2023-10-26 1660 瀏覽
環境:瑞記咖啡位處喺熟食中心入面,本身就冇期待坐得好舒服,雖然用嘅係普通摺枱膠凳,比唔上出面嘅座位,但係都叫做乾淨企理。食物:今次試咗鮮牛麵同西多士。鮮牛麵嘅牛肉就煮到啱啱好,食落幾爽口,但係牛嘅鮮味就唔太突出,而個麵雖然送上嚟嗰陣望落已經淋晒,而我比較鍾意食硬身啲嘅麵,但係食落啲麵冇想像中嘅淋,仲有少少麵嘅彈性,令我感到有啲驚喜。而西多士我就覺得值得一試,因為佢個多士係即炸,食落幾香口,再加上煉奶後都仲食到浸香味,令我回味到茶記/冰室嗰種熟悉嘅味道。奶茶就係十分經典嘅港式奶茶,好絲滑,而茶味濃郁,回甘嘅味都好足。服務:可能係小本經營,人手略顯不足,落單嗰陣要等比較耐,甚至要自己行過去,而上餐時間就非常耐,可能係廚房比較細同order較多,就令到等餐時間長咗。整體:如果時間許可下,呢間餐廳絕對對得上佢嘅價錢,甚至超越咗,係水準以上嘅餐廳,路過嗰時可以去一試。
環境:

食物:
今次試咗鮮牛麵同西多士。

服務:

整體:

說了也滿久呢 終於來吃到呢~奶茶(熱)好濃厚!!是杯長輩👴們肯定會舉腳喜歡的一杯~茶香而不澀 奶味不重 哈哈 年輕小伙子如我們就一定要加糖了不過真的有夠提神的(以前都不信🤨奶茶可以讓人精神為之一振現在為深信不疑者了 YA樽仔奶茶(冰)哦~這個一定是為了我們年輕小子們 所調製過的茶底跟奶的份量 和熱相近 但就是有明顯的加糖的一份 而且融合得還不錯夏天炎熱🥵  天氣 和不怕甜的朋朋們 可以一試西多士和我們想像的不一樣耶 不像外面得一層厚厚的麵包蛋但這份卻只是沾了薄薄的蛋 吃起來還微脆而上面和裡面都是煉奶 不得不說真的吃超爽 還一直不捨得吃光(笑死蛋牛包哈哈😆他們的麵包 好軟熟 裡面的蛋好香他們的香蔥味道很出 牛的部分很有小時候 吃過的蛋牛治的熟悉感是份回憶升級的味道呀也好想再多點一份多士 畢竟他們在這方面也是滿出色,HUWUU應該真的會再回去吃呢~~ 買個外帶回家也不錯呢
說了也滿久呢 終於來吃到呢~
奶茶(熱)
好濃厚!!是杯長輩👴們肯定會舉腳喜歡的一杯~
茶香而不澀 奶味不重 哈哈 年輕小伙子如我們就一定要加糖了
和我們想像的不一樣耶 不像外面得一層厚厚的麵包蛋
但這份卻只是沾了薄薄的蛋 吃起來還微脆
哈哈😆他們的麵包 好軟熟 裡面的蛋好香
是份回憶升級的味道呀

也好想再多點一份多士 畢竟他們在這方面也是滿出色,
HUWUU應該真的會再回去吃呢~~ 買個外帶回家也不錯呢
2023-09-12
$41.5 (早餐)
蛋牛包
相信很多人都聽過甚至曾經吃過瑞記咖啡,他們的西多士和樽仔奶茶可謂其一大特色,令不少遊客都特地慕名而來,加上價錢經濟實惠,亦吸引了附近的上班族和學生~到訪正值中午時段,等了不久就有位,當然少不了要點馳名西多士和樽仔奶茶,另外蛋牛飽也是繼西多士後另一名物,也同樣點了一份試試。樽仔凍奶茶 HK$18樽仔奶茶的味道倒是沒有太大特別,只是形式上以玻璃樽盛載甚為特別,雪凍了的樽仔奶茶不用加冰已很夠凍,因此飲到最後味道亦沒有溝淡ʕ •ᴥ•ʔ西多士 HK$29果然是瑞記的招牌菜,沾上蛋漿再加以半煎炸,口感酥脆和帶有蛋香,加上煉奶非常邪惡,雖然都是與坊間同樣的配料,但實在說不出為何瑞記的西多士會份外好吃!蛋牛飽 HK$20瑞記的蛋牛治和蛋牛飽都同樣有名,但因為蛋牛治在一般茶餐廳都能吃到所以選擇了蛋牛飽。很大的一份蛋牛飽,飽經過烘烤所以很香脆,簡單夾以炒蛋和碎牛肉便成為一份經典的蛋牛飽!

樽仔凍奶茶

樽仔凍奶茶 HK$18

西多士 HK$29
蛋牛飽

蛋牛飽 HK$20
2023-09-15
15 分鐘 (堂食)
樽仔凍奶茶
蛋牛飽
  • 樽仔奶茶
  • 蛋牛包
2023-09-11 906 瀏覽
今日去到上環市政大樓2樓入面一間茶餐廳係樓梯上之後直行轉左會見到𨋢 可以直上2樓如果轉右就會見到扶手電梯 咁就會兜大圈🫣去到2樓轉右就會見到 正正第一檔位置唔多 而且得2個人負責哂落單整野食遞餐 所以要耐心等候樽仔奶茶 有別於出面茶餐廳嘅奶茶 都係冰底 再撞奶茶佢地係沖完再放係雪櫃 而且茶同奶係半半味道啱啱好 唔太甜 唔太澀口 但質感唔太滑檸檬茶 腿蛋麵 麵底係出前一丁 其實無特別㗎 只係本人太耐無食過出前一丁 覺得好好食😂腿蛋治 西多士 另外最出色就係佢 麵包烘得好脆 蛋漿啱啱好 而且牛油同煉奶又唔係多 好好味💛 留意唔一定樣樣都有 好似今日咁餐肉就無啦😂
今日去到上環市政大樓2樓入面一間茶餐廳

腿蛋治

💛 留意唔一定樣樣都有 好似今日咁餐肉就無啦😂
2023-09-11
  • 西多士
最近好鍾意食西多有兩間上環茶記平時耐唔耐都會去食晏原來係全香港最好食嘅西多.瑞記咖啡係上環街市一間歷史悠久好有舊香港風味嘅茶檔堅持以正宗製作方法 .去到瑞記通常都會叫咗麵或者米粉先我就鍾意食佢嘅鮮牛.講到瑞記我諗冇人唔識嘅係佢嘅樽仔奶茶係瑞記嘅招牌飲品之一茶味好香好濃 同味奶完美結合 濃郁順滑 .重頭戲 西多有時食啲好普通茶餐廳嘅西多炸到唔湯唔水唔知叫佢包定多士好瑞記嘅西多 炸到金黃酥脆搭配牛油同煉奶 (雖然我記憶中嘅西多係點糖漿)我明點解係全香港最好食嘅西多🤤🤤🤤.食晏時間好多時都要排隊搵位想試就趁非繁忙時間去唔使等咁耐
最近好鍾意食西多
炸到唔湯唔水
唔知叫佢包定多士好
瑞記嘅西多 炸到金黃酥脆
搭配牛油同煉奶
(雖然我記憶中嘅西多係點糖漿)
我明點解係全香港最好食嘅西多🤤🤤🤤
食晏時間好多時都要排隊搵位
想試就趁非繁忙時間去唔使等咁耐
2023-08-10
2023-08-08 1118 瀏覽
好耐無黎瑞記今日過開黎上環就帶埋阿女一齊黎食下呢位港女最唔鐘意食茶檔😂食完竟然話下次再黎🤪🤪🤪樽仔凍奶茶$16好飲!茶味夠香濃!最特別用樽仔上,成枝雪凍唔會俾冰溝淡!鮮牛肉米粉$30好味!湯底唔太咸,食完無口渴😃西多士$29好好味!夠脆夠多奶!應該係煎唔係炸,同平時茶餐廳食開既唔同食物係好好食,不過繁忙時間預左要慢慢等,得兩個人包辦所有煮食、叫餐、執枱😀雖然好忙但姨姨係好好的,見有小朋友仲會主動俾碗仔
好耐無黎瑞記
今日過開黎上環就帶埋阿女一齊黎食下
呢位港女最唔鐘意食茶檔😂
食完竟然話下次再黎🤪🤪🤪

樽仔凍奶茶$16
好飲!茶味夠香濃!
最特別用樽仔上,成枝雪凍唔會俾冰溝淡!

鮮牛肉米粉$30
好味!湯底唔太咸,食完無口渴😃

西多士$29
好好味!夠脆夠多奶!
應該係煎唔係炸,同平時茶餐廳食開既唔同

雖然好忙但姨姨係好好的,見有小朋友仲會主動俾碗仔
2023-08-07 605 瀏覽
Came here for their famous French Toast and Bottled Iced Milk Tea. The toast was just so so but the milk tea was way overrated. It wasn’t even sweet enough. I sat here waiting for my French toast for like 15mins and after I got it it was less than 30mins before the lady there yelled at me for being on my phone and hogging the table…
French  Toast  and  Bottled  Ice  Milk  Tea
偏舊式的市政大廈熟食市場,有冷氣但夏日炎炎唔算好夠😂👉🏻 西多士($29)熱辣辣又夠香口, 蛋香味十足, 重點係糖的比例啱啱好,唔會太少又唔會過量,螞蟻星人comfort food 之一👉🏻蛋牛治 ($20) 上網睇好多人推,比較似咸牛肉雞肉治,雞蛋唔算好滑溜個種, 有d似屋企媽媽炒蛋的好食版,如果有得加錢烘底脆身d應該更正,性價比100👉🏻火腿炒蛋 ($20)唔推,偏老又細份,係蛋牛治的proportion 但冇左個包👉🏻餐肉腸仔公仔麵 ($30)正常,出前一丁麻油味出👉🏻樽仔奶茶($18)奶茶茶底濃厚,花奶細滑香口,記得叫樽仔凍版夏日炎炎最啱Remarks : Opening hours:0800-1600 (Sun off)
偏舊式的市政大廈熟食市場,有冷氣但夏日炎炎唔算好夠😂

👉🏻 西多士($29)

👉🏻蛋牛治 ($20)

👉🏻火腿炒蛋 ($20)

👉🏻餐肉腸仔公仔麵 ($30)

正常,出前一丁麻油味出

👉🏻樽仔奶茶($18)
奶茶茶底濃厚,花奶細滑香口,記得叫樽仔凍版夏日炎炎最啱

Remarks :
2023-07-09 749 瀏覽
今次介紹係一間係上環熟食中心有60年歷史口嘅茶檔,超級有情懷🤤 可能未必個個鐘意呢個環境,但呢類型嘅茶餐廳真係買少見少,要好好珍惜啊!🕰️🫶🏻1️⃣ 西多士 $29賣相非常吸引啊😻😻用最簡單嘅方法整嘅西多士係最好味的🥹煎到麵包到外脆內軟,面頭淋上煉奶,係最match嘅組合!👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎2️⃣ 樽仔奶茶 $18絕對係我飲過數一數二好飲嘅樽仔奶茶🧋茶味好濃,茶底好香,飲落去好滑,味道balance得好好👍🏻👍🏻👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟵/𝟏𝟎

1️⃣ 西多士 $29
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟴.𝟱/𝟏𝟎

2️⃣ 樽仔奶茶 $18
👉🏻 𝑹𝒂𝒕𝒊𝒏𝒈 : 𝟵/𝟏𝟎
2023-06-29 579 瀏覽
市政大廈雖然俾人感覺污糟濕立立,但係佢嘅樽裝奶茶好吸引,所以依然好想去試一試從另一邊入口入,唔使經過街市就會乾淨啲呢度嘅西多士係名物,香口得來唔會太漏,有豐富嘅花生味。因為係煎,唔係炸,所以感覺都健康啲另外叫咗一碗牛肉公仔麵,好多牛肉,熱辣辣好味
從另一邊入口入,唔使經過街市就會乾淨啲

另外叫咗一碗牛肉公仔麵,好多牛肉,熱辣辣好味

• 西多士
  • 樽仔奶茶
2023-05-24 1079 瀏覽
上環。茶餐廳想食咗呢間好耐 尤其是都有一段時間冇食茶餐廳😋✨ 佢係係熟食中心 如果想食要早d到啊 中午時間就會開始要排隊🤍 今日嗌咗好多唔同嘢食🥰西多士 $299/10佢個款西多士係有用蛋煎 仲有煉奶 都幾邪惡啊 應該都超多卡路里😮‍💨 但係真係好好食 個味幾正宗 係香港都好少見 同其他茶餐廳個d 好唔一樣🤩🥰 真係超超超推介🥰蛋牛治 $208/10佢入面都好足料 有炒蛋 牛肉 同埋蔥💫😲 覺得呢個組合好唔錯 大家可以試一下🥰鮮牛麵 $308/10茶餐廳必叫食品之一😗 佢係公仔麵但係湯底就唔會好味精 個牛肉都幾有味🤤 佢碗麵都幾大份😆🤎 食完都好飽!!🥰樽仔奶茶 $169/10佢係偏甜嘅 奶味都幾重 質感細滑 茶味唔算重 但都好有茶香味😍🥰 真係超推介💫ps 佢都幾早閂門 要食就記住早d 啊📍瑞記咖啡上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
上環。茶餐廳

ps 佢都幾早閂門 要食就記住早d 啊

📍瑞記咖啡
上環皇后大道中345號上環市政大廈2樓熟食中心17號舖
2023-03-15
藏在上環熟食中心的瑞記遇到了我的人生西多士!不誇張!真的好好吃!樽仔凍奶茶都好過癮一人點佐一隻公仔面就普普通通環境係有小小一般特別是上來的時候會經過二樓介意嘎話就唔好去了
聽講朋友講上環熟食中心嘅呢間老字號茶記好食 但係都係抱住冇乜期望嘅心情去食 去到本身想試下個鮮牛麵 但係去到已經賣晒 有啲可惜 唯有下次先試個鮮牛今次唯有嗌個普通餐肉蛋麵、餐蛋包、西多士同樽仔奶茶樽仔奶茶個茶味幾香 其他都正常水準 但未令我會專登過嚟食 不過個西多士真係好出色 咬落係好鬆脆嘅口感 啲蛋汁同煉奶吸晒落個飽度 勁好食🤤值得一試❣️份量方面 兩個人share都夠飽 好抵食 價錢又唔貴環境方面 夏天去會有啲熱 好彩出食物嘅速度都幾快 快快手食完就冇咩問題😙
今次唯有嗌個普通餐肉蛋麵、餐蛋包、西多士同樽仔奶茶
份量方面 兩個人share都夠飽 好抵食 價錢又唔貴
2023-05-01 732 瀏覽
能讓我排隊的餐廳極少這間營業時間 8-16 非常sharp上次來時已經收舖剛好經過上環就又來吃一次西多士真的好吃(非常好吃😋非常好吃遇到朋友 跟對方提及西多士的味道he said 這就是傳統 最老式的做法 將整個雞蛋放在麵包底層一起煎於是成品出來就會有一面是新鮮蛋的香味與茶餐廳相比較薄 較小份 但味道超足一定要形容就是自家製 外婆廚房的味道點單- 原隻蛋🥚煉奶 花生醬西多士 29$- 凍黑咖啡 玻璃樽一隻 (玻璃樽很美喔 $16
能讓我排隊的餐廳極少

點單
- 原隻蛋🥚煉奶 花生醬西多士 29$
- 凍黑咖啡 玻璃樽一隻 (玻璃樽很美喔 $16

2023-04-29 743 瀏覽
香港之恥!4月29日星期六,與家人(共8人)同往上環文娛中心瑞記咖啡,剛好有一張六人空檯,其他全滿,唯有照坐,在附近好不容易找到足夠的櫈,坐好後,就預備叫食物,多次舉手找人未獲回應後,親自行埋去廚房同佢講想叫嘢食,回覆是:「你坐低先,得閒就會埋嚟寫嘢。」我唯有同家人靜靜的等,等了五分鐘,見佢剛行過,就再要求幫手落單,佢好奇怪的數我哋人數,自言自語話「8個人咁多」,跟住就問食乜嘢,我話先寫飲品,有啲人唔食淨飲,跟住佢就答我,唔可以剩飲唔食,我望一望菜牌,無任何最低消費要求,亦無任何「不可淨飲」的告示,跟住想問點解之際,佢已經轉身返廚房,並話「走啦,唔做你哋生意」,吓!咁就俾人趕走,仲要態度極度惡劣。 真不明白係嫌我多人,定嫌我幫襯少,旁邊大部份是2人同4人一枱,究竟在政府市政文娛中心租一個地方,是否可以如此選擇不做某人生意呢?
香港之恥!