2008-11-27 31 瀏覽
尋日下晝行經甜麥麥,俾佢又平又看似新鮮既紙包蛋糕吸引左,見$3一個,$5兩個,就買左兩個番屋企。我等到即日夜晚食,都唔算放左好耐呀,估唔到香氣哨失晒,食落已經唔算香軟,蛋味只係聞到而食唔到,顏色又比一般蛋糕既黃色深色,真係怪怪地...最重要係紙包蛋糕所需既軟熟,佢真係欠奉!同埋,面頭啡色皮好易甩...呢度的紙包蛋糕唔係得...
同埋,面頭啡色皮好易甩...
呢度的紙包蛋糕唔係得...
$5 (宵夜)
2008-11-05 16 瀏覽
第一次寫食評, 寫一篇係讚o既先!經常會經過『甜麥麥』, 多數都會塞滿人, 其實這裡的麵包真的不錯, 又平又好食。昨日買了一個芝士蛋糕, 見到之前一個食評, 講到好差, 但我個人覺得好好食喎~ 芝士味唔算濃, 但質地軟綿綿, 真係幾好味喎! 又重又大個, 正~因為肚子餓, 吃了一整個, 嘩! 好飽呀! $7.50一大個芝士蛋糕, 真係好抵!
第一次寫食評, 寫一篇係讚o既先!

其他
2008-10-24 13 瀏覽
因為想食芝士蛋糕,但係伊藤家果D比較貴,咁見到甜麥麥有個樣差唔多但係平好多既芝士蛋糕,就左黎食,點知...係一個慘痛經歷!芝士蛋糕睇落無乜野,仲好重手,以為材料好豐富,不過聞落芝士味唔重...本來都諗住無乜野,但係一食,唔止無芝士味,仲要有怪味,愈食愈苦添!好怪,有少少似燶味,又有少少臭,連蛋糕既蛋味同蛋香都欠奉!質感方面更差,一pat pat,好濕,唔知似乜,食到想嘔...因為唔想嘥野,夾硬食左佢,食完真係嘔得出!其實呢度唔係隻隻蛋糕都係咁,就好似豆腐蛋糕,其實唔錯,不過千期唔好買芝士蛋糕囉!
下午茶
2008-07-13 7 瀏覽
自從課程完成後,很久沒有在這間麵包店出現過,週末從太子走過來時路經此地,又走入店內看看。由於時間不算太晚,店內仍有不少款式選擇,其中還有不少是仍透著熱氣的,好吸引!捧著盤子夾得滿滿,店員小姐立即走過來給我另一個新的,真細心!!菠蘿紅豆包佈滿甜甜的紅豆蓉,用料絕不手軟,喜甜的大人滿意極了。小餐包每個只是$1!! 雖然體積小小,但質感頗為柔軟, 中間還吃到一些牛油味道,就像在吃牛油餐包,不俗。日式芝士蛋糕看來很像樣,不過蛋糕沒有伊藤家那種濕潤感,反而有點像海綿蛋糕,芝士味道和甜度也很輕,以$7.5價格來說可以接受。其餘的叉燒包、菠蘿包、牛奶包仍可保持水準,買了一大袋麵包也只是三十元,十個抵吃!!

日式芝士蛋糕
2008-06-23 10 瀏覽
最近發現在旺角的甜麥麥麵包西餅店的芝士蛋糕又平又好食, 只係$7.50, 大大個蛋糕, 仲何況係芝士蛋糕呢! 真係好平呀!味道方道都唔錯喎, 淡淡芝士味, 好軟綿綿的感覺像海綿的質感, yummy~這次我還買了一條丹麥條, 外皮很香脆, 提子又多, 都好好味!

$11 (其他)
2008-06-16 38 瀏覽
買左兩款健康蛋糕,分別係豆腐蛋糕同埋蛋白蛋糕。豆腐蛋糕四方形,細細件,$3一件,好樣子好可愛!蛋糕質感十分鬆軟,好清,一點都唔甜,可惜完全無豆腐味,但感覺健康; 蛋白蛋糕好大件,其中係三角形既蛋糕三文治,由兩件三角形蛋白蛋糕組成,係現成包裝,應該唔係店中工場製,口感無豆腐蛋糕咁鬆軟,味道亦較甜,雖然話係蛋白蛋糕,但係竟然有少少膩口感覺,唔知點解,食到少少椰子味(可能係我覺),要評分的話,佢比豆腐蛋糕低分好多!推介豆腐蛋糕,真係好軟熟!唔錯!
買左兩款健康蛋糕,分別係豆腐蛋糕同埋蛋白蛋糕。
推介豆腐蛋糕,真係好軟熟!唔錯!
2008-04-27 2 瀏覽
芒果糯米滋見佢好大粒見唔係貴就買黎試下啦點知食落個皮好厚,仲有芒果得好少得個大字,咁平都食唔過
芒果糯米滋見佢好大粒
見唔係貴就買黎試下啦
點知食落個皮好厚,仲有芒果得好少
得個大字,咁平都食唔過
2008-04-27 13 瀏覽
新開張到宜家,幫襯左好多次芝士蛋糕初初落足料真係好好食,到宜家就冇咁好食不過呢慢發覺放入雪櫃電凍佢會好食d囉...
新開張到宜家,幫襯左好多次芝士蛋糕
初初落足料真係好好食,到宜家就冇咁好食
不過呢慢發覺放入雪櫃電凍佢會好食d囉...
2008-03-03 7 瀏覽
舅舅係甜麥麥買左一打蛋撻請我地食,估唔到係酥皮!而家好多蛋撻都係牛油皮,好耐無食過酥皮蛋撻咯!由於係熱辣辣食,所以好好味,幾有蛋香,又夠滑,不過個酥皮嫌過厚,雖然酥皮係正,但係佢整得太厚,同蛋既比例唔係幾對路。另外,油左少少…不過都ok既,算係好味!
不過都ok既,算係好味!
2007-10-21 13 瀏覽
大人日前問我學校周圍有沒有老式麵包店?原來她對住所附近的麵包水準不滿意,想試試不是連鎖店或新式麵包店的出品。既然如此就在OR上搜尋一下,找到這間在巴士站附近的甜麥麥,週末放學後就走來看看。晚上七時多,店內仍有很多選擇,有不少的塑膠蓋還沾著水蒸氣,代表新鮮出爐啦!!我也不甘後人拿起夾子去選包。菠蘿包每個只是$2,大人第一時間試了一個,評語為:很鬆軟!不過像吃了一陣風。芝士軟包大大個,除面層有芝士之外,中間也有些半溶芝士,芝味濃郁!芝士火腿蛋包被細佬消滅,在平凡火腿蛋包上加了一片卡夫芝士,應該味道不俗吧。鮮奶包是鮮奶球的親戚,鮮奶漿甜甜香香在麵包上,是下午茶的好選擇!個人認為再多一點鮮奶漿就更好!方包質感綿密,不是氣泡大大的鬆泡泡製品,新鮮得還沒封口,麵包香也蠻不錯,算有水準的了。看到餅櫃裡的芒果pancake似乎相當飽滿,麻煩阿姐幫我拿一件。晚飯後將它切開享用,原來入面加了一件清蛋糕,難怪外型看來漲卜卜了!!由於加了蛋糕,忌廉份量就不會太多,所以也不會很膩。pancake皮很薄很柔軟,但又吃不到味道;忌廉打得香滑不膩,頗有水準!芒果份量很少也不很甜,普通!反而清蛋糕質感不錯,質感柔軟,相

看到餅櫃裡的芒果pancake似乎相當飽滿,麻煩阿姐幫我拿一件。晚飯後將它切開享用,原來入面加了一件清蛋糕,難怪外型看來漲卜卜了!!由於加了蛋糕,忌廉份量就不會太多,所以也不會很膩。pancake皮很薄很柔軟,但又吃不到味道;忌廉打得香滑不膩,頗有水準!芒果份量很少也不很甜,普通!反而清蛋糕質感不錯,質感柔軟,相信這店的蛋糕也頗有水準。

這店的麵包偏向柔軟,不是實的的那種飽肚貨色,在旺角街市這邊可能比較輸餂,不過味道及價錢也算ok,有機會再試試其蛋糕產品。
2007-09-23 8 瀏覽
賣既麵包同價錢同櫻桃好似試左栗子蛋糕外面既啡色cream原來係咖啡味得面頭中間位同內層有少少栗子蓉另外有d蜜桃同士多啤梨士多啤梨較酸但都ok蜜桃係罐頭cream唔太甜唔會好漏蛋糕幾軟熟ok食得過
賣既麵包同價錢同櫻桃好似
試左栗子蛋糕