2017-07-29 1500 瀏覽
If you like Chinese soup this place comes HIGHLY recommended!  I always start with a soup to start and one to finish my dinner from their list of 10+ (always some sold out by the time I go).  Food definitely feels healthier than regular Canto fare (don't know whether this makes sense to people).  For someone who eats out a fair bit, this place might help me stay alive.
2017-04-12 2403 瀏覽
今日老闆話叫外賣,就叫呢間,我未食過,就試下啦。經過門口好多次,都無入去食過,今日第一次食球哥燉湯,真係好味喎!粟米排骨燉湯 - 湯好甜,夠晒足料,排骨係靚骨,連筋,煲到入晒味又淋,好好飲!炸菜瘦肉蒸鯇魚 - 平時我好憎食鯇魚(今次係買外賣嘅阿姐自己揸主意,佢話其他唔吸引。㨂得好!),但佢用炸菜加瘦肉切條蒸,好入味,又好食,送飯一流。仲要配紅糙米飯,好味又健康!球哥真係可以 encore!有機會去下堂食先!

球哥真係可以 encore!有機會去下堂食先!
2017-04-12
  • 炸菜瘦肉蘇鯇魚
  • 粟米排骨燉湯
2017-03-25 1736 瀏覽
This restaurant definitely reflects how healthy and mysterious Chinese food are. As we all heard now food therapy can help us enhance our sub-health, the most famous one is the different variety of soup and their use. But it is very different for non-chinese to kick-start. This restaurant had more than ten kinds of soup to choose from and the menu is written also in English. We particularly ordered the steamed garlic shrimps with rice since we saw almost every table got this dishes. It was steamed with clover leaf and it makes the rice smells excellent. The rice takes up the taste of shrimps which differs it from ordinary steamed rice. They also serve Chinese dessert: mango rice cake dumplings. We are so lucky that we got them free from the boss (Brother Kou) because they are nearly closed that day. The mango inside is so sweet and huge and Brother Kou insists they are freshly made every day. One can also choose durian flavor but I would advise foreigners to try mango first. It might be too strong for you.

And the service there is fantastic and makes you feel home. Not even only the boss, the waiters there are polite and helpful.

P.S. TVB just interviewed there making it more busy
  • Steamed rice with garlic shrimps
  • Mango rice cake dumpling
2017-03-12 1634 瀏覽
行過門口看見一個巨大banner餐牌,想試試,入去坐低再看餐牌,門口個餐牌的價錢和堂食唔同.堂食樣樣貴8至10蚊不等, 剛坐低,大嬸就不停催促落單, 問待應大嬸為甚麼餐牌價錢有偏差,反而俾佢教訓一番,話的材料貴咗,邊度有30幾蚊一個湯.話我食米唔知米價,的態度差兼惡.立即走人!冇下次!
2017-03-01
2017-02-14 2200 瀏覽
朋友在上環工作,今晚相約晚膳,她極力推介"球哥燉湯",說是零味精住家飯,即管一試。大約七時半來到,等了大概五分鐘即可入座,我們二人坐的是最裏面面向牆的那兩個位,幸好我們體形不算龐大,否則那麼窄的位置應該坐不下椰子栗子燉雞湯。來到球哥燉湯當然要喝燉湯!本人一向酷愛椰子煲雞湯,所以立馬選了這個!可惜結果令人失望,燉湯味道極淡,隱隱約約看到一點點椰子香味,栗子味完全欠奉,這個質素跟住家老火湯比較實在有點距離沙嗲粉絲大蝦煲這個菜式很足料,大蝦有四隻,體積大,蝦肉亦爽甜彈牙沙嗲味非常香濃,可惜茨汁打得太重手,以致所有粉絲堆成一塊,為美中不足之處海鮮籠仔蒸豆腐因為是即叫即蒸,這個菜我們等了差不多半小時才有得吃!蒸豆腐分為兩款: XO醬魚肉蒸豆腐和蒜蓉鮮蝦蒸豆腐。兩款的味道各有千秋,本人不喜蒜蓉,所以覺得XO醬的味道較好它們相同的地方是豆腐蒸得十分嫩滑,海鮮的味道亦鮮美,加上濃味醬汁,很適合下飯這頓飯吃到尾聲,老闆走過來說要送我們甜品!甜品一號是芒果糯米糍,這個糯米糍有半個手掌般大,超級皮薄餡靚,裏面的芒果差不多有半個,勁正甜品二號是薏米腐竹糖水(只顧聊天忘了拍照⋯),糖水甜度適中,很香腐竹味,有大

椰子栗子燉雞湯。
沙嗲粉絲大蝦煲
這個菜式很足料,大蝦有四隻,體積大,蝦肉亦爽甜彈牙
海鮮籠仔蒸豆腐
因為是即叫即蒸,這個菜我們等了差不多半小時才有得吃!
蒸豆腐分為兩款: XO醬魚肉蒸豆腐和蒜蓉鮮蝦蒸豆腐。
兩款的味道各有千秋,本人不喜蒜蓉,所以覺得XO醬的味道較好

這頓飯吃到尾聲,老闆走過來說要送我們甜品

甜品二號是薏米腐竹糖水(只顧聊天忘了拍照⋯),糖水甜度適中,很香腐竹味,有大量薏米煙煙靭靭的口感極佳,非常好吃

總結這一餐,所以餸菜(就只除了燉湯)都十分不錯,似乎跟店名有點不符呢!

2017-02-13
5 分鐘 (堂食)
2016-12-11 7417 瀏覽
香港人以三餐不定時而聞名,所以 特別吃香。如果女人煮得一手好味既住家飯相信嫁得出既機會亦會大大提升。而我因為沒有家人照顧,所以特別恨飲老火靚湯。有時連例湯我都唔放過。得知上環 主打老火湯,反正放工後要開飯便約了無飯男一同在這裡開餐。我們八時半到達店內人客是滿滿的,坐下店員先奉上熱茶一杯。金銀菜豬肺湯羅漢果龍利葉燉瘦肉湯 以全統白色陶瓷燉碗令湯的保暖度可以維持得更久。而兩湯各味道一淡一濃,但同樣以清潤為主。前者清熱潤肺;後者甘甜順喉。如果要二選一,我較為喜歡羅漢果和龍利葉的獨特芳香,喝後令人覺得好舒服。梅菜肉餅寵仔蒸飯我一般很小係家以外的地方吃梅菜肉餅飯,因為大多數大廚為求令口感上更討好, 可能會加上重手肥豬肉,極之不健康啊。但今晚同行者乃是正在增肥中的男仕,如果肉餅真是太肥都可以留比佢。寵仔蒸飯份量足夠兩人分享,寵底以一片荷葉墊底,但它未能夠發揮它的作用。首先我看著眼前的肉餅,正如我之前所說”好多白色肥豬肉”,再看著濕氣頗重的蒸飯,我略為猶豫了一會,但朋友已經將一碗熱辣辣飯既放係我面前。我先將肥豬肉挑了出來放在朋友的碗內,之後一啖將肉餅和飯一併送入口裡。要讚梅菜和肉餅比較唔錯,肉

香港人以三餐不定時而聞名,所以 [住家飯] 特別吃香。如果女人煮得一手好味既住家飯相信嫁得出既機會亦會大大提升。
得知上環 [球哥燉湯] 主打老火湯,反正放工後要開飯便約了無飯男一同在這裡開餐。

我們八時半到達店內人客是滿滿的,坐下店員先奉上熱茶一杯。
金銀菜豬肺湯
羅漢果龍利葉燉瘦肉湯
以全統白色陶瓷燉碗令湯的保暖度可以維持得更久。
而兩湯各味道一淡一濃,但同樣以清潤為主。
前者清熱潤肺;後者甘甜順喉。

梅菜肉餅寵仔蒸飯
要讚梅菜和肉餅比較唔錯,肉餅琢得很細,相信用機攪碎,令到欠缺一些咬口,肥豬肉令口感更滑, 無味精下所以味道略為清淡。有些客人明顯不習慣淡口味,所以它們亦提供以美極調味。飯內混有雞蛋絲,而放涼了一會的蒸飯當吸收了蒸氣後變得乾身,飯粒挺身了口感也佳。

窩心位是一位相信是老闆的店員為我們送上了一個自製芒果糯米池和腐竹白果糖水結我們作飯後糖水。這碗熱糖水滿滿是甜蜜的味道。

2016-12-02
2016-12-10 2162 瀏覽
十二月八日同朋友去相约買手錶,揀到過哂時,在上環附近找晚餐地方,行到一間小店球哥燉湯,同朋友都愛喝湯,決定入去一試。點了兩個小菜:蝦仁蛋,茄子黑椒牛仔骨,另外叫兩個飯,红米或白米都是十元一碗。湯方面,我選了最愛的白菜猪肺湯,朋友點了萍果雪梨排骨湯,他有點咳嗽。湯一到,熱辣辣大大盅的,我對味精極敏感一試便知,但這湯甜得嚟我感覺不到,肺洗得白淨而無臭猪除湯也有多多菜乾及陳腎,$58一盅十分超值。餸不太特出,有用味精,牛仔骨煲有點過份油脂。埋單三百多少少,冇加一及不收咔。下次經過會再試,湯質素令人印象不錯。
白菜南北杏陳腎猪肺湯
茄子牛仔骨煲
2016-12-08
  • 白菜猪肺湯
2016-12-03 1607 瀏覽
這裏燉湯味清,材料多,沒味精,最愛健康的我。今次點了白菜豬肺湯,看到碗內很多豬肺,入囗軟滑,清洗得乾淨,感觉與媽媽燉的差不多。再看有半個陳腎,朋友最愛吃,我就給了他。白菜和菜乾也燉得淋,豬骨是用豬軟骨,骨可吃,還可補骨膠原,總体不錯,是健康之選。餸點了瑤柱豆苗和籠仔蒸雞,味道當然是健康味,清淡,無味精,少油,似家的感觉!芒果糯米糍,又薄又軟綿绵糯米包着半個新鮮芒果肉,入口全是果肉。腐竹薏米糖水,腐竹溶化於水中,呈奶白色,入口濃濃的甘香腐竹味,薏米绵绵的,加点旦花點綴,甜度适中。沒想到這兩款甜品,比一般甜品店更勝一籌!這裏兩位型男叔叔,態度有善,樂於接受議建,用心經營,是有良心的食店。另外,提提這個肥姐,説話易得罪食客,希望店主加以教導,或另覓人手較好!

2016-12-02
  • 腐竹糖水
  • 豬肺湯
2016-11-24 1478 瀏覽
睇到上一篇食評, 令我忍唔住都要寫出黎大家都知道食飯時間難搵位, 尋日見有位就入去食, 味道一般都算, 好唔好都一餐. 服務差令我唔會再幫襯, 唔想僅餘既一個鐘都要睇人面色 !
睇到上一篇食評, 令我忍唔住都要寫出黎

服務差令我唔會再幫襯, 唔想僅餘既一個鐘都要睇人面色 !
2016-11-23
2016-11-24 1186 瀏覽
我係一個孕婦,之前去過呢間餐廳幾次,但係今日呢次真係令我好唔開心。原本職員A(一位身形略胖嘅大嬸)安排我坐一張四人枱,但係因為嗰個位頭頂對正冷氣機,咁啱後面張四人枱有人走咗,我就問職員B可唔可以換位,職員B話可以。到職員A同我落單時發現我轉咗枱,我表示因為原本個位好大風,佢話呢度係俾兩個人坐,要我坐去角lok頭對住bong牆嘅一個位。我已經成九個月多d,個肚成個籮咁大,坐嗰個位對我嚟講真係好迫,同枱嘅女顧客亦都幫我話我會坐得好辛苦,但係職員A仍堅持要我坐過去。我唯有話「咁我唔食喇」。賺錢做生意固然係餐廳好緊要嘅目標,但係如果可以做到令顧客感受到餐廳係有照顧佢嘅感受,客人自然就會想再幫襯。須知道一個大肚返工媽媽晏晝出街食飯想搵d健康嘅餐廳其實唔係咁容易,原本搵到球哥呢一間都覺得幾好,仲介紹俾朋友,但係經歷過今日之後,我以後都唔會想再嚟,相信呢間覺得我呢個大肚婆咁阻「訂」、阻住佢做生意嘅餐廳亦都根本唔想我再嚟。

2016-11-24
2016-10-08 1757 瀏覽
我们在上還住,每天都去这个汤店喝很新鲜的汤。汤的味道很正,像家里的一样。菜也好吃, 不放味精,没那么油腻。他们的老板也很友好。我们吃饭以后感觉很舒服。来试试吧!!
2016-09-27 1948 瀏覽
入得去球哥燉湯。名乎其實的必是燉湯最殊勝。點了西洋菜陳腎燉排骨、一飲極為失望、沮喪。味淡沒什麼味、不對勁呀!料是十足的、攪個燉湯沒可能會做成這樣慘烈的地步。於是金田一的本領要使出、對了就是這個、一定是這個、肯定是這個了、還有那個呢?湯料肉選上豬軟骨、就是大錯特錯、這個部份用意是吃gel居多。論豐富肉味及鮮甜味、如何比得上西施骨、唐排、豬尾骨、豬腱、豬㬹⋯⋯等等。用料之大事、確是可大可少。豬扒飽更過份、等上差不多半小時催促了好幾次。滿懷期待的會來個什麼家伙。唉!出事了、豬扒又薄又硬。今天中伏了!
入得去球哥燉湯。名乎其實的必是燉湯最殊勝。
用料之大事、確是可大可少。
第一次寫食評就係分享吾開心架野,真的好無奈!!十分無奈!! 見標題“燉湯“就滿懷興奮架心情一試,事前充滿期待!我打電話去查詢後落單!因為公司人數有30個,所以,需要前一日落單!我都明日想提前准備,所以,都好樂意配合!老闆球哥十分細心地同我對單,遂一對,令我留下較好印象! 但到了食飯時間12點,仍未見外賣到,就致電給“球哥燉湯“!!一直打無人听,直到12:20,有人听,姐姐話“准備好了,就送啦“!!結果……等到12:50外賣到了!係12:50!!完全……忿怒!!!分配飯盒又竟然發現有4個餐無!但佢地完全無同我講聲!再一次失望! 真的太離譜!1.嚴重無責任心!吾够人手,應事前通知!2.送漏野,又吾講聲!3.無照原定送,遲到,又吾主動通知客人4.漏單,又吾講聲!5.呢點真的接受吾到!!吾衛生!!飯盒有洗 碗擦碎!!真的好過份!! 我係講道理架人,叫一次外賣,一而再發生甘外情況,真的令人忿怒又失望!!人手吾够,明日!但理應通知一聲!!無!!作為食客,想食物安全美味係首位!但服務態度都好重要!!希望球員好好改善!!真的做到“講心迎人“!!
第一次寫食評就係分享吾開心架野,真的好無奈!!十分無奈!!

真的太離譜!

1.嚴重無責任心!吾够人手,應事前通知!

2.送漏野,又吾講聲!

3.無照原定送,遲到,又吾主動通知客人

4.漏單,又吾講聲!

PS.老闆球哥事後有回覆我,對此事表示歉 意,亦有對此失誤有負上責任!!
外賣送餐
2016-08-13 1772 瀏覽
很喜歡飲湯, 見到黎間小店用燉湯來做店名便來試試星期六12點, 幸好不用等位.馬上叫了2個燉湯及2個小菜1. 白菜杏肺湯 - 湯很淡無菜味, 無杏味.杏仁是爽口的, 我估是燉了太小時間吧. 當食到白菜既時候有一浸漂白水味, 唯一可讚係肺做得很干靜2. 金銀菜燉湯 - 菜干味很出, 味道不錯.3. 豆卜炆排骨配紅米飯 - 用料十足的, 可惜沒有太大的味道, 茨汁也是太強了. 食到1/4左右我地已無咩心機食.4. 沙嗲炒牛河 - 味道是偏淡的. 牛肉沒有so味, 是整餐飯裡最好及唯一的食物. 不過炒河如味唔夠濃就只係同食炒油無分別. 所以食到一半我們也沒有食了.
很喜歡飲湯, 見到黎間小店用燉湯來做店名便來試試
星期六12點, 幸好不用等位.
馬上叫了2個燉湯及2個小菜

2. 金銀菜燉湯 - 菜干味很出, 味道不錯.

豆卜排骨配紅米
白菜白肺湯
金銀菜燉湯
題外話/補充資料: 佢地每早都係用漂白水洗地吧,一入小店就有強烈的漂水味. 麻煩店主能好好改善黎個問題
2016-08-08 1169 瀏覽
同事話想試吓呢間球哥燉湯, 喜歡飲湯嘅我當然無異議啦...等咗幾分鐘就有位, 不過個位就夾硬嚟, 一個位迫埋坐兩個人, 無法啦, 生意難做, 都明嘅! 大熱天時飲住熱湯, 冷氣亦唔係好足夠啦! 我點咗西洋菜陳腎湯, 味道清甜, 好足湯料, 用料亦算新鮮!! 雖然是小店, 但飯都有兩種選擇(白飯/紅飯), 非常不錯! 主菜方面都大大碟, 京都骨夠晒軟腍, 不過醬汁就略為多咗D. 而西蘭花炒牛肉都不過不失, 牛肉肉質軟熟但無咩牛味.
2016-08-08
5 分鐘 (堂食)