【油尖旺區】【王家沙.花樣年華】好多年前就成日食王家沙,之後選擇多咗就少咗食佢。今次覺得同我食飯嘅嗰位朋友會中意食,就訂咗呢間同佢食喇。不過佢個位置都幾 tricky,要喺 K11 Musea 二樓某個位置搵個扶手電梯殺落去 MUSE Edition 嗰邊,好彩我預多咗少少時間去,就好啲。先食主食 $168 嘅「石鍋鮑魚飯」,個飯係鐵板上,夠晒熱,味道上都幾濃幾好味,仲有隻鮑魚,成件事係唔差嘅。跟住食 $78 嘅「招牌蟹粉小籠包」,用蒸籠上五件小籠包,中間放咗碟浙醋畀人點。食落唔差嘅,蟹粉味都出,湯汁又夠,我哋都好快清晒。為咗懶係健康啲就叫咗碟 $108 嘅「火腿蒜蓉粉絲蒸娃娃菜」,娃娃菜幾甜幾好味,粉絲墊底更加係非常邪惡。連埋價錢 $12 一位嘅茶水,總共價錢 $416,只要對方開心,呢啲又算係咩錢呢。不過有啲嘢勉強冇幸福,夾硬留住嘅,咪盞大家都唔開心。。。(地址:尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea MUSE Edition 1樓136號舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #ins

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #王家沙.花樣年華 #王家沙花樣年華 #王家沙 #花樣年華 #招牌蟹粉小籠包 #石鍋鮑魚飯 #火腿蒜蓉粉絲蒸娃娃菜 #1am1432 #1ambackup
1914 瀏覽
2024-01-22
2024-07-27 1052 瀏覽
因為有全城熱控的卡通片展覽去尖東,順道在OpenRice找餐廳食午飯及預先訂位,有老人家於是選了食上海菜。去到餐廳門口,有個男員工迎接及安排坐位,想坐另一邊,但他禮貌地說那邊冷氣強,怕老人家會凍一點,於是按他的安排坐下。叫咗8個餸:蒜蓉拍黄瓜,招牌蟹粉小籠包,嫩雞燴麵,鮮肉鍋貼,香蔥咸薄餅,上海排骨粗炒,鮮肉生煎包,甜點高力豆沙。雞燴麵夠熱,各人都讚不油膩。眼見員工都非常快手上菜,怪不得其他食物都夠熱。鍋貼、生煎包不錯。薄餅夠脆,可以厚多少少更好。小籠包蟹粉味略嫌不夠,重一點味就更出色。高力豆沙不太甜,好。整體來說,唔錯的一餐。怪不得食吓食吓,好多一家大細也來開餐。值得一讚係個男員工(應該係經理),非常落力,細心及有禮貌,其他員工也勤力協助。地方清潔,店內環境不錯,可以再去。
2024-07-25
2024-07-25 748 瀏覽
从韩国🇰🇷到香港,就喜欢吃王家沙的水煮鱼😋😋,红酒🍷价钱也很公道。小姑娘很热情呀。店里只有两个女孩,店面差不多要坐满了,看着她们很忙耶。不得不说香港🇭🇰的服务真的好好,希望下次来香港还有缘再见哦☺️
2024-07-07 680 瀏覽
一去到,等左一陣先有人理。同戴眼鏡女人講book左位,又唔聽人講野,一路行帶我去張門口出入位2人檯。再講多次book左位先問我電話,都係是但聽。服務差。去到大把位,book左位都比張勁差嘅出入口位我。之後其他2位嘅客又安排坐4人梳化位……….收餐牌時同我講普通話…..呢度香港,我講廣東話嘅。食物都令人失望。排骨菜飯$118,啲菜少到好似白飯咁。撩開入面,都係無咩菜。啲菜好貴?? 另外飯真係白飯,再加丁點菜,無用雞湯煮嘅菜飯…. 而排骨呢? 似雪左好耐咁,粉紅色,口感又老又柴。到東坡肉,甜到爆,只食到好重嘅冰糖味。無豉油嗰啲咸味….唔想浪費但都要食剩放棄。小籠包唯一味道正常,夠熱,皮夠薄。麻婆豆腐合格,唔高要求。總結野食麻麻,無咩服務可言..

一去到,等左一陣先有人理。
再講多次book左位先問我電話,都係是但聽。服務差。

收餐牌時同我講普通話…..呢度香港,我講廣東話嘅。

食物都令人失望。

而排骨呢? 似雪左好耐咁,粉紅色,口感又老又柴。

小籠包唯一味道正常,夠熱,皮夠薄。
麻婆豆腐合格,唔高要求。

總結野食麻麻,無咩服務可言..

2024-06-16 616 瀏覽
同屋企人慶祝父親節,曾經嚟過食之前都冇乜嘢叫咗個父親節套餐,一上食物真係不得了⋯今次啲食物全部都乾爭爭,上咗三樣嘢就不停地追問究竟幾時先肯上甜品,which is 仲有五樣嘢未上,你催我上甜品做乜?我地等嘢食等咗半個鐘,都淨係想咗三樣嘢,你仲怪我唔肯上甜品?到我問返佢究竟啲嘢食幾時到,先至同我講個套餐裏面嗰一款蔥油雞sold out,用兩隻乳鴿replace⋯咁我都冇得揀上咗兩隻乳鴿,咁多年都未試過食咁嘅乳鴿,乾到好似老榕樹咁,乾到你可以數年輪咁數,差在未生埋啲樹根出嚟🤬同返個經理講真係乾到食唔到,係咁話幫我哋用甜品代替,忍唔住同佢講已經冇晒胃口,我哋唔要套餐以外嘅額外甜品,咁經理都好聲好氣咁話幫我哋喺個套餐裏面扣返起乳鴿嘅錢⋯其實本身都已經由佢,淨係想食埋啲嘢就快快脆脆埋單到埋單嗰吓,唔知係咪個經理打錯咗單,俾咗啲咩discount我哋,幫我哋埋單嗰個女人,勁大聲同我經理講話冇discount,套餐冇,然之後勁大聲喝埋嚟我哋度話”套餐冇折㗎!!!!”下?本身我都唔知道你哋自己內部打錯咗啲乜嘢discount落張bill度,你咁大聲喝我做乜嘢?本身同佢哋講嘢都好聲好氣,估唔到臨走嘅時候
同屋企人慶祝父親節,曾經嚟過食之前都冇乜嘢

叫咗個父親節套餐,一上食物真係不得了⋯

其實本身都已經由佢,淨係想食埋啲嘢就快快脆脆埋單

本身同佢哋講嘢都好聲好氣,估唔到臨走嘅時候仲可以俾個機會佢點著我地把火

開開心心一個父親節,比佢哋搞到不歡而散,呢間嘢真係唔洗旨意有下一次
2024-06-16
慶祝紀念
父親節
  • Nothing
2024-06-11 317 瀏覽
站在门口的服务员一幅爱答不理的样子,明明自己忘记上饮料还要故意找理由,买单时候故意不说清楚,感觉就是你们陆客根本不配让老子服务的嘴脸,恶心至极。希望你们店能好好活下去,能让更多的人认识你们的嘴脸。
2024-06-09 260 瀏覽
一個週末家庭晚飯,遇見兩位Waitress In Black,服務態度極差,事緣我哋嗌咗四、五碟前菜諗住食住先,唔知點解多咗碗酸辣雲吞,我就問佢乜嘢嚟嘅,佢就話係酸辣雲吞,我就話我知呢碗係酸辣雲吞,佢就好不情願地來回兩次話我有叫到,咁我就話OK冇問題,佢之後喺我背後同廚房重複我嘅回答,極度西囗西面之餘,之後叫另外一位女侍應生斟茶加水,佢就大大聲回應「等陣」,放低咗個新水壺之後,就將原本水壺大力地放在後面,又大大聲無禮貌叫隔籬枱嘅站於通道的外籍小朋友Excuse Me,一個K11的遊客區內嘅商場餐廳食肆,怪不得週末晚上都只有四台客人😡😡😡😡😡😡😡😡😡好在只叫了前菜,食完之後轉場搵第二間餐廳再食過

好在只叫了前菜,食完之後轉場搵第二間餐廳再食過
2024-06-08
慶祝紀念
父親節
2024-05-11 438 瀏覽
食物難食到令人懷疑係幫襯緊劣質餐廳!三個人收費接近$800,但⋯⋯乳鴿無肉、好瘦好細、肉質極鞋、無味。紅油抄手d皮甩曬,完全無紅油味,d汁甜得滯、塊皮好厚。至於衛生,飲飲下茶,發現個茶壺蓋夾住有條頭髮飛下飛下!叫侍應換,佢換完將舊嗰壺只擺喺替換個位,可能就咁俾下一台就算!
乳鴿無肉、好瘦好細、肉質極鞋、無味。
紅油抄手d皮甩曬,完全無紅油味,d汁甜得滯、塊皮好厚。
2024-04-08 653 瀏覽
放假都要做兼職老母湊惡魔🦖只有食可以令佢短暫安靜下比我地抖下🫠可能我地坐得較近門口,而且商場音樂又大聲,全程都聽住電音食😂🫖 茶水每位$𝟏𝟐🥢▸ 蘇式鮮肉小籠包 $𝟔𝟖當然一定要叫我愛食的!湯汁都算多味清甜覺得比平時食到的較甜一點肉餡鮮嫩咬落有肉汁▸ 精選滬式涼菜拼盤 $𝟏𝟗𝟖清香嫩滑花雕醉雞鮮香不膩鎮江肴肉滑溜酥香肉鬆豆腐蒜香清爽手拍青瓜咸中帶甜四喜烤麩▸ 溫泉蛋賽螃蟹 $𝟏𝟐𝟖上枱聞到陣陣蟹鮮香滑嫩蛋白中有絲絲蟹肉拌上蛋黃蛋香十足但我更愛加醋微微酸令整碟菜更鮮▸ 原盅餛飩雞湯 (位) $𝟕𝟖個惡魔淨飲哂湯 湯料完全唔食🥹一人份量都有幾多湯清甜帶雞鮮 濃而不膩雞件不少肉質不過老 餛飩都有四粒皮薄飽滿▸ 上海粗炒 $𝟏𝟎𝟖份量有不少 麵質腍而不糊咸淡適中帶點微甜配上菇、肉絲等整體可以

🫖 茶水每位$𝟏𝟐

🥢
▸ 蘇式鮮肉小籠包 $𝟔𝟖
當然一定要叫我愛食的!
湯汁都算多味清甜

餛飩都有四粒皮薄飽滿

▸ 上海粗炒 $𝟏𝟎𝟖
份量有不少 麵質腍而不糊
咸淡適中帶點微甜
配上菇、肉絲等整體可以
2024-04-01 577 瀏覽
為了方便帶住在隔壁酒店的親戚享用香港美食,k11幾家餐廳都入選清單,王家沙是選單之一,今天第一站去吃,吃到一肚子氣,這一家王家沙不懂留客,只會趕走已進了門的食客,原本訂了六人座,來到服務員先給我們一張6人大圓桌,但馬上又提議我們坐6人卡位,心想我們今天只有四位來到也就接受了。看了餐牌點了餐發覺我們點的食品滿多的,點心小菜鮑魚飯...算一算有12樣其中還有一份一大盆的酸菜魚,心想可能桌子放不下,要求原先的服務員換回之前的6人大桌,結果一大堆藉口硬是不給還很可笑的說已有8人訂了那桌,( 那之前我們一進門的時候為何就先給了我們 ?)真想馬上取消訂餐離開不吃了,說了一半還沒說完兩三個菜品就很快出來了,想說把出來的菜品打包把其他的都取消就算了,服務員回說其他的菜品也已經下鍋煮了,忍住一肚子氣等家人都吃飽了,那張八人座位還是空的,再看整個場地有超過一大半的座位都是空的,應該是說我們進來之後就已經是連一個鬼影也沒有進來這家飯店了。菜品味道就是很普通的上海味道,香港很多地方都可以吃得到,我們把很多沒吃完的都打包,馬上結帳,然後把已經做了預訂的後兩餐也都取消了,改成了七樓的夜上海,以後就算有人請也不會再
菜品味道就是很普通的上海味道,香港很多地方都可以吃得到,我們把很多沒吃完的都打包,馬上結帳,然後把已經做了預訂的後兩餐也都取消了,改成了七樓的夜上海,以後就算有人請也不會再來這個王家沙了。。
常常聽到看到人說現今香港很多人都北上消費,終於明白了是什麼一回事,一句話:國內大家都在進步中,是香港餐廳業者自己不爭氣,搞垮了自己,是老闆店長的無能還是???
2024-04-01
同朋友sss聚會喺尖沙咀🥄 經Openrice 訂座 晚上8:30後有7折佢哋開頭話7折咁抵要叫人頭小籠包➰細胃人士的我就問食唔食得曬阿🤣食得曬先至好嗌(盡量🤣)· - - · - - · - - ·🔸三絲粉皮 $68🔹蘇式鮮肉小籠包 x2 $68/1🔸鮮肉生煎包 58🔹炸饅頭(半打) $38🔸大白菜春卷 $48🔹杭式蔥油拌麵 $68🔸炸黑毛豬扒擔擔面 $138🔹陳醋木耳 $58🔸闊佬炒飯 $128🔹酒釀丸子 $48🔸高力豆沙 $58· - - · - - · - - ·經一輪商議,好彩最後改左做2籠小籠包,一籠生煎包,半打炸饅頭😂 殿粉控表示高興!🏅杭式蔥油拌麵一直都係王家沙,我心中覺得最好食既麵👍🏻闊佬炒飯 炒到粒粒分明,味道清淡三絲粉皮 同 大白菜春卷➿都係不過不失,配料十足,唔會太有驚喜。陳醋木耳,係我中意既酸東西,好開胃💁🏻‍♀️💣炸黑毛豬扒擔擔面 - 係最唔推薦既一樣野🍜麵無問題,但個豬扒真係好扣分!!唔建議叫🤔🏅甜品方面,酒釀丸子係王家沙獨有做得好食,呢個值得讚賞一下💁🏻‍♀️ 另外,高力豆沙都唔錯,豆蓉唔會好甜,口感鬆軟👍🏻20:30 後以上既價錢有7折,感覺份量足夠同抵食
同朋友sss聚會喺尖沙咀🥄
經Openrice 訂座 晚上8:30後有7折

佢哋開頭話7折咁抵要叫人頭小籠包➰
細胃人士的我就問食唔食得曬阿🤣
食得曬先至好嗌(盡量🤣)

🔸三絲粉皮 $68
🔸闊佬炒飯 $128
🔹酒釀丸子 $48
🔸高力豆沙 $58
· - - · - - · - - ·

🏅杭式蔥油拌麵一直都係王家沙,我心中覺得最好食既麵👍🏻

闊佬炒飯 炒到粒粒分明,味道清淡

陳醋木耳,係我中意既酸東西,好開胃💁🏻‍♀️

20:30 後以上既價錢有7折,感覺份量足夠同抵食,多人分享都唔錯,係預想中既味道,安全既聚餐選擇➰
個人整體評價📝
/巧吃:7.5/10✨
/價錢:8.5/10 🌟
/服務:6.5/10 💫
/打卡able:7/10✨
/清潔度:7/10⭐️
/人均: $170
2024-02-23
5 分鐘 (堂食)
  • 酒釀丸子
  • 杭式蔥油拌麵
2024-03-05 587 瀏覽
今午一行4人去lunch, 坐低後樓面放低壼茶就行左去,枱面冇餐牌,只有QR code, 一心諗住叫午市套餐,掃code後,手機上的套餐沽清,心諗現場只有4枱客剛剛坐低,當時係中午12:15pm, 冇理由沽清,就舉手想問原因,但足足舉左一分鐘,只見樓面喺我面前行來行去,完全當我透明,隻眼扮睇唔到我,咁嘅服務態度,好似唔想做生意咁,其實宜家香港好多餐館都係咁,完全冇服務可言,最後一齊閃,難怪咁多人上深圳消費。
2024-03-05
2024-03-03 316 瀏覽
明明在Openrice訂位 已經入座半小時 突然在Openrice 上說我沒有出席 我主動告訴他我已入座 他們態度惡劣說會更進 叫我先回位座 到食完還未幫我解決話我地放飛機問題 我問他們究竟有沒有認真更進事件 他們態度惡劣說推說很忙 話之後會搞 最後一整天還未解決問題 明明餐廳出錯 不更進還要態度惡劣 進食時服務已經差 沒禮貌 做錯野都仲可以理直氣壯 我見服務員對其他人客人都服務其差 令人失望食物不過不失 環境尚可 價錢偏貴 性價比不高 唯一好處係唔洗等位 早知就唔訂位 不 食飯要比錢仲要受氣 早知唔黎食 我都唔知幾時Openrice要搞返惦錯誤話我地失約

2024-03-02
2024-02-27 459 瀏覽
Openrice book位 8:30有7折優惠,抵食好多,餐廳人手好似唔係好夠,企左門口一陣都冇人帶位。杭式蔥油拌麵$68,睇落平平無奇,但食落不錯,調味適中,唔會太鹹👍👍闊佬炒飯$128,食落比較清淡,但炒得幾好。蘇式鮮肉小籠包$68,小籠包皮薄多汁,好好食🤤🤤🤤我地4個人叫左兩籠!三絲粉皮$68,好多醬同埋配料都多。大白菜春卷$48,普通春卷,熱辣辣脆卜卜,但覺得可以唔洗叫🫠炸黑毛豬扒擔擔面$138,唔記得影塊豬扒,但覺得味道普通,豬扒都唔算好好食,可以不叫!高力豆沙$58,紅豆唔會太甜,做甜品不錯👍

闊佬炒飯$128,食落比較清淡,但炒得幾好。

三絲粉皮$68,好多醬同埋配料都多。

高力豆沙$58,紅豆唔會太甜,做甜品不錯👍
到目前為止透過OpenRice 程式網上訂座的服務到現時都也未確認。安排入座的服務員態度惡劣,眼看餐廳僅僅只有三位樓面服務的員工。現在我明白為什麼沒有太多食客。So far, the online reservation service through the OpenRice program has not been confirmed as of yet. The waiter who arranged the table had extremely poor attitude. From what I could see there were only had three floor service employees in the restaurant. Now I understand why there aren't many diners.食物味道都算不錯,可惜餐牌上很多菜式也沒有,大部份需要預訂又或者是已經售罄。The taste was not bad, unfortunately many of the dishes on the menu were not ava

The taste was not bad, unfortunately many of the dishes on the menu were not available. Most of them require reservations or have been sold out.

Service/服務 👍🏻
Cleanliness/清潔度 👍🏻👍🏻