2017-11-26 445 瀏覽
次次經過上環都會好想快食一個生記!😍不過真係要預番時間等位,好多附近番工既人都會黎食。想食溏心蛋,但次次都唔記得😥😥等位既時候睇定要食咩喇,就到既時候可以落定order🎉🎉呢個就係我至愛!鯪魚滑魚湯米線我好鍾意食辣架!!但都可以爲左呢個米線唔食!!!雖然後段都忍唔住加少少沾魚滑🤪🤪 魚湯魚滑米湯都好食!一定要食光光喇啊👷‍♂️👷‍♂️😍有洗手間😁地方淺窄,入座後order好就乖乖坐定唔好阻住呀姐👻👻
次次經過上環都會好想快食一個生記!😍

不過真係要預番時間等位,好多附近番工既人都會黎食。
想食溏心蛋,但次次都唔記得😥😥
等位既時候睇定要食咩喇,就到既時候可以落定order🎉🎉
呢個就係我至愛!鯪魚滑魚湯米線
有洗手間😁
地方淺窄,入座後order好就乖乖坐定唔好阻住呀姐👻👻
2017-11-15 452 瀏覽
下班專程來吃生記 七點半到店幾乎坐滿點佐魚腐加豬潤湯很鮮 魚腐好味 但我更鍾意豬潤 很新鮮 份量又足44蚊就有的雙拼 值得試下好似蕃茄雞絲 泡飯也好受歡迎離開時還有客人 被老闆告知八點收工 所以要來就請早啦
下班專程來吃生記 七點半到店幾乎坐滿

離開時還有客人 被老闆告知八點收工 所以要來就請早啦
魚腐拼豬潤
魚腐拼豬潤
2017-10-28 573 瀏覽
比起荃灣魚鱻魚同漁川米線,我覺得尼間更加出色同高質左:魚滑米線 右:魚腐米線魚滑超級滑有成六、七舊好抵食每碗有唔少椰菜同芽菜唔係淨米線同魚滑咁dry飲一啖魚湯就知係真材實料煲嘅冇得呃人另外加左17蚊碗魚湯時菜大大碗菜心又甜又好食比蠔油菜心更好味仲一彈嘅就係坐得好迫好辛苦,嗱嗱林食完就被人趕走
比起荃灣魚鱻魚同漁川米線,我覺得尼間更加出色同高質

左:魚滑米線 右:魚腐米線
魚滑超級滑
有成六、七舊好抵食
每碗有唔少椰菜同芽菜唔係淨米線同魚滑咁dry
飲一啖魚湯就知係真材實料煲嘅冇得呃人

另外加左17蚊碗魚湯時菜
大大碗菜心又甜又好食
比蠔油菜心更好味

仲一彈嘅就係坐得好迫好辛苦,嗱嗱林食完就被人趕走
2017-10-27
2017-09-20 699 瀏覽
每當聚會之後,想食清D同減輕罪疚感,賴生都會帶住屈小姐造訪《生記》,為既係酒香雞絲,鮮魚滑同魚湯浸生菜!之不過,今次屈小姐要係雜菌同鮮牛肉中做抉擇,為左對屈小姐既身體好D,賴生就支持屈小姐揀牛肉,因為補血麻!但《生記》係無得獨立叫鮮牛肉既,一定要雙拼鮮茄牛肉咁揀,既然一樣價錢,咁梗係要埋鮮茄啦!而賴生當然就揀雜菌啦,等屈小姐都食到麻!不過雜菌都唔可以當獨立餸,要當雜菌魚湯泡飯咁叫再轉米線屈小姐之選:1) 鮮茄牛肉酒香雞絲米線:5⭐️酒香雞絲係生記既高水準出品,集酒香,甜味與嫩滑於一身,配上米線,無懈可擊!不過,今次既驚喜係黎自屈小姐揀既鮮茄牛肉,同就咁魚湯加$8轉鮮茄好唔同,前者明顯係將鮮茄同牛肉先行煮起再撞入魚湯,後者則係魚湯+新鮮蕃茄入去滾2滾,前者蕃茄味同魚湯完美融合,毫無違和感,既能食到魚湯又能食到茄味,仲有洋蔥既甜味,後者則只有魚味而蕃茄力幾乎係0,單純係有蕃茄食⋯所以~今次又挖掘到另一個寶藏啦!2)魚湯浸生菜:5⭐️依舊出色,濃烈魚味配合新鮮生菜,令生菜食落份外甜,而魚湯則有大量魚肉碎,足料,令人捨不得要飲幾啖(平時係飲晒既,但今次飲晒個蕃茄魚湯已經太飽了)賴生之選:3)雜菌鮮

!不過雜菌都唔可以當獨立餸,要當雜菌魚湯泡飯咁叫再轉米線

魚湯浸生菜,鮮茄牛肉酒香雞絲米線,雜菌魚滑魚湯米線

屈小姐之選:

1) 鮮茄牛肉酒香雞絲米線:5⭐️

,後者則只有魚味而蕃茄力幾乎係0,單純係有蕃茄食
⋯所以~今次又挖掘到另一個寶藏啦!

2)魚湯浸生菜:5⭐️

依舊出色,濃烈魚味配合新鮮生菜,令生菜食落份外甜
已經太飽了

雜菌魚滑魚湯米線

賴生之選:

3)雜菌鮮魚滑魚湯米線:4⭐️

鮮魚滑又係生記另一力作,超滑彈牙有魚味!又係另一必點米線配料!

至於雜菌,係賴生知道屈小姐想食,所以叫既!不過我倆都好喜歡食菇
份量好多!都新鮮既,值得叫嫁
,只係食米線果碗魚湯非魚湯浸生菜既魚湯,冇咁鮮味,所以有點可惜!

#誤打誤撞掘寶藏
魚湯浸生菜,鮮茄牛肉酒香雞絲米線,雜菌魚滑魚湯米線
雜菌魚滑魚湯米線
  • 魚湯浸生菜
  • 鮮茄牛肉酒香雞絲米線
雖然四十幾蚊碗米線又唔包野飲有啲貴(比荃灣啲魚湯店貴),但一分錢 一分貨,我覺得絕對值嘅魚滑米線魚滑好新鮮好彈牙又唔咸最鍾意佢有啲蔥粒好香同魚肉好夾可惜米線一般比較鞋唔夠滑配料仲有芽菜椰菜頗為健康湯底唔油飲得出係老火魚湯真材實料魚腐米線魚腐雖然係炸但食唔出油膩感覺金黃色好靚好得意唔知加左咩落去一齊炸呢除左兩碗米線仲另外嗌左碟魚湯油菜菜心好柔嫩一啲都唔老而且份量頗多絕對唔馬虎唔係得幾條菜仔總括而言幾滿意經過上環必定會再幫襯不過你唔好期望會坐得好舒服因爲要搭枱而且幾迫
雖然四十幾蚊碗米線又唔包野飲有啲貴
(比荃灣啲魚湯店貴),但一分錢 一分貨,我覺得絕對值嘅

魚滑米線

經過上環必定會再幫襯
不過你唔好期望會坐得好舒服
因爲要搭枱而且幾迫
2017-09-09 514 瀏覽
作為魚湯fans,專登由荃灣走過黎食呢間魚湯米線,點知令人十分失望。原本想叫泡飯,點知冇灑飯,所以叫左招牌既魚腐米線,點知魚腐根本就唔係魚腐,係鯪魚球,咬落就似煎釀三寶既魚蛋咁😰😰😰再講魚湯,胡椒味太濃,可能想遮蓋魚腥味,但最後就飲唔到魚鮮味😰最後米線都一樣咁令人失望,淋到喊,又碎,好似發賬左咁😰😰😰食左幾啖就算!決定冇下次!!!!!我諗成餐最好食就係杯檸檬茶😔😔😔名不副實的魚腐米線
我諗成餐最好食就係杯檸檬茶😔😔😔
名不副實的魚腐米線
2017-09-08 414 瀏覽
是日收工自己一枝公走去搵野食見呢排成日出街覓食,煎煎炸炸,在所難免所以決定要食清啲!由於時間尚早仲未到lunch hour,所以門口都得一兩個人等緊外賣,但入面都已經幾乎滿座😯溫馨提示,要食真係要早少少去等位!唔使睇menu我呢啲熟客仔梗係一坐低就叫碗順德魚腐魚湯米線啦!魚腐大大粒啖啖肉,魚湯濃度剛剛好!可惜我一直都覺得佢個米線真係唯一既敗筆,太粗同麵質太淋身如果可以轉一轉米線供應商就好喇!或者下次都係叫個泡飯底算~今次都差唔多飲哂啲魚湯,真係好好味
是日收工自己一枝公走去搵野食
見呢排成日出街覓食,煎煎炸炸,在所難免
所以決定要食清啲!

溫馨提示,要食真係要早少少去等位!

順德魚腐魚湯米線

魚腐大大粒啖啖肉,魚湯濃度剛剛好!

可惜我一直都覺得佢個米線真係唯一既敗筆,太粗同麵質太淋身
如果可以轉一轉米線供應商就好喇!
或者下次都係叫個泡飯底算~

今次都差唔多飲哂啲魚湯,真係好好味

順德魚腐魚湯米線
  • 魚腐魚湯米線
終於不是雲南二字或過橋小鍋米綫。LUCKY,今日罕有同老公一齊食午餐,諗返起中學時期連一起手牽手午膳也是奢侈(因不同校)。到現在,雖然不同公司,但一起午膳,其實又唔係咁難~有時覺得,飲食口味,就如愛情:我們都不完美,所以我們不是去愛一個完美的人,而是去接受他和我一樣,是個不完美的人。------------------------------午市十分墟冚(放心,部份人係外賣),但食客快來快去,我等了5分鐘入座。好野總是有人爭的,好彩算等得快。入座1秒,餐牌未睇完,伙記已不斷追問「食乜呀!揀好未!」原來無意間加入了搶答環節,真是與時間兢賽!這裡主要賣魚腐米線,但我嘛,好奇心大,咩都想試,來一碗招牌雜錦魚湯米線,都有魚腐姐!招牌雜錦魚湯米線($50)★★★★/5 魚湯味偏淡,有人喜歡,有人不喜歡,勝在味道清甜,自家熬制,無添加。配料好豐富!有魚腐、雞翼、腩肉、鯪魚肉、芽菜、生菜,每樣2件,配上魚湯底!好過數字哥米線啦!魚腐:與魚米之家或譚姓之三哥極不的style。整顆是以鯪魚肉製成,好似炸鯪魚魚蛋咁!不會粉感,值得一試!鯪魚肉:魚肉絕無魚腥,加上蔥花的香味,簡直是天作之合(不過這是既定的配
終於不是雲南二字或過橋小鍋米綫。

招牌雜錦魚湯米線

招牌雜錦魚湯米線($50)★★★★/5

鯪魚肉:魚肉絕無魚腥,加上蔥花的香味,簡直是天作之合(不過這是既定的配搭吧)
雞翼:滷水汁炆了好耐的feel,骨和肉一咬便輕輕分離。幾正!
腩肉:層次豐富,脂香濃郁,油而不膩, 兩片份量剛剛好
蔬菜:普普通通,無過熟,OK,不值一提。

鎮江骨魚湯米線($38)★★★★/5

如你不好魚腐,呢個相信係你最佳選擇。
鎮江醋酸酸甜甜,醒胃惹味;骨肉輕易分離,肉質軟腍!
一D都唔會乾,鎮江汁滲透整舊肉!
吃罷齒頰留香!

溏心蛋

滷水溏心蛋★★/5:

表面有滷水味,蛋係半熟,但可惜未能達到日式溏心蛋那種,蛋黃軟糯綿密之感。
如你當天好想食隻蛋,OK叫吧!才$6!不然,可忽略它~

其實都幾搞笑,原來生記仲有撈其他範,隔離就係,再隔隔隔離生記。
總結:價位相宜,份量夠大!中上環上班族可以一試!
題外話/補充資料: 入座前可諗定叫咩,入到去個速度同澳牛有得揮!乜原來要叫得咁快,個心都離一離!
2017-08-03
招牌雜錦魚湯米線
2017-07-10 3778 瀏覽
今天下班到了上環上運動課出了一身汗的感覺真是很爽運動後想吃點清淡的食物想試這間生記鮮魚湯米線很久了但我通常也是星期日才來上環星期日是它們的休息日 (哭)店內位置算多也算很寬闊不會迫到會碰到旁邊的人新鮮豬潤魚湯米線 $35本來是想點雞亦魚湯米線但覺得做完運動立刻吃炸的好像太過份所以點了第二最愛: 新鮮豬潤魚湯米線豬潤好處多 豐富的鐵質和維他命A 又可以補血不過適可而止就好 因為膽固醇也蠻高的哈哈新鮮豬潤魚湯米線原價應該是$38但中午12:30前/下午2:00後每碗減收$3說回正題豬潤魚湯米線上桌的時候我有點嚇到「也太多豬潤了吧!!」整碗米線都鋪滿了豬潤不誇張 我沒有細心數但真的差不多有十大片豬潤豬潤爽脆鬆軟 一點腥的味道都沒有其實我最期待的是魚湯它的魚湯呈奶白色 味道鮮甜我相信應該用很多斤魚熬製很久才有這個效果你可以看到湯入面有些微微的魚碎就知道它有多真材實料了!比較失望的是米線因為我愛的是彈牙的那種這些像是煮了很久 煮到每一條都胖胖的不過這樣魚湯也比較容易吸收啦整體算是不錯吃 價錢也很便宜不過我吃完回家的途中覺得有點口渴希望它不是加了味精吧
今天下班到了上環上運動課
出了一身汗的感覺真是很爽

運動後想吃點清淡的食物
想試這間生記鮮魚湯米線很久了
但我通常也是星期日才來上環
星期日是它們的休息日 (哭)

店內位置算多也算很寬闊

新鮮豬潤魚湯米線原價應該是$38
但中午12:30前/下午2:00後每碗減收$3

說回正題
豬潤魚湯米線上桌的時候我有點嚇到
「也太多豬潤了吧!!」
整碗米線都鋪滿了豬潤
不誇張 我沒有細心數
但真的差不多有十大片豬潤
豬潤爽脆鬆軟 一點腥的味道都沒有
其實我最期待的是魚湯
它的魚湯呈奶白色 味道鮮甜
我相信應該用很多斤魚熬製很久才有這個效果
你可以看到湯入面有些微微的魚碎
就知道它有多真材實料了!
比較失望的是米線

不過我吃完回家的途中覺得有點口渴
希望它不是加了味精吧

2017-07-06
2017-06-26 3379 瀏覽
係呢一日,係上環呢個商業樓宇屹立既社區入面有2雙小足正在爲佢地既晚餐四圍係橫街窄巷穿梭,屈小姐既小手緊緊被賴生拖住,係文咸東街不停遊走,終於2雙小足係《生記鮮魚湯米線》前停下,然後好出奇不意地凝視對方問:「你點知我今日係魚湯Mood?」,聽罷,大家會心微笑一下後,2雙小足就踏入左《生記》啦!(其實係呢一度,賴生想捉住屈小姐望足5分鐘先入去⋯!可惜⋯個肚唔爭氣肚餓了)呢間專賣門魚湯既米線其實舖頭位置唔多,但平時都幾多人食嫁,午市既時候係要排隊嫁,所以要早D搵位!舖頭外冇遮陰,烈日當空下,真係隨時會變蒙古皇帝嫁!不過,舖頭冷氣都夠勁,入到去坐就2個世界黎,但要預坐得逼D!除左拎位貼士,係食野之前,比少少醒目貼士大家,等你可以精明地用最抵既價錢食最多既野!1)第1樣可留意既係時間 - 1230前結帳/1400後入座每碗米線同泡飯係減收$3蚊既2)係1400-1800呢,係下午茶時間,有袖珍米線賣既,會再平D,一餸$29就有交易3)係1400之後,叫1碗米線/泡飯可以以特惠價錢($8起)追加半份小食(無限),加$8起有野飲!4)如果加小食及野飲會額外再平$1醒目既你,自己識揀時間黎食啦今次呢,

呢間專賣門魚湯既米線其實舖頭位置唔多,但平時都幾多人食嫁,午市既時候係要排隊嫁,所以要早D搵位舖頭外冇遮陰,烈日當空下,真係隨時會變蒙古皇帝嫁!不過,舖頭冷氣都夠勁,入到去坐就2個世界黎,但要預坐得逼D!

2)1400-1800呢,係下午茶時間,有袖珍米線賣既,會再平D,一餸$29就有交易

3)1400之後,叫1碗米線/泡飯可以以特惠價錢($8起)追加半份小食(無限),加$8起有野飲

4)如果加小食及野飲會額外再平$1

醒目既你,自己識揀時間黎食啦

今次呢,賴生同屈小姐就叫左鎮店三寶

第1寶:
鮮茄魚湯酒香雞絲米線

酒香雞絲 :5⭐️

鮮茄魚湯米線:3⭐️

屈小姐就好鍾意食呢度既酒香雞絲既,所以黎親都會叫酒香雞絲!到底有乜好食呢?首先,佢所有雞絲都係雞扒黎,所以超彈口超滑,而且佢事先起晒雞皮,令屈小姐食得開心又放心,最正既係,佢個酒味入晒雞肉度酒香酒味都係雞絲由內而外滲出,極爲惹味

鮮茄湯要加$8蚊先可以轉,但加左鮮茄純粹真係好似多粒蕃茄食咁,得好微好微蕃茄味滲到落魚湯度,而魚湯本身亦不算重魚味,如果叫魚湯專門店,呢個略爲遜色少少!不過呢個米線份量都好多而且都幾滑,係上環黎講咁既價錢食到健康野,不過不失啦

第2寶:
鮮茄魚湯魚滑米線

鮮魚滑:5⭐️

鮮魚滑就係呢度既第2寶啦!粒粒都好大粒嫁而且好多粒,又彈牙,魚味濃郁!而且真係好滑!唔錯唔錯,好好味!

第3寶:
魚湯浸菜

魚湯浸菜:5⭐️

呢碗魚湯就不得了啦!即叫即整,魚味比米線果碗重好多好多嫁!所以D菜浸落魚湯度,吸晒味,好甜好正!屈小姐同我都爭住飲個湯

P.S. 不過要留意下佢地既匙羮/餐具有冇徹底洗乾淨,因為我地換足5隻匙羮先冇清潔劑味!

#健康
#識食一定揀時間食
#一定要食菜
#慢慢去了解你的心
#嗅覺(太)靈敏既屈小姐

2017-06-10
$51.5 (晚餐)
鮮茄魚湯酒香雞絲米線
鮮茄魚湯魚滑米線
魚湯浸菜
  • 酒香雞絲
  • 鮮魚滑
2017-06-19 352 瀏覽
星期六行過上汔,見到一家我一直好想食的小店-生記鮮魚湯米線 終於有開,急不可待一試。我做完手術後減少左食肉的習慣,希望多點食魚 (手術前的姐姐是無肉不歡,平時車仔麵三餸的這話是全肉的程度🤔) ,所以魚湯米線就最合適不過了!上環生記原來是老字號,服不過務態度就無乜架啦,姐姐勁無禮貌,因為係老店所以唔憂做嘅。不過個魚腐和鯇魚片就一流。魚片鮮味十足無草腥味,魚腐炸起又彈牙。魚湯好似無味精一樣咁鮮甜,加入薑葱,清清地幾啱病人食。

2017-06-17 297 瀏覽
今晚要來上環上堂, 要食個快飯趕上堂, 剛好有朋友介紹呢間魚湯米線, 便來試試.一到來有如一般茶記, 由於天氣炎熱, 就搵左個冷氣位坐, 見MENU唔多選擇,主要係單餸魚湯米線或飯.叫左豬潤魚湯米線$35, 一到見到幾多豬潤, 有調味過的, 望落去D湯唔算好奶白, 不過飲落幾舒服, 米線普通, 主要都係個湯出色. 不過由於天氣太熱, 呢到又唔夠冷氣, 所以一路食一路出汗,好快食完就走, 亦無飲曬D湯.另外呢到只開到8PM, 太夜就無得來食, 不過價錢幾抵, $35就一餐, 下次有機會會來再食.

豬潤魚湯米線
2017-06-14
豬潤魚湯米線
2017-04-22 1038 瀏覽
生記鮮魚湯米線,每天十二點開始門外就擠滿了人,大家都是來吃它的鮮魚湯米線或著魚湯泡飯。等了十分鐘就有位,立刻order左佢既招牌順德魚腐魚湯米線,兩分鐘就送到了。偏奶白色的魚湯、六大顆魚腐、配菜有椰菜、芽菜、少許炸菜、米線份量亦不少。 魚湯的確挺鮮甜,米線都跟平時吃的一樣滑滑的,魚腐偏軟身。整個魚腐魚湯米線清淡得來味美,難怪每天店外都大排長龍了。雖然坐得有點迫,但想食得清淡健康d,價錢又便宜,還是值得來的。

2017-03-13
2017-04-21 543 瀏覽
港島區幫襯開兩間魚湯麵店,一是生記,二是漁川。漁川比生記平少少,但d 自選配料同港式粉麵店無乜分別,而生記會特別d,所以貴少少都係合理。剛巧到上環一趟,諗住去南記啦,點知排到出門口。生記一樣要等,但在門口等一次、入到去坐就唔駛煩,方便好多,唔駛自己搵位。香酒雞絲魚湯米線 $38只是叫香酒雞絲一個配料,唔好以為好寡好plain,呢度既雞絲同譚仔既差別很大。呢度既雞絲首先夠厚肉和腍滑,其實係用雞柳,啖啖肉之餘一定夠滑。個酒味勁突出,食過呢度既雞絲,就唔會再去譚仔食雞絲。飲晒個湯就夠飽既,不過今次米線份量好似少左d,睇我撈晒d 料去碗既一邊就知,其實得3/5 碗,其餘都係湯。
香酒雞絲魚湯米線 $38
香酒雞絲魚湯米線
2017-04-21
香酒雞絲魚湯米線
2017-03-06 1339 瀏覽
As I got cold, what appear in my mind is a hot fish soup noodle.I'm a old customer for sun kee, tonight I ordered the oysters fish soup rice, as tasty as their signature rice noodle.What else can you expect for such a cheap price <$50Of course don't expect too much on the environment, but the taste, really the best fish soup at this price range I have ever tried