2019-11-04 477 瀏覽
今晚同老公睇完戲之後, 過左虹橋食飯. 之前過開黎呢間食甜品, 今次就黎試下晚餐. 老公今晚話想据扒, 所以就叫左下面既野食~~~賣相十分吸睛! Parma Ham 雜菜沙律份量都唔少, 沙律菜都幾算新鮮, 因為唔算太餓, 所以要左呢個黎開開胃口.千層薯蓉Rib Eye $2XX牛扒似乎熟左少少, 有少許乾,反而個千層薯蓉幾特別, 雖然味道同普通薯蓉差不多, 但佢係將薯仔切片, 搭高成圓柱, 所以食落都有點厚感. 甜品我地再叫--承諾 - 香蕉忌廉朱古力雪糕, 梳乎厘pancake $77滿足!!
老公今晚話想据扒, 所以就叫左下面既野食~~~

賣相十分吸睛!

Parma Ham 雜菜沙律

千層薯蓉Rib Eye $2XX
牛扒似乎熟左少少, 有少許乾,

甜品我地再叫--

滿足!!
2019-10-25
一定會再幫襯既餐廳👻💁🏻‍♀️前菜 鵝肝多士 😻😻😻多士脆口 蒜味牛油味香濃 而且佈滿成塊多士 唔會食到邊邊位無味 鵝肝大小適中 但其中一份細啲 見到隔離台嗰份都係細啲 味道唔錯💁🏻‍♂️主菜 墨魚汁鮮蝦意粉 🤤🤤🤤🤤🤤超好食 意粉彈牙 醬汁濃郁 蝦肉新鮮好有蝦味 係食過最好食既意粉 好食過薩利亞好多倍!!2個人share食份量適中 但要食埋甜品先夠💁🏻‍♀️甜品 焦糖soufflé 焦糖份量剛好 好怕太多會太甜 伴碟有焦糖雪糕 連平時唔鐘意食既男朋友都話好食 伴碟仲有梨肉 唔算太夾 但整體味道好豐富 不過鮮忌廉cream得好細舊 如果大pat啲就好 餐廳環境方面餐廳好細間 只有12個位 星期五晚8點左右去到 咁岩有2人位 好彩唔洗等 舖內裝修有特色有心思 坐落有小小迫 不時要移一移枱比左右出入 全程都會聽到隔離講咩 而且得2部電子menu 有時可能要等 店員好有禮貌 而且送餐速度都比較慢 用左超過1.5小時食呢餐飯 整體食物質素好 會回頭試其他主菜 見隔離台既牛扒望落不錯
一定會再幫襯既餐廳👻
💁🏻‍♀️前菜 鵝肝多士 😻😻😻

💁🏻‍♂️主菜 墨魚汁鮮蝦意粉 🤤🤤🤤🤤🤤

💁🏻‍♀️甜品 焦糖soufflé

餐廳環境方面
2019-09-25
  • 墨汁鮮蝦意粉
2019-10-20 273 瀏覽
楓糖/雜莓巨人班戟🥞 $98#tastytommy良心食店 (佢fb話71 85有重要事休息💛 但唔係好搵到其他list/地圖講 請自行判斷)屯門高質pancake! 又係成年前既倉底貨🙈 呢間pancake店裏面有家的感覺 梳化坐得好逼狹 但周圍既公仔擺設幾有特色!😇三層超厚既souffle pancake超動L 好鬆軟 充滿空氣感同蛋香🥰 兩碟分別配左楓糖醬同雜莓醬 仲有雪糕球😋 整體高質過附近另一間甜品店好多!佢其他班戟都係d邪教名 eg. 曖昧 熱戀 忐忑...🤣

楓糖/雜莓巨人班戟🥞 $98

佢其他班戟都係d邪教名 eg. 曖昧 熱戀 忐忑...🤣
2019-09-11 307 瀏覽
今晚OT到九點幾,肚就餓死,過來食個梳乎釐,點咗一份藍莓味巨人班戟,等咗十幾分鐘就可以食。喺真嘅巨人班戟!有三大個班戟,加埋忌廉,藍莓jam,藍莓味嘅雪糕球。班戟好鬆軟好有空氣感,好食。雪糕都好滑好濃郁,一齊食都好食。
2019-08-29 256 瀏覽
呢間位置很小,大約4-5張枱但係果日好好彩 等左一陣,就入得座兩個甜品 賣相very good巨人班戟 好鬆軟,味道很好食!一定會食過番尋味至於 焦糖香蕉朱古力pancake 就略為失望 不算是鬆軟的口感
呢間位置很小,大約4-5張枱
但係果日好好彩 等左一陣,就入得座
兩個甜品 賣相very good
巨人班戟 好鬆軟,味道很好食!
一定會食過番尋味
至於 焦糖香蕉朱古力pancake 就略為失望
不算是鬆軟的口感
  • 巨人班戟
2019-08-24 231 瀏覽
想試左好耐呢間店 都知佢營業時間好飄忽🌝呢晚係雲貴風食完碗米線心思思想食甜品就行過幾步碰下運氣☺️ (女人對住甜品真係有第二個胃架🤭)一去到就有位👍🏻 間鋪一眼睇曬 真係好細好迫..店員比左部電子menu我地睇.. 我二話不說click去梳乎厘班戟到😊 因為個人好鐘情朱古力既甜品所以嗌左朱古力香蕉味(店家改左呢道甜品名叫‘承諾’)而男朋友竟然好大膽嗌廚師梳乎厘😂 由廚師決定口味menu上寫左等20-40分鐘 又好好彩等左10分鐘左右上枱👍🏻見到兩件班戟彈下彈下就係好吸引🤣果然名不虛傳🥰 好有空氣感 味道唔甜有蛋香配搭朱古力雪糕+香蕉 perfect match!差唔多食曬既時候...男朋友嗌既廚師梳乎厘都上枱見到嚇親😧 無諗過咁大個😂賣相唔錯 所以都急不及待試下🤣點知........... 係士多啤梨藥水味啊🤦🏻‍♀️ OMG口感係同班戟相約... 味道就..........anyway真係好推介大家黎試下個班戟🥰
想試左好耐呢間店 都知佢營業時間好飄忽🌝
呢晚係雲貴風食完碗米線

一去到就有位👍🏻 間鋪一眼睇曬 真係好細好迫..
因為個人好鐘情朱古力既甜品
所以嗌左朱古力香蕉味(店家改左呢道甜品名叫‘承諾’)
而男朋友竟然好大膽嗌廚師梳乎厘😂 由廚師決定口味

見到兩件班戟彈下彈下就係好吸引🤣
果然名不虛傳🥰 好有空氣感 味道唔甜有蛋香
配搭朱古力雪糕+香蕉 perfect match!

差唔多食曬既時候...
男朋友嗌既廚師梳乎厘都上枱
見到嚇親😧 無諗過咁大個😂
賣相唔錯 所以都急不及待試下🤣
口感係同班戟相約... 味道就..........

anyway真係好推介大家黎試下個班戟🥰

2019-08-23
  • 承諾
原來開門時間都係店主話事, 白走一場!!! 今日放半日諗住去朝聖~ 上OPEN RICE CHECK 開16:00, 點知16:45去到都係"CLOSED"說好的16:00 開, 但原來到場(16:45)未開, 再問店員都未能說明, 只說最快可能18:00. 好令人失望的店. ~_~
原來開門時間都係店主話事, 白走一場!!!

今日放半日諗住去朝聖~

好令人失望的店. ~_~
唔知幾點開
2019-07-09
慶祝紀念
紀念日
2019-07-06 1320 瀏覽
今晚同S&E响紅橋附近食飯,未食完飯S已經話要食甜品,晏晝佢哋想食而甜品店未開,食完飯再去,好想要食到喎。皇天不負有心人,開咗舖啦門口擺放咗2隻可愛大熊仔。店內有溫馨提示,唔想摸門釘,出門前問清楚先嘞 (FB或WhatsApp)。店子很小,只有3張四人枱,但係裝潢擺設很有特色,食物即點現做需要時間,唔啱速食趕時間嘅人,等待期間影吓相、傾吓謁,欣賞吓小店心思同誠意。甜品嘅名都幾特別,曖昧,係班戟配士多啤梨雪糕、草莓醬、同新鮮士多啤梨。班戟送上嚟時係震騰騰嘅,搖搖擺擺好有動感。未影完相,S&E已急不及待開吃喇空氣感十足,一輪風卷殘雲,迅間吃光光啦。好好味熱戀,班戟配焦糖雪糕、焦糖粒、同埋焦糖啤梨。班戟配焦糖一樣咁好食,焦糖啤梨夠腍又唔會好甜,非常美味!每人需要叫一樣嘢,食唔到3個甜品,就叫咗一杯飲品。下次可以响度食埋嘢先至食甜品離開時,門口已經有幾批人在等位。
今晚同S&E响紅橋附近食飯,
未食完飯S已經話要食甜品
晏晝佢哋想食而甜品店未開,
食完飯再去,好想要食到喎。
皇天不負有心人,開咗舖啦

門口擺放咗2隻可愛大熊仔。
店內有溫馨提示,唔想摸門釘,
出門前問清楚先嘞 (FB或WhatsApp)。
店子很小,只有3張四人枱,
但係裝潢擺設很有特色,
食物即點現做需要時間,
唔啱速食趕時間嘅人,
等待期間影吓相、傾吓謁,
欣賞吓小店心思同誠意。

甜品嘅名都幾特別,
曖昧,係班戟配士多啤梨雪糕、
草莓醬、同新鮮士多啤梨。
曖昧

班戟送上嚟時係震騰騰嘅,
搖搖擺擺好有動感。

未影完相,
S&E已急不及待開吃喇

空氣感十足,一輪風卷殘雲,
迅間吃光光啦。好好味

熱戀,班戟配焦糖雪糕、
焦糖粒、同埋焦糖啤梨。

熱戀
班戟配焦糖一樣咁好食,

焦糖啤梨夠腍又唔會好甜,
非常美味!

每人需要叫一樣嘢,
食唔到3個甜品,就叫咗一杯飲品。

蜜糖青檸特飲
下次可以响度食埋嘢先至食甜品

離開時,門口已經有幾批人在等位。

2019-06-22
曖昧
熱戀
蜜糖青檸特飲
2019-06-13 568 瀏覽
自從香港有梳乎pancake 食就聽過班戟館因為我住屯門 一早想試下但睇食評講得超誇張排長龍 摸門釘 等等星期日即興去食又卑我食到 仲要唔洗等位唔去到都唔知 真係小店 得12個位3張四人枱想坐等舒服最好約齊人有最低消費每人order一樣野飲品味道不過不失 但相機表示很好食主打班戟 我地叫左兩個都係梳乎班戟佢係少少濕的口感 好有空氣感 唔會有臭蛋味 個人覺得好啱我睇到隔離枱好多人都叫左咸食 意粉果啲都好吸引 下次有機會試下話說因為我地坐到刪鋪同老闆娘傾左一陣計老闆娘開小店唔係為左賺大錢都好想食客坐得舒服食得開心店鋪裝潢已經好有心思但天氣熱佢又會加多部冷氣甚至加多塊玻璃明明得好少座位 但佢又歡迎客人訂位唔想客人摸門釘同係室外排隊等太耐好推薦呢間小店 我都會再去食意粉🤤小店不定期休息 大家要去一定要打個電話問下有冇開門呀!
自從香港有梳乎pancake 食就聽過班戟館

甚至加多塊玻璃
明明得好少座位 但佢又歡迎客人訂位
唔想客人摸門釘同係室外排隊等太耐

好推薦呢間小店 我都會再去食意粉🤤
小店不定期休息 大家要去一定要打個電話問下有冇開門呀!
2019-06-01 331 瀏覽
同朋友食完飯,想食甜品,黎到呢間裝潢非常精緻嘅甜品店食嘢。店主話呢度嘅營業時間唔定,通常就6-10,視乎當日情況而定,所以要食到佢都要講啲運氣點左一個可麗餅配Raspberry 醬士多啤梨雪糕,可麗餅係即叫即製,同埋係好香,好好食!有機會要再黎!
2019-05-06 490 瀏覽
有follow 開大食妹的朋友都知大食妹住港島作為一知港島人,真系無咩機會會去新界個邊,屯門、元朗、天水圍等更加系極少踏足不過作為專業嘅foodie,大食妹一路都有留意新界區的美食咖,一有機會去新界就食儘佢嗎大食妹今日去屯門搵朋友仔食飯,食完正餐,第二個胃要開動喇之前上網睇到好多食家介紹呢間Pancake 店,Pancake 種類多到眼花撩亂,大食妹呢個甜品控真系望到個menu 都心心眼<默契$80> (好味:3/5) (抵食:2.5/5)終於簡左呢個名為默契的Pancake ,朱古力醬配朱古力雪榚配蜜桃,好邪惡但大食妹鐘意講番兩舊pancake 先,口感比空氣Pancake 硬身同乾身,唔系入口即溶個隻,鐘意空氣感同濕潤感的朋友可能會失望了溫馨提示,餐廳得三張枱、十幾個位,想食的小朋友真係早啲到,如果唔係有排等
有follow 開大食妹的朋友都知大食妹住港島

大食妹今日去屯門搵朋友仔食飯,食完正餐,第二個胃要開動喇

<默契$80> (好味:3/5) (抵食:2.5/5)
終於簡左呢個名為默契的Pancake
,朱古力醬配朱古力雪榚配蜜桃,好邪惡但大食妹鐘意

2019-05-04 291 瀏覽
喺網上見到推介專誠嚟試,店舖喺細商場入面,鋪頭都比較細。本身見營業時間至23:00,但19:00嚟到店員已經同話今日營業時間結束。🙈🙈🙈搭咁遠嚟到真係有啲失望😢😢😢
喺網上見到推介專誠嚟試,店舖喺細商場入面,鋪頭都比較細。
搭咁遠嚟到真係有啲失望😢😢😢
2019-05-04
2019-02-01 670 瀏覽
佢個香蕉焦糖梳乎厘pancake真係好好食佢啲香蕉用焦糖燒過,外層甜甜地脆脆地,個焦糖同香蕉真係夾得岩岩好本身對梳乎厘無感覺都變到鍾意食左!本身menu係無呢款梳乎厘,老闆特登做俾我地!佢啲carbonara都好好食!不過間舖超級細,最多坐到10個人。有時想坐耐啲都驚阻到人🙈
佢個香蕉焦糖梳乎厘pancake真係好好食
本身對梳乎厘無感覺都變到鍾意食左!
本身menu係無呢款梳乎厘,老闆特登做俾我地!
佢啲carbonara都好好食!
不過間舖超級細,最多坐到10個人。有時想坐耐啲都驚阻到人🙈
香蕉蕉糖梳乎厘pancake
香蕉蕉糖梳乎厘pancake
2019-01-17 552 瀏覽
位於屯門比較偏僻舖仔細細嘅呢間班戟館, 店內嘅雅座只有十餘位, 而環境係以窩心做設計, 店內的座位有梳化,有長凳, 整體上設計到好似有一種家嘅感覺。梳乎厘配焦糖雪梨加焦糖雪糕顏色: 擺盤都好精緻, 士多啤梨鵰成玫瑰花放喺cream上面, 糖粉灑係碟上面營造出落雪嘅感覺香味: 梳乎厘上堂嘅時候陣陣蛋香飄過嚟, 感覺甜絲絲, 刺激食慾味道: 梳乎厘嘅蛋味好足夠, 食落口號金香味味, 蛋香會喺口腔內回甘, 雪糕係焦糖脆餅味, 特別要讚一讚嘅係佢個焦糖雪梨, 外面嘅焦糖脆脆哋, 雪梨香香甜甜,食落好有質感。由於梳乎厘係即叫即整,所以想食嘅朋友就要耐心啲等下啦。

梳乎厘配焦糖雪梨加焦糖雪糕

由於梳乎厘係即叫即整,所以想食嘅朋友就要耐心啲等下啦。
2018-12-24 614 瀏覽
黎之前已經睇過之前既食評,都有心理準備下去試下。寫1:30pm開門 我2:00pm去到,未開但入面有人咁我就問開左未,佢話廚師未返我已經呆左,之後問佢大約幾點返佢話答我唔到,仲同我講你可以坐住先不過無冷氣同時間仲有大約6、7個人等緊,其實之前都有其他人試過同樣情況,點解餐廳唔諗下咁既服務就算啲野幾好食都假,要我係一間咁細既舖焗住等唔知幾耐我真係唔會,希望老闆好好諗下