2006-07-31 22 瀏覽
29 July 2006 (Sat) - 晚飯睇完’龍虎門’之後就黎咗呢度食,都成9:30pm左右,入到去見冇乜人咁,爭啲以為己經打烊,問下佢,佢哋話10:30pm last order,咁就安心坐低。由於OR寫個地址唔係好清楚,我去之前打電話問咗佢個正確地址,佢話喺天星閣地下,好在查中原地圖好方便,好容易搵到!佢晚餐既combination 種類都算頗多,我同好好友叫咗一個雜錦刺身定食($120),另一個就係六片雜錦魚生+一個豬骨湯拉麵($75),再另外叫多一個$38既牡丹蝦刺身併魚生share食,都唔係太貴既...以晚飯黎講!新鮮都算OK新鮮,最起碼夠晒大件,唔係薄’依依’咁!豬骨湯拉麵都唔錯,初時以為會冇乜餡,點知都有幾塊日本叉燒,OK喎!食完仲有雪糕糯米池送添,不過埋單時見到張單有每人$5蚊既茶錢,就真係覺得不該!
29 July 2006 (Sat) - 晚飯

2006-05-31 21 瀏覽
同爹地媽咪去食~食o左個二百一十幾蚊o既二人餐,爹地再加一個全日套餐~二人餐抵食o的~魚生幾新鮮, 手卷, 天婦羅都唔錯!!送o個杯o野同麵豉湯都好好飲~服務員姐姐好細心~仲教你食邊樣先好o的~雖然坐得逼o左少少,但成間餐廳靜靜地,環境唔錯~~
同爹地媽咪去食~
食o左個二百一十幾蚊o既二人餐,
爹地再加一個全日套餐~
二人餐抵食o的~
魚生幾新鮮, 手卷, 天婦羅都唔錯!!
送o個杯o野同麵豉湯都好好飲~

服務員姐姐好細心~
仲教你食邊樣先好o的~
雖然坐得逼o左少少,
但成間餐廳靜靜地,
環境唔錯~~
2006-03-05 34 瀏覽
I am so happy to have lunch there as the shop provides so many dishes! We can get different combinations of set lunch from the menu!Also, the shop provides a card for us, then we can get " a record " for every spending of $150. Afterwards, we can get a free dish for $90 after spending five times! Wow! It's a good method for attracting guests!

2005-08-05 34 瀏覽
我在附近返工,常常也聽其他人說側魚涌是美食的天堂,發覺果然名不虛傳.這店的午餐menu很好,一個餐可以食勻兩款食物,其中我最喜歡的就是他們的”女士之輕食”餐,烏冬加沙律其實也很飽肚.不,我不是女人,但也覺得飽.另,我不是基的. 呀!只有一點不太好,就是此店的座位比較窄.我還是喜歡座位大一點的餐廳.食物質素怎樣?出色,但不算一流.

食物質素怎樣?出色,但不算一流.
2005-07-11 46 瀏覽
上次咁正,所以急不及待番尋味。我揀set係包3件壽司、幾塊炸雞同湯烏冬($60)(當然大部分set都包螺肉、雪糕和蜜桃茶/咖啡),點知有失望:烏冬冇上次咁好,只係覺得好滑,壽司普通,炸雞就嫌肥膩。好彩老婆要九州拉麵+咖喱豬扒飯($58)唔差,拉麵本身煙韌,豬扒就脆口唔鞋,而且分量勁,細食兩個人都夠食,抵食!
2005-06-25 26 瀏覽
恐龍大會,太古城中心勁多人,所以落去太古城內街搵嘢食。等咗一陣就有位。見佢哋啲精選午餐好似幾好,就叫(1)三文魚雜錦魚生飯配麵豉湯和(2)京都風味烏冬配海膽手卷,兩個set都配螺肉(小食)、雪糕(綠茶雪糕/芝麻雪糕)和飲品(咖啡/蜜桃茶)。雖然係特價餐,但係冇將貨就價,三文魚魚生夠多夠新鮮,鋪滿大半飯面,麵豉湯內有大蝦和扇貝肉,個碗烏冬(應是手打)就幾簡單清新,海膽亦算唔少。至於雪糕和飲品都有水準:雪糕軟滑,夠哂綠茶/芝麻味;咖啡用小杯裝載,個樣似Expresso,蜜桃茶就有淡淡蜜桃味,唔係甜到死嗰啲。咁有質素,而且唔貴,我同老婆當然好滿意。唯一要彈係手卷啲紫菜韌咗啲。

2005-01-10 18 瀏覽
I visited this restaurant last Friday. They got a new chef from Japan. As I understand, this chef previously worked in Cafe Deco (The Peak). The food is great. I must recommend this restaurant to my friend .
2004-10-18 21 瀏覽
咖哩烏冬加燒牛肉鍋飯咖哩名不虛傳,烏冬亦彈牙軟滑,配料充足牛肉外焦香內鮮嫩,飯焦畸少,配菜略少
咖哩烏冬加燒牛肉鍋飯
咖哩名不虛傳,烏冬亦彈牙軟滑,配料充足
牛肉外焦香內鮮嫩,飯焦畸少,配菜略少
2004-07-19 22 瀏覽
仲記得呢度以前係數一數二的日本食肆,一來果陣好的日本食肆唔多,二來那時亦未食過真正好的,所以就覺得呢度好好。士別多年,今晚趁同老婆來呢頭探朋友之便,就來個故地重遊。八點來到,相當清淨,全店得一檯客,侍應加埋壽司吧都亦個人,一人mark一個仲有一個職員剩!多年不吃,先來些大路的,就叫了個特級醬油拉麵同燒牛肉鍋飯,壽司吧的師傅話今日飛魚新鮮,就再來一客飛魚刺身。先送來前菜,是個薯仔蝦沙律,味道都唔錯,不過份量就細左少少;燒牛肉鍋飯先來,用一鐵鍋盛著,賣相不錯。牛肉幾多,加埋洋蔥及青椒,燒得幾香,似幾對辦。吃落味道好,牛肉粒唔韌又有口感,舊舊外面熟裡面紅紅地,火候剛好。米只是珍珠米黏性不高,收得80蚊一客都可以用好一點的米,不過總的來說這個燒牛肉鍋飯算不錯;特級醬油拉麵好大個碗,但一看便知不是拉麵碗,因這個碗是不能捧著渴湯的,有點失望。除了麵,有兩片叉燒,是捲著煮的五花腩,個叉燒就不用吃都知好野。配菜用另兩個碟盛著,分別是蔥花、筍、海帶及紫菜,份量極少,咁大碗麵咁少配菜,有無搞錯?即刻叫佢拿多一份出來,蔥更要多兩份,個侍應表情有點怪,真想帶她行兩步去看看函館的,那個舖天蓋地的配菜份量才似樣呀
特級醬油拉麵好大個碗,但一看便知不是拉麵碗,因這個碗是不能捧著渴湯的,有點失望。除了麵,有兩片叉燒,是捲著煮的五花腩,個叉燒就不用吃都知好野。配菜用另兩個碟盛著,分別是蔥花、筍、海帶及紫菜,份量極少,咁大碗麵咁少配菜,有無搞錯?即刻叫佢拿多一份出來,蔥更要多兩份,個侍應表情有點怪,真想帶她行兩步去看看函館的,那個舖天蓋地的配菜份量才似樣呀!
湯底有點水準,夠味亦幾清,以醬油湯底而言,在香港都算是不錯的了;叉燒係好味又軟腍,半肥廋,亦幾有水準;麵是日清麵,近百蚊一碗的極上麵如可吃到好一點的就更好。整體而言,這個麵是不差,但不能與一眾元祖殿堂級拉麵館相比了。
飛魚刺身是好新鮮,甜美爽口,無介紹錯。連啤酒單近四百,價錢不算太貴。食物水準雖交足功課,但本地周圍都有地道又正宗的日本料理,如果專誠來吃是沒有必要了。
題外話:是夜有三位女侍應,橫睇掂睇都無個似濱崎步,好失望呢!
2004-06-15 25 瀏覽
由於呢間屋台屋唔近parking lot,老實說,要行咁多步,我從未幫趁過。不果今晚因為某D原因,我終於都去過。坦白講,咪又係屋台屋,靜D咪比人傾下計囉。氣氛點都叫做好過太古小學果間。飲下酒講下笑又一晚,食左兩塊燒羊扒(黑椒太多,稍為過火);一個甚麼極上麵兩份食;加個鵝肝卷(鵝肝有衣,非常唔得);軟殼蟹卷(普通)。志不在餐飯,無咩所謂。不過總算係傾計的好地方。
不果今晚因為某D原因,我終於都去過。
志不在餐飯,無咩所謂。
不過總算係傾計的好地方。
2004-05-20 11 瀏覽
最近像中了降頭似的,去到那裡都擺脫不到烏冬的詛咒,今天本打算在屋台屋吃海鮮拉麵說,到後,海鮮拉麵是看不到,「手打烏冬」四字倒是寫得大大隻的,看來偶與手打烏冬是上貢了!看到網友說,這裡有乾貝、大地魚煲的湯,問問侍應,她們說沒有,用豬骨淆製極上醬油拉麵是有的。就在偶屁屁還未坐熱,正考慮吃什麼時,侍應已急不及待的走過來,向偶介紹這裡的午市套餐(KOUSU?),雖然很有禮,亦介紹的很詳細,若平日有位姐姐站在偶旁,偶會覺的很爽說,現在嘛,有點壓迫感,偶只好快快脆點個烏冬加魚生飯。本來不打算點魚生飯,近日聽到魚生便打冷震,但看到這裡標榜著飯是用新瀉米加富山礦泉水煮成的,也就試試看。套餐本身是配拉麵的,拉麵應該是大路貨色,現在既然可以加五大洋改作手打烏冬,當然要轉啦。點完後,侍應問可以上菜嗎?嗯,這些骨節眼亦注重到,有水準!先來的是魚生飯,小小的一碗,料的款式不多只有三文、甘魚,是切粒的,切粒有其好處,就是易入口,送飯一流,弊處就是要看師匠的良心,無良心的話,將一些魚頭魚尾等用剩的部份切粒,便是你吃著的那碗飯一部份了,幸好這裡的用料是新鮮的,魚粒帶有薄薄的脂肪,入口肥美。個人覺的要吃魚生飯還是吃粒的
先來的是魚生飯,小小的一碗,料的款式不多只有三文、甘魚,是切粒的,切粒有其好處,就是易入口,送飯一流,弊處就是要看師匠的良心,無良心的話,將一些魚頭魚尾等用剩的部份切粒,便是你吃著的那碗飯一部份了,幸好這裡的用料是新鮮的,魚粒帶有薄薄的脂肪,入口肥美。個人覺的要吃魚生飯還是吃粒的好,大大片魚生,難送飯,擺在飯內,又怕受到飯的熱度會影響,想吃魚生片的話,還是點刺身定好了。飯是用新瀉米煮出的,中間飯粒甚為飽滿,活像小跳豆似的~是不是用礦泉水煮的偶不知,沒可能吃的出吧...若能辨出當中的分別,偶定成為名人,用惡男的名義做食物品牌、開什麼什麼極惡美食坊好囉!說回飯本身,是做壽司的醋飯,飯的口感不俗,一向欣賞日本米較有嚼頭,果真沒有令偶失望,有點點可惜是飯味被醋味蓋過,加了芝麻令飯更香後,意念不俗,可是有點「俗、亂」的感覺,簡單一句就是口感不俗、味道可以(飯質數是肯定了,味道是否oo岩胃口,便可閣下的口味了)。
吃畢,麵剛好端上,對是拉麵...因為落錯單,侍應亦立即替偶換個烏冬,本想叫她們換個冷烏冬給偶,但剛吃完生冷的魚生,再來冷東東的話定受不了說,最後還是來了碗醬油湯底的烏冬。「超」了那換拉麵一眼,賣相亦算有板有眼,兩片大大的叉燒,有海帶(watame?)、紫菜,可惜沒看到筍(可能有但忘了),最讚的是那些拉麵,看賣相應該不是西山的,很幼,色澤光鮮,不吃也知該很彈牙、有QQ感。
烏冬是個驚喜,也是排程中預料以外的食物,由於是浸在湯中,看不到烏冬本身的色水,Size較電器道的少一點,帶有QQ感,最正點的是入口時那種滑DoDo的感覺,是浸在水中才會有的口感,o舒的一聲一條,o舒著o舒著整碗烏冬也就全收了,味道雖被醬油湯影響,但亦吃的出點點的麵粉味,真回又是爽、讚、大滿足!說起來,那碗用昆布煲的醬油湯蠻鹹的,到晚餐時,還有點缺水說...
埋單八十大洋,以日式套餐價錢計(連一杯凍飲),十分合理~出店時看看身穿的Tee,啊哩!都是吃那o舒o舒的「戰漬」呀!
2004-05-18 14 瀏覽
此店小弟己食多年,食品都算幾好,由其係佢個絕品拉麵,嘩!!!真係前所末食過咁正,不過D Waitress 重正,簡直係"索"呀!!!由其係佢個"YUxx"幾鬼似"濱崎X",重有一個唔講唔得叫ANNx,成個伍姑娘咁呀!!!>_<以上講d野全部都係流言^_^(獨食).
2004-05-17 15 瀏覽
舖內,外都重新裝修過,好有Feel呀!重有VIP房,我試過同朋友坐過好正呀!多好多款魚生.不過都係無靚女侍應...^_^
2004-05-17 14 瀏覽
我最近家居搬去太古城,附近有間日本食店,裝修別緻,店內掛有日本人結婚用的和服,和天花頂掛滿紙燈籠和小錦鯉魚和一些很日式的小擺設,好得意,好似去日本原宿的食店感覺,而食品方面都唔錯,價錢又抵,尤其係絕品拉麵,一定要飲哂D湯,因為大星哥話湯底用:金華火腿,日本帆立柱,糖心鮑魚仔,左口魚干.....等熬足一日一夜,所以非飲不可,值得一試.
2003-12-02 25 瀏覽
呢度d拉麵真係幾正, 夠彈牙, 海膽魚生好新鮮, 值得推薦!