2023-04-21 924 瀏覽
“Must Go” level Pho in old town Kwai Hing🤩.Broth = The soul of Pho, and i though they have a very good soul 🤤.Located in a small local mall near MTR station and easy to find. They operate in family owned style, treat the guest sincere nice and quick response.Highly recommended for spicy&sour foodie. They have very unique soup based and everything just balance. The taste is amazing yum. What a good combination..That will be perfect if the beef can be paid to upgrade or can change to other toppin
That will be perfect if the beef can be paid to upgrade or can change to other toppings next time.
P.s I thought take away is not a good idea to enjoy the soup Pho. May be the cold mix can be ~ just saying
Pho with Sour  Hot  Coconut Style Broth
2022-05-07 1625 瀏覽
姨姨好nice, 我哋買咗手搖飲品,但因為之前啲嘢遲咗搞掂,飲唔到,所以拎埋入去🧋見到個湯河有嘢飲送,但我哋冇要,廢事飲唔曬嘥咗😌 姨姨好welcome 我哋係佢度飲,仲同我哋傾下計,問下係邊度買咁樣。不過其他人唔好學😂 都係幫襯翻佢啲嘢飲👍🏻💛香茅雞翼湯河 ($50)雞翼嘅香茅味唔太出,隱約有少少香茅味,因為我唔鍾意太重香茅味,所以我幾鍾意佢👍🏻 個湯好清😋 之後啲辣椒味慢慢出嚟🌶 都一樣好飲💛招牌生牛湯河 ($50)生牛薄薄地一片(但唔係薄到透光咁樣😂) 好滑同好淋👍🏻💛越式蝦餅 ($42)蝦餅嘅皮好似魚片嘅皮咁樣,同埋佢好香🤤今日唔知係咪星期六,所以計埋我得三四枱🥺 希望多啲人支持下❣️
香茅雞翼湯河

💛香茅雞翼湯河 ($50)
招牌生牛湯河

💛招牌生牛湯河 ($50)
生牛薄薄地一片(但唔係薄到透光咁樣😂) 好滑同好淋👍🏻
越式蝦餅

💛越式蝦餅 ($42)
蝦餅嘅皮好似魚片嘅皮咁樣,同埋佢好香🤤

香茅雞翼湯河
招牌生牛湯河
2021-07-19 1705 瀏覽
第一次黎食,坐低諗住叫職員落單,然後職員叫自己落單。呢度要自助落單,隔離有張紙可以自己畫,自己寫完再去收銀埋單。一共叫咗兩個河粉 ,一個招牌生牛肉湯河 $48 ,一個扎肉湯河 $48 , 熱飲加$3 ,凍飲加$6但兩個湯底都淡而無味,完全唔係越式個種,河粉更加係港式果隻生牛肉一般,有小小鞋,扎肉正常飲品方面:奶茶不錯
第一次黎食,坐低諗住叫職員落單,然後職員叫自己落單。

但兩個湯底都淡而無味,完全唔係越式個種,河粉更加係港式果隻

生牛肉一般,有小小鞋,扎肉正常
飲品方面:奶茶不錯

招牌生牛肉河 扎肉河
2021-07-19
2020-08-11 2535 瀏覽
之前成日都要排隊,想食好耐,今日決定去排下。點知疫情之下難得唔洗排隊嘅越南粉小店。我點咗扎肉湯檬,快速上菜。味道就不過不失~湯有啲清淡⋯我碗粉就好似去咗食清湯河咁~岩晒唔係重口味嘅朋友。魚露都同平時食開橙色嘅有唔同,依到比較深色同偏咸。而我飲蜂蜜薑茶就好濃味,飲完個胃舒服晒!絕對唔係比小小薑蜜沖一大杯水!!!不過環境就簡單,而且都有啲熱。良心老板娘買左一疊蘋果放係收銀位送比買唔到嘅食客。老板娘仲會問食客買唔買到,買唔到隨便拎🍎依邊附近好似比較少越南菜,想食嘅時候都係一個唔錯嘅選擇。
不過環境就簡單,而且都有啲熱。
依邊附近好似比較少越南菜,想食嘅時候都係一個唔錯嘅選擇。
2020-07-07 1528 瀏覽
每逢中午都會諗吓叫啲乜嘢外賣,今日上網做咗搜尋,發現有間越南餐廳好似還不錯,於是望吓其他食評決定一試,個烤牛肉撈檬真係同食評所說的一樣超多牛肉,不過有少少難咬,個汁都偏酸🤣
烤牛肉撈檬
2020-06-09 2440 瀏覽
上次小編介紹完一間係葵興站附近一間餐廳,今次都唔例外又嚟到葵涌中心搵嘢食喇🤤。今次有些少唔同係約埋朋友仔👯‍♂️一齊嚟試啲好野喇。而呢間餐廳係食越式菜,聽到越式菜就會諗起檬粉🍜。但小編今日就唔食檬粉,而係試下火車頭呀🚆。因為好奇唔知乜嚟,嗌嚟試下滿足一下小編嘅慾望👀。而呢間餐廳個名係叫「珍味泉越南粉」🤳。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈火車頭湯河/金邊粉 $55揀完菜式之後記得要揀埋要乜野湯粉✍️,而餐廳有提供河粉,金邊粉同檬粉。一上檯終於知道火車頭係乜野嚟喇✨,原來係大雜燴,樣樣野都有啲😯。牛丸、鮮牛肉、扎肉絲都有齊,牛肉仲要好鮮,唔會太韌,入口爽口唔黐牙,牛丸有彈性,咬入口即刻聞到牛肉香味🌬️。金邊粉係幼細版嘅河粉,小編最鍾意夾一大啖嚟食👄,而金邊粉唔會係茶記食到。另外,地道越式湯麵會落香葉同辣椒,湯底辣味好強烈👃,又開胃又提升味道嘅刺激👍。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦餐廳位置唔算偏遠難搵,商場中心隔離就係港鐵站🚂,非常近。而小編通常嚟到越式餐廳食湯河居多👍,正正因為呢種獨有味道,吸引到小編一試再試🙊。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈火車頭湯河/金邊粉 $55
荔枝白玉
2020-06-06
2020-05-29 1079 瀏覽
中午12點嚟到,餐廳有偏向越式嘅檬粉,亦有咖哩飯。當時未到lunchtime,所以餐廳未有其他食客,姐姐亦幫我探熱後叫我隨便坐就ok。到我落單後,先陸續有其他食客到達。餐廳姐姐都好好咁為食客營造舒適環境,電視會選擇播放媒體嘅網上直播,而唔係播大台👍🏿由於未有其他客人,食物基本上1分鐘就嚟到。叫咗個雞絲檬粉,雞肉尚算充足,有數條菜絲。調味就自己落魚露,多少自行決定。另外我叫咗熱檸茶,熱飲$3,總數$48。整體嚟講,呢一餐滿意有餘,食物味道唔會好特別或好差(呢樣同我叫咩食有關),但環境絕對加分🚀
中午12點嚟到,餐廳有偏向越式嘅檬粉,亦有咖哩飯。

雞絲凍檬

另外我叫咗熱檸茶,熱飲$3,總數$48。

2020-05-27
1 分鐘 (堂食)
雞絲凍檬
2020-05-25 723 瀏覽
可能係有杜生加持既但又唔洗排隊既,同埋聽人講d豬扒都ok,所以就試下啦🙈叫左個香茅豬扒濛粉(好似係),完全估唔到個豬扒咁!出!色!個味唔太重,唔會鹹,d肉質仲係爽!完全估唔到地出聲,仲要一d都唔貴,所以真係要食!!
2020-05-24 391 瀏覽
自從上年去完越南之後 就無食過越南野🤨難得杜生介紹 就去食下 反正都有少少掛住🤣碗河粉黎到果陣 已經聞到係越南成日聞到嘅pho味😋成碗野正正常常 無咩值得話同讚嘅地方 係個湯底無出面果啲咁味精feel👍🏻因為食早餐嘅緣故 無試到小食 下次再去試下🤪
自從上年去完越南之後 就無食過越南野🤨
難得杜生介紹 就去食下 反正都有少少掛住🤣

碗河粉黎到果陣 已經聞到係越南成日聞到嘅pho味😋

因為食早餐嘅緣故 無試到小食 下次再去試下🤪
招牌生牛肉河粉
2020-05-23
$36 (早餐)
招牌生牛肉河粉
2020-05-22 360 瀏覽
幾個月前睇咗條YouTube片, 已經好想支持下依間小店, 所以就經food panda訂咗2碗湯河同雞翼. 點知就出現咗3個問題1. 12:30落單時話39分鐘後會送到, 最後1:41先到, 遲咗20幾分鐘. 2. 送到嚟湯河都變咗撈河, 真係一啖湯都冇. 河粉咁吸水, 就算外賣員唔遲到, 餐廳都好應該分開湯同河粉. 3. 重點: 唔知係外賣員嘅問題定餐廳提供嘅器皿好脆弱, 兩碗河嘅器皿變晒形, 兩個蓋都係裂嘅, 裂開到有一塊塊碎片係碗河喥. 萬一唔小心食咗落肚, 真係入得醫院, 法庭見.我明白以上嘅問題唔係淨係餐廳嘅錯, 但都希望餐廳係某啲位可以改善一下 (例如: 分開裝河粉同湯, 用啲實淨少少啲器皿)兩碗河嘅味道我就評論唔到, 但香茅雞翼就普普通通, 油咗少少, 不過以佢嘅價錢嚟講都ok嘅.

火車頭湯河,  烤牛肉湯河

碎片撈河?

2020-05-02 475 瀏覽
五一黃金週冇得去旅行,梗係留港消費,幫襯自己社區小店啦。用APP叫外賣叫咗生牛肉湯河,食落去係開胃! 因為冇分湯,生牛肉變咗熟牛肉。牛肉本身都好食,有好多塊,好似有5-6塊,抵; 河粉都好多,一個外賣碗實晒,正常男人唔大食都應該會夠飽。去到重點係個湯,個湯幾好味,唔油,越南河嘅重點香葉好夠。因為係外賣香葉,檸,辣椒已加左入去,如果完全唔食辣要remark。如果現場食我會加多D檸。烤牛肉凍檬D烤牛肉勁好食。都算大份,一個飯盒滿晒。不過我本身要撈好多檬汁,所以外賣D檬汁唔太夠。仲有叫咗春卷,夠脆,都幾好食。如果下次再食都會叫返呢幾樣~不過咖啡就唔太好飲 (sorry, 本身係對咖啡有要求之人),下次會試薑茶。*外賣重點係生牛肉湯河要分湯,唔食辣要寫明走辣椒。有位節目主持話麻X麻,我個人認為係好屬於好食level喎 (係港島區食過$6X-$8X碗越南河,有普X通、麻X麻、垃X圾),所以要澄清。下次會再叫! (唔關咩立場事,係真心好食)
五一黃金週冇得去旅行,梗係留港消費,幫襯自己社區小店啦。
仲有叫咗春卷,夠脆,都幾好食。
如果下次再食都會叫返呢幾樣~
*外賣重點係生牛肉湯河要分湯,唔食辣要寫明走辣椒。

。下次會再叫! (唔關咩立場事,係真心好食)
午餐
  • 湯河、烤牛肉
2020-04-09 535 瀏覽
那天在小巷中發現小驚喜,下午茶時段走進這餐廳,沒有太多人,不用等位,叫了一款生牛河配熱綠茶,本來覺得價錢唔貴,應該好普通,都不抱有期望。但發現即使是下午茶餐,生牛河的份量都好足料,看著生牛肉慢慢浸熟的畫面覺得很吸引,吃下感覺新鮮,口感好好,配料又調到味道。另外,見到店鋪的海報,感覺他們是支持學生和年青人的,很有人情味,下次會再幫襯!
2020-03-27
2019-08-22 2129 瀏覽
公司位於葵興,餐廳在葵興地鐵站附近的商場,食過幾次都覺得ok,所以今次Lunch Time又跟同事食越南湯河。今次我點了香茅豬扒金邊粉,屬於港式越南可,湯底普通,金邊粉口感正常,但值得一讚的是香茅豬扒,豬扒很惹味,香茅味很濃,整體份量OK,食完都好夠飽。另外點了一碗火車頭湯河,有生牛肉、牛丸、扎肉,有幾款餸都幾抵食,辣椒好夠辣,生牛肉值得推薦。最後點一越式咖喱雞扒飯,感好多汁餸飯,多雞肉,咖哩幾香,但賣相似碟頭飯,我都係偏向食越南湯河多D。

香茅豬扒金邊粉

越式咖喱雞扒飯

香茅豬扒金邊粉
2018-07-22 1867 瀏覽
珍味泉的正門位於狹小老商場葵涌中心之內,後門則開在一條骯髒、充滿積水的陋巷之中,理應少人認識,生意一般才對,但相反食肆早午兩市都食客甚多,午間起碼有食客兩輪。原因有二: 第一,上面提及的髒小巷以及葵涌中心,是地鐵站通往工業區的捷徑小路,附近工作的人多有認識,人流其實不俗。第二,便是珍味泉的食物性價比確實很高。午市餐牌所示,越式湯粉及飯類都是HK$4-50,添加凍飲特飲只需額外HK$5.00,所有午餐連飲品價格都只是HK$50出頭,在香港今時今日的物價,一份越式午餐只售HK$50上下,算是相宜。小龜最愛在早餐時段光顧,生牛肉金邊粉加凍檸茶一杯盛惠HK$38,以早餐價格而言,看起來不算便宜,但請大家留意下圖,無論牛肉及金邊粉的份量,跟市面任何一家越南餐廳的午市正價貨相比,都不相上下。龜龜每月都會光顧這家餐廳幾次,以行動告訴大家,我對他們的出品真的甚為欣賞。特別欣賞他們的生牛肉金邊粉,湯用上大量牛骨熬製,並加入魚露,正宗越南風味湯底,牛肉片用上產自紐西蘭的牛肉眼,香味濃郁焾滑,金邊粉質素甚佳,零糠味,既爽且滑,整體水準優秀。飲品製作亦佳,港式的茶底香味不俗,台式及越式飲品水準穩定。

生牛肉金邊粉

2018-07-20
生牛肉金邊粉
2018-01-10 1269 瀏覽
等咗15分鐘,啲沙嗲牛肉麵嚟到,林晒,擺明係擺咗喺度好耐冇人攞出嚟,好聲好氣叫佢換,黑面,話啲麵係咁,態度非常惡劣,直頭係唔想做你生意咁樣,不知所謂不嬲食火車頭河,以後冇幫襯

不嬲食火車頭河,以後冇幫襯

2017-12-11
下午茶