2013-11-05
呢間亦係由尼泊爾人經營嘅fusion菜,菜式揉合咗多個國家嘅特色。之前試過附近嘅小酒窩同Seasons都覺得好有驚喜,所以對呢度亦充滿期待。星期六差唔多8點,座無虛席,正好有張二人枱準備埋單,稍等片刻即可入座。店內燈光略暗,甚有格調。可惜枱與枱之間空間太少,頗為侷促。菜色種類其實同之前食嗰兩間差唔多,有pizza、pasta、咖喱等食物,價錢大多$100內,而且不設加一,十分化算。店內有特色飲品同酒精類飲料,數十元1杯。Hoegaarden 1 pint ($62)店員漏單,要催先即刻準備。啤酒剛到0.5L位置,其餘則由泡填滿,如果冰凍啲可以更滿足。木瓜青檸smoothies($36)微微木瓜味中帶有較強嘅草青味;唔算好creamy。炭燒雞及豬肉串($72)Standard每份10串,可以半份雞半份豬。以鐵板上菜,稍微保持肉嘅溫度。雖然被稱為串燒,但並唔係以竹籤上,可能呢種係尼泊爾風格之一。雞件同豬肉片size較細,加埋大約10小件,份量唔算多。肉質嫰滑,帶有較重嘅香料味道,但有點過咸。肉有微微燒過嘅痕跡,但食時唔覺香口。有椰菜絲、洋蔥絲等蔬菜作配料,味道比肉更適中。雙併薄餅($100
Hoegaarden 1 pint ($62)
木瓜青檸smoothies($36)
炭燒雞及豬肉串($72)
雙併薄餅($100)
招牌薄餅
Topping包括辣味香腸、辣雞肉、香腸、洋蔥及青椒等等。雖然有一流嘅賣相同有相當豐富嘅配料,可惜太咸,仲要係咸到覺得條脷都嗱埋,完全分唔到其他味道。
泰式咖喱雞薄餅
配料包括雞柳、紅椒、香茅及羅勒等。咖喱及香料味道濃郁,相當有泰菜風味。但亦係略咸。
巴辣羊($82)
芝士烤餅($28)
配合巴辣羊,點咗芝士烤餅。烤餅質感煙韌,中間夾著一層薄薄奶酪芝士,味道並唔突出。但喺食咗咁多“重口味”之後,頓時覺烤餅味道均勻。不過還是上次喺咖喱寶食嘅酥餅出色得多。
睇得出廚師製作用心,店員亦嘗試表現對客人嘅關心。奈何今晚所有出品都咸味過重,遮蓋咗食物完本嘅味道;而店員亦欠缺份親切笑容,呢兩方面小酒窩及Seasons優勝得多。