餐廳: 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
資訊:

2023-05-09 60 瀏覽
上星期去油麻地搵個朋友,上到去屋企前先去食少少野,喜好午餐食麵嘅我,當然要去附近食返碗牛腩麵。崩沙牛腩幼麵($58),麵質煮得岩岩好,軟硬適中,崩沙牛腩油脂均勻,肉質細嫰。牛三寶幼麵($58)裡面有牛腩、牛肚和牛筋,個人食牛腩麵、雲吞麵最鍾意加辣椒油,入口帶點香辣惹味,味道昇華不少。另外加左油菜($18),可以揀生菜、菜心、芥蘭和通菜,我地揀左芥蘭,新鮮爽甜。兩杯冰檸茶夏天來臨,飲返杯冰凍檸茶爽一爽。

兩杯冰檸茶
夏天來臨,飲返杯冰凍檸茶爽一爽。
2023-05-08 54 瀏覽
田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖。當日遲左起身趕住出去做d野,就是但搵左間粉麵食,點知都幾有驚喜。崩沙牛腩河粉($58)我好鐘意食崩沙腩,比較重牛味、有口感又唔會靭,$58份量足,我仲加左$7要紫菜,同樣係個人喜好,成件事昇華曬。牛三寶幼麵($58)三寶分別係牛肚、牛筋、牛腩,全部大大件,炆得夠淋,麵都俾得幾多,似係平時加底既份量。通菜($18)加多碟菜都只係$18,腐乳通菜幾時都無得輸。飲品都只係加$8,豆漿都可以order架。呢間野都真係快靚正。@mr.tin_hk
田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)
油麻地碧街45號地下C1號舖

崩沙牛腩河粉($58)

牛三寶幼麵($58)

通菜($18)
加多碟菜都只係$18,腐乳通菜幾時都無得輸

飲品都只係加$8,豆漿都可以order架

呢間野都真係快靚正

@mr.tin_hk
2023-05-06
上次食完好驚喜🤩,今日又想快速醫肚,點左淨食系列,結果都食到幾飽🫣。🥢淨魚蛋三寶$45入面有魚蛋、魚皮餃同埋魚片頭。魚蛋🍡口感偏淋,不夠彈牙!相反,魚片頭就夠晒彈牙😋,而魚皮餃🥟係CP值最高嘅,除咗比平時係其他鋪頭食開嘅大粒之外,個餡又夠晒鹹香😚💯💯💯,又發現多一樣驚喜好味食物啦!🫢🥢炸魚皮$26依然入口超脆帶咸香,就甘食同浸完湯10秒口感一樣甘佳😍🥢淨牛丸$45再回頭必點的爆汁牛丸,又點少得點埋秘製辣椒油,味道更上一層樓😋😋🥢芥蘭$18🧋凍奶茶+$8☕️熱檸蜜+$10⭐️⭐️ 秘製辣椒油⭐️⭐️上次提到呢度的辣椒油太正,有獨特的味道,吾算辣的辣椒油,但入口帶勁香蒜香味🧄🧄🤩👍👍👍,所以今次問左價,可以單買一樽$88!📍 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖📍分店:田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖

🥢淨魚蛋三寶$45

🥢炸魚皮$26
依然入口超脆帶咸香,就甘食同浸完湯10秒口感一樣甘佳😍

🥢淨牛丸$45

🥢芥蘭$18

🧋凍奶茶+$8
☕️熱檸蜜+$10

⭐️⭐️ 秘製辣椒油⭐️⭐️

📍 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)

📍分店:
田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)
太子塘尾道201號華安樓地舖

2023-05-02
  • 魚皮餃
2023-05-02 61 瀏覽
係油麻地碧街有間香港正宗嘅田記魚蛋牛腩專門店。我經常去呢間食, 呢度主打就係食牛, 尤其是牛腩, 崩沙腩同埋其他牛嘅部位, 魚蛋魚片頭都好出名。牛肚米粉 - $40牛肚用金錢肚, 佢地好咬口嘅感覺真係好唔同。爽口又厚身, 同樣呢一度亦都會切成一條條, 咁就可以方便一啖食晒, 食之前亦都要加埋正宗嘅辣椒油食先最正。食之前飲返一啖腩汁嘅湯底, 呢一度最特別嘅就係新增咗麻辣辣椒油, 夠香, 面底份量都唔細, 金錢肚份量足以令人飽肚。而一碗$40嘅價錢, 我覺得都值呀!招牌魚片頭河 - $40除左牛腩其實佢啲魚蛋魚片頭都好出名, 魚片頭好彈牙, 同出面街市買一啲都唔同, 香魚味, 我個仔至愛, 嚟親都係叫魚蛋/魚片/魚片頭河的。

牛肚米粉 - $40

招牌魚片頭河 - $40

📍地點:油麻地近地鐵站🍴點了兩道招牌菜:牛雜飯和崩沙腩飯,還有一支凍豆漿。🐮牛雜飯:牛雜飯的配料非常豐富,每一種都煮得非常入味,配上熱騰騰的飯,超級下飯!🍖崩沙腩飯:崩沙腩是田記的招牌菜之一,肉質鮮嫩多汁,加上特製的醬汁,口感豐富,十分美味,必試!🥤凍豆漿:凍豆漿非常清涼,甜味適中,非常適合搭配熱辣的牛肉菜式。💰價格:價格實惠,兩道菜加上飲料和小菜只需$137。👨‍👩‍👧‍👦環境:店內環境整潔,裝修簡潔大方,適合家庭和朋友聚餐。👍總評:田記魚蛋牛腩專門店是油麻地的必試美食,招牌菜崩沙腩絕對是店裡的經典,其他菜式也非常值得一試,價格實惠,食材新鮮,絕對是一家值得推薦的餐廳。如果想要消暑,不妨試試他們家的凍豆漿,口感清新,非常適合搭配辣味菜式。

📍地點:油麻地近地鐵站

🍴點了兩道招牌菜:牛雜飯和崩沙腩飯,還有一支凍豆漿。

🐮牛雜飯:
牛雜飯的配料非常豐富,
每一種都煮得非常入味,配上熱騰騰的飯,超級下飯!

🍖崩沙腩飯:

💰價格:價格實惠,兩道菜加上飲料和小菜只需$137。

2023-04-09
情有獨中香港地道美食之清湯腩粉麵……見到店外很多人在門外等外賣,就諗住一定有位等著我們,點知又係要排隊等叫座入號😋🤣🙃🙂🤗份量十足,崩沙腩軟腍,牛腩王(足料牛雜),兩款深得我們喜歡!#崩沙牛腩河粉 :是人氣精選,我也點來吃下,崩沙牛腩肉質很軟腍,脂肪及腩肉分佈很均勻。在168的日子吃了這碗崩沙腩河粉沒有罪惡感,美食當前,唯有吃了,再做點運動,無理由不吃吧……吃的滿足!#牛腩王河粉:足料的牛雜,包籮萬有,牛肚,牛肝,牛肺,牛腸,牛腩及牛筋……一次過滿足了吃牛雜的滿足感,男仕最愛之選#芥蘭#炸魚皮 :想吃的酥脆,我會輕輕點一點清湯,即放入口,有清湯及魚皮香酥味,吃著很有趣。#可樂食物吃了令人有開心感及滿足感,尋找美食的同時,而又吃了意想不到的美食會更加令人開心萬分。#重拾拍拖情懷#兩小口 #溫馨滿載#幸福滿瀉 #幸福感原來是很簡單#all is one. One is all. #shoulder to shoulder #side by side #this is a life and not alive in a world

#芥蘭

#可樂

#重拾拍拖情懷
#兩小口
#溫馨滿載
#幸福滿瀉
#幸福感原來是很簡單
#all is one. One is all.
#shoulder to shoulder
#side by side
2023-04-13
5 分鐘 (堂食)
$87.5 (晚餐)
  • 炸魚皮
  • 牛腩王河粉
2023-03-13 179 瀏覽
下午茶時間,一個人坐門口小圆檯,叫咗魚加墨丸麵,凍啡,合共$58 ,價錢唔算平,但糸味道中上,本想買多幾斤丸類外賣,當食到差不多,咁岩傾電話,伙計以純熟手法,問都費事,收完碗又收飲品,其實我仲未清杯,心諗似着地點方便,唔憂冇生意,實際冇人等位,今時今日咁嘅態度,祇有趕客,永冇下次!YMT 附近大把更好選擇,得罪人多,稱呼人小,恭喜好快摺埋!
2023-03-13
2023-03-08 698 瀏覽
今日陪阿仔去補習,因為時間關係要响上堂前快食個lunch,醒起附近有間“田記魚蛋牛腩專門店”。平時這間店人頭擁擁,都無幾會試🥲,好彩今日入去見到有2個位👍,我哋即刻坐低😆。崩沙牛腩麵 $55崩沙牛腩🐂份量多,炆得軟腍入味,邊位嘅薄膜爽軟帶膠質,非常香口😍。另有兩大嚿白蘿蔔同樣軟腍入味又冇渣。麵質爽彈,吸收咗腩湯汁一齊食好好味😋。牛三寶河粉 $55三寶份量多🫢,有牛腩、牛肚和牛筋,全部都炆得軟腍入味🥰,牛腩質素同樣唔差😋,牛筋好有膠質感,牛肚大大塊質感彈牙。河粉滑溜有米香味又唔會斷,証明來貨品質非常好💯。腐乳通菜 (+$17 追加)通菜爽脆冇渣,腐乳醬唔會太濃同太鹹,剛剛好😍。豆漿 (+$8 轉配)細支裝壹品豆漿🥛,冰冰涼涼又衛生。總括而言,食物分量多,價錢親民,崩沙腩好抵食,店員🙍‍♀️服務勤快有禮,店舖位置十分方便 (油麻地鐵站A1出口就見到)。如果既要醫肚又要快靚正,去呢度食就啱哂啦😋。

崩沙牛腩麵 $55

牛三寶河粉 $55

腐乳通菜 (+$17 追加)
通菜爽脆冇渣,腐乳醬唔會太濃同太鹹,剛剛好😍。

豆漿 (+$8 轉配)
細支裝壹品豆漿🥛,冰冰涼涼又衛生。

2023-03-05
  • 牛三寶河粉
2023-03-07 151 瀏覽
田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)今日去咗油麻地食牛腩麵,呢間嘅牛坑腩都好出名,所以經開就入去食!呢間牛腩店門口都係有一級,我未入去食之前已經見到有位伯伯慢慢行出嚟,原來放喺門口嘅手推輪椅係佢,如果我早少少到就一定借塊斜板比佢入去食, 始終連埋輪椅坐喺度食先好味!牛腩店入面有8張枱,大約坐到約30位食客,雖然算細鋪,但店員幫我安排坐店內唯一一張大枱,服務好好!1.崩沙牛腩粗麵$55+凍咖啡$8(9/10)呢個崩沙腩好淋,入面都有7舊崩沙腩,份量算多,而且粗麵好彈牙,再加埋杯凍啡,掂哂!😋😋😋2.金牌牛腩飯 配 紫菜湯$53+凍檸茶$8(9/10)呢個金牌牛腩飯叫咗肥腩,肥腩有8舊,舊舊夠肥夠淋,仲配埋紫菜湯添,店員話只要叫飯就會配埋紫菜湯,紫菜湯個紫菜無沙,又無落味精,唔錯!👍👍👍凍檸茶就正正常常,茶同檸檬唔會互相搶,唔係好甜!3.炸魚皮$25(9/10)呢個炸魚皮有4大塊,每一塊有成人手掌咁大塊, 放落口非常脆,塊塊都食到新鮮炸起嘅味道,唔會咸,無特別加任何味道,係原味嘅炸魚皮!2人總共價錢$149個人口味總評分:9/10地址:油麻地碧街45號地下C1號舖
田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)

1.崩沙牛腩粗麵$55+凍咖啡$8(9/10)

2.金牌牛腩飯 配 紫菜湯$53+凍檸茶$8(9/10)
凍檸茶就正正常常,茶同檸檬唔會互相搶,唔係好甜!

3.炸魚皮$25(9/10)

2人總共價錢$149

個人口味總評分:9/10

地址:油麻地碧街45號地下C1號舖
行過油麻地,一出地鐵站A1出口就見到有間食河粉的。想快快趣醫飽個肚,點知食物都幾有驚喜🤩🥢崩沙牛腩河$55牛腩肥瘦適中,入口超淋💯💯幼身河粉份量多,夠晒滑。蘿蔔粉量都煮到好入味,份量多👍👍🥢炸魚皮$25成袋上,夠晒衛生👍入口超脆帶咸香,浸完10秒口感更佳😍🥢淨牛丸$42有七粒彈牙爆汁牛丸,點埋秘製辣椒油,味道更上一層樓😋😋🥢芥蘭$17🥢凍檸樂$10有5塊檸檬🍋⭐️⭐️ 秘製辣椒油⭐️⭐️作為辣椒控🌶️,最喜歡試不同餐廳的辣椒油,今次呢間大推!獨特的味道,吾算辣的辣椒油,但入口帶勁香蒜香味🧄🧄🤩👍👍👍🔍#nseat_油麻地📍 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖📍分店:田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)太子塘尾道201號華安樓地舖#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #yummy #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #油麻地美食 #油麻地 #油尖旺 #崩

行過油麻地,一出地鐵站A1出口就見到有間食河粉的。
想快快趣醫飽個肚,點知食物都幾有驚喜🤩

🥢崩沙牛腩河$55
牛腩肥瘦適中,入口超淋💯💯
幼身河粉份量多,夠晒滑。
蘿蔔粉量都煮到好入味,份量多👍👍

🥢炸魚皮$25
成袋上,夠晒衛生👍入口超脆帶咸香,浸完10秒口感更佳😍

🥢淨牛丸$42
有七粒彈牙爆汁牛丸,點埋秘製辣椒油,味道更上一層樓😋😋

🥢芥蘭$17

🥢凍檸樂$10
有5塊檸檬🍋

⭐️⭐️ 秘製辣椒油⭐️⭐️

🔍#nseat_油麻地

📍 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街) (油麻地)

📍分店:
田記魚蛋牛腩專門店 (塘尾道) (太子)
太子塘尾道201號華安樓地舖

#hkig #hk #hkfoodie #foodie #foodpics #foodphotos #foodblogger #instafood #foodstagram #hkfood #hkfoodblogger #yummy #食好西 #香港美食 #相機食先 #吃貨 #食評 #美食推薦 #油麻地美食 #油麻地 #油尖旺 #崩沙牛腩 #牛丸 #炸魚皮 #辣椒油 #辣椒 #辣椒控 #爆汁牛丸
2023-03-03
  • 芥蘭
  • 炸魚皮
  • 淨爽口牛丸
2K
2023-02-21 180 瀏覽
🤤🤤🤤🤤🤤又想食牛腩 呢間牛腩河粉喺油麻地 好近地鐵站 交通方便 而且好抵食 佢仲有魚蛋雲吞同其他小食 -🐮崩沙牛腩河粉 $55崩沙牛腩肥瘦適中 牛肉味濃 口感好軟腍 河粉有少少淋 不過牛腩好出色🤣🤣🤣-🦐淨鮮蝦雲吞 $38雲吞蝦肉好足料 而且好新鮮 有成七大粒 湯底用左大地魚 ☺️☺️☺️-🍜魚蛋牛丸 $42魚蛋同牛丸都幾爽口 牛丸嘅牛肉味都重 對比之下 覺得牛丸出色過魚蛋🤤🤤🤤-📍田記魚蛋牛腩專門店油麻地碧街45號地下

🐮崩沙牛腩河粉 $55

🦐淨鮮蝦雲吞 $38

🍜魚蛋牛丸 $42
📍田記魚蛋牛腩專門店
油麻地碧街45號地下
  • 牛腩河
2023-02-21 87 瀏覽
上班中突然想吃清淡些的麵食,記起油麻地附近有一間專買麵食的餐廳,便決定一試。餐廳門外放了一張大大的餐牌,食物、價錢一目了然,餐廳亦設有外賣的,餐廳右下角便有外賣電話。當天是平日中午時間來到,想外賣自取,但都不用等待太久。當天點了:❣️招牌魚蛋河魚蛋河中會有魚片和數粒魚蛋。魚片和魚蛋都是夠一般坊間吃的軟身,特別是魚蛋,形狀是偏方型的,口感軟彈,有魚肉鮮味。當下單時,如要求想要辣醬,餐廳還會附送的。辣醬亦是偏香辣,但亦不會太辣。整體是適合作清淡之選,湯河份量亦很足夠。搜尋食評下發現,他們的牛腩河亦是不錯吃的,人氣頗高,有機會亦想再試試。

❣️招牌魚蛋河

辣醬亦是偏香辣,但亦不會太辣。

整體是適合作清淡之選,湯河份量亦很足夠。

田記粉麵茶餐廳 地點方便 係碧街油麻地地鐵站A1出口就係啦 地點非常方便 座位多 價錢都好親民唔使$40蚊 就有一個粉麵真係算好抵呢度最出名係食牛崩沙腩 同埋魚蛋 牛雜等等 今日就試咗 牛蒡麵 $38 我真係好鍾意食 煙韌 即上即食係最好食嘅 可以食淨牛蒡嘅地方唔多 係我最鍾意食嘅部位好好味 加少少酸醋就好夾喇 有五六舊都算好多蔥花 另外想搬埋嗰個 #港式奶茶 真係好滿足嘅一個下午茶招牌魚片米粉 $38魚片有五六舊 好好味 另外配上我最鍾意嘅檸檬茶 真係好滿足 調味醬料 都算好多有辣椒油 豉油胡椒粉等等辣椒油夠曬辣好番啦 姐姐招呼周到上菜速度好快地點方便真係可以成日encore

呢度最出名係食牛崩沙腩 同埋魚蛋 牛雜等等 今日就試咗

招牌魚片米粉 $38

• 崩沙牛腩河粉
約咗個朋友去試呢間牛河,都有驚喜喎,佢哋有崩沙腩呢個部位可以點!🤫崩沙腩河特色係牛肉會比兩層筋膜包住,外層有少少啫喱狀膠質。口感會分咗三種,牛肉彈牙得嚟易咬開、幾嫩,有層爽口嘅筋膜,最後有層軟腍嘅膠質喺表面,好有層次。🥰牛肉味都香濃,湯幾清甜,河粉份量都幾多🤩蘿蔔唔算非常腍、不過冇渣、帶甜味。😌辣椒油都好香好出色!朋友點左牛魔王河,試左牛筋牛肚,都幾腍幾入味!🤤芥蘭幾好食,個芯幾甜,煮腍咗,個人覺得唔錯!🫢檸茶就普通dd,茶味偏淡。🫠

崩沙腩河

朋友點左牛魔王河,試左牛筋牛肚,都幾腍幾入味!🤤

芥蘭幾好食,個芯幾甜,煮腍咗,個人覺得唔錯!🫢

檸茶就普通dd,茶味偏淡。🫠
2023-02-02
2023-01-21 154 瀏覽
呢間近油麻地站,一出就係,價錢唔貴既平民精選,當然格局同其他中式麵檔差唔多,不過有時搵野食都只係想快靚正😹☝🏻崩沙腩麵😻半肥瘦崩沙腩,外軟內冧,肉質唔會好鞋口,而且年底都唔會充滿鹼水味,搭埋生菜都係加幾蚊唔使另外叫☝🏻手打魚蛋😼呢間手打魚蛋彈彈波咁,最緊要咬落去冇魚腥味!魚片頭炸得岩岩好,咁佢並唔係街邊食嗰啲魚蛋啲係正宗潮州白魚蛋咁樣..💸.消費. $65 每人🈵.回頭率. 7.5/ 10📸.打卡率. 0/10

☝🏻崩沙腩麵😻

☝🏻手打魚蛋😼