2018-03-06 4806 瀏覽
今日十幾個朋友生一餐生日飯,朋友就BOOK左灣仔間餐廳食話坐得舒適又抵食仲可以傾到計咁就睇下係唔係喇去到就即時望下餐牌先啦,肥人唔餓得呀大家都睇左陣就叫左以下食物喇紅菜頭蘋果沙律配韓式柚子汁,慢燒美國頂級安格斯肉眼牛扒,香草檸檬燒春雞,紅咖哩荔枝燴牛肋骨,西班牙乳豬全只,燒紐倫堡腸拼自家制酸菜,蟹肉他他,木槺布甸紅菜頭蘋果沙律配韓式柚子汁--紅菜頭平時我就唔食既,好驚腥..今次試下啦,連埋柚子汁真係堅正喎,仲好好味TIM慢燒美國頂級安格斯肉眼牛扒--勁香既牛肉味,有咬口,入口即溶既香味香草檸檬燒春雞--隻雞好入味,今次雞有雞味係鮮香既雞味,冇雪味紅咖哩荔枝燴牛肋骨--唔係好辣但好香咖哩味,連埋大量配菜真係入晒味啦,搞到個個都叫一碗黃薑飯去食,牛肋骨好正西班牙乳豬全只--必食呀,個皮脆到呢,又熱辣辣,真係一定要食,豬味又香燒紐倫堡腸拼自家制酸菜--D腸仔又幾好食喎,食下一粒,食下一粒,又大盤又好味,一個字抵呀蟹肉他他--個多士好脆,而蟹肉都好多好香好好味木槺布甸--食飽左D朋友話唔食甜品唔舒服,食落去個感覺好似雪糕,凍凍地又好香好正
去到就即時望下餐牌先啦,肥人唔餓得呀
大家都睇左陣就叫左以下食物喇
紅菜頭蘋果沙律配韓式柚子汁
香草檸檬燒春雞
紅咖哩荔枝燴牛肋骨
西班牙乳豬全只
燒紐倫堡腸拼自家制酸菜
蟹肉他他
蟹肉他他--個多士好脆,而蟹肉都好多好香好好味
木槺布甸
燒紐倫堡腸拼自家制酸菜
蟹肉他他
木槺布甸
2017-09-24 5750 瀏覽
午餐時段非常人多,來到灣仔試試社企餐廳,點了set lunch香煎厚切豬扒,套餐包餐湯、碟邊沙律、飲品,$128咁上下,份量賣相都不錯,可能人多,等得有點耐。餐湯有點失望,似面粉水無咩味,不太好味,其他沙律菜都無咩特別。主菜豬扒份量很足夠,賣相吸引,眼見好多食客都有點,可惜豬扒都是腌得唔夠入味,有點似煲湯豬肉,鬆肉粉可能落得太多,沒有了豬扒原有的豬味,有點失望,而且腌料味道只停留在豬扒表面,厚切既關係肉中間完全沒有味道,而且有點鞋。

2017-09-04 4211 瀏覽
 因我之前和同事去過生生餐廳食午餐感覺環境食物價錢都OK,但晚餐未試過所以就同朋友去試下,當晚食了七道菜. 1)紅菜頭沙律配柚子汁--->新鮮清香2)德國紐文寶腸配酸菜-->酸菜美味開胃,估唔道自家製既酸咁好味3)餐湯兩款分別係龍蝦湯或蜆肉湯--->我要左龍蝦湯,龍蝦湯有酒店水準,龍蝦味重湯滑夠熟.4)西班牙乳豬-->皮脆肉質嫩滑多汁,份量好多食唔完要pack走5)焗羊腿-->味道香草味濃郁但肉質熟了一點6)煙肉意粉-->每人一少分啱啱好味道不錯,不過不失,料多過意粉7)甜品芝士流心蛋糕加雪糕-->用餐刀切開芝士便流出來睇到馬上流口水食落真"芝"味(重點推薦)ps.甜品既heavy 下,女士應該兩個人share一個以為社企餐廳晚餐麻麻哋,原來也有驚喜。  每人最後消費不到$350合理,我們仲要係坐VIP房有私人空間
1)紅菜頭沙律配柚子汁--->新鮮清香
5)焗羊腿-->味道香草味濃郁但肉質熟了一點
ps.甜品既heavy 下,女士應該兩個人share一個

焗羊腿
2017-09-02
  • 芝士流心蛋糕加雪糕
  • 西班牙乳豬
2017-08-04 3696 瀏覽
我和太太兩人去食晚餐,點了一個龍蝦餐跟寬條麵,另外一個是肉眼扒餐,龍蝦唔新鮮,份量極少,而寬條麵硬硬地,好像放了很久再加熱的。至於肉眼扒,落單時叫medium,送來的時候,卻是又薄,又熟曬,又鞋的普通牛扒一件,份量少,加埋少少伴碟的薯菜,質素就跟你在大家樂吃的牛扒餐一樣,食完一肚氣,埋單盛惠460大元。打着社企的招牌,但收著高級餐廳的價錢,而提供的食物質素極之普通,食完一肚火,請都唔會再去第二次。

2017-08-03
2017-08-03 2689 瀏覽
呢間餐廳已經黎食過幾次,  重點一定是名物:  超厚切豬扒豬扒連T骨, 有成年男性既手掌大小,  兩隻手掌既厚度,  肉質非常嫩滑, 稍嫌每次的咸度變化頗大,  師傅唔重手就好好食.其他午餐都有試過, 不過驚喜不及豬扒大,  友人點的炸魚配薯蓉都不錯, 魚肉味道鮮美, 魚皮焦脆,  份量一定夠飽.有3點前菜 (麵包, 沙律, 餐湯 ), 飯後有甜品, (通常是奶凍) 和餐茶,  這個價錢是很好的選擇了.
呢間餐廳已經黎食過幾次,  重點一定是名物:  超厚切豬扒

厚切豬扒
前菜
題外話/補充資料: 餐廳十分大, 目測午飯時間可坐百人以上, 由於樓底高, 回音效果十足, 不適合想午飯間詳談的朋友
2017-08-01
厚切豬扒
2017-06-26 2704 瀏覽
早已聽聞近年來有些社企營運的西餐廳不錯,今日有終於機會試一試。因為參加某團體的週年聚餐,來到灣仔的生生社企餐廳,地點其實相當方便,距離灣仔地鐵站只需約十分鐘路程。場地需不算大,但可間場給團體包場。食物方面,由頭盤開始吧,煙三文魚配芒果蕃茄沙律,一如多數西餐廳,隻碟大,食物精緻。焗法國田螺,田螺部份比較鹹,薯蓉很滑,應該加了不少忌廉。 餐湯是周打蜆湯。唔知係咪之前開會開耐咗,個湯唔夠熱人,但味道十足,忌廉濃郁。頭盤唔算太大驚喜,但主菜方面不錯,我選了紐西蘭肉眼扒,因為我是"牛魔王",肉質嫩滑,有肉味,唔似落得太多鬆肉粉,份量適中甜品是紫薯奶涷,我平時很少食,這個奶涷做得相當不錯,因為奶涷部份不算太甜(我很怕甜品做得太甜)。總括來說,我尚算滿意這些食物,由於今次是團餐,下次有機會會再來試試!

場地需不算大,但可間場給團體包場。

焗法國田螺,田螺部份比較鹹,薯蓉很滑,應該加了不少忌廉。

2017-06-25
2017-04-23 2692 瀏覽
You won't notice apart from the name that it's a social enterprise. It's nicely decorated and spacious and prices for lunch sets are reasonable. Very cheap option in bustling wanchai. My friend and I ordered 2 full set meals and the experience was nice. Very hard to find the entrance though. Probably 別有洞天!As for food, the soup with duck breast was fair. Curry Chicken was mediocre and a bit oily. The coconut milk pudding was the best part. But having regard to the price, I really have nothin

As for food, the soup with duck breast was fair. Curry Chicken was mediocre and a bit oily. The coconut milk pudding was the best part. But having regard to the price, I really have nothing to complain about the dining experience in general.
2017-02-26 3294 瀏覽
情人節到到都迫人,好開心嚟到呢間咁空曠又唔洗等嘅餐廳,最重要係食物有一定質素,擺盤亦好精緻!為慶祝情人節,員工仲鋪花瓣係枱面,幾有心思。情人節套餐其實幾抵食,前菜好精彩!第一次飲忌廉蠔湯,好有蠔味,回味無窮,一定會再試!好鐘意牛油果同龍蝦嘅配搭!不錯!主菜不過不失。出面係酥皮,個人比較喜歡簡單地煎香嘅牛扒。大蝦炸得出色,但意粉太乾身!用心的廚師甜點。已經食唔落啦,勞煩男主角幫幫手。今晚所有生果都好新鮮!讚!另外,有兩杯紅洒。如果可以揀其他野飲就好啦。食物質素講完,要提提服務。基本服務是有的,如想更進一步,就有好多進步空間。例如,上左個包,叫我地跟湯食,等到個包凍哂,碗湯都未見影。我個主菜食完,男主角個主菜都未出現。諸如此類的事,絕不會發生在外面的西餐廳。請繼續努力控制上菜時間!
情人節套餐其實幾抵食,前菜好精彩!
忌廉蠔湯
第一次飲忌廉蠔湯,好有蠔味,回味無窮,一定會再試!
芒果牛油果龍蝦卷
好鐘意牛油果同龍蝦嘅配搭!
西班牙火腿橄欖
不錯!

主菜不過不失。
威靈頓牛柳
出面係酥皮,個人比較喜歡簡單地煎香嘅牛扒。
避風塘大蝦
大蝦炸得出色
,但意粉太乾身!
用心的廚師

另外,有兩杯紅洒。如果可以揀其他野飲就好啦。

忌廉蠔湯
芒果牛油果龍蝦卷
西班牙火腿橄欖
威靈頓牛柳
避風塘大蝦
2017-02-07 2691 瀏覽
經過灣仔玩具街,兩個人又找到野食唔係太多人,只有指定餐牌,試試看。幾特別前菜杯湯、麵包、沙律:無特別雞扒野菌汁拌飯:淡淡汁、雞扒煎得脆脆吞拿魚焗長通粉:青椒味重、偏淡
經過灣仔玩具街,兩個人又找到野食
唔係太多人,只有指定餐牌,試試看。

幾特別前菜
杯湯、麵包、沙律:無特別
雞扒野菌汁拌飯:淡淡汁、雞扒煎得脆脆
吞拿魚焗長通粉:青椒味重、偏淡
2017-01-25
2017-02-04 2295 瀏覽
同一班同事初次來到這裡用膳,地方很大,都坐得舒服。餐湯很精緻,有炸蠔、沙律菜、麵包一起陪伴上碟,炸蠔好好味、忌廉湯的味道都不錯豬扒真係好大塊同好厚,煎得好脆好香口雞扒也是煎得好脆好香口同大大塊、個蘑菇汁都好美味最令人失望的大蝦意粉,給我們的不是大蝦,若果沒有大蝦應該要老實告之,或者改一改menu, 總好過貨不對版,完全遺反商品說明條例,真的非常失望最後的甜品都不錯整體來說,如果大蝦意粉做得好完,評分都會高點,但扒類既味道是不錯的
同一班同事初次來到這裡用膳,地方很大,都坐得舒服。
餐湯
豬扒真係好大塊同好厚,煎得好脆好香口
香煎厚豬扒配甜薯
雞扒也是煎得好脆好香口同大大塊、個蘑菇汁都好美味
香煎雞扒飯配牛肝菌蘑菇汁
香煎厚豬扒配甜薯
香煎雞扒飯配牛肝菌蘑菇汁
紫薯布甸
2017-01-30 1980 瀏覽
猴年既最後一日,同同事去食團年飯,之前見食評唔錯,所以就揀左佢地方餐具都乾淨,服務唔錯,但上主菜慢左啲 比我地遲黎既 但叫同一個餐既人,上左主菜,都未上我地果個南瓜湯、沙律菜配炸蠔南瓜湯食得出有南瓜蓉,而且好甜,最重要係細細碗,分量岩岩好太多會溜沙律汁酸酸地,開胃本身唔餓,但聞到佢陣味已經有食慾炸蠔個粉厚左啲,但仍然食到蠔味外面炸得乾身,裡面juice 算唔錯芝士焗吞拿魚長通粉size 比想像中細,分量都唔算多雖然吞拿魚好多,焗完都唔會太乾。但太鹹,鹹得太犀利😭 食完好口渴香辣鮮茄大蝦意粉大蝦有四隻,爽口但無蝦味唔太覺有辣味,可能我食得辣。但甜左啲,食唔到蕃茄既酸味 唔係我杯茶…🙁甜品食落似木糠布甸味,但質地係雪糕,味道唔錯,奶味好重,食左三粒已經滯左😂總結,無想像中咁好食。而且午餐黎講,唔算平,可一不可再😔
地方餐具都乾淨,服務唔錯,但上主菜慢左啲
比我地遲黎既 但叫同一個餐既人,上左主菜,都未上我地果個

南瓜湯、沙律菜配炸蠔
南瓜湯、沙律菜配炸蠔
南瓜湯食得出有南瓜蓉,而且好甜,最重要係細細碗,分量岩岩好
太多會溜
沙律汁酸酸地,開胃
本身唔餓,但聞到佢陣味已經有食慾

炸蠔個粉厚左啲,但仍然食到蠔味
外面炸得乾身,裡面juice 算唔錯
芝士焗吞拿魚長通粉
芝士焗吞拿魚長通粉
size 比想像中細,分量都唔算多

香辣鮮茄大蝦意粉
香辣鮮茄大蝦
大蝦有四隻,爽口但無蝦味

甜品
甜品

總結,無想像中咁好食。而且午餐黎講,唔算平,可一不可再😔
2017-01-27
2016-12-28 2149 瀏覽
点了海南雞飯及蜆肉意粉。 質數与平價茶餐廳相若, 但係價錢卻不下中高檔西餐廳。 政府資助用完之後應該無法生存。 地方相當濶落,繁忙時間仍然有大量座位。忙裏偷閒上去飲一杯茶可以。諗住食飯可免。
2016-11-05 4119 瀏覽
有朋友告知灣仔有間上樓社企餐廳,今日第一次嚟試,一般人比較難發現,因餐廳入口前面有排檔遮住,但搭𨋢上1樓後,別有洞天,地方很大及闊落,不用等位。食了厚切豬扒(因我是豬扒控),豬扒有成吋幾厚,但入口比想像中滑及JUICY。讚!套餐價錢$128,包沙律、湯和餐茶,並不便宜,但質素性價比高。經理話晚上有西班烤乳豬,是餐廳招牌菜,會再試。
2016-11-04
今晚跟同事一齊去左依間新開無耐嘅社企度食野,地方幾大幾整齊,去到都唔係太多人唔駛等位,今日試左好幾度菜,d野都好好味,個龍蝦廚師已經起埋肉,食得好輕鬆,特別推介個牛肋骨好好味,連d配菜都好入味好好食,最後食野個窩夫雪糕又係好好味好滿足。另外都有留意d待應嘅services,d待應都好有禮貌,低讚。
,個龍蝦廚師已經起埋肉,食得好輕鬆
,特別推介個牛肋骨好好味

2016-11-02
  • 牛肋骨
  • 窩夫雪糕
2016-10-25 2787 瀏覽
我同班同事今日又再來呢間社企餐廳吃午餐,我叫左未試過嘅焗紐倫堡腸尖通粉,另加左8蚊升級去美祿恐龍.尖通粉焗得好香口,上面仲加埋芝士粉.一個字,掂!有d同事未嚟過就試咗厚切豬扒加焗甜薯同廚師推介geh羊扒配黃薑飯,佢地都認為唔錯.塊豬扒成1cm厚,好過大x樂好多.總結來講食物好吃,地方又夠大,唔駛等位,可以加入飯堂list入面.今次唔升級要埋雪糕窩夫,留待下一次來先叫.第一次食評,多謝收看

第一次食評,多謝收看
2016-10-24