田文化博物館就見得多,入去食都係第一次!但就揀左銅鑼灣分店,成個環境都摩登好多,主要用灰、白雲石牆身、餐枱,雖然面積吾太大但好有空間感。星期五大概下午茶3點幾去到,吾洗排隊安排左梳化位俾我地坐,4人枱3個人座都好寬敞。面頭嘅蘋果片舖得非常有心思,厚度亦適中。雲尼拿雪糕中和左蘋果嘅酸,甜而不膩。底層係蘇皮口感,切落底感覺有啲空心,食完吾會飽,做飯後甜品過下癮都不錯。整體好有驚喜!食材好新鮮,上枱時候仍然係熱嘅。最欣賞薯角同乳酪,厚切薯角食落好滿足亦吾會話太重油感。乳酪亦吾係水汪汪個種,口感結身,配埋脆米十分之飽肚。食材嘅配色都有增強食欲嘅效果!全餐最滿足!半隻燒春雞份量十足,擺盤亦好精美,雞肉口感嫩滑,個燒汁亦吾會太咸。薯蓉口感幼滑,再加埋其他蔬菜,夠唒飽。燒春雞餐跟湯,吾太重廿荀味,口感幾creamy,飲落仲有啲廿荀蓉。
法式蘋果批配雲尼拿雪糕

半隻燒春雞配薯蓉
甘荀湯
冰果茶
2021-09-04 163 瀏覽
之前食過將軍澳嗰間,食物同服務都好好,所以今日試吓銅鑼灣嗰間!食物嘅質量都係可以嘅!你就欣賞係佢整嗰個紅菜頭藜麥比較特別。蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜都好好食呀!豬扒麵包就真係普通咗D!$78嘅豬扒又好抵喎!有兩塊!味道一般!日式帆立貝都可以,唔韌!原本一切都好好,但係估唔到啦⋯⋯食咗三十幾40分鐘,已經不斷喺度催你問你有冇嘢加!原來係驚你太遲後加嘅食物,食唔切個半鐘頭交唔到枱,但係分別有兩個職員係咁問你⋯⋯我話想我留低餐牌,睇吓有咩嘢飲!如果咁趕,咁我就唔叫啦佢就即刻收咗啦!個人感受覺得催得太快,食得唔暢快!

蒜蓉牛油炒鬼佬雜菜都好好食呀!

日式帆立貝都可以,唔韌!

個人感受覺得催得太快,食得唔暢快!

2021-08-28 125 瀏覽
好早之前見朋友分享過這餐廳,覺得名字特別,一直沒有機會試,今天路過Fashion Walk,2:30還是好多人排隊,3:30再經過就用排隊機取號,好欣賞餐廳無紙化取票,用手機影下排隊號。本來衝著午餐餐牌上有蕃薯條伴碟的雞肉漢堡,可惜已售罄,唯有退而求其次,點了牛油果芒果雞肉芝麻醬沙律,和伯爵茶咖啡,份量很足夠,雞肉嫩滑,蔬菜、牛油果和芒果都好新鮮,看來是現切,不是預先切了的。就是芝麻醬有點鹹;咖啡中規中矩,不太有伯爵茶獨有香味,只有少許苦澀味。餐後再點了一客甜品,想吃的Apple tart 沒有供應,餐牌上寫著Tiramisu不是傳統的口味,份量有點大,但味這道很不錯,裡面有手指餅碎和果仁碎或是朱古力碎,口感特別。一定要提的是餐廳好繁忙,但全體侍應都超殷勤和有耐性,又有禮貌,服務很快,不像現時大部份其他餐廳因人手不足而侍應好像有點煩躁感。所以明白為何餐廳可在疫情仍不斷擴充開分店,仍然客似雲來,從餐牌冊上看到餐廳疫情前會不時舉辦文化、旅遊分享活動,很有意思。
2021-08-28
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 牛油果香芒烤雞沙律
2021-08-14 460 瀏覽
#dinner #銅鑼灣一早就有聽聞過呢間人氣文青餐廳,不過實在太人氣好多分店都要排長龍( ;´Д`)有次比我經過發現fashion walk入面都有一間,而且唔洗排隊,就衝咗入去食喇!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و炙燒荷蘭汁豬肉排🥩呢份小食居然有兩層肉排'(*゚▽゚*)'!肉排切好而且肉質嫩滑,配荷蘭汁好好食!走嘅時候見到幾乎每一台都有點,好受歡迎٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و叫啱野食真係好開心牛油果香芒烤雞沙律🥗呢個就有少少失望喇!睇menu張相就好靚,不過嚟到芒果有啲生,比較酸,烤雞都比上面個肉排遜色不少,沙律菜平平無奇都係普通胡麻醬生菜。(´・_・`)三文魚籽車打芝士汁鳳尾蝦長通粉🦐🍝呢個好食!車打芝士汁好香濃但係唔會膩,有驚喜٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و啲蝦都幾彈牙,不錯不錯!食物質素比想像中好,環境上入到去先發現原來幾細,平日夜晚去全晚都唔多人,有幾張吉台,不過唔知點解啲店員就好趕,係咁提你要交台又last order咁(。 ́︿ ̀。)
#dinner #銅鑼灣

三文魚籽車打芝士汁鳳尾蝦長通粉

三文魚籽車打芝士汁鳳尾蝦長通粉🦐🍝

炙燒荷蘭汁豬肉排
三文魚籽車打芝士汁鳳尾蝦長通粉
第一次寫食評,如果有咩寫得唔好,可以的話,DM話聲我聽。話說女朋友同我講左好多次話想食呢間銅鑼灣新開既餐廳。仲要係💛黃店💛。我見地點都幾方便,幾近女朋友收工,又可以順手點去佢幫手攞位,我就提議不如去呢間。嘻嘻!聰明的我。環境都算唔錯,裝修型格又有時尚感,燈光偏暗,係唔知點解部iPhone明明現場黑孖孖,都可以影到咁光猛。光度大概係張相再調暗一半到啦。唔講咁多廢話啦,去食物相先。鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98個意粉花神野唔多,呢個價錢來講質素算係超班,好食過出面連鎖餐廳$150個既意大利粉。忌廉同芝士既汁嘅質感杰杰得啱啱好,又好有奶味。煙三文魚又唔會煮到太熟同太碎,味道鮮甜。灸燒荷蘭汁豬肉排 $78呢個菜對我來講真係好驚喜。份量非常之足料。豬扒厚切。我開頭見到佢啲豬排分開咗兩層,諗住下面嗰層一定係生菜或者薯條啦。點知原來下面嗰層都係豬排。最面嗰層荷蘭汁,味道淡淡地質地好似芝士醬咁,啱啱好襯托返豬扒嗰種嘅肉味,令到塊豬扒食落嘅感覺好Juicy,完全冇油膩感。唯一要小心嘅就係,唔好食晒第一層豬扒就唔少心食晒上面啲荷蘭汁。記得要留返啲俾樓下嗰層,如果唔係就要變咗灸燒豬肉排乾啃。法式芥末雞肉
第一次寫食評,如果有咩寫得唔好,可以的話,DM話聲我聽。

話說女朋友同我講左好多次話想食呢間銅鑼灣新開既餐廳。
仲要係💛黃店💛。

唔講咁多廢話啦,去食物相先。

鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98
鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉

灸燒荷蘭汁豬肉排 $78
灸燒荷蘭汁豬肉排

呢個菜對我來講真係好驚喜。份量非常之足料。
點知原來下面嗰層都係豬排。

法式芥末雞肉薄餅

呢個薄餅相比起上面意粉同埋豬排,做比較冇咁令人驚喜。餅皮比較薄身,餡料分別有蘑菇同埋雞肉。雖然話有芥末(mustard,
英式芥辣),坦白講就唔係幾食得出芥辣嘅味道啦。成個pizza都係普普通通,雞肉嘅份量都比較少,係呢方面係會有較大嘅改善空間。
2021-08-10
5 分鐘 (堂食)
鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉
灸燒荷蘭汁豬肉排
2021-08-02 1740 瀏覽
新派食肆 牧羊少年咖啡館 走文青路線 人氣少不了 這天6:00pm到店 接待的員工說 入座限時 1.5小時 果然是人氣長龍店 已開有7 間分店 深得年青人喜愛 銅鑼灣店在 OpenRice 7間之中 唯一零負評的 😎😎小食拼盤 🍢🍢有八爪魚丸 春卷 雞翼 坎伯蘭腸 煙辣腸 薯角 (缺貨換成薯條) 配上兩款沾醬 每款小食都出色 尤其兩款肉腸 高質 上桌時燙口 沾上醬汁超好吃 美味無比 😍😍法式芥末雞肉薄餅 🐔🐔切塊雞肉 新鮮磨菇片 配上法式芥末醬 芝士 烤至少許焦香 口味新鲜 滋味 如薄餅底能薄些 就完美 純屬個人喜好 🍕🍕炙燒荷蘭汁豬肉排 🐷🐷豬肉排烤得 外香內軟 肉質 Juicy 荷蘭汁極濃厚 但也不會太膩 吃下幾塊 便有飽腹感 別小看每碟份量 足夠三四人分享 🍖🍖法式蘋果撻 配 雲呢拿雪糕 🍨🍨蘋果撻 餅底酥脆 上面舖滿塊塊蘋果 甜中帶微酸 可能是用 青蘋果製作的 配了雪糕 如天堂般美味 😇😇法式黑糖薑汁梳乎厘 配 雲呢拿雪糕梳乎厘 有少許流心 濃濃薑汁奶香 極致美味呀!簡直好食到 要打個冷震添 🥧🥧濃縮香料熱可可咖啡 ☕☕香甜可口 綿花糖溶化 更濃郁 甜味却適中 高熱量之選 🍫🍫

小食拼盤 🍢🍢

濃縮香料熱可可咖啡 ☕☕
香甜可口 綿花糖溶化 更濃郁 甜味却適中 高熱量之選 🍫🍫

冰水果茶 🍹🍹
清甜可口 冰凉透心 夏天消暑凍飲 🍊🍊

葵青劇院 單車館 文化博物館 K11 購物藝術館 Fashion Walk等 從經營者 選址清晰 對像是青年 由裝飾風格 至員工形象 都充滿活力 魅力 這種感覺在本地是少見的 🚶‍♂️🚶‍♂️🚶‍♀️🚶‍♀️

離開時 門外人頭湧湧 目測八成 是青年人 而且是對生活品味 有態度的 📚📚

2021-07-30
  • 小食拼盤
  • 法式芥末雞肉薄餅
2021-08-02 177 瀏覽
放假和老婆到銅鑼灣行街,來到這間牧羊小年咖啡館試試,我們很喜歡吃沙律,十分適合我們😋😋~煙三文魚凱撒沙律😋😋煙三文魚卷成花朵好特別,羅馬生菜及麵包粒很新鮮,醬汁剛剛好,份量十足~紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬😋😋藜麥配杏仁脆片很香脆,番茄仔、芒果及葡萄十分新鮮多汁,份量十足再食埋甜品就大滿足~蜂蜜蛋糕😋😋舖上木糠粉,甜度適中很好味~雜莓批😋😋甜甜酸酸幾回味店員服務態度十分細心,值得讚揚👍👍
~煙三文魚凱撒沙律😋😋
~紅菜頭香芒葡萄藜麥沙律配蜜糖芥末醬😋😋
再食埋甜品就大滿足
~蜂蜜蛋糕😋😋
舖上木糠粉,甜度適中很好味
~雜莓批😋😋
甜甜酸酸幾回味
店員服務態度十分細心,值得讚揚👍👍
2021-07-30 220 瀏覽
上次經過已想試,但碰啱午餐時間好多人,所以冇試。今日二點多來,不用等位。點了香芒牛油果雞肉沙律同玫瑰牛奶咖啡。先來咖啡,幾香玫瑰味,但稍嫌唔夠熱,所以好快飲完。之後個沙律到,份量幾多,蔬菜同生果都新鮮。之前叫左醬另上,試左少少,味道唔錯。下次會再來試意粉同甜品。
2021-07-28 180 瀏覽
今天晏就三點去左銅鑼灣分店,即場拎飛🤩第左大概十五分鐘就有得入去eat. (如果食夜晚,原來網上有得訂位)整過都幾好食,我地2個人叫左以下幾樣野:1.黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉$108好香鹹蛋味,不過我本身對鹹蛋普通🤣 放落意粉度覺得口感怪怪,太濃🤣 2.京都春日(草莓🍓窩夫配雲尼拿雪糕🍦)$108本身整要十五分鐘,所以我地都無後上,直接整好就上時間點好!3.燒汁焗八爪魚丸$68呢個正,我哋覺得好好食!推薦😚4.飲品:牛奶可可朱古力 凍$52太濃了,好流,好似食緊甜品🤣最後埋單$370✊🏻

整過都幾好食,我地2個人叫左以下幾樣野:
1.黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉$108

2.京都春日(草莓🍓窩夫配雲尼拿雪糕🍦)$108
本身整要十五分鐘,所以我地都無後上,直接整好就上時間點好!

3.燒汁焗八爪魚丸$68
呢個正,我哋覺得好好食!推薦😚

4.飲品:牛奶可可朱古力 凍$52
太濃了,好流,好似食緊甜品🤣

最後埋單$370✊🏻

2021-07-26 151 瀏覽
星期六的晚餐試了銅鑼灣的牧羊少年咖啡館。感恩等了十分鐘就有位 ,被安排坐到一個對住書櫃的座位。邊等食物,邊看下書櫃上的旅遊書,寫意的打發時間,且吸收知識。😀金沙鹹蛋黃鳳尾蝦$98用小煎pan上碟 有特色看上去 賣相金黃 好吸引金沙的鹹蛋炒得好平均 分佈在每隻蝦上咸度適中推薦♥️忌廉鮮牛油果烤雞肉長通粉$98忌廉長通粉炒得好入味,雞肉切得分明,烤得剛剛好,雞肉肉質保留肉的新鮮,最健康是裏面有牛油果,現在好流行食牛油果 ,牛油果的益處好多,尤其對女性。💕心太軟朱古力流心蛋糕配雲尼拿雪糕 $68是甜品中一向是我的最愛。朱古力係流心的,焗得剛剛好,不會硬身。配上雲尼拿雪糕,一熱一凍,完全被融化 。旁邊也是香滑的cream。作飯後甜品,一定係最佳至選。😚牧羊少年咖啡館地址: 銅鑼灣記利佐治街11-19號fashion walk 地下17號舖
星期六的晚餐試了銅鑼灣的牧羊少年咖啡館。

金沙鹹蛋黃鳳尾蝦$98
用小煎pan上碟 有特色
看上去 賣相金黃 好吸引
金沙的鹹蛋炒得好平均 分佈在每隻蝦上
咸度適中
推薦♥️

忌廉鮮牛油果烤雞肉長通粉$98
忌廉長通粉炒得好入味,
雞肉切得分明,烤得剛剛好,
雞肉肉質保留肉的新鮮,
最健康是裏面有牛油果,
現在好流行食牛油果 ,牛油果的益處好多,
尤其對女性。💕

心太軟朱古力流心蛋糕配雲尼拿雪糕 $68
甜品中一向是我的最愛。
朱古力係流心的,焗得剛剛好,不會硬身。
配上雲尼拿雪糕,一熱一凍,完全被融化 。
旁邊也是香滑的cream。
作飯後甜品
一定係最佳至選。😚