招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$17,500-$20,000
2022-05-18 384 瀏覽
一本書·一個音樂會·一個旅行分享·一杯咖啡·通通都係今日主角既創業理念~舉辦既活動·帶俾大家知道cafe可以不一樣·唔係單一做餐飲咁沉悶·為大家介紹最近5年左右連開6間分店亦受唔小年青人歡迎既~牧羊少年咖啡館🥳——————————————————☻非專業食評·純個人口味☻經常常滿要排隊·大家趕時間真係預下次·免得餓住個肚又等得耐·不過員工都保持有禮快手·無停手密密做·大家俾d耐性就會小d摩擦😃小編會繼續為個肚~為大家不斷搵食·不論美食~劣食都一一報道·下次再見大家😜

——————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻

2022-05-17 321 瀏覽
好耐無食牧羊少年咖啡館之前成日去沙田文化館旁的分店CHILL今次同朋友在公司附近食下Fashion walk分店原本以為午餐會幾多人呢~反而唔使等太耐就有得入兩個人揀來揀去 都係決定食同一款青醬雞肉意粉份量幾適合女仔一個人食青醬唔會太漏 都幾好味雞肉可以再多些更好午餐仲包左每人一杯餐飲,朋友話cappuccino咖啡都唔錯仲叫左個蕃薯條偏幼身 炸得有少少乾 加上份量太多 我地食完意粉都幾飽只好外賣帶走每人埋單都不用百五, 係銅鑼灣一個CAFE午餐而言都幾抵食丫
好耐無食牧羊少年咖啡館
之前成日去沙田文化館旁的分店CHILL
今次同朋友在公司附近食下Fashion walk分店
原本以為午餐會幾多人呢~
反而唔使等太耐就有得入

偏幼身 炸得有少少乾
加上份量太多 我地食完意粉都幾飽
只好外賣帶走

2022-05-05
5 分鐘 (堂食)
2022-05-17 288 瀏覽
呢間想試好耐,今次就同朋友睇完戲就食佢嘅午餐選擇都算多而且價錢都幾抵,包湯同埋嘢飲蘑菇湯幾好飲,有一粒粒蘑菇碎,不過就唔熱試咗兩款都係雞😂😂牛油焗春雞幾好食,調味唔錯,有啲辣辣地加埋佢個薯蓉一齊啱啱好另外仲有啲雜菜個人幾推介佢個雞扒漢堡包,都幾大個而且啲雞煎得好滑,加埋芝士、蕃茄同生菜一齊食可以中和油膩感番薯條炸得啱啱好,感覺上健康過薯條因為佢嘅酸忌廉一齊好夾整體幾好,有機會會想試埋佢嘅甜品🤣
呢間想試好耐,今次就同朋友睇完戲就食佢嘅午餐
選擇都算多而且價錢都幾抵,包湯同埋嘢飲
蘑菇湯幾好飲,有一粒粒蘑菇碎,不過就唔熱
試咗兩款都係雞😂😂
牛油焗春雞幾好食,調味唔錯,有啲辣辣地
加埋佢個薯蓉一齊啱啱好
另外仲有啲雜菜
個人幾推介佢個雞扒漢堡包,都幾大個
而且啲雞煎得好滑,加埋芝士、蕃茄同生菜一齊食可以中和油膩感
番薯條炸得啱啱好,感覺上健康過薯條
因為佢嘅酸忌廉一齊好夾
整體幾好,有機會會想試埋佢嘅甜品🤣
2022-05-16 210 瀏覽
見呢間嘢咁多人排隊 嗰日就同朋友一齊嚟咗食🥳個全日早餐真心有驚喜 算係我食過最滿意嘅😍首先佢價錢唔太貴 同埋真係可以食到好飽😝除咗賣相吸引之外 營養都好豐富❣️最鍾意就係佢個穀物脆脆希臘乳酪同埋佢個酸種麵包😎
之前在尖沙咀初嚐牧羊少年後覺得挺不錯~這次就來試試銅鑼灣分店 話說每次都是吃他們的pasta menu外加一份小吃 份量也是足的!▪️黑椒香蒜煙鴨胸意粉 ($98)看他的樣子好像沒有很辣 我也是這樣想 黑椒能有多辣呢!但是錯了😂真的挺辣 味道比較單一(話說他們的pasta menu雖然一直換挺有新鮮感 但有時候沒有很中我喜歡吃的 如果他們能keep幾個恆常的option就好了)▪️照燒汁乾蒜牛柳粒 ($78)雖然睇落細細碟 但係份量都算多!牛柳粒OK淋 牛肉味濃 加上乾蒜豐富口感同味道 不錯!

▪️黑椒香蒜煙鴨胸意粉 ($98)
黑椒香蒜煙鴨胸意粉

▪️照燒汁乾蒜牛柳粒 ($78)
照燒汁香蒜牛柳粒
照燒汁香蒜牛柳粒
2022-04-24 337 瀏覽
為處於銅鑼灣Fashion Walk內嘅牧羊少年咖啡館,不嬲都有排排隊,今次居然見都唔使排隊,我哋梗係即刻入去啦!白酒香蒜蜆肉意大利粉 ($118):蜆肉新鮮,驚喜為係意粉口感好好,唯一要改善嘅位係蒜味唔夠🧄日式大阪燒風味煙三文魚薄餅 ($138):成件事好好味,大阪燒燒汁加煙三文魚口感出乎地夾,餅底唔油膩,正🤤金沙鹹蛋黃鳳尾蝦 ($98):呢個就一般般,蝦肉正常,鹹蛋味未夠香甜品日落巴黎($108):佢係兩人份量,窩夫上枱熱辣辣,唔錯!不過連埋個朱古力醬食同雪糕食,會真係好飽😂總結,呢間餐廳食物質素都OK嘅,我哋最鍾意嘅係佢將閱讀風氣、文化和美食融合埋一齊,令到食客唔淨止得個食字,而且仲有文化上嘅得益,就例如如果你有一啲舊嘅書籍,可以給他們。

2022-04-24 209 瀏覽
Flies are flying around the food. The waitress just said the whole restaurant is like this and they are handling but without immediate remedial solution, totally not helpful at all. It seems like the restaurant doesn't care about customer experience. Definitely will not visit again, very bad dining experience!
2022-04-22 206 瀏覽
又係撐黃店系列 行街行到攰攰哋 嚟到呢間牧羊少年咖啡館度食下午茶 千層蘋果批 上面配咗雲呢拿雪糕 冰火交融 蘋果批酥脆得嚟酸酸甜甜超正 招牌窩夫質地鬆軟 而且有牛油香氣 兩個都係高分數嘅甜品呀

招牌窩夫質地鬆軟 而且有牛油香氣 兩個都係高分數嘅甜品
2022-04-08 241 瀏覽
文青咖啡店, 位置方便近銅鑼灣地鐵站.〔 俄式牛仔柳意大利粉 〕 $108 .醬汁一啲都唔手軟,牛仔柳好有肉味,口感很好.〔 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 〕 $88 .淡淡的黑松露味, 醬汁滲透入長通粉內, 長通粉軟硬度適中.(好味指數: 8.5/10)
文青咖啡店, 位置方便近銅鑼灣地鐵站.

〔 俄式牛仔柳意大利粉 〕 $108 .
醬汁一啲都唔手軟,牛仔柳好有肉味,口感很好.

〔 鮮忌廉黑松露醬雜菌長通粉 〕 $88 .
淡淡的黑松露味, 醬汁滲透入長通粉內, 長通粉軟硬度適中.

(好味指數: 8.5/10)
午餐
🍽 泰式青檸凍蜆🍽 照燒汁煎乾蒜牛柳粒🍹 芝麻開門🍹 冰糖蓮子牛奶咖啡🍨 卡魯哇咖啡酒提拉米蘇印象中未去過牧羊少年食野經過又有少少肚餓就入去試下勒個青檸凍蜆酸酸辣辣超級好味呀😋仲有芝麻開門係黑芝麻牛奶咖啡好特別仲拎過台灣咖啡大賽冠軍黑芝麻味好香濃加埋牛奶好好飲👍🏻不過就唔係好飲到咖啡味嚕整體黎講成餐飯都好好味呀👍🏻唯獨係冰糖蓮子咖啡個人認為太重忌廉飲完會覺得頗漏了🤰🏻最出色係個青檸凍蜆令人好回味呀😋
🍽 泰式青檸凍蜆

唯獨係冰糖蓮子咖啡個人認為太重忌廉
飲完會覺得頗漏了🤰🏻
最出色係個青檸凍蜆令人好回味呀😋

2022-04-01 204 瀏覽
銅鑼灣地點方便,近地鐵站牛油果香芒烤雞沙律🥗配胡麻醬沙律菜好新鮮,芒果尚算甜烤雞肉質軟嫩細滑白咖喱豬扒藜麥香米飯白咖喱香味好濃,送飯一流🤤藜麥米有口感,很有嚼勁豬扒厚身,肉質軟嫩
銅鑼灣地點方便,近地鐵站

牛油果香芒烤雞沙律🥗配胡麻醬
沙律菜好新鮮,芒果尚算甜
烤雞肉質軟嫩細滑

白咖喱豬扒藜麥香米飯
白咖喱香味好濃,送飯一流🤤
藜麥米有口感,很有嚼勁
豬扒厚身,肉質軟嫩
2022-03-25 239 瀏覽
牧羊少年咖啡館|銅鑼灣凍玫瑰可可朱古力杯嘢飲賣相好靚😍有兩層效果, 下層係玫瑰味嘅牛奶,上層就係意大利朱古力🍫由於加咗忌廉煮成,所以入口非常香濃幼滑之餘,亦飲得出帶有陣陣淡淡嘅玫瑰花味🌹朱古力味唔怕太搶,兩者平衡得幾好,不過如果就咁飲下層嘅玫瑰牛奶就會覺得甜咗少少,面頭仲有一層邪惡嘅忌廉🤤帶有好重嘅奶香味,上面仲灑上咗可可粉同幾片花瓣作點綴,而且啲花瓣食落口都真係有玫瑰味😂黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉一嚟到已經聞到陣陣嘅鹹蛋黃香氣,面頭仲灑上左一啲鹹蛋黃碎,意粉唔怕煮得過惗😌每條都沾滿左creamy嘅醬汁,亦有一啲翠玉瓜粒增加口感😋不過食落口鹹蛋黃嘅味道就冇咁突出,反而食到啲香茅嘅味道,變咗帶有少少東南亞風味🤔鳳尾蝦就有四隻,都幾大隻爽口,整體而言都值得一試。法式蘋果撻配雲呢拿雪糕呢個係即叫即焗,所以都等咗一陣,酥皮上面鋪滿左一片片嘅蘋果🍎啲蘋果片都切得好薄,絕對係心機之作,塊酥皮烤得十分酥脆(連個底都係脆😋)配上酸甜嘅蘋果非常之夾,配埋雲呢拿雪糕冷熱交融嘅口感更加正😋不過啲蘋果片就無事先煮過,同埋食嘅時候就比較容易散出嚟😟建議蘋果同酥皮之間可以加翻層煮過嘅玉桂蘋果內餡或者吉士醬,味道就
牧羊少年咖啡館|銅鑼灣

凍玫瑰可可朱古力

黃金鹹蛋忌廉鳳尾蝦意大利粉

法式蘋果撻配雲呢拿雪糕
呢個係即叫即焗,所以都等咗一陣,酥皮上面鋪滿左一片片嘅蘋果🍎啲蘋果片都切得好薄,絕對係心機之作,塊酥皮烤得十分酥脆(連個底都係脆😋)配上酸甜嘅蘋果非常之夾,配埋雲呢拿雪糕冷熱交融嘅口感更加正😋不過啲蘋果片就無事先煮過,同埋食嘅時候就比較容易散出嚟😟建議蘋果同酥皮之間可以加翻層煮過嘅玉桂蘋果內餡或者吉士醬,味道就會冇咁單調。

是日蛋糕 (Honey Cake)
餐廳每日都會提供幾款是日蛋糕,我地就叫咗比較特別嘅honey cake🍯第一次見到呢種蜂蜜蛋糕,佢嘅賣相同千層蛋糕非常相似google咗先知原來呢隻係俄式蜂蜜蛋糕🍰應該係加咗紅糖嘅關係,蛋糕體呈深啡色,有少少聖誕蛋糕嗰種果仁味,入面嘅夾心雖然都係淺黃色,但係入口嘅口感有啲唔同,一款似係加咗牛油嘅忌廉,另一款就比較黏口🤔不過都淨係食到甜甜地嘅味道,不太食得出係咩味,更加食唔到蜂蜜味😂值得一讚嘅係面頭有一層磨成粉狀嘅蛋糕碎,令口感更加豐富👍🏻
「願你出走半生,歸來仍是少年」餐廳用餐時間90分鐘!.📌鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98忌廉汁濃稠度做得剛剛好,有奶香味!但食哂成碟有啲漏!.📌香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 $108食落唔辣,除左有少少冬蔭公既味道之外,仲有茄醬味,甜甜酸酸!意粉尚算炒得乾身,蝦肉爽口!.📌白咖喱豬扒飯配炒鬼佬雜菜 $98豬扒好孩,白咖喱無咩味,連白飯都太淋,一般!.📌藍莓乳酪 $56飲落唔會太甜,不錯!.📌冰水果茶 🍹$46甜度剛剛好!.Overall,可以一試!服務一般,一食完就抺枱收野催你走!而且枱與枱之間距離好近!.=========================.食物:7/10環境:6.5/10抵食度:6/10回頭度:6.5/10.📌 牧羊少年咖啡館 (Fashion Walk) (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街11-19號Fashion Walk地下17號舖.
「願你出走半生,歸來仍是少年」
餐廳用餐時間90分鐘!
📌鮮忌廉鮮菌煙三文魚意大利粉 $98

忌廉汁濃稠度做得剛剛好,有奶香味!
但食哂成碟有啲漏!
📌香炒泰國香椒膏鳳尾蝦意大利粉 $108

食落唔辣,除左有少少冬蔭公既味道之外,
仲有茄醬味,甜甜酸酸!
意粉尚算炒得乾身,蝦肉爽口!
📌白咖喱豬扒飯配炒鬼佬雜菜 $98

豬扒好孩,白咖喱無咩味,連白飯都太淋,一般!
📌藍莓乳酪 $56

飲落唔會太甜,不錯!
📌冰水果茶 🍹$46
甜度剛剛好!
=========================
食物:7/10
環境:6.5/10
抵食度:6/10
回頭度:6.5/10

20 分鐘 (堂食)
午餐
2022-02-19 3552 瀏覽
今日黎左呢間牧羊少年咖啡館食個早少少嘅晚餐。周六4點半到,滿座咁滯,不過唔洗等位。入面原來都有唔少位,裝修以灰色為主,都唔錯。餐牌成本雜誌咁,有早午餐,沙律,薄餅,主菜,小食,甜品,咖啡,同飲品,其實選擇唔多。另有假日午餐餐牌,有漢堡,意粉同飯,價錢稍為相宜啲。用QR code落單。厚切芝士雞扒番茄沙律菜漢堡包配酸忌廉蕃薯條 $118 另加一呢個係假日午餐之一。漢堡大大個,上面塊包烤得好脆,不過太少千島醬,乾左啲,要搽酸忌廉食先得。下面係車打芝士一塊加煎有皮雞扒一大塊,仲有生菜同兩片番茄。下底塊包就多啲千島醬,仲有少少脆。雞扒都煎得少少脆嘅,味道調得幾好,唔會太鹹,不過雞扒漢堡真係唔會特別好食,呢個算唔難食。伴碟嘅蕃薯條煙韌多過脆,少少甜,伴酸忌廉唔多夾,服務員同時上埋茄汁俾你,算貼心。京都春日 $108 另加一京都春日係草莓窩夫配雲呢拿雪糕,可以轉朱古力雪糕,又可以揀另上。餐牌寫明2人份量,果然一客4件窩夫超厚同大件,上面灑上糖霜,伴有大大pat忌廉,新鮮士多啤梨同士多啤梨果醬。窩夫好香,可惜唔夠脆同熱,外皮少少脆,入面係軟綿綿居多。窩夫配朱古力雪糕好味,配忌廉或者果醬都唔錯。我見好

京都春日 $108 另加一

京都春日

京都春日係草莓窩夫配雲呢拿雪糕,可以轉朱古力雪糕,又可以揀另上。餐牌寫明2人份量,果然一客4件窩夫超厚同大件,上面灑上糖霜,伴有大大pat忌廉,新鮮士多啤梨同士多啤梨果醬。窩夫好香,可惜唔夠脆同熱,外皮少少脆,入面係軟綿綿居多。窩夫配朱古力雪糕好味,配忌廉或者果醬都唔錯。我見好多客都嗌窩夫。

本店是日蛋糕 $48 另加一

巴斯克芝士餅

今日有3款本店是日蛋糕揀,我揀左吸引嘅巴斯克芝士餅。擺盆普通。蛋糕夠厚身同滑,不過全無燒焦味,唔需要特別試。
巴斯克芝士餅

價錢方面,以呢個食物質素黎講都算定價高左d。服務唔錯,服務員會主動幫你加水同換餐具。樓上有書可以借黎睇,不愧為台式咖啡館。
2022-02-19
2022-02-10 231 瀏覽
環境舒服之cafe💓💓同朋友想係cwb 搵間cafe 坐傾下計上網見到唔同page 都有推介就試試-個日係平日大約12點左右黎未係lunch hour人流唔算多唔駛等位就入得👍-一入黎就覺得個環境好靚好舒服讚👍👍點左2樣野食📍味道:3.5/5賣相:4/5帶住好奇黎試依碟菜🤣一見到menu 腐乳?長通粉?好好奇底下就試左依碟一開始擔心腐乳會唔會好唔夾結果味道又夾到🤣同朋友都覺得可以接受 幾特別不過食耐左因為始終有腐乳會覺得有d 鹹鹹地要食其他野中和一下~📍千島香芒牛油果雞肉pizza味道:4.5/5賣相:4.5/5好味!!!!!牛油果 芒果 pizza3樣野加埋好夾~~~好好食~唔會太流 可以一塊接一塊咁樣食~推!!
環境舒服之cafe💓💓

📍

味道:3.5/5
賣相:4/5
帶住好奇黎試依碟菜🤣
一見到menu 腐乳?長通粉?
好好奇底下就試左依碟
一開始擔心腐乳會唔會好唔夾
結果味道又夾到🤣
同朋友都覺得可以接受
幾特別
不過食耐左因為始終有腐乳
會覺得有d 鹹鹹地
要食其他野中和一下~

📍千島香芒牛油果雞肉pizza
味道:4.5/5
賣相:4.5/5
好味!!!!!
牛油果 芒果 pizza
3樣野加埋好夾~~~
好好食~
唔會太流 可以一塊接一塊咁樣食~
推!!