2023-02-02 413 瀏覽
又一家性價比高的人性味小餐廳宣佈休業,可愛的老闆娘說要停一停唞一唞看看世界發生什麼事,唯有說聲江湖再見。聽說大廚老闆心情變得輕鬆,放假的生活令佢變得興奮,所以今晚菜式似乎比之前更勝一籌,無他嘅,我深信各行各業都一樣,要做得開心先至會做出一些好東西。依家唯有希望佢哋唔好放咁耐假先至重出江湖啦,以下是今晚大廚老闆為我哋安排嘅菜式,味道不用說,就是造型已經殺死人。真係Farewell & Goodbye
2022-11-24 516 瀏覽
有10幾款Lunch set可以選擇,包左主菜餐湯同飲品。主菜都會配一份薯條,原味薯條唔使加錢,如果黑松露味就要加錢,好似大約~$20。叫咗最出名嘅黑毛豬扒、牛扒。扒嘅份量好細,如果男士食嘅話應該會唔夠飽。其實人均都要~$150左右/一人,但份量真係唔多而味道又無話勁好食。但如果平時係鰂魚涌搵唔到其他野食都可以trytry~~整體味道: 🟠🟠🟠⚫⚫(3/5) 份量分數: 🟠🟠🟠⚫️⚫(3/5) 環境分數: 🟠🟠🟠⚫️⚫️(3/5)推薦指數: 👑👑 (2/5)
有10幾款Lunch set可以選擇,包左主菜餐湯同飲品。

整體味道: 🟠🟠🟠⚫⚫(3/5)
份量分數: 🟠🟠🟠⚫️⚫(3/5)
環境分數: 🟠🟠🟠⚫️⚫️(3/5)
推薦指數: 👑👑 (2/5)
2022-09-25 603 瀏覽
同事team lunch,呢間雖然地方細細哋,地方淺窄,坐落都唔太迫,但係同隔離枱就好近。set lunch 都有好多款可以揀,但係間舖叫得做牛牛牛,咁都要試下佢哋d牛。 牛set都有唔同位置可以揀,我就揀咗美國安格斯牛肩脊,7成熟。個人覺得幾好味,連埋d薯條成份食晒。薯條可以揀正常味,辣味或者加錢改黑松露薯條。

介紹返💁🏻‍♀️。。🇺🇸 鋸扒 在鰂魚涌 🇺🇸。犇 Ben’s Deli。鰂魚涌海光街4號地下A號舖。紐西蘭頂級西冷扒 NZ PS Sirloin Steak 8ozLunch Set 餐湯 或 沙律。餐飲。配菜。HKD198 + 10%紐西蘭頂級肉眼扒 NZ Rib Eye Steak 60zLunch Set 餐湯 或 沙律。餐飲。配菜。HKD160 + 10%美國安格斯牛肩扒 USDA Angus Top Blade 6ozLunch Set 餐湯 或 沙律。餐飲。配菜。HKD168 + 10%🤫 又到咗返Office嘅日子.. Happy Friday同兩位同事去食餐好啲嘅獎勵吓自己..(雖然我都成日獎勵自己㗎啦..) 我哋揀咗鰂魚涌鋸扒首選嘅牛牛牛..(其實人哋叫做賓至如歸個賓= 犇)🤫 故仔講太多..講返嘢食先..我哋三個人叫咗三塊唔同嘅扒..我就揀咗中等價錢嘅五成熟牛肩扒配原味薯條..今次師傅好似重手咗..出到嚟有七成咁滯..重點係咁啱我呢一塊扒喺正中間有條筋..所以頭嗰兩啖諗住連埋跟筋食..但係真係咬到牙都軟..最後決定放棄條筋分開啲肉食..成件事就爭好遠..肉質變返軟熟
介紹返💁🏻‍♀️

🇺🇸 鋸扒 在鰂魚涌 🇺🇸
。犇 Ben’s Deli
。鰂魚涌海光街4號地下A號舖

。HKD198 + 10%

紐西蘭頂級肉眼扒 NZ Rib Eye Steak 60z
。HKD160 + 10%

。HKD168 + 10%

🤫 故仔講太多..講返嘢食先..我哋三個人叫咗三塊唔同嘅扒..我就揀咗中等價錢嘅五成熟牛肩扒配原味薯條..今次師傅好似重手咗..出到嚟有七成咁滯..重點係咁啱我呢一塊扒喺正中間有條筋..所以頭嗰兩啖諗住連埋跟筋食..但係真係咬到牙都軟..最後決定放棄條筋分開啲肉食..成件事就爭好遠..肉質變返軟熟而且牛肉味都濃
🤫 而同事S就揀咗西冷扒..份量大啲都係五成熟配原味薯條..佢話塊扒非常正..有咬口得嚟一啲都唔韌..點埋佢哋自家製嘅燒烤汁簡直一流
🤫 至於同事D就好健康咁揀咗肉眼扒配火龍果沙律..見到佢啲沙律份量都非常之多..真係健康滿分..而同事D亦都對塊扒相當滿意..肉味重之餘..真係做到五成熟嘅質感..(睇嚟食神淨係冇眷顧我一個..)
🤫 雖則今次我有一個咬到牙都軟嘅經歷..但係其實除咗條筋之外我塊扒都幾好食嘅..所以我唔會將牛牛牛剔除..佢仍然係我喺鰂魚涌最鍾意嘅扒房
🤫 BTW..牛牛牛佢哋個Menu好似變咗..以前Side Dish有得一半沙律一半薯條..而家就冇呢支歌仔唱喇..只係可以Either One..不過價錢就冇乜點變..鋸扒嚟講$200落樓..加上有返咁上下質素都仲係算係性價比嘅..而且本身Lunch Time都有得跟餐湯或者沙律再加埋飲品..都唔錯呀
🤫 爭啲唔記得講埋..當日嘅沙律係蟹子沙律而餐湯係粟米忌廉湯..二選一..然後餐飲方面有得揀比較特別啲嘅紅菜頭蘋果汁..同埋其他果汁或者咖啡檸茶嗰類都有..所以絕對係我心水扒房
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:3次💮
。。
2022-02-28 1391 瀏覽
呢間餐廳價錢唔平但食物質素幾唔錯👍🏻而且坐得都幾舒服如果間中lunch想食好啲呢間係唔錯嘅選擇🥳個意大利粉汁做得好味帶子都煎得好香,味道鮮甜❤️牛扒煎得啱啱好🤩唔會好乾好鞋口如果要薯條,記得要辣味薯條有啲辣粉會正好多😜
呢間餐廳價錢唔平
但食物質素幾唔錯👍🏻
而且坐得都幾舒服

如果間中lunch想食好啲
呢間係唔錯嘅選擇🥳

個意大利粉汁做得好味
帶子都煎得好香,味道鮮甜❤️
牛扒煎得啱啱好🤩
唔會好乾好鞋口
如果要薯條,記得要辣味薯條
有啲辣粉會正好多😜
2022-02-14 795 瀏覽
往年情人節都會晚上去扒房据扒,今年要返工,六點後又冇堂食,所以決定今天在公司附近慶祝,選了一間可以訂位嘅西餐廳食午餐。見食評不錯,我選了9成熟豬扒,對面是紐西蘭牛扒,食物質素整體唔錯,價錢合理。
2022-02-14
慶祝紀念
情人節
有留意開我飲食記錄嘅網友可能留意到我係唔食牛嘅💁🏻‍♀️但我係好鍾意&大推鰂魚涌嘅Ben’s Deli 犇,因為佢嘅豬肉眼扒係非常鮮嫩好味🤤(聽同事/朋友講佢嘅牛扒都好味,有位同我一樣住大西北嘅朋友仲入嚟陪我食咗2次㖭🤣)飲食記錄:美國極黑豬肉眼扒 記得第一次嚟食嗰陣個個同事嗌牛扒,我就嗌豬扒,店員向同事逐個問想塊扒幾成熟,問埋我嗰份🤔以為問錯人😅我就笑笑口話要well done🤪店員解釋美國極黑豬嘅飼養環境及飼料都係嚴格監控,非常乾淨,係少數唔建議食well done,而係食7成熟嘅豬扒💁🏻‍♀️咁我就....緊係驚肚痛堅持well done啦🤥點知...出事啦...塊扒真係好普通同埋肉質有啲老同韌.....咁我就開始質疑自己點解要質疑專業的店員🤨然後再約其他朋友嚟食😝嗌返7成熟嘅豬肉眼扒🤝7成熟嘅豬肉眼扒煎得金黃微焦,表面嘅油脂望落已經好吸引,切開睇🍽(我喺openrice嘅album有當年推翻我對豬扒認知要well done嘅照片,切得細細粒食慢啲)第一次見煎豬扒內外層有咁大對比😲✨7成熟嘅豬肉眼扒肉質非常鮮嫩多汁🤤肉質實得嚟非常易咬,食落口感非常豐富👍🏻👍🏻👍🏻豬肉眼扒簡單用黑椒同

飲食記錄:

美國極黑豬肉眼扒

咁我就開始質疑自己點解要質疑專業的店員🤨然後再約其他朋友嚟食😝嗌返7成熟嘅豬肉眼扒🤝7成熟嘅豬肉眼扒煎得金黃微焦,表面嘅油脂望落已經好吸引,切開睇🍽(我喺openrice嘅album有當年推翻我對豬扒認知要well done嘅照片,切得細細粒食慢啲)第一次見煎豬扒內外層有咁大對比😲✨7成熟嘅豬肉眼扒肉質非常鮮嫩多汁🤤肉質實得嚟非常易咬,食落口感非常豐富👍🏻👍🏻👍🏻豬肉眼扒簡單用黑椒同鹽調味,保留到美國極黑豬唔羶而鮮甜嘅肉味🐷(唔建議點汁食,會蓋過豬味)

配菜方面可以選薯條或沙律或half half🥗🍟份量都好多!粗薯條新鮮炸起好味😋
2021-11-11 954 瀏覽
今日行開鰂魚涌,咁岩路過犇,見到好似有不錯的西餐,入去試一試食午餐!餐廳約坐左3/4人,入到去立即有得坐。今次試左個香煎石斑魚柳,配原味薯條,飲薑蜜落左單大約五分鐘左右就上湯了,個羅宋湯幾好飲,有不少蕃茄蔬菜,材料十足,味道香濃香煎石斑魚柳配薯條,魚柳肉質都算新鮮,但個皮煎得乾左小小,味道也偏淡。薯條一般正常,薯條配的醬汁都算好食,甜甜地幾開胃。但是,套餐價錢$140, 魚柳同薯條的質素都感覺有點像其他西餐廳大約 $70的的普通魚柳餐,性價比偏低。由個餐廳名估計,可能餐廳的主打係牛肉,但只可講個魚柳餐質素只係正常一般,同個價錢不完全相配合。😅

今次試左個香煎石斑魚柳,配原味薯條,飲薑蜜

2021-09-17 893 瀏覽
仙氣9月星😍happy Birthday,喜慶日子當然要有,紅酒,一班靚友,仙氣雲集😍仲要係孖寶最喜歡嘅美味飯堂同我最愛最犇嘅生日甜品!一人一味唔使爭呀 😍 仙氣壽星靚靚嘅石板街又甜又滑似仙氣生日甜品,淪漾弗,咁豬油慢立立!緊係配非常膩口嘅e……芝士味濃嘅芝士cake, 壓軸甜品當然重要有本俊俏~的臣最犇愛嘅 松露型意大利雪糕球🎉🎉🎉特別鳴謝可能係世上 最犇嘅情侶 贊助 紅酒 🍷Every One You, Every day Every second happiness, all else good🎉🍷🍷🍷正,食店好Nice💋
仙氣9月星😍happy Birthday,
2020最後一日番工日,約埋同事行遠啲食個lunch之前經過都覺得呢間餐廳個名好得意,然而我仲未識讀😂🙈Lunch hour始終係多人,等左大約10mins可以入座。雖然staff同廚師只有兩個人,但上菜速度都ok。洋蔥湯:好甜好好味南瓜忌廉湯:好滑好味美國安格斯牛肩扒配海葡萄蘆薈沙律:大大塊扒份量好夠, medium rare,岩岩好海葡萄好爽口同事大讚香煎石斑魚柳:好欣賞個魚皮係脆卜卜而魚肉好嫩滑,會encore
2020最後一日番工日,約埋同事行遠啲食個lunch

之前經過都覺得呢間餐廳個名好得意,然而我仲未識讀😂🙈
雖然staff同廚師只有兩個人,但上菜速度都ok。
洋蔥湯:好甜好好味
南瓜忌廉湯:好滑好味

美國安格斯牛肩扒配海葡萄蘆薈沙律:
大大塊扒份量好夠, medium rare,岩岩好
海葡萄好爽口
同事大讚
香煎石斑魚柳:好欣賞個魚皮係脆卜卜
而魚肉好嫩滑,會encore
美國安格斯牛肩扒
香煎石斑魚柳
2021-01-28
10 分鐘 (堂食)
美國安格斯牛肩扒
香煎石斑魚柳
2021-01-30 1563 瀏覽
Takeaway lunch in the office. I ordered the 5oz rib eye with spaghetti and she ordered the beef brisket curry rice. Added a side of seaweed French fries. First of all, do not order French fries for takeaway. Fries were placed in paper bag and since the cover of her earl grey tea wasn’t closed properly, fries were all soggy by the time we got back to the office. She didn’t like her curry, saying there’s a weird milky taste making the beef brisket tasting esp gamey. He tried a bit, said he knew what she meant but he liked it. I can’t comment cos I can’t take spicy. I liked my rib eye tho. Meat was tender and didn’t felt like it was marinated in bicarbonate of soda. When ordering no one asked how I liked my steak done. It came out as medium well, just how I liked my steaks. Salad on the side tasted fresh. In summary will def order the 5 oz rib eye again. Maybe try the 7oz next time.
外賣自取
2020-11-08 3037 瀏覽
呢日嚟到鰂魚涌,海光街附近有好多出名既食店,所以唔論weekday定weekend都吸引唔少人嚟搵食,本身想去Favilla,不過店面較細,要等好耐,於是就去咗對面呢間個名幾得意既犇 Ben's Deli試下,入到去只有1-2枱客,以為咁少人會中伏啦,點知就俾我哋發現咗呢間Hidden Gem😂!呢度既慢煮雞胸好驚艷,其他各樣嘢都幾好食,大家去鰂魚涌搵食都不妨試下,不過留意返呢度menu經常會轉架。今次就叫咗2個lunch sets,仲送餐湯或者飲品。慢煮雞胸配德國腸及薯條大大份既雞胸,表面煎香咗,一入口係完全俾佢驚艷咗!係超級嫩滑🙀!even食過好多款即食雞胸,都無呢個咁嫩,完全顛覆一般對雞胸會鞋既印象,唔知點樣慢煮法先可以嫩滑成咁呢?呢個雞胸絕對誠意滿分,應該要將佢放喺恆常menu。醬汁係比較大路既燒汁,另外仲配咗德國腸、沙律同薯條,薯條炸得香脆,放咗一陣都唔會腍。蟹肉忌廉汁意大利雲吞有6件義大利雲吞,雲吞煮得剛好唔會太腍,面頭鋪上滿滿既蟹肉忌廉汁,真係有好多一絲絲既蟹肉,好足料😻另外仲有2隻細細地既蟹鉗,雲吞入面嘅餡料包括芝士同少少黑松露調味,餡料軟滑但我就覺得有少少咸,不過配埋

慢煮雞胸配德國腸及薯條

蟹肉忌廉汁意大利雲吞
有6件義大利雲吞,雲吞煮得剛好唔會太腍,面頭鋪上滿滿既蟹肉忌廉汁,真係有好多一絲絲既蟹肉,好足料😻另外仲有2隻細細地既蟹鉗,雲吞入面嘅餡料包括芝士同少少黑松露調味,餡料軟滑但我就覺得有少少咸,不過配埋忌廉汁一齊食都唔錯。

人均消費:$135
推介指數(10分為滿分):8.5分
2020-11-08
  • 慢煮雞胸配薯條德國腸
2020-10-20 2034 瀏覽
Lunch時間忙,我明架~我真係明!有邊個唔想做多幾個客啫,係咪?但入左餐廳比人趕返出黎,都真係第一次約左朋友3個人食飯,差一個未黎到入到位坐低左,已經同店員講可以落Order店員話要等齊人先可以叫野食同店員講比我地叫定野食啦,你上菜之前朋友都已經到(當時朋友係鰂魚涌地鐵站剛落車⋯行上去都要D時間)結果店員好有原則,一個餐廳規矩唔齊人唔比叫野食仲趕左我地出去無奈行出餐廳1分鐘,朋友就已經行到黎世界最遠既距離,係睇到食唔到仲贈送一肚氣。完!
Lunch時間忙,我明架~我真係明!
有邊個唔想做多幾個客啫,係咪?
但入左餐廳比人趕返出黎,都真係第一次

約左朋友3個人食飯,差一個未黎到
入到位坐低左,已經同店員講可以落Order
店員話要等齊人先可以叫野食

無奈行出餐廳1分鐘,朋友就已經行到黎

世界最遠既距離,係睇到食唔到

仲贈送一肚氣。完!
2020-10-20
2020-07-30 2591 瀏覽
禁堂食前,lunch要食好啲。黎左呢間剧扒,$188叫左個牛西冷配豆腐沙律,牛扒大大塊,叫左5成熟,平時外面有啲餐廳叫5成,佢會黎7成,呢度唔會🙂。貴野果然牛味勁啲,油脂較豐富,肉質比較淋。個豆腐沙律味道正常,沙律菜都幾新鮮。掛住食唔記得影相。另外仲叫左黑豬肉眼扒($150),估唔到豬扒都會問幾多成熟,我哋㨂左9成。裡面有少少粉紅,我諗優質嘅豬肉,先可以㨂幾多成。食落唔似外面食豬扒咁好乾好硬,幾有驚喜。薯條炸到外脆內軟👍🏼👍🏼有水準。唔怕肥真係要一試。牛肩扒,$152,都唔錯,肉質較實,油脂比西冷扒少。食物唔錯,份量多,lunch性價比高!

牛肩扒,$152,都唔錯,肉質較實,油脂比西冷扒少。

食物唔錯,份量多,lunch性價比高!
2020-05-25 1711 瀏覽
鰂魚涌海光街呢邊真係好多嘢食同事帶咗我嚟試呢一間鋸扒嘅鋪內位置唔算多但見星期五所以都照位啦👉🏻叫咗美國牛肩扒(連埋辣味薯條加沙律)$155飲品叫咗菊花薑蜜(熱)食得出牛扒係有質素Order左七成熟啱啱好肉汁仲係鎖住嘅但薯條好味不過份量比較少👉🏻同事食咗豬扒呢度嘅豬扒係有得揀生熟程度嘅豬扒佢哋係encore嘅但表示今次嘅筋比較多有小小失望但so far都係好味嘅舖頭有預備消毒嘅儀器可以俾我哋直接噴落手同埋消毒餐具餐廳嘅枱布亦都好方便大家影相😂唯一係作為午餐嘅價錢都唔平所以唔會成日食但值得推介嘅!
鰂魚涌海光街呢邊真係好多嘢食
同事帶咗我嚟試呢一間鋸扒嘅

鋪內位置唔算多
但見星期五所以都照位啦

👉🏻叫咗美國牛肩扒(連埋辣味薯條加沙律)$155
飲品叫咗菊花薑蜜(熱)
食得出牛扒係有質素

舖頭有預備消毒嘅儀器
可以俾我哋直接噴落手同埋消毒餐具
餐廳嘅枱布亦都好方便大家影相😂

唯一係作為午餐嘅價錢都唔平
所以唔會成日食但值得推介嘅!