2022-10-17 479 瀏覽
蛋牛飽個人覺得幾好食,個包烘得好香脆蛋牛加埋蔥花好好食。樽仔奶茶都唔錯,唔太甜價錢黎講都唔算貴,total $35。 相比起西多士。個人更中意蛋牛包 另外姐姐都好有禮貌添
蛋牛飽個人覺得幾好食,個包烘得好香脆
蛋牛加埋蔥花好好食。

樽仔奶茶都唔錯,唔太甜

價錢黎講都唔算貴,total $35。
相比起西多士。個人更中意蛋牛包
另外姐姐都好有禮貌添
2022-10-11 397 瀏覽
今次分享一間係西倫敦既港式餐廳,食咗呢度好難揾既沙爹牛同港式奶茶。至於味道如何,沙爹牛難得地惹味,奶茶偏奶,但係都有幾分茶記影子,至少可以過下口癮。Their menu offers a load of HK food choices. Everything was homemade . The service was nice and friendly. Feeling like I am in #茶餐廳

2022-09-22 398 瀏覽
今日出job同事帶我嚟上環熟食中心 2樓就係嘆下特色奶茶睇睇餐牌先我簡單的叫咗蛋牛治配支樽仔奶茶蛋治嚟到都幾大份,係茶記嘅厚身麵包咸牛配炒蛋真係好夾,味道就正常發揮至於支樽仔奶茶真心不錯用玻璃樽上比較少見,幾有特色茶底夠濃夠香,飲落好順滑,甜度ok
今日出job同事帶我嚟上環熟食中心 2樓
就係嘆下特色奶茶

睇睇餐牌先
我簡單的叫咗蛋牛治配支樽仔奶茶

蛋治嚟到都幾大份,係茶記嘅厚身麵包
咸牛配炒蛋真係好夾,味道就正常發揮
至於支樽仔奶茶真心不錯
用玻璃樽上比較少見,幾有特色
茶底夠濃夠香,飲落好順滑,甜度ok

2022-09-20 284 瀏覽
"又掛住椒鹽豬扒飯🤤忽然省起呢間勁多蒜嘅茶記就算以前介紹過都要再介紹因為好值得回味🤤🌟爆蒜椒鹽豬扒飯一碗入面唔只有蒜有蔥仲有幾條白菜仔🤣所以係有肉有菜好平衡🤓豬扒唔覺有梳打粉味👍🏼亦都炸得幾香脆可口😋😋😋蒜味大少少都唔緊要啦因為撈飯一流😎因為都幾早收舖😅想食要留意時間其實唔只椒鹽豬扒飯不過個人真心推薦👍🏼
"又掛住椒鹽豬扒飯🤤

想食要留意時間
其實唔只椒鹽豬扒飯
不過個人真心推薦👍🏼
2022-09-15 257 瀏覽
What’s better than going on food hunt during lunch break at work😍 this local food stall was located in the Sheung Wan cooked food centre📍a must-try if ur craving for some comfort food at cha chain tang😋 corned beef, fried egg & scallion taste perfect between the nicely toasted bun🤌🏼 french toast wasnt too sweet, they panfried with butter n egg instead of deep frying it, less greasy yet having a golden crispy crust👍🏼 their milk tea was filled in a repurposed beer bottle with no ice, looks super cute hehee🤍 bit understaffed but everything were made to order n taste legit🫶🏼

返工放lunch break就梗係要周圍搵吓附近有咩好食啦!呢間懷舊冰室位於上環熟食中心,想食茶餐廳就一定要試吓呢間。碎牛蛋同蔥嘅份量都好慷慨,炒得好香濃又唔會太鹹。西多士同其他茶餐廳嘅做法唔同,佢哋用蛋同牛油煎而唔係唔係用油炸,唔會太油膩得黎仲好脆卜卜。凍奶茶倒入藍妹玻璃樽,茶底香濃。雖然舖頭唔係好夠人手,但係睇得出老闆娘全部都好有心機烹調。
  • 西多士
  • 蛋牛包
  • 蛋牛治
  • 樽仔凍奶茶
2022-09-09 334 瀏覽
喺上環市政街市入邊呢一間瑞記都有好一段歷史出名嘅係樽仔凍奶茶,但係呢排要戒凍飲,所以就轉左飲熱奶茶,結果係有少少令人失望嘅,因為都唔夠滑同埋苦澀味都幾重試咗佢哋嘅蔥蛋包,麵包香脆,蔥味香濃。呢個都算出色仲叫咗一碗鮮牛肉麵。牛肉偏淋身,但係冇咩味嘅,而個麵就出晒事🥺雖然我叫咗要爽啲,但係個面食落去感覺有啲撻口。都唔知道係公仔麵本身嘅問題,定係因為佢用牛肉湯煮所以就有咁嘅感覺?下次再嚟都係食返佢哋嘅包類同凍奶茶好了
喺上環市政街市入邊呢一間瑞記都有好一段歷史

試咗佢哋嘅蔥蛋包,麵包香脆,蔥味香濃。呢個都算出色

下次再嚟都係食返佢哋嘅包類同凍奶茶好了
瑞記其實都已經好老字號,座落上環巿政大廈熟食巿場入面。以前周不時都黎,不過自從要安心出街,出入覺得有少少唔方便,樓下要嘟一次,上到熟食巿場門口又要嘟一次。呢度比較signature 同必食都係蛋牛包、西多,同奶茶!佢出名奶茶,不過都要講句,佢既凍樽仔奶茶,比熱奶茶出色好多!佢既凍奶茶唔係平時茶餐廳既奶茶加冰,係預先雪凍既濃滑奶茶,唔係簡單加冰,所以凍奶茶絕對唔會被冰溝淡左味道,因此凍奶茶濃香奶滑出色!佢絕對係樽仔奶茶既始祖!
瑞記其實都已經好老字號,
座落上環巿政大廈熟食巿場入面。
以前周不時都黎,
不過自從要安心出街,出入覺得有少少唔方便,
樓下要嘟一次,上到熟食巿場門口又要嘟一次。

呢度比較signature 同必食都係
蛋牛包、西多,同奶茶!
佢出名奶茶,
不過都要講句,
佢既凍樽仔奶茶,比熱奶茶出色好多!
佢既凍奶茶唔係平時茶餐廳既奶茶加冰,
係預先雪凍既濃滑奶茶,
唔係簡單加冰,
所以凍奶茶絕對唔會被冰溝淡左味道,
因此凍奶茶濃香奶滑出色!
佢絕對係樽仔奶茶既始祖!
外賣自取
2022-08-24 304 瀏覽
今日黎到瑞記咖啡 一試名物 西多士 $27 佢同一般 傳統西多唔同 睇下你係咩派😜 (帶返個頭盔🪖)佢既做法係兩塊加咗蛋漿麵包分開炸 然後加上牛油係麵包中間 面上淋上厚厚的煉奶 黎到熱辣辣 又唔會炸得過硬 點煉奶嘅時候 成個包索晒連奶 加牛油 好滿足 樽仔奶茶$17 茶味較濃 但又有啲水(texture) 但唔係淡 唔錯食 雖然佢係用啤酒樽🥹 不過如果擔心衛生問題就…

2022-08-24
5 分鐘 (堂食)
  • 西多士
  • 樽仔奶茶
2022-08-07 371 瀏覽
上環街市熟食中心有好多餐廳,主要都係港式碟頭飯燒味,唯獨有一間零瀉特別,佢個名叫做瑞記咖啡。店舖附近嘅餐牌仲係沿用多年前嘅傳統餐牌。聽朋友介紹,最出名嘅都係西多士同埋樽仔奶茶。我哋走嗌咗西多士同埋樽仔奶茶。西多士嘅口感同一般有啲唔同,佢冇其他茶餐廳嗰啲炸得咁勁,配埋牛油同埋糖漿食就非常好味。呢個西多士嘅顏色主要仍然係白色。樽仔奶茶就係凍冰冰嘅,香濃又滑。除咗西多士同埋奶茶之外,我哋亦都試咗蛋牛治,味道亦都唔錯☺️

5 分鐘 (堂食)
2022-07-15 414 瀏覽
呢一間老茶記最出名就係佢地嘅西多士😍喺街市熟食中心入面~環境就麻麻地 但食物嘅味道就一流🫶🏻佢地嘅西多士係煎嘅 唔係炸 食落同平時一樣都係外脆內軟熟🍞配料淨係加左煉奶 冇牛油🧈花生醬🥜係好食嘅~但感覺似煉奶多士多啲🤣
2022-07-08 280 瀏覽
相信呢一間係上環熟食中心嘅舊式茶記嘅西多士 真係冇人會冇聽過🤍佢同平時嘅炸西多士唔同 佢係將兩塊都是沾滿蛋漿再煎 同樣外脆內鬆軟 仲冇咁油🤩淨係淋咗煉奶 冇花生醬 但係食落已經好好味😋
2022-07-07 221 瀏覽
1. French Toast 🥪✨2. Ham and Egg Bun 🥚🫔3. Bottled Iced Milk Tea 🧋💫📍: Shui Kee Coffee, Shop 17, Cooked Food Centre, 2/F, Sheung Wan Municipal Services Building And Civic Centre, 345 Queen's Road Central, Sheung Wan, Hong Kong💰: $17-$27⭐️ : 7/10Review : After surfing the internet for one of the best french toast in HK, this local store always pops up! However, this is not as good as I expected 😣 It might be I am unlucky or it just doesn’t suit my taste 😅 It is not sweet enough for me nor it is cris
1. French Toast 🥪✨
2. Ham and Egg Bun 🥚🫔
3. Bottled Iced Milk Tea 🧋💫

💰: $17-$27

⭐️ : 7/10

Review : After surfing the internet for one of the best french toast in HK, this local store always pops up! However, this is not as good as I expected 😣 It might be I am unlucky or it just doesn’t suit my taste 😅 It is not sweet enough for me nor it is crispy enough, and I feel like it is too pricey for a local shop 🙈 The milk tea is that typical-not sweet-hk-milk tea ✨
2022-06-26 1807 瀏覽
完全唔知點解會有正評嘅瑞記,以前仲喺上環返工間中都會嚟食lunch,開得起街市嘅茶記,態度同衛生都唔一定差到佢咁除咗街市本身環境比以前惡劣咗好多,質素仲差到一個點明顯完全唔夠人手,位要自己揾,樓面冇人執枱,冇人落單,連埋單俾錢都要等阿姐有時間先做到!週末慕名而來的客人越多,服務及態度當然都成反比冇人執枱,執枱但唔抹枱,身邊仲有班清潔工洗緊地,成地都係泡,不過都乾淨過張枱!好怕樽仔奶茶個樽,感覺好污糟,所以要冰底奶茶,個阿姐竟然話冇,明明餐牌寫明普通奶茶$15,樽仔奶茶 $17,咁都話得樽仔奶茶。隔離叫嗰杯凍檸茶都係用普通杯裝姐,點會冇冰底奶茶?加上都係熱奶茶加冰,冇嘢滑稽得過一間茶記話冇冰底奶茶😂😂😂最後都係夾硬要塞支樽仔奶茶😂😂😂 杯同樽底都係不停漏,抹極成枱都係奶茶每樣食物都係逐枱問有無叫到,落單混亂,同桌足足等咗9個字先有一份無叫烘底嘅蛋治!腿蛋治塊蛋仲簿嗰塊火腿,其實都幾考功夫,真係犀利!篇篇都話食情懷?下?情懷?有唔少老牌熟食市場嘅茶記乾淨又有情懷過佢👎🏾👎🏾👎🏾 好彩嘅係食完無事無幹,不過嘥咗成個鐘食啲咁嘅野,真係火滾!永久black list!
除咗街市本身環境比以前惡劣咗好多,質素仲差到一個點

腿蛋治塊蛋仲簿嗰塊火腿,其實都幾考功夫,真係犀利!

永久black list!
40 分鐘 (堂食)
2022-06-18 256 瀏覽
聽聞這裡出名西多和樽仔奶茶,所以特意來 .一來到,只點了這兩個,因為並不餓.樽仔奶茶,係唔錯,茶膽香濃,同出面嘅味好唔同,係佢自己既味道.甜度唔會過份,因為很怕外面的過份甜度.因為中度甜,所以茶香味更出.西多即叫即整,所以大約十五分鐘後到.滿滿的condensed milk在兩片薄薄方包上.第一口,吃得出麵包吸了滿滿既油,邊邊是很香脆的,吃得出淡淡的煎蛋味.但兩片方包是分開的,老實說,我是失望的,也許我不懂欣賞它的美味.對我來說並沒有很特別,沒有想把它追吃既慾望(可能我個人不太喜歡吃到油味).只是不想浪費,所以還是把它吃完.來這裏,感覺是吃小時候的情懷多.
聽聞這裡出名西多和樽仔奶茶,
所以特意來 .
一來到,只點了這兩個,因為並不餓.
西多即叫即整,
所以大約十五分鐘後到.
滿滿的condensed milk在兩片薄薄方包上.
但兩片方包是分開的,
老實說,我是失望的,
也許我不懂欣賞它的美味.
只是不想浪費,所以還是把它吃完.
來這裏,感覺是吃小時候的情懷多.

2022-06-18
2022-06-13 200 瀏覽
呢到呢一間上環嘅舊式茶檔 當然必食佢哋嘅招牌煎西多士!佢同平時炸嘅西多唔同 雖然係用咗煎嘅方法 但係同樣係外面香脆 入面超級鬆軟 仲冇平時嗰啲咁油膩🍞蛋香十足 就咁加少少煉奶食 已經好正!
呢到呢一間上環嘅舊式茶檔 當然必食佢哋嘅招牌煎西多士!