2021-07-26 239 瀏覽
珍煮丹去過無數次 一條利園山道足足四間茶飲店 但係我8成都係會揀珍煮丹😍除咗珍珠奶茶🧋佢哋仲成日出啲期間限定嘅特飲🥤今次就推出《小火龍夏日特飲》😍作為寵物小精靈粉絲嘅我 聽到呢個名再加埋飲品外觀 唔駛諗就叫咗以下2杯💞🔥#火龍荔枝優優💗( #優優龍 )$40優優即係yogurt🥛而飲品用咗新鮮嘅紅火龍果肉 香甜嘅荔枝泥 再加埋原味希臘式乳酪調製出黎。杯嘢超級 #igable ❤️乳酪配火龍果令杯嘢做到一層層咬果 單單係色澤已經好迷人😍一飲落去好驚喜 因為我個人係麻麻哋火龍果本身好擔心杯野會冇味😂但因為再加埋荔枝泥 仲有乳酪 飲落就有甜味但不會膩 口感細滑醇厚 仲有非常飽肚 不錯😋🔥#火龍多多雪沙💖( #多多龍 )$40都係用咗新鮮紅火龍果肉 再加埋益力多blend嘅沙冰🧊入口酸酸甜甜 好清新!我飲嗰日35°C🥵完全係消暑解渴🧊直情有種冰涼透心嘅感覺,勁快KO哂成杯!

🔥#火龍荔枝優優💗( #優優龍 )$40

火龍荔枝優優

🔥#火龍多多雪沙💖( #多多龍 )$40
火龍多多雪沙
火龍荔枝優優
火龍多多雪沙
2021-07-26 150 瀏覽
中六DSE放榜日剛過去,希望各畢業生能找到自己的路向和夢想,繼續努力。談及夢想,筆者兒時常盼望會成為「被選中嘅細路」,又或者收服一隻寵物小精靈。當然這些夢想永不能實現,但「珍煮丹」最新推出的「小火龍夏日特飲」可以成為你的最佳伙伴,伴你清涼夏日好時光。🔥火龍荔枝優優 ($40)💗筆者超誠意推介之「呃Like首選」!✨色澤非常奪目吸引,是艷粉紅與白色的美麗跳色斷層風格。✨火龍荔枝優優以新鮮火龍果肉、清幽的荔枝泥及濃稠豐厚的雀巢希臘式乳酪調製而成,入口滑順,不會太甜膩,頗具飽腹感。🔥火龍多多雪沙 ($40)✨喜歡酸甜系飲品的朋友,我比較推薦此款。✨火龍果本來富含水及膳食纖維含量高,配搭老少咸宜的益力多,可促進腸胃健康。✨華麗的漸層雪沙口感綿密,初入口是一股非常天然的火龍果在舌尖遊蕩,然後闖入的是如戀愛般集酸甜滋味於一身的益力多,味道具層次且清爽消暑,相當有夏季風味。總結(5分滿分)餐廳環境🖼🖼🖼🖼餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸味道質素👅👅👅👅👅整體價錢💸💸性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️

🔥火龍荔枝優優 ($40)

💗筆者超誠意推介之「呃Like首選」!
✨色澤非常奪目吸引,是艷粉紅與白色的美麗跳色斷層風格。

🔥火龍多多雪沙 ($40)

✨喜歡酸甜系飲品的朋友,我比較推薦此款。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-07-21
5 分鐘 (堂食)
2021-07-19 196 瀏覽
珍煮丹嘅黑糖珍珠就深受唔少人歡迎💛最近趁住夏天仲推出咗兩款好適合打卡嘅夏日特飲系列,用火龍果做主打,分別有火龍荔枝優優同火龍多多雪沙,兩款都用上新鮮火龍果肉製成,淨係靚靚嘅紫紅色賣相已經好吸引😻😻火龍荔枝優優( 優優龍 )呢款加入新鮮紅火龍果肉、荔枝果泥同希臘式乳酪,夠晒足料兼健康😙見到店員好有心機咁係杯邊塗上果肉做出漸層效果,打卡岩晒。入口好清新,飲到清甜果味,好refreshing。火龍多多雪沙( 多多龍 )呢款新鮮紅火龍果肉加上益力多打成嘅冰沙更加清爽,味道酸酸甜甜,飲到清甜嘅火龍果味又唔會太甜,夏天飲返杯爽晒😛人均消費:$40推介指數(10分為滿分):8分

火龍荔枝優優( 優優龍 )

火龍多多雪沙( 多多龍 )

人均消費:$40
推介指數(10分為滿分):8分
2021-07-16
10 分鐘 (外賣自取)
2021-07-02 333 瀏覽
[珍煮丹]💛🚩十分芋芋鮮奶 $36分量足夠👅層次感豐富👅一層係芋泥一層係鮮奶最底嗰層係芋圓芋圓比較細粒不過好煙韌而且份量勁多成杯野口感幾豐富👍👍奶味幾濃🤪係好飲嘅👍❤️總結時間🥰建議一試❗️
[珍煮丹]💛

總結時間🥰
建議一試❗️
外賣自取
2021-06-22 312 瀏覽
#珍煮丹 💛今次講嘅係為人熟悉嘅肥仔水專門店🤤🤤珍煮丹‼️‼️佢有三間分店㗎 分別係葵芳💛荃灣💛銅鑼灣💛經過嘅朋友 絕對要去幫襯懲罰下佢😘😋😋因為真係值得飲❤️❤️夏日熱辣辣 就買返杯降下温‼️‼️‼️蓋世不知春 $32💰(7/10)小編叫咗少甜少冰😍一見到杯野已經心心眼❤️❤️因為有多奶蓋🤤🤤身為奶蓋殺手嘅小編😚😚真係流晒口水💦💦飲落去第一啖 滿滿係奶蓋味🙈🙈但係略為遜色嘅係佢啲奶蓋係偏淡少少 可能個日天氣太熱🙈🙈🤏🏻但整體嚟講 其實配埋茶嚟飲係幾唔錯㗎😋😋😋完全係解渴😚茶底方面 小編覺得唔會苦 仲會有陣回甘🤤🤤所以加埋一齊 值得一試✨✨✨荔枝草莓雪沙❤️ (8/10)係草莓同荔枝整成嘅沙冰阿❤️❤️❤️女小編最鍾意食嘅水果係齊到😻成杯野粉紅色好開心🙈仲有因為係雪沙 所以佢係會好消暑✌🏻會想飲完又飲 而且‼️‼️佢係酸酸甜甜咁 真係中晒女小編口味👅👅帶岀佐荔枝嘅香氣✨一大啖飲落去 發現原來底層有好多椰果👅👅超級有口感 可以慢慢嚼😋😋一杯雪沙帶到唔同嘅感受俾你 😍小編覺得完全抵買‼️‼️快啲去懲罰下佢💛支持良心嘅味道✨💛推薦指數🌟 8 / 10 🌟💛#巨B食黃店📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食銅鑼灣 #巨B覓食葵芳珍煮丹

#珍煮丹 💛

蓋世不知春 $32💰(7/10)

荔枝草莓雪沙❤️ (8/10)

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

💛#巨B食黃店
📍#巨B覓食荃灣 #巨B覓食銅鑼灣 #巨B覓食葵芳

珍煮丹 (荃灣)
⚜荃灣荃興徑10-18號富榮大廈地下3號舖
珍煮丹 (銅鑼灣)
⚜銅鑼灣利園山道15號地舖
珍煮丹 (葵芳)
⚜葵芳葵富路7號葵涌廣場3樓302B號舖

2021-05-30 490 瀏覽
“芝麻茉香圓圓”($38)以前去台灣飲過珍煮丹反而一路都冇去試香港分店😂出開銅鑼灣又想飲嘢所以去咗買😆試咗潑墨系列嘅芝麻茉香圓圓😛想講佢個芝麻奶油真係勁香濃😍濃到好似食緊芝麻糊咁🤣但同時都飲得出啲茉香茶味🥰小芋圓食落好軟糯😚唔錯喎又☺
“芝麻茉香圓圓”($38)

以前去台灣飲過珍煮丹
濃到好似食緊芝麻糊咁🤣
但同時都飲得出啲茉香茶味🥰
小芋圓食落好軟糯😚唔錯喎又☺
2021-05-19 615 瀏覽
本身諗住紅假喺銅鑼灣買珍奶應該要排大隊,結果居然冇乜人,好快就買到,正。通常出面黑糖珍珠厚鮮奶嘅話,甜度同冰度都會固定。第一次買珍煮丹,原來呢度嘅黑糖珍珠厚鮮奶可以自己揀冰度同甜度,我叫咗半糖(50%),啱啱好。而就算揀咗微冰(30%),珍珠都唔會太淋,咬落口都有啲嚼勁,唔錯唔錯。以$34呢個價錢嚟講,作為大連鎖店(而且來自台灣),品質有一定保證。份量唔算少(出面好多都係細杯),珍煮丹嘅性價比相比之下就幾值得encore

2021-05-18 387 瀏覽
一條利園山道足足有四間台式飲品店 仲要全部都係黃店 一定會1516唔知揀邊間好 但係.......芝麻米香擂擂回歸了!!😍😍迫我去買😍佢幾個月前出過 我飲過一次之後就一直都冇再賣🥺🥺而家見到佢翻返嚟即刻去飲🤤🧋芝麻米香擂擂 $38🔺質感好厚身 芝麻味係超級濃郁👻有種好綿密 好smooth嘅感覺😍有啲似飲緊加咗鮮奶嘅芝麻糊😍🔺 黑白間嘅飲品賣相好靚好靚⚫️⚪️🔺有粒粒嘅米餅碎喺飲品入面 每啖飲落去都咬到啲碎 好得意 口感又豐富咗雖然價錢唔平 但芝麻粉絲點都要試一次啊😆

🧋芝麻米香擂擂 $38
🔺 黑白間嘅飲品賣相好靚好靚⚫️⚪️
芝麻米香擂擂

雖然價錢唔平 但芝麻粉絲點都要試一次啊😆
芝麻米香擂擂
珍煮丹雖然連鎖,但質素好穩定,而且用料有誠意,廿幾三十蚊杯嘅嘢飲入面嘅奶、食料都好新鮮,真係冇收多你錢,係有質素嘅食物👍🏻👍🏻👍🏻今日試咗杯未飲過嘅香芋系列,叫咗熱嘅「十份芋芋鮮奶」三分甜,呢杯限定最低甜度三分甜。鮮奶底打了泡入口順滑唔會膩。料有煮到半溶嘅芋頭粒,叫熱飲會再溶啲,用粗飲管啜入口,撈落啲奶味勁夾!另外仲有芋圓,好煙韌有咬口!朋友叫咗黑糖珍珠鮮奶茶,伯爵茶底熱走甜都好滿意☺️☺️

朋友叫咗黑糖珍珠鮮奶茶,伯爵茶底熱走甜都好滿意☺️☺️
  • 十份芋芋鮮奶
2021-04-09 500 瀏覽
去親銅鑼灣都一定會買返杯珍煮丹!! 因為分店實在唔多🥺 佢杯「十份芋芋鮮奶」係我長期至愛🤤 芋泥綿密 鮮奶順滑 兩者分層真係勁靚🤩 底下嘅小芋圓同地瓜圓份量唔少 口感稱唔上軟糯但夠煙韌同有咬口😚 美中不足係最少只可以叫3分甜🥺 雖然微糖嘅甜度都接受到 但如果可以叫無糖就最好😆💭Just couldnt get enough of this Taro Milk Tea from @truedanhk 🤤 The taro paste filling is so smooth and creamy that serves perfectly well with the delicate fresh milk. Followed by the beautiful mixture, there is a generous amount of chewy taro balls and sweet potato balls, which explains why the drink is slightly pricier than the ones elsewhere. I’d rate this

Just couldnt get enough of this Taro Milk Tea from @truedanhk 🤤 The taro paste filling is so smooth and creamy that serves perfectly well with the delicate fresh milk. Followed by the beautiful mixture, there is a generous amount of chewy taro balls and sweet potato balls, which explains why the drink is slightly pricier than the ones elsewhere. I’d rate this drink even higher if I could order sugarless for it! 😆

2021-03-31 350 瀏覽
炎炎夏天沒有什麼比一杯冰凍嘅手搖飲品更能令人爽快今日同大家share 一半台式飲品店比較少人選擇的選項黑糖冬瓜檸檬就咁聽落可能有d怪但呢個奇怪嘅搭配卻出乎意料的合襯冬瓜沉實的甜與檸檬明亮的酸不會過甜不會過算比例搭配得剛剛好可以說是做到了1+1大於2嘅感覺最後還有一點點的黑糖作為點綴那一點點的焦像又貌似把味道上升到更高的層次而且26蚊係呢間鋪黎講算係相對地價錢相宜嘅選項所以各位真係可以試試你不會後悔的
炎炎夏天
價錢相宜嘅選項
所以各位真係可以試試
你不會後悔的
2021-03-08 495 瀏覽
因為已經3月 即刻利用今個月飲珍奶嘅quota😋珍煮丹都唔使我多介紹😂所以直入介紹我飲嘅嘢👇🏻🧋伯爵鮮奶茶 加珍珠 (微糖少冰)$30我係極愛Earl Grey味☕️無論飲奶茶、咖啡 、定係食甜品,有earl grey味都會好吸引我😍由於我嗌微糖嘅關係 所以茶味再出啲 係好濃郁嘅伯爵茶味 另外佢用鮮奶沖就更加比平時飲嘅奶茶香滑🥛😚我鍾意佢嘅珍珠 因為超級煙韌 大細適中之餘 仲只有淡淡黑糖味(我麻麻地黑糖味的😂)如果係好鍾意黑糖味嘅你就未必鍾意佢嘅珍珠了🧋

🧋伯爵鮮奶茶 加珍珠 (微糖少冰)$30
2021-02-05 491 瀏覽
茶飲店開到周街都係 呢次去嘅呢條街連續有四間茶飲店 今次想飲嘅係珍煮丹🧋本來佢有款芝麻蕾蕾之前飲過係勁好飲 但係呢排唔知點解每次經過都係話售罄 可能已經冇再出😓所以就揀咗另一款都係有芝麻嘅芝麻茉香圓圓🧋✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🧋芝麻茉香圓圓 $38本身呢啲嘢已經好邪惡 所以我揀咗微甜 冇咁大罪惡咁🤣飲落去就知微甜真係已經好足夠 如果正常真係會太甜🔺芝麻味係超級濃郁 有種好綿密嘅感覺😆🔺飲落去仲會食到好細粒嘅芋頭🔺中間係茉香奶綠 飲到茉莉茶味好出 係香 只不過我個人係麻麻哋茉莉味嘅😅🔺最底其實唔係珍珠 而係有細細粒嘅芋圓同地瓜圓😍😍😍粒粒都好煙韌 完全係我想要嘅口感呢杯芝麻茉香蕾蕾有創意得黎又配合得幾好 雖然我本身唔鍾意茉莉味 但係佢濃郁嘅芝麻同埋啲芋圓已經可以cover哂我對茉莉嘅不滿🤣我係誠意推介的💁🏻‍♀️
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
🧋芝麻茉香圓圓 $38
🔺芝麻味係超級濃郁 有種好綿密嘅感覺😆
🔺飲落去仲會食到好細粒嘅芋頭
終於去齊晒利園山道呢四間茶飲店喇~今次嚟到想試左勁耐嘅珍~煮~丹~ @truedanhk !! 但一心想試嘅芝麻擂擂去到嘅時候咁啱賣晒😢唯有下次再試過啦🤧今次試咗兩款都幾多人推薦嘅飲品,整體來講係唔錯嘅!下次再去試吓其他先~.this street has a ton of boba shops 🧋 this time tried @truedanhk 🤤 wanted to try their sesame based drinks but they sold out 😔 overall, both out black sugar boba and taro boba was pretty good! definitely recommend it if u craving some like us 😋.💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.7/10環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.6/10回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10🌟推薦十分芋芋鮮奶~.《黑糖珍珠厚鮮奶》$30
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.7/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.5/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.6/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.8/10
🌟推薦十分芋芋鮮奶~

《黑糖珍珠厚鮮奶》$30🌟7.6/10🌟
第一次你梗係要是喺呢度嘅人氣𝗡𝗼.𝟭先啦(*´∀`*)鮮奶香濃順滑~而主角黑糖珍珠甜度適中,黑糖味都幾重下。不過珍珠係屬於細細粒嘅嗰一種,如果再大粒少少一定更加有咬口更加正!
整體係一杯不過不失嘅黑糖珍珠鮮奶,唔算話超級驚艷,就係幾好飲囉😆!,口感微𝗾彈,如果大粒少少

《十份芋芋鮮奶》$36 🌟7.8/10🌟
呢杯好吸引~有齊曬芋泥同芋圓𝙮𝙪𝙢𝙮𝙪𝙢~份量十足嘅小芋圓同地瓜圓,飲完飽肚感10/10😹而口感亦都唔錯,幾煙韌下!而芋泥亦都唔錯,口感綿密,仔細飲會飲到芋粉粒~淡淡嘅芋頭味再配上香濃順滑嘅鮮奶~
珍煮丹 @truedanhk
📍#BELLYwongs_causeway #BELLYwongs_tsuenwan #BELLYwongs_kwaifong
#BELLYwongs_taiwanese #BELLYwongs_drinks #BELLYwongs_sweets
2021-01-17 413 瀏覽
【十份芋芋鮮奶】$36(溫、3分甜)姐姐喝不了冰的,要喝溫的,所以飲料杯是看不到裡面的精彩,不好意思了!補一張圖,大家可以看到這個芋芋鮮奶其實很豐富,我喝了一口,實在是瞬間愛上了!首先,很香的芋頭味,不會過甜,與鮮奶配搭恰當,還可以喝到一些芋泥,重點‼️是裡面有如珍珠般大小的芋圓,太好吃了!第一次喝飲料有芋圓呢,以前吃珍珠有一種咬到咀嚼肌都累了,還是吃不完的感覺,但吃芋圓就不會了,會一直想吃,一直想吃,而且好像沒有那麼邪惡呢!有芋泥、芋粒、芋圓的飲料,滿有層次,我很喜歡💕
【十份芋芋鮮奶】$36(溫、3分甜)

有芋泥、芋粒、芋圓的飲料,滿有層次,我很喜歡💕