2018-10-30 182 瀏覽
叫左個常餐(基本野)試試水溫。多士 - 厚切,始終覺得唔連皮好味d。牛油未溶晒就上枱,感覺更油膩/趕時間。炒蛋 - 跟餐一定係配牛奶炒蛋,眼見隔離叫一樣既餐但蛋色澤係深黃色吸引好多...冇深究原因。茄牛通 - 第一啖係濃濃既羅宋湯味,有蕃茄蓉賣相口感都好,味道就普通。奶茶 - 一入口就ok,唯一冇咩意見。Lunch hour幫襯,差唔多滿座,有三個樓面呀姐,未至於好忙但冇咩服務可言,冇比餐牌、pat張單上枱同亂放野。唔知係繁忙時段定全日都係咁,奶茶跟膠匙,通粉用紙兜裝住,一來唔環保,二來感覺要食得更快,餐具都可以好影響飲食心情。衛生方面,櫃桶入面用品唔齊全、餐具有污漬,牆上面有唔少既烏繩/蚊滋。
叫左個常餐(基本野)試試水溫。

奶茶 - 一入口就ok,唯一冇咩意見。

2018-10-29
2018-10-17 128 瀏覽
早排已經知道大圍新開左搵食市集,一直想去試下,今次襯假期試幫襯下王牌冰室!冰室新開,環境不錯,坐卡位位置,幾舒適!本身想食魚香茄子煲及山楂一字骨,但因為無魚香茄子煲,選左沙嗲肥牛蝦煲!食物質素不錯,夠熱,而且份量比想像中大,2人食有點過多,建議多一兩人分享比較好!唯一美中不足的是餐廳侍應質素!一來叫左好耐、等左好耐,遲遲未有人落單,而且落完單,明明單已出,不停問係咪叫左依樣、係咪叫左那樣,很奇怪!

冰室新開,環境不錯,坐卡位位置,幾舒適!

2018-10-17
2018-10-13 125 瀏覽
蝦仁叉燒滑蛋飯好好味,量很足,奶茶也很濃。叉燒大塊而且很軟,滑蛋都很嫩。跟餐番茄蔬菜湯就麻麻得,太甜,不夠濃。沙爹牛肉雞湯公仔麵味道ok。整體來說,有用心的茶餐廳,可以再去
2018-10-10 184 瀏覽
大圍新開搵食市集鄰近火車站,晨咁早就搵間冰室試下。早餐價錢普遍偏高,起初無太大期望,黎到就都幾有驚喜,蛋靚奶茶正,有心機之作。餐廳標榜特濃牛乳滑蛋配大大舊厚多士,豐富又好味,略嫌米粉較淋身,價錢$36尚可接受。除左早餐外,餐廳仲有供應午市、下午茶、晚市及宵夜時段,平均$40-$60倒,為大圍早午晚3餐提供多個選擇
大圍新開搵食市集鄰近火車站,晨咁早就搵間冰室試下。

辰肆
2018-10-10
外賣送餐
$40 (早餐)
辰肆
呢間新開無耐既餐廳,係搵食市集2樓,光顧過3次,食物質素正常。但每次都失望收場。因每次餐廳內既場面都十分混亂,好似打仗咁。全場各種漏單, 錯單,由第一次幫襯已經係咁,當佢新餐廳需要時間改進,但第二,三次情況都係一樣完成無進步今次追一個叉燒蝦仁雙拼飯追左3次,40分鐘,都未黎到,到真係同佢講取消先黎,黎既係得叉燒,ok再整,第二次得蝦仁,再同佢反映,佢係飯上面放3舊叉燒就了事。 係其他檯都有發生類似事情真係好需要改善
完成無進步

真係好需要改善
2018-09-27 138 瀏覽
今早去大圍港鐵对面王牌冰室,食个早餐先番工,呢度開左間揾食市集有二層高,有各式各樣不同食肆,係自助形式。我上左樓上王牌冰室港式餐廳,坐低有侍應送餐,叫左傳統蕃茄牛肉公仔麵,炒蛋多士,咖啡。蕃茄好新鲜好多,湯底好濃味,份餐好大,食得好飽,算不錯,但貴左D!😋

2018-09-22 131 瀏覽
大熱天時無冷氣咁,問侍應冷氣是否已開盡,問完應都無應我.....大門長開、廚房無門,全場最油煙味,好似去左市政大廈既熟食中心咁.....野食未到完扣左分....見佢寫大肉腸,以為會係斯華力腸,點個同普通茶餐廳既一樣,係有d失望,但每個人對大既定義係唔同既(自我安慰...)隻碟仲好多污垢.....個沙律比一般茶餐廳既好味,但沙律醬多左d,令口感變得有少少怪。個熱狗味道十分普通,條腸仲要咁細,基本上有半隻熱狗食唔到腸,唯一可取係個麵包,本身個麵包好味再加上咁脆。杯檸茶無茶味,好甜,係一杯好甜既凍檸水...
野食未到完扣左分....
但每個人對大既定義係唔同既(自我安慰...)
隻碟仲好多污垢.....
杯檸茶無茶味,好甜,係一杯好甜既凍檸水...
下午茶德國大肉腸熱狗沙律+凍檸茶
山竹未到既早上, 同屋企人過黎大圍食早餐, 皆因大圍新開左個搵食市集, 好似好多野食~~~~~咁轉上樓上一樓有間王牌冰室, 早餐就去到1130都仲有, 心諗十分好。但一坐底, 就覺得好焗促, 油煙味超勁。。。乜mood都無晒。。新開張抽氣應該無問題架喎。早餐草草叫左個蕃茄牛肉通蕃茄係ok ge而跟餐滑蛋份量偏多, 食落奶味好濃, 應該加左好多奶去炒但油煙味愈黎愈勁, 真係有d問題。 個個食客都咳晒, 餐廳要諗諗佢啦~唔掂檔
但一坐底, 就覺得好焗促, 油煙味超勁。。。
乜mood都無晒。。
新開張抽氣應該無問題架喎。
早餐草草叫左個蕃茄牛肉通
蕃茄係ok ge
而跟餐滑蛋份量偏多, 食落奶味好濃, 應該加左好多奶去炒

2018-09-06 149 瀏覽
大圍新開既Food court上層有一間茶餐廳,裝修都幾舒適、幾闊落,一般茶餐廳食物都應有盡有。我就選擇左炒蛋蟹柳三文治,佢上台時仲熱辣辣出哂煙,佢既蛋汁半生熟,食落口爆蛋汁好好味。另外仲試左佢既凍奶茶,就平平無奇與街外普遍茶餐廳質素冇乜分別。
2018-08-30 179 瀏覽
搵食市集終於開左,當然要逐間試下,門口睇餐牌確實無乜選擇,仲要早、午、下午茶同晚餐款式差唔多,只係唔同時段既價錢有分別,但都不妨一試佢既推介飯。 特濃牛乳炒滑蛋叉燒蝦仁雙併飯 (配甜豉油) - 賣相唔錯,蛋夠香同滑,蝦仁並非雪藏蝦 (仲有四大隻),叉燒味道當然不能媲美燒味店果d,但亦唔差,有肉味同厚。 爆香葱油炸豬扒飯 - 有三大塊豬扒,厚身,但葱油太多,好油好漏好heavy... 油到有d反胃,所以食唔出爆香味...另外餐廳內都幾大油煙,d櫈都幾污糟。

油到有d反胃,所以食唔出爆香味...

另外餐廳內都幾大油煙,d櫈都幾污糟。
2018-08-28 179 瀏覽
星期六中午左右好多人. 都仲有少少量位剩. 可能因為樓底矮關係, 都幾嘈, 遇著兩班人聲傾計, 好似飲茶咁. 佢地一走咗就靜曬. 不過都無阻我享受食物之前新開見茶記無咩特別無入去. 睇食評見到個, 記住, 係4.3牛奶炒滑蛋叉燒蝦仁雙併飯, 好吸引, 所以去食.個蛋係好似頂帽咁COM住D飯, 垂直一羹, 有蛋同豉油飯,好好味呀, 令我諗起日本蛋包飯. 好滿足. 我平時戒CARB唔食飯, 為咗佢破戒, 無所謂啦, 做返運動囉.老公叫咗午玖(午餐9), 個羅宋湯好似魚蛋粉咁大碗(係講得誇張咗), 好多料, 個茄牛通先精彩, 係茄蓉呀, 滿滿嘅茄蓉呀, 我搶食咗幾啖. 我食過好多茄牛通, 最鐘意呢個. 有D係蕃茄加水, 有D係林茄湯, 茄蓉第一次食, 我估係用攪拌機攪, 好有口感. 我鐘意. 多士係麥粉做, 配上樽仔朱奶. 我覺得呢個價錢係高質茶記. 如果以後搬咗返黎大圍, 我一定會再食呢兩樣野.新開試業好似打仗, 職員好忙呀, 每遞上一樣野都會CONFIRM係咪叫咗呀, 好盡責.

常餐羅宋湯
4.3牛奶炒滑蛋叉燒蝦仁雙併飯
特濃蕃茄湯鮮牛肉通粉
2018-08-25
常餐羅宋湯
4.3牛奶炒滑蛋叉燒蝦仁雙併飯
特濃蕃茄湯鮮牛肉通粉
2018-08-25 75 瀏覽
本來幾大期望,但是大熱天時食到底褲都濕埋,幾好食都係假。真係唔明新開張竟然都唔夠冷氣,樓下小食還好,二樓火鍋簡直煎熬,以後點樣幫襯?老細你唔係好吝唔吝,去吝冷氣啊?!
本來幾大期望,但是大熱天時食到底褲都濕埋,幾好食都係假
老細你唔係好吝唔吝,去吝冷氣啊?!
2018-08-20 180 瀏覽
焦脆奶蓋.東美人。大圍新開張搵食市集的王牌冰茶主打奶蓋飲料和各式香茶, 這杯茶的茶底是由東方美人茶泡製而成,上面鋪上忌廉奶蓋,加上黃糖,再由火槍燒炙到焦香,形成一層焦糖面。喜歡甜飲品的你,這杯是你的必然之選。最佳享用奶蓋茶的方法是不應該用飲管,直接從奶蓋面渴,方可享受奶蓋和茶混合的口感。奶蓋層的焦香配上東方美人的花香, 無論顏色和味道上都十分配合,經開大圍的朋友不妨到這裏試試! 我不喜歡太甜飲品的朋友,也可以試下他們的茶
焦脆奶蓋東美人
焦脆奶蓋東美人
2018-08-18 129 瀏覽
是日星期六~本身諗住黎大圍cafe食午餐但一出火車站 見到小巴上面貼左廣告話開左個搵食市集?!好奇心驅使之下就黎左搵食市集好近大圍站,A出口行兩分鐘就到~..見到樓下好多人一上樓上,就見到間好香港既冰室就一於試試佢!午餐餐牌得呢個.由於去到既時候係13:45所以淨係可以叫午餐先叫住一個「午參」午餐跟西湯同熱飲~紅湯好足料好大碗啊味道好岩我,唔會太濃同杰身.主角來了!炒滑蛋的確夠哂滑加埋甜豉油撈飯一流啊叉燒都夠厚身!如果蝦仁可以多番兩粒既話成碟飯就完美啦.份量夠!食完個餐飽哂.是到咁上下原來1430係茶餐時間見到餐牌忍唔住叫份西多士試下.叫左個夾心西多士系列份量比想像中少但味道ok!西多士算熱身,牛油夠凍識食既人一定會覺得凍既牛油係好吸引面頭有阿華田脆脆,如果多士裡面都有夾住阿華田醬會更加好味!
是日星期六~本身諗住黎大圍cafe食午餐
但一出火車站 見到小巴上面貼左廣告話開左個搵食市集?!
好奇心驅使之下就黎左搵食市集
好近大圍站,A出口行兩分鐘就到~
見到樓下好多人
一上樓上,就見到間好香港既冰室
就一於試試佢!
午餐餐牌得呢個

由於去到既時候係13:45
所以淨係可以叫午餐
先叫住一個「午參」
午餐跟西湯同熱飲~
紅湯好足料好大碗啊

味道好岩我,唔會太濃同杰身

主角來了!炒滑蛋的確夠哂滑

忍唔住叫份西多士試下

叫左個夾心西多士系列
份量比想像中少
但味道ok!
西多士算熱身,牛油夠凍

識食既人一定會覺得凍既牛油係好吸引
面頭有阿華田脆脆,如果多士裡面都有夾住阿華田醬會更加好味!
4.3牛奶炒滑蛋叉燒蝦仁雙拼飯
2018-08-15 177 瀏覽
聽聞大圍開咗間搵食市集,上面2樓有間冰室。 所以小弟膽粗粗走去一嘗佢哋嘅早餐。環境都唔錯呀尚算ok,不過好似有啲細間。員工都好有禮貌,盡心盡力服務每一個顧客。而佢哋食物方面,小弟覺得係哋嘅滑蛋有啲老。 而多士方面好脆,加上牛油都好滋味。 番茄湯通心粉都好入味,不過牛肉呢就有啲韌同埋好老。 佢哋嘅餐飲我就叫咗朱古力奶不過小弟就覺得稍為有些少甜,好似飲緊糖水一樣。佢畀我嘅感覺唔算太似冰室有啲似茶餐廳, 佢地嘅食物都算ok,但唔算非常好。佢哋都係試業中,希望佢哋有多d款式。食物同飲品質素希望都可以改善。

環境都唔錯呀尚算ok,不過好似有啲細間。

員工都好有禮貌,盡心盡力服務每一個顧客。

牛油多士&牛奶炒滑蛋
番茄牛肉通粉