2016-06-22 202 瀏覽
棉登徑有好多好野食, 今次就去酒吧RELAX一下, 狗毛吧係一灌酒吧既高身枱椅, 較闊落, 坐得幾舒服叫左個SET, 同D小食, 同朋友一齊開心SHARE, 份量岩岩好先黎個沙律, 凱撒沙律, 沙律汁和很新鮮的菜, 感覺好清新, 爽脆的羅馬生菜,烤過的香蒜麵包粒,香濃芝士,美味!水牛城雞翼, 有成差不多10隻, 最吸引之處,莫過於香脆外皮, 一啲都吾油, 雞翼好入味, 再配埋爽脆的西芹, 百感交集法國藍青口, 新鮮味美,肉質嫩滑,並帶有淡淡鮮甜口感, 吸收晒白酒, 蘿蔔同洋蔥煮成既湯汁, 鮮甜美味配埋蒜蓉包, 蒜蓉包除了有濃郁的奶油鮮味,口感也鬆脆軟化個MAIN就係日本豬扒配木梨汁, 豬扒係黑毛豬黎, 肉質好鬆化又嫰滑, 烹調時間岩岩好, 一啲都吾老, 配埋木梨汁, 口感富層次, 正virgin colada, 材料有椰奶, 菠蘿, 再用沙冰打造而成, 椰奶好香滑, 再配埋菠蘿微酸, 出奇地夾, 飲到停吾到口

配埋蒜蓉包, 蒜蓉包除了有濃郁的奶油鮮味,口感也鬆脆軟化
2016-06-21 895 瀏覽
來到酒bar形式既狗毛3來食個飯~飲番杯!!環境屬半開放式~空間感好大!黎食飯飲番杯真係幾舒服我就選擇左份蠔~右邊是mermaid (1), 左邊是gillardeau(0) ~2隻都係來自法國,店員說蠔既number很細~蠔既size就越大先食右邊較creamy既mermaid~入口爽脆,再吃左邊的gillardeau, 味道重海水味~蠔味重~超nice食完蠔係個殼到睇睇有個(G) 字~店員說是蠔從法國上水時,已經為蠔印上標記!所以是100%真品~之後店員推介左杯新推出既coronarita, 內裡mix左d芒果肉~味道非常夾!入口好清新~淡淡既芒果果肉香配上啤酒!好嘆呢叫左份水牛城雞翼~雞翼已切成單骨雞翼~方便進食!味道好惹味~帶點微辣!輕輕刺激味蕾反而令胃口大增旁邊既西芹條係可以中和過多肉類既罰惡感!西芹(點)上乳酪~超清香爽口主菜要左份日本黑毛豬配木梨汁~黑毛豬煮到剛剛好~外層金黃色~內層剛熟!肉汁仍然保持到感覺沒有過多既肥膏~但感又唔會乾爭爭醬汁帶點甜甜的~都真係幾好味~哈哈
來到酒bar形式既狗毛3來食個飯~飲番杯!!
環境屬半開放式~空間感好大!黎食飯飲番杯真係幾舒服
感覺沒有過多既肥膏~但感又唔會乾爭爭
醬汁帶點甜甜的~都真係幾好味~哈哈
2016-06-15 195 瀏覽
朋友失戀,搵我地一班老友談心,不過大家真係太忙,無乜人理佢唯有我依個好人理下佢啦約左出黎飲野傾計,緊係去酒吧最好依間叫狗毛吧,老實講個名好攪笑,不過裝修都唔錯果晚落去咁岩有BAND SHOW,好過引食左唔係好多野,其中黑毛豬豬扒最好味,肉味好香,肉質又滑,肥膏部份都好爽之後飲左杯MOJILTO,酒味同薄荷味都調得岩岩好,不過因為裝飾既原因有好多冰,所以溶得好快,好快會淡曬唔可以慢慢飲係小小既遺憾價錢唔貴,仲可以坐到好夜TIM
朋友失戀,搵我地一班老友談心,不過大家真係太忙,無乜人理佢

唯有我依個好人理下佢啦

約左出黎飲野傾計,緊係去酒吧最好

依間叫狗毛吧,老實講個名好攪笑,不過裝修都唔錯

果晚落去咁岩有BAND SHOW,好過引

唔可以慢慢飲係小小既遺憾

價錢唔貴,仲可以坐到好夜TIM
2016-06-15 257 瀏覽
朋友約飲野食飯 本身冇咩期待但估唔到原來狗毛係咁正好有氣派既酒櫃裝修都好靚 好令人放鬆前菜娜威煙三文魚超級肥美每一啖食落去都充滿三文魚既油香 而且好大片 比新鮮三文魚更好食配菜都好明顯有悉心安排最底層既蔬菜脆口新鮮 又配有酸豆 令到有不同味道既組合 好正蕃茄汁大蝦扁意粉蕃茄汁勁新鮮 好香濃大蝦已經好細心咁幫你去左蝦尾可以大大啖無顧慮咁食蝦肉勁彈牙而且有蝦味 同蕃茄汁好夾意粉好彈牙配埋火箭菜同芝士食好正飲品 lychee mojito 因為我要番工 所以叫左冇酒精既mojito 飲成杯好fresh ! 有淡淡既荔枝味去除左剛剛食意粉既油膩 水果拼盤好適合女孩子飲
朋友約飲野食飯 本身冇咩期待

水果
水果拼盤
好適合女孩子飲
2016-06-14 720 瀏覽
放工約埋朋友黎試下呢間係棉橙徑新開無耐既酒吧餐廳,呢頭都係好多人成日過黎飲野既地方,位置都好就腳我地簡左坐入面,環境都幾令又有Bartender 同好大隻既西班牙火腿一於邊飲邊食輕鬆一下叫左個夏天椰汁特飲,個味道又fresh而且唔似一般淨係得奶味再黎同個朋友叫左d 小食個洋蔥圈十分特別,炸得好透而且入而仲有完整一條條既洋蔥肉出面好多都唔會用咁既整法,值得一試又黎試左個Cold cut,用黎送白酒一流一次試曬parma ham ,salami, pepperoni 同mortadella正呀!!建議由淡到咸咁食,食到漏漏地可以食返d 火箭菜balance 返到個main,就同個朋友share 左個Beef Burger 同蕃茄大蝦意粉呢兩樣野好多地方都有得食,但呢度整得比較出食既係個burger 入面既牛肉十分juicy完全唔會乾爭爭,加埋d melted cheese,perfect~~個意粉比較硬身,朋友就鍾意食林身d既不過對我黎講就十分有口感同果種意大利人講Al Dente口感煮至外面軟化,中間一點半熟不生,貪佢有咬口食物唔錯,地點方便值得一試!
放工約埋朋友黎試下呢間係棉橙徑新開無耐既酒吧餐廳,
呢頭都係好多人成日過黎飲野既地方,位置都好就腳
我地簡左坐入面,環境都幾令
又有Bartender 同好大隻既西班牙火腿
一於邊飲邊食輕鬆一下
再黎同個朋友叫左d 小食
個洋蔥圈十分特別,炸得好透而且入而仲有完整一條條既洋蔥肉
出面好多都唔會用咁既整法,值得一試

又黎試左個Cold cut,用黎送白酒一流
正呀!!
呢兩樣野好多地方都有得食,

個意粉比較硬身,朋友就鍾意食林身d既
不過對我黎講就十分有口感
同果種意大利人講Al Dente口感
煮至外面軟化,中間一點半熟不生,貪佢有咬口
食物唔錯,地點方便
值得一試!
2016-06-08
2016-06-13 179 瀏覽
今日去左狗毛3食野。冇諗過食物質數勁高質。餐廳優美之餘,播放既音樂優雅,服務員態度好,令人食到好舒服,餐廳環境超正。放工過黎輕鬆下,咩煩惱壓力都冇曬。叫左個法國藍青口。個青口好新鮮,一入口就好鮮甜,加埋白酒同蒜汁既味道好濃,成個配搭岩岩好。好鐘意呢個煮法,白酒同蒜汁唔會搶走青口既鮮味,高質既菜色!之後叫左個日本豬扒配木梨汁。服務員話個豬扒係採用日本既黑毛豬。難怪豬扒同平時食既好大分別。個豬扒質感好肥美,一入口,豬肉仲保留住好多水份,個豬扒真係整得岩岩好,出邊香,入邊好肥美。而且可以睇到,個豬肉係超級厚身,真係冇叫錯野食!個木梨汁同豬扒好夾,少少甜之餘又帶d香味。最估唔到係個蘆筍,好新鮮好好食!呢個下次一定要再叫黎食。黎到間餐廳就一定要試下佢d酒,所以叫左個士多啤梨margarita.現打既士多啤梨汁,溝埋酒精,個味道好正,外觀都好靚。可以見到有一層糖圍繞住酒杯既邊緣,飲既時候會食到少少既砂糖,個感覺好特別,成個飲品好清爽。估唔到間野既飲品同食物都係超水準,下次會再黎試唔同既菜色同飲品,希望下次會keep住有唔同既驚喜!
今日去左狗毛3食野。
冇諗過食物質數勁高質。
法國藍青口
Strawberry  Margarita
法國藍青口
Strawberry  Margarita
2016-06-13 182 瀏覽
一大班同事話去試下酒吧食lunch, 我又未試過就即管去試試。我叫左份澳洲西冷牛扒飯,本來係諗住無咩期望,食落就覺得唔係普通貨色。本身材料選地係澳洲,所以肉質較嫩,而medium rare確係時間剛好,肉汁鎖死之餘,肉色仲係紅紅地就最正。由於預先用黑椒調味,所以簡單的調味已經令肉味提昇。伴碟醬汁仲有薯蓉醬,除左可以點塊扒之外,仲可以當薯菜咁食,我鍾意呀~

2016-06-13 206 瀏覽
上次黎過呢度飲野,今次就黎呢度食返份午餐先,因為上次無試佢地野食呀。首先黎左份磨菇湯,由於加上忌廉,係好滑身,而且磨菇味道非常重,係好健康既選擇。至於主菜就係食呢樣三味拼盤。沙律菜係非常新鮮,係爽口既,草青味唔會重。跟住食份煙三文魚,煙味少少地,係會突顯三文魚份鮮味,而且唔會鹹。最後食埋個鬆餅,外皮係焗到好脆,而餡裡面係鬆化,係一個非常飽肚既選擇。
2016-06-12 507 瀏覽
朋友約左黎尖沙咀飲下野,介紹左呢間叫狗毛嘅酒吧,好得意呀個餐廳名。order由朋友拍板,襯機周圍睇睇先,酒吧排列了勁多不同顏色的酒,勁靚,另一邊仲有一大個酒架,甚有氣勢。後排仲有樂器加大熒幕,看來是會有樂隊演奏的,但是晚沒有,不知係咪假日先有呢?!飲品自己揀,要有杯芒果特飲,好香甜嘅芒果味,店員說佢地係用上一整個芒果去打成的,絕不是芒果精,看來此話是真的,芒果甜美不假,非常好飲。朋友點了一杯曼克頓 酒味對我而言超勁,朋友話剛剛好,用上橙片燒香出黎的橙油調酒,又靚又正,好酒之人絕對要黎呢度點酒。點了半打生蠔……剛好離開了坐位還沒黎得及拍照就消失了,唔等我 蠔點了吉多拉和美人魚,兩隻都好肥美,個人喜好美人魚多一點,較creamy 手打牛肉漢堡,賣相已經勁吸引,厚厚嘅牛肉,滆左嘅芝士,仲有酸青瓜紅洋蔥等自己決定加唔加入去個漢堡到,幾貼心喎。咩都加哂入去後個包厚左好多,要切一半有難度,店員主動提供服務,拎入廚房幫我地切 睇下啲肉汁幾正,爆哂出黎,肉味濃郁多汁,好好味。旁邊仲有粗薯條㗎,熱辣辣有薯味,好正好正。再點左個白酒煮青口,用的是紐西蘭青口,大大隻肥美鮮甜。隻青口幾靚,個汁調味好正
朋友點了一杯曼克頓
再點左個白酒煮青口,用的是紐西蘭青口,大大隻肥美鮮甜。
隻青口幾靚,個汁調味好正,青口連汁食,要飲埋啲汁更正。
呢塊唔係牛扒係牛面肉,炆得軟腍入味,雖然好腍但口感極佳,一絲絲嘅牛肉肉汁飽滿。
不用刀切已可輕易撕開,牛味十足。
食完後會送上果盤
哈哈,唔係中菜先有生果食㗎。
埋單~價錢不便宜,但食物非常好味,環境濶落,店員服務佳,能靜靜地談天說地一整晚亦十分不錯。
2016-06-02
尖沙咀棉登徑酒吧林立,不過不嬲都好少去,但有次朋友帶路,去左呢間狗毛3食晚飯,起初我覺得好奇怪,點解去酒吧食晚飯,食過就知點解!餐廳樓底好高,感覺好寬敝,而且座位舒適,而且逢星期一、三、五、六都有live band ,好有情調,除一大班朋友,都好適合情侶黎食!我點左一個set dinner沙律沙律菜非常新鮮,用左vinegar 做dressing,非常開胃糓飼西冷扒到主角出場,平時我唔鍾意食太生,所以我通常都點medium well,所以難免有少少dry,但呢個西冷非常非常juicy,牛肉汁鎖哂喺扒入面,一咬,好juicy ,而且牛肉味好香~~仲有,個薯蓉非常之滑,入口即溶,個蕃茄係去左皮,好甜好juicy,連伴碟配菜都咁好味同製作非常用心,值得一讚! Pussy foot調得好好飮,好fresh ,而且唔會太甜,不俗~起初仲有少少膽心bar food 既味道會差d,但係呢間餐廳既食物質素一流,絕對可以媲美食成千蚊一位既西餐廳,like!
我點左一個set dinner
沙律
糓飼西冷扒
Pussy foot
調得好好飮,好fresh ,而且唔會太甜,不俗~
2016-06-11 134 瀏覽
有工事在尖沙咀,見個肚古古聲,就去附近填飽個肚,叫左個set lunch,香煎豬排飯。賣相黎到唔錯,絕非一般快餐質素。而且份量也唔少,豬排都有兩塊呀。由於豬排有用蛋槳點過黎煎,所以幾滑身,而豬排本身都唔肥,而且調味足夠,所以食左兩塊好似唔係好夠咁。而伴碟都有茄醬,點左會更醒胃呀。
2016-06-10 123 瀏覽
晚飯諗唔到去邊度食,由於part2係去附近飲野,所以決定黎呢度食晚飯。因為會去飲野,所以唔想食咁飽,就叫左個burger食。個burger係芝士牛做餡,芝士剛溶係牛肉上面,形成與牛肉舔在一起的感覺,而配料就可以自由配搭,無論生菜同蕃茄都可以加入去,兩樣配料都好鮮味,至於青瓜我都有加落去,酸酸地正好中和肉既膩感。而薯條厚切就正合我心意,口感非常豐富。
而薯條厚切就正合我心意,口感非常豐富。
2016-06-10 274 瀏覽
友人介紹我黎食下,第一次黎呢度食,基本上呢度係酒吧黎,即管試試佢。我食左個蕃茄大蝦意粉,賣相都吸引,紅紅地配上周邊少量芝士襯托。蕃茄味基本上唔會太濃,亦唔會有草青味,加上有蕃茄仔同芝士塊,味道頗夾同醒胃,蝦球滲入左蕃茄酸甜味係幾唔錯,仲有意粉應該過左冷河,所以食落都幾有口感。
2016-06-09 319 瀏覽
今日約了朋友到尖沙咀享用午餐,朋友知道附近開了一間「狗毛3」的 Bar & Restaurant ,午市有Set Lunch,原來免收加一的!當然要試試啦!環境好,樓底高,空間感十足,座位高身,有梳化位很舒適!酒Bar的位置裝飾擺設美觀,色彩繽紛,充滿視覺享受!今天外面的天氣非常炎熱,幸好室內冷氣溫度充足!還有店員細心奉上了兩杯冰凍的水,使我由高溫狀態都很快平靜下來,舒適輕鬆的心情慢慢浮現了!我倆點了兩個Set Lunch一齊開心Share,野菌忌廉湯這個野菌忌廉湯,味道不算太過濃郁,但勝在添上了的泡沫!除了可以裝飾忌廉湯之外,令湯有種輕輕的口感。煙三文魚香橙什菜沙律這個小小的什菜沙律,除了本身有香橙的甜美,但蔬菜所用的汁,味道還有一種清甜果香的味道,煙三文魚的小小鹹味,令整個什菜沙律提升了味道!迷你漢堡伴薯條什菜沙律$58這個迷你小漢堡,是店內自家制的,一口咬起漢堡包非常鬆軟,漢堡扒的肉汁也瀉了出來,真估不到面積小小的牛肉漢堡扒,竟然能暗藏儲存了那麼多的肉汁,令人一試難忘!手切粗薯條,完全做到香脆內軟,非常好吃!燒牛肉眼朳伴雜菜薯蓉$88在整塊肉眼朳外表已清楚看到,它的肉汁豐富滿瀉,
今天外面的天氣非常炎熱,幸好室內冷氣溫度充足!

我倆點了兩個Set Lunch一齊開心Share,
野菌忌廉湯

煙三文魚香橙什菜沙律

迷你漢堡伴薯條什菜沙律$58
手切粗薯條,完全做到香脆內軟,非常好吃!

燒牛肉眼朳伴雜菜薯蓉$88
在整塊肉眼朳外表已清楚看到,它的肉汁豐富滿瀉,香味濃厚,切開粉紅細嫩的半熟樣子,咬起牛肉豐厚的,十分juicy!!質感恰好,有咬口又不會過韌!
想不到$88能吃到這麼美味的肉眼朳,肉眼的邊位對比一般的軟身,而且有一股濃郁的牛油脂香味!
再配上幼滑軟綿綿的薯茸,Perfect!~

還有送上小小精美的水果拼盤,新鮮水果有士多啤梨,蜜瓜,菠蘿,這兩個Set Lunch真是很值得吃!
水果拼盤
另外我們各自加$50另點特式飲品,飲品確實美味解喝而且賣相又吸引!
Blueberry Limonade
由藍莓打成沙冰,加入薄荷葉,味道令口腔有種清新而冰涼的感覺!

Strawberry Cooler
士多啤梨同樣打成沙冰,相對比藍莓的味道較濃,甜味亦較多一點,最特別的是帶點玫瑰花香味!我非常喜歡這杯特飲,很適合我的口味!So Good!!!

埋單$246非常值得再光顧,論環境,食物,服務,用這個價錢來換取,真的十分超值!假設無另加兩杯$50特飲,結帳只需$146!我必定成為熟客的喔~
2016-06-09 192 瀏覽
放工同朋友想搵間 bar 食下飲下野,喺 openrice search 見到個餐廳名幾特別,d 食物相幾靚,就決定一行二人 book 枱去食!去到門口有大大個狗毛3燈箱,環境都幾舒服,室內室外位都有。不過天氣有 d 熱,所以揀入面坐,入面有 bar 枱、有表演台,會播英文歌,但唔算太嘈,可以傾到計。menu 有 dinner set 扒食,不過見到散叫有小食食物仲吸引 haha  所以都無叫 set ~叫左杯 mojito,份量都幾大~ 好 fresh!天氣熱一流!小食點左個洋蔥圈,呢個十分推薦!平時出面食好似食炸粉咁,但呢個洋蔥係大大塊,食落仲有洋蔥口感,個洋蔥圈皮算薄同好脆,所以好食!之後仲叫左另一個小食 - 有 salami, parma ham, pepperoni 同 mortadella. 特別在 parma ham 會包住舊 哈蜜瓜,呢個好細心,抵鑽!main course 點左 burger with flies,burger 入面舊肉好多肉汁,勁 juicy,中意食 burger 嘅朋友不妨一戰!仲叫左大蝦茄汁意粉,好多隻蝦,幾新鮮,而個茄汁唔頹,蕃茄都幾足料。不過
 所以都無叫 set ~
叫左杯 mojito,份量都幾大~
 好 fresh!天氣熱一流!
仲叫左大蝦茄汁意粉,好多隻蝦,幾新鮮,而個茄汁唔頹,蕃茄都幾足料。不過最欣賞係個意粉煮得比較硬身,有口感,因為最怕食淋 patpat 嘅麵!
整體黎講幾好食,環境幾舒服,都幾岩同朋友 happy hour 食下飲下野,吹下水都幾好~
 會再去~~
2016-06-07