2016-10-12 2206 瀏覽
晏奏落雨諗住近近地食個lunch 上到去叫左冬陰公湯海鮮豬頸肉米線食 依個簡直係人生一個錯誤! 果豬頸肉好「un」有陣怪味咁 啲蝦同青口唔新鮮 米線勁少 真係狗都唔想食 重要收你$88 蚊⋯⋯
2016-09-22 2500 瀏覽
意外地能夠黎到餐廳食午餐,一入到餐廳已經不覺得走進一個社企餐廳,裝修美觀,相當整潔。更意想不到就係食物,質素相當高,而牛扒更是值得一讚,相當嫩滑!👍🏼😋😋
  • 牛扒、乳豬
2016-09-22 1889 瀏覽
第一次到呢間社企餐廳,真係好後悔………,太遲嚟!食品味道賣相一流之餘,餐廳的經營,由理念到實踐,都係一班有心人的無私投入。食完一餐完美午餐後,口腹之慾滿足之餘,心靈更是舒暢無比!值得推介!
  • 西班牙乳豬、牛扒、甜品……數之不盡!
2016-07-16 4434 瀏覽
原本約咗朋友喺MK,點之朋友加班,改去灣仔,而朋友就介紹咗喜匯的一間社企餐廳New Life。在樓下看餐單,價格都不算太吸引,但也無阻去一試呢間社企餐廳。 大蝦沙律,沙律菜、長豆角配上一隻蝦,再用上沙律醋,比用沙律醬更清香、更健康。材料新鮮,大蝦爽口彈牙,稍微煎香,夠晒味。周打魚湯配香草面包,湯的材料絕無偷工減料,濃濃的忌廉香味。更正的是香草面包,又香又軟,比很多餐廳的餐包來的更有誠意。紅咖哩燴牛肋骨,不得不讚這道菜,牛肋骨炆得好腍,很容易切,不用費上九手二虎之力,而且配上紅咖哩汁,出奇地match。配菜上除了薯仔、青瓜、泰國矮瓜、蕃茄,仲有荔枝,加強了味道上的層次。不過這店的上菜時間就比較慢,單沙律已等了二十分鐘,而且服務員的態度不是太好,雖然是社企,但也有必要改善一下。
周打魚湯配香草面包,湯的材料絕無偷工減料,濃濃的忌廉香味

2016-07-15
2016-06-30 3617 瀏覽
工作之後,來吃個飽,這裏晚餐實在ok大蝦沙律比較普通,蝦大小一般,食落爽口,都幾鮮甜,沙律菜及鮮幼長豆角都鮮嫩翠綠,食完開胃主菜西班牙燒豬,豬皮燒得脆,油脂已爆出,肉質鮮嫩,件件厚身多肉,皮薄餡正
工作之後,來吃個飽,這裏晚餐實在ok

2016-06-27 2355 瀏覽
今次同老公來食晚餐😊我們點了一個「西班牙燒乳豬」晚餐再加「卡邦尼意大利麵」。餐湯係周打蜆湯夠質感,香草麵包夠軟身,頭盆大蝦沙律好清新。老公就最滿意個西班牙燒乳豬,皮夠脆又啖啖肉,味道鹹鹹地,1/4份量就剛好😋 值得推介👍🏼

值得推介👍🏼
  • 西班牙燒豬
2016-06-24 1489 瀏覽
今日lunch time同事帶我地去呢間新開嘅餐廳食晏!入口喺交加街!午餐價錢介乎$68至$128,另收加一!包餐湯、麵包、沙律、主食、甜品同飲品!雖然每樣野嘅份量唔係好多,但加加埋埋都食到好飽下!我叫左個焗葡國雞飯,味道不俗 葡汁幾香 椰汁味幾濃 雞肉都好多 唔會太腍 當然唔係新鮮雞 但唔會太重雪味 !甜品係牛奶奶凍,好香奶味,夠滑又唔太甜!餐包微暖 點餐湯食幾好。環境乾淨光猛,都幾舒服!總括喺灣仔黎講都算性價比高嘅餐廳!

環境乾淨光猛,都幾舒服!總括喺灣仔黎講都算性價比高嘅餐廳!
2016-06-09 1784 瀏覽
我和同事每星期都會搵新野食,早兩日就試左呢間新社企餐廳。先講環境,當日坐响窗邊位置,地方寬敞舒適,服務員態度都唔錯。頭盤有香草麵包、沙律菜加餐湯。麵包有淡淡香草味又夠鬆軟,餐湯夠「杰」有椰菜花,唔鹹好味😋我和另一個同事都選了葡汁焗牛脷飯。睇吓下面張相就知道賣相吸引😆 3大塊牛脷,不但夠軟,味道仲係水平以上。還有如果你係大胃王就啱哂,飯嘅份量足夠我平日食兩餐😅 好彩同事幫我食左一半,我先唔使做嘥野王😌如果有迷你版就啱哂我,價錢可以唔變(因為唔想浪費)希望餐廳考慮一下😁女人雖然話飽但都係會加$試埋個雪糕窩夫,味道雖然不是超出色,但朱古力雪糕加暖暖又鬆軟的窩夫,真係大滿足(同事話好似食左個自助餐一樣咁滿足)😆😆😆

餐湯

葡汁牛脷飯

餐湯
葡汁牛脷飯
  • 葡汁焗牛脷飯
  • 雪糕窩夫
2016-05-22 1887 瀏覽
西班牙乳豬肶 好精彩皮薄鬆化 啲肉好juicy 又滑一定要嚟試試 社企的誠意睇到個價錢心諗都是一般café咁啦 點知…說不出的感動 厨師製作好用心 食物係超水準 絕非嗰啲大集團行貨質素
西班牙乳豬肶 好精彩

皮薄鬆化 啲肉好juicy 又滑

一定要嚟試試 社企的誠意
2016-05-22
2016-05-21 6350 瀏覽
真心喜歡、性價比很高。一個價錢包左餐湯頭盤主菜甜品同餐飲! 爽!真係香草包、天然不做作的味道、熱香沙律菜,不得了、有紅菜頭粒,而且仲用柚子蜜浸過!(不過唔係次次有)主菜試過三款1、海鮮喇沙湯米線$68⋯⋯ok la 我唔係好識分辨「喇沙」類食品嘅優劣、只覺得要有嘅味道佢都有、餸夠食2、柚子忌廉龍脷柳$88⋯⋯正、這個配答清香、魚量不少、意份還加了不少配料炮製,我邊食邊欣賞3、香煎厚豬扒配黃薑飯⋯⋯這個很到家,厚切豬煎得好味、日間吃點薑對身體也好啊。這個份量很大...我大概不用吃下午茶了最後提提甜品(如圖,有幾粒、我吃淨一粒)就是開心尾點吧、整體印象甚好

真係香草包、天然不做作的味道、熱香

主菜試過三款

2016-05-10
2016-05-13 1710 瀏覽
行開春園街發現開了間社企餐廳,仲要搭電梯上一層。好奇地兼以為做善事上去食個晚餐。餐廳還在試業中無乜人,才二三枱客。點了個晚餐西班牙燒乳豬。頭盤是煎大蝦沙律,雖然只有一隻大蝦但很有蝦味,個沙律醬油是醋油,有股淡淡香草味,不是外面市場的香草醋油,后來問廚房知道是自家攪作。湯是周打魚湯,份量有點小。但料很足,食落是鮮忌廉做,不是大路鑵頭貨。主菜西班牙燒乳豬,皮脆肉熱多汁。雖然唔明什麼是西班牙風味,但單論烤豬,味道比名廚不煌多讓,尤其乳豬汁,用了黃桃果肉,酸甜可口,配上新鮮出爐燒烤。我可以再食多一份。整個晩餐連加一才240元,不是便宜,但加上廚房心機味道就物有所值。唯一擔心餐廳現在還在試業中,當人流開始旺起來時,不知還能否有此水準。
2016-05-12