2018-06-09 260 瀏覽
呢次已經係我第二次呢呢間餐廳食蕃茄飯,唔係話想成日食,但簡唔中都會諗起佢咁緊係叫返蕃茄濃湯滑蛋飯加腸仔同豬柳其實我覺得個湯都保持水準㗎!係今次舊蛋細咗,畀返上次個size我就滿分啦杯凍朱古力都足料㗎 😁😁😁唔會淡茂茂下次會繼續幫襯 😋😋

咁緊係叫返蕃茄濃湯滑蛋飯加腸仔同豬柳
杯凍朱古力都足料㗎 😁😁😁唔會淡茂茂
下次會繼續幫襯 😋😋
2018-04-25 490 瀏覽
剛好在屯門區工作後,相約了兩位屯門的友人一起吃飯,其中一位很喜歡蕃茄的朋友推介了這間餐廳,說性價比高,環境不俗,坐得舒適,食物味道也不錯,於是決定一試。餐廳店面不大,但有兩層,我選擇到樓上的位置等待兩位,比較安靜,又不會太迫。因為不是太餓,就只點了二人餐,再加TOMATO OTAMOT香辣雞翼。我很喜歡雞翼,這裏的雞翼很有特色,煎香的雞翼面上鋪滿蕃茄蓉,雞翼有啲辣,既香又惹味,配上蕃茄蓉,就比較清新。另外點了蕃茄湯蟹柳螺絲粉,湯也頗濃郁,不是「蕃茄水」,而且蛋很滑,我很喜歡。小食拼盤中的煙肉車厘茄也不錯,煙肉包覆著車厘茄,車厘茄的清新令入口時的油膩感大大減低。拼盤中的雞翼也煎得香脆入味。相較之下,白汁芝士海鮮焗飯則較為遜色,比較普通,沒什麼驚喜,但亦不太差。

2018-02-05 876 瀏覽
個人其實早上冇乜胃口所以通常都唔食早餐而蕃茄濃湯係少數嘅例外蕃茄濃湯通粉配漢堡扒腸仔賣相唔錯隻碗好特別;腸仔𠝹花再炸造型好奔放哈哈;漢堡扒香香脆脆咁好惹味;通粉夠彈牙但唔會太硬煮得啱啱好;湯底好濃加左洋蔥同香草落去煮食落酸酸甜甜用黎當早餐夠哂開胃香脆多士加少少錢可以轉牛油脆豬但個人覺得多士已經夠好;牛油夠多夠均勻而且多士夠厚身所以表面焗到微焦入面仲係軟熟咬落外脆內軟好正橙汁除左基本嘅奶茶咖啡阿華田跟餐仲可以配橙汁或者蘋果汁;但個人覺得橙汁飲落味道似係濃縮果汁開水不過三十蚊真心抵

蕃茄濃湯通粉配漢堡扒腸仔

香脆多士

橙汁

2018-02-05
$30 (早餐)
  • 番茄濃湯
2017-11-14 1137 瀏覽
第一次見d咁差ge鋪頭,下午茶時間到左特登等我地落完單先拎下午茶餐牌出黎,我唔介意你同我講計入座,但係依家係特登呃人喎! 之前都同朋友番黎食過幾次野,係覺得好食所以番黎,但估唔到我專程介紹朋友黎最後係換到一次受欺騙ge體驗,今日之後我以後都唔會再黎,做生意唔係咁做囉!!! 完全係呃人囉!!
2017-11-14
下午茶
在下非常喜歡蕃茄片湯底乜乜乜,這次來到這間嘗嘗,只是。。。咱們們點了二人餐,內容如下:胡麻蕃蟹柳沙律青瓜絲與麻醬一濃一淡,很好的配搭。小食拼盤1)煙肉車厘茄串 - 車厘茄爆汁直射喉嚨。2)薯角 - 硬了少許。3)惹味雞翼 - 小食內最出色最美味的。金黃龍利柳鮮茄蓉煮意粉魚肉質地有點過淋,勝在嫩滑,茄蓉疑似是罐頭貨色,意粉不會過淋。蕃茄滑蛋濃湯選了時蔬配螺絲粉,時蔬是唐生菜,滑蛋尚算可以,遺憾的是蕃茄湯底極不濃厚,色澤過於淺淡,茄味是只見其色,不見其味,非常失望!甜品是泡芙及香草雪糕由於在下很怕奶味很重的食物,雪糕只是淺嘗仍覺非常lalalalalala,泡芙當然不是外皮脆脆那種啦,不過內裡的忌廉(?)夠凍,印象分稍加少許。如果主打的蕃茄湯底也未能勝任的話,就算其他出品質素再好亦枉然呢。
在下非常喜歡蕃茄片湯底乜乜乜,這次來到這間嘗嘗,只是。。。

咱們們點了二人餐,內容如下:
胡麻蕃蟹柳沙律
青瓜絲與麻醬一濃一淡,很好的配搭。

小食拼盤
1)煙肉車厘茄串 - 車厘茄爆汁直射喉嚨。
2)薯角 - 硬了少許。
3)惹味雞翼 - 小食內最出色最美味的。

金黃龍利柳鮮茄蓉煮意粉

蕃茄滑蛋濃湯

甜品是泡芙及香草雪糕

2017-09-14 914 瀏覽
今日去行山,所以好早就出咗嚟食個豐富嘅早餐。朋友介紹所以嚟咗呢間餐廳試佢嘅蕃茄湯底粉。食落蕃茄味好濃郁,我估啲蕃茄應該落咗啲糖,多士都幾脆,但塊豬扒就好似有少少縮水哈哈

2017-08-10 1137 瀏覽
今日約了朋友放工去vcity行, 點知行咗一陣就好鬼肚餓><然後搵下附近有咩好食先發現vcity中學對住個幾間鋪其中一間叫蕃茄專門店, 我幾鐘意食蕃茄的野食~當然要去試一試啦!!我叫了杯蘋果汁, 好濃郁好重蘋果味但是利賓納就麻麻地, 味道淡了點….主菜叫了個茄蓉帆立貝意大利粉好味道!!好重蕃茄味好入味!果然蕃茄菜式可以做招牌菜~帆立貝都算新鮮, 食落唔會好乾然後再來一個小食 - 炸菇~ D菇咬落去有汁~ 配上黑松露沙律醬~ 而且沙律醬份量夠晒多~最普通的是朋友選的芝士肉醬意粉, 就是芝士加肉醬放在意粉上的感覺, 普普通通~ 算是食落有驚喜~ 我下次會再幫襯~ 今餐食了二百幾蚊~
然後搵下附近有咩好食先

我叫了杯蘋果汁, 好濃郁好重蘋果味

但是利賓納就麻麻地, 味道淡了點….
而且沙律醬份量夠晒多~
算是食落有驚喜~ 我下次會再幫襯~ 今餐食了二百幾蚊~
2017-08-09
2017-08-05 848 瀏覽
之前食過good😋,今日同朋友+小朋友行過,小朋友要求再食😊食物一樣好,蕃茄湯通粉小朋友至愛,新鮮🖒市面好小有咁足料,意粉,咖哩焗飯都好好……小食一口多士正🤣再叫,啱晒我呢D西餐人😍可以做飯堂

其實如果淨係想試下個番茄濃湯ok,其它如焗飯及炒意粉真的很差不吃也不是損失這餐廳越來越差了之前來吃都可以,之前覺番滿門ㄧ般現在對比番滿門好過這間了,起碼人家選擇比較多!
其實如果淨係想試下個番茄濃湯ok
,其它如焗飯及炒意粉真的很差不吃也不是損失
2017-06-29 567 瀏覽
係屯門算係一間當地人幾出名既餐廳🍲,專sell以蕃茄🍅煮既野食。佢有兩層既,不過lunch大多數都淨係開地下果層食,都晚市先會開埋樓上,咁我今次就有機會上到去樓上食,感覺都幾正,冇樓下咁多人出入,幾有私隱度。今次嗌左佢既招牌,番茄滑蛋濃湯 簡左螺絲粉同豬排。一直都係番茄既fans❤,特別夏天咁熱,就係需要食酸酸甜甜既野先會有胃口,湯底真心正😍,好濃,當湯飲完全冇問題,對得住個店名。滑蛋就正正常常,不過不失👌。另外想讚下個豬排🐖,唔多肥肉但好juicy,幾冧容易咬。份量都唔錯,對得住個價錢,推👍

2017-06-26 403 瀏覽
次次親TUEN MUN, 都要去呢間"番茄濃湯專門店"幫襯一下因為呢間真係好好味呢~~~0係香港都唔算太多地方有番茄湯麵食, 莫講話係專門店所以如果係蕃茄湯迷又會去附近的話, 絕對唔可以錯過呢間野!佢的位置其實都幾方便, 0係v city 隔離條巷仔不過份量就細左少少, 同行的男仔都話唔夠飽, 要出去再食多串魚蛋女仔食就岩岩好我最中意order 佢個炒蛋同埋辣肉辣辣地溝埋落d蕃茄湯度, 好惹味~~HIGHLY RECOMMEND!
因為呢間真係好好味呢~~~
0係香港都唔算太多地方有番茄湯麵食, 莫講話係專門店
所以如果係蕃茄湯迷又會去附近的話, 絕對唔可以錯過呢間野!
佢的位置其實都幾方便, 0係v city 隔離條巷仔

女仔食就岩岩好

我最中意order 佢個炒蛋同埋辣肉
辣辣地溝埋落d蕃茄湯度, 好惹味~~
HIGHLY RECOMMEND!
10 分鐘 (堂食)
2017-06-01 278 瀏覽
今日又嚟到呢間蕃茄専門店ㄧ心想嚟再試呢個焗豬扒飯但係經過呢次以後都吾嚟吾知係咪轉左師傅定係個師父太忙今日呢個豬扒飯D豬扒炸到又乾又黑正如我上次朋友所講好似豬肉乾咁真係失望
真係失望

2017-05-23 302 瀏覽
同兩日同朋友去睇戲見重有時間於是先去醫下肚,但係又吾知食乜於是打開過app睇下有乜介紹終於呢左呢間排頭十名嘅番茄濃湯專門店,行到去人不算多有個頭髮長長既女仔招呼我地上左二楼,ㄧ座底我就已經決定食呢到既焗豬扒飯,但係個朋友話吾好食因為之前食過D豬扒又巢皮又炸到好乾好似豬肉乾咁,但由於我真係想試下既心態ㄧ意孤行咁叫左個,而我朋友就叫左個龍利柳意粉(炒),等左大约十分鐘到D食物上枱(不算太耐可能人不多)總括:焗豬扒給7分因為豬扒啖啖肉而且炸到剛好真正外趣內軟為ㄧ是個炒飯底扣分,而個龍利柳意粉8分魚雖然有汁但咬落去形然覺得趣不會因為D汁而淋左,為ㄧ美中不足是意粉硬左小小同汁太小
2017-04-07 716 瀏覽
(蕃茄野)質數其實不錯的是我間唔中的飯堂。 算是環境不錯,食物不錯。不過除了今天坐了樓上,遇到脾氣暴躁的員工外其實都不錯啦。焗肉醬意粉 如果肉醬再多些少就好了。但也不錯啦這個湯麵是招牌吧,我平時很少食通粉,螺絲粉的,但我覺得他們的就是好食。滑蛋也很棒,湯就不用說。超級蕃茄❤️❤️❤️❤️❤️其實我覺得outback 炸蘑菇已經是不可能輸,但蕃茄野的磨菇跟醬都是很棒的❤️❤️❤️❤️ 天阿~實在太棒了😎😎
(蕃茄野)質數其實不錯的
是我間唔中的飯堂。 算是環境不錯,食物不錯。

不過除了今天坐了樓上,遇到脾氣暴躁的員工外其實都不錯啦。
焗肉醬意粉 如果肉醬再多些少就好了。但也不錯啦
2017-03-11
  • 炸蘑菇
  • 蕃茄自選湯麵
2017-03-16 828 瀏覽
剛好 平日放假 相約朋友午餐不想吃茶餐廳 又不想去貴價cafe想吃開胃的 就想吃蕃茄濃湯從屯門站或輕鐵河田站步行3分鐘好方便 又易搵 旁邊是學校雖然1點多午飯時間較多人但座位多 都不用等位二話不說 點了豬扒滑蛋蕃茄濃湯意粉朋友點了午餐漢堡扒滑蛋公仔麵配蘋果汁另外 仲揀多左個小食 肉醬焗脆多士香噴噴既蕃茄濃湯好快就到味道尚算濃 因為足料 加上豬扒鬆軟 份量多所以好滿足 另外多士配肉醬好match好想食多幾件呀~~~~而朋友午餐粉量較少 男士可以不夠飽總括黎講 都值得推介~~😁
剛好 平日放假 相約朋友午餐

另外 仲揀多左個小食 肉醬焗脆多士

香噴噴既蕃茄濃湯好快就到
味道尚算濃 因為足料 加上豬扒鬆軟 份量多
所以好滿足 另外多士配肉醬好match
好想食多幾件呀~~~~
而朋友午餐粉量較少 男士可以不夠飽
總括黎講 都值得推介~~😁