2K
2016-01-05 436 瀏覽
店名:甜品物語 SweetTalk地址:荃灣路德圍26-42號安富大廈地下02號舖好味指數:7.8/10價錢:$39灸燒棉花糖香蕉窩夫這家店每日3:00-6:00都有下午茶,所有甜品都有九折。大概等了十分鐘,甜品就來了。賣相非常細緻精美,味道是不錯的。棉花糖燒得軟綿綿的,加上朱古力醬是很好。窩夫外脆內軟,但不夠熱,而且窩夫很易碎掉,一切就碎開了幾小塊,但味道是不錯的。
店名:甜品物語 SweetTalk
地址:荃灣路德圍26-42號安富大廈地下02號舖
好味指數:7.8/10
價錢:$39
2014-03-24
2015-09-20 367 瀏覽
每間公司總有事情令人動氣,每當遇上樽頸位又或是脾氣快要爆發之時,沒有什麼辦法解決之前,吃個甜點總會讓人感覺愉快很多。路德圍裡的甜品物語也曾是自己選擇的吃甜地點,除了地點方便之外,六時前的九折時段總比正價便宜一點點。只是近日在附近遊走時才看到甜品店已換上零食店之招牌,不覺間物語原來已到了結局篇。在相簿裡找回多月前的甜品照片,為以為還有機會再來嚐甜的甜品物語寫下一筆。黃昏五時多的甜品店裡客人比晚上少很多,只是坐得也不見得舒服,只因小小店子裡的桌椅排得密麻麻,基本是桌貼桌的安排,要是多幾位客人我這月巴人也不好意思內進哩。雙色乳酪雪糕扭得漂亮,高高的雪糕在拍攝幾張照片後仍保持挺立狀態,抹茶比麥叔叔的優勝,雖未及其他抹茶甜品店般味美,稍清淡的抹茶仍有一點微甘草青味,起碼知道不是在吃色素;乳酪也有著微微牛奶味,乳酸味則不算很高,大大杯的乳酪雪糕讓身體內外也即時涼快很多。額外加芒果作配搭,基本只有幾粒的芒果仍很香甜,滿足!前後讀了這甜品物語2-3次已沒有機會繼續讀下去,謝謝這家甜品物語的無形幫忙,更懷念那未升級前還有特效效果的相機!

雙色乳酪雪糕

額外加芒果作配搭,基本只有幾粒的芒果仍很香甜,滿足!

$46.5 (下午茶)
雙色乳酪雪糕
2015-08-17 261 瀏覽
店外貼滿餐牌,所以想食咩係店外就已經一目了然,可以睇到選擇都算多。講真睇相既賣相係幾吸引我,但真品又有d失望。]我點左個黑色旋風,聼個名好多人可能會覺得係一個伏。不過試左覺得橫OK,無想象中甘差。乳酪配上朱古力醬oreo碎同brownie,都好豐富嫁。一個人食,我係食吾曬架。可以同fd 一齊share一份。另外要提一提個環境,我就覺得吾係幾好。好狹窄~
講真睇相既賣相係幾吸引我,但真品又有d失望。]
我點左個黑色旋風,聼個名好多人可能會覺得係一個伏。

一個人食,我係食吾曬架。可以同fd 一齊share一份。
另外要提一提個環境,我就覺得吾係幾好。好狹窄~
黑色旋風
黑色旋風
2015-08-11 272 瀏覽
前一晚我倆才看電視介紹這餐廳 - 甜品物語今晚 J 先生就帶我去試!繁忙時段: 每天晚上七時至凌晨, 堂坐每人最低消費 $40!介紹餐廳由來...甜品餐單甜品餐單抹茶心太軟配自家制抹茶雪糕 $60心太軟份量比雪糕少, 抹茶雪糕就一般! 賣相一般!當心太軟上枱, 廚師跟服務員, 兩個人正注視我! 看似怕心太軟不流心; 稍後, 我切開了, 流心...廚師便走了!可惜抹茶不夠濃...宇治金時窩夫 $46 窩夫份量偏細, 外脆內鬆軟; 紅豆只有十多粒; 一般的抹茶雪糕!甜品物語 總結: 可以不試!
前一晚我倆才看電視介紹這餐廳 - 甜品物語

今晚 J 先生就帶我去試!
介紹餐廳由來...
甜品餐單
甜品餐單
抹茶心太軟配自家制抹茶雪糕 $60
心太軟份量比雪糕少
, 抹茶雪糕就一般! 賣相一般!
當心太軟上枱, 廚師服務員, 兩個人正注視我!
可惜抹茶不夠濃
...
宇治金時窩夫 $46
窩夫份量偏細, 外脆內鬆軟
; 紅豆只有十多粒; 一般的抹茶雪糕!

甜品物語 總結: 可以不試!
2015-08-09
$53 (宵夜)
2015-07-30 561 瀏覽
係荃灣食完飯,朋友話想食甜品,有人想食熱既,有人想食雪糕,於是我地係openrice搵到呢間甜品舖入去試一試。店舖內位唔太多,有吧枱有坐位,我估大約總共20個位到la~~~~原來此店鋪好似買外賣咁,係要先付款點餐,之後就會以即叫即整方式製作你所選既食物,製成後店員便會把你所叫既食物奉上……軟滑滑口感既冰凍抺茶雪糕,抺茶味道香濃,再配埋熱辣辣既抺茶心太軟好有驚喜,切開薄薄外層,裏面濃郁既抺茶流心湧sin出來,熱度剛剛好,令我味覺同嗅覺都能感覺到豐富茶香,不過試了幾口後覺得流心開始有點兒過甜…此外門口有處留言位置,只要食滿$100既顧客就有1張掛牌及心形鎖,可讓客人寫上任何句子或值得記念既事,然後鎖在鐵絲網上,令人很吸引,及好有記念價值。
抺茶心太軟配自家製抺茶雪糕
題外話/補充資料: 值得一讚既係店員好有禮貌
2015-07-13 582 瀏覽
落到荃灣想食甜品,又唔想食糖水,又唔想甘飽肚,成日經過見到大排長龍,今次竟然無乜人,所以就試試舖面唔大,但都放左5、6張細枱,入去食你要預左個感覺係搭枱甘,你一定聽到你隔離枱係到講咩。。。 我唔記得依個叫咩名,但佢中間綠色果D口感幾得意依個側邊有三粒好濃郁既朱古力蛋糕,夾埋D乳酪,味道啱啱好 最後依個個樣雖然失色左,但有好濃既綠茶味,正!!依間仲出名窩夫,但我地實在食得太飽,所以都係留返下次

我唔記得依個叫咩名,但佢中間綠色果D口感幾得意
唔記得咩乳酪

依個側邊有三粒好濃郁既朱古力蛋糕,夾埋D乳酪,味道啱啱好
朱古力乳酪

最後依個個樣雖然失色左,但有好濃既綠茶味,正!!
綠茶乳酪

依間仲出名窩夫,但我地實在食得太飽,所以都係留返下次
2015-07-08
10 分鐘 (堂食)
$65 (宵夜)
唔記得咩乳酪
朱古力乳酪
今天和老婆仔到了荃灣區的泳灘感受這美好的天氣以及在水中暢泳一下晚上時分回到荃灣市區老婆仔說想吃甜品的確我們最近很久沒吃過甜品了所以在一間小店簡單吃過正餐後就去尋找甜品地老婆仔在游泳過後已經很累走路都沒氣力了很辛苦地終於來到荃灣甜品集中地在這裡繞了一個圈最後我們決定吃這間甜品店其實老婆仔本來想吃朱古力心太軟無奈這店只有抹茶心太軟所以最後老婆仔點了51元的布朗情迷而我就選了46元的灸燒棉花糖香蕉窩夫布朗情迷上面的原來不是雪糕是乳酪吃起來很新鮮起碼不會像吃雪糕般帶來罪惡感不過老婆仔吃期待的Brownie感覺卻不太美味因為味道不夠濃加上口感又有點奇怪或者Brownie還是熱食比較美味最後老婆仔把很多粒Brownie都交給我吃了至於灸燒棉花糖香蕉窩夫這個看上去很不錯棉花糖燒得很好燒了的棉花糖配合香蕉一起吃原來很不錯最美味的是那窩夫和平時吃到的窩夫不一樣這個窩夫更實在口感更黏不會出現老婆仔討厭的那種「吃完像吃了風一樣什麼也沒有」的感覺所以她很喜歡就算早已表示很飽也不停吃我的這個窩夫這裡坐著還是很舒適可能因為時間尚早人不多加上這裡的甜品甜度適中還算是值得推介的一間店
今天和老婆仔到了荃灣區的泳灘
可能因為時間尚早人不多
加上這裡的甜品甜度適中
還算是值得推介的一間店
2015-06-30
$50 (宵夜)
2015-06-21 645 瀏覽
下午茶時間,冰和同事忙裡偷閒,在荃灣的甜品物語享用甜品。落單方法與一般甜品店有別,沒侍應走到客人旁邊,都是食客先到收銀處排隊,落好order再回到座位等候。冰點了一客綠茶心太軟配雪糕。雪糕default味道是綠茶,唯冰怕太過單調,整個甜品餐只得綠茶味,故把雪糕改為咖啡味。等了大約十分鐘,心太軟出場了。綠茶心太軟外內一致,熱騰騰的,綠茶味道香濃,味覺和嗅覺均能感到豐富茶香。外層香脆,和液態的流心成強烈對比。綠茶流心甜得來富茶香,層次豐富,比一般心太軟更吸引。咖啡雪糕香氣令人精神一振,當中沒太多奶味,也不會太甜,不嗜甜的也可一試。
下午茶時間,冰和同事忙裡偷閒,在荃灣的甜品物語享用甜品

2015-06-14 409 瀏覽
今次黎決定試新野!但亦都好後悔試左新野下次一定叫番黑色旋風算黑色旋風係乳酪配上朱古力醬oreo碎同brownie,好豐富嫁而我今次就叫左情迷布朗尼同芒果芭菲呢間d乳酪雪糕一直都好鐘意亦都有我最愛既麻糬,底都有大量芒果肉,份量都幾大杯,一個人食哂會有d濟,好食👍其實唔可以話難食既,會比較適合鐘意食清d既人,因為佢只係配左d脆脆同nuts再加brownie同香蕉,我自己唔鐘意就係因為有點兒寡環境有d迫,因為香港寸金尺土,所以店鋪有幾多位就盡量放多幾張枱,明既~下次一定要黎食番我個黑色旋風順帶一提,店員幾有禮貌幾nice👍
而我今次就叫左情迷布朗尼同芒果芭菲
芒果芭菲$56

呢間d乳酪雪糕一直都好鐘意
情迷布朗尼$50

順帶一提,店員幾有禮貌幾nice👍
2015-06-09 413 瀏覽
本人係荃灣食完晚飯之後,就去到荃灣大街, 好多野食既地方搵下有無糖水店見到間幾多綠茶雪糕既甜品店就選擇呢間我地叫左一個綠茶雪糕下面有waffle個窩夫有點兒冷, 已經大打折扣加上綠茶雪糕無咩綠茶味,感覺好一般, 有d失望。。。
本人係荃灣食完晚飯之後,
就去到荃灣大街, 好多野食既地方搵下有無糖水
見到間幾多綠茶雪糕既甜品店就選擇呢間
我地叫左一個綠茶雪糕下面有waffle
個窩夫有點兒冷, 已經大打折扣
加上綠茶雪糕無咩綠茶味,
感覺好一般, 有d失望。。。
綠茶雪糕
2015-04-22
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
綠茶雪糕
2015-06-08 463 瀏覽
誤打誤撞來了這間主打我愛吃的yoghurt和他愛吃的waffle甜品店~一人來一杯飄淨,他的是香檳提子汁飄淨,我的是白桃汁飄淨~ 飄淨其實就是果汁冰上放有原味乳酪,乳酪企身香滑,口感結實,不會水漏漏,可惜不夠S的奶香濃~ 提子汁和白桃汁都很甜,以大量冰塊併上,要待冰塊融解後才能逐點稀釋果汁,如果口渴的時候喝這個就不大適合了,因為要待很久才能調到適合的甜度,而且如不等冰融掉,兩小口已把果汁喝掉了,份量少得很~ 的確冰塊能減慢乳酪融化的速度,但未免太多了  $40一杯感覺不值~ 以這價錢來說,我寧願吃S的yoghurt好了~除了yoghurt,當然也來個waffle,要個原味的~ 大概等上十數分鐘吧,waffle熱騰騰奉上,面已澆均勻上糖漿~ 一切開,熱氣隨即飄出,果然夠新鮮,waffle皮烘得夠香脆,內裡軟熟飽滿、蛋香濃郁,糖漿與waffle一起吃,甜度剛好~ I like it  不過同樣要$40一小塊,在荃灣區內未免高價了一點吧~ 有不少waffle店的出品與他不相伯仲,甚至可以過之而無不及,但也不用這個價錢吃一個原味的吧~若不是偶然經過,以後也不會刻意遠道來吃這昂貴版的yogh

飄浮
原味窩夫
若不是偶然經過,以後也不會刻意遠道來吃這昂貴版的yoghurt和waffle了~
2015-06-07
2015-06-05 360 瀏覽
在荃灣食飽飯,兩隻小魔怪又想食甜品咁啱經過這經 Sweet Talk Waffle Yogurt Dessert窩夫和 yogurt 都是他們的至愛,就入去試下囉 !它的主打是 窩夫、yogurt、自家製雪糕等西式甜品店裡一角掛著一個黑板,寫了個有趣的故事 ... Sweet Talk's Story相信就是這店誕生的緣由 ...自選的抹茶雪糕 + 原味椰果 Matcha Ice Cream HK$41 + HK$4愛抹茶的囝囝不等我影相,一上枱已經急不及待一匙 "不" 下去食囉芒果果凍漂浮 Mango Jelly Float HK$40下面是飄浮的是芒果果凍,配上原味乳酪原味乳酪味道較酸, 配埋甜甜地、煙煙靭靭的芒果果凍就啱啱好雙色抹茶雪糕乳酪窩夫 Mixed Froyo Macha Waffle HK$75即叫即製的窩夫製作需時,所以是最後一道上的甜品窩夫較硬,但仍做到外脆內軟,而較酸的原味乳酪與抹茶雪糕一齊食都幾夾門口有一塊留言板,上面掛滿了七彩的小紙條和鎖,有點似韓國南山塔的愛情鎖 惠顧滿 HK$100 就可換領一個掛牌及心形鎖,記下你的 message我們臨走時至見到這個優惠
在荃灣食飽飯,兩隻小魔怪又想食甜品

窩夫和 yogurt 都是他們的至愛,就入去試下囉 !
它的主打是 窩夫、yogurt、自家製雪糕等西式甜品

相信就是這店誕生的緣由 ...

下面是飄浮的是芒果果凍,配上原味乳酪

原味乳酪味道較酸, 配埋甜甜地、煙煙靭靭的芒果果凍就啱啱好

即叫即製的窩夫製作需時,所以是最後一道上的甜品

我們臨走時至見到這個優惠,無換到掛牌寫低我們的 message
** 以上分享是以我的口味、喜好及情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

2015-04-18
2015-05-22 296 瀏覽
這香蕉棉花糖窩夫再淋上了焦糖,先嚐窩夫,既不會太軟也不會過脆,烤得恰到好處香蕉配上焦糖醬,味道剛好,甜得來不會太膩,再加上棉花糖,軟綿綿的,一口窩夫一口棉花糖配合得驚喜地好,值得一試
香蕉配上焦糖醬,味道剛好,甜得來不會太膩,
再加上棉花糖,軟綿綿的,一口窩夫一口棉花糖
配合得驚喜地好,值得一試
2015-05-13 326 瀏覽
在荃灣食完晚餐 便去了這間開業不夠一年的甜品店SWEET TALK 光顧我叫了一個紅色戀曲 即是草莓醬乳酪加一些BROENIE和朱古力碎賣相是挺不錯的 一嚐覺得乳酪的口感也不錯 酸甜適中 也沒有很快就溶掉加了草莓醬就更好味 甜甜的 另外鬆化的BROWNIE配YOGA的口味也是出奇的相配食完YOGA後還可以食下面的格格脆 食完後整個甜品真的挺飽的!
同班FD食完野轉場食糖水打算吹下水見呢間專食抹茶同無乜人排隊就入去試但無諗過食到一肚氣某身形略胖既女店員要求我地出去CASHIER比錢買野食間鋪頭根本可以用極度細黎形容,連走動都有困難我同朋友座到最入好難出去,咪好聲問可唔可以過黎收錢點知個女店員話:唔得喎,我地呢到係咁樣認真我地唔介意預先比錢,但係咪走1-2步既距離過黎收錢都懶?你問我最後點解繼續食?因爲我有一位坐出面既朋友已經比左錢見佢咁既服務態度已經唔想食,點知呢間野仲要求每一個客人要最低消費星期五六日紅日假期你有呢條規矩我覺得還可以接受平日都要咁我相信好多客人會不服一事還一事雖然服務態度差,但係食物方面我覺得還可以接受我叫左個抹茶雪糕窩夫賣相不錯,窩夫味道一般但有抹茶雪糕搭救雪糕口感軟,唔太甜,上面有我中意既麻糬粒再配合D糖漿GOOD MATCH無論點好食都好,我都唔會再返黎呢到食
同班FD食完野轉場食糖水打算吹下水
見呢間專食抹茶同無乜人排隊就入去試
但無諗過食到一肚氣
某身形略胖既女店員要求我地出去CASHIER比錢買野食
間鋪頭根本可以用極度細黎形容,連走動都有困難
我同朋友座到最入好難出去,咪好聲問可唔可以過黎收錢
點知個女店員話:唔得喎,我地呢到係咁樣

你問我最後點解繼續食?因爲我有一位坐出面既朋友已經比左錢
星期五六日紅日假期你有呢條規矩我覺得還可以接受
平日都要咁我相信好多客人會不服

一事還一事
雖然服務態度差,但係食物方面我覺得還可以接受
我叫左個抹茶雪糕窩夫
抹茶雪糕窩夫
賣相不錯,窩夫味道一般但有抹茶雪糕搭救
雪糕口感軟,唔太甜,上面有我中意既麻糬粒
再配合D糖漿GOOD MATCH

無論點好食都好,我都唔會再返黎呢到食
2015-04-13
5 分鐘 (堂食)