餐廳: 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
資訊:

.今次真係食完覺得好好食,所以係呢度做評分🫨油麻地抵食之選😋- 田記魚蛋牛腩專門店數數手指都幾乎7-8年無幫襯過港式粉麵店,今晚朋友突然興起想回味一番我地黎左油麻地田記🙆🏻‍♀️我叫左招牌崩沙牛腩河粉($62)+$18油菜,朋友叫左雲吞撈粗麵($48) + $26 炸魚皮……….崩沙牛腩河粉🍜係我食過最出色嘅一間,最中意崩沙腩軟腍味香,帶有輕微爽根位,牛味濃。第二,每碗粉麵都跟一匙羹嘅自家調配香茜蔥,香茜蔥夾雜了香茜、蔥、香蒜,撈落湯令湯更香濃。………..雲吞有5-6粒,每粒都必定有一隻原隻蝦仁,爽口彈牙。………..炸魚皮好香脆,大概有12片左右,味道幾好,正常,算抵食。……….油菜叫了全走,但廚房就照樣比了蠔油,呢樣係唯一樣美中不足嘅位置。……….今次誤打誤撞去左田記食粉麵,真係又再一次令我愛上港式粉麵,食過翻尋味😂……….
今次真係食完覺得好好食,所以係呢度做評分🫨
油麻地抵食之選😋- 田記魚蛋牛腩專門店
………..
雲吞有5-6粒,每粒都必定有一隻原隻蝦仁,爽口彈牙。
………..
炸魚皮好香脆,大概有12片左右,味道幾好,正常,算抵食。
崩沙牛腩河
2023-11-27
崩沙牛腩河
睇到好多呢度嘅食評,都話啲牛腩一定必食之選,好啦,今日星期日晏晝,起身試下啦,去到現場環境同其他嘢都冇咩問題,但係個牛腩麵一上,外觀正常,個湯一睇就知道顏色唔夠,飲第一啖湯即刻叫阿姐另外攞碗腩汁,我要成碗倒曬落去,因為真係好淡,再試下啲牛腩四至五嚿,得一兩舊叫做正常,其餘三舊好似肉絲咁,牛腩上既肉絲,睇到我就知道一定好硬,結果真係咬唔到,比預期之中失望,仲話必食之選,永遠唔會再食,其實是但一間普通嘅牛腩麵,都可能好食過呢間,仲講到話係招牌係牛腩
招牌牛腩河
2023-11-26
  • 牛腩河
2023-11-22 57 瀏覽
油麻地的田記魚蛋牛腩專門店 @mr.tin_hk 太子也有分店 湯底以豬骨及全雞熬煮4小時出名的崩沙牛腩🐄每日數量有限 售完即止店鋪雖小但客流不斷 裝修簡單 滿滿香港情懷·🏅金牌牛腩幼麵除崩沙牛腩外 金牌牛腩乃銷量第一 人氣必吃牛腩香味濃郁而且超軟腍 傳統全蛋生麵爽彈蘸新鮮炒的田記辣椒油🌶️一滴入魂 滋味加倍由指天椒 香蔥 香蒜 鹽及各種秘密香料炒成·🐮牛魔王河粉有牛腩 牛筋 金錢牛肚 牛雜(牛腸 牛膀 牛肺)OMG牛筋 牛肚好綿軟滑嫩🥩豐腴不膩味牛雜類用上十種以上材料秘製以成的腩汁所以牛腸 牛膀 牛肺都很入味 完全不會硬·🥟淨鮮蝦雲吞皮薄餡靚大大粒 鮮蝦比例多 口感好彈牙加上肉餡 味道鮮甜🍤自家工場 新鮮製造 再配搭生菜湯 兩個人分享剛剛好 飽肚滿足欣賞店家把芫茜 蔥和蒜頭混合 清新香噴噴·🍹凍檸檬茶轉配奶茶/咖啡/汽水/豆漿一律加$8
油麻地的田記魚蛋牛腩專門店 @mr.tin_hk
牛腩香味濃郁而且超軟腍 傳統全蛋生麵爽彈
蘸新鮮炒的田記辣椒油🌶️一滴入魂 滋味加倍
由指天椒 香蔥 香蒜 鹽及各種秘密香料炒成
🐮牛魔王河粉
有牛腩 牛筋 金錢牛肚 牛雜(牛腸 牛膀 牛肺)
OMG牛筋 牛肚好綿軟滑嫩🥩豐腴不膩味
再配搭生菜湯 兩個人分享剛剛好 飽肚滿足
欣賞店家把芫茜 蔥和蒜頭混合 清新香噴噴
🍹凍檸檬茶
轉配奶茶/咖啡/汽水/豆漿一律加$8
餐廳:田記魚蛋牛腩專門店地點:油麻地碧街菜式:主打手打魚蛋、崩沙腩港式粉麵店餐牌:麵類,飯類,净食,飲品牛魔王河粉 $62牛魔王包括以下豐富材料:金錢肚x4牛腩x3牛筋x3牛腸x2牛膀x1牛肺x2牛三寶河粉 $58牛三寶包括:金錢肚x4牛腩x4牛筋x4河粉幼滑,粉量都好多!牛腩牛筋大大件,牛雜爽口新鮮。跟餐生菜 +$18生菜好大碟,感覺有成半斤重。面頭加上蠔油。跟餐檸檬利賓納 +$10檸檬利賓納都有好多片檸檬。枱上有多款調味料。
餐廳:田記魚蛋牛腩專門店
地點:油麻地碧街
菜式:主打手打魚蛋、崩沙腩港式粉麵店
餐牌:麵類,飯類,净食,飲品

牛魔王河粉 $62

金錢肚x4
牛腩x4
牛筋x4
牛三寶河粉

河粉幼滑,粉量都好多!牛腩牛筋大大件,牛雜爽口新鮮。
跟餐生菜

跟餐生菜 +$18
生菜好大碟,感覺有成半斤重。面頭加上蠔油。
跟餐檸檬利賓納

跟餐檸檬利賓納 +$10
檸檬利賓納都有好多片檸檬。

枱上有多款調味料。
2023-11-15
2023-11-10 72 瀏覽
崩沙牛腩河 $62見到個擺盤都好靚牛腩肥瘦均勻🥩食落好有口感👍🏼個河粉份量都好多好抵食🙌🏻牛肚麵 $45食落真係同其他餐廳唔同!牛肚漫滿曬牛腩汁😽質感爽滑魚皮 $26個魚皮好脆口一浸落個湯底就聽到吱吱聲(請看片)餐廳好貼心咁俾左個袋我哋如果食唔曬可以帶番屋企🏡總結:看似平凡嘅小店,但係食物質素唔錯, 睇得出背後用心 嘅製作,連各種調味料都用label顯示清楚,睇得出餐廳嘅細心👍🏼環境:💘💘💘味道:💘💘💘💘服務:💘💘💘💘價錢:💘💘💘Encore指數:💘💘💘💘
崩沙牛腩河 $62
見到個擺盤都好靚
牛腩肥瘦均勻🥩
食落好有口感👍🏼
個河粉份量都好多
好抵食🙌🏻

牛肚麵 $45
食落真係同其他餐廳唔同!
牛肚漫滿曬牛腩汁😽
質感爽滑

魚皮 $26
個魚皮好脆口
一浸落個湯底就聽到吱吱聲(請看片)
餐廳好貼心咁俾左個袋我哋
如果食唔曬可以帶番屋企🏡

環境:💘💘💘
味道:💘💘💘💘
服務:💘💘💘💘
價錢:💘💘💘
Encore指數:💘💘💘💘
2023-11-08 39 瀏覽
晨早周圍搵野食,見到有手打魚蛋就入店一試究竟!叫了招牌魚蛋魚片河,清清地岩哂good morning,果然手打魚蛋就是彈牙可口又夠味,叫醒哂味蕾!奶茶又夠茶濃奶香夠滑!
晨早周圍搵野食,見到有手打魚蛋就入店一試究竟!
叫了招牌魚蛋魚片河,清清地岩哂good morning,
果然手打魚蛋就是彈牙可口又夠味,叫醒哂味蕾!
奶茶又夠茶濃奶香夠滑!
【油麻地•田記魚蛋牛腩專門店】ππππππππππππππππππππππππππππππ性格比高 油麻地站隔離既粉麵店🌻|招牌魚蛋河粉|HKD 40魚蛋是這道料理的重要組成部分,它們是由魚漿製成的小圓球狀食品。魚蛋具有彈性且細嫩的口感,吃起來非常有嚼勁。它們往往被煮熟後放入河粉湯中,使得整道料理更有層次感。🌼|崩沙牛腩河粉|HKD 62牛腩肉經過長時間的煮炖,肉質變得非常軟嫩,入口即化。牛腩肉帶有濃郁的牛肉香氣,搭配河粉一起食用,相互融合,味道更加鮮美。🏵️|油菜菜心|HKD 18/碟油菜菜心的葉片嫩綠誘人,味道鮮美,口感嫩滑,非常適合作為一道健康美味的菜品。🍁|豆漿及熱奶茶|HKD 8+8豆漿的口感綿密細膩,味道濃郁香甜,口感豐富滑順。熱奶茶是以茶葉和牛奶為主要原料混合而成的飲品,口感濃厚香濃,味道溫潤甘甜。田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)油麻地碧街45號地下C1號舖
【油麻地•田記魚蛋牛腩專門店】
性格比高 油麻地站隔離既粉麵店

🌻|招牌魚蛋河粉|HKD 40

🌼|崩沙牛腩河粉|HKD 62

🏵️|油菜菜心|HKD 18/碟

🍁|豆漿及熱奶茶|HKD 8+8

豆漿的口感綿密細膩,味道濃郁香甜,口感豐富滑順。

田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
油麻地碧街45號地下C1號舖
今天午餐在「田記魚旦牛腩專門店」吃牛三寶湯河,在油麻地區嘗試過多間牛腩麵店,始終都是喜歡「田記」,原因湯底香濃而不過鹹,如果欲再添香辣滋味,桌面上的免費辣椒油是不二之選,大、中、小辣味道,自己揸主意好了!再細味;牛腩和牛肚腍度很適合我,牛筋腍滑可口又略帶咀嚼口感,牛三寶與河粉頗份量不少,好吃又飽肚。冰凍檸檬可樂~鮮檸檬片多吸收維他命C又幫助消化解膩,可口可樂令我心曠神怡,飽頓後,我充滿力量,帶著滿足心情又去逛街了!

冰凍檸檬可樂
2023-11-02
冰凍檸檬可樂
2023-10-20 61 瀏覽
🍴金牌牛腩河粉($45)牛腩唔會太韌,咬唔開,亦都唔會比太多肥膏,見到個湯都唔會話太油🍴金牌魚蛋麵($40)值得讚嘅係麵冇乜鹼水味,因為個人唔鍾意食到鹼水麵,而好少餐廳嘅麵係冇鹼水味,另外,魚蛋同魚片都好彈牙🍴追加生菜($18)🍴炸魚皮($26)上枱方式唔錯,一袋裝起,再比隻碟,食就倒出黎,食唔晒就成袋攞走😂😂我覺得餐廳除左係食方面有值得讚嘅地方之外,我覺得係衛生方面都做得唔錯,除左頭先講到魚皮係一袋袋裝起,我見到佢地筷子筒都係會有個袋套一套先再裝筷子入去
🍴金牌牛腩河粉($45)

🍴金牌魚蛋麵($40)

🍴追加生菜($18)

🍴炸魚皮($26)

2023-10-14
30 分鐘 (堂食)
2023-10-18 43 瀏覽
呢間餐廳地點好方便,一出油麻地地鐵站碧街A1出口就見到啦,餐廳座位算多,價錢好親民👍🏻一碗粉麵的確幾抵,繁忙時間時仲要等位😝牛腩飯🐂牛腩作為餐廳招牌,小妹又點可以唔點黎試吓😃牛腩食落好香口,每啖肉,且肉質好嫩滑,好重牛肉香味,重點係份量好多😍紫菜湯🍲隨牛腩飯附送,紫菜湯清甜+開胃,湯中仲有好多紫菜,大讚😆招牌魚蛋河粉黎麵家餐廳🍴點都要試埋主打的招牌魚旦河😋,呢間餐廳用既魚旦全部由人手打成,口感較平日食到既魚旦爽口彈牙,完全冇粉狀😚魚旦河另一精髓就係魚片,同樣爽口+厚身🤩 湯底清甜,入味🥳 有少量生菜🥬、蔥粒和芫荽以調味配料😑芥蘭鮮嫩沒渣,入口爽脆,配上蠔油,份外惹味及配襯😬熱檸檬水🍋利賓納🍇與普通茶餐廳水準相同,正常發揮😎小妹從外面望入店門口,已經見到廚房既大湯鍋裡面翻滾的牛肉既香味👄 冒著煙霧及牛香氣飄散在空氣中,不得不讚牛腩專門店🤙🏻
呢間餐廳地點好方便,一出油麻地地鐵站碧街

牛腩飯🐂

紫菜湯🍲
隨牛腩飯附送,紫菜湯清甜+開胃,湯中仲有好多紫菜,大讚😆

招牌魚蛋河粉

芥蘭
鮮嫩沒渣,入口爽脆,配上蠔油,份外惹味及配襯😬

熱檸檬水🍋利賓納🍇
與普通茶餐廳水準相同,正常發揮😎

2023-10-07 66 瀏覽
魚蛋魚片紫菜河 ➰ $47魚蛋係手工製作,魚肉感重,軟軟綿綿咁,好香,食完想再食。魚片就彈牙d,都係手工感。紫菜就係一般平時用黎煮面用既果種。湯底偏清,唔會有太重味精。牛三寶河+魚蛋 ➰ $66牛三寶即係有牛腩、牛筋、牛肚,可謂係集齊牛經典三寶。牛腩大件份量足,可以再淋一d。牛筋都幾入味,不過未去到一食難忘。牛肚都好多,幾爽口。腩汁幾香,河粉吸收晒啲湯汁,又唔會好鹹。腐乳通菜 ➰ $18腐乳醬唔會太鹹,通菜份量多。通菜偏林,如果爽脆啲就更好。性價比高,$18一碟,很不錯豆漿 ➰ $8偏甜,唔係自己即磨果種。不過不失。

魚蛋魚片紫菜河 ➰ $47

魚蛋係手工製作,魚肉感重,軟軟綿綿咁,好香,食完想再食。
魚片就彈牙d,都係手工感。
紫菜就係一般平時用黎煮面用既果種。
湯底偏清,唔會有太重味精。

牛三寶河+魚蛋 ➰ $66

牛三寶即係有牛腩、牛筋、牛肚,可謂係集齊牛經典三寶。
牛腩大件份量足,可以再淋一d。
牛筋都幾入味,不過未去到一食難忘。
牛肚都好多,幾爽口。
腩汁幾香,河粉吸收晒啲湯汁,又唔會好鹹。

腐乳通菜 ➰ $18

腐乳醬唔會太鹹,通菜份量多。
通菜偏林,如果爽脆啲就更好。
性價比高,$18一碟,很不錯

豆漿 ➰ $8
偏甜,唔係自己即磨果種。
不過不失。
  • 淨魚三寶
2023-09-23 70 瀏覽
鍾意食牛腩嘅朋友可以試吓呢間小店!佢哋有兩間分店, 兩間都係九龍區, 主打牛腩、牛雜、手打魚蛋、港式粉麵, 而且價錢非常親民, 好抵食!🍜崩沙牛腩幼麵 崩沙牛腩油脂均勻, 肉質細嫰, 牛肉味濃, 炆得又腍又入味; 幼麵煮得岩岩好, 幾彈牙, 索晒啲湯汁。另外再加咗牛腩牛雜, 感覺豐富啲~🍜魚片頭麵 魚片頭口感彈牙, 麵上面鋪上香蔥同炸蒜, 令個湯底味道更香, 麵嘅份量剛好, 配埋杯豆漿, 啱啱夠飽。🥬生菜 蠔油生菜新鮮脆綠, 份量剛剛好

🍜崩沙牛腩幼麵

🍜魚片頭麵

🥬生菜
蠔油生菜新鮮脆綠, 份量剛剛好
2023-09-23
  • 崩沙牛腩河粉
我今日食一家位於油麻地的牛腩專門店——田記魚蛋牛腩專門店!這裡是一個真正的牛腩天堂,擁有性價比高的正宗美味。我食既係招牌菜牛魔王飯,這道菜包含了牛雜、牛腩和牛肚,讓你一次品嚐到三種不同的牛美味。牛雜的口感豐富多樣,牛腩則是軟嫩入味,而牛肚則有著爽脆的口感。這道牛魔王飯絕對是牛肉愛好者的最佳選擇。紫菜湯也是一道不容錯過的美味。田記魚蛋牛腩專門店性價比也是非常高的。他們的菜品份量十足,價格合理,讓你在享受美食的同時不會對口袋造成太大壓力。
我今日食一家位於油麻地的牛腩專門店——田記魚蛋牛腩專門店!
這裡是一個真正的牛腩天堂,
擁有性價比高的正宗美味。

我食既係招牌菜牛魔王飯,這道菜包含了牛雜、牛腩和牛肚,
讓你一次品嚐到三種不同的牛美味。牛雜的口感豐富多樣,

紫菜湯也是一道不容錯過的美味。

2023-09-03
2023-09-15 51 瀏覽
位於油麻地的田記,絕對是有本土特色嘅牛腩麵店。典型的港式麵檔招牌,圓枱圓凳,走進餐廳,讓人有一種熟悉的感覺。這次點了一碗牛三寶麵,油麵口感煙韌,蛋彈牙充滿嚼勁,牛腩肉質嫩滑多汁,牛肚爽口入味,牛筋充滿骨膠原,口感十足。再搭配上大大隻的鲜蝦雲吞和腍身的河粉,真材實料的河粉比較腍身,炸魚皮香脆可口,這次點餐的品嚐體驗確實不錯。而且這家店的衛生環境乾淨,讓人安心。如果你想要品嚐正宗的港式牛腩麵或者鲜虾雲吞河粉,這家店絕對不容錯過!

2023-09-14 30 瀏覽
油麻地碧街田記, 餐廳雖然唔算大,但偶爾想食碗潮州麵也方便就腳,輕食至魚蛋魚片粉, 到潮州牛什牛腩飯都有得選,無論日夜都客似雲來。-牛什粉也份量足夠, 大男人都會夠食牛肺牛肚炆得軟腍入味, --湯底清甜不膩, 不會太咸,唔想食咁多肉, 也十分推薦雲吞水餃雲吞同水餃包得實在飽滿,水餃有滿滿木耳絲豬肉餡雲吞都塞滿彈牙蝦仁多汁Juicy,芥蘭跟餐配了芥蘭, 碧綠爽脆,甜而無渣。唔好唔記得叫埋脆炸魚皮魚皮炸得香脆可口, 完全停唔到

輕食至魚蛋魚片粉, 到潮州牛什牛腩飯都有得選,
無論日夜都客似雲來。

牛什粉也份量足夠, 大男人都會夠食

牛肺牛肚炆得軟腍入味,
湯底清甜不膩, 不會太咸,

唔想食咁多肉, 也十分推薦雲吞水餃

雲吞同水餃包得實在飽滿,

水餃有滿滿木耳絲豬肉餡

雲吞都塞滿彈牙蝦仁
多汁Juicy,

芥蘭

跟餐配了芥蘭, 碧綠爽脆,甜而無渣。
唔好唔記得叫埋脆炸魚皮

魚皮炸得香脆可口, 完全停唔到