🌟本地新鮮半直火烘焙咖啡小店🌟 💰$40 - $80💰Americano $35 ❣️地區: Brazil Sitio Posses 🇧🇷烘焙度: 中深焙處理法: Natural 日曬 風味筆記 :榛子牛奶巧克力 明亮光滑湯色 蜂蜜回味 可可堅果香味 發揮出色Hand Drip $68 Tropical Fresh 地區: 哥倫比亞Las Marias Estate 🇨🇴烘焙度: 中淺焙海拔:1900m處理法: Natural 厭氧日曬風味筆記:威士忌 菠蘿 李子明顯厚醇度 滿滿威士忌風味 尾韻大樹菠蘿果酸 厭氧發酵完美展現優雅細膩可惜落水過多 味道略淡😢Highlights✨前身為生昌海味店 2020年轉營為咖啡店秉承努力 敬業樂業 精神味道👅: 4.03/5 ❤️環境🏠: 3.98/5 服務🗣️: 3.98/5 回頭率: 4.00/5 ⏰Mon - Fri 11:00 - 18:30 | Sat - Sun 10:00 - 18:30📍114 To Kwa Wan Rd, Ma Tau Kok
🌟本地新鮮半直火烘焙咖啡小店🌟

環境🏠: 3.98/5
服務🗣️: 3.98/5
回頭率: 4.00/5

2024-10-27 1013 瀏覽
📍生昌焙豆地址:中環士丹頓街66號地下中環新開精品咖啡店,在PMQ 對面,土瓜灣都有分店。落地玻璃,透光度高,木系裝修,有點懷舊港風力。主要買自家烘焙的咖啡豆和咖啡,另有提供手工花生酥🤎Dirty啡乳交融 $42💚Hojicha Latte$50日式牛奶焙茶(丸久小山國焙茶便用)#中環#中環美食#central#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#cake#coffee#cafe#花生酥#咖啡店#咖啡#causewaybay #eating_and_working_in_h_中環
📍生昌焙豆
地址:中環士丹頓街66號地下

🤎Dirty啡乳交融 $42

💚Hojicha Latte$50
日式牛奶焙茶
(丸久小山國焙茶便用)

#中環#中環美食
#咖啡店#咖啡
#causewaybay
#eating_and_working_in_h_中環
2024-10-17 763 瀏覽
Got treated by a colleague. She got me a cup of hot latte from this iconic coffee shop in To Kwa Wan. Coffee base was roasty and fruity, with just the right amount of steamed milk. It was in takeaway cup so there’s no latte art, nor milk foam, but you can obviously see the coffee crema floating on top. If you prefer not to buy from coffeehouse chain stores, consider this one. I’ll properly visit their shop next time.

Hot  latte
Hot  latte

2024-10-12 903 瀏覽
☕️𝑪𝒂𝒇𝒆: 𝑺𝒂𝒏𝒈 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓𝒚🇭🇰📍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛: 𝑇𝑜 𝐾𝑤𝑎 𝑊𝑎𝑛 , 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔✨𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒:☕️𝐴𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛𝑜 $36🇭🇰生昌焙豆🕰️⚜️土瓜灣港式復古風咖啡店⚜️咖啡店前身係生昌海味店🎣因未能繼承家業🥲於2020年轉營賣咖啡☕️咖啡店保留左舊香港既特色🇭🇰有一種穿越左80年代既感覺📸☕️咖啡店採用半直火自家烘焙🔥技巧需求較高🪵確保咖啡豆新鮮🌿風味更突出👍咖啡口感柔和順滑✨堅果味濃🌰好值得一試🥹🇭🇰𝑻𝒐 𝑲𝒘𝒂 𝑾𝒂𝒏 𝑹𝒆𝒕𝒓𝒐 𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈-𝒔𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑪𝒂𝒇é 🕰️📍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑇𝑜 𝐾𝑤𝑎 𝑊𝑎𝑛, 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑚𝑖𝑛𝑔 𝑐𝑎𝑓é ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑟𝑖𝑐ℎ ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑎𝑠 𝑖𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑟𝑙𝑦 𝑘𝑛𝑜𝑤𝑛 𝑎𝑠 𝑆𝑎𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑒𝑢𝑛𝑔 𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒 🐟 𝐷𝑢𝑒 𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑦 𝑡𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑦 𝑏𝑢𝑠𝑖𝑛𝑒𝑠𝑠, 𝑖𝑡 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑡𝑜 𝑎 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑖𝑛 2020 ☕️ 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑎𝑓é 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑟𝑒𝑡𝑎𝑖𝑛𝑠 𝑡ℎ𝑒
☕️𝑪𝒂𝒇𝒆: 𝑺𝒂𝒏𝒈 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒆𝒓𝒚🇭🇰

✨𝐶𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒:
☕️𝐴𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛𝑜 $36

🇭🇰生昌焙豆🕰️

📍𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑖𝑛 𝑇𝑜 𝐾𝑤𝑎 𝑊𝑎𝑛, 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑐ℎ𝑎𝑟𝑚𝑖𝑛𝑔 𝑐𝑎𝑓é ℎ𝑎𝑠 𝑎 𝑟𝑖𝑐ℎ ℎ𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑦 𝑎𝑠 𝑖𝑡 𝑤𝑎𝑠 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑟𝑙𝑦 𝑘𝑛𝑜𝑤𝑛 𝑎𝑠 𝑆𝑎𝑛𝑔 𝐶ℎ𝑒𝑢𝑛𝑔 𝑆𝑒𝑎𝑓𝑜𝑜𝑑 𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒 🐟 𝐷𝑢𝑒 𝑡𝑜 𝑡ℎ𝑒 𝑖𝑛𝑎𝑏𝑖𝑙𝑖𝑡𝑦 𝑡𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑦 𝑏𝑢𝑠𝑖𝑛𝑒𝑠𝑠, 𝑖𝑡 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑡𝑖𝑜𝑛𝑒𝑑 𝑡𝑜 𝑎 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑠ℎ𝑜𝑝 𝑖𝑛 2020 ☕️ 𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑎𝑓é 𝑏𝑒𝑎𝑢𝑡𝑖𝑓𝑢𝑙𝑙𝑦 𝑟𝑒𝑡𝑎𝑖𝑛𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑜𝑙𝑑 𝐻𝑜𝑛𝑔 𝐾𝑜𝑛𝑔 𝑒𝑠𝑠𝑒𝑛𝑐𝑒 🇭🇰, 𝑔𝑖𝑣𝑖𝑛𝑔 𝑣𝑖𝑠𝑖𝑡𝑜𝑟𝑠 𝑎 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑎𝑙𝑔𝑖𝑐 𝑓𝑒𝑒𝑙 𝑟𝑒𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑜𝑓 𝑡ℎ𝑒 1980𝑠 🕰️📸☕️

💫𝑇ℎ𝑒 𝑐𝑎𝑓é 𝑓𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠 ℎ𝑎𝑙𝑓-𝑑𝑖𝑟𝑒𝑐𝑡 𝑓𝑖𝑟𝑒 𝑟𝑜𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑡𝑒𝑐ℎ𝑛𝑖𝑞𝑢𝑒𝑠 🔥, 𝑎 𝑠𝑘𝑖𝑙𝑙 𝑡ℎ𝑎𝑡 𝑟𝑒𝑞𝑢𝑖𝑟𝑒𝑠 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑖𝑠𝑖𝑜𝑛 𝑡𝑜 𝑒𝑛𝑠𝑢𝑟𝑒 𝑡ℎ𝑒 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑏𝑒𝑎𝑛𝑠 𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑟𝑒𝑠ℎ 🌿 𝑇ℎ𝑖𝑠 𝑚𝑒𝑡ℎ𝑜𝑑 𝑒𝑛ℎ𝑎𝑛𝑐𝑒𝑠 𝑡ℎ𝑒 𝑓𝑙𝑎𝑣𝑜𝑟 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑖𝑙𝑒, 𝑟𝑒𝑠𝑢𝑙𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑖𝑛 𝑎 𝑠𝑚𝑜𝑜𝑡ℎ 𝑎𝑛𝑑 𝑚𝑒𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑐𝑜𝑓𝑓𝑒𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑐𝑒 😋
2024-10-01 1027 瀏覽
呢間咖啡店,係朋友介紹,坦白講真係好唔就腳!最近嘅地鐵站係宋王臺站,但真係要行10幾分鐘!而且附近都冇嘢好行,所以真係一心去幫襯,想試吓佢杯咖啡!從店舖外面看來,就覺得很懷舊同好有型!入到去,又裝修得幾好!座位不多,但永遠都坐左人!證明唔少咖啡友幫襯!佢哋自設炒豆,見到好多工具,感覺上就覺得好專業!今次嗌咗一杯latte 同 matcha latte,個拉花整得好靚!先講杯先講latta 真係唔錯!但估唔到matcha latte的茶味也好好味!飲一杯咖啡,真係可以坐足一個下午!完全感覺到慢活!
Latte
Latte
朋友想試,所以黎左。2位Barista / staff service飲品幾nice自家lemonade 微甜,檸檬淡香,微酸,同sparklewater mix埋不錯。 揀左有whiskey smell, 帶有pineapple 同 plum.嘅淺焙anaerobic壓氧豆handdrip。 個人偏好有酒香嘅野。 咖啡上手 聞到wiskey香,body 都幾順滑,豆卡body 5粒星都沖到有4星。但甜度4星黎講就差啲,入口係先酸後甜,而且都幾酸下,感覺超過豆卡嘅3星。 落order時,因為怕lemonade 好甜,所以都問個cashier / boss 可唔可以少甜,佢想答與唔答之間又不太肯定咁講類似lemonade 已調好,唔可以少甜,我聽唔清楚所以再問多次,佢嘅態度都係唔太想答咁講已調好。而且好快就掛住同bar枱/熟客吹水,我再想落hand drip時,係要等佢吹埋水先落單,揀豆佢亦唔會多介紹,我誤會左menu 可選擇嘅豆,佢唔會協助,無禮貌叫你企埋一邊揀好再排隊落單。跟住又同bar枱客邊吹水邊落單。 整體味道真係無乜特別,可以話一試無妨
朋友想試,所以黎左。

整體味道真係無乜特別,可以話一試無妨
(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑Dirty 啡乳交融($36)夏天咁熱真係飲唔到熱啡,就叫左個dirty試下,佢係用左佢地自己炒既豆整,所以飲出黎啲味完全唔同,熱既coffee加凍冰冰既奶,超級好咪😋😋😋😋😋Hand drip 招牌手沖咖啡($48)呢到出名dark roast,性價比高,炒出黎啲豆好有風味,完左我地都買左啲掛耳同豆返去自己沖黎飲🥰🥰🥰價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑老實講,而家大部分cafe一杯咖啡都>$40,呢度既價錢可以接受,同埋佢都有好多掛耳同豆比你買,咖啡控岩曬😎😎交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑交通就真係唔太方便喇,係見放假冇野做又係土瓜灣泊到咪錶就行過黎試下,都行成10-15分鐘,大熱天時有啲難搞,如果黎建議搵番有咩巴士🚌係附近有站就會舒服好多🤣🤣🤣環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑環境好舒服,鋪頭細細間唔算多位,都等左一陣先有位,但裝修好靚好岩打卡,我地之前仲有朋友專登係門口影pre wedding,影出黎係好特別😍😍同埋店員好friendly,好有禮貌又會同你講2句,氛圍唔錯的🥰👍🏻性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑除咗係位置隔涉啲,其他野我覺得係香港黎講
(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
Dirty 啡乳交融($36)

Hand drip 招牌手沖咖啡($48)

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑🌑🌑

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
除咗係位置隔涉啲,其他野我覺得係香港黎講算係唔錯同有特色既cafe,佢張印花卡仲用旁邊11條街名做主題,勁特別😎😎
2024-05-20 2035 瀏覽
為了自己在家能喝到好咖啡,我常常四周找有自己炒豆的咖啡店,土瓜灣這家咖啡店從門口已經能看到它們自家烘培的器材,整體的裝潢也充滿特色,隱約有種台式慢活感,咖啡店的飲品選擇主要集中在咖啡,不喝咖啡的話大概只能點Greentea Latte。這天選的Uganda Kihuhire #1 手沖我是很喜歡的,味道柔和帶威士忌香氣,一邊喝底層會有一陣陣茶感,溫度降低後喝咖啡的味道更有重量,很舒服的一杯咖啡。它們很多豆都有獨特的茶香,個人覺得喜歡咖啡的朋友可以來品嘗一下,不過店面沒有很多位置,假日可能會比較多人~
2024-02-21 1933 瀏覽
有日經過條街見到好大煙⁉️,同時有好香嘅咖啡味👃,就發現咗呢間設有炒豆機嘅咖啡店---生昌焙豆☕。叫佢做一間咖啡店未必好合適,因為睇落賣咖啡豆先係主要生意。不過呢,唔係人人都識買豆返屋企沖咖啡,又或者屋企冇器材,而我就係貪方便,一心只係想飲咖啡! 😋 生昌焙豆都會招呼去飲咖啡嘅客人,hand drip, cold brew, Americano 同latte 都有。唯獨係冇cappuccino。入到去首先揀咗咖啡豆先,唔同產地嘅咖啡豆同烘焙,就會有唔同風味嘅咖啡豆。然後就揀想飲咩沖法咖啡,當然某d沖法未必可以揀豆,落單時要同當值咖啡師👳溝通。去生昌焙豆,你就可以品嚐由咖啡豆開始就已經用心製作嘅咖啡。😃

2024-01-10 1483 瀏覽
朋友介紹話嚟呢度飲咖啡,佢話呢度淨係可以飲咖啡,冇其他嘢食,所以做到好專注。黎到舖頭門前,俾佢部炒豆機吸引咗,好靚!咖啡嘅味道香到成間鋪出邊都聞到!再上網睇,原來佢哋係做批發嘅舖頭,入邊嘅裝修好日式,令人舒服嘅感覺。我哋聖誕節期間去都好多人,但係唔算迫,大家都係買咗咖啡之後輕輕坐一陣就離開。咖啡方便,有好多唔同嘅選擇,有齋啡當然亦都有奶啡選擇。我揀咗Dirty,因為佢嗰個奶味好重,但係豆味亦都好出,所以下次經過都要再飲。另外佢呢度有好多唔同咖啡嘅產品購買,最特別係我見到有咖啡酒,仲要唔係奶base! 店主仲俾咗啲我試吓,佢話加冰直飲係佢嘅飲法,又真係幾好味!所以我都買咗兩支返屋企😎

2023-11-12 1202 瀏覽
從網店發展到擁有烘焙器材的土瓜灣地舖,生昌焙豆希望將其半直火烘焙咖啡,與在地人文結合,成為附近居民及上班族的新聚腳點,為社區帶來活力。今次品嘗的印尼咖啡,果香酸味交融,帶桃味紅茶香氣,令人難以忘懷。From an online store to owning a physical shop with roasting equipment, Sang Roastery aims to integrate its coffee roastery with local culture, bringing vitality to the community.
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ生昌焙豆生昌焙豆位於土瓜灣十三街十三街為土瓜灣最有特色的街道每條街的字首均為傳統有吉祥喻意的動物店舖位於街尾的位置選址十分大膽區內一直缺乏高質ᴄᴀғᴇ謝謝生昌焙豆的出現店舖內位置不多只有六個位置但店舖內的環境十分舒服是一個放鬆心情的好地方店舖主力推售自家烘焙咖啡豆店舖亦設有一部炒豆機於門口位置店舖的咖啡豆亦有保證飲完後我亦購買了一包回家品嚐👍🏻ᴘs:店舖的價格定位比市面大多數咖啡店平☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $35☕️ᴅɪʀᴛʏ $32🫘ʙʀᴀᴢɪʟ ғᴀᴢᴇɴᴅᴀ sᴀᴍᴀᴍʙᴀɪᴀ - ɴᴀᴛᴜʀᴀʟ $130/200ɢ深烘焙豆,咖啡入口堅果味重有可可味,ʟᴏɴɢ ᴀғᴛᴇʀᴛᴀsᴛᴇ @sang_roasterysᴀɴɢ ʀᴏᴀsᴛᴇʀʏ 生昌焙豆 (ᴛᴏ ᴋᴡᴀ ᴡᴀɴ)📍 ɢ/ғ, ɴᴏ. 114 ᴛᴏ ᴋᴡᴀ ᴡᴀɴ ʀᴏᴀᴅ, ᴛᴏ ᴋᴡᴀ ᴡᴀɴ, ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ
ᴄᴀғᴇ ʀᴇᴠɪᴇᴡ

飲完後我亦購買了一包回家品嚐👍🏻

ᴘs:店舖的價格定位比市面大多數咖啡店平

☕️ғʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ $35
☕️ᴅɪʀᴛʏ $32

深烘焙豆,咖啡入口堅果味重
有可可味,ʟᴏɴɢ ᴀғᴛᴇʀᴛᴀsᴛᴇ

@sang_roastery

2023-07-07 1189 瀏覽
咖啡不論冷熱會細心手沖,不似其他咖啡店,凍咖啡只會在雪櫃攞咖啡出黎倒俾你。購買咖啡豆品質亦相當好,店內會引入不同咖啡產品,例如曲奇餅,咖啡酒及不同產地咖啡豆等,值得一試。
2023-06-16 1181 瀏覽
作為土瓜灣街坊,好希望可以explore下區內有質素的Coffee Shop. 生昌烘焙網上都幾有名氣,主要係因為佢的本地自家烘焙豆,今日就去試試佢!地鋪環境唔大,不過感覺都ok cozy~ 試左一款機沖。拉開花既人會知道高身杯拉花的困難,不過呢度又okay喎。呢個價錢,Double Shock + 明治奶 + 拉花😂好抵飲另一款手沖試左Ethiopia Guji Mesina G1,即柑橘伯爵茶,幾有風味,果香味亦幾重! 咖啡幾有層次,香味Keep係口腔入面,估唔到真係唔錯喎。原來自家豆唔一定伏(之後買左包豆番家自己沖都飲到個風味🤩)。推介推介~

2023-06-16
2023-06-13 1016 瀏覽
嘻嘻~ 今日午餐獨自行動, 可以走遠遠一點點去飲☕️,當然要醫左肚先, 係附近粥舖食左碗粥,跟住就去🧠精神下~ 店不大,簡潔舒服,MeTime 好地方。 來杯啡乳交融,除左個名吸👀,我鍾意飲完口腔有☕️咖啡香同🥛奶甜既餘韻~當然去到,梗係買番隻新豆🫒🫒➡️佢係FB既介紹:濃郁嘅水果吹波糖香氣,味道近似車厘子同番石榴,多汁之選🍒好期待好期待 想快啲試~ nice 咖啡師小姐提議🛎️我,新炒 放一個星期飲會更好😊

當然去到,梗係買番隻新豆🫒🫒
➡️佢係FB既介紹:
濃郁嘅水果吹波糖香氣,味道近似車厘子同番石榴,多汁之選🍒