2016-12-05 2453 瀏覽
每逢經過上環,我都一定去生記探下班,好掛住佢。。。D魚湯米線尤其每次都係叫雜錦魚湯米線,鍾意佢咩餸都有,因為我係貪心的雜錦魚湯米線主角係魚湯,飲一啖入口鮮甜,味道不是太濃,似阿媽屋企煲既魚湯,無潻加,真材實料;米線很滑,可以殊殊聲啜哂入口介紹下D餸先:最出名係魚腐-入口彈牙,而且帶點黏韌,似係人手將D魚肉撻左好耐既效果,外層炸過帶點香口。而我最鍾意係魚滑-同個名一樣,真係好滑,入囗同魚腐差不多,又帶點陳皮香味。魚片頭-咸咸地比較爽口。豬腩肉-很腍滑,雖然有好多肥膏,但我一樣照放哂入口。雞翼-鹵得好夠味,肉質很滑,不會過熟過老。為左証明我冇講大話,有圖有真相,真係食哂仲連湯都飲埋下次再經過,我會再黎探你!
尤其每次都係叫雜錦魚湯米線,鍾意佢咩餸都有,因為我係貪心的

介紹下D餸先:

魚片頭-咸咸地比較爽口。

豬腩肉-很腍滑,雖然有好多肥膏,但我一樣照放哂入口。

雞翼-鹵得好夠味,肉質很滑,不會過熟過老。

為左証明我冇講大話,有圖有真相,真係食哂仲連湯都飲埋
下次再經過,我會再黎探你!
2016-12-02 1571 瀏覽
生記鮮魚湯米線 - 豬頸肉米線$39(下午二點至六點$29添😊)📝呢間位於上環既米線舖頭,主打每日用新鮮魚🐟熬製而成既鮮魚湯底😍😍,配上不同既餸:如豬頸肉、魚腐、鯪魚滑、雞翼等⋯⋯款式都唔少。有選擇困難證既我都諗咗好耐下😂😂湯底好鮮甜,有一點點胡椒味,熱辣辣,冬天食一流,飲幾口湯已經開始身暖,快過暖貼啊😝!豬頸肉切得厚身,外層煎得酥脆,不錯!個湯係精華,飲晒先走😋😋!走出舖頭,四個字:又平又正!行開上環推介一試!味道:7/10抵食:9/10 (尤其優惠時段).....
生記鮮魚湯米線 - 豬頸肉米線
$39(下午二點至六點$29添😊)
味道:7/10
抵食:9/10 (尤其優惠時段)
豬頸肉鮮魚湯米線
豬頸肉鮮魚湯米線
2016-11-26 955 瀏覽
I didnt feel like having a heavy dinner so I came here. The taste of noodle was good and nice to keep myself warm. Some slices of pork tasted like KFC chicken somehow but it was good overall. People came . recommendable for travelers staying near Sheung wan.
  • 魚腐魚湯米線
2016-11-25 1003 瀏覽
今日午餐,係樓下揾野食,行到路口,發現有好多人排隊,見到招牌寫魚湯米線,凍凍地就試下佢,叫左個招牌雜錦魚湯米線大概等左十分鐘,拎完外賣行返公司一打開米線個碗,有雞翼,腩肉,再打開碗湯,有菜,鯪魚滑,魚片頭,炸魚腐,第一啖就係試過魚湯,由細到大,因為屋企關係,飲魚湯大,可以肯定個碗係真正魚湯,無加味精啲湯倒落米線碗後,見到係碗邊有煲爛左既魚碎絲雖然第一啖有少少咸,但加左落米線到就唔覺咸,啱啱好雜錦料,最值得讚係個腩肉,有好香鹵肉味,色澤唔太黑,肉嫩,唔太咸好食!

大概等左十分鐘,拎完外賣行返公司

啲湯倒落米線碗後,見到係碗邊有煲爛左既魚碎絲
雖然第一啖有少少咸,但加左落米線到就唔覺咸,啱啱好

好食!
外賣自取
  • 招牌雜錦魚湯米線
2016-10-24 1402 瀏覽
今日lunch 食魚湯米線值得讚係魚湯好有鮮味 good👍🏻可惜係啲米線偏軟 不是我杯茶 比起譚仔,較少我叫左個魚腐米線👍🏻 推介 因為我上次食左雜錦米線 覺得佢地個魚腐好得👍🏻雜錦 個魚腐 鯪魚球 魚片頭 都好食👍🏻
今日lunch 食魚湯米線

雜錦 個魚腐 鯪魚球 魚片頭 都好食👍🏻
  • 魚腐米線
  • 招牌雜錦魚湯米線
2016-09-25 1317 瀏覽
位於上環嘅🐠湯米線。真❤️覺得好好味。炸魚片頭夠彈牙。鯪魚肉鮮甜。魚腐味道濃郁。湯底先係主角湯中有好多魚肉渣。個湯好鮮甜。真材實料。份量多。兩個女仔share 都ok 。睇唔睇到湯入面仲有生菜C 。好健康。溫馨提示:星期日休息
位於上環嘅🐠湯米線。真❤️覺得好好味。
炸魚片頭夠彈牙。鯪魚肉鮮甜。魚腐味道濃郁。湯底先係主角
湯中有好多魚肉渣。個湯好鮮甜。真材實料。

溫馨提示:星期日休息
魚腐。魚片頭。鯪魚球魚湯米線
魚腐。魚片頭。鯪魚球魚湯米線
2016-09-10 1229 瀏覽
早幾年在中環上班,差不多天天都會吃生記。即使每一天點同一款都不會膩。今天,送舊同事月餅,正好經過,就再回味一下以往的魚湯米線。記憶中,這間的米線已乳白色的,這麼多年沒來,湯底已沒了回憶中那種白。價錢也由當年$23變成$29了(袖珍版)。細版的米線也多,但相對譚仔,南記,米線當然較少。我點的是豬腩肉米線。豬腩肉大大一片,一碗也有4-5塊。鹵得挺入味,脂肪跟肉是50 50,入口不會太鞋口,不錯。米線煮得有點淋,但也未至於夾不起。湯喝下口不會過咸,魚味重,嘗到魚鮮味。水準與多年前比是下降了。但是依然好味。
早幾年在中環上班,差不多天天都會吃生記。
即使每一天點同一款都不會膩。

今天,送舊同事月餅,正好經過,就再回味一下以往的魚湯米線。
記憶中,這間的米線已乳白色的,
這麼多年沒來,湯底已沒了回憶中那種白。
價錢也由當年$23變成$29了(袖珍版)。
細版的米線也多,但相對譚仔,南記,米線當然較少。
我點的是豬腩肉米線。
豬腩肉大大一片,一碗也有4-5塊。
鹵得挺入味,脂肪跟肉是50 50,
入口不會太鞋口,不錯。
米線煮得有點淋,但也未至於夾不起。
湯喝下口不會過咸,魚味重,嘗到魚鮮味。

水準與多年前比是下降了。
但是依然好味。
2016-09-04 805 瀏覽
上環返過工的你,冇可能唔識生記,由靚粥底聞名上環,幾年前更做埋魚湯米線。離開上環多年,今天有幸再返嚟食番一餐。大雜,有滷水雞翼、魚腐、魚片頭、鯪魚滑和腩肉 ,最重要係米線係即用魚湯滾的,米線好彈牙,最重要係魚湯爆清甜 ,加上湯底有很多魚肉,可知老闆用料有幾足。另外,魚腐亦是非試不可的配菜,炸得少許金黃色,內裡的鯪魚用料新鮮又彈牙。
2016-08-10
2016-07-28 1250 瀏覽
今日賴生要睇牙,係睇之前,梗係要搵屈小姐食個lunch啦! 容乜易一陣睇完牙醫乜牙都甩晒嫁!上次up錯左個名,今次同你食番啦!呢間野lunch,dinner不嬲多人嫁啦,所以賴生出發拎位先,好好彩每次去親多人既地方,我地都咁岩排頭位,唔駛等太耐!入面位置其實都逼既,但麵檔麻,係坐逼d既,都ok啦,勝在冷氣夠!我地叫左3樣野,魚湯浸菜,雜菇雞絲魚湯米線同蠔仔肉碎泡飯!魚湯浸菜 - 超正! 個魚湯最濃! 屈小姐同我都爭住飲! 而且夾埋d菜好好食呀健康又好味 (5星!)雜菇雞絲魚湯米線 - 呢個魚湯淡d, 雜菇表現正常,最正係雞絲! 嫩滑帶酒香,超正! (4.5星,雞絲加1星)蠔仔勝瓜肉碎泡飯 - 個湯都有蠔味既,但真係冇西環富記咁濃郁,而且蠔仔略有腥味,合格啦 (3星)#與你食盡天下
!

上次up錯左個名,今次同你食番啦

我地叫左3樣野,魚湯浸菜,雜菇雞絲魚湯米線同蠔仔肉碎泡飯

(5星!)

#與你食盡天下
魚湯浸菜
雜若雞絲魚沙米線
蠔仔勝瓜肉碎泡飯
2016-07-25
$55.5 (午餐)
魚湯浸菜
雜若雞絲魚沙米線
  • 魚滑
  • 雞絲
2016-06-16 1820 瀏覽
鮮魚雖然阿媽成日煲,不過就絕對唔會係屋企整米線食,所以有時出開街都會特登食依類形既米線米線夠多之餘,亦都好滑,食落都有煙韌感鮮魚好夠味,米線既魚湯都好清甜份量亦都唔錯,食完都好夠飽夾出黎既味道好有屋企feel,但多一分特別價錢唔貴,路過必食
米線夠多之餘,亦都好滑,食落都有煙韌感
鮮魚好夠味,米線既魚湯都好清甜

份量亦都唔錯,食完都好夠飽
夾出黎既味道好有屋企feel,但多一分特別

價錢唔貴,路過必食
香港的美食有很多, 最簡單的不一定不好的。上環的生記鮮魚湯米線就有這種簡單就好的幸福。生記在上環區有茶餐, 粥品, 同時也有這碗米線。湯底是由魚湯熬成的,配合彈牙米線,還有幾片豬腩肉,肉質很好,一層瘦一層肥的。上環區鬧市中的一間比較貼近平民的食肆。推薦!!

香港的美食有很多, 最簡單的不一定不好的。

上環的生記鮮魚湯米線就有這種簡單就好的幸福。

生記在上環區有茶餐, 粥品, 同時也有這碗米線。

2016-05-13
2016-05-24 1236 瀏覽
生記的米線沒有它的粥來得讓人驚艷。點的招牌雜錦,除了魚頭片很脆其它的都一般。米線也是沒有嚼勁,輕輕一夾就斷了。相比之下譚仔的米線真的好很多。不過能感覺到生記米粉很純,沒什麼化學成分。生記米粉的湯底也是不錯。魚湯雖然不濃,但是滿清的。
招牌雜錦米線
招牌雜錦米線
2016-05-21 711 瀏覽
好耐無食生記魚湯米線,今晚外帶回家同阿媽撐枱腳。魚腐豬腩肉米線 - 白白魚湯味道頗濃郁,湯底有不少魚肉碎,啱晒愛吃魚嘅人。魚腐軟腍帶有魚香味,至於豬腩肉就同我有得揮,又肥又鬆軟!帶點點滷水汁香味。米線爽口幼滑,至於配米線嘅椰菜同芽菜就比較少咗D。
好耐無食生記魚湯米線,今晚外帶回家同阿媽撐枱腳。

2016-05-18
外賣自取
2016-04-24 986 瀏覽
話說今日唔記得帶飯,就試下呢間魚湯米線啦!大概一點半去到一入就有位啦。叫左個炸豬頸肉魚湯米線,五分鐘就黎到,夠晒快手。望落去D湯唔算好奶白,有小小深色,飲落就不過不失,可能我比較鍾意濃郁D既魚湯,呢個對我黎講略嫌太稀太水。到D米線啦,望落去正常,點知我一夾⋯⋯d米線斷哂!!!!!!!我夾每一次都斷,最後要用匙畢黎食喂魚湯米線喎,米線都算係半個主角呀,點解咁對佢先?!米線無咬口,真係同食pat米糊無分別,我諗係煮到過左火位,所以林晒,真係林到唔洗咬,用條脷一晏就爛。好彩,D炸豬頸肉都OK,浸左好耐湯麵無話林到,歸功於佢少少炸漿都無用,直接生炸,外皮浸幾耐都仲硬,雖然稱唔上係脆,不過浸左湯都KEEP到咁算好好,食落仲好夠豬頸肉油香味,如果下次黎會直接叫個炸豬頸肉小食。但礙於D米線粉碎左我既食慾,真係喊住咁食,真係有機會再黎食都只會試泡飯。
話說今日唔記得帶飯,就試下呢間魚湯米線啦!

到D米線啦,望落去正常,點知我一夾⋯⋯

d米線斷哂!!!!!!!
我夾每一次都斷,最後要用匙畢黎食

2016-04-22
  • 豬頸肉魚湯米線
2016-04-13 953 瀏覽
晚上離開公司,雨粉霏霏,天氣涼涼地,就決定去生記食碗粥暖胃!平時太晚到炒米粉一定沽清,今晚7:00左右到還有炒米粉,真好彩!米粉上枱時還有煙冒出,不似有些粥店不夠熱,而且這裡的炒米粉味道很好!由於以往一定吃魚腩粥,因啖啖肉,鯇魚又新鮮,今次試下魚片粥,但魚片太碎🙁不過勝在粥底搭夠,粥食到最後一匙都不會變稀!晚上時段粥品減3元👍🏻

晚上時段粥品減3元👍🏻
2016-04-13